Efeze 1 en Gods soevereiniteit - Uitverkoren in Christus voor de grondlegging van de wereld!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 жов 2024
  • De drie schriftgedeelten die, mijns inziens, het meest duidelijk getuigen van Gods soevereiniteit in het proces van verlossing zijn Romeinen 8-9, Johannes 6 en Efeze 1. In deze video bestuderen we Efeze 1 en zullen daarin zien dat uitverkiezing een sterke bijbelse basis heeft... ondanks dat velen dit liever ontkennen.
    Muziek: Chris Howland - Next to me

КОМЕНТАРІ • 19

  • @tinusvanderharst4841
    @tinusvanderharst4841 Місяць тому

    Dit is verstand met Goddelik licht bestraald dank tinus

  • @Post274
    @Post274 Рік тому

    Prachtig hoor echt zo mooi uitgelegd en duidelijk

  • @evert1276
    @evert1276 2 роки тому +1

    Beste broeder Chris,
    Dank voor deze heldere en kleinmakende uitleg van dit heerlijke schriftgedeelte, we kunnen alleen maar met Paulus roepen: O diepte des rijkdoms, beide der wijsheid en der kennis Gods! Hoe ondoorzoekelijk zijn Zijn oordelen en onnaspeurlijk Zijn wegen! Want uit Hem en door Hem en tot Hem zijn alle dingen. Hem zij de heerlijkheid in der eeuwigheid. (Rom 11)
    Een groot gevaar wat ik herken uit de uitleg is dat wedergeboorte en geloof uit elkaar worden gehaald. Wedergeboorte gaat vooraf en geloof vloeit eruit voort maak ik op uit de uitleg. Hier ben ik het echter niet mee eens. Ik denk dat we deze naast elkaar moeten laten staan zoals bekering en geloof in Gods Woord ook altijd naast elkaar staan. Ik zou het liever met de Dordtse vaderen zeggen dat wedergeboorte en geloof metterdaad komen, tegelijkertijd. De wil word metterdaad vernieuwd en het geloof word metterdaad medegedeeld. (Hoofdstuk 3-4 artikel 8-14) Als dit uit elkaar word gehaald dan word het zeker een struikelblok voor zoekende zielen. Ik zie het zelf om mij heen.
    De soevereiniteit van God in het plan van verlossing is 100%, en verantwoordelijkheid van de mens is ook 100%. Van deze 2 waarheden mogen we niets toe of af doen.
    Gods Zegen

  • @mijanouhaverkamp5270
    @mijanouhaverkamp5270 10 місяців тому

    Hoi Chris. Ontzettend bedankt voor wat je doet, ik leer er erg veel van. Ik heb een vraag bij deze video. Je zegt bij het stuk over “ons uitgekozen” dat het gaat om ons als individuen en niet als menigte, maar waar baseer je dat op? Dat het gaat om de individu? Het zou mij enorm helpen dit te snappen. Dankjewel

  • @zomaarschilderijen9410
    @zomaarschilderijen9410 2 роки тому +1

    Paulus heeft het mooi en krachtig opgeschreven. Dit zeg ik pas na jou goede uitleg.
    Wij mogen dus vertrouwen in Hem. Bijzonder dat ik het nu pas een beetje begin te zien. Dank je!

  • @Qwertywb
    @Qwertywb 2 роки тому +1

    Je hebt met deze overdenking het bijbelse bewijs geleverd dat de mens niet onafhankelijk kan kiezen, dus buiten God om keuzes kan maken. Je hebt hier het bijbelse bewijs geleverd dat de mens geen vrije wil heeft ( dus onafhankelijk, buiten God om , keuzes kan maken. En daar ben ik het helemaal mee eens!

  • @-Angelorah
    @-Angelorah 2 роки тому

    Dus het kan zijn dat God een familielid van me bijvb opzettelijk haar hart verhard? Zodat zij hem blijft verwerpen? Of zou Hij wél willen dat ze Zijn deur opend? Zo moeilijk haha

