Acest interviu este important și sper să nu fie ultimul pe care mi-l acordă domnul profesor Vasile Bănescu. La scurt timp după înregistrare, Patriarhia a limitat aparițiile sale publice din cauza tensiunilor legate de Arhiepiscopia Tomisului. Până când ne vom revedea, lasă-mi aici întrebările care trebuie pusă într-o ediție viitoare. Și te mai încurajez să dai SHARE, LIKE și să te abonezi. Membrii cate ne susțin au văzut acest interviu mai devreme cu câteva săptămâni.
Deci, i-au pus pumnul în gură, executând ordinele lui Teodosie, adică ale lui Putin...😢 In pofida unor puțini slujitori cu har, BOR rămâne aceeași BORatura...
De ce Biserica, instituția, nu pedepsește în mod public, impostura și corupția din rândul "personalului angajat" de Dumnezeu! De ce ipocrizia oamenilor culți și "pătimași" din cadrul instituției, depășește lașitatea și pasivitatea din rândul clericilor aflați în "vârful piramidei" bisericești! De ce girează corupția și hoția politicienilor aflați la conducere...de ce se vând "pe 2arginți"...de ce scot pe bandă rulantă "preoți" care sunt obligați să-și cumpere parohiile și să plătească "taxe de protecție"? De ce nu-și dau "demisia" în urma anchetelor jurnalistice și în urma plângerilor publice dovedite cu "acte în regulă"! Apropo de d-l profesor Borțun...este un duhovnic mult peste "înalt prea sfințiile fețelor bisericești "..."păcat" 😢
George, imi place in mare cum a decurs discuția si te felicit...Dar in umila mea parere, stand atat de corect politic, nu ai cum sa bați eficient la porțile rațiunii si să vezi cu adevărat ce este de fapt religia asta abuzivă. Abuzeaza intelectual țări intregi, si dandu-i voce, intr-un format corect politic, cu acest om care stie sa vorbeasca ii aduci noi victime...
În București s-au construit in ultimii 15 ani 4 stadioane noi(arena națională,giulesti, arcul de triumf, ghencea)costurile fiind de peste 500 de milioane de euro,din bani publici! Acum se mai construieste si la Dinamo cu costuri de peste 100 de milioane de euro,iar in tară stadioane noi la Cluj,ploiesti,Târgoviște (2),craiova,sibiu,Târgu Jiu; si se vor mai construi imediat la Timisoara,Constanța, Hunedoara cu costuri imense! Oare de ce nu se construiesc spitale si nu stadioane?
Superb, superb și iar superb! Nu am obiceiul să las comentarii, însă de această dată nu mă pot abține. Un podcast de colecție ( de salvat la preferate ). Cu toate că George a venit nepregătit în fața unui asemenea monument de cultură, nu am pierdut nici măcar o secundă din acest interviu. Asta spune totul! În schimb, domnul Vasile Bănescu mi-a atras atenția de când apare pe UA-cam, iar de ceva vreme îi urmăresc absolut toate aparițiile. E omul pe care îl poți asculta ore în șir, chiar dacă nu ai nici cea mai mică aplecare către cele bisericești și de gen (cazul meu). Pot vorbi chiar de o aversiune față de acest subiect. Cu toate astea, acest om mișcă ceva în tine, făcând dovadă de fiecare dată ca fiind expresia unui înalt imperativ intelectual și moral, un gânditor penetrant capabil de o transcendență axiologică uimitoare. Îmi place maxim puterea de sinteză a gândirii domniei sale, orizontul cultural bogat , estetica vocabularului și a modul în care răspunde întrebărilor incomode. Ați remarcat precizia chirurgicală în atingerea chintesenței unei idei? Ați remarcat sensibilitatea introspectivă și cât de bine se mulează pe dialog ( ca un fin psiholog), păstrându-și totodată cursul ideativ al expunerii unui concept, credințe, valori ? Uimitor! Îl găsesc un adevărat profesionist cu șanse mari de a repara imaginea Bisericii în special și a marasmului social în general. O societate în declin are mare nevoie de oameni de acest gen (de vectori), care să coboare din „turnul lor de fildeș” și să pună umărul la reconstrucția societății noastre în plan spiritual. Îi mulțumesc pe această cale domnului Vasile Bănescu și îl asigur de distinsa mea considerație! PS: dacă te gândești la acest interviu și a doua zi la cafeaua de dimineață, înseamnă că a contat.
Pai... cam cum se poate pregati cineva pentru un astfel de interviu, cu o astfel de personalitate!? Mie mi se pare ca numai faptul că reusesti sa faci o astfel de emisiune si este deja exceptional...
De acord! Eu l-am descoperit pe domnul Vasile Bănescu în emisiunea Credință şi Cultură de pe Trinitas TV şi îl urmăream cu religiozitate în fiecare duminică. De multe ori îşi surclasa invitații, la rândul lor intelectuali, care păleau în fața prezenței sale. Îi apreciez şi eu precizia. Interesant este totuşi cum societatea românească îl priveşte cu oarecare reținere tocmai pentru acest fapt: că este un intelectual şi se simte amenințată sau, în orice caz, inconfortabil în dialog cu Vasile Bănescu - fapt care nu poate decât dovedi lipsa de preocupare, apreciere pentru erudiție.
Sperăm ca domnul Banescu să fie în continuare cat mai mult timp prezent în spațiul public, dansul îndeplinește cu succes rolul de liant între dogmatica și libera exprimare. Personal, consider ca este cel mai bun comunicator din partea BOR de până acum.
In caz că nu știati, de la ultima adunare a sinodului a fost redus un pic la tăcere, nu mai are voie sa vorbească in numele Bisericii la evenimentele importante, el e doar purtătorul de cuvânt al patriarhiei...ceea ce e trist cumva.
Ce inseamna ca audienta acestui canal e una cu inteligenta peste medie si deschisa la a intelege. Nu se regasesc comentarii rautacioase si preconceptii , si asta e de apreciat. Indiferent ca sunt credincioși sau nu.
Toata lumea ar trebui sa asculte acest podcast..nici un preot nu ne putea explica mai bine ca D-l Banescu ce este religia si spiritualitatea..felicitari George ca ai reusit sa il aduci..
Am ascultat acest podcast in timp ce editam o campanie foto pentru bijuterii. A fost o placere sa ascult. A fost genul de material expus cu calm, intr-o nota mai serioasa, intr-o perioada in care circul e la orice pas. Felicitari pentru subiectele abordate si pentru rabdare! Domnul Banescu pare a fi un comunicator complex de care biserica ar avea nevoie.
Unde am fi daca am avea asa oameni pregatiti, dedicati, directi in toate pozitiile importante? 🙏 felicitari invitatului... si raman cu ideea ca oricat de credincios/ateu te dai, cu totii ar trebui sa respectam cateva reguli de bun simt, indiferent ca le numim legi / principii crestine / mantre / 10 porunci / etc.
De la min 1 ora și 30 min începe partea a doua. George te rog fă cumva și fă-ne placerea de al asculta în continuare pe acest domn înțelept care știe despre ce vorbește și are acest dar minunat de a vorbi oamenilor. Chiar mi-a atins partea spirituală, au efect vorbele lui, fără glumă. 💪🏻💪🏻💪🏻💯💯💯💯💯
Am fost șocat să văd un podcast între Buhnici și Bănescu. Am dat play și am ascultat fără suflare. Felicitări amândurora pentru curaj, pentru discuție și pentru că ne-ați oferit un podcast de calitate. Aștept cu nerăbdare un viitor podcast în care să abordați mai mult subiectul spiritualității pe care l-ați început în finalul emisiunii. Trebuie să recunosc că voiam să vă mai ascult! Succes domnule Buhnici, succes domnule Bănescu!
Foarte bun interviul. Excepțională ideea de a-l invita. Primul podcast marca "Buhnici" care îmi stârnește un interes și o curiozitate aparte. Știam că Dl. Vasile Bănescu este un om cu prestanță, dar interviul ăsta m-a ajutat să înțeleg și latura mai puțin "oficială" a acestuia. Ceea ce îl face și mai plăcut, în ciuda aparențelor așa-zis "prea academice". În orice caz, e un personaj de mare valoare. 🙏🏻
F multe comentarii excelente. Domnul Banescu este un excelent comunicator care trebuie sa vorbeasca si sa scrie asa cum o face mereu. Sa nu se coboare la nici un nivel. Sa ne ridicam noi!
Sunt născut în altă confesiune religioasă decât cea ortodoxă,nepracticant,dar aștept cu nerăbdare de fiecare dată când observ ca mai oferă vre-un cuvânt interviu.bravo vouă ca l-ați adus
Domnul profesor Vasile Branescu este un extraordinar Comunicator. Eu nu am limbajul elevat al dumnealui, dar de fiecare dată când l-am ascultat, am înțeles ce spune.😊 Pare puțin scorțos( o spun cu simpatie 😊 și mult respect)Parerea mea e , că face foarte mult bine, Bisericii noastre.
Fii serios prietene...a apărut lumea asa din nimci fără nici o direcție? De ce crezi ca ești pe planeta asta? Sa mânaci, sa bei , sa lucrezi și gata? E mai mult de atât.
Foarte frumos interviu !!Intervievatul a raspuns extraordinar la fiecare intrebare desi multe erau dintr-o perspectiva sceptica care reflecta intr-adevar mentalitatea generala romaneasca !Omul are continut si cunoaste atat istoria cat si actualitatea.Bravo!!!
Tot respectul pt acest domn, de o calitatea umană și intelectuală de excepție. Un final de apogeu. Nu trebuie să uităm ca acest AI este făcut de om. Nu putem să îi dăm suflet și viața, orice am face. Iar uităm ca nu sintem Dumnezeu. Toate reacțiile acestor AI sint generate de om. Aceste AI se hrănesc cu informațiile pe care i le dăm noi. Nu au morală, decit din ceea ce le oferim noi sub formă de informații. Nu au viață și nu vor putea crea viața. Noi încercăm să ne vedem ca mici Dumnezei, ceea ce e cu totul fals. Aceste AI nu există fără noi oamenii, cum nici noi oamenii nu putem exista fără Dumnezeu.
