Inte konstigt att samhället blir polariserat när mindre begåvade personer får höga och fina titlar och sen framställs som "expert" eller "forskare" och gärna debatterar offentligt.
Problemet är att de har utbildningar som är politisk ideologi, men som framställs som vetenskap. Det är skandal att universiteten syslar med sådant. Det undergräver all trovärdighet. Dessa personer tvingar sedan fram arbeten på myndigheter och företag, där de kan tvinga in sin politik..
@@1998Cebola Du tror inte juden Jerzy Sarnecki som varit offentligt expert och tolkare av sanningen om kriminalitet i Sverige har någonting med debatten vi haft att göra alltså? Är det bara en magisk slump att det var som det var och blev som det blev?
Jag är konstant imponerad av att Henrik kan åstadkomma research och reportage av så hög klass, varje vecka, med förhållandevis små resurser. Sedan blir jag inte alltid glad av dem, men mer upplyst, vilket hjälper mig att tänka och diskutera.
jag är själv lärare på universitet i ett humnaistiskt ämne och jag känner igen det mesta i videon och kan intyga att det som sägs är sant och relevant. Vissa saker kan man dock lägga till; 1) kunskapsnivåerna sjunker i många länder just nu, t o m i vårt grannland Finland som ofta anförs som en förebild och i USA, där utbildningen visserligen är privat finansierad men ändå ideologiskt vänstervriden på många håll. 2) Jag tror inte att ALL akademisk utbildning behöver vara "effektiv" på det sätt som HJ driver. När jag t ex läste en kurs i latin på universitet så var det flera studenter där som knappast höjde Sveriges BNP med hjälp av sina studier, men jag tror ändå att deras allmänna tillfredsställelse av livet blev högre och i mitt personliga fall var latinstudier ett krav för att få forska vidare. 3) hur det går i skola och utbildning beror inte så mycket på politikernas ekonomiska satsningar, lärarnas pedagogik och elevernas anstängningar som vi ofta vill tro, Hur det går i skolan beror främst på hur hög IQ som de som verkar i skolan har och här har intelligensnivåerna sjunkit ordentligt sedan sossarna började på 1960-talet. Detta sista finns det inte några kortsiktiga lösningar mot, men man skulle kunna börja med att dels a) införa intelligenstest för att få lärarlegitimation och anställning vid universitet (detta skulle förmodligen behöva kompletteras med förbättrad/avideologiserad lärarutbildning och betydligt högre lärarlöner, dels b) en annan incitamentsstruktur för hur personer bildar familj. Med det sista menar jag på att bidragssystemen i Sverige idag gynnar personer som har dåligt betalda jobb eller inget jobb alls, men som vill ha många barn. Samtidigt missgynnas akademiker som vill ha stora familjer. Om det hade blivit tvärtom på detta sista skulle utbildningen i Sverige kunna bli både bättre och billigare samtidigt.
Tack Henrik, Detta är ett problem i hela västvärlden, jobbar med kärnkraft och ser tyvärr hur kompetensen flyttas österut. Är idag nästan nödvändigt att bara anställa Civ ING som läst Teknisk Fysik, och utbilda vidare själv på tillämpade teknikområden. Matematiknivån är helt enkelt för låg på övriga.
Tack för en bra video som väl speglar den svenska högre utbildningen. Efter mer än 30 års lärargärning inom högre utbildning måste jag tyvärr konstatera att Du har helt rätt. Arne professor företagsekonomi.
Har precis samma erfarenheter från den Tekniska sidan (LTH). Det som hänt är att gruppen duktiga finns kvar, MEN det har blivit en stor grupp medelmåttor och tillkommit en stor grupp lågpresterande som ledningen (utbildningsnämnderna) vill ha igenom systemet. Detta löses på LTH med en stor mängd extentor som gör att tentan klaras men det "ingenjörsmässiga och tekniska" tänkandet saknas.
@studerat på universitetet i Sverige och nu i Danmark. Det är bättre, men har lite samma problem med att det bara saknas kompetens. Några elever är jätteduktiga, några är bottenskrap, och tyvärr vet man ju att toppen av klassen dras ned mot normen, och det mer om botten är lägre. I dag ska alla gå på universitetet, kloka som dumma, trots att vi saknar folk på yrkesutbildningar. Folk kan inte ens läsa och skriva, kan inte formulera sig på högskolenivå och på akademisk svenska. Jag slutar läsa på konventionellt universitet nu på grund av denna sorg som jag upplevt länge, den kring examensinflationen och indoktrineringen - att jag inte är säker på att mina hållningar kommer kunna filtreras igenom och att jag nog blir dummare av att läsa på universitetet. Jag är inte stark nog som individuell person att slåss mot den uppgivenheten längre.
@@benlunch7618 De har ju knappt någon utbildning eller ens kompetens som är relevant för att styra Sverige. Det räcker att stå och prata som om de själva tror på vad de säger.
så har det varit i sozzarnas sverige ,och så är det i (vår) nya regering också ,ingen skillnad . ett stort tack till Henrik som berättar hur det står till här i Sverige !
Tack igen för att du belyser dessa viktiga frågor. Vi har i samhället skapat något ohållbart med just denna utbildningsinflation. Det finns inte en HR avdelning som vågar ta in en person med engagemang före en person med "rätt" högskoleutbildning.
De tar alltså hellre en person med en värdelös akademisk utbildning än någon med verklig erfarenhet inom ett område och erkänner inte det logiska felet bakom detta förfarande? Toppen👍
Bra som vanligt. Vad jag förstått så saknans det mycket hantverkare. Jag är övertygad om att en större satsning på dessa yrken skulle vara lönsamt för samhället och ungdomen. Återgå till lärlingssystemet där ev. företagen som tar in lärlingarna kan få en summa som motsvarar handledarnas kanske lite mindre produktivitet.
Jag håller med. Håll hög nivå på skolan och se till att kanske mindre teoretiska elever har möjlighet att göra mera praktiska saker. Alla behöver inte gå 16 år i skolan. Vissa kanske bara behöver 9 år för att sedan hoppa på lärlingsutbildning istället.
Det saknas väl inte hantverkare idag? Branschen är ju i kris, och många går arbetslösa. Dessutom är ju framtiden för dessa yrken ganska osäker med intåget av robotar och AI.
När jag var ung så började många av min kompisar arbeta i lärlingsform som svetsare,plåtslagare eller rörläggare. De var då 16 år gamla. Företagen krävde ingen ersättning. Jag vet inte varför det försvann mem vilket företag måste väl kunna inför det närsomhelst.
Tack Henrik för en som vanligt bra video ❤ Vi får väl hoppas att de styrande politikerna men även rektorer för våra högskolor och universitet tittar på den, för de behöver verkligen lära sig ett och annat!
Mer praktik i grundskolan, ungdomar måste känna på verkligheten inom yrken så de vet vad de ger sig in på. Bra video som vanligt Henrik 👍
Рік тому+26
Jag är helt för att göra något produktivt istället för att slentrianläsa A-kurser i litteratur och filosofi. Detta kan man göra helt själv, i stort sett gratis.
Praktik bör kombineras med teori och inte separeras. Som exempel bör teoretiska ämnen som matematik tillämpas i praktik långt tidigare i större utsträckning i ämnen som kemi, fysik och teknik. Detta för att elever ska utveckla en naturvetenskaplig allmänbildning.
