ATON DİNİ I AMON RA'NIN GERİ DÖNÜŞÜ VE MISIR'IN ÇÖKÜŞÜ I DİNLER TARİHİ

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 чер 2024
  • Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
    / @kortarih
    Mısır tarihi, hem karmaşıklığı hem de derinliği ile birçok farklı kültürel ve dini akımı içinde barındıran bir mozaik gibidir. Bu tarih, kralların ve tanrıların hüküm sürdüğü bir dünyada, yaşamın ve ölümün anlamını arayan insanlarla doludur. Mısırlılar, ölüm sonrası hayatın sırlarını çözmeye çalışırken, tanrıların rehberliğine büyük önem vermişlerdir. Ölüler Kitabı gibi metinler, ölümün gizemini aydınlatmak ve ruhun öteki dünyada huzura kavuşmasını sağlamak amacıyla yazılmıştır.
    Ölüler Kitabı, eskatolojik düşüncenin ve büyülü sözlerin gücünün bir yansımasıdır. Mısırlılar, bu metinlerde yer alan dualar ve büyüler sayesinde ölüme karşı zafer kazanmayı ummuşlardır. Ancak, bu metinler aynı zamanda "adalet," "erginlenme bilgeliği" ve "hayır işleri" arasındaki gerilimi de ortaya koyar. Mısır uygarlığının son dönemlerinde, büyünün ve sözün mutlak gücüne olan inanç, toplumun dinsel ve kültürel yapısını derinden etkilemiştir.
    Mısır Dinini anlattığımız serimizin son videosunda, Aton dini ve güneşleştirme teolojisine değineceğiz. Gelin, Aton dinine ve güneşleştirme teolojisine bir bakalım.
    KAYNAKLAR:Joseph Campbell, Bill Moyers, Miyolojinin Gücü
    Joseph Campbell, İlkel Mitoloji
    James George Frazer, Adonis, Attis, Osiris (Doğu Dinleri Tarihi Araştırmaları)
    Mircae Eliade, Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi I-II
    Mircae Eliade, Doğuş ve Yeniden Doğuş
    Mircae Eliade, İmgeler ve Simgeler
    Mircae Eliade, Kutsal ve Kutsal Dışı
    Abdurrahman Küçük, Dinler Tarihi
    Ali Şeriati, Dinler Tarihi
    İslam Ansiklopedisi
    TÜBİTAK Ansiklopedisi
    🔔 İçeriklerimizi kaçırmamak için Kanala Abone Ol: bit.ly/KorTarih
    ▶️ Yaratılış ve İlk Günah: • YARATILIŞ VE İLK GÜNAH...
    ▶️ Harut ve Marut: • HARUT VE MARUT I İNANN...
    ▶️ Paganizm ve Hıristiyanlık: • HRİSTİYANLIK VE PAGANİ...
    ▶️ Paganizm Nedir?: • PAGANİZM NEDİR? I ANTİ...
    ▶️ Tufan Efsanesi: • NUH TUFANI I TUFAN EFS...
    ▶️ Mitoloji’ye Giriş: • MİTOLOJİ NEDİR? I TANR...
    ▶️ Kıyamet ve Mahşer: • KIYAMET I MAHŞER I KIY...
    ▶️ Örtünmenin Tarihi: • ÖRTÜNMENİN TARİHİ I TÜ...
    ▶️ Sümer Dini: • SÜMERLER VE DİNLERİN K...
    ▶️ Din ve Umut: • DİN VE UMUT I DİN VE K...
    ▶️ Din ve Korku: • DİN VE KORKU I ÖLÜM KO...
    ▶️ Din ve Kadın: • DİN VE KADIN I KADININ...
    ▶️ Din Nedir?: • DİN NEDİR? I DİN, TOPL...
    Orta Krallık, çoğunluğu XII. Hanedandan gelen bir dizi başarılı hükümdar tarafından yönetildi. Onların döneminde, Mısır büyük bir ekonomik büyüme ve uluslararası saygınlık kazandı. Bu dönemin başarısı, bölge yöneticilerinin yerel egemenliklerini korumasına rağmen daha da dikkat çekicidir.
    Firavunların taç giyme törenlerinde seçtikleri isimler, onların hem insanlara hem de tanrılara karşı adil davranma isteğini yansıtır. Hermopolis'te tapınılan sekiz tanrıdan biri olan Amon, XII. Hanedan döneminde Amon-Ra adıyla en üstün tanrı konumuna yükseldi. Hanedanın kurucusu Amenemhat'ın adı, "Amon en başta" anlamına gelir. Firavun, güneşle özdeşleştirilerek "görünen" tanrı olarak kabul edildi. Amon, bu "güneşleştirme" süreci sayesinde İmparatorluk'un evrensel tanrısı oldu.
    XII. Hanedan sona erdikten sonra, ikinci bir kriz kaçınılmaz olarak patlak verdi. Hyksoslar, MÖ 1674'te Mısır'ı istila edene kadar, birçok hükümdar hızla birbirini izledi. Devlet, Hyksos saldırısından iki kuşak önce parçalandı aslında ama nedenleri tam olarak bilinmiyor. Ancak, Mısırlılar, at, savaş arabası, zırh ve gelişmiş yaylar kullanan bu güçlü savaşçılara karşı uzun süre direnemezlerdi zaten. Hyksosların tarihi yeterince bilinmiyor; ancak MÖ 17. yüzyılda Yakındoğu'yu sarsan göçlerin bir sonucu olarak Mısır'a ilerledikleri düşünülüyor. Hyksos kelimesinin kökeni Mısır dilinde "yabancı ülkelerin yöneticisi" anlamına gelen "hikau khasut"tur. Bilinen isimlerin çoğu Sami kökenlidir, ancak Hurri kökenli isimler de vardır. O döneme ait hiçbir Mısır belgesinde Hyksoslardan bahsedilmez. Ancak, müstahkem şehirlerinden Tanis'in adı, 19. Hanedan dönemine ait bir metinde ve bir halk masalında geçmektedir. Hyksoslar, Mısırlılar tarafından "barbarlar" olarak görülmüş ve kaosun simgesi olan yılan Apophis ile özdeşleştirilmişti.
    Barbarlar zafer kazandıktan sonra Nil Deltası'na yerleştiler. Aşağı Mısır'ı, kendilerine bağlı Mısırlılar aracılığıyla Avaris'ten yönettikleri, ancak firavunların bir haraç karşılığında Yukarı Mısır'da tahtta kalmasına izin verdikleri bilinmektedir. Hyksoslar, bazı Suriye tanrılarını, özellikle Baal'i ve Seth ile özdeşleştirdikleri Teşub'u getirdiler Mısır’a. Osiris'in katilinin en yüce tanrı konumuna yükseltilmesi, Mısırlılar için ağır bir hakaretti. Bununla birlikte, Nil Deltası'nda Seth tapımının IV. Hanedan zamanında da görüldüğünü belirtmek gerekir.
    Mısırlılar için, Hyksosların istilası anlaşılması zor bir felaketti. Tanrılar tarafından ayrıcalıklı konumlarına duydukları güven ağır bir yara aldı.
    ATON DİNİ I AMON RA'NIN GERİ DÖNÜŞÜ VE MISIR'IN ÇÖKÜŞÜ I DİNLER TARİHİ
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 4