Καποδίστριας

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 жов 2024
  • Το Συνέδριο της Βιέννης ξεκίνησε τις εργασίες του τον Σεπτέμβριο του 1814, με τον Ιωάννη Καποδίστρια μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας.
    Οι συνεδριάσεις κάθε άλλο παρά ήρεμες ήταν. Κάποια στιγμή, ο Καποδίστριας ζήτησε από τον τσάρο την άδεια να μιλήσει για τους υπόδουλους Έλληνες. Στον δισταγμό του Αλέξανδρου, τού επισήμανε ότι οι συμπατριώτες του δυο προστάτες τους αναγνωρίζουν: Τον Θεό και τη Ρωσία. Πήρε την έγκρισή του. Συμφώνησαν ο Καποδίστριας να θέσει το ζήτημα και ο τσάρος να το προχωρήσει.
    Ο Ιωάννης Καποδίστριας πήρε τον λόγο και, απευθυνόμενος στην ομήγυρη, είπε ότι είναι χρέος των βασιλιάδων να προνοήσουν για την απαλλαγή των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό που τους οδήγησε στην εξαθλίωση, με αποτέλεσμα να απειλούνται με εξόντωση.
    Τον διέκοψε ο Μέτερνιχ, κηρυγμένος οπαδός του ευρωπαϊκού «status quo», και με ύφος προσβλητικό, του απάντησε ότι η Ευρώπη δεν γνωρίζει Έλληνες. Γνωρίζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κάτω από εξουσία της οποίας βρίσκονται οι αποκαλούμενοι Έλληνες. Και κατηγόρησε τον Καποδίστρια ότι έκανε το παν για να μη μετάσχει στο συνέδριο «το απέραντο Οθωμανικό Κράτος», προσθέτοντας με έπαρση ότι δεν θα του περάσει.
    Η στάση του Μέτερνιχ εξόργισε τον τσάρο που πήρε προσωπικά την προσβολή και, με τη σειρά του, διέκοψε τον Μέτερνιχ, λέγοντάς του ότι οι Έλληνες υπάρχουν και θα ελευθερωθούν γρήγορα, χάρη στη θεία πρόνοια και την ένοπλη ευρωπαϊκή βοήθεια.
    Οι εργασίες του συνεδρίου διακόπηκαν για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Με την επανάληψή τους, ούτε ο Καποδίστριας συνέχισε την ομιλία του ούτε ο Μέτερνιχ θέλησε να απαντήσει στον Αλέξανδρο. Τον λόγο πήρε ο γραμματέας του τσάρου επί των εξωτερικών υποθέσεων, Νέσελροντ, που υπέβαλε αντιπρόταση για το ελληνικό ζήτημα. Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και το θέμα έμεινε εκεί χωρίς να παρθούν αποφάσεις.
    Όμως, οι ενέργειες του Καποδίστρια για την απελευθέρωση των Ελλήνων δεν περιορίζονταν μόνο στο συνέδριο. Από το 1813, είχε ιδρυθεί στην Ελλάδα η, κάτω από την αγγλική επιρροή, «Φιλόμουσος Εταιρεία των Αθηνών», με σκοπό τη «συλλογή και διατήρηση αρχαιοτήτων». Επίτροπός της ήταν ο Άνθιμος Γαζής. Όταν, τον Σεπτέμβριο του 1814, ξεκίνησε το συνέδριο της Βιέννης, ο Γαζής πλησίασε τον Καποδίστρια και τον ενημέρωσε για τη δράση της Εταιρείας. Ο Καποδίστριας μετέφερε τα καθέκαστα στον τσάρο και του πρότεινε να ιδρύσουν αντίστοιχη στη Βιέννη, ώστε να εξουδετερωθεί η αγγλική επιρροή. Ο Αλέξανδρος δέχτηκε, ο Καποδίστριας έγραψε στα γαλλικά το καταστατικό, ο Άνθιμος Γαζής το μετέφρασε στα ελληνικά και η «Φιλόμουσος Εταιρεία της Βιέννης» ήταν γεγονός με τρανταχτό μέλος της τον ίδιο τον τσάρο. Με την διαφορά ότι η εταιρεία της Βιέννης, στην πραγματικότητα, ασχολιόταν «ουχί προκειμένου περί του παρελθόντος, αλλά περί του παρόντος και του μέλλοντος και παρέχοντες βοήθειαν τινά εις τους πτωχούς Έλληνας νέους, τους διψώντας παιδείαν». Φαινομενικά, σκοπός της βιεννέζικης ήταν να παράσχει στην αθηναϊκή εταιρεία «τα αναγκαία μέσα δια την αύξησιν και επίδοσιν των μαθήσεων εις την Ευρώπη Ελλάδα, δια την έκδοσιν των κλασσικών συγγραφέων και βοήθειαν πτωχών μαθητών, όσοι σπουδάζωσι τας επιστήμας, και τέλος δια την ανακάλυψιν παντός είδους αρχαιοτήτων», καθώς και να βοηθήσει να ιδρυθεί στο Πήλιο (πατρίδα του Άνθιμου Γαζή) σχολείο «κατά μίμησιν των Ακαδημιών της Ευρώπης».
    Η συμμετοχή επιφανών μελών αύξησε το γόητρο της Εταιρείας, βοήθησε στην εξάπλωση του φιλελληνισμού και έγινε αιτία να συγκεντρωθούν σεβαστά ποσά.