@ - Bra där, H! Jag fortsatte "själv" genom olika autodidaktiva sfärer, bl a Platon, Sokrates, Aristoteles, Ockham, Shakespeare, More, Hobbes, Spinoza, Leibniz, Hume, Nietzsche, Schopenhauer, Marx, Burke, Spencer, W James, Mill, Popper, Gramsci, Merleau-Ponty, Castoriadis (i princip alla[?] postmodernister), Heidegger, Peano, Hayek, von Mises, Rothbard, Schumpeter, Tarski, Barcan-Marcus, Nozick, Scruton, Hoppe, Recanati, Steven Seagal... I could go on - Puh! Lärde mig något modallogik på kuppen. Jag är nu sextio plus, och med viss sorg hinner jag inte med allt. Mycken 'name-dropping', men, jag hoppas att något fastnat. Den kontroversielle der Meister aus Messkirch var (är) nog svårast för lilla moi. UB Göteborg var ett vattenhål (fanns en del vackra studentskor som man kunde fråga om visdom och kunskap...) Men det var prfs Svennerlind, Sander och Brülde som sparkade igång mig. Följer Dig underdånigt, eller troget, dåra. Keep it up!
Den moderna ekonomin kräver höga utbildningar. Om du vill att sverige ska vara internationellt konkurrenskraftig kan vi inte ha ungdomar som jobbar med att baka bröd om dagarna, då blir vi som Irak.
@ Premissen för din och @petterstens1137:s kommentarer håller inte. Varför ska ungdomar skaffa ett arbete för att försörja sig själva? Precis som du Henrik är jag libertarian, och en viktig utgångspunkt är att man bara är ansvarig för sina egna frivilliga handlingar (så tex är man inte ansvarig för sina förfäders av ev missgärningar). Att ungdomar (som senare blir vuxna) behöver försörja sig är en kosenkvens av deras föräldrars frivilliga ageranden, alltså är det föräldrarna som är ansvariga för sina barns försörjning, oavsett barnens ålder.
Jag såg detta problem för över 20 år sedan då jag var kårordförande på Tekniska Högskolans Studentkår. Kårvärlden var full av dessa aktivister och kämpade för högre andel godkända. Ingen hänsyn togs till kvalitet eller höjd på innehållets nivå. Tack för en viktig video med ett oerhört viktigt meddelande.
God morgon Bäste Henrik på denna soliga morgon. Mycket intressant video denna morgon och jag önskar dig, din familj & alla dina tittare en fortsatt trevlig och solig dag. Länge leve Leif Östling 😀😀 Skål! ☕🫖
Tack snälla, behövde verkligen uppskattningen idag. Har slitit och klippt filmerna själv i tre veckor nu utöver att skriva och spela in dem, så rätt slut nu.
Tack för en informativ video som bekräftar det jag sett sedan länge, som är skrämmande att man sänker kraven på utbildningar, inom polisen bl.a. på -90 talet då jag va häktes plit..
Praktiska tips till studenter: 1. Prata med yrkesverksamma inom det området du gillar och fråga vad de värderar. Välj utifrån vad som leder till den framtid du vill ha. Utgå inte från att ett program som låter intressant leder till jobb! En vän som läst ett miljöprogram hade jättesvårt att få jobb bara utifrån programmet och kompletterade med andra relevanta kurser. 2. Bara för att du är antagen på ett program så måste du inte läsa alla kurserna i programmet. Om du läser något yrkesspecifikt, t.ex sjuksköterska, så måste du läsa alla programkurserna för att kunna ta sjuksköterskeexamen. Men du skulle kunna byta ut några kurser och ta en allmän kandidatexamen inom omvårdnad t.ex. Inget jag rekommenderar med just sjuksköterska men i många fall räcker det gott med en allmän examen. 3. När du studerar, nätverka! Dels de i ditt program, men ibland läser du kurser ihop med andra program. Prata då med de andra "kursarna". Gå på arbetsmarknadsmässor redan första året och fråga intressanta företag vad de förväntar sig att du kan! En företagsrepresentant sa till mig att år två och tre är nästan försent för då finns ingen tid att påverka vad de lär sig. Beroende på bransch kan du även tidigt börja sommarjobba inom det du utbildar dig till. 4. Låt dig inte luras av flashiga namn på utbildningar. När dataspel var riktigt trendigt så dök det upp "dataspelsutbildningat" överallt. Men ibland var det bara ett gammalt program som kanske fått en eller två kurser utbytta. Bias varning: jag läste dataspelsprogrammering i Skövde. Men där var det riktigt fokus på dataspel. Grunden var såklart ett annat program, men modifieringarna var djupare. Och branschfolk satt med i råd för att hålla programmen aktuella. 5. Gör mer än att plugga! Där jag läste fick vi göra ett spel i en kurs: spelprojekt. De flesta tog det på allvar och en del fortsatte till och med efter kursen. Coffestain studios minns jag att en av projektgrupperna i kursen jag läste kallade sig. Och jag tror det var de som sen startade företaget med samma namn. Engagera dig gärna också i vettiga föreningar. Jag jobbade på studenternas nattklubb och fick god insikt i kroglivet och värdefulla kontakter även utanför vad jag själv pluggade. Finns ingen vettig förening? Starta en! Du har jättegoda förutsättningar under studenttiden för detta och betalar väldigt lite för ett misslyckande.
och programering i spel är viktigare än att göra spelet ,men devsen bestämmer och det blir flashiga ytligare spel och då är den som kan programera som "räddar" spelet , Själv lärde jag mej bara texturer med ljussättning av dylikt - Ja ljuset suger in nästan all spel är min åsikt
En släkting till mig har funktionsnedsättning och gick i en så kallad asperger-klass (S:t Örjan, som tyvärr lagts ned). Tack vare denna anpassade undervisning har hon klarat sig bra i livet! Men om alla ska ”inkluderas” i samma klassrum blir det synd om alla elever, inte bara de med funktionsnedsättning.
Godmorgon Henrik och tack för en mycket bra video. Tyvär stämmer allt i denna video, det finns många på högstadiet årskurs 7-9 som inte klarar av att räkna ut hur mycket 10% av 500 kronor är. 😥
Äntligen!👍👌B¨åde ordval som folk begriper och ett ämne om landets vara eller icke vara. Bra Henrik Jönsson du finns för oss hårt arbetande med dålig tid. Dina sammanfattningar är nästintill briljanta. Tack!👍
Tack Henrik för ett i vanlig ordning utmärkt inlägg. Minns året då 9 av oss 25 i bygglaget avslutade medlemsskapet i byggnads efter att förbundsstyrelsen fotades med rosa Fxttmössor på huvudet.
När jag studerade till bibliotekarie var ganska så glest med föreläsningar och laborationer. Alltså vi kunde ha kanske bara några dagar i veckan och resten av tiden var till för självstudier. Det vi läste på bibliotekarie utbildningen som jag känner att jag har nytta av som Bibliotekarie är dock mest kurserna inom Bibibliotek och informationvetenskap och klassifikationssystem. 🙂Däremot läste vi också kurser i vetenskaplig teori som jag inte har så mycket nytta av som bibliotekarie. Jag studerade också i England under en termin. Där var det skillnad på upplägget. Där läste jag flera kurser samtidigt under terminen. Jag läste fem kurser på en termin och hade föreläsningar eller lektioner i olika kurser nästan varje dag. Sedan kändes lärarna lite mer engagerade än de i Sverige. 🙄
Ett mycket viktigt inlägg som belyser förfallet på kompetensen bland våra akademiker och politiseringen av våra utbildningar. Samtidigt är väl den krassa verkligheten att alltför många arbeten som inte kräver utbildning försvunnit, varför de ersatts med meningslösa utbildningar. Tack för upplysningen Henrik! 👍
Efter att nyligen examinerat kan jag också tillägga att lärarmaterialet många gånger var under all kritik. De flesta kurser är självstudiekurser, inte för att det är tänkt så, utan för att läraren är totalt oengagerad, och ibland inkompetent inom ämnet den undervisar.
