Tek Elektronlu Evren Hipotezi

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 тра 2024
  • Tüm kainatta sadece ve sadece tek bir elektron olması mümkün mü? Peki biz nasıl oluyor da sayısız elektronla karşılaşıyoruz? John Wheeler'ın bu çılgın kuramını sizler için açıklıyorum.
    #bilim #kuantum
    Ayrıca Bakınız:
    inovatifkimyadergisi.com/her-...
    bilsenbesergil.blogspot.com/p...
    • The One-Electron Unive...
    www.physicsforums.com/threads...
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 340

  • @guney985
    @guney985 24 дні тому +70

    Evet varsa benzer hipotezleri de anlatın lütfen.

  • @bilimasigi
    @bilimasigi 25 днів тому +43

    Nasıl tak diye burdayım saniyesinde

  • @hakanaslanbas694
    @hakanaslanbas694 25 днів тому +29

    Bing bang sırasında, madde evrenin merkeziyle dolanık olduysa, mesafelerin bir önemi yoktur. Gerçeklik evrenin merkezinde gerçekleşip, uzayda 3 boyutlu ışıklı gölgeler olabiliriz. Belkide öyle düşündü .

    • @sinaneren4838
      @sinaneren4838 24 дні тому

      Evren karadeligin içinde mantığı gibi? Aslında bütün olasılıkları gerçekleştiren bir super Evrenin içinde belli olasılığa sahip küçük Evren olabiliriz,

    • @ahmetcemgunes3680
      @ahmetcemgunes3680 24 дні тому +1

      Evrenin merkezi?

    • @hakanaslanbas694
      @hakanaslanbas694 24 дні тому

      @@ahmetcemgunes3680 %95lik bilinmez için sadece bir fikir,itibar etmeye bilirsin. Açıklamak uzun sürer.
      Maddenin ortası gibi düşünme. Insan beyninin sınir sistemini hükmetmesi gibi düşün.

    • @Uffu-kt9qw
      @Uffu-kt9qw 24 дні тому

      @@ahmetcemgunes3680 Patlamanın oluştuğu yerimi kastetti yoksa dolanıklığın oluştuğu yeremi evren inmerkezi dedi orayı bende anlamadım.

    • @hakanaslanbas694
      @hakanaslanbas694 24 дні тому +1

      @@ahmetcemgunes3680 Açıklamak uzun sürer. Maddenin ortası gibi düşünme, beynin sinir sistemini hükmetmesi gibi düşün. Kalb in damarlara kan pompalaması gibi...

  • @nedimkurt4362
    @nedimkurt4362 24 дні тому +16

    Bu benim ilginç şekilde kafama yattı. Flash karakterinin bir düşmanı olan good speed adında bir karakter vardı, bu karakter o kadar hızlıydı ki iki konun arasında çok hızlı gidip gelerek aynı anda iki yerde gibi davrana biliyordu. Elektronların zamansız ve yüksek hızda olmaları buna olanak verebilir, ayrıca o karaktere asla dokunulamıyordu çünkü orda duruyo gördükleri adam aslında aynı anda iki konum arasında git gel yapıyordu. Elektronun da konumunu bulsak yükünü, yükünü bulsak konumunu bulamamamız da buna çok benzer şekilde(biraz kafa açtım ama neyse😅😅😅)

    • @ibrahimkucuk2242
      @ibrahimkucuk2242 24 дні тому +5

      Kafa açma değil aslında çok iyi bir düşünce deneyi bence Heisenberg belirsizlik ilkesine de uygun oluyor gibi

    • @Uffu-kt9qw
      @Uffu-kt9qw 24 дні тому +2

      Gayet güzel anlatmışsın. Bir nevi hızlı giden arabanın jantı gibi :) Sabit gibi görünüyor ama her yerde.

    • @Adanin_avukati
      @Adanin_avukati 24 дні тому +3

      elektronlar birbirinin kopyası değildir.Mesela her hidrojen atomunun elektronu aynı seviyedr dönüş ses ve sinyal düzeyinde değildir.Yeryüzünde var olan her atomun elektronlarının kendine ait ayrı bir dönüş hızı ayrı bir sesi ve ayrı bir sinyal düzeyi vardır.Bundan dolayı da herhangi bir fabrikadan çıkan aynı ürünlerin üzerinde frekans çalışmaları yapıldığında herbirinin ayrı bir frekansa sahip olduğu görülüyor.Bunun da karşılığı yeryüzünde var olan her atomun kendisinr ait olan ayrı bir özelliği olduğunu ispat eder.Bu ayrı ayrı özellikleri ölçmek için ise elektronların üzerlerindeki dönüş hızlarının ayrı ayrı değerlendirmeye tabi tutulması gerekir.Dönüş hızları aynı olsa dahi ses dalgalarının birbieinden farklı oluyor olması izotoplarını meydana getirir .Sinyal düzeylerinin farklılaşması ise elektronlarının bulundukları seviyelerle ilgilidir.S,p ve d ile ilerleyen serilerde farklı sinyaller vardır.Bütün bu sinyallerin farklı oluşunun sebebi çekirdektr var olan o hidrojenin elektronuna ait çekmiş olduğu değerin çekirdekteki etkisiyle yakinen ilişkili olmasındandır.Elektronların spektrumlarındaki enerji seviyeleri eşdeğerdir ifadesi tamamıyla yanlıştır.Pauli dışarlama ilkesinde beyan edilen bir atomun içinde aynı kuantum sayı setine veya benzwrine sahip 2 elektorn bulunmaz diye ortaya atılan ilke de yanlıştır.Bu ilke maddenin birbirleri arasında yer değiştirme metaforuna aykırıdır.Bir başka büyük hata ise yine, herhangi bir şekilde plazmatik sevçyede blunan bir maddenin bir başka maddeye dönüşebilmesi için aynı elektron seviye setindd bulunan elektronların bulunması gerektiğidir.

