Ioana Radu - Romanța amintirilor

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 сер 2024
  • „Romanța răsună și «La umbra nucului bătrân», și «În fânul de curând cosit».
    O cântă românul «Pe lângă boi», se cântă și «La oglindă».
    Și pentru ca Romanța să capete un «un singur nume», cum spune poetul, noi i-am spus: Ioana Radu."
    1936 - Sfatuita de indrumatorul ei, marele cantret Petre Alexandru, se inscrie cu nr.513, la Concursul Radiodifuziunii Romane. Prezinta un repertoriu bogat si bine ales pentru vocea sa. Concursul e dificil. Comisia e formata din personalitati muzicale: Thodor Rogalski, Alfred Alessandrescu, Ion Filionescu (pianistul lui G.Enescu), cantreata de opera Valentina Cretu si compozitorul Alfred Pagoni. Din peste 800 de candidati, castiga concursul doar doua tinere: Eugenia Braia si Eugenia Nedelea (celebre mai tarziu ca Ioana Radu si Rodica Bujor). Premiul - o invitatie la Teatrula de revist, unde canta Maria Tanase. Jana este chemat sa cante "pe viu" la Radio. Filionescu o re-boteaza: "Ti-ar trebui un nume mai legat de brazda. Eu ti-as zice, Ioana Radu." In prima emisiune, anuntata in ziar, canta dupa Fanic Luca si Zavaidoc. Succes mare. Incep inregistrarile la Radio. Figureaza in numeroase emisiuni muzicale.
    - Primul mare contract de cantareata este oferit de Mielu Teodorescu pentru 6 luni intr-un mare restaurant din Ploiesti. Casa, masina, masa, 3 drumuri platite pentru Bucuresti. Canta alaturi de celebrul Cristian Vasile. Satul de saracie, sotul ramas in Oltenia, vine sa imparta viata cu tanara cantreata, in plina afirmare. Ioana refuz sa intretina de una singur familia.
    - Inregistreaza, la Casa Odeon, primele sale cantece pe disc de patefon. Este contemporana cu Gic Petrescu, Petre Gusti, Rodica Bujor, Jean Moscopol, Maria Latretu, Luta Iovit, Alla Baianova, Fanica Luca, Grigoras Dinicu. Discurile ei se vindeau ca painea calda.
    - Revine in capitala, la restaurantul Pocoava, unde va canta 8 ani. Isi diversifica repertoriul arborand toalete diferite, adecvate pentru muzica populara si pentru romante, apoi canta la "Princiar", "Motanul negru", s.a.

КОМЕНТАРІ • 7

  • @elenaolaru345
    @elenaolaru345 2 місяці тому

    Minunate romanțe...Ioana Radu, unică și de neuitat! RESPECT

  • @liviuvasilica9940
    @liviuvasilica9940 10 років тому +11

    Autobiografia Ioanei mi-a răscolit anii tinereţii, cănd am cunoscut-o pentru prima oară in Strada Timpului nr. 13. Fusese o infocată rapidistă. A crezut in viitorul echipei din Giuleşti pănă la moarte, avănd chiar premoniţia ascensiunii acestui indrăgit club. "Lumea o să rădă de mine, spunea ea in 1987, cănd implinise 70 de ani, pentru că susţin o echipă mică. Nu-i nimica. Şi eu am fost mică şi m-am făcut mare. Toată lumea creşte." Ioana a avut dreptate, că in 1999 Rapid a devenit campioana ţării.

  • @jamal19877
    @jamal19877 6 років тому +3

    superb...multumim pentru postare....aproape ca au disparut adevaratele valori!

  • @ioanaradu6060
    @ioanaradu6060  11 років тому +5

    “Meseria de căntăreţ este foarte grea; trebuie să vrei să o faci, să poţi să o faci, să ştii să o faci; n-ai voie s-o iei in glumă! Şi n-ai voie să te repeţi! Trebuie să cunoşti poezia, să spui lucruri frumoase, să ştii să le trimiţi direct in sufletul omului, să nu te joci cu publicul, cu sala, cu scena…”

  • @iulianmaftei4281
    @iulianmaftei4281 4 роки тому +2

    Cinste memoriei EI !!!

  • @ferdinanddepaoli1599
    @ferdinanddepaoli1599 9 років тому +6

    Vedeti ce melodioasa este Limba Româna ?

  • @floricelcarastan228
    @floricelcarastan228 9 років тому +4

    Alo ce faceti mài dragilor ? Ati intrai in personajele artistilor ? Vedeti cà Ioana Radu a decedat in 1990 iar Liviu Vasilicà a murit in 2004 .