Haft samma upplevelse i två IT-relaterade program. Kasst material, tvingande självstudier i form av grupp-projekt, låg kvalitet på föreläsningar. Läsmaterialet på en kurs var en teknisk bok på 700 sidor helt utan läsinstruktioner. Hoppade av båda gångerna och lärde mig själv istället. Självstudier är inte problemet för mig, utan den totala bristen av service och meningslösa, dåligt specificerade obligatoriska uppgifter. Företag är dock helt fixerade vid diplom fortfarande, så har fått starta eget.
Går på en ekonomutbildning och på vår sista tenta i nationalekonomi blev 80% av klassen underkänd i kursen och universitetsledningen tvingade läraren hålla extra föreläsningar och ge ett extra tentatillfälle innan sommaren. Jag och min vän var två av de få som klarade tentan, och det på kanske 30 timmar plugg i veckan.
Vår stat är inte den bästa direkt, dom vill hålla ner människor och komplicera allt.. T.ex att bli underläkare ska inte ta 6 år och sedan ha en lön på 34900kr eller vad den nu ligger på… vafan säger bara
En läkarstudent kanske skulle ha på säg 3 år att göra sina teori på. Men dom har en AI som dem kan fråga om dem har glömt av en specifik sak som en patient vill ha hjälp med. Har jag rätt, förkorta utbildningarna nu när vi har en sån teknik som vi har eller?:)
Som ny utexaminerad gymnasieelev tycker jag att det är riktigt synd att kraven sänks överallt kring oss unga. Man får inte chansen att på riktigt utmana sig själv och förbättras. Tack för dig ihärdiga arbete Henrik
@@melvinherkel Tyvärr inte, men 18.3 i jämförelsetal med Ma5 och Eng7 (+2), alltså 20.3 i meritvärde, men man kanske får känna att ribban läggs lite lågt ändå
Det är bara ca 20 yrken i världen, som kräver gedigen teoretisk utbildning. T.ex läkare, speciella ingenjörer och liknande. Övrig yrken kan man klara av att bli mycket skicklig yrkesman eller yrkeskvinna i, med lärlingssystem varvat med teori. DET skulle våra politiker ordna, med vettig samhällskonstruktion.
Jag skulle våga påstå att ämneslärare kräver gedigen ämneskunskap och därmed gedigen teoretisk kunskap (som du uttrycker det). Framför allt i ämnen som Matematik, Kemi och Fysik.
Om politiker bara låter folk vara så skulle vi lätt lösa det själva. Sänk skatten till 5% och avveckla 90% av alla sossekontor och se hur samhället skulle blomstra.
Det låter faktiskt väldigt logiskt. Jag vet få yrken som inte en person med vilja och praktisk lära skulle kunna lära sig. Nästan allt går att lära sig med praktisk kunnande och ett nyfiket sinne.
@@janisvikmanis Det stora problemet med läraryrket är just att man anställer outbildade personer i grundskolan. Detta är ett jättestort problem. När eleverna sedan kommer in på gymnasiet möter de riktiga lärare och inser vilken dålig skolgång de har haft. Så att vem som helst kan arbeta som lärare bara de får lite praktik är helt fel. De ska utbildas så att de får en gedigen ämneskompetens.
Godmorgen Namne... Særdeles interessant video krønike sidste uge, jeg elsker simpelthen hvorledes du bruger dine referencer fra oldtiden, som segway ind i dine afsnit og ligeledes ofte lige runder af med dem igen 👍. Jeg synes specielt at din gennemgang af hvorfor alkohol monopolet historisk set er blevet indført, er rigtigt godt 😀👍❤️
Tack för en väldigt bra video! Den fungerar ju lite som en grundkurs i ämnet och du gör det jättebra, tydligt och enkelt utan att fastna i detaljer. Den här videon skulle alla behöva se. Sen vill jag gärna se mer om exempelvis vilka utbildningar som leder till jobb och vilka som inte gör det.
En orsak till att fler studerar antar jag bero på, att man idag kan studera via Internet på distans. Den möjligheter existerade inte för 20 år sedan. Detta är delvis förklaringen till ökningen av så många fler studenter.
Ett intressant inslag över de tankar många har angående att ständigt utbilda sig och att kraven för anställning kräver åtskilliga meriter . Heuristik d.v.s. erfarenhet är väl det som genererar professionalism i slutänden, man gör helt enkelt det som fungerar!
Hade Humanistprogrammet i matte på en gymnasieskola. Pratade om vikten att välja rätt utbildning, som leder till jobb. Samt den dräpande konkurrens det är till de jobb, som har fler utbildningsplatser än faktisk efterfrågan i samhället. De blev ledsna i ögat och gick till sin mentor. Jag hade varit för hård. För det är ju bättre när verkligheten krossar deras bomullsvärld, efter de dragit på sig studieskulder till en meningslös utbildning få behöver ha. Vi gör våra unga en otjänst om vi inte vågar krossa orealistiska drömar i tid.
Det där med matematik på KTH handlade ju dock om studenternas FÖRkunskaper. Det skulle jag skylla på gymnasiets sänkta standard snarare än högskolan, eftersom det är krav på matematik 3 + 4 för att ens ha behörighet. Du kommer definitivt inte igenom någon av de obligatoriska mattekurserna på KTH med en trettonårings matematikkunskaper.
Videon handlar ju dock inte uteslutande om högskoleutbildning, utan även om hur den påverkas av lägre ställda krav längre ner i stegen. Om tillräckligt många gymnasieelever får höga betyg (som trots allt fortfarande krävs för att komma in på dylika utbildningar) med 5 års sackande kunskaper, påverkas nästan oundkomligen högskoleutbildningens kvalitet på ett sätt (mer resurser läggs på elever som aldrig kommer att klara sig igenom programmet) eller annat (kraven justeras).
Dels förkunskaperna från gymnasiet, men det är även låg kvalitet på grundskolenivå. Tycker att där ska grunden sättas för hur man ska tänka kring ett matteproblem inte så sent som gymnasiet.
Matematikprofessorn James Lindsay på New Discourses kanalen pratar om korruptionen av utbildningsväsendet av extremvänstern. Han kallar det "the Marxification of education".
Det är en cargo kult. Individer med utbildning är känslomässigt investerade i formell utbildning, för det ger dem självkänsla och upplevd överlägsenhet. När de överväger värdet i det ligger deras självkänsla i ena vägskålen, och den väger tungt.
@@yeetdeets Bortsett från det faktum att många jobb där du sitter bakom en dator faktiskt kräver teoretiska kunskaper och att du är bildad. Utbildningen är också en utmärkt process för att sålla ut de flesta idioterna, eller forma dem till folk man kan anställa. Utbildningen fungerar alltså som en slags kvalitetskontroll utöver att den tillför nödvändiga kunskaper.
Tack Henrik! 🙏💝🍀 Ja, varför tillåta vidarestudier direkt efter gymnasiet? ..egentligen.. Som du säger: "Hur många vet vad de vill bli/satsa på framöver?" Nej, satsa på att få ut alla i olika jobb, korttids, vikariat, lärling mm, och gärna under ett par års tid. Då brukar insikter komma. 👍
Tack Henrik! Detta kanske är en del i förklaringen varför vi har så svårt att rekrytera i vården, jag märker ju att många av mina fd kollegor "flyr" en dålig arbetsmiljö till högre utbildningar. En annan trend är ju alla dessa märkliga projekt som startas, har en hel del fd chefer som slutar ganska snart för att gå vidare till något projekt i kommun eller region.
Jag tog en civil ekonom examen i USA, BBA 1997. Karriär innom kasino branchen men efter att ha bott på 4 kontinenter och haft olika jobb har jag kommit fram till detta. Har du en praktiskt utbildning, bil mek, elektriker, rörmokare etc finns det ALLTID jobb var du än befinner dig i världen. Akademisk utbildning låter fint men betalar inte alltid hyra, mat el etc.