Multumim, George! Super discutie, super invitat! Sper ca domnul Vasile Banescu sa devina invitat al casei, la fel de des cat ne bucuram si de domnul Dumitru Bortun!
Cand imi pierdusem orice speranta ca mai poate exista continut nepolarizat al lui George Buhnici, iata ca speranta exista. Nota bene pentru realizarea lui. Atat s-a putut in 100 minute. E un inceput, asta e cel mai important. Sunt intrebari firesti si e absolut obligatoriu ca acestea sa isi gaseasca raspunsuri adecvate pentru fiecare dintre noi, indiferent de nivelul de cultura la care suntem. Pacatul contemporaneitatii este ca gandim totul in termeni de utilitarism. Si mai e un aspect, sunt extrem de rare astfel de podcasturi care nu vand nimic ! Caci spatiul de emisie costa. Chiar daca nu pot fi monetizate astfel de intrebari cum sunt cele spirituale, acestea exista in fiecare dintre noi. Iar golul pe care il resimtim, asa cum bine a spus George, nu poate fi suplinit cu nimic material. In final, a conchis ca merita sa incercam cu Inteligenta Artificiala, desi domnul Banescu a avertizat ca aceste aventuri s-au perpetuat de-a lungul istoriei.
Asa este, multa lume vrea sa li se vorbească la nivelul lor , dar nu consider ca publicul mai puțin pregătit în vocabularul adecvart unui nivel ridicat , academic , sa acapareze necesitatea celor care vor sa învețe de la domnul Banescu atât modul reverentios al vorbiri cât și înțelegerea conținutului impecabil , ortodox în esrenta și adecvat problemelor din viata noastră de toate zilele , reușind sa împletească morala creștină cu dogma credinței ortodoxe care rămâne neschimbata pana la sfârșitul veacului , lumii . Personal ii mulțumesc pentru încântarea pe care mi-o ofera de câte ori îl aud sau îl citesc. Va mulțumesc și dvs. ca l'ati invitat .
Gata!!! Mi s-a răspuns la multe întrebări și am înțeles unele lucruri mult mai bine… sunt aproape* ateu dar recunosc că societatea de astăzi nu ar fi existat fără aceste religii și fără spiritualitate…oricum un IGdLCC foarte bun!!! Mulțumesc ❤
@@Liviu1375 am credință dar nu neapărat în ce este promovat în niște cărți!!! Am credință în adevăr, în bunătate, etică, iubirea semenilor etc… practic respect cele 10 porunci mai ceva ca un “creștin” Cred ca dacă toți am respecta aceste porunci lumea ar fi un loc mai bun…
De ce privesc cu suspiciune biserica și religia ? Dacă ar fi să enumăr în ordine cronologică, am umple mai multe biblioteci de la Vatican. Despre păcatele bisericii ortodoxe are o listă foarte neagra: sclavia romilor de aproape 500 de ani, molestitate, fraude (caz recent "mâna cereasca" de la Recorder plus Marele Alb),jigniri publice către enoriași și nu în ultimul rand colaborare cu securitatea și cu L.A.N.C. .în încheiere de citit: O Istorie a Papilor de John Mccabe; Holocaustul în România de Radu Ioanid; O istorie a B.O.R. de Oliver Jens Schmitt; O Mică Istorie a Religie de Richard Holloway. O seară frumoasă.
@@Liviu1375 De ce sa revină la ce? Confunzi credinta cu religia. Dacă religiile nu ar fi existat și fac referire în mod expres la creștinism și islam,lumea ar fi evoluat mult mai devreme,nu ar mai fi existat atâtea crime în numele religiei. Nu ar fi fost atâtea drame: cei cu epilepsie fiind considerați posedați,cei cu sindromul dawn considerați la fel,oamenii diavolului. Nu mai zic de cruciade,inchiziția. Religia ca orice forma sociala trecuta si-a atins limitele . Odată cu evoluția rămâne doar ceva intim . Nu te bați cu pumnul în piept și nici nu-ti lipești ceva pe frunte cum ca ce religios ești. Pentru ca cea mai mare manipulare se face prin religie . Oameni slab educați,oameni cu o stare emoțională sensibila sunt usor de prins. Preoții mulți din ei sunt escroci sentimentali. Cat despre biserica ortodoxa ,citiți oameni buni sa vedeți cât de mult s-au opus : au respins construirea de scoli,au respins apropierea de occident,au complotat alături de rusi sa rupă unirea lui Cuza. Au fost legionari,apoi securiști. Au fost stăpâni de sclavi .
Te-ai auto-depasit George la acest podcast, un bravo sincer! E de apreciat cum aduci invitati din arii diverse. Legat de acest invitat, se poate percepe o superioritate cu care vorbeste impletita cu o modestie auto-impusa. Parca nu se simte vreo spiritualitate inalta, sau vreo aspiratie catre "Divin". Nu vreau sa ma ascund, sunt un agnostic, dar sunt unul care am citit biblia si inteleg multe evanghelii, epistole, insa structurile bisericesti pe care dl Banescu le apara si le argumenteaza vin intr-un context in care biserica e o institutie, nu "Trupul lui Hristos", cum ar trebui sa fie, conform bibliei crestinilor.
Competent ! Felicitări ! M am cam săturat de măscărici ce par prietenoși , doar să crezi ca e mai aproape de omul de rand . Felicitări pentru întrebările bine gândite !! Respect !
Dl Banescu seamana cu un diamant slefuit. Atat de precis, delicat si cult. Orice aparitie a domniei sale este o lecție exceptionala. Propun ca în fiecare minister sa fie numit un astfel de om la vârf.
Ar fi un lucru benefic pentru cei în dubii sau atei dacă domnul Bănescu s-ar implica activ ca invitat la diverse podcasturi, vorbind despre ce înseamnă pentru noi evanghelia, cine este Dumnezeu și cine l-a creat, chiar dacă aceste răspunsuri le avem în Biblie. Să ofere exemple despre cum mulți oameni de știință atei au devenit creștini și au ajuns la concluzia că există viață după moarte. Vreau să spun că ar trebui să răspundă direct la întrebările simple pe care toți le-am avut în minte și să îndreptăm persoanele rătăcite în credință în direcția corectă. Vasile Banescu poate fi o voce.
Si ajungeti, din start, sa pretindeti ca detineti adevarul cosmic, sau ca invitatul lui George cunoaste adevarul absolut! Adevarul absolut este ca nu stim ce e cu noi si lumea din jurul nostru, dar nici de asta nu sunt sigur. Si uite asa se incheie polemica.
"Creatia lui Dumnezeu nu suporta ameliorari"...poi omul exact asa a aparut,.prin ameliorari succesive.de-a lungul a sute de milioane de ani. Creatia divina e un proces continuu, de la nivel galactic, solar si planetar, la nivel de specii... Exceptional invitat, respect!
Felicitări și tot respectul din partea mea, domnule Buhnici, fiindcă ai avut invitat un OM de așa CALIBRU! Eu m-am regăsit enorm în spusele dumnealui, întrucât în data de 16.03.2024, i-am făcut parastasul de 40 de zile al bunicii mele, care culmea, locuiam și împreună. De la primul și până la ultimul cuvânt al domnului BĂNESCU, corpul meu a fost brăzdat de spiritualitate, simplitate, puritate și cel mai important CREDINȚĂ. În timpul vizionării acestui podcast L-AM APLAUDAT pe acest domn. Și dacă ai putea să-l inviți la CURIOSITY SUMMIT 2, pe 24 APRILIE, ar fi și mai bine!🙏🙏🙏🙏🙏🙏
Îmi permit să amintesc câteva vorbe spuse cândva de invitatul de la acest podcast si care cred că ar merita amintite. "Biserica nu e o oază a inocenței care plutește deasupra societății românești. Degradarea societății românești cuprinde și degradarea celor ce fac parte din Biserică. Cel mai mare adversar ar Bisericii este in interiorul Bisericii. Există peste tot, fără excepție, uscăturile tradiționale. Să nu disprețuim ce nu cunoaștem." Mulțumesc pentru invitat și pentru discuție, sper să îl mai revăd la podcastul tău. Well done!
Un interviu bun. Societatea românească trebuie lăsată să evolueze normal, natural, lucrurile să nu fie forțate fiindcă atunci nu va fi bine. Și mai mult ca sigur nu creștinismul e de vină pentru ce e rău din societate, poate chiar din contră. Asta e când începem să gândim singuri. Și religia creștină prin Noul Testament invită la coabitare bazată pe toleranță - ”iubește-ți aproapele” sau ”dă banii săracilor”, ”Pilda fiului risipitor”, toate acele pilde de la sfârșitul Liturghiei sunt numai lucruri care să te învețe ceva pozitiv și chiar open minded. Ni s-au inoculat niște idei despre religie din Evul Mediu, dar nu religia l-a făcut să fie întunecat ci invaziile barbare nesfârșite. DAR După ce vikingii s-au creștinat în jurul anului 1000, raidurile și crimele au încetat. După ce triburile maghiare s-au creștinat sub Vajk care a preluat numele de Ștefan în rit latin tot în jurul anului 1000, raidurile de jefuire aproape imediat au încetat. Scrisul cu litere latine a fost păstrat de către mănăstiri. Creștinismul mai degrabă ne-a ajutat mai degrabă să ajungem la modernism, și a prevenit proliferarea islamului în Europa (și cumva încă o face). Cam tot ce știm din Antichitate a fost păstrat tot în mănăstiri, o parte prin intermediul arabilor, dar noi am păstrat cunoștințele după căderea Califatului Arab. Preoții au fost miezul în jurul căruia s-au închegat comunitățile sătești dar și urbane, eu știu când mergeam la biserică la sat la bunici și acolo am cunoscut pe cei mai mulți din sat. Soția preotului știa să facă injecții. Mă uit pe geam duminica și văd oamenii care vin de la Biserică. Îi văd pe fețele lor că deși mulți în vârstă, par mai împăcați. Asta înseamnă doar că ceva bun pentru ei s-a petrecut cât timp au stat sau participat la slujbă. Dar mersul la Biserică îți dă și ocazia de interacțiune socială și un sentiment de apartenență socială, că există poate o sursă de bine în lumea asta, dar mulți în timp ce sunt la Biserică își revizuiesc toată viața lor, meditează, practic este terapie. E bine de știut și că persoanele care sunt credincioase au posibilitatea foarte mică de a se sinucide și mai mică în a fi deprimați. De asemenea sunt documentare în care diverși criminali și alți infractori s-au schimbat în închisori și s-au integrat în societate citind Biblia. Pentru că - ceva ce nu e spus - o bună parte dintre cei care ajung în pușcării sunt de fapt oameni neintegrați societate iar asta le-a afectat empatia, iar în lipsă de empatie nu le pasă dacă fac cuiva un rău. Cititul Bibliei îi poate scoate din asta. Eu când eram deprimat la un moment dat am pus niște lumânări la Catedrala din alt oraș și am spus niște rugăciuni. Știu că am plecat cu o altă stare psihică - exact asta este important.