    • @tykopru
      @tykopru 23 дні тому +2

      ⁠yada jantın hızlı hareketi sonucunda geriye gidiyor gibi göründüğüde oluyor buda pozitrotun tersi yönde hareketine benzetilebilir

    • @nedimkurt4362
      @nedimkurt4362 23 дні тому +3

      @@Adanin_avukati knk bahsettiğin frekanslar elektronun konumu ve mensubu olduğu atomun genel yapısına göre değişiklilik gösterir, normal. Ama elektronun kendi yapısında bir farklılıktan değil. Aynı cins olan bardaklara farklı miktarlarda su koyup farklı sesler çıkarabilmek gibi bir durum o, bardaklar aynı. Ama teşekkür ederim üşenmeyip bizimle bu kadar bilgi paylastığın için♥️♥️♥️

  • @kalkanlitr
    @kalkanlitr 24 дні тому +6

    Adam ömrü boyunca fikrini savundu büyük bir başarı ama baktı ispat edemiyor sinirinden öldü gitti diyeceğim ışıklar içinde yatsın.

    • @facardinho
      @facardinho 15 днів тому +1

      "Elektronlar içinde yatsın" diyerek son şakamızı yapalım.

  • @aykutalptaskurt2784
    @aykutalptaskurt2784 24 дні тому +2

    Güzel ve aydınlatıcı bir sunum. Teşekkürler.

  • @yalnzkurt5823
    @yalnzkurt5823 25 днів тому +1

    Tesekkürler emegine saglik Ayhan hocam.

  • @byTTechInnovative
    @byTTechInnovative 24 дні тому +5

    Ayhan hocam, hipotez doğru da olabilir ya. Mesela ben elektronikçiyim. 7segment display dediğimiz elemanlarla termometre yapmıştık.
    2 tane display var şu asansörlerde kullanılanlar gibi.
    Ama işlemci olarak bacak sayıosı az bir işlemci kullanmıştık. İşlemci önce birinci display de 3 rakamını yakıyor. sonra diğerinde 2 rakamını yakıyordu yaptığımız kodlamada.
    Adı üstünde mikro işlemci olduğu için mikrosaniye hızında işlem yapabiliyor.
    Yani yeterince hızlı yakalama yapan bir kamera ile baksak, ekranlarda 3 ve 2 sırayla yanıyor polis çakarı gibi. Asla 32 şeklinde yanmıyor ekranlar.
    Ancak bizim gözümüz 30 kare yakalayabildiği için biz bakınca 32 derece diye görüyoruz. iki displayi de yanıyor görüyoruz.
    Bunun gibi bir mantık olabilir.
    Ama muazzam bir hızı olması lazım.

    • @uguroz3745
      @uguroz3745 23 дні тому +1

      Dediğin çok mantıklı değil çünkü teknik olarak kütlesiz herşey ışık hızında giderki bu da max hızdır. Muazzam dan ziyade direk sonsuz olması lazım ancak bizim evrenimizde böyle bir olgu yok.

    • @byTTechInnovative
      @byTTechInnovative 23 дні тому

      @@uguroz3745 tabi haklısınız ama uzaydaki galaksiler arası mesafeyi düşündükçe illa ki ya ışık hızından kat kat mesafe alabilmenin bir yolu olmalı ya da portal benzeri kapılar ile geçişler olmalı. bir gün bir seyahat yolu bulunur bence. rüyamızda bir yerde aniden belirdiğimiz gibi benzer bir yöntem.

    • @ahmetk5298
      @ahmetk5298 22 дні тому

      Evet, buna başka bir örnek POV Display
      (POV: persistence of vision)
      Birkaç Led'i hızlı bir sekilde belli bir eksende döndürerek havada yazı yazma, resim.oluşturma tekniğindeki gibi.
      Yada,
      Tüplü televizyonlardaki tarama yöntemi. Tek bir elektron tabancası ile ekrandaki bütün noktalara çok hızlı bir şekilde elektron gönderip görüntü olusturma gibi.

    • @byTTechInnovative
      @byTTechInnovative 22 дні тому

      @@ahmetk5298 aynen hocam. aynı mantıkta gözümüz hızı algılarken yanılıyor ve zarar görmüyor ise. acaba tüm hücrelerimizi yanıltıp zarar görmeden inanılmaz hızlara çıkarabilen sistemler veya teknikler olacak mı ileride merak ediyorum doğrusu.

    • @uguroz3745
      @uguroz3745 22 дні тому

      @@ahmetk5298 Dediğin şeylerin ilgisi yok. Çünkü bu bahsettiğin şeyler insan gözünün yavaşlığı sebebi ile oluşuyor. Ancak ölçüm cihazları için aradaki o geçişi fark edebilirsin. Ancak evrenimizde hiç bir elektron arasındaki geçiş varsa bile fark edilmiyor. Bu elektronun sonsuz hızda gitmesi anlamına geliyor ancak yukarıda da dediğim gibi böyle bir kavram yok.

  • @saidtekiner8658
    @saidtekiner8658 25 днів тому +11

    Teoriler bilimsel isbatın doruğundadır, teoriler kanunlara dönüşmezler.

    • @averageman2063
      @averageman2063 25 днів тому +1

      Evet yanlış ifade etmiş Ayhan bey.

    • @bulup_lugup
      @bulup_lugup 24 дні тому +4

      bilimsel terminolojide "teori" bir doğa yasasının işleyişini açıklayan kuram yani formüldür. bir teori varsa bunun nedeni formüle indirgenmiş bir doğa yasası olmasıdır.

    • @M-istanbul
      @M-istanbul 24 дні тому +1

      Teorinin kanunlaşması için deneysel olarak ispatlanması gerekir

    • @averageman2063
      @averageman2063 24 дні тому

      @@erhansendag726 yerçekimi, evrim, yanma-oksijen vs. bunlar kanun. bu kanunların bilimsel açıklamasına da teori deniyor. teoriler daha iyi olana kadar evrilir, gelişir. Mesela yerçekimi kanununa ilişkin Newton'un teorisi bugün yanlış veya yetersizdir. Einstein'in çekim teorisi şu anda kabul görmekte. Gelecekte bu çekim kanunu Einstein'inkinden daha gelişmiş bir teori ile açıklanabilir. Genişleme teorisi yani Big Bang evrenin genişlemesini en iyi açıklayan teori. Alternatif modeller arasında şu anda en çok kabul göreni. Daha iyisi çıkınca terk edilecektir. Evrim Teorisi de evrimi en iyi açıklayan teori. Lamarck'ın teorisi evrimi eksik açıkladığından Darwin'in teorisi kabul gördü. Darwin'in eksiklikleri çıkınca mutasyon ve genetik sürüklenme ile Darwin'in evrim teorisi yerini modern evrim teorisine bıraktı.

