8. Yoga pentru creștini?
Вставка
- Опубліковано 16 лис 2024
- În acest episod evaluăm măsura în care Yoga poate fi luată drept o simplă gimmnastică de întreținere, o terapie naturistă, o metodă de eliminare a stresului, sau este mai mult decât atât, adică o practică desprinsă din hinduism menită să împlinească viziunea hindusă a eliberării. Analizăm școala lui Patanjali, Hatha Yoga, Siddha Yoga, semnificația energiei kundalini și a cakrelor, și încercăm să înțelegem compatibilitatea practicii Yoga cu credința creștină.
Cartea prezentată în film este disponibilă pentru descărcare în mod gratuit aici:
Reîncarnare şi înviere. O analiză din perspectiva filosofiei minţii şi a credinţei creştine
www.comparativ...
Multumim! Cugetări bazate pe studiu științific! Ce n-as fi dat sa fi avut acces la ele in studenție!
Super prezentare, analiză și clarificare a diferențelor. Cred că prin rugăciune la Dumnezeu, cerându-I luminare și iertare, mulți dintre yoghini, care sunt oameni speciali, buni și plăcuți, vor putea să păstreze aspectele morale și să schimbe sensul orientării, adică către iubirea de oameni. Din păcate, mulți creștini sunt doar cu numele, nu pun in practică iubirea de aproape fi dragostea de Dumnezeu. cum.
Yoga înseși începe cu Yama și Niyama, cele 10 coduri morale de baza(destul de asemănătoare cu cele 10 porunci ale lui Moise), pentru ca prin ea înseși este o cale completa de a-l descoperi pe Dzeu, de a face doar Voia Lui și de a fi una cu El în fiecare clipa. E o știința a sufletului și asa cum chimia poate fi învățată de orice crestin/musulman/budist, etc, în mod asemănător și yoga poate fi practicata de orice om al oricărei religii. Ea completează religia de baza a omului, nu o contrazice, ba o face mai eficienta, mai conștientă.
Multumim, de mare ajutor mi au fost aceste episoade! Le voi urmari pe toate cu mare interes!
Excelenta munca dumneavoastra
Mulțumesc cu recunoștință pentru informații.
Excelent video-ul!
Dumnezeu sa va binecuvinteze pentru munca depusa.
Multumim mult. Foarte complicata Yoga....
Mulțumesc! 🤗
In ultima perioada se vorbeste foarte mult despre ,, energiile feminine" si ,,masculine", puteti face un material pe aceasta tema?
Energia feminină e tocmai energia kundalini din acest episod, întruchipată de zeița Șakti, iar cea masculină e cea cu care se unește (cea feminină) în momentul eliberării, întruchipată de zeul Șiva.
@@cugetariapologetice3403 Va multumesc din suflet pentru raspuns! M am lamurit si cu aceasta energie, ce usor poti fi dus in eroare........si din pacate e plin internetul de astfel de clipuri.
@@cugetariapologetice3403 multe mulțumiri și aprecieri pentru lămuriri cu privire la energiile feminine și masculine, energia kundalini, zeița Sakti și zeul Shiva, ca să înțelegem reîntoarcerea sinelui în absolut...
De asemenea se vorbește despre aceste energii că energiile Yin și Yang. Puteți afla multe din textele lui Scarlat Demetrescu
❤❤❤❤
Imi plac filmele facute de dumneavoastra, dar au o mare probllema: vorbiti doar din carti. In special din ale lui Eliade. Practicile estice, pentru a le intelege trebuie practicate. Din pacate nu poti practica atat de multe practici/religii pentru ca daca practici atat de multe nu vei intra in esenta acelei practici. Eliade a practicat mai multe, fara sa inteleaga ca mestecarea lor nu ii aduce evolutie. Fara evolutie intelegi doar ceea ce iti spun altii nu ceea ce traiesti tu. Asa cum e si in crestinism, experienta personala prin practiare te face sa intelegi practica.
Hatha yoga nu este o scoala de yoga. Hatha yoga este doar un termen ce desemneaza o practica yoga axata pe asana, adica pe posturile corporale, atat. Acum vad ca va preocupa manipularea de fapt, nu adevarul.