Bună ziua. Am urmărit acest podcast în reprize , cam cum fac cu fiecare podcast mai lung de 30 minute , subiectele dezbătute foarte interesante . Părea mea despre construcția catedralei ortodoxe din București este una pozitivă, deoarece după cum observa și domnul Bănescu o națiune cu o conștiință bine determinată , se formează în jurul unei catedrale și asta este un adevăr pur pragmatic , vezi națiunile occidentale. Conștiința națională a românilor deocamdată nu se identifică cu mari realizări care au influențat cursul istoriei dar s-ar putea întâmpla în viitor în jurul acestui monument ca un punct de legătură al națiunii române. Și asta este de bun augur deoarece valorile naționale de gen catedrale :universități , spitale , infrastructură , educație , religie , arhitectură etc. ale tuturor popoarelor sunt valori universale , valori care duc spre progres și înțelegerea celorlalte națiuni creând ceea ce azi noi numim UE, dacă ne rezumăm strict la spațiul european. Este o evoluție. Tocmai de aceea nu sunt de acord cu afirmația că omul este la apogeul creație și nu mai este loc de evoluție. Suntem într-o căutare eternă a cunoașterii și da , cred că vor urma specii mult mai bine adaptate din punct de vedere intelectual , la realitățile universului. Aș dori ca această temă să o dezbateți mult mai amănunțit cu domnul Bănescu , fiindcă asocierea cunoașterii cu ideologia nazistă este perfect greșit din punctul meu de vedere . Nu avem cum să speculăm și să știm direcția evolutivă a speciei umane, putem doar să deducem din istoria umanității încotro ne îndreptăm și deocamdată spre evoluția omului spre o altă specie este drumul, că ne place sau nu noi am evoluat față de înaintașii noștri , putem să construim cu materiale moderne , edificii mult mai mari, mai economice , mai trainice decât domul din Köln , doar un exemplu.
Prea bun, prea ca la carte. Ce contrast intre intrebarile primitiv atee si raspunsurile domnului profesor, m-a uns. Pacat ca cei ce umbla cu " vrem spitale si nu catedrale" nu prea pot sa vada cat de alienati sunt... Oricum, felicitari lui George , astept cu nerabdare urmatoarea invitatie!!!
Foarte buna discutia. Sa mai adaug ceva. De obicei lucrez cand ascult . Uneori pun si imaginea cand emotia discutiei are nevoie si de fetele vorbitorilor pentru un transfer complet al informatiei. E foarte bun sunetul! Pe alte inregistrari ma gasesc adesea distras de la ceea ce trebuie sa fac, dar nu la tine.
Sincer după rezultatul sinodului am crezut că nu o să se mai publice acest material datorită interdicției pe care domnul Bănescu a primit-o de a mai vorbi în public. Eu sunt un om ieșit din sistem datorită unor methne despre care s-a vorbit și în acest material și mă bucur să văd că se fac eforturi (fie ele cât de mici) pentru rezolvarea lor. Așteptăm și alte instituții să anordeze această strategie, de a vorbi "pe limba pietonului de pe trecere". Ne-am cam săturat de lipsă de comunicare sau "limbă de lemn"
Înainte să văd acest podcast am câteva întrebări și sper să primesc aici răspuns la ele. De ce întârzie biserica în reacții? De ce nu se “debarasează” de cei care fac rău acestei instituții și se delimitează de ei prin poziție publică? De ce nu se iasă în față mai mult? De ce atâta supunere și mândrie în rândul preoților de rang mai mare? De ce preotul de rând, acolo unde este nevoie nu e ajutat mai mult și cei din parohiile mari în orașe au întâietate ? De ce inegalitatea și lupta pe bani și posturi în interiorul bisericii? De ce preoții tineri nu sunt susținuți să iasă în față și ascultați mai mult?
Domnul Bănescu este cel mai bun purtător de cuvânt al BOR,ce face un dialog corect și bine documentat între biserică și credincioși și nu numai.Imi pare rău că i s-a interzis să mai comunice,ceea ce mi se pare profund nedrept și injust.Trebuia sa i se închidă gura lui Teodosie care mi se confirma că face mai mult rău decât bine instituției care se numește biserica.Masuri mult mai dure se cer la adresa lui Teodosie.
“vrem spitale nu catedrale” nu cred ca are legatura atat cu biserica sau catedrala, cat cu deturnarea de fonduri de catre anumite persoane politice, de la nevoi urgente catre obiective religioase primind in schimb sustinere din partea unor preoti.
E doar un slogan. Sincer chiar nu cred că am avea vreun spital în plus dacă nu se construia acea catedrală. Acei bani se duceau fără să știm pe ce. Așa cum jumătate din suma cheltuită până acum pe catedrală, a fost cheltuită numai pe vaccinurile care s-au aruncat sau au fost donate înainte să expire. Deci.. da. Dacă ar fi pusă Biserica să facă spitale, sunt destul de sigur că ar face, preoții sunt oameni educați și capabili cu o anumită ținută cei mai mulți. Un elev de la liceu, cel mai bun dintr-o clasă bună de mate-info s-a dus de exemplu la Teologie. A spus că asta îi place și asta vrea să facă.
@@alexmihai22daca nu era coruptie atat de mare, sigur am avea mai multe spitale/autostrazi etc. Coruptii aloca bani din buzunarul public, si primesc foloase personale respectiv sustinere, practic folosesc biserica pe post de agentie de publicitate si nu o platesc din banii lor ci din banul public. Deci politicieni cu suport mai putin din partea bosericii vor fi nevoiti sa faca mai multe lucruri utile societatii (deci mai putini bani furati si mai multi la spitale). Ca sa spun simplist, cu ajutorul a 10 lei dati la “catedrala”, el poate sa fure 100 de lei odata montat in functie. poate cu 10 lei nu faceai mare lucru, dar cu 100 de lei, faceai.
@@eduarddumitru250Si care e legatura? Daca VV a deturnat inseamna ca e legal si corect fata de societate? sau ca macar altii deturneaza pentru indoctrinare religioasa, deci se alege ceva “bun” de banii aia? Sau e pur si simplu o lozinca de “partid”, orice nu ne convine aratam cu degetul in alta parte ca nu degeaba investim in prostit lumea.
@@gelurobitu275 ideea e ca nu e de vina BOR ca ministrii sunt infractori si lichele. Si sa nu mai existe BOR, aia tot talhari raman. Deci in consecinta ar fi mai bine sa ne concentram atentia pe cum sunt gestionati banii de catre cei carora li s-a dat dreptul sa ii gestioneze. Sau crezi ca Patriarhul Daniel e de vina si pt ca in ministere ajung japite? 🤣
dl acesta este scolit special pentru a vorbi frumos; este meseria lui, este ceea ce stie el cel mai bine sa faca. Insa, limba ascutita NU TREBUIE SA INSELE pe nimeni: spune multe neadevaruri, fiind viclean si siret! Dintr-un foc, a inceput afirmand faptul ca Romania nu ar fi stat laic! CONSTITUTIA ROMANIEI, il contrazice chiar din art 4: "România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de ... religie..." Si mai departe, in art. 29: "Cultele religioase sunt autonome faţă de stat...".
La min. 43:05 , raspundeti va rog la intrebare, vad ca ezitati si incepeti cu raspunsuri despre alte institutii. Poate ati uitat, aici se vorbeste despre Biserica, si trebuie sa raspundeti ca atare! Va rog, nu faceti ca politicienii, nu raspundeti doar ce va convine sau incercati sa deviati.
Biserica reprezinta cel mai mare si mai vindecator spital spiritual, moral,al psihicului omenesc,dar si al trupului!E trist,dar marea majoritate a celor internati in spitale s-au imbolnavit datorita modului lor de viata.Foarte multi sunt mari consumatori de alcool si tot foarte multi se hranesc total nesanatos.Sa nu mai vorbim de fumat.Violenta intre oameni si conducerea in mod inconstient a automobilelor pe sosele tot la spital duce de f multe ori. Daca oamenii ar fi cu adevarat crestini ( ortodocsi in cazul de fata) si ar asculta de Biserica, atunci numarul bolnavilor si deci al spitalelor ar scadea foarte mult.
Foarte important desigur sa fie luate si pentru celelaltele, interviuri, exact ca si cel de fata, asa sa ne dam cu impresii, clar nu ajuta chiar deloc, ci chiar ar dovedi o evidenta, a mai multor culte, nu doar cand ceva nu ne convine sa , avem ,, impresii variate, fara esenta,,. Asa incat ca un indemn astept IGDLCC cu alte culte , asa curand, nu de alta, ca trece vremea, pierzandu-se farmecul IGDLCC:)
Adevărăta Biserică este în oameni și mai puțin construcția fizică. Restul este doar SRL și manipulare în mare parte. Cei care lucrează în cadrul Bisericii și BOR trebuie sa fie primii oameni care se supun "regulilor" bisericești. Fiul Domnului a spus : Trebuie sa te hotărăști cui îi te închini: Lui Dumnezeu sau banului. Prea multe privilegii au cei din Biserică , inclusiv romano-catolic. Cei care oficializează ritualul religios trebuie sa o facă sa fie înțeleși decât mai multă lume. Ce bătrâni sa fie scoși la pensie și să se retragă acasă. Cei din Biserică trebuie să plătească impozite cum și enoriașii plătesc. Cum să faci o catedrală mare și să ai scoli care se prăpădesc peste oameni? Nu are deloc logica. Acele sute de milioane de euro se puteau construi și moderniza România, plus bani în plus la pensionari și persoane cu handicap. Din plata producției lumânărilor se por da banii la stat. Preoții și călugării și alte oameni au salariu chiar daca vine mai putină lume. Sunt niște privilegiați. Legiuitorul a făcut asemenea legi la cererea preoților și patriarhilor. Este un bussines tip SRL.