    • @averageman2063
      @averageman2063 24 дні тому +2

      @@M-istanbul Hayır. Teorinin ne olduğunu bilmiyorsunuz. Anlaşılan Ayhan bey de tam bilmiyor. Bilimsel teori = deney+gözlem+hipotez+kanun

  • @ByXMuratt
    @ByXMuratt 24 дні тому +10

    Bu tarz videolar devam etsin düşüncelerimiz genişliyor.

  • @user-vs5sj3nv5z
    @user-vs5sj3nv5z 24 дні тому +1

    Çok güzel bir video olmuş hocam, eline-emeğine salık ❤

  • @ismailuslu3918
    @ismailuslu3918 24 дні тому +1

    Böyle videolar gelsin Ayhan bey

  • @MustafaYazkan
    @MustafaYazkan 19 днів тому +2

    Epeydir beynimiz yanmamıştı hocam, bu video iyi geldi 😁

  • @zekicanfidan4084
    @zekicanfidan4084 23 дні тому

    Hocam eski askeri videolarınızı açıp açıp izliyorum , yenilerini ne zaman incelersiniz acaba?

  • @Saltuk_Han
    @Saltuk_Han 23 дні тому +1

    Video için teşekkür ederim.

  • @tarikm8172
    @tarikm8172 24 дні тому

    Çılgın evren teorilerine bayılıyorum bence devam usta

  • @bilgiyay1
    @bilgiyay1 22 дні тому +1

    Yaratıcı, sonsuz geçmişte, şimdiki zamanda ve sonsuz gelecekte evrenin içinde ve dışında etkili hazır ve nazırdır.
    Elektron hipotezi bu duruma ışık tutuyor☄️

  • @elrony42
    @elrony42 21 день тому +1

    Zamanın olmadığı fikri hiç de saçma değil ve bu yüzden gayet mantıklı ancak ispatı mümkün değil şu anki teknolojiyle bu üzücü
    Keşke olabilseydi çok isterdim gerçekten de harika bir hipotez çok şık 👏👏

    • @elrony42
      @elrony42 21 день тому

      Teşekkürler sunumunuz için

  • @aliates9377
    @aliates9377 25 днів тому +3

    Evrenin başlangıcını anlatır mısın ilk saniyesinde neler olduğunu?

  • @cemo7979
    @cemo7979 23 дні тому +2

    Çok anlamadığımdan soruyorum; Elektron ışık hızında oradan oraya sekerek gidiyorsa, evrenin çok uzak yerlerine de anında erişebilmesi için hızı ışık hızından fazla veya süper pozisyon denen durumda olması gerekmez mi?

  • @hasantunc8486
    @hasantunc8486 25 днів тому

    Teşekkür ederim. Sen anlatırken ben de ciddi ciddi düşündüm olayı.

  • @ertugrulcoskun7905
    @ertugrulcoskun7905 23 дні тому +2

    Işık hizindan cok daha hizli olmasi gerekmezmi uzayda mesafeleri ışık yıliyla ölçüyoruz teknik olarak isik hiziyla hareket etse heryerde degil zaman icinde belli bolgelerde gorebilirdik diye dusunuyorum

  • @shiveringlipsk795
    @shiveringlipsk795 14 днів тому

    Çok ilgi çekici bir hipotez. Bununla ilgili daha detaylı bir video gelse keşke

  • @insidemyhead0235
    @insidemyhead0235 16 днів тому

    Aşırı güzel abi böyle devam et daha fazla video bekliyorum

  • @mahfuzkaya2853
    @mahfuzkaya2853 23 дні тому

    Bekliyoruz yeni hipotezi

  • @Adanin_avukati
    @Adanin_avukati 24 дні тому +1

    elektronlar birbirinin kopyası değildir.Mesela her hidrojen atomunun elektronu aynı seviyedr dönüş ses ve sinyal düzeyinde değildir.Yeryüzünde var olan her atomun elektronlarının kendine ait ayrı bir dönüş hızı ayrı bir sesi ve ayrı bir sinyal düzeyi vardır.Bundan dolayı da herhangi bir fabrikadan çıkan aynı ürünlerin üzerinde frekans çalışmaları yapıldığında herbirinin ayrı bir frekansa sahip olduğu görülüyor.Bunun da karşılığı yeryüzünde var olan her atomun kendisinr ait olan ayrı bir özelliği olduğunu ispat eder.Bu ayrı ayrı özellikleri ölçmek için ise elektronların üzerlerindeki dönüş hızlarının ayrı ayrı değerlendirmeye tabi tutulması gerekir.Dönüş hızları aynı olsa dahi ses dalgalarının birbieinden farklı oluyor olması izotoplarını meydana getirir .Sinyal düzeylerinin farklılaşması ise elektronlarının bulundukları seviyelerle ilgilidir.S,p ve d ile ilerleyen serilerde farklı sinyaller vardır.Bütün bu sinyallerin farklı oluşunun sebebi çekirdektr var olan o hidrojenin elektronuna ait çekmiş olduğu değerin çekirdekteki etkisiyle yakinen ilişkili olmasındandır.Elektronların spektrumlarındaki enerji seviyeleri eşdeğerdir ifadesi tamamıyla yanlıştır.Pauli dışarlama ilkesinde beyan edilen bir atomun içinde aynı kuantum sayı setine veya benzwrine sahip 2 elektorn bulunmaz diye ortaya atılan ilke de yanlıştır.Bu ilke maddenin birbirleri arasında yer değiştirme metaforuna aykırıdır.Bir başka büyük hata ise yine, herhangi bir şekilde plazmatik sevçyede blunan bir maddenin bir başka maddeye dönüşebilmesi için aynı elektron seviye setindd bulunan elektronların bulunması gerektiğidir.

  • @sinemsener94
    @sinemsener94 23 дні тому +1

    süper ve süperpozisyon açısından mantıklı.

