Ücretli Öğretmen SGK Bildirgesi

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 22 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 12

  • @birxan1111
    @birxan1111 3 місяці тому

    ücretli öğretmenlere bildirge yaptığımızda işsizlik kesintisi çıktı 3 oranı normal mi bu durum

  • @sukran4454
    @sukran4454 Рік тому

    Ben ucretli ogretmenlik yapiyorum baslayali 3 hafta oldu e devlette sigorta girisim yok bu normal mi beklemem lazim mi

  • @h.u8501
    @h.u8501 Рік тому

    Halk eğitim merkezinde çalışan usta öğreticiler için işe giriş bu şekilde mi yapılıyor? Bir de aylık çalışma günü ve eksik günü nasıl hesaplıyoruz?

  • @yusufsimsek1928
    @yusufsimsek1928 Рік тому

    Hocam bordroyu paylaşır mısın?

  • @minecalskan350
    @minecalskan350 Рік тому

    hocam merhaba ücretli öğretmnler sgk eksik ggünleri nasıl tamamlar

    • @Kahve_Rengi
      @Kahve_Rengi  Рік тому

      SGK mevzuatına göre, 30 günden az bildirim yapılan aylara ait eksik günler iki şekilde tamamlanabilmektedir.
      1- Hizmet borçlanması yapma.
      2- İsteğe bağlı sigortalı olma.
      2013/11 sayılı Genelgenin “2.10- 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanların borçlanmaları” başlıklı bölümünde de aynen aşağıdaki açıklamaya yer vermiştir.
      “(Ek, 24/4/2019 tarihli ve 2019/9 sayılı Genelge) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanlar, 657 sayılı Kanunun 89 uncu maddesine göre geçici personel statüsünde bulunduklarından bu sigortalılar için İş Kanunu hükümleri uygulanmamaktadır. Bu nedenle, 25/2/2011 tarihinden sonraki ay içinde 30 günden eksik kalan sürelerin bu kapsamda borçlandırılmasına imkan bulunmamaktadır.”
      Yukarıda belirtilen nedenlerle de şu an yürürlükte olan mevzuata göre ücretli öğretmenler sadece aşağıda belirtilen istisnai durumlar için hizmet borçlanması yapabilirler;
      ▪ 5510 sayılı Kanunun aşağıda yer alan Geçici 31 inci maddesi uyarınca 25 Şubat 2011 tarihinden öncesine ait eksik günleri borçlanabilirler.
      “GEÇİCİ MADDE 31 - (Ek: 13/2/2011-6111/52 md.)
      Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanlar, bu durumlarını milli eğitim il veya ilçe müdürlüklerince belgelendirmeleri kaydıyla, bu maddenin yürürlük tarihinden önceki bu çalışmalarından dolayı ay içinde 30 günden eksik kalan sürelerini 41 inci madde esaslarına göre kendileri veya hak sahipleri borçlanabilirler. Borçlanılan bu süreler 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık süresi sayılır.”
      ▪ Kadın öğretmenlerden doğum yapmış olanlar doğumdan sonra geçen süreleri borçlanabilirler.
      ▪ Askerliğini er olarak yapmış olan erkek öğretmenler askerlik sürelerini, askerliğini yedek subay olarak yapanlar da 01.01.1950 tarihinden sonra yedek subay okulunda öğrenci olarak geçirdikleri süreleri borçlanabilirler.
      Ücretli öğretmenler, 5510 sayılı Kanunun “İsteğe bağlı sigorta ve şartları” başlıklı 50 nci maddesi kapsamında; çalıştıkları aylarla ilgili olarak SGK’ya 30 günden az bildirilen aylara ait eksik günlerini isteğe bağlı sigorta ile 30 güne tamamlayabilecekleri gibi, hizmet akdinin askıda olması nedeniyle 0 (sıfır) gün üzerinden SGK’ya bildirim yapılan yaz aylarını da isteğe bağlı sigorta kapsamında 30 güne tamamlayabilirler. 5510 sayılı Kanunda bu konuda aksine bir hüküm olmadığı gibi 2013/11 sayılı SGK Genelgesinde de aksine bir açıklamaya yer verilmemiş, söz konusu Genelgede konuyla ilgili olarak “Ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayan sigortalılardan isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ay içerisinde zorunlu sigortalı olacağı gün sayısını beyan etmeleri zorunludur. Ancak, ay içindeki zorunlu çalışma gün sayısının değişmesi halinde (Değişik, 19/6/2020 tarihli ve 2020/21 sayılı Genelge) yeniden beyan alınmayacak, Kuruma bildirilen gün sayısı dikkate alınarak 30 güne tamamlanacak şekilde işlem yapılacaktır.” şeklinde açıklamaya yer verilmiştir.
      Normalde isteğe bağlı sigortaya prim ödenen günler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık olarak değerlendirilmekteyken, eksik günü 30 güne tamamlamaya yönelik isteğe bağlı sigortalılık ise 4/a (SSK) kapsamında sigortalılık olarak dikkate alınmaktadır.
      Yalnız burada önemli bir hususu belirtmekte fayda var, isteğe bağlı sigortalılık başvuru tarihinden itibaren geçerli sayıldığından, sadece başvuru tarihinden sonrası için isteğe bağlı sigorta ile eksik günler tamamlanabilir, geriye dönük eksik günler ise isteğe bağlı sigorta ile tamamlanamaz.

  • @KEMALÇAL-x5z
    @KEMALÇAL-x5z Рік тому

    allah razı olsun

  • @ahmetfaruk6560
    @ahmetfaruk6560 2 роки тому

    Merhaba video için teşekkür ederiz. Ücretli bordro programını paylaşabilir misiniz

    • @Kahve_Rengi
      @Kahve_Rengi  2 роки тому

      Gün içerisinde paylaşayım hocam.

  • @YÖNBİL
    @YÖNBİL 2 роки тому

    hocam ücretli öğretmen ödemesinde yeni verilmeye başlayan her 5 saate bir saat ilave ücret ödemesi durumunda sigortalılık süresi fiili girilen saat üzerinden mi yoksa ilaveli saayt üzerinden mi ödenir.(Yani 30 saat girenin sigorta süresi her 5e +1 lerle beraber 36 olunca 4 gün mü 5 gün mü olur)

    • @Kahve_Rengi
      @Kahve_Rengi  Рік тому +1

      Toplam saat üzerinden hesaplanması gerekir. (Fiilen girilen + 5 saate 1 saat)

    • @YÖNBİL
      @YÖNBİL Рік тому

      @@Kahve_Rengi teşekkür ederim