Richard Rorty: Can Pragmatism Make People Better Citizens? (1997) | Eng Subs

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 бер 2023
  • I think it can do something to give them confidence in themselves. If you think of the Enlightenment of the 18th century, and the secularization produced by the Enlightenment as a period in which people were told "Look there isn't a source of authority; not the kings, not the priests. You're just gonna have to work it out for yourselves." I think of pragmatism as carrying through on the Enlightenment and saying human beings are alone in the universe. They can't look outside themselves either for comfort or for principles or for inspiration. They're at their best when they work together. So I think of pragmatism as sort of an extension of the secularism and rationalism of the Enlightenment. One way to think of it is the Enlightenment said: "Now that we have the scientist, we don't need the priests" Dewey was saying, "Don't think of the scientists as replacing the priests. Don't think that the priests claim to be in touch with God, the scientists claim to be in touch with Reality. There's no such thing as reality to be in touch with. Truth isn't correspondence to Reality. Truth is simply what gets human beings what they want and in particular what gets democratic communities what they want. So if you think of Enlightenment rationalism as having elevated science above religion you can think of pragmatism as saying, "Don't elevate anything above anything, just don't treat any area of culture as the place where you get the last word from because nobody's gonna give you any last word."
    - Richard Rorty, 1997

КОМЕНТАРІ • 12

  • @cagrmert9104
    @cagrmert9104 Рік тому +6

    Oyun teorisi eşliğinde ilkel kabileler aslında oldukça pragmatik bu yönden bakacak olursak. "Birimiz hepimiz, hepimiz... Hepimiz için" anlayışıyla grup yaşayışında daha fazla olanağa erişip hayatta kalma başarılarını yükselttiler. Çok zaman geçip çoğu şey gelişip değişse de bazı şeyler hala aynı: gruptan ayrı düşüp tek kalan ise daha çok soruna maruz kalıyor. Bu cümleyi oldukça geniş anlamda kurdum. Günümüzde yalnızlıktan depresyona giren kişilerin ve bunun sağlığını obezite ve sigaraya bağlı kanserden çok daha fazla etkilediği bilimsel çalışmalar ile ortada. Tıpkı zamanında sürüden ayrı düşenin hayatta kalma olasılığının da büyük oranda düşmesi ve yaşadığı zorluklar gibi. Şimdi ise bir sürü shamingler, linçler falan. Evet Revolver filmindeki replik gibi "Bilge biriyle karşılaştım. Bana hayattaki tüm başarının küçük bir soruya bağlı olduğunu söyledi. Her kim bu soruya ne kadar yatırım yaparsa o kadar başarılı olur. Bu sorunun ne olduğunu tahmin edebiliyor musun Bay Green? "Bana ne faydası var?" ". Evet pragmatizm her türlü çalışıyor... Ama... Evet büyük bir aması var. Bireysel pragmatizmde herkes bu "oyun"a girdiği için herkesin kazanması imkansız. O yüzden hayali satılır. Dolayısıyla herkes kazanamayacağı için bir çoğunun kaybetmesi veya kaybettirilmesi gerekir ve bu yolda (oyunda) her yol mübaha kadar gider(çünkü bu oyuna/yola girmişsen kurallar gereği riskler de ortada, The Wire dizisindeki Omar adlı karakterin de dediği gibi "It's all in the game".) . Ki öyle de günümüz dünyasında. Matematik eğer doğru ise ve kabul ediyor isek bu John Nash tarafından da ispatlandı. Oyun teorisi olarak. Birimiz hepimiz, hepimiz hepimiz için iyi olanı seçmek kaydıyla pragmatik denklemi çalışıyor, optimum oranda kazançta*. Eh matematikte denklemi çalıştırmanın da yolu ortada.

    • @nisanurkarateke3697
      @nisanurkarateke3697 3 місяці тому

      Yorumunuzu çok beğendim. Pragmatizm felsefesinde katıldığınız ve katılmadığınız kısımları öğrenebilir miyim

  • @vuslatbektas2791
    @vuslatbektas2791 Рік тому +2

    Çok basit ve etkileyici bir çıkarım. Bu değerli kısa paylaşım için teşekkürler.

  • @denizdeniz7063
    @denizdeniz7063 Рік тому +1

    Ümid bey emeğiniz için çok teşekkürler. Eklemek istediğim tek nokta, ne ... ne ... bağlacından sonra gelen yüklem olumlu olmalıdır. Örnek vermek gerekirse dansçı veya müzisyen olmak istemeyen bir kişi için şöyle demek doğrudur: Ne dansçı ne müzisyen olmak istiyor. Hayatımın kilit noktalarında ışıldayan insanlardansınız, o yüzden ekleme ihtiyacı hissettim. Esenlikler, sevgiler.

    • @umidgurbanov
      @umidgurbanov  Рік тому +2

      Uyarınız için teşekkürler, cümleyi başka türlü kuracaktım, sonra böyle mi olsun öyle mi olsun derken ortalık karışmış anladığım kadarıyla. Esenlikle.

  • @ercanciftci6950
    @ercanciftci6950 Рік тому

    Çok değerli bir bakış açısı olduğunu hissettim. Bazen insan, farkında olmadan da olsa, "gerçek ancak burada olabilir." düşüncesine fazlasıyla kapılabiliyor. Rahiplerin yerine bilim insanlarını koymamalıyız... Teşekkür ederim.

  • @gokhanyalcin1456
    @gokhanyalcin1456 Рік тому +1

    Videonuz ve ona isnat yaptığınız açıklama çok değerli.

  • @loui4033
    @loui4033 9 місяців тому

    Lütfen daha fazla rorty çevir lütfen. Türklerin artık pragmatizm ve rölativizmle tanışması gerek lütfen.

  • @betulkaya2315
    @betulkaya2315 Рік тому

    paylaşımlara devam ettiğin için teşekkürler, seni de tanımak isteriz

  • @fatmazehrauzun8041
    @fatmazehrauzun8041 Рік тому

    İngilizce alt yazılar İngilizce çalışırken faydalı oluyor

  • @saffethanimefendi
    @saffethanimefendi 11 місяців тому

    Hocam bu "episteme" oluyor değil mi?

  • @ozkanbasat5958
    @ozkanbasat5958 Рік тому

    Paul Karl Feyerabend'e ve "Anarşist bilgi kuramına" selam olsun...