  • @excta01
    @excta01 7 днів тому +1

    Yine süper anlatmissin hocam ama hipotez biraz ossuruktanmış. Işık hızı sınırlı oldugundan elektron her yerde aynı anda olamaz, bu yüzden de nerde ne zaman olması gerektiğini bilecek bilinci olmasi gerekirdi. Kaldi ki elektron ışık hızında da gidemez kütleli olsuğu için, her yere kuantum tünelleme ile zıplamıyor ise. Pozitron ile elektronun sadece yükleri farklı diye yok zamanda da ters hareket ettikleri için böyle hipotezi de çok zorlama, bu güne kadar kanıtlamamış olması sürpriz değil.

  • @nemoksis
    @nemoksis 24 дні тому +1

    bu durumda çift yarik deneyinde deneyi yapanın gözlemi esnasında oluşan farklılık elektronun bu durumundan kaynaklı olabilirmi ?????????

  • @mahmutkoyuncu8217
    @mahmutkoyuncu8217 25 днів тому

    Tesekkurler

  • @erduruylmaz7269
    @erduruylmaz7269 24 дні тому

    Başka benzer hipotezler, teoriler vs varsa anlatın lütfen.

  • @ismailhakkialagoz9933
    @ismailhakkialagoz9933 24 дні тому

    👍 böyle videolar gelsin hocam askeri videolar noldu bir canlı yayın

  • @sinaneren4838
    @sinaneren4838 24 дні тому

    İsigi konisi mantiginda nedensellik disindaki bolgelerinde elektronu her yerde tanimli olmasi gerekiyor, yani isik konisi disinda parcaciklar isiktan hizli hareket edildigi icin ayni anda bir cok yerde bulunup iletisim saglamasi gerekiyor bu durum elektron ani zamanda farkli konumda oldugu icin nedensellik durumlari olusturmasi gerekiyor,

  • @ferditurk3172
    @ferditurk3172 24 дні тому

    Hocam canlı yayınlar ne zaman olacak?

  • @hasmetlimuco
    @hasmetlimuco 25 днів тому

    Ellerine sağlık ayhan abim

  • @xzwq
    @xzwq 24 дні тому

    Hocam evrenin genişlemesi ışık hızından hızlı mı yada evren genişlemesi diye birşey varmı? Eğer ışık evren genişlemesinden hızlıysa evrenin ötesine geçebiliyor mu?

  • @aslmelek
    @aslmelek 16 днів тому +1

    Hic anlamiyorum fizikten asla kafam basmiyor😅Ama en çokta bu tarz videolar izliyorum.

  • @arsenflower
    @arsenflower 23 дні тому +1

    Eğer hiipotez üzerinde düşünecek olursak;
    Ciddden tek bir elektronun-positronun zamanın ve evrenin her yerinde aynıı anda var olması için ışık hızı yetmez. Çünkü elektronlar sadece ışık hızındailerleyebilen Luxonlar sınıfında. Evrenin her yeri ve anında aynı anda bulunmak için bir Luxon değil Takyon(Işık hızından daha hızlı olmak zorunda olan) olması lazım ki Takyonların varlığı henüz kanıtlanabilmiş değil.

  • @emirhanakcay9559
    @emirhanakcay9559 25 днів тому

    Ayhan hocam başta süper pozisyonla ilgili sanmıştım hipotezi ama sonlardaki cümleler garibime gitti de bunu sormak isterim elektron ışık hızında bile gitse ışığın belli bi hızı var ve eğer tek elektron varsa maddelerin yapısal bütünlüğü bir arada kalamaz şöyleki mesela 10 ışık yılı uzaktaki bi atomla burda dünyadaki bi atom eğer evrende tek elektron olursa ve bu ışık hızında olmak zorunda olduğu için 10 ışık yılı uzakta olan atom elektronsuz kalıp bozunması gerekmez mi kafam biraz karıştı da hocam cevap verirseniz çok mutlu olurum

  • @AlperTezgoren
    @AlperTezgoren 24 дні тому

    Hocam SU-22m4 hakkında bi video gelir mi acaba?

  • @dataquery
    @dataquery 25 днів тому

    Canım abim benim video atmis, izleyim hemen

  • @SezerB.
    @SezerB. 24 дні тому

    Hocam uyandıktan sonra izledim açıkçası , hayal gücümde her çarpıştığında zaman ayırmadan sıçrıyorsa ya hiç sıçramadığı bir zaman olursa bi hipotez kanıtlanmış olmuyor mu ? Ya da bildiğimiz evrende hiç elektronun olmadığı bir yer var mı ?

  • @pandaespanol651
    @pandaespanol651 24 дні тому

    Hocam o halde elektronlar ışık hızından hızı olması gerekmez mi ? Gözlemlediğimiz kadarıyla yüzlerce ışık yılı uzakta yıldızlar, gezegenler ve galaksiler var ve hali hazırda gerçekleşen kimyasal ve fiziksel olaylar meydana gelmekte

  • @arifyusifov4499
    @arifyusifov4499 23 дні тому

    Abi cok seviyorum seni. Azerbaycandan sevgiler. Lutfen devami gelsin

  • @kurbagalarcandr4833
    @kurbagalarcandr4833 20 днів тому

    zamanda ileri gitmek , geri gitmekten daha olası olduğu için daha çok elektron olabilir mi, bu hipoteze göre?

  • @User-np9iz
    @User-np9iz 23 дні тому

    Ayhan Hocam F16 Özgür Projesi Hakkında video Çekermisiniz.

  • @shadowman1759
    @shadowman1759 24 дні тому

    Peki atomun çekirdeğindeki yük etkisi nasıl oluyor yani helyum atomu için 2 proton 2 nötron var yani +2 yüklü (şimdilik elektronu saymıyoruz) eğer tek bir elektron var ise ve sürekli evrende yer değiştiriyor ise yük etkiside sürekli değişmesi gerek ve her halükarda helyumun +1 değerlilikte olması gerek... Bu hipoteze göre orbital teorisi çökmüş oluyor.

  • @user-zr6cm2tf7t
    @user-zr6cm2tf7t 23 дні тому

    Foton hakkında bilgi edinmek istiyorum hangi kitapları okumalıyım

  • @aydnfidan4955
    @aydnfidan4955 23 дні тому

    Ya hocam allah aşkına şu videoları bi 20 dk yap tam uykuyacağım video bitiyor ve tekrar uyanıyorum😂😂😂

  • @LaughingCoffin-ub3oo
    @LaughingCoffin-ub3oo 24 дні тому +1

    Mayhan bey elektronun hareketiyle alakası yoktur elekton olayını filmlerden mi öğrendiniz ?