Nu m-am uitat decat la cateva minute inca, dar pot zice ca m-a surprins ca o persoana dintr-un asemenea domeniu poate fi asa sincera, respectoasa si deschisa Autentic, nu "de dragul lui dumnezeu", de asemenea pare actuala si logica, nu vorbeste din basme pe care majoritatea oricum nu le mai credem.
Un podcast necesar, dar totuși părtinitor în mare parte. Invitatul este un abil comunicator care știe cum să evite elegant și subtil întrebările frontale. Atunci când la o întrebare răspunzi cu altă întrebare, asta nu înseamnă răspuns, ci evitare. Un alt aspect care mi-a atras atenția au fost afirmațiile cu privire la oamenii care nu înțeleg anumite mesaje transmise de BOR sau despre acele persoane din presă care pun întrebări prea simple, aparent lipsite de cultură. Din punctul meu de vedere, un comunicator și un intelectual cunoscător al Evangheliilor (așa cum se proclamă dumnealui) ar fi în primul rând smerit și în al doilea rând ar înțelege că marea majoritate a creștinilor ortodocși români sunt oameni simpli, care au cel mult studii universitare. Un intelectual dibace ar știi cum să își creioneze discursurile în așa fel încât să îl înțeleagă și bunica mea care are 4 clase (dl. profesor Borțun de ex). Ăsta ar fi un purtător de cuvânt creștin. Dacă revenim la Evanghelii, Isus s-a înconjurat și a vorbit oamenilor simpli, vameși, ologi, orbi, femei, practic cei mai de jos oameni pe scara societății de atunci. Cred că ăsta este un motiv suficient să afirmăm că BOR nu mai e ce a fost și este nevoie de o revitalizare și apropiere de mireni. Presa face presă atât pentru intelectuali cât și pentru oamenii așa zis simpli. Să nu uităm că Biserica în perioada comunistă a fost ținută vie de oameni simpli, prin chinurile închisorilor, amenzilor, bătăilor etc. E frumos să vorbești de la catedră și să te consideri elitist, când locul pe care stai e călduț și cel mai rău lucru pe care îl poți păți este o mustrare arhierească. Încă un aspect, deja m-am lungit prea mult, este cel al tineretului și al dorinței acestora cu privire la spiritualitate. Sunt multe studii făcute care au scos în evidență faptul că generația tânără este foarte interesată de domeniul spiritual, doar că bisericile au un comportament rigid, nu comunică eficient și nu le cunosc problemele. Sau dacă le cunosc, le abordează abrupt și fără empatie. Problemele societății s-au schimbat, au evoluat. Asta ar trebuii să facă și BOR. Să comunice eficient pe toate canalele, să aibă oameni tineri care să țintească tineretul și să nu mai promoveze moaștele și păcatele iertate cu banii dați la preoți. Asta la tineri, nu mai ține. Rolul bisericii este acela de a duce Evanghelia la marginile pământului, nu de a o cunoaște din scoarță în scoarță pentru a te da rotund că o cunoști și poți da răspuns la orice întrebare primești. Poate un purtător de cuvânt tânăr ar fi una din soluții. George, cred că ai fost mult prea elegant și te-ai scuzat mult prea mult, pentru niște întrebări care nu au fost deloc incisive și deranjante ci de bun simț. Răspunsurile pe care le-aș fi așteptat mi-aș fi dorit să fi fost mult mai tranșante, cuprinzând acțiuni specifice, demiteri, planuri de acțiune care să cuprindă opinia publică șamd. În lipsa acestora, probleme vor rămâne, frustrările vor crește, iar cei responsabili nu vor fi trași la răspundere. Totuși, este bine că am văzut care este poziția BOR față de anumite probleme actuale.
Ai zis și chestii ok dar la noi nimeni nu a spus ca dai bani și ești iertat. Confunzi bisericile. Asta făcea catolicismul în sec 16. Moaștele fac parte din cultul nostru ,cine nu înțelege sa fie sănătos nu poți obliga pe nimeni.
@@alexandrosmiki Știu că asta este o practică din catolicism. Crede-mă, nu confund bisericile. Eu am văzut cu ochii mei un astfel de caz într-o mânăstire ortodoxă, unde preotul hăruit de altfel, a ținut să explice că gestul enoriașului a fost unul greșit, având o predică foarte bună în acest sens. Este adevărat ca sunt cazuri izolate, dar asta este mentalitatea unor frați de credință, iar preoții trebuie sa explice ce nu este bine și ce este bine. Iar moaștele din nou, nu te pot vindeca, ajuta să ajungi în Rai etc. Iar cu ultima frază ai dreptate, nu putem obliga pe nimeni să creadă ceva anume. Duhul lui Dumnezeu convinge, noi suntem doar mesageri.
@@robertcolpos8480problema principala e,la fel ca si in perioada inchizitiei,oamenii nu citesc Biblia si ajung a fi manipulati usor de oricine si mai ales de unii preoți răuvoitori din BOR,cu caracter indoielnic,si asteapta mereu ca preotii sa le spuna ce e bine si ce nu,cand au o carte mai buna decat orice profesor!
Un om elevat și înțeleg tot, chiar dacă unii spun că vorbește prea delicat. Se vede ca e politicos și la locul lui. Mă bucur că e purtătorul de cuvânt al patriarhiei
Exista atata coerenta in acest Om, incat lumineaza dincolo de toate comentariile malitioase si lipsite de sens, logica si bineinteles, total neargumentate - slogane :)
Felicitări !👏Te aplaud cu toată ființa ! Ai adus un om foarte pertinent ,asumat și obiectiv ,care are capacitatea să aducă lumina in golul dintre biserică și societatea civilă laica.
Atat de mult adevar...suntem depresivi...suntem lipsiti de lucrurile ce conteaza, de spiritualitate( iubire de oameni, iubire de Dumneazeu, timp liber de calitate, bucuria de a te contopi cu natura, etc).
Sper ca domnul Banescu sa fie doar inceputul unor miscari din Biserica, spre intelegerea miezului si mesajului pe care ar trebui sa il aiba intr-o societate plina de probleme generate de lipsa de valori. Sper sa se ajunga in punctul in care hartuirea sexuala, violenta, drogurile, incluziunea celor din comunitatea lgbt intr-o forma decenta, sa fie teme in care Biserica se implica cel putin la nivel de discurs, dar nu cu habotnicie, care e respingatoare, ci prin intelegerea urmarilor actiunilor, prin invatarea asumarii, asa cum ar trebui probabil sa fie inteles crestinismul.
Am credință față de conștiința mea, și de semenii mei, nu am nevoie de aceste marmote să îmi zica ce e bine si ce nu... când i prind după dări și după taxe le inchid ușa in nas si le zic să ceară de la Domnul, că așa ma sfatuiesc si ei. Am peste 20 de clienți preoți, si peste 50 pe care i refuz mereu din cauză că sunt profitori...
La min. 51:01 , normal ca politicienii se "sprijina" pe Biserica, ca de acolo aduc voturi, oamenii trebuie sensibilizati intr-un fel, si uite asa oile, scuzati, populatia aduce voturi.
Acest interviu este important și sper să nu fie ultimul pe care mi-l acordă domnul profesor Vasile Bănescu. La scurt timp după înregistrare, Patriarhia a limitat aparițiile sale publice din cauza tensiunilor legate de Arhiepiscopia Tomisului. Până când ne vom revedea, lasă-mi aici întrebările care trebuie pusă într-o ediție viitoare. Și te mai încurajez să dai SHARE, LIKE și să te abonezi. Membrii cate ne susțin au văzut acest interviu mai devreme cu câteva săptămâni.
Deci, i-au pus pumnul în gură, executând ordinele lui Teodosie, adică ale lui Putin...😢 In pofida unor puțini slujitori cu har, BOR rămâne aceeași BORatura...
De ce Biserica, instituția, nu pedepsește în mod public, impostura și corupția din rândul "personalului angajat" de Dumnezeu! De ce ipocrizia oamenilor culți și "pătimași" din cadrul instituției, depășește lașitatea și pasivitatea din rândul clericilor aflați în "vârful piramidei" bisericești! De ce girează corupția și hoția politicienilor aflați la conducere...de ce se vând "pe 2arginți"...de ce scot pe bandă rulantă "preoți" care sunt obligați să-și cumpere parohiile și să plătească "taxe de protecție"? De ce nu-și dau "demisia" în urma anchetelor jurnalistice și în urma plângerilor publice dovedite cu "acte în regulă"! Apropo de d-l profesor Borțun...este un duhovnic mult peste "înalt prea sfințiile fețelor bisericești "..."păcat" 😢
George, imi place in mare cum a decurs discuția si te felicit...Dar in umila mea parere, stand atat de corect politic, nu ai cum sa bați eficient la porțile rațiunii si să vezi cu adevărat ce este de fapt religia asta abuzivă. Abuzeaza intelectual țări intregi, si dandu-i voce, intr-un format corect politic, cu acest om care stie sa vorbeasca ii aduci noi victime...
@@DL-do5xr1:12
Invitati pe domnul Mihai Neamțul la podcast!
Omul acesta e cel mai bun orator din România la ora actuala. E colosal și genial. Ador sa îl ascult
În București s-au construit in ultimii 15 ani 4 stadioane noi(arena națională,giulesti, arcul de triumf, ghencea)costurile fiind de peste 500 de milioane de euro,din bani publici! Acum se mai construieste si la Dinamo cu costuri de peste 100 de milioane de euro,iar in tară stadioane noi la Cluj,ploiesti,Târgoviște (2),craiova,sibiu,Târgu Jiu; si se vor mai construi imediat la Timisoara,Constanța, Hunedoara cu costuri imense! Oare de ce nu se construiesc spitale si nu stadioane?