Tack för ett bra program. Just detta inslag har jag sett på min sons studier som nu går i 6:an. Hur lärarna säger att "detta ska du kunna för att bli godkänd" på ett exempelvis ett prov. Sen får de hem extra material för att få extra höga poäng/ betyg. Därav har jag upplevt att min son endast vill bli godkänd, eftersom det verkar det som är intressant inte att försöka utvecklas, Men på senaste utvecklingssamtalet vi va på, ansåg lärarna att han kan prestera mer. Även om han är godkänd i allt. Det är en dubbelmoral utan dess like tycker ja. Ena stunden behöver man bara bli godkänd, i andra ska man prestera mer? Jag ifrågasatte detta, men fick inget svar på det. Men proven i sig är sjukt mycket enklare en från när jag gick i skolan i den åldern.
Själv tänkte jag läsa något som behövs framöver. Jag är motiverad också, men jag måste medge att det är ett tag sen jag läste på gymnasiet. Jag tror många som söker utbildning på högskola och universitet egentligen hellre borde läsa YH utbildningar.
Detta är pinsamt! Skäms inte våra politiker? Jag läser själv till sjuksköterska (3 år på högskola) nu och vi är några i klassen som reagerat på att man knappt behöver kunna svenska för att bli godkänd i kurserna. En del kan inte ens föra ett lättare samtal klasskamrater emellan vi och ändå blir de godkända på tentor… med toalettbesök🤔. Tack Henrik för en fantastisk video som vanligt👌🙏
Bristyrke, lokförare. Bristutbildning = ingen utbildning alls i nuläget till lokförare. Varför finns inte det. Man undrar hur det är ställt med planeringen i Sverige. Tack Henrik.
En mycket bra poeng och valdigt tydligt budskap vad du ville formedla. Man kan ocksa se utbildning ur perspektivet att det oppnar dorrar till andra mojligheter som man annars inte kanske funnit.
Har socionomexamen, utbildningen förbereder inte alls för vad verkligheten är. Intersektionalitet och socioekonomiska faktorer är det viktigaste. På myndigheten vaknar man.
Intressant , detta har jag delvis under senaste 15 år fört dialog om, med min program ansvarige professor från mitt amerikanska univ. Just vänster delen som HJ belyser här, gäller likadant för vad man ser tendenser i USA på dess universitet.
Det ligger något humoristiskt men tragiskt i att Henrik Jönssons har en aldrig sinande mängd av politiskt inkompetens att monetisera. Samt att det även är så tyst om de flesta av de samhällsproblemen i det övriga mediala debattlandskapet. Tack för allt du gör Henrik 👍
Detta låter som en anpassning i en specialklass för dom som inte kan , det är resultatet som man ser i samhället idag och dom som kallar sig för experter, som sagt det finns alltid undantag .
Debatt om detta ämne har jag efterlyst länge! Det är ju tydligt att begåvningskraven på högskole utbildningarna har sänkts katastrofalt sedan 60-talet.
Inte konstigt att samhället blir polariserat när mindre begåvade personer får höga och fina titlar och sen framställs som "expert" eller "forskare" och gärna debatterar offentligt.
Problemet är att de har utbildningar som är politisk ideologi, men som framställs som vetenskap. Det är skandal att universiteten syslar med sådant. Det undergräver all trovärdighet. Dessa personer tvingar sedan fram arbeten på myndigheter och företag, där de kan tvinga in sin politik..
Nu blandar du ihop äpplen och päron
Alla vill vara experter och influera. Ingen vill längre lyssna.
Problemet är att de är ideologiskt driva.. Det är den ideologiska indoktrineringen i utbildningarna som är det som polariserar.
@@1998Cebola Du tror inte juden Jerzy Sarnecki som varit offentligt expert och tolkare av sanningen om kriminalitet i Sverige har någonting med debatten vi haft att göra alltså? Är det bara en magisk slump att det var som det var och blev som det blev?
Jag är konstant imponerad av att Henrik kan åstadkomma research och reportage av så hög klass, varje vecka, med förhållandevis små resurser. Sedan blir jag inte alltid glad av dem, men mer upplyst, vilket hjälper mig att tänka och diskutera.
Tack för dina vänliga ord!
jag är själv lärare på universitet i ett humnaistiskt ämne och jag känner igen det mesta i videon och kan intyga att det som sägs är sant och relevant. Vissa saker kan man dock lägga till; 1) kunskapsnivåerna sjunker i många länder just nu, t o m i vårt grannland Finland som ofta anförs som en förebild och i USA, där utbildningen visserligen är privat finansierad men ändå ideologiskt vänstervriden på många håll. 2) Jag tror inte att ALL akademisk utbildning behöver vara "effektiv" på det sätt som HJ driver. När jag t ex läste en kurs i latin på universitet så var det flera studenter där som knappast höjde Sveriges BNP med hjälp av sina studier, men jag tror ändå att deras allmänna tillfredsställelse av livet blev högre och i mitt personliga fall var latinstudier ett krav för att få forska vidare. 3) hur det går i skola och utbildning beror inte så mycket på politikernas ekonomiska satsningar, lärarnas pedagogik och elevernas anstängningar som vi ofta vill tro, Hur det går i skolan beror främst på hur hög IQ som de som verkar i skolan har och här har intelligensnivåerna sjunkit ordentligt sedan sossarna började på 1960-talet. Detta sista finns det inte några kortsiktiga lösningar mot, men man skulle kunna börja med att dels a) införa intelligenstest för att få lärarlegitimation och anställning vid universitet (detta skulle förmodligen behöva kompletteras med förbättrad/avideologiserad lärarutbildning och betydligt högre lärarlöner, dels b) en annan incitamentsstruktur för hur personer bildar familj. Med det sista menar jag på att bidragssystemen i Sverige idag gynnar personer som har dåligt betalda jobb eller inget jobb alls, men som vill ha många barn. Samtidigt missgynnas akademiker som vill ha stora familjer. Om det hade blivit tvärtom på detta sista skulle utbildningen i Sverige kunna bli både bättre och billigare samtidigt.
Kanske lite av allmänbildad med hög kunskap. Svårt att hitta sådan person idag.
Skicka en slant då och då vetja'.
Håller med fullt, uppskattar Henriks videor för just det❤
Det leder till låtsaskompetens och kompetensen har havererat och konsekvensanalyser visar ju det.
Tack Henrik,
Detta är ett problem i hela västvärlden, jobbar med kärnkraft och ser tyvärr hur kompetensen flyttas österut.
Är idag nästan nödvändigt att bara anställa Civ ING som läst Teknisk Fysik, och utbilda vidare själv på tillämpade teknikområden. Matematiknivån är helt enkelt för låg på övriga.
Vissa hittepåutbildningar verkar vara en fortsättning av förskolan.
"If you know how to bullshit you can major in GameBoy"
Genuspluttifikation med digital kuddrumsinriktning.
Tack för en bra video som väl speglar den svenska högre utbildningen. Efter mer än 30 års lärargärning inom högre utbildning måste jag tyvärr konstatera att Du har helt rätt. Arne professor företagsekonomi.
Har precis samma erfarenheter från den Tekniska sidan (LTH). Det som hänt är att gruppen duktiga finns kvar, MEN det har blivit en stor grupp medelmåttor och tillkommit en stor grupp lågpresterande som ledningen (utbildningsnämnderna) vill ha igenom systemet. Detta löses på LTH med en stor mängd extentor som gör att tentan klaras men det "ingenjörsmässiga och tekniska" tänkandet saknas.