  • @ilgincolan572
    @ilgincolan572 25 днів тому +1

    Sanırım olay vakum tüplü tv lerde görüntünün oluşması gibi. Biz ekrana baktığımızda oldukça karmaşık ve değişen görüntüler görüyoruz ama aslinda o görüntülerin hepsi tekbir noktadan oluşuyor.

    • @ugurunver2403
      @ugurunver2403 24 дні тому

      Sadece o kadar değil. Vakum tüpünün ekranındaki her bir pikselinde nanometrik birer zaman makinası olması ve geçmişten ve gelecekten tam senin izlediğin ana doğru renkte fotonları ışınladıklarını düşünürsen benzer bir mantık oluyor.
      Yani CRT ile aynı olsaydı mesela Planck zamanına indiğimizde evrende tek bir elektron olması gerekirdi ve ışık hızının karesi kere karesiyle falan hareket etmesi gerekirdi ki evrenin tamamındaki tüm atomları ayırt edemeyeceğimiz bir sürede tarayabilsin. O yüzden birebir CRT değil ama her pikselin ayrı ayrı gelecekten tam da doğru ana gönderildiği bir ekran olabilir analojisi belki.

    • @ugurunver2403
      @ugurunver2403 24 дні тому

      Gerçi biraz daha düşününce, eğer tek bir elektron tek bir anda varoldu ve evrenin başından sonuna sadece o anı deneyimliyorsa bizim zaman skalamızda belki de ışık hızında gidiyor olması, onun için zamanın durmuş olduğu yorumunu yapmamıza yeterli olabilir. Evrende ışık yılı diye bir kavram var ama ışık hızında hareket eden kütleli bir parçacığın perspektifinden bakınca tüm evreni tek bir an olarak deneyimlemesi normal. Sadece bizim o parçacığı kendi zaman algımızda her yerde aynı anda gözlemlememiz biraz karışık bir hal alıyor. Ama kütleli parçacığın ışık hızına çıkması için sonsuz enerji gerektiği için belki de big bang'teki tüm enerji o bir tane elektronda depolanmıştır, o sayede evren var olabiliyordur gibi karışık başka yorumlara da yol açıyor.

  • @apeiron001
    @apeiron001 22 дні тому

    Böyle videoları devam abi

  • @furkanseyhan7734
    @furkanseyhan7734 24 дні тому

    Geçmişe hareket edebiliyorsa ışık hızından daha hızlı olmaz mı ?

  • @ayazbedir4906
    @ayazbedir4906 24 дні тому

    Helikopterlerin tarihi ile ilgili askeri bir video bekliyorum

  • @alpersevinc3979
    @alpersevinc3979 25 днів тому

    Bilim Teknik dergisi gibi video

  • @cetinercem
    @cetinercem 23 дні тому

    Meraki ediyoruz, devamını bekliyorum. Ufuklarımiz genişliyor sayenizde

  • @serdarkeser9393
    @serdarkeser9393 24 дні тому

    Çılgın hipotezler serisi yap 😁

  • @tutmusyorumlar6277
    @tutmusyorumlar6277 24 дні тому +1

    Evren bir hücre. "Bilgenin Gayesi" isimli kitapta bunu açıklıyor. Kitabı Google'dan pdf indirebiliyorsunuz.

    • @Adanin_avukati
      @Adanin_avukati 24 дні тому

      elektronlar birbirinin kopyası değildir.Mesela her hidrojen atomunun elektronu aynı seviyedr dönüş ses ve sinyal düzeyinde değildir.Yeryüzünde var olan her atomun elektronlarının kendine ait ayrı bir dönüş hızı ayrı bir sesi ve ayrı bir sinyal düzeyi vardır.Bundan dolayı da herhangi bir fabrikadan çıkan aynı ürünlerin üzerinde frekans çalışmaları yapıldığında herbirinin ayrı bir frekansa sahip olduğu görülüyor.Bunun da karşılığı yeryüzünde var olan her atomun kendisinr ait olan ayrı bir özelliği olduğunu ispat eder.Bu ayrı ayrı özellikleri ölçmek için ise elektronların üzerlerindeki dönüş hızlarının ayrı ayrı değerlendirmeye tabi tutulması gerekir.Dönüş hızları aynı olsa dahi ses dalgalarının birbieinden farklı oluyor olması izotoplarını meydana getirir .Sinyal düzeylerinin farklılaşması ise elektronlarının bulundukları seviyelerle ilgilidir.S,p ve d ile ilerleyen serilerde farklı sinyaller vardır.Bütün bu sinyallerin farklı oluşunun sebebi çekirdektr var olan o hidrojenin elektronuna ait çekmiş olduğu değerin çekirdekteki etkisiyle yakinen ilişkili olmasındandır.Elektronların spektrumlarındaki enerji seviyeleri eşdeğerdir ifadesi tamamıyla yanlıştır.Pauli dışarlama ilkesinde beyan edilen bir atomun içinde aynı kuantum sayı setine veya benzwrine sahip 2 elektorn bulunmaz diye ortaya atılan ilke de yanlıştır.Bu ilke maddenin birbirleri arasında yer değiştirme metaforuna aykırıdır.Bir başka büyük hata ise yine, herhangi bir şekilde plazmatik sevçyede blunan bir maddenin bir başka maddeye dönüşebilmesi için aynı elektron seviye setindd bulunan elektronların bulunması gerektiğidir.

  • @alibabasfarm
    @alibabasfarm 24 дні тому +2

    Aman hocam, bu hipotez fazla yayılmasın. Bir de gerçek çıkarsa bunu evliyaların aynı anda birden fazla yerde görünebilmelerine bağlarlar, sonra çıkabilirsen çık işin içinden 😟

    • @ahmetyigit6204
      @ahmetyigit6204 24 дні тому

      Dur eşeğin aklına karpuz kabuğunu sokma kardeş tarikatçilar bu dediğini duymasın 😂

  • @mustafasungu7441
    @mustafasungu7441 24 дні тому +1

    Dr Who dizisinin bir bölümünde bütün Dr Who ların aynı anda toplanması gibi...