E Tabo nimeni nu vorbește în ultimile săptămâni despre acest lucru de cand a apărut informații oficiale
Superb, superb și iar superb! Nu am obiceiul să las comentarii, însă de această dată nu mă pot abține. Un podcast de colecție ( de salvat la preferate ). Cu toate că George a venit nepregătit în fața unui asemenea monument de cultură, nu am pierdut nici măcar o secundă din acest interviu. Asta spune totul!
În schimb, domnul Vasile Bănescu mi-a atras atenția de când apare pe UA-cam, iar de ceva vreme îi urmăresc absolut toate aparițiile.
E omul pe care îl poți asculta ore în șir, chiar dacă nu ai nici cea mai mică aplecare către cele bisericești și de gen (cazul meu).
Pot vorbi chiar de o aversiune față de acest subiect.
Cu toate astea, acest om mișcă ceva în tine, făcând dovadă de fiecare dată ca fiind expresia unui înalt imperativ intelectual și moral, un gânditor penetrant capabil de o transcendență axiologică uimitoare.
Îmi place maxim puterea de sinteză a gândirii domniei sale, orizontul cultural bogat , estetica vocabularului și a modul în care răspunde întrebărilor incomode. Ați remarcat precizia chirurgicală în atingerea chintesenței unei idei? Ați remarcat sensibilitatea introspectivă și cât de bine se mulează pe dialog ( ca un fin psiholog), păstrându-și totodată cursul ideativ al expunerii unui concept, credințe, valori ?
Uimitor!
Îl găsesc un adevărat profesionist cu șanse mari de a repara imaginea Bisericii în special și a marasmului social în general. O societate în declin are mare nevoie de oameni de acest gen (de vectori), care să coboare din „turnul lor de fildeș” și să pună umărul la reconstrucția societății noastre în plan spiritual.
Îi mulțumesc pe această cale domnului Vasile Bănescu și îl asigur de distinsa mea considerație!
PS: dacă te gândești la acest interviu și a doua zi la cafeaua de dimineață, înseamnă că a contat.
Pai... cam cum se poate pregati cineva pentru un astfel de interviu, cu o astfel de personalitate!? Mie mi se pare ca numai faptul că reusesti sa faci o astfel de emisiune si este deja exceptional...
De acord!
Eu l-am descoperit pe domnul Vasile Bănescu în emisiunea Credință şi Cultură de pe Trinitas TV şi îl urmăream cu religiozitate în fiecare duminică.
De multe ori îşi surclasa invitații, la rândul lor intelectuali, care păleau în fața prezenței sale.
Îi apreciez şi eu precizia.
Interesant este totuşi cum societatea românească îl priveşte cu oarecare reținere tocmai pentru acest fapt: că este un intelectual şi se simte amenințată sau, în orice caz, inconfortabil în dialog cu Vasile Bănescu - fapt care nu poate decât dovedi lipsa de preocupare, apreciere pentru erudiție.
Sperăm ca domnul Banescu să fie în continuare cat mai mult timp prezent în spațiul public, dansul îndeplinește cu succes rolul de liant între dogmatica și libera exprimare. Personal, consider ca este cel mai bun comunicator din partea BOR de până acum.
Nu contestă nimeni asta!
😊😊@@georgeb93
😊😊@@georgeb93
In caz că nu știati, de la ultima adunare a sinodului a fost redus un pic la tăcere, nu mai are voie sa vorbească in numele Bisericii la evenimentele importante, el e doar purtătorul de cuvânt al patriarhiei...ceea ce e trist cumva.
În sfârșit văd si eu un om competent pe funcția pe care o ocupă!Cinste lui!
Wow. Ce Om !
Vocabular impecabil și o atitudine de Om vertical.
Felicitări!
Un om vertical nu se baga in mocirla cu porcii
Nu ma așteptam la un astfel de interviu! Mi-a facut o mare placere sa urmaresc un astfel de dialog. Felicitări!
Ce inseamna ca audienta acestui canal e una cu inteligenta peste medie si deschisa la a intelege. Nu se regasesc comentarii rautacioase si preconceptii , si asta e de apreciat. Indiferent ca sunt credincioși sau nu.
Toata lumea ar trebui sa asculte acest podcast..nici un preot nu ne putea explica mai bine ca D-l Banescu ce este religia si spiritualitatea..felicitari George ca ai reusit sa il aduci..
Nici un preot... este o generalizare. D-l Vasile Banescu a facut aceeasi scoala de teologie ca si preotii!
George acest om de execuție trebuie invitat constant!
Am ascultat acest podcast in timp ce editam o campanie foto pentru bijuterii. A fost o placere sa ascult. A fost genul de material expus cu calm, intr-o nota mai serioasa, intr-o perioada in care circul e la orice pas. Felicitari pentru subiectele abordate si pentru rabdare! Domnul Banescu pare a fi un comunicator complex de care biserica ar avea nevoie.
Unde am fi daca am avea asa oameni pregatiti, dedicati, directi in toate pozitiile importante? 🙏 felicitari invitatului... si raman cu ideea ca oricat de credincios/ateu te dai, cu totii ar trebui sa respectam cateva reguli de bun simt, indiferent ca le numim legi / principii crestine / mantre / 10 porunci / etc.
Vasile Bănescu unul dintre marii intelectuali ai României!
De la min 1 ora și 30 min începe partea a doua.
George te rog fă cumva și fă-ne placerea de al asculta în continuare pe acest domn înțelept care știe despre ce vorbește și are acest dar minunat de a vorbi oamenilor. Chiar mi-a atins partea spirituală, au efect vorbele lui, fără glumă. 💪🏻💪🏻💪🏻💯💯💯💯💯
a îl asculta : a-l asculta !!!
Am fost șocat să văd un podcast între Buhnici și Bănescu. Am dat play și am ascultat fără suflare. Felicitări amândurora pentru curaj, pentru discuție și pentru că ne-ați oferit un podcast de calitate. Aștept cu nerăbdare un viitor podcast în care să abordați mai mult subiectul spiritualității pe care l-ați început în finalul emisiunii. Trebuie să recunosc că voiam să vă mai ascult!
Succes domnule Buhnici, succes domnule Bănescu!
Foarte bun interviul. Excepțională ideea de a-l invita. Primul podcast marca "Buhnici" care îmi stârnește un interes și o curiozitate aparte.
Știam că Dl. Vasile Bănescu este un om cu prestanță, dar interviul ăsta m-a ajutat să înțeleg și latura mai puțin "oficială" a acestuia. Ceea ce îl face și mai plăcut, în ciuda aparențelor așa-zis "prea academice".
În orice caz, e un personaj de mare valoare. 🙏🏻
Minunat! Sper sa mai fie invitat! Un om inteligent care îți face placere sa îl asculți.
F multe comentarii excelente. Domnul Banescu este un excelent comunicator care trebuie sa vorbeasca si sa scrie asa cum o face mereu. Sa nu se coboare la nici un nivel. Sa ne ridicam noi!
Sunt născut în altă confesiune religioasă decât cea ortodoxă,nepracticant,dar aștept cu nerăbdare de fiecare dată când observ ca mai oferă vre-un cuvânt interviu.bravo vouă ca l-ați adus
Meriți apreciere pentru că spre deosebire de mulți alții nu arunci la gunoi pe cei de altă credință. Toate cele bune. 🤝🏻🙏🏻
Domnul profesor Vasile Branescu este un extraordinar Comunicator. Eu nu am limbajul elevat al dumnealui, dar de fiecare dată când l-am ascultat, am înțeles ce spune.😊 Pare puțin scorțos( o spun cu simpatie 😊 și mult respect)Parerea mea e , că face foarte mult bine, Bisericii noastre.
Felicitări domnule Buhnici, un dialog pe care de mult timp mi-l doream să-l ascult/ vizionez! 🙏🏻🤗
Eschive greu de observat... lecții bine învățate... pe scurt nimic nou. Mulțumesc "d"omnului ca m a făcut ateu.
Fii serios prietene...a apărut lumea asa din nimci fără nici o direcție? De ce crezi ca ești pe planeta asta? Sa mânaci, sa bei , sa lucrezi și gata? E mai mult de atât.
Foarte frumos interviu !!Intervievatul a raspuns extraordinar la fiecare intrebare desi multe erau dintr-o perspectiva sceptica care reflecta intr-adevar mentalitatea generala romaneasca !Omul are continut si cunoaste atat istoria cat si actualitatea.Bravo!!!
Un potcast inteligent din prima secunda pana la ultima. Felicitări. Subiecte interesante și foarte actuale. 👏👏👏
Tot respectul pt acest domn, de o calitatea umană și intelectuală de excepție. Un final de apogeu. Nu trebuie să uităm ca acest AI este făcut de om. Nu putem să îi dăm suflet și viața, orice am face. Iar uităm ca nu sintem Dumnezeu. Toate reacțiile acestor AI sint generate de om. Aceste AI se hrănesc cu informațiile pe care i le dăm noi. Nu au morală, decit din ceea ce le oferim noi sub formă de informații. Nu au viață și nu vor putea crea viața. Noi încercăm să ne vedem ca mici Dumnezei, ceea ce e cu totul fals. Aceste AI nu există fără noi oamenii, cum nici noi oamenii nu putem exista fără Dumnezeu.
Multumim, George!
Super discutie, super invitat! Sper ca domnul Vasile Banescu sa devina invitat al casei, la fel de des cat ne bucuram si de domnul Dumitru Bortun!
Felicitari pentru emisiune. Un invitat minunat , iar subiectul foarte important si de actualitate.
Toată admirația pentru domnul Bănescu
Cand imi pierdusem orice speranta ca mai poate exista continut nepolarizat al lui George Buhnici, iata ca speranta exista.
Nota bene pentru realizarea lui. Atat s-a putut in 100 minute. E un inceput, asta e cel mai important.
Sunt intrebari firesti si e absolut obligatoriu ca acestea sa isi gaseasca raspunsuri adecvate pentru fiecare dintre noi, indiferent de nivelul de cultura la care suntem.
Pacatul contemporaneitatii este ca gandim totul in termeni de utilitarism.
