AYIK YAŞAMLAR 7.BÖLÜM - Prof. Dr. Onur Noyan

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 лют 2025
  • #uyuşturucuyahayır #maddebağımlılığı #handekaracasu
    Türkiye'nin önde gelen Kripto Varlık Alım-Satım Platformu ICRYPEX!
    Hemen Üye Ol: bit.ly/3Z9e6ml
    Kriptoda Hız, Kriptoda Güven, Kriptoda Şeffaflık
    Zenginlik Budur.
    ICRYPEX
    #işbirliği
    💭Prof. Dr. Onur Noyan:
    🔴 Bağımlılık hastalık mı seçim mi?
    Bağımlılık, kronik seyirli tekrarlayabilen hastalıktır. Ancak ilk kullanım her zaman seçimdir. Yani bireyin karşılaştığı madde ya da alkolle temasa geçmesi kişinin bireysel tercihidir. Ama madde beyne girdikten sonra beyinde var olan biyolojik değişiklikler beynin yapısını değiştirir ve bağımlılık dediğimiz hastalık ortaya çıkar.
    Kullanılan madde beyinde ödül merkezini etkiliyor. Beynin haz odaklarını alkol ve madde lehine çeviriyor ve o zaman dopamin hormonu daha fazla salgılanmaya başlıyor. Kullandıkça beyinde fazla salgılanan dopamin diğer aktivitelerden kişinin keyif alamamasına sebep oluyor. Beyin hep alkol ve maddenin yükselttiği dopamini aramaya başlıyor.
    🟢Fazla dopamin beyne ne yapar?
    Fazla dopamin belirli bir süre sonra beynin yapısını bozuyor ve işlevsellik bozuluyor. Kişi kendini kontrol edememeye başlıyor ve bu sefer son dediği her zamanda bir daha tekrar kullanıyor. Sonra fren sistemi bozuluyor, kendini durduramıyor, haz dengesi bozuluyor. Uzun vadeli zararları önemsememeye başlıyor; biz buna “gelecek körlüğü” diyoruz.
    🟣 Çok düzenli bir ailenin çocuğu da bağımlı olabilir, parçalanmış bir ailenin çocuğu da. Ailesinde bağımlılık olan bir gencin bağımlılık yatkınlığı vardır ama madde ve alkolle tanışması gerçekleşmez, bağımlılık gelişmeyebilir. Biz ergeni alkol ve madde ile tanıştırmazsak bağımlılık gelişme ihtimalini biraz daha düşürmüş oluyoruz.
    🟠Bu bir hastalık, tedavisi de tamamiyle müdahalelerle olmalı. Yani altında biyolojik sebepler, psikolojik sebepler ve sosyal sebepler var. O zaman tedavisi de mutlaka bir biyopsikososyal olmalı. Yani tedavisinde hem biyolojik müdahaleler, hem psikolojik müdahale hem de sosyolojik yaklaşımlar olmalı.
    Birincisi farkındalığı ortaya koymaya çalışıyoruz. İkinci aşamada bazı test tetkikler yapıyoruz. Çünkü alkol ve madde beyinde ve vücutta bazı değişikliklere sebep olabilir, karaciğeri bozabilir, böbrek işlevlerini bozabilir ya da başka birçok biyolojik parametreler etkili; onlara bakıyoruz. Elimizdeki bozulan değerler ya da biyolojik tabloda neresi etkilendiyse ona özgün bir tedavi planı yapmaya başlıyoruz.
    🔵Hastaları 2 yöntemle tedavi ediyoruz: Ayaktan ve yatarak tedavi. Hastaların belirli bir süre maddeden veya alkolden uzak kalmasını sağlayacak servislerimiz var. İlk hasta geldikten sonra detoksifikasyon dediğimiz hastaya bir serum tedavisi veriyoruz. Bununla vücutta biriken madde dışarı atılıyor. Hastanın yaşadığı yoksunluğu başka ilaçlarla tedavi etmeye çalışıyoruz. O arada eşlik eden başka psikiyatrik belirtiler varsa onlara özgü ilaçlarımızı veriyoruz. Bunun yanında mutlaka psikolojik tedavi, psikoterapi süreci eşlik etmeli. Bunun yanında mutlaka sosyal çalışmacı ya da eşlik eden ergoterapist gibi diğer yardımcı sağlık personelinin de desteğiyle kişinin bozulan ödül mekanizması ve haz merkezini uyaracak yeni aktivitelerle tedavi ediyoruz.
    🟡Transkranyel Manyetik uyarım tedavisi beyni dışarıdan taktığımız bir cihazla kişinin madde isteğini daha az yaşamasına ve isteğine daha rahat karşı koymasına yardımcı olacak bir yöntem. Bir noktada irade geliştiriyoruz. İradeyi dışarıdan bir müdahaleyle güçlendiriyoruz.
    🔴Çipli tedavi dediğimiz tedaviler bir dönem çok yaygın olarak kullandık. Bunların yerini şimdi üç aylık iğne tedavileri aldı. Çip dediğimiz aslında vücuda yerleştirdiğimiz uzun etkili bir ilaçtı. Yani vücuda biz karın içerisinde bir uzun etkili bir ilaç yerleştiriyoruz. Bu ilaç orada yavaş yavaş salınıyor kişinin hem daha az istek yaşamasını hem de madde kullanırsa o ilaçla maddenin etkileşmesini sağlayarak maddenin etki etmemesini sağlıyor ve uzun dönemde tedavi motivasyonun dalgalı olduğunu düşündüğümüzde uzun etkili ilaçlardan diyebiliriz. Yine üç aylık bir çip taktığımız zaman kişinin motivasyonu düşse bile kişi onu devam ettirebiliyor.
    Şimdi TMS tedavisi dediğimiz tedavi iyi bir seçenek olarak karşımızda duruyor. Buradaki üç aylık iğnelerden kişinin beklentisi ne tedavi iniş çıkış gösterse bile motivasyon bağlamında kişinin doktora gidip gelmesini sağlıyor. Bir şekilde ayık kalma motivasyonu taşıyor.
    Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
    / @handekaracasu
    Ayık Yaşamlar Serisini izlemek için linke tıklayın:
    • AYIK YAŞAMLAR
    Hande Karacasu Twitter: / karacasuhande
    Twitter kullanıcı adı: @KaracasuHande
    Hande Karacasu İnstagram : ...
    İnstagram Kullanıcı adı: @hande_karacasu
    #handekaracasu #sessizistila #istila #sığınmacılar #cumhuriyetkadını

КОМЕНТАРІ • 10

  • @SibelKahraman-ch4nb
    @SibelKahraman-ch4nb 27 днів тому +6

    Keyifli akşamlar, esenlikler diliyorum❤️🍀♾️

  • @f_nc
    @f_nc 27 днів тому +1

    Muhteşemsiniz Hande hanım....

    • @HandeKaracasu
      @HandeKaracasu  27 днів тому +2

      Çok teşekkür ederim. Sevgiler ✨

  • @ahmetayan2643
    @ahmetayan2643 27 днів тому

    Emeklerinize sağlık .;)

  • @volkanarksoy7360
    @volkanarksoy7360 27 днів тому +2

    Destek.

  • @haberegelTV
    @haberegelTV 27 днів тому

    Hande hanım günümüzün Kara Fatma'si, Nafize Kadın' İzmirli Ayşe Hanım, Gördesli Makbule Kılavuz Hatice dir ...