@@antonlundin6819 Tack för komplimangen, gillar affärer och politik.
Det är inget nytt fenomen, titta bara på alla de ideologiska experterna som genomsyrat samhällsdebatten. Ofta upplyfta av statsmedia
Tak for at du taget emnet op, meget vigtigt. Vi ser et forfald af hele uddanelsessystemet og elevernes færdigheder 😔
Tack Henrik. Men i Danmark fungerar väl skolorna bra?
@studerat på universitetet i Sverige och nu i Danmark. Det är bättre, men har lite samma problem med att det bara saknas kompetens. Några elever är jätteduktiga, några är bottenskrap, och tyvärr vet man ju att toppen av klassen dras ned mot normen, och det mer om botten är lägre.
I dag ska alla gå på universitetet, kloka som dumma, trots att vi saknar folk på yrkesutbildningar. Folk kan inte ens läsa och skriva, kan inte formulera sig på högskolenivå och på akademisk svenska.
Jag slutar läsa på konventionellt universitet nu på grund av denna sorg som jag upplevt länge, den kring examensinflationen och indoktrineringen - att jag inte är säker på att mina hållningar kommer kunna filtreras igenom och att jag nog blir dummare av att läsa på universitetet. Jag är inte stark nog som individuell person att slåss mot den uppgivenheten längre.
Bra jobbat Henrik.
Hoppas nästa video handlar om islams framtid i Sverige, hur det kommer påverka det svenska folket.
Det blir sannolikt något om ambassadbränningen.
@bränn inte ut dig nu med allt arbete bara
@Bra! Förslag till rubrik: Öga för öga, brand för brand.
Våra politiker ligger också på en 13 årings nivå.
Ett mega stort problem.
Så sant bäste Samuraj. 👍
Var tror du våra politiker utbildades?
Förolämpade du precis 13 åringar?
@@benlunch7618 De har ju knappt någon utbildning eller ens kompetens som är relevant för att styra Sverige. Det räcker att stå och prata som om de själva tror på vad de säger.
Så mogna är de inte!😂
Tack Henrik. Äntligen tar någon bladet från munnen och tydligt visar på den inkompetenta utvecklingen i Sverige.
Välkänt sedan 15 år. SACO sa överitbildning. TCO sa "inte alls" SACO vann den sakliga debatten. TCO vann i massmedia.
så har det varit i sozzarnas sverige ,och så är det i (vår) nya regering också ,ingen skillnad . ett stort tack till Henrik som berättar hur det står till här i Sverige !
Detta pågår i hela väst. Det är, tro det eller inte, värre i Kanada och USA. Allt drivs på av samma ideologi.
Tack igen för att du belyser dessa viktiga frågor. Vi har i samhället skapat något ohållbart med just denna utbildningsinflation. Det finns inte en HR avdelning som vågar ta in en person med engagemang före en person med "rätt" högskoleutbildning.
De tar alltså hellre en person med en värdelös akademisk utbildning än någon med verklig erfarenhet inom ett område och erkänner inte det logiska felet bakom detta förfarande? Toppen👍
Bra som vanligt. Vad jag förstått så saknans det mycket hantverkare. Jag är övertygad om att en större satsning på dessa yrken skulle vara lönsamt för samhället och ungdomen. Återgå till lärlingssystemet där ev. företagen som tar in lärlingarna kan få en summa som motsvarar handledarnas kanske lite mindre produktivitet.
Jag håller med. Håll hög nivå på skolan och se till att kanske mindre teoretiska elever har möjlighet att göra mera praktiska saker. Alla behöver inte gå 16 år i skolan. Vissa kanske bara behöver 9 år för att sedan hoppa på lärlingsutbildning istället.
Det saknas väl inte hantverkare idag? Branschen är ju i kris, och många går arbetslösa. Dessutom är ju framtiden för dessa yrken ganska osäker med intåget av robotar och AI.
När jag var ung så började många av min kompisar arbeta i lärlingsform som svetsare,plåtslagare eller rörläggare. De var då 16 år gamla. Företagen krävde ingen ersättning. Jag vet inte varför det försvann mem vilket företag måste väl kunna inför det närsomhelst.
Tack Henrik för en som vanligt bra video ❤ Vi får väl hoppas att de styrande politikerna men även rektorer för våra högskolor och universitet tittar på den, för de behöver verkligen lära sig ett och annat!
Kung Henrik! Välgjort och informativt som vanligt, trevlig helg!
Mer praktik i grundskolan, ungdomar måste känna på verkligheten inom yrken så de vet vad de ger sig in på. Bra video som vanligt Henrik 👍
Jag är helt för att göra något produktivt istället för att slentrianläsa A-kurser i litteratur och filosofi. Detta kan man göra helt själv, i stort sett gratis.
Praktik bör kombineras med teori och inte separeras.
Som exempel bör teoretiska ämnen som matematik tillämpas i praktik långt tidigare i större utsträckning i ämnen som kemi, fysik och teknik. Detta för att elever ska utveckla en naturvetenskaplig allmänbildning.
@ - Bra där, H! Jag fortsatte "själv" genom olika autodidaktiva sfärer, bl a Platon, Sokrates, Aristoteles, Ockham, Shakespeare, More, Hobbes, Spinoza, Leibniz, Hume, Nietzsche, Schopenhauer, Marx, Burke, Spencer, W James, Mill, Popper, Gramsci, Merleau-Ponty, Castoriadis (i princip alla[?] postmodernister), Heidegger, Peano, Hayek, von Mises, Rothbard, Schumpeter, Tarski, Barcan-Marcus, Nozick, Scruton, Hoppe, Recanati, Steven Seagal... I could go on - Puh!
Lärde mig något modallogik på kuppen.
Jag är nu sextio plus, och med viss sorg hinner jag inte med allt.
Mycken 'name-dropping', men, jag hoppas att något fastnat. Den kontroversielle der Meister aus Messkirch var (är) nog svårast för lilla moi.
UB Göteborg var ett vattenhål (fanns en del vackra studentskor som man kunde fråga om visdom och kunskap...)
Men det var prfs Svennerlind, Sander och Brülde som sparkade igång mig.
Följer Dig underdånigt, eller troget, dåra. Keep it up!
Den moderna ekonomin kräver höga utbildningar. Om du vill att sverige ska vara internationellt konkurrenskraftig kan vi inte ha ungdomar som jobbar med att baka bröd om dagarna, då blir vi som Irak.
@ Premissen för din och @petterstens1137:s kommentarer håller inte. Varför ska ungdomar skaffa ett arbete för att försörja sig själva? Precis som du Henrik är jag libertarian, och en viktig utgångspunkt är att man bara är ansvarig för sina egna frivilliga handlingar (så tex är man inte ansvarig för sina förfäders av ev missgärningar). Att ungdomar (som senare blir vuxna) behöver försörja sig är en kosenkvens av deras föräldrars frivilliga ageranden, alltså är det föräldrarna som är ansvariga för sina barns försörjning, oavsett barnens ålder.
Jag såg detta problem för över 20 år sedan då jag var kårordförande på Tekniska Högskolans Studentkår. Kårvärlden var full av dessa aktivister och kämpade för högre andel godkända. Ingen hänsyn togs till kvalitet eller höjd på innehållets nivå.
Tack för en viktig video med ett oerhört viktigt meddelande.
Så du såg det komma. Men inte Löfven. Bra iakttagelseförmåga.
God morgon Bäste Henrik på denna soliga morgon. Mycket intressant video denna morgon och jag önskar dig, din familj & alla dina tittare en fortsatt trevlig och solig dag. Länge leve Leif Östling 😀😀 Skål! ☕🫖
Instämmer! Skål! ☕️ ☕️
Tack snälla, behövde verkligen uppskattningen idag. Har slitit och klippt filmerna själv i tre veckor nu utöver att skriva och spela in dem, så rätt slut nu.
