Lucrari in verde in luna mai la vita de vie de 1 an cu crestere viguroasa - conducere Guyot

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 сер 2024
  • Ce operatii in verde se fac la vita de vie de 1 an cu creste viguroasa? La vita de vie de 1 an cu cresteri ale lastarilor peste masura trebuie aplicate anumite masuri pentru a limita dezvoltarea lor exagerata.
    Se alege lastarul cel mai bine dezvoltat ca lastar principal. Ceilalti lastari care sunt mai putin dezvoltati se ciupesc pentru a li se frana cresterea. Este important ca toata puterea vitei de vie sa se canalizeze catre lastarul principal.
    Daca lastarul principal are in luna mai grosimea la nivelul primei sarme cam cat un creion (aproximativ 8 mm) sau chiar mai mult trebuie luate masuri ca acesta sa nu devina prea gros pana in toamna:
    - daca are copili acestia se elimina de la baza dar cei doi pozitionati imediat sub prima sarma se lasa sa se dezvolte. Acesti copili vor fi taiati anul urmator (anul 2) in cepi de 2 ochi: vom forma puntile de rod ca pentru anul 3, adica vom sari peste un an de formare (de la 1 direct la 3).
    - daca are ciorchini se lasa unul singur in intregime, adica nu se scurteaza
    Vedeti si taierea vitei de vie de 1 an: • Taierea vitei de vie a...
    Taierea vitei de vie de anul 2: • Taierea vitei de vie a...
    ATENTIE! Cand spun vita de vie de 1 an ma refer la o vita de vie care are 1 an de la plantare si nu vita de vie care a fost plantata in urma cu cateva luni, in aceeasi primavara sau in toamna.
    Primul lucru pe care trebuie sa il vedeti inainte de a va pune problema taierii corecte la vita de vie, mai ales daca sunteti incepatori, este sa alegeti tipul de taiere si de conducere potrivit pentru soiurile de vita de vie pe care le aveti:
    • Tipuri de taieri pentr...
    Despre vita de vie: • Vita de vie
    Despre pomi fructiferi si arbusti: • Pomi fructiferi si arb...
    Doneaza pentru copiii nevoiasi: worldvision.ro...
    Disclaimer: Unele linkuri sunt de afiliere - prin ele castig un mic comision daca cumparati ceva (fara un cost aditional pentru voi).
    #plivire #lastari #vitadevie #anul1

КОМЕНТАРІ • 44

  • @AureliaBibartDersidan
    @AureliaBibartDersidan 2 місяці тому

    Mulțumesc, ma ajuta mult filmulețul dv.

  • @cristeaLeu
    @cristeaLeu Рік тому +1

    Amețitoare prezentarea.

  • @gheryfcf
    @gheryfcf Рік тому +1

    Am si eu o vie plantata de tata acum 7-8 ani... Cam 12 ari ...😁M-au ajutat sfaturile tale si multumesc pentru asta.
    Din pacate nu prea am timp sa o ingrijescc. Anul asta am taiat-o, am ierbicidat, am stropit odata, si cam atat.
    Nu am apucat sa o leg. Poate weekendul asta, daca nu e tarziu.
    Sa vad cand planuiesc si o stropire dupa floare.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Рік тому +1

      La 12 ari este destul de lucru. Daca nu aveti timp de ea poate e cazul sa mai scoateti din ea... Adica mai bine mai putin dar de calitate decat mai mult dar mai slab. Depinde ce va propuneti dar cel mai bine este sa gasiti un echilibru intre munca depusa si ce beneficii vreti sa obtineti. Eu am scos jumatate din via bunicului si din ce a ramas am reconvertit iar jumatate in struguri de masa. Am lasat cat imi trebuie mie si cat am timp sa muncesc lejer. La cei 4 ari pe care ii am toate operatiile le fac de unul singur si nu imi ia mai mult de 2-3 ore pt fiecare operatie. Doar la cules participa toata familia.

  • @nykos9324
    @nykos9324 Рік тому

    Corect se spune anul 2 de vegetație.