Si mai e un aspect, sunt extrem de rare astfel de podcasturi care nu vand nimic ! Caci spatiul de emisie costa.
Chiar daca nu pot fi monetizate astfel de intrebari cum sunt cele spirituale, acestea exista in fiecare dintre noi. Iar golul pe care il resimtim, asa cum bine a spus George, nu poate fi suplinit cu nimic material. In final, a conchis ca merita sa incercam cu Inteligenta Artificiala, desi domnul Banescu a avertizat ca aceste aventuri s-au perpetuat de-a lungul istoriei.
O plăcere să vă ascult!
Asa este, multa lume vrea sa li se vorbească la nivelul lor , dar nu consider ca publicul mai puțin pregătit în vocabularul adecvart unui nivel ridicat , academic , sa acapareze necesitatea celor care vor sa învețe de la domnul Banescu atât modul reverentios al vorbiri cât și înțelegerea conținutului impecabil , ortodox în esrenta și adecvat problemelor din viata noastră de toate zilele , reușind sa împletească morala creștină cu dogma credinței ortodoxe care rămâne neschimbata pana la sfârșitul veacului , lumii .
Personal ii mulțumesc pentru încântarea pe care mi-o ofera de câte ori îl aud sau îl citesc.
Va mulțumesc și dvs. ca l'ati invitat .
Gata!!! Mi s-a răspuns la multe întrebări și am înțeles unele lucruri mult mai bine… sunt aproape* ateu dar recunosc că societatea de astăzi nu ar fi existat fără aceste religii și fără spiritualitate…oricum un IGdLCC foarte bun!!! Mulțumesc ❤
Sper sa revii la credință, vei avea numai de câștigat în viață. Îți spune cineva care a câștigat enorm, datorită credinței
@@Liviu1375 am credință dar nu neapărat în ce este promovat în niște cărți!!! Am credință în adevăr, în bunătate, etică, iubirea semenilor etc… practic respect cele 10 porunci mai ceva ca un “creștin”
Cred ca dacă toți am respecta aceste porunci lumea ar fi un loc mai bun…
@@ionut90m dacă am respecta toți cele 10 porunci, ar fi o lume de vis. Fără războaie, fără crime, violuri, etc...
De ce privesc cu suspiciune biserica și religia ? Dacă ar fi să enumăr în ordine cronologică, am umple mai multe biblioteci de la Vatican. Despre păcatele bisericii ortodoxe are o listă foarte neagra: sclavia romilor de aproape 500 de ani, molestitate, fraude (caz recent "mâna cereasca" de la Recorder plus Marele Alb),jigniri publice către enoriași și nu în ultimul rand colaborare cu securitatea și cu L.A.N.C. .în încheiere de citit: O Istorie a Papilor de John Mccabe; Holocaustul în România de Radu Ioanid; O istorie a B.O.R. de Oliver Jens Schmitt; O Mică Istorie a Religie de Richard Holloway. O seară frumoasă.
@@Liviu1375 De ce sa revină la ce? Confunzi credinta cu religia. Dacă religiile nu ar fi existat și fac referire în mod expres la creștinism și islam,lumea ar fi evoluat mult mai devreme,nu ar mai fi existat atâtea crime în numele religiei. Nu ar fi fost atâtea drame: cei cu epilepsie fiind considerați posedați,cei cu sindromul dawn considerați la fel,oamenii diavolului. Nu mai zic de cruciade,inchiziția. Religia ca orice forma sociala trecuta si-a atins limitele . Odată cu evoluția rămâne doar ceva intim . Nu te bați cu pumnul în piept și nici nu-ti lipești ceva pe frunte cum ca ce religios ești. Pentru ca cea mai mare manipulare se face prin religie . Oameni slab educați,oameni cu o stare emoțională sensibila sunt usor de prins. Preoții mulți din ei sunt escroci sentimentali. Cat despre biserica ortodoxa ,citiți oameni buni sa vedeți cât de mult s-au opus : au respins construirea de scoli,au respins apropierea de occident,au complotat alături de rusi sa rupă unirea lui Cuza. Au fost legionari,apoi securiști. Au fost stăpâni de sclavi .
Mă simt onorată să l ascult pe domnul Bănescu....un om deosebit, intelectual, punctual, rational...Multumesc.
Felicitari George pentru acest podcast!
Se observa ca ai pregatit aceasta discutie si ca ai ales tare bine cuvintele din intrebari.
Bun bun bun de tot interviul asta. Felicitări!
Te-ai auto-depasit George la acest podcast, un bravo sincer! E de apreciat cum aduci invitati din arii diverse.
Legat de acest invitat, se poate percepe o superioritate cu care vorbeste impletita cu o modestie auto-impusa. Parca nu se simte vreo spiritualitate inalta, sau vreo aspiratie catre "Divin".
Nu vreau sa ma ascund, sunt un agnostic, dar sunt unul care am citit biblia si inteleg multe evanghelii, epistole, insa structurile bisericesti pe care dl Banescu le apara si le argumenteaza vin intr-un context in care biserica e o institutie, nu "Trupul lui Hristos", cum ar trebui sa fie, conform bibliei crestinilor.
Competent ! Felicitări ! M am cam săturat de măscărici ce par prietenoși , doar să crezi ca e mai aproape de omul de rand .
Felicitări pentru întrebările bine gândite !! Respect !
Dl Banescu seamana cu un diamant slefuit. Atat de precis, delicat si cult. Orice aparitie a domniei sale este o lecție exceptionala. Propun ca în fiecare minister sa fie numit un astfel de om la vârf.
Wow, e prima data cand il vad pe George ca a iesit din zona de comfort vorbind cu acest domn
Ar fi un lucru benefic pentru cei în dubii sau atei dacă domnul Bănescu s-ar implica activ ca invitat la diverse podcasturi, vorbind despre ce înseamnă pentru noi evanghelia, cine este Dumnezeu și cine l-a creat, chiar dacă aceste răspunsuri le avem în Biblie. Să ofere exemple despre cum mulți oameni de știință atei au devenit creștini și au ajuns la concluzia că există viață după moarte. Vreau să spun că ar trebui să răspundă direct la întrebările simple pe care toți le-am avut în minte și să îndreptăm persoanele rătăcite în credință în direcția corectă. Vasile Banescu poate fi o voce.
Si ajungeti, din start, sa pretindeti ca detineti adevarul cosmic, sau ca invitatul lui George cunoaste adevarul absolut! Adevarul absolut este ca nu stim ce e cu noi si lumea din jurul nostru, dar nici de asta nu sunt sigur. Si uite asa se incheie polemica.
"Creatia lui Dumnezeu nu suporta ameliorari"...poi omul exact asa a aparut,.prin ameliorari succesive.de-a lungul a sute de milioane de ani. Creatia divina e un proces continuu, de la nivel galactic, solar si planetar, la nivel de specii...
Exceptional invitat, respect!
Thanks
Felicitări și vă mulțumesc ❤
Felicitări și tot respectul din partea mea, domnule Buhnici, fiindcă ai avut invitat un OM de așa CALIBRU! Eu m-am regăsit enorm în spusele dumnealui, întrucât în data de 16.03.2024, i-am făcut parastasul de 40 de zile al bunicii mele, care culmea, locuiam și împreună. De la primul și până la ultimul cuvânt al domnului BĂNESCU, corpul meu a fost brăzdat de spiritualitate, simplitate, puritate și cel mai important CREDINȚĂ. În timpul vizionării acestui podcast L-AM APLAUDAT pe acest domn. Și dacă ai putea să-l inviți la CURIOSITY SUMMIT 2, pe 24 APRILIE, ar fi și mai bine!🙏🙏🙏🙏🙏🙏
Doar atât ! Sincere felicitări !
Va multumesc pentru acest interviu excelent! 🙏🏻
Îmi permit să amintesc câteva vorbe spuse cândva de invitatul de la acest podcast si care cred că ar merita amintite. "Biserica nu e o oază a inocenței care plutește deasupra societății românești. Degradarea societății românești cuprinde și degradarea celor ce fac parte din Biserică. Cel mai mare adversar ar Bisericii este in interiorul Bisericii. Există peste tot, fără excepție, uscăturile tradiționale. Să nu disprețuim ce nu cunoaștem." Mulțumesc pentru invitat și pentru discuție, sper să îl mai revăd la podcastul tău. Well done!
Felicitări!
Felicitări pentru materialele realizate 😊😊
Mulțumim!
Un interviu foarte bun și un super invitat !
Foarte cult și frumos explicat. Un interviu de valoare!
Foarte bun si util interviul. Multumesc!
Un interviu bun.
Societatea românească trebuie lăsată să evolueze normal, natural, lucrurile să nu fie forțate fiindcă atunci nu va fi bine. Și mai mult ca sigur nu creștinismul e de vină pentru ce e rău din societate, poate chiar din contră. Asta e când începem să gândim singuri. Și religia creștină prin Noul Testament invită la coabitare bazată pe toleranță - ”iubește-ți aproapele” sau ”dă banii săracilor”, ”Pilda fiului risipitor”, toate acele pilde de la sfârșitul Liturghiei sunt numai lucruri care să te învețe ceva pozitiv și chiar open minded.
Ni s-au inoculat niște idei despre religie din Evul Mediu, dar nu religia l-a făcut să fie întunecat ci invaziile barbare nesfârșite.
DAR
După ce vikingii s-au creștinat în jurul anului 1000, raidurile și crimele au încetat.
După ce triburile maghiare s-au creștinat sub Vajk care a preluat numele de Ștefan în rit latin tot în jurul anului 1000, raidurile de jefuire aproape imediat au încetat.
Scrisul cu litere latine a fost păstrat de către mănăstiri.
Creștinismul mai degrabă ne-a ajutat mai degrabă să ajungem la modernism, și a prevenit proliferarea islamului în Europa (și cumva încă o face).
Cam tot ce știm din Antichitate a fost păstrat tot în mănăstiri, o parte prin intermediul arabilor, dar noi am păstrat cunoștințele după căderea Califatului Arab.
Preoții au fost miezul în jurul căruia s-au închegat comunitățile sătești dar și urbane, eu știu când mergeam la biserică la sat la bunici și acolo am cunoscut pe cei mai mulți din sat. Soția preotului știa să facă injecții.