@☮️
God morgon, tack för ännu en mycket bra video Henrik! Du är en förebild för många!
Tack snälla, jag behövde verkligen lite uppmuntran!
@❤️🍀🕊
Tack för dina upplysningar och uppenbarelser, seriöst tacksam för oberoende media.
Tack för en informativ video som bekräftar det jag sett sedan länge, som är skrämmande att man sänker kraven på utbildningar, inom polisen bl.a. på -90 talet då jag va häktes plit..
Praktiska tips till studenter:
1. Prata med yrkesverksamma inom det området du gillar och fråga vad de värderar. Välj utifrån vad som leder till den framtid du vill ha. Utgå inte från att ett program som låter intressant leder till jobb! En vän som läst ett miljöprogram hade jättesvårt att få jobb bara utifrån programmet och kompletterade med andra relevanta kurser.
2. Bara för att du är antagen på ett program så måste du inte läsa alla kurserna i programmet. Om du läser något yrkesspecifikt, t.ex sjuksköterska, så måste du läsa alla programkurserna för att kunna ta sjuksköterskeexamen. Men du skulle kunna byta ut några kurser och ta en allmän kandidatexamen inom omvårdnad t.ex. Inget jag rekommenderar med just sjuksköterska men i många fall räcker det gott med en allmän examen.
3. När du studerar, nätverka! Dels de i ditt program, men ibland läser du kurser ihop med andra program. Prata då med de andra "kursarna". Gå på arbetsmarknadsmässor redan första året och fråga intressanta företag vad de förväntar sig att du kan! En företagsrepresentant sa till mig att år två och tre är nästan försent för då finns ingen tid att påverka vad de lär sig. Beroende på bransch kan du även tidigt börja sommarjobba inom det du utbildar dig till.
4. Låt dig inte luras av flashiga namn på utbildningar. När dataspel var riktigt trendigt så dök det upp "dataspelsutbildningat" överallt. Men ibland var det bara ett gammalt program som kanske fått en eller två kurser utbytta. Bias varning: jag läste dataspelsprogrammering i Skövde. Men där var det riktigt fokus på dataspel. Grunden var såklart ett annat program, men modifieringarna var djupare. Och branschfolk satt med i råd för att hålla programmen aktuella.
5. Gör mer än att plugga! Där jag läste fick vi göra ett spel i en kurs: spelprojekt. De flesta tog det på allvar och en del fortsatte till och med efter kursen. Coffestain studios minns jag att en av projektgrupperna i kursen jag läste kallade sig. Och jag tror det var de som sen startade företaget med samma namn.
Engagera dig gärna också i vettiga föreningar. Jag jobbade på studenternas nattklubb och fick god insikt i kroglivet och värdefulla kontakter även utanför vad jag själv pluggade. Finns ingen vettig förening? Starta en! Du har jättegoda förutsättningar under studenttiden för detta och betalar väldigt lite för ett misslyckande.
och programering i spel är viktigare än att göra spelet ,men devsen bestämmer och det blir flashiga ytligare spel och då är den som kan programera som "räddar" spelet , Själv lärde jag mej bara texturer med ljussättning av dylikt - Ja ljuset suger in nästan all spel är min åsikt
En släkting till mig har funktionsnedsättning och gick i en så kallad asperger-klass (S:t Örjan, som tyvärr lagts ned). Tack vare denna anpassade undervisning har hon klarat sig bra i livet! Men om alla ska ”inkluderas” i samma klassrum blir det synd om alla elever, inte bara de med funktionsnedsättning.
Godmorgon Henrik och tack för en mycket bra video. Tyvär stämmer allt i denna
video, det finns många på högstadiet årskurs 7-9 som inte klarar av att räkna ut hur
mycket 10% av 500 kronor är. 😥
Är det så? Det är ofattbart!
RIKTIGT bra valt ämne!
Tack!
Mycket intressant video.Tack Henrik.
Äntligen!👍👌B¨åde ordval som folk begriper och ett ämne om landets vara eller icke vara. Bra Henrik Jönsson du finns för oss hårt arbetande med dålig tid. Dina sammanfattningar är nästintill briljanta. Tack!👍
Så intressant Henrik, det är få som överhuvudtaget har en aning om hur allt detta ligger till.
Tack Henrik för en mycket bra video!
Ha en fortsatt bra dag!
Tack Henrik för ett i vanlig ordning utmärkt inlägg. Minns året då 9 av oss 25 i bygglaget avslutade medlemsskapet i byggnads efter att förbundsstyrelsen fotades med rosa Fxttmössor på huvudet.
Bra Henrik!
Tack, bra avsnitt.
Tack för att du tittar!
Glöm inte den lilla detaljen att all forskning som söker statsbidrag måste ha ett genusperspektiv inkluderat. Vi är verkligen ett kunskapssamhälle!
Henrik jag är imponerad av din proffsighet 😃👌
När jag studerade till bibliotekarie var ganska så glest med föreläsningar och laborationer. Alltså vi kunde ha kanske bara några dagar i veckan och resten av tiden var till för självstudier. Det vi läste på bibliotekarie utbildningen som jag känner att jag har nytta av som Bibliotekarie är dock mest kurserna inom Bibibliotek och informationvetenskap och klassifikationssystem. 🙂Däremot läste vi också kurser i vetenskaplig teori som jag inte har så mycket nytta av som bibliotekarie.
Jag studerade också i England under en termin. Där var det skillnad på upplägget. Där läste jag flera kurser samtidigt under terminen. Jag läste fem kurser på en termin och hade föreläsningar eller lektioner i olika kurser nästan varje dag. Sedan kändes lärarna lite mer engagerade än de i Sverige. 🙄
Ett mycket viktigt inlägg som belyser förfallet på kompetensen bland våra akademiker och politiseringen av våra utbildningar. Samtidigt är väl den krassa verkligheten att alltför många arbeten som inte kräver utbildning försvunnit, varför de ersatts med meningslösa utbildningar.
Tack för upplysningen Henrik! 👍
Lika bra levererat som vanligt Henrik 👍🌞👊🇸🇪
Tack Henrik Jönsson mycket bra och lärorikt som vanligt .
Tack HJ!
Bra för, ytterligare självklarheter som måste förklaras för insnöade svenssons.
Efter att nyligen examinerat kan jag också tillägga att lärarmaterialet många gånger var under all kritik. De flesta kurser är självstudiekurser, inte för att det är tänkt så, utan för att läraren är totalt oengagerad, och ibland inkompetent inom ämnet den undervisar.
Haft samma upplevelse i två IT-relaterade program. Kasst material, tvingande självstudier i form av grupp-projekt, låg kvalitet på föreläsningar. Läsmaterialet på en kurs var en teknisk bok på 700 sidor helt utan läsinstruktioner. Hoppade av båda gångerna och lärde mig själv istället.
Självstudier är inte problemet för mig, utan den totala bristen av service och meningslösa, dåligt specificerade obligatoriska uppgifter.
Företag är dock helt fixerade vid diplom fortfarande, så har fått starta eget.
På universitetet förväntas man själv ta fullständigt ansvar för sina studier. Det är en del av vad som krävs för examen.
Tack Henrik för som vanligt intressant rapport. 😊
Bli hantverkare. Yrke som kommer behövas ännu mer imorgon än många av dagens meningslösa yrken.
Ett delvis relaterat ämne till dagens Henrik video är en krönika av Janerik Larsson i dagens SvD ”Vägen till kunskapsskolan är lång”. Värd att läsa.
Superbra! Jönsson!
Många tack, Henrik!
TACK Henrik! Har länge misstänkt det som du här tar upp.