  • @ecsjumper
    @ecsjumper 6 місяців тому

    Cele viguroase pe ce portaltoi sunt? Dacă este același, ar putea să se dezvolte excelent în solul actual... Ai observat diferențe între soiuri identice crescute pe portaltoi asemănători?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  6 місяців тому

      Toate sunt pe so4. Diferenta pare sa fie de sol dar nu stiu exact ce caci ca textura eu as zice ca solul e la fel... Toate din dreapta viei au crescut mai puternic. Insa sigur soiurile noi hibride au crestere cel putin dubla fata de cele clasice. La unele chiar de 3-4 ori ca de exemplu Valeok fata de Chaselas.

  • @PaulStanila
    @PaulStanila Рік тому

    Salutare, Tiberiu. Ce parere ai de soiurile noi (ucrainene, rusesti, moldovenesti)care ne-au invadat piata? Am vazut ca se topesc multi dupa ele. Sunt superioare celor cu care ne-am obisnuit noi? Vad ca si tu ai asa ceva. Ms.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Рік тому +1

      Parerea mea este subiectiva evident. Insa: unele din ele chiar sunt gustoase, strugurii sunt ceva mai mari in medie, au cresteri mai viguroase si unele chiar sunt mai rezistente la boli. Anul acesta fiind mai capricios pot sa spun ca soiurile mai clasice toate au fost afectate de mana la mine (unele mai mult si altele mai putin). Si cele de afara au fost afectate dar unele nu au avut absolut nimic(Muscat de Poloske, Moldova, Timus, Muscat Ioanii, Garold, Nizina, Dolgojdanii, Baiconur) si le-am tratat pe toate la fel cu 4 tratamente in vegetatie. Eu cred ca in general se face multa valva pt ca sunt soiuri noi si arata bine. La fel se intampla si cu masinile noi 😀 Totusi trebuie sa le recunoastem si calitatile pana la urma. Acum, fiecare alege dupa cum doreste...

  • @marianovac9968
    @marianovac9968 2 місяці тому

    Buna seara ,in primavara am pus 3 butasi de vie ,au cate un lastar si sint deja la 2 m ce se face in aceasta situatie ,multumesc mult !

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 місяці тому +1

      Ii lasati sa creasca si la anul ii taiati la nivelul primei sarme ca pt anul 2 desi ei vor avea doar 1 an.

  • @nicupurcaroiu1297
    @nicupurcaroiu1297 9 місяців тому

    Sa înțeleg ca aceasta vita chiar și în primul an are rădăcini destul de viguroase, cu alte cuvinte grosimea și înălțimea vitei în primul an poate fi un marcher pentru vigurozitatea radacinii!?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  9 місяців тому

      Da. La orice planta raportul intre radacini si partea aeriana e echilibrat. Nu o sa vedeti niciodata radacina puternica si crestere aeriana slaba sau invers.

  • @marianstoica4682
    @marianstoica4682 Рік тому

    Salut, am o vita de 2ani și a-și vrea să o stropesc cu zeama bordeleza, ce rugăminte am dacă se poate acum și cit se pune acum 50 g sau mai puțin, mulțumesc ,seara buna.👍

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Рік тому

      Dupa ce se scutura florile puteti stropi. 50 g la 10 l.

  • @PaulDanciu
    @PaulDanciu Рік тому

    Salut,
    Frumos explicat,ma ajuti cu o teorie:
    Daca am lasat joarda de rod cu 4 lastari ,ce lungime trebuie sa aive,adica sa ai scurtez?Dar cepul care a dat cele doua joarde pt anul viitor ce lungime trebuie sa las ,sau cate frunze???

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Рік тому

      Lastarii sa fie cat mai lungi

    • @PaulDanciu
      @PaulDanciu Рік тому

      @@taran.de.weekend cat? Ca deja au peste 1.5m,cresc ca la tine?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Рік тому +1

      @@PaulDanciu Eu am ultima sarma la 2 m. Abia atunci ii scurtez.

    • @PaulDanciu
      @PaulDanciu Рік тому

      @@taran.de.weekend ok mulțumesc, ca un numar de frunze pt lastar cate lasi?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Рік тому

      @@PaulDanciu minim 12

  • @cristiancondrea7013
    @cristiancondrea7013 Рік тому

    Salutare, la soiul Cardinal plantat anul trecut, lasat 3 ochi si din ei au crescut lastari care acum m au depasit pe mine si am 1,83 inaltime, am lasat strugurii, toti, recunosc ca am facut o gafa si am rupt copilii toti :( dar ce fac cu ciupitul varfului, cand il fac ? pana n august cine stie cat se duce in sus ca mi au depasit a 3 a sarma unii dintr ei :( nu mai spun ca sunt foarte grosi in joarda.....am inteles o conduc pentru la anu in primavara intr o parte dar cat ii mai las sa creasca si ce sa le fac? multumesc anticipat

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Рік тому

      Ii ciupiti la 20-30 cm deasupra ultimei sarme. Vor incepe sa dea copili.