Școală de Yoga e un termen folosit în sensul de ramură anume, care se axează pe ceva anume, de exemplu pe asana. Pentru atât lucru spuneți că bat câmpii?
@@cugetariapologetice3403 Nu aici v-am spus ca bateti campii, ci la alt capitol. Iar manipularea se vede aici prin prezentarea unor afise, reclama despre hatha yoga, care au prezentat yoga la fel de eronat cum o faceti dvs, reclame facute special pentru publicul occidental, in general de catre niste sarlatani.
Hata pe limba țigăneasca tradus este< minciuna, minte mincinos> sau hata yoga= de unde yoga ?? Se aseamana multe cuvinte cu limba țigăneasca
În lb. sanscrita HA= aspectul feminin/yin, iar THA=aspectul masculin sau yang. Hatha din limba sanscrita e cu totul altceva decât hata din țigănească. Sunt 2 limbi cu totul diferite, nu e cazul sa facem asocieri superficiale sau forțate. Hatha yoga este calea armonizării aspectelor(principiilor)feminin și masculin.
Da... și rădăcinile acestui neam cam de pe acolo provin; sâmburele de adevăr se poarte zări.....
Hai sa fim, facem referiri la limba și cultura țărănească acum. Dumneata te inspiri mult din " țigănisme".
Pai nu numai in yoga/meditatie pot sa ti apara demoni. Ei pot sa apara la orice crestin adevarat care se roaga cu patos la Dumnezeu…
Sinele este constiinta, spiritul. Constiinta nu este mintea, caci o poate observa. TU observi. Este numit si Vazatorul. Interpretarile despre acel impersonal pe care il repetati sunt gresite, mi se par chiar manipulatorii. Interpretarile lui Eliade, de exemplu, sunt uneori chiar puerile.
Sinele, adică atman, este impersonal. Iar dacă spuneți că greșește Eliade la modul pueril, probabil sunteți un maestru care l-am depășit în înțelegerea fenomenului Yoga.
@cugetariapologetice3403 Da, Eliade chiar greseste. El nici macar nu a practicat yoga. Yoga nu trateaza ideea de personal/impersonal. Tu, Vazatorul, constiinta, te identifici cu ceva ce nu esti de fapt, avand ca rezultat aparitia eului limitat.
vorbeşti numai prostii,...."hatha yoga este o şcoală yoga"....chiar aşa?....sau" Dumnezeu este o persoană "....şi multe altele....dar văd că vrei neapărat să-ti faci karmă de ignoranță.....vă lipseşte practica, de aceea nu înțelegeți în mod practic cum stau lucrurile.
Da, într-adevăr, Dumnezeu este Persoană. Acesta e un adevăr fundamental al creștinismului, și asta face ca noi să ne putem raporta lui în mod personal. Cât despre Hatha Yoga ca școală, sensul este de formă, cale, variantă. Alte prostii mai sunt?
@@cugetariapologetice3403În creștinism Dzeu nu este doar personal(Iisus, un fel de avatar al lui Dzeu Tatăl), sau imanent, cu atribute, ci simultan și impersonal, transcendent dincolo de orice atribute și de orice limitari. La fel este și în hinduism și în yoga, doar ca aspectul imanent este mult mai bogat nuanțat, nu se rezuma la o singura ipostaza imanenta a lui Dzeu Tatal(Brahman sau Paramashiva), ci la foarte multe ipostaze ale Sale(numite "Zei", sau Devas)...
Este suficient să observi că practica yoga duce la egocentrism. Nici vorbă să poți jertfi ceva din tine pentru semenul tău în viață sau nu; pe când prin creștinism, DA, poți chiar mai mult decât crezi.
@@burbeadorina5500 ai "jertfit"vre-o 3 minute dintr-o zi să binecuvíntezi pe cineva?.....dacă nu,atunci nu are rost să vorbeşti de egocentrism in yoga....te depăşeşte.....e plin de creştini altruişti în parlament.....pe ei i-ai observat?
@@burbeadorina5500îmi pare rău să vă spun dar nu toți creștinii, nici pe departe, practica creștinismul; ei trăiasc după instinctele lor primare, nu după învățăturile lui Hristos . Creștinismul trebuie sa fie o stare, trăită în fiecare zi, iar asta include și meditația,, reflecție, tăcerea șamd.