Går på en ekonomutbildning och på vår sista tenta i nationalekonomi blev 80% av klassen underkänd i kursen och universitetsledningen tvingade läraren hålla extra föreläsningar och ge ett extra tentatillfälle innan sommaren. Jag och min vän var två av de få som klarade tentan, och det på kanske 30 timmar plugg i veckan.
🙀
Ekonomi vill inte läras ut i skolorna.
Vår stat är inte den bästa direkt, dom vill hålla ner människor och komplicera allt.. T.ex att bli underläkare ska inte ta 6 år och sedan ha en lön på 34900kr eller vad den nu ligger på… vafan säger bara
En läkarstudent kanske skulle ha på säg 3 år att göra sina teori på. Men dom har en AI som dem kan fråga om dem har glömt av en specifik sak som en patient vill ha hjälp med. Har jag rätt, förkorta utbildningarna nu när vi har en sån teknik som vi har eller?:)
Ekonomiutbildningarna i Sverige är inte svåra.
Som ny utexaminerad gymnasieelev tycker jag att det är riktigt synd att kraven sänks överallt kring oss unga. Man får inte chansen att på riktigt utmana sig själv och förbättras.
Tack för dig ihärdiga arbete Henrik
Antar att du har 22,5 i merit då?
@@melvinherkel Tyvärr inte, men 18.3 i jämförelsetal med Ma5 och Eng7 (+2), alltså 20.3 i meritvärde, men man kanske får känna att ribban läggs lite lågt ändå
Läs till jurist eller civilingenjör så får du en utmaning 😊 Eller läkare om du är lagd åt det hållet. Lycka till!
@@PearlPaisley Tack, det är planen 😁
@@PearlPaisley en i umgängeskretsen dubblerar. I/Läkare
Det är bara ca 20 yrken i världen, som kräver gedigen teoretisk utbildning. T.ex läkare, speciella ingenjörer och liknande. Övrig yrken kan man klara av att bli mycket skicklig yrkesman eller yrkeskvinna i, med lärlingssystem varvat med teori. DET skulle våra politiker ordna, med vettig samhällskonstruktion.
Jag skulle våga påstå att ämneslärare kräver gedigen ämneskunskap och därmed gedigen teoretisk kunskap (som du uttrycker det). Framför allt i ämnen som Matematik, Kemi och Fysik.
Ja. Säkert är det så. Jag vet bara om att där är ungefär 20 yrken. Ämneslärare, typ på gymnasiet i matte kan jag tänka mig.@@ChrizHawk90
Om politiker bara låter folk vara så skulle vi lätt lösa det själva. Sänk skatten till 5% och avveckla 90% av alla sossekontor och se hur samhället skulle blomstra.
Det låter faktiskt väldigt logiskt. Jag vet få yrken som inte en person med vilja och praktisk lära skulle kunna lära sig. Nästan allt går att lära sig med praktisk kunnande och ett nyfiket sinne.
@@janisvikmanis Det stora problemet med läraryrket är just att man anställer outbildade personer i grundskolan. Detta är ett jättestort problem. När eleverna sedan kommer in på gymnasiet möter de riktiga lärare och inser vilken dålig skolgång de har haft.
Så att vem som helst kan arbeta som lärare bara de får lite praktik är helt fel. De ska utbildas så att de får en gedigen ämneskompetens.
Kaffe, snus och Henke.
Bra start på helgen
😎🙏🏻☕
Tack Hampus!
Vad tycker du om Snus priserna?
Godmorgen Namne... Særdeles interessant video krønike sidste uge, jeg elsker simpelthen hvorledes du bruger dine referencer fra oldtiden, som segway ind i dine afsnit og ligeledes ofte lige runder af med dem igen 👍.
Jeg synes specielt at din gennemgang af hvorfor alkohol monopolet historisk set er blevet indført, er rigtigt godt 😀👍❤️
Tack käre vän!
Tack för en väldigt bra video! Den fungerar ju lite som en grundkurs i ämnet och du gör det jättebra, tydligt och enkelt utan att fastna i detaljer. Den här videon skulle alla behöva se. Sen vill jag gärna se mer om exempelvis vilka utbildningar som leder till jobb och vilka som inte gör det.
Som vanligt : - spot on!
Vilket "kompetensregn" vi fått de senaste 10 åren 😃.
Och glöm inte: "Det blir bättre lite längre fram".
Visst, när alla är fattiga och lyckliga.
Så sa min pappa det viktigaste att du kan utföra arbetet bra änn att du har mycket akademiska poäng
Tack för viktig och informativ video! Du är grym ❤
En orsak till att fler studerar antar jag bero på, att man idag kan studera via Internet på distans. Den möjligheter existerade inte för 20 år sedan. Detta är delvis förklaringen till ökningen av så många fler studenter.
Ett intressant inslag över de tankar många har angående att ständigt utbilda sig och att kraven för anställning kräver åtskilliga meriter . Heuristik d.v.s. erfarenhet är väl det som genererar professionalism i slutänden, man gör helt enkelt det som fungerar!
God morgon! Kan som före detta humaniorastudent och gymnasielärarvikarie anekdotiskt bekräfta bilden som förmedlas i videon.
God morgon - jag beklagar denna bekräftelse.
Hade Humanistprogrammet i matte på en gymnasieskola. Pratade om vikten att välja rätt utbildning, som leder till jobb. Samt den dräpande konkurrens det är till de jobb, som har fler utbildningsplatser än faktisk efterfrågan i samhället. De blev ledsna i ögat och gick till sin mentor. Jag hade varit för hård. För det är ju bättre när verkligheten krossar deras bomullsvärld, efter de dragit på sig studieskulder till en meningslös utbildning få behöver ha.
Vi gör våra unga en otjänst om vi inte vågar krossa orealistiska drömar i tid.
Alla ska med!
Kvantitet slår högre än kvalitet
Det där med matematik på KTH handlade ju dock om studenternas FÖRkunskaper. Det skulle jag skylla på gymnasiets sänkta standard snarare än högskolan, eftersom det är krav på matematik 3 + 4 för att ens ha behörighet. Du kommer definitivt inte igenom någon av de obligatoriska mattekurserna på KTH med en trettonårings matematikkunskaper.
Videon handlar ju dock inte uteslutande om högskoleutbildning, utan även om hur den påverkas av lägre ställda krav längre ner i stegen. Om tillräckligt många gymnasieelever får höga betyg (som trots allt fortfarande krävs för att komma in på dylika utbildningar) med 5 års sackande kunskaper, påverkas nästan oundkomligen högskoleutbildningens kvalitet på ett sätt (mer resurser läggs på elever som aldrig kommer att klara sig igenom programmet) eller annat (kraven justeras).
Dels förkunskaperna från gymnasiet, men det är även låg kvalitet på grundskolenivå. Tycker att där ska grunden sättas för hur man ska tänka kring ett matteproblem inte så sent som gymnasiet.
Det verkar som att det är 10 sedan du pluggade.
Matematikprofessorn James Lindsay på New Discourses kanalen pratar om korruptionen av utbildningsväsendet av extremvänstern. Han kallar det "the Marxification of education".
Tack för tipset, ska kolla!
Lite rättning: han doktorerade i matematik, men är ingen professor. Han lämnade akademin helt och hållet
Mycket duktig men inte professor. PhD i matte har han.
Svårt att klara sig utan högre utbildning idag när de flesta företag kräver det för alla jobb som utövas bakom en dator.
Det är en cargo kult. Individer med utbildning är känslomässigt investerade i formell utbildning, för det ger dem självkänsla och upplevd överlägsenhet.
När de överväger värdet i det ligger deras självkänsla i ena vägskålen, och den väger tungt.