Mă uit pe geam duminica și văd oamenii care vin de la Biserică. Îi văd pe fețele lor că deși mulți în vârstă, par mai împăcați. Asta înseamnă doar că ceva bun pentru ei s-a petrecut cât timp au stat sau participat la slujbă. Dar mersul la Biserică îți dă și ocazia de interacțiune socială și un sentiment de apartenență socială, că există poate o sursă de bine în lumea asta, dar mulți în timp ce sunt la Biserică își revizuiesc toată viața lor, meditează, practic este terapie.
E bine de știut și că persoanele care sunt credincioase au posibilitatea foarte mică de a se sinucide și mai mică în a fi deprimați.
De asemenea sunt documentare în care diverși criminali și alți infractori s-au schimbat în închisori și s-au integrat în societate citind Biblia. Pentru că - ceva ce nu e spus - o bună parte dintre cei care ajung în pușcării sunt de fapt oameni neintegrați societate iar asta le-a afectat empatia, iar în lipsă de empatie nu le pasă dacă fac cuiva un rău. Cititul Bibliei îi poate scoate din asta.
Eu când eram deprimat la un moment dat am pus niște lumânări la Catedrala din alt oraș și am spus niște rugăciuni. Știu că am plecat cu o altă stare psihică - exact asta este important.
Bun mesaj @alexmihai22
Foarte bine evidentiat rolul crestinismului,în general,și mai ales al celui apusean,în special!
Bună ziua. Am urmărit acest podcast în reprize , cam cum fac cu fiecare podcast mai lung de 30 minute , subiectele dezbătute foarte interesante . Părea mea despre construcția catedralei ortodoxe din București este una pozitivă, deoarece după cum observa și domnul Bănescu o națiune cu o conștiință bine determinată , se formează în jurul unei catedrale și asta este un adevăr pur pragmatic , vezi națiunile occidentale. Conștiința națională a românilor deocamdată nu se identifică cu mari realizări care au influențat cursul istoriei dar s-ar putea întâmpla în viitor în jurul acestui monument ca un punct de legătură al națiunii române. Și asta este de bun augur deoarece valorile naționale de gen catedrale :universități , spitale , infrastructură , educație , religie , arhitectură etc. ale tuturor popoarelor sunt valori universale , valori care duc spre progres și înțelegerea celorlalte națiuni creând ceea ce azi noi numim UE, dacă ne rezumăm strict la spațiul european. Este o evoluție. Tocmai de aceea nu sunt de acord cu afirmația că omul este la apogeul creație și nu mai este loc de evoluție. Suntem într-o căutare eternă a cunoașterii și da , cred că vor urma specii mult mai bine adaptate din punct de vedere intelectual , la realitățile universului. Aș dori ca această temă să o dezbateți mult mai amănunțit cu domnul Bănescu , fiindcă asocierea cunoașterii cu ideologia nazistă este perfect greșit din punctul meu de vedere . Nu avem cum să speculăm și să știm direcția evolutivă a speciei umane, putem doar să deducem din istoria umanității încotro ne îndreptăm și deocamdată spre evoluția omului spre o altă specie este drumul, că ne place sau nu noi am evoluat față de înaintașii noștri , putem să construim cu materiale moderne , edificii mult mai mari, mai economice , mai trainice decât domul din Köln , doar un exemplu.
Prea bun, prea ca la carte. Ce contrast intre intrebarile primitiv atee si raspunsurile domnului profesor, m-a uns. Pacat ca cei ce umbla cu " vrem spitale si nu catedrale" nu prea pot sa vada cat de alienati sunt... Oricum, felicitari lui George , astept cu nerabdare urmatoarea invitatie!!!
Felicitări pentru emisiune! ❤
Foarte bine că vorbiți așa așa se mai cultivă alții și învață cuvinte și na e bun 👍
Incearca sa reformulezi , nu prea îi logic si nici gramatical !
Minunat!!!❤
Felicitari pentru interviu!
Foarte buna discutia. Sa mai adaug ceva. De obicei lucrez cand ascult . Uneori pun si imaginea cand emotia discutiei are nevoie si de fetele vorbitorilor pentru un transfer complet al informatiei. E foarte bun sunetul! Pe alte inregistrari ma gasesc adesea distras de la ceea ce trebuie sa fac, dar nu la tine.
Sincer după rezultatul sinodului am crezut că nu o să se mai publice acest material datorită interdicției pe care domnul Bănescu a primit-o de a mai vorbi în public. Eu sunt un om ieșit din sistem datorită unor methne despre care s-a vorbit și în acest material și mă bucur să văd că se fac eforturi (fie ele cât de mici) pentru rezolvarea lor. Așteptăm și alte instituții să anordeze această strategie, de a vorbi "pe limba pietonului de pe trecere". Ne-am cam săturat de lipsă de comunicare sau "limbă de lemn"
Felicitări pentru emisiune!
Felicitări 😊❤🎉🎉🎉
Prea scurt 😊, a fost foarte bun. Bravo, George!
In sfarsit. Mi-ati citit gandurile cu distinsul invitat. Multumiri alese!
Înainte să văd acest podcast am câteva întrebări și sper să primesc aici răspuns la ele. De ce întârzie biserica în reacții? De ce nu se “debarasează” de cei care fac rău acestei instituții și se delimitează de ei prin poziție publică? De ce nu se iasă în față mai mult? De ce atâta supunere și mândrie în rândul preoților de rang mai mare? De ce preotul de rând, acolo unde este nevoie nu e ajutat mai mult și cei din parohiile mari în orașe au întâietate ? De ce inegalitatea și lupta pe bani și posturi în interiorul bisericii? De ce preoții tineri nu sunt susținuți să iasă în față și ascultați mai mult?
Imi doresc sa-l mai aduci pe dnu Banescu, avem multe de invatat. Multumesc
Domnul Bănescu este cel mai bun purtător de cuvânt al BOR,ce face un dialog corect și bine documentat între biserică și credincioși și nu numai.Imi pare rău că i s-a interzis să mai comunice,ceea ce mi se pare profund nedrept și injust.Trebuia sa i se închidă gura lui Teodosie care mi se confirma că face mai mult rău decât bine instituției care se numește biserica.Masuri mult mai dure se cer la adresa lui Teodosie.
Se cer!! cită ambiguitate!!
O discutie necesara si utila societatii.
“vrem spitale nu catedrale” nu cred ca are legatura atat cu biserica sau catedrala, cat cu deturnarea de fonduri de catre anumite persoane politice, de la nevoi urgente catre obiective religioase primind in schimb sustinere din partea unor preoti.
E doar un slogan. Sincer chiar nu cred că am avea vreun spital în plus dacă nu se construia acea catedrală. Acei bani se duceau fără să știm pe ce. Așa cum jumătate din suma cheltuită până acum pe catedrală, a fost cheltuită numai pe vaccinurile care s-au aruncat sau au fost donate înainte să expire. Deci.. da. Dacă ar fi pusă Biserica să facă spitale, sunt destul de sigur că ar face, preoții sunt oameni educați și capabili cu o anumită ținută cei mai mulți. Un elev de la liceu, cel mai bun dintr-o clasă bună de mate-info s-a dus de exemplu la Teologie. A spus că asta îi place și asta vrea să facă.
@@alexmihai22daca nu era coruptie atat de mare, sigur am avea mai multe spitale/autostrazi etc. Coruptii aloca bani din buzunarul public, si primesc foloase personale respectiv sustinere, practic folosesc biserica pe post de agentie de publicitate si nu o platesc din banii lor ci din banul public. Deci politicieni cu suport mai putin din partea bosericii vor fi nevoiti sa faca mai multe lucruri utile societatii (deci mai putini bani furati si mai multi la spitale). Ca sa spun simplist, cu ajutorul a 10 lei dati la “catedrala”, el poate sa fure 100 de lei odata montat in functie. poate cu 10 lei nu faceai mare lucru, dar cu 100 de lei, faceai.
Hai sa vedem cine a mai deturnat banii destinati sanatatii. Pai Vlad Voiculescu, fost ministru al sanatatii anchetat penal. Ironic, nu?
@@eduarddumitru250Si care e legatura? Daca VV a deturnat inseamna ca e legal si corect fata de societate? sau ca macar altii deturneaza pentru indoctrinare religioasa, deci se alege ceva “bun” de banii aia? Sau e pur si simplu o lozinca de “partid”, orice nu ne convine aratam cu degetul in alta parte ca nu degeaba investim in prostit lumea.
@@gelurobitu275 ideea e ca nu e de vina BOR ca ministrii sunt infractori si lichele. Si sa nu mai existe BOR, aia tot talhari raman. Deci in consecinta ar fi mai bine sa ne concentram atentia pe cum sunt gestionati banii de catre cei carora li s-a dat dreptul sa ii gestioneze. Sau crezi ca Patriarhul Daniel e de vina si pt ca in ministere ajung japite? 🤣
dl acesta este scolit special pentru a vorbi frumos; este meseria lui, este ceea ce stie el cel mai bine sa faca.
Insa, limba ascutita NU TREBUIE SA INSELE pe nimeni: spune multe neadevaruri, fiind viclean si siret!
Dintr-un foc, a inceput afirmand faptul ca Romania nu ar fi stat laic!
CONSTITUTIA ROMANIEI, il contrazice chiar din art 4: "România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de ... religie..." Si mai departe, in art. 29: "Cultele religioase sunt autonome faţă de stat...".
Aluneca in stil filozofic
Domnul Băsescu este genial 🎉
Bravo George si echipa! Ma bucur ca aduceți oameni interesanti si imi dați ocazia sa vad perspective noi si diferite!
La min. 43:05 , raspundeti va rog la intrebare, vad ca ezitati si incepeti cu raspunsuri despre alte institutii. Poate ati uitat, aici se vorbeste despre Biserica, si trebuie sa raspundeti ca atare! Va rog, nu faceti ca politicienii, nu raspundeti doar ce va convine sau incercati sa deviati.
Superb!