  • @cemilbayram
    @cemilbayram 22 дні тому

    Elektronun ışık hızında hareket ediyor olması, hızını kısıtlamaz mı? Işık bile evrenin büyüklüğü için yeterince hızlı değil. Değil evrenin bir ucunda bulunması, aynı anda güneşte ve dünyada bulunması bile bu mantıkla zor görülüyor zira ışık 8 dakika yolculuk yaparak geliyor bize.
    Bazı İslami kaynaklarda ışık hızından 50, 500 ve 5bin kat yüksek hızların olduğu yazan kitaplar var. Bu teoriyi düşününce, acaba elektron bu hızlarda hareket ediyor olabilir mi?

  • @elreptile5827
    @elreptile5827 22 дні тому

    Ayhan abi Rusya-Ukrayna savaşını canlı yayında bir kez daha değerlendirir misin? Bu savaşı değerlendiren Türkçe kaynaklar oldukça kısıtlı maalesef :(

  • @alicanalican9400
    @alicanalican9400 24 дні тому

    Abi severek izliyorum seni

  • @CharaTR
    @CharaTR 17 днів тому

    5:57 HAYIR OLAMAZ BUNU KANITLAYAN BIR PROJE VAR EĞER BU DOĞRUYSA İŞTE BU MÜKEMMEL.
    Üzgünüm. Bozuk konuştum. De plamanın n machini üzerinde çalışıyodum. Ve nerden geldiğini ararken uzay enerjini alamanın yolu olmadığinda gizli elektronları alabilir diye teori yürütmüştüm. Eğer tarihte varsa bu kanıtlanabilirlik sunabilir yani.

  • @drmrh
    @drmrh 14 днів тому

    Hipotez güzel de o zaman kütlesini hesaplayan aldığımız hersey e aslinda 1 tane her zaman her yerde diyebiliriz. Benim ki çok kaba bir tabir oldu ama buna benzer türetilebilir

  • @lutfuyasar7278
    @lutfuyasar7278 24 дні тому

    Bana mantıklı geldi. Neden derseniz falanca galaksideki bir elektronun başka bir galaksideki elektron ile ilişkili olması daha zor bir açıklama. Arada ne gidip geliyor.? Aralarında neredeyse zeka ilişkisi var. Quantum deneylerinde zaten zaman ve mekandan bağımsız bununla ilgili onlarca elektron ilişkisi tespit edilmedi mi? Çift yarık deneyi ve gözlemci etkisi gibi. Sonsuz denecek sayıdaki parçacıkların aralarında var olduğu tespit edilen bağımlı hareketleri açıklamak çıldırtıcı derecede zor. Ben yüksek ! zekam ile işi daha da ileri götüreyim. Elektron dolaşmıyor. Bir yerde duruyor ve canı isteyen bu elektron özelliklerini oradan gidip oradan alıp (sınıf) oluşturuyor.
    Java gibi üst düzey program kullananlar bahsettiğim bu sınıf kavramını iyi bilirler. Sınıflar kalıtım alır. Kopyalanabilir.. Bir sınıf baz alınarak yeni sınıflar oluşturulur.

  • @unalcelik9606
    @unalcelik9606 25 днів тому

    Gelsin

  • @dursunbilgin3877
    @dursunbilgin3877 23 дні тому

    O zaman bu hipotez tüm atom altı parçacıklar için de uygulanamaz mı?

  • @uguroz3745
    @uguroz3745 23 дні тому

    "Işık hızında hareket ettiği için elektron için zaman kavramı yok". Yanlış bir söylem gibi çünkü ışığın başka bir referans frame i yok. Bu yüzden ışığa göreceli bir yaklaşım mümkün değil. Daha çok herşey bir anda aniden oluyor. Diğer referans frameler ışığa baktığında onun belli aralıkta gidip gelişini ayıklayabilir. Elektron her yerde olsaydı sonsuz hızda gidiyor olması gerekirdi.

  • @sevgiyldz3051
    @sevgiyldz3051 16 днів тому

    hipotez videoları olması güzel olur düşündürüyor ve farklı bakış açıları sunuyor ama sizinde dediğiniz gibi ülkemizde teori ve hipotez kelimeleri çok karıştırılıyor bir bilim insanı seçip teoriye gelene kadar ne düşünmüş hangi deneyleri yapmışlar çevresindeki ortam nasıl karşılamış bu teorinin bilim litarürüne ve insanlığa nasıl katkısı olmuş ne kanıtları sunmuş yani bir teorin teori olması için hangi aşamalardan geçmiş diye bir seri başlatırsanız çok iyi olur .

  • @AbdullahSahin-lv5xj
    @AbdullahSahin-lv5xj 25 днів тому +2

    Ayhan abiyi sevenden önce geldik

  • @kamalsari2014
    @kamalsari2014 12 днів тому

    Muhteşem bi şeymiş.

  • @plevneli
    @plevneli 24 дні тому

    Vallahi benim aklıma gelmişti.

  • @muhammetkarakoyunlu5005
    @muhammetkarakoyunlu5005 24 дні тому

    Fantastik bir hipotes, ne yazıkki bunun olmasının imkansız olduğunu düṣünüyorum. Evrenin kendisi zamandan daha hizlı geniṣlediğini biliyoruz. Uzayın içindeki hiçbir ṣey evrenin sınır hızını geçemez.

  • @Falcon_9un_anahtari
    @Falcon_9un_anahtari 24 дні тому

    Vay be kapak fotoğrafına bak. Eski Ayhan Tarakçı.

  • @gulsen483
    @gulsen483 24 дні тому +1

    Ayhan Hocam fani aklımızın almadığı daha üst level elektron hipotezlerin de anlatmanızı bekleriz

    • @Uffu-kt9qw
      @Uffu-kt9qw 24 дні тому

      Onuda Peygamberler anlatsın canım :) fani insandan istediğin şeye bak :).