@@yeetdeets Bortsett från det faktum att många jobb där du sitter bakom en dator faktiskt kräver teoretiska kunskaper och att du är bildad. Utbildningen är också en utmärkt process för att sålla ut de flesta idioterna, eller forma dem till folk man kan anställa. Utbildningen fungerar alltså som en slags kvalitetskontroll utöver att den tillför nödvändiga kunskaper.
Saknar en fyraårig universitetetsutbildning till genuscertifierad kommunikatör.
Jag också. Varje dag.
Tomheten när man framlever sitt misserabla liv utan. Men vi får försöka stå ut... Eller skriva in oss på Södertörn.
😂😂😂
Ge dem inga ideer!
Tack Henrik! 🙏💝🍀
Ja, varför tillåta vidarestudier direkt efter gymnasiet?
..egentligen..
Som du säger: "Hur många vet vad de vill bli/satsa på framöver?"
Nej, satsa på att få ut alla i olika jobb, korttids, vikariat, lärling mm, och gärna under ett par års tid. Då brukar insikter komma. 👍
Tack Henrik! Detta kanske är en del i förklaringen varför vi har så svårt att rekrytera i vården, jag märker ju att många av mina fd kollegor "flyr" en dålig arbetsmiljö till högre utbildningar. En annan trend är ju alla dessa märkliga projekt som startas, har en hel del fd chefer som slutar ganska snart för att gå vidare till något projekt i kommun eller region.
Våden. Överburåkratoserade av icke vårdutbildade som ska mät och styra med ekonomiska parametrar.
Henrik Jönsson har en sällsynt förmåga att klargöra bristerna i det svenska samhället.
Jag tog en civil ekonom examen i USA, BBA 1997. Karriär innom kasino branchen men efter att ha bott på 4 kontinenter och haft olika jobb har jag kommit fram till detta. Har du en praktiskt utbildning, bil mek, elektriker, rörmokare etc finns det ALLTID jobb var du än befinner dig i världen. Akademisk utbildning låter fint men betalar inte alltid hyra, mat el etc.
God morgon !
Jättebra video, tack för att du gjorde den :)
Jag tog mig för pannan när jag läste att man kunde söka sig till kursen "Parkour 40+". Helt galet vad vi slänger pengar i sjön.
Haha! Var kan man läsa den? Jag vill ha Parkour 50+
är den fysisk så är den väl bättre än andra hjärntvättande svammel kurser som går ut på att köpa deras teorier.
Den digittala pixlingseffekten är otroligt jobbig att titta på. Mycket bra ämne och video i övrigt.
Tack för ett bra program. Just detta inslag har jag sett på min sons studier som nu går i 6:an. Hur lärarna säger att "detta ska du kunna för att bli godkänd" på ett exempelvis ett prov. Sen får de hem extra material för att få extra höga poäng/ betyg. Därav har jag upplevt att min son endast vill bli godkänd, eftersom det verkar det som är intressant inte att försöka utvecklas, Men på senaste utvecklingssamtalet vi va på, ansåg lärarna att han kan prestera mer. Även om han är godkänd i allt. Det är en dubbelmoral utan dess like tycker ja. Ena stunden behöver man bara bli godkänd, i andra ska man prestera mer? Jag ifrågasatte detta, men fick inget svar på det. Men proven i sig är sjukt mycket enklare en från när jag gick i skolan i den åldern.
Tack för ännu ett bra program. Du har rätt som vanligt.
Outbildade massor med universitet utbildning styr man enklare ,hemskt
Det ligger onekligen något i devisen att kunskap är makt.
De är alla beroende av skattemedel. Både som arbetslösa men främst är det bara skattefinansierade jobb de kan få.
Själv tänkte jag läsa något som behövs framöver.
Jag är motiverad också, men jag måste medge att det är ett tag sen jag läste på gymnasiet.
Jag tror många som söker utbildning på högskola och universitet egentligen hellre borde läsa YH utbildningar.
Tack Henrik!
Det är dom sitter i maktens korridor !
Så det är på grund av att jag inte läste högre studier som jag inte är väsnterbliven :)
Detta syns tydligt på Södertörns PHS!
Alla på Södertörn är aktivister tills de personligen visat motsatsen.
Detta är pinsamt! Skäms inte våra politiker? Jag läser själv till sjuksköterska (3 år på högskola) nu och vi är några i klassen som reagerat på att man knappt behöver kunna svenska för att bli godkänd i kurserna. En del kan inte ens föra ett lättare samtal klasskamrater emellan vi och ändå blir de godkända på tentor… med toalettbesök🤔.
Tack Henrik för en fantastisk video som vanligt👌🙏
Välkommen till Swedezuela - det nya landet.
Finns det något som Sverige gör rätt nu för tiden? Allt är bara snabba lösningar, genvägar och kulisser.
Glöm inte alla utredningar..??
Tack för en bra video, Henrik!
Jättebra video du har helt rätt!😇
Bristyrke, lokförare. Bristutbildning = ingen utbildning alls i nuläget till lokförare. Varför finns inte det. Man undrar hur det är ställt med planeringen i Sverige. Tack Henrik.
Bra program! Fick upp blodtrycket!
En mycket bra poeng och valdigt tydligt budskap vad du ville formedla. Man kan ocksa se utbildning ur perspektivet att det oppnar dorrar till andra mojligheter som man annars inte kanske funnit.
Har socionomexamen, utbildningen förbereder inte alls för vad verkligheten är. Intersektionalitet och socioekonomiska faktorer är det viktigaste. På myndigheten vaknar man.
Jaså??
Vi ser ju resultatet tydligt bland våra politiker.
Intressant , detta har jag delvis under senaste 15 år fört dialog om, med min program ansvarige professor från mitt amerikanska univ. Just vänster delen som HJ belyser här, gäller likadant för vad man ser tendenser i USA på dess universitet.
Våra konkurrentländer är Norden och Tyskland.
Kapitalismen Är Orsaken till att new public management Lögnerna Har smittat utbildningsväsendet.
@@tistelnilsson Asien!
Tack Henrik!
Det ligger något humoristiskt men tragiskt i att Henrik Jönssons har en aldrig sinande mängd av politiskt inkompetens att monetisera.
Samt att det även är så tyst om de flesta av de samhällsproblemen i det övriga mediala debattlandskapet.
Tack för allt du gör Henrik 👍
Detta låter som en anpassning i en specialklass för dom som inte kan , det är resultatet som man ser i samhället idag och dom som kallar sig för experter, som sagt det finns alltid undantag .
Varför betalar staten för alla som söker in på högskola? Varför inte betala för alla som kommer ut med tunga betyg och resultat?
De nordebetala efter 3 år hur många som fått jobb motsvarande sin itbildning. Är det noll så inga pengar.
Dessutom... Defår betalt för att de godkänns. Kraven sänks så fler kan godkännas.
Utmärkt förslag. Men efter att kraven för godkända betyg höjs.
Misären kryper uppåt
I min mening står och faller ett lands välstånd med kunskapsgraden, så denna utveckling är långsiktigt extremt allvarlig.
@ Det är även an fin exportvara. Den svenska modellen håller på att implementeras i EU-skolorna.
Bra video!
Det lever till folk får låtsasjobb
Ja, för många är det så - som Schumpeter observerade.
Debatt om detta ämne har jag efterlyst länge! Det är ju tydligt att begåvningskraven på högskole utbildningarna har sänkts katastrofalt sedan 60-talet.
Ändå har det gått ganska bra för sverige, med tanke på alla som examinerats och nästan haft ett helt yrkesliv sedan 60-talet.
@@LifTyLyM Inte särskilt. Tappat 6/7 mot Scweiz valuta. Men tack för du skryter om din faktaresiatens.