  • @peterk.6930
    @peterk.6930 2 роки тому +2

    'ons' is geen individu, maar meervoud: een bepaalde groep mensen.
    Je bent helemaal gericht op een oude controverse tussen arminianen en calvinisten en mist daarmee de betekenis van de brief. De uitleg die je geeft is gedateerd.
    Paulus richt zich duidelijk op twee afzonderlijke groepen lezers. Je bent nogal met het Grieks in de weer en terecht, maar lees dat eens precies. Hij richt zijn brief 'aan de heiligen en aan de gelovigen.' Dat onderscheid houdt hij de hele brief vol. Vergelijk ook de Brief aan de Kolossensen. De 'heiligen' spreekt hij aan als 'wij.' De 'gelovigen' noemt hij 'jullie.'
    Het is, veronderstel ik, niet zo moeilijk om in te zien wie hij met 'ons' bedoelt. Het kan lijken dat Paulus het wij als pluralis majestatis gebruikt, maar dat is niet het geval omdat hij verderop in de brief duidelijk de eerste persoon enkelvoud gebruikt als hij zichzelf bedoelt. Neem de moeite eens om de brief zo te lezen en je zult merken dat deze lezing heel consistent is.
    Als hij dus stelt dat God ons heeft uitgekozen bedoelt hij klaarblijkelijk de groep mensen waartoe hij zelf behoort, namelijk Israël. Meer pregnant: Joden. Deze betekenis van heiligen kun je in verschillende brieven en in de Apocalyps duidelijk vinden. Met het 'gelovigen' zijn de volken bedoeld. Precies hetzelfde vind je in Romeinen 8 en 9 die ook nog steeds wanhopig gebruikt wordt als bewijstekst voor de Calvinistische predestinatieleer. Vooral in Romeinen wordt het voor veel wetenschappers en eenvoudige bijbellezers steeds duidelijker dat dit niet is vol te houden. Verschillende apologeten van Calvinistische snit in de VS geven dat ook toe, maar roepen hard dat het dogma nog steeds kan worden gefundeerd in Efeziers 1. Dit is niet zo.
    Het gaat hier helemaal niet om soteriologie in de christelijke betekenis van het woord. Uitverkiezing van Israël heeft als doel dat de sjechina van God, het schachan, door het volk in de wereld wordt gemanifesteerd. Bij Joden is dit idee nog altijd aanwezig als het besef 'a light to the nations' te zijn. Uiteindelijk is deze verkiezing gericht op de redding van de wereld, dat wil zeggen de kosmos.
    Dan is er nog iets dat ik wil zeggen. De zeer strikte verkiezingsleer die in de gereformeerde gezindte en blijkbaar ook door jou wordt geleerd heeft als consequentie dat God niet het behoud van alle mensen beoogt, maar slechts van een uiterst klein, select groepje 'uitverkorenen.' Als zodanig heeft deze doctrine ongelofelijk veel psychische schade aangericht. Ik meen dat ik je ergens hoorde zeggen dat je psychiater bent. Nu psychiaters zouden dit kunnen weten.

  • @sn.5943
    @sn.5943 2 роки тому

    Oké dus mensen komen alleen tot God als ze door de Vader aan de Zoon gegeven zijn. Je legde dat komen al iets verder uit in je vorige video maar waar zit het onderscheid in dat komen tov mensen die Hem zoeken uit angst of andere redenen vanuit zichzelf?
    Oftewel; niet iedereen die komt is uitverkoren want in Joh 6:26 kwamen ook mensen maar met de verkeerde intenties. Kun je zo ook jezelf bedriegen als je God zoekt uit bijvoorbeeld angst of dat je geen geldig/juist alternatief weet? Vaak zegt men natuurlijk dat als het evangelie tot je komt en je daarop reageert dat je dan mag geloven dat je uitverkoren bent. Ik vind dat lastig te onderscheiden. Het levert 2 gevaren:
    1. Je kan jezelf bedriegen
    2. Je gaat teveel in jezelf wroeten en verliest het zicht op Jezus
    Heb je hier misschien wat verduidelijking voor?

    • @peterk.6930
      @peterk.6930 2 роки тому

      blijkbaar heeft de Christelijke apologeet geen tijd.....
      zie mijn comment hieronder.

  • @anoniem-t2f
    @anoniem-t2f 2 роки тому

    Het begint al verkeerd, Paulus stelt dat hij een apostel is. Hij oordeelt over zichzelf dat hij uitverkoren is. Wie heeft hem het recht gegeven om zo over zichzelf te oordelen?

    • @JesseMeijer
      @JesseMeijer 2 роки тому +6

      In Handelingen 9:15 wordt beschreven hoe de Here tot Ananias sprak over Paulus: "Ga, want deze is voor Mij een uitverkoren instrument om Mijn Naam te brengen naar de heidenen en de koningen en de Israëlieten.". Dit is dus wat de Here zelf over Paulus zei.

    • @anoniem-t2f
      @anoniem-t2f 2 роки тому

      @@JesseMeijer Bedankt voor uw reactie. Echter is Paulus geen profeet, alleen profeten kregen visioenen. Het lijkt alsof Paulus belangrijker is dan welk profeet dan ook in de bijbel. En u verwijst naar een boek waar we de auteur niet zeker van zijn. Wie heeft het geschreven? Moge God ons leiden naar zijn waarheid.

    • @JesseMeijer
      @JesseMeijer 2 роки тому +2

      De profeet Joël: "Daarna zal het geschieden dat Ik Mijn Geest zal uitstorten op alle vlees: uw zonen en uw dochters zullen profeteren, uw ouderen zullen dromen dromen, uw jongemannen zullen visioenen zien.". -
      Joël 2:28
      Dit werd vervuld in Handelingen 2. Hieruit kunnen wij opmaken dat visioenen niet (meer) exclusief voor profeten waren.
      In Handelingen 10 krijgen de Romeinse voorman en Petrus beide een visioen.
      In 1 Korintiërs 15:9 zegt Paulus van zichzelf: "Ik immers ben de minste van de apostelen - ik die het niet waard ben een apostel genoemd te worden, omdat ik de gemeente van God vervolgd heb."

    • @anoniem-t2f
      @anoniem-t2f 2 роки тому

      Dank voor uw antwoord. Moge God u beschermen.

  • @woodybaines1953
    @woodybaines1953 2 роки тому

    😣 P r o m o s m!!!