    • @gulsen483
      @gulsen483 24 дні тому +1

      @@Uffu-kt9qw şaka mı yaptın şimdi? daha üst level hipotezler olduğunu videoyu dikkatli dinlersen görürsün. Ayhan hocam isterse anlar da anlatır da. seni bağlamaz. ki o her zaman en uçtan en makbul olanına doğru anlatır. uzun zamandır izliyorum yani. endişelenme

  • @submarine858
    @submarine858 23 дні тому

    Tartarian medeniyeti Atlantis medeniyeti ve nükleer kış hakkındaki videolarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.

  • @user-zy5fc5yz9p
    @user-zy5fc5yz9p 6 днів тому

    Ledlerden bir çember yap ve micro-denetleyiciyi programla, kodlar şöyle olsun, sadece bir tanesi yanacak, sırayla bütün ledler yanıp sönecek, işte bu elektronun iki boyutlu uzayda atom çekirdeği etrafında dönmesi olayıdır, üç boyutlu uzayda ise infrared frekans üst üste binmişlik durumu içindedir tıpkı ışığın üst üste binmiş halinin beyaz ışık olması gibi. O halde Nur üstüne nur, bir kandil gibidir, o kandilin yağı doğuya yada batıya yada yukarıya yada aşağıya ait olmayan bir ağaçtan(kaynaktan)[göklerden]gelmektedir 😁

  • @scalgar13
    @scalgar13 24 дні тому

    yıllardır düşündüğüm ve bizzat inandığım bir konudur bu.. tek bir elektron zamandan bağımsız her yerde

  • @alimercan7375
    @alimercan7375 24 дні тому

    abi videoyu gördüm sonra izlerim dedim 10 dk sonra kanalına girdim aradım bulamadım, şimdi fark ediyorum önüme şimdi çıktı. eğer senden kaynaklıysa sorun yok ama haberin yoksa youtube ile ilgili bir problem haberin olsun dedim

  • @zabilcr2681
    @zabilcr2681 24 дні тому +1

    Böyle videolar çok gelsin ama antiri-kunturi insanların hipotezleri gelmesin sağlamınkilar gelsin

  • @dolphinlaguna
    @dolphinlaguna 24 дні тому

    Elektronun ışık hızıyla hareket ettiği bilgisi ile evrenin heryerinde aynı anda olduğu bilgisi çok saçma değil mi? Işık hızı sabit olduğuna göre evrenin heryerinde aynı anda nasıl olabilir? Güneşe bile 8 dakika da gitmesi gerekmez mi?

  • @topcumertbeysoonturk6908
    @topcumertbeysoonturk6908 24 дні тому

    Bunun mumukun olmamasinin kaniti su abi. Eger dogru olsaydi atomlar kararsiz olurdu. Bir helyum atomu bazen carbon atomuna bazen altına bazen bakıra dönüşür ve biz bu degisikliligi zaman icinde birkac defa gorurduk. Anlik olarak altina donusen helyum atomu olurdu. Cunku surekli her yere carpiyorsa sabit sayida bir atomun icinde kalma sansi yok. Atomlar surekli elektron degistirirdi. Baska atoma donusurdu

  • @g-man4353
    @g-man4353 25 днів тому

    Elektronun başka parçacıklardan oluşmadığını ilk öğrendiğimdede merak etmistim simdi de hala meral ediyorum peki elektrona ×1000 zoomlarsak ne görüyoruz?

    • @dataquery
      @dataquery 25 днів тому

      Telefon kamerasıyla evindeki duvara zoom yaparsan göreceğin sey ile ayni

    • @gozlemcietkisi
      @gozlemcietkisi 25 днів тому

      Bunu denediler hatta zamanı durdurup bakmaya bile denediler ama Zoomlayamıyorsun çünkü hep hareket ediyor

    • @Adanin_avukati
      @Adanin_avukati 24 дні тому

      elektronlar birbirinin kopyası değildir.Mesela her hidrojen atomunun elektronu aynı seviyedr dönüş ses ve sinyal düzeyinde değildir.Yeryüzünde var olan her atomun elektronlarının kendine ait ayrı bir dönüş hızı ayrı bir sesi ve ayrı bir sinyal düzeyi vardır.Bundan dolayı da herhangi bir fabrikadan çıkan aynı ürünlerin üzerinde frekans çalışmaları yapıldığında herbirinin ayrı bir frekansa sahip olduğu görülüyor.Bunun da karşılığı yeryüzünde var olan her atomun kendisinr ait olan ayrı bir özelliği olduğunu ispat eder.Bu ayrı ayrı özellikleri ölçmek için ise elektronların üzerlerindeki dönüş hızlarının ayrı ayrı değerlendirmeye tabi tutulması gerekir.Dönüş hızları aynı olsa dahi ses dalgalarının birbieinden farklı oluyor olması izotoplarını meydana getirir .Sinyal düzeylerinin farklılaşması ise elektronlarının bulundukları seviyelerle ilgilidir.S,p ve d ile ilerleyen serilerde farklı sinyaller vardır.Bütün bu sinyallerin farklı oluşunun sebebi çekirdektr var olan o hidrojenin elektronuna ait çekmiş olduğu değerin çekirdekteki etkisiyle yakinen ilişkili olmasındandır.Elektronların spektrumlarındaki enerji seviyeleri eşdeğerdir ifadesi tamamıyla yanlıştır.Pauli dışarlama ilkesinde beyan edilen bir atomun içinde aynı kuantum sayı setine veya benzwrine sahip 2 elektorn bulunmaz diye ortaya atılan ilke de yanlıştır.Bu ilke maddenin birbirleri arasında yer değiştirme metaforuna aykırıdır.Bir başka büyük hata ise yine, herhangi bir şekilde plazmatik sevçyede blunan bir maddenin bir başka maddeye dönüşebilmesi için aynı elektron seviye setindd bulunan elektronların bulunması gerektiğidir.

  • @eyupklnc392
    @eyupklnc392 24 дні тому +2

    Hocam bu teoriyi, pardon hipotezi ben çürüteyim. Elektron kütlesiz değildir. Işık hızında gidemez ve zaman elektron için duramaz. Heryerde olamaz..