КОМЕНТАРІ • 18

  • @ELLINROMIOSGRAIKOS
    @ELLINROMIOSGRAIKOS 10 місяців тому +10

    Ο αξιότερος και ηθικότερος πολιτικός που εμφανίστηκε ποτέ στην σύγχρονη Ελλάδα.
    Εξαιρετικοί οι ηθοποιοί και οι ερμηνείες τους.

  • @vdLeo-je6os
    @vdLeo-je6os Рік тому +13

    Εξαιρετική η ερμηνεία του συγχωρεμενου Χατζηκουτσελη ως Καποδίστριας

  • @xristospapatheofanous4561
    @xristospapatheofanous4561 Рік тому +23

    Γίγαντας ο Καποδίστριας. Ενδιαφέρθηκε για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Παραμέλησε τον εαυτό του και το πλήρωσε... Απαράμιλλος ο Καποδίστριας. Δυστυχώς δεν ξαναεμφανίστηκε αντάξιός του. Υπόδειγμα εντιμότητας και πατριωτισμού. Απίστευτα ικανός.

    • @vdLeo-je6os
      @vdLeo-je6os Рік тому +2

      Για τους οπαδούς του νεοφιλελευθερισμου, ο Καποδίστριας αποτελούσε την απόδειξη της ιστορικής χρεοκοπίας του «λαϊκισμού» και εν γένει της ανικανότητας του Ελληνικού λαού να αυτοκυβερνηθεί. Για τους οπαδούς του συντηρητισμου και της Ελληνικής πολιτικής ελίτ, αποτελούσε την επιβεβαίωση της ιστορικής αποτυχίας των φιλελεύθερων και δημοκρατικών δομών. Και στις δύο περιπτώσεις ο Καποδίστριας συνδέθηκε με τη δημιουργία του αυταρχικού κράτους ως λύσης στην κρίση του κοινοβουλευτισμού αλλά και ως ένα αναγκαίο κακό για τη συγκρότηση του κράτους στις δύσκολες στιγμές της πατρίδας μας μετά την Επανάσταση. Ο Καποδίστριας ήταν ένας ενάρετος πολιτικός ο οποίος δρούσε πάντοτε υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και ιδιαίτερα υπέρ της αγροτικής τάξης έναντι των προυχόντων και ιδιαίτερα απέναντι στις φιλελεύθερες οικονομικές ελίτ, δηλαδή στους εκπροσώπους του τότε Αγγλικού κόμματος. Γι αυτό και τον δολοφόνησαν σε συνεργασία με το ντόπιο κατεστημένο. Εάν υπήρχε ένας πολιτικός και σήμερα με το όραμα του Καποδίστρια δεν θα είχε μήπως την ίδια τύχη? Κανείς δεν νοιάστηκε πραγματικά για τον απλό λαό παρά μόνο ο Κυβερνήτης.

    • @thodorisbar4492
      @thodorisbar4492 4 місяці тому

      ελπιζω λεγοντας θετικα λογια για καποιον που ενδιαφερεται για το καλο της ελλαδας σαν τον καποδιστρια να επιτρεπεπται στο youtuube.
      Επισης γιατι δε μας εχουν κραξει ακομα για συντηρητικους κλπ κλπ κλπ ? χαχαχαχχαχα
      Δε θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο με αυτο που λες

  • @amaliatsina38
    @amaliatsina38 7 місяців тому +5

    Ταινία που θα έπρεπε να προβάλεται στα σχολεία μας

    • @LianaMarvel
      @LianaMarvel 10 днів тому

      Αυτό δε συμφέρει τους δοσίλογους προδότες πολιτικούς μας

  • @amaliatsina38
    @amaliatsina38 7 місяців тому +5

    Τι κρίμα τόσο λίγα σχόλια για αυτό το αριστούργημα ....

  • @v.orfaniotis
    @v.orfaniotis Рік тому +2

    ΤΑ ΥΠΌΛΟΙΠΑ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ UA-cam???

    • @1234magas
      @1234magas  Рік тому +9

      Η σειρά ονομάζεται Προδομένος λαός: Μαντώ Μαυρογένους. Με αναζήτηση στο UA-cam μπορείς να βρεις τα επεισόδια. Αλλιώς, μπορείςι να ψάξεις στο Ertflix

    • @ΜατθαίοςΟρφανιώτης
      @ΜατθαίοςΟρφανιώτης Рік тому +1

      ​@@1234magas Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!