Grozav interviu
Felicitări pentru invitat
Biserica reprezinta cel mai mare si mai vindecator spital spiritual, moral,al psihicului omenesc,dar si al trupului!E trist,dar marea majoritate a celor internati in spitale s-au imbolnavit datorita modului lor de viata.Foarte multi sunt mari consumatori de alcool si tot foarte multi se hranesc total nesanatos.Sa nu mai vorbim de fumat.Violenta intre oameni si conducerea in mod inconstient a automobilelor pe sosele tot la spital duce de f multe ori. Daca oamenii ar fi cu adevarat crestini ( ortodocsi in cazul de fata) si ar asculta de Biserica, atunci numarul bolnavilor si deci al spitalelor ar scadea foarte mult.
Foarte important desigur sa fie luate si pentru celelaltele, interviuri, exact ca si cel de fata, asa sa ne dam cu impresii, clar nu ajuta chiar deloc, ci chiar ar dovedi o evidenta, a mai multor culte, nu doar cand ceva nu ne convine sa , avem ,, impresii variate, fara esenta,,. Asa incat ca un indemn astept IGDLCC cu alte culte , asa curand, nu de alta, ca trece vremea, pierzandu-se farmecul IGDLCC:)
Adevărăta Biserică este în oameni și mai puțin construcția fizică. Restul este doar SRL și manipulare în mare parte. Cei care lucrează în cadrul Bisericii și BOR trebuie sa fie primii oameni care se supun "regulilor" bisericești. Fiul Domnului a spus : Trebuie sa te hotărăști cui îi te închini: Lui Dumnezeu sau banului. Prea multe privilegii au cei din Biserică , inclusiv romano-catolic. Cei care oficializează ritualul religios trebuie sa o facă sa fie înțeleși decât mai multă lume. Ce bătrâni sa fie scoși la pensie și să se retragă acasă. Cei din Biserică trebuie să plătească impozite cum și enoriașii plătesc. Cum să faci o catedrală mare și să ai scoli care se prăpădesc peste oameni? Nu are deloc logica. Acele sute de milioane de euro se puteau construi și moderniza România, plus bani în plus la pensionari și persoane cu handicap. Din plata producției lumânărilor se por da banii la stat. Preoții și călugării și alte oameni au salariu chiar daca vine mai putină lume. Sunt niște privilegiați. Legiuitorul a făcut asemenea legi la cererea preoților și patriarhilor. Este un bussines tip SRL.
Nu m-am uitat decat la cateva minute inca, dar pot zice ca m-a surprins ca o persoana dintr-un asemenea domeniu poate fi asa sincera, respectoasa si deschisa Autentic, nu "de dragul lui dumnezeu", de asemenea pare actuala si logica, nu vorbeste din basme pe care majoritatea oricum nu le mai credem.
azi il negi si il injuri pe Dzeu , maine daca mama sau copiii sau fratii tai sunt in pericol de moarte il rogi sa te ajute ....pace tie bro
Un podcast necesar, dar totuși părtinitor în mare parte. Invitatul este un abil comunicator care știe cum să evite elegant și subtil întrebările frontale. Atunci când la o întrebare răspunzi cu altă întrebare, asta nu înseamnă răspuns, ci evitare.
Un alt aspect care mi-a atras atenția au fost afirmațiile cu privire la oamenii care nu înțeleg anumite mesaje transmise de BOR sau despre acele persoane din presă care pun întrebări prea simple, aparent lipsite de cultură. Din punctul meu de vedere, un comunicator și un intelectual cunoscător al Evangheliilor (așa cum se proclamă dumnealui) ar fi în primul rând smerit și în al doilea rând ar înțelege că marea majoritate a creștinilor ortodocși români sunt oameni simpli, care au cel mult studii universitare. Un intelectual dibace ar știi cum să își creioneze discursurile în așa fel încât să îl înțeleagă și bunica mea care are 4 clase (dl. profesor Borțun de ex). Ăsta ar fi un purtător de cuvânt creștin. Dacă revenim la Evanghelii, Isus s-a înconjurat și a vorbit oamenilor simpli, vameși, ologi, orbi, femei, practic cei mai de jos oameni pe scara societății de atunci. Cred că ăsta este un motiv suficient să afirmăm că BOR nu mai e ce a fost și este nevoie de o revitalizare și apropiere de mireni. Presa face presă atât pentru intelectuali cât și pentru oamenii așa zis simpli. Să nu uităm că Biserica în perioada comunistă a fost ținută vie de oameni simpli, prin chinurile închisorilor, amenzilor, bătăilor etc. E frumos să vorbești de la catedră și să te consideri elitist, când locul pe care stai e călduț și cel mai rău lucru pe care îl poți păți este o mustrare arhierească.
Încă un aspect, deja m-am lungit prea mult, este cel al tineretului și al dorinței acestora cu privire la spiritualitate. Sunt multe studii făcute care au scos în evidență faptul că generația tânără este foarte interesată de domeniul spiritual, doar că bisericile au un comportament rigid, nu comunică eficient și nu le cunosc problemele. Sau dacă le cunosc, le abordează abrupt și fără empatie. Problemele societății s-au schimbat, au evoluat. Asta ar trebuii să facă și BOR. Să comunice eficient pe toate canalele, să aibă oameni tineri care să țintească tineretul și să nu mai promoveze moaștele și păcatele iertate cu banii dați la preoți. Asta la tineri, nu mai ține. Rolul bisericii este acela de a duce Evanghelia la marginile pământului, nu de a o cunoaște din scoarță în scoarță pentru a te da rotund că o cunoști și poți da răspuns la orice întrebare primești. Poate un purtător de cuvânt tânăr ar fi una din soluții.
George, cred că ai fost mult prea elegant și te-ai scuzat mult prea mult, pentru niște întrebări care nu au fost deloc incisive și deranjante ci de bun simț. Răspunsurile pe care le-aș fi așteptat mi-aș fi dorit să fi fost mult mai tranșante, cuprinzând acțiuni specifice, demiteri, planuri de acțiune care să cuprindă opinia publică șamd. În lipsa acestora, probleme vor rămâne, frustrările vor crește, iar cei responsabili nu vor fi trași la răspundere.
Totuși, este bine că am văzut care este poziția BOR față de anumite probleme actuale.
Ai zis și chestii ok dar la noi nimeni nu a spus ca dai bani și ești iertat. Confunzi bisericile. Asta făcea catolicismul în sec 16. Moaștele fac parte din cultul nostru ,cine nu înțelege sa fie sănătos nu poți obliga pe nimeni.
Bravo frățioare! Este unul din puținele mesaje" comentarii " competente de pe aici. 😊
@@alexandrosmiki Știu că asta este o practică din catolicism.
Crede-mă, nu confund bisericile. Eu am văzut cu ochii mei un astfel de caz într-o mânăstire ortodoxă, unde preotul hăruit de altfel, a ținut să explice că gestul enoriașului a fost unul greșit, având o predică foarte bună în acest sens. Este adevărat ca sunt cazuri izolate, dar asta este mentalitatea unor frați de credință, iar preoții trebuie sa explice ce nu este bine și ce este bine. Iar moaștele din nou, nu te pot vindeca, ajuta să ajungi în Rai etc.
Iar cu ultima frază ai dreptate, nu putem obliga pe nimeni să creadă ceva anume. Duhul lui Dumnezeu convinge, noi suntem doar mesageri.
@@robertcolpos8480problema principala e,la fel ca si in perioada inchizitiei,oamenii nu citesc Biblia si ajung a fi manipulati usor de oricine si mai ales de unii preoți răuvoitori din BOR,cu caracter indoielnic,si asteapta mereu ca preotii sa le spuna ce e bine si ce nu,cand au o carte mai buna decat orice profesor!
A comunica cineva bine nu inseamna ca avem si incredere in acea institutie pe care o reprezinta
Un om elevat și înțeleg tot, chiar dacă unii spun că vorbește prea delicat. Se vede ca e politicos și la locul lui. Mă bucur că e purtătorul de cuvânt al patriarhiei
Exista atata coerenta in acest Om, incat lumineaza dincolo de toate comentariile malitioase si lipsite de sens, logica si bineinteles, total neargumentate - slogane :)
Felicitări !👏Te aplaud cu toată ființa ! Ai adus un om foarte pertinent ,asumat și obiectiv ,care are capacitatea să aducă lumina in golul dintre biserică și societatea civilă laica.
Felicitari pt invitat! O discutie minunata, va multumesc!
un om inteligent, scolit care are cuvintele cu el de aceea mult mai periculos
Super interesanta discuția de la final despre caderea lui Lucifer si apariția pacatului. Ar merge un episod intreg pe aceasta temă.
Interesant, multumim George!
Chiar foarte fain.
Mulțumim și noi!
Forte deştept Bănescu
1:35:20 sublim... regulile te fac liber... bravo!
Atat de mult adevar...suntem depresivi...suntem lipsiti de lucrurile ce conteaza, de spiritualitate( iubire de oameni, iubire de Dumneazeu, timp liber de calitate, bucuria de a te contopi cu natura, etc).
Sper ca domnul Banescu sa fie doar inceputul unor miscari din Biserica, spre intelegerea miezului si mesajului pe care ar trebui sa il aiba intr-o societate plina de probleme generate de lipsa de valori. Sper sa se ajunga in punctul in care hartuirea sexuala, violenta, drogurile, incluziunea celor din comunitatea lgbt intr-o forma decenta, sa fie teme in care Biserica se implica cel putin la nivel de discurs, dar nu cu habotnicie, care e respingatoare, ci prin intelegerea urmarilor actiunilor, prin invatarea asumarii, asa cum ar trebui probabil sa fie inteles crestinismul.
Am credință față de conștiința mea, și de semenii mei, nu am nevoie de aceste marmote să îmi zica ce e bine si ce nu... când i prind după dări și după taxe le inchid ușa in nas si le zic să ceară de la Domnul, că așa ma sfatuiesc si ei. Am peste 20 de clienți preoți, si peste 50 pe care i refuz mereu din cauză că sunt profitori...
Felicitări pentru interviu.
La min. 51:01 , normal ca politicienii se "sprijina" pe Biserica, ca de acolo aduc voturi, oamenii trebuie sensibilizati intr-un fel, si uite asa oile, scuzati, populatia aduce voturi.