  • @sahinkara8401
    @sahinkara8401 24 дні тому

    Eğer çok elektron olmasıyla tek elektronun her yerde aynı anda olması arasında belirleyici hiçbir fark yoksa, bu aslında ikisinin de aynı gerçeğin farklı bakış açısıyla gözlemi olduğunu gösterir.
    Ben desem ki Ayhan bey siz aslında bensiniz ve bunun aksini ispatlayamazsınız. Ne dersiniz? Bir insan düşünün. Doğup yaşayıp ölüyor. Sonra tüm hafızasını sıfırlayıp genetik yapısını ve tüm diğer özelliklerini değiştirip "başka" bir insan olarak yeniden doğuyor. Bu arada zamanda yolculuk da yapıyor. Bu mantıkla yeryüzünde yaşayan, yaşamış ve yaşayacak her insan aynı kişi olabilir. Bunun ve aksinin arasındaki düşünsel farkı ölçebileceğimiz, deneyebileceğimiz, bilimsel gözlemde bulunabileceğimiz hiçbir farklılık yoktur.
    Bu noktada sorun bilimin ötesinde felsefi bir probleme dönüşür. Bazı felsefeler "Tanrı" kavramını herkes olan tek kişi hipotezinde görürler.

  • @user-sj7pm2uq8u
    @user-sj7pm2uq8u 24 дні тому

    Elektronu bilemem de ,bu filmin sonunda evrendeki tüm karadelikler birleşip devasa tek bir karadelige dönüşüyor ve madde / anti madde ne varsa yutuyor...
    Bir zaman sonra da tekrar patlayıp yeni bir evren olusturuyormus..😊😊

  • @ugurtopcu8790
    @ugurtopcu8790 22 дні тому

    “Elektron elektrondur, çiçek babandır!”

  • @neuromaester
    @neuromaester 24 дні тому

    Aklıma ilk gelen şey evrenin big bang'den önceki hali oldu nedense alakalıdır belki

  • @valleyOFwar
    @valleyOFwar 24 дні тому

    2024'ün son çeyreğinin 2. yarısından sonra 1 milyon aboneye ulaşacaksın

  • @ad8326
    @ad8326 25 днів тому

    Günaydın 😂

  • @boranesin
    @boranesin 24 дні тому

    bence mantıksız değil. sebebi pi sayısının gizeminde olabilir. 3 boyutlu dünya için elektronon her yerde olmasını ya da tek elektronun bütün evreni kaplamasını anlamak zor olabilir. ancak elektron ve pozitronu eğer evrenin kumaşı ve anti kumaşı olarak düşünürsek bu mümkün gibi geliyor.
    totomdan uydurduğum element olabilir ancak çok boyutlu evrenin bizim evrene dokunduğu iz düşüme elektron ve diğer boyuta değen kısmına pozitron dersek bir mantık yürütebiliyorum. izah etmekte zorlanıyorum. ama evrenin başının ve sonunun olmadığını daha doğrusu bizim boyutumuzun bir sonu olsa da diğer boyutların birleşimi ile kendi kendini besleyen bir mekanizmanın içinde olmamız benim mantığımı zorlamıyor. matematiğini bilemiyorum ama geometrisinin biri kısmını anlayabildiğimi düşünüyorum hareketin.
    ama dediğim gibi totomdan da uyduruyor olabilirim.

  • @creatiar
    @creatiar 21 день тому

    Demekki biz bu elektronu yakalayıp durdurursak varlık sona erer. En iyisi dokunmayalım.

  • @bulentacar6513
    @bulentacar6513 23 дні тому

    Mantikli geldi olabilir diye soyleyenlere bu konu ile ilgilenen onsanlar neden ikna olamamis onu da öğrensinler çok akla yatkin olsa ilk okul kitaplarinda bile bunu ogreniyor olurduk ..
    Tüm evreni üstelik genisliyor denilen evreni tek bir parçacık nasil ayni anda her yerde olacak bunun için nasil bir hiz gerekiyor nasil bitmeyen bir enerjiyle hareket ediyor bunun ustune birde paralel evren modunuda açalım kac tane evren var ise hepsi tek bir elektron ile mi var oldu ??

  • @marsluzaydan2300
    @marsluzaydan2300 24 дні тому

    Işık hızı evrenin geneli için yavaş değilmi

  • @burockmusic
    @burockmusic 22 дні тому

    Benimde şöyle bir hipotezim var aslında bizim yaşadığımız evren bir üst evrendeki bir atomun paçacığıdır ve bu silsile sonsuza kadar gitmektedir

  • @KibarBARZO
    @KibarBARZO 24 дні тому

    Tek bir şey aklıma geldi. Biz sanal bir evrendeyiz. Çift yarık deneyide bize bunu gösteriyor.

    • @gokceacer5139
      @gokceacer5139 24 дні тому

      Atomun % 99,999999 u boşluksa o zaman insanında % 99,99999 u boşluktur ve m=E/c2 ise..............?????

  • @emrecanuludag
    @emrecanuludag 18 днів тому

    Videolarda yapay zeka kullanmaya mı başladınız bilmiyorum ama son zamanlarda kalitesi gittikçe düşüyor

    • @halailililillilliha
      @halailililillilliha 18 днів тому

      Neden öyle düşündün

    • @emrecanuludag
      @emrecanuludag 18 днів тому

      @@halailililillilliha sen fark etmedin mi son zamanlarda genel video kompozisyonunda çok fazla filler bölümler var herhangi bir didaktik amacı olmayan. Sadece şu nasıl olmuş bu nasıl olabilir gibi video süresini uzatmaya dayalı yerler. Ayrıca son videoların edit leri hep hatalı. Bazen saçma yerlerde kesilmiş. Bazen kesilen yer tekrar videoda geçiyor

    • @halailililillilliha
      @halailililillilliha 18 днів тому

      @@emrecanuludag konular bana öğrenmesi zevkli geldiği için işin o kısmına dikkat etmedim.Tabi işin ekmeği önemli. Algoritma da öne çıkmak için gerekli şekilde düzenliyor olabilir videolarını.

  • @savasgunlukleri3296
    @savasgunlukleri3296 25 днів тому

    Bu meseleyi daha dün arkadaşımla konuştum daha fazla bilgiyi nasıl elde ederim diye. Doru soyle ayhan abi beni mi dinliyorsun

  • @gelbsan
    @gelbsan 14 днів тому

    Evet daha fazla saçma hipotez videosu istiyoruz