  • @marinelaazzola7257
    @marinelaazzola7257 Рік тому

    Mulțumesc..In ce parte se pune tutorele?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Рік тому +1

      Nu e asa importanta pozitia dar eu il pun in nordul butasului pt ca am randurile pe orientare nord-sud. Vedeti detaliile in videoclipul cu plantarea vitei de vie: ua-cam.com/video/RQ-z-TWd9JM/v-deo.html

    • @marinelaazzola7257
      @marinelaazzola7257 Рік тому

      Mulțumesc

  • @stoicamarian3624
    @stoicamarian3624 Рік тому

    Va salut, acum in luna iunie pot rupe lastari la vita ca au crescent foarte mult peste 2 metri,multumesc.

  • @ssstefannn1
    @ssstefannn1 Рік тому

    nu e nicio problema daca vita de vie face lastari de 1 cm grosime, noi am infiintat o vie in care in primul an a facut cate vreo 3-4 lastari de 2-3 metri, in anul 2 primavara i-am scurtat la vreo 6 ochi si am format vreo 3-5 coarde si care in toamna erau deja groase cat degetul caci am vrut sa-i dau doar cuprice si a ramas fara struguri dupa ploile din 2021 si a facut lastari cat degetul de cel putin 15 mm, iar in anul 3 i-am lasat 2 coarde ca sa formez cordon orizontal bilateral cu 2 tulpini, poate din cauza grosimii unii ochi nu au pornit, dar anul acesta in anul 4 unii muguri dorminzi au pornit si la iarna imi voi forma cepurile care lipsesc cum imi place, eu fac taierea scurta la 2, maxim 3 ochi fiindca la guyot e mult de legat si cand ai hectare fiecare zi de lucru conteaza, poate e mai bine la guyot ca dupa ochii 3-4 deja sunt strugurii mai mari, dar la cordon ozizontal speronat ai fixat tulpinile si bratele si castigi timp, si daca faci taierea scurta in primul an poate strugurii is mai mici, dar ulterior se maresc fiindca butucul nu e incarcat tare si depune inflorescente embrionare mai bine

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Рік тому

      Da, daca sunt coardele prea groase exista riscul sa nu prea porneasca ochii sau sa nu fie fertili. La strugurii de masa sunt foarte putine soiuri care merg pe cordon speronat.

    • @ssstefannn1
      @ssstefannn1 Рік тому

      @@taran.de.weekend sunt multisoare, vreo 80 %, noi de masa si crestem

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Рік тому

      @@ssstefannn1 Pai cate soiuri de masa aveti de spuneti ca 80% din ele se preteaza la cordon speronat? Daca aveti timp sa le si enumerati as aprecia tare mult. In ampelografia Romaniei sunt doar cateva la care e mentionata taierea scurta in cepi. Si din proprie experienta stiu doar Chaslas si Muscat de Poloske care merg bine si pe speronat.

    • @ssstefannn1
      @ssstefannn1 Рік тому

      @@taran.de.weekend cardinal, rosfor, muscat iantarnai, alb de suruceni, codreanca, Victoria, Arcadie, Lora, pameati negrulea, Red globe, Moldova, valiok, rombik, podarok nesvetaia, veles, senzația, avatar

    • @ssstefannn1
      @ssstefannn1 Рік тому

      @@taran.de.weekend dacă te interesează vreun soi, întreabă... Desigur dacă îl am, multe le-am realtoit că au probleme

  • @viatasiaventura
    @viatasiaventura Рік тому

    Salut. In prezentarile tale ai spus sa lasam pentru la anul , coarda de rod pentru Guyot sa nu aiba strugure pe ea. Dar daca aleg o coarda care a avit un strugure si o definesc drept coarda de rod?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Рік тому

      Puteti sa imi spuneti in ce context am zis asta? Caci nu inteleg ce vreti sa spuneti...