Huizen van Aankomst & Thuis in Groningen

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 жов 2024
  • De Verhalen van Groningen vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Groningen aan de hand van 75 iconische verhalen. Op basis van die verhalen zijn overal in Groningen zo’n twintig culturele producties ontwikkeld. Daarbij kun je denken aan theaterstukken, exposities, liedjes, films en kunstwerken. Al die projecten, waar ook tijdens de coronacrisis hard aan is gewerkt, worden in 2021 gepresenteerd met behulp van de Vrijheidsexpress en het Bevrijdingsfestival Groningen. Het project ‘Huizen van Aankomst & Thuis in Groningen’ van De Verhalen van Groningen, het Indisch Herinneringscentrum en Noorderzon is daar één van.
    De Tweede Wereldoorlog eindigde in Nederlands-Indië op 15 augustus 1945. Twee dagen later riep de toekomstige president Soekarno de onafhankelijkheid uit. Vervolgens reisden er in de periode tussen 1945 en 1968 ruim 350.000 mensen vanuit voormalig Nederlands-Indië naar Nederland.
    Met het project Huizen van Aankomst wilde het Indisch Herinneringscentrum op 75 fysieke plekken in Nederland een breed publiek kennis laten maken met de persoonlijke verhalen van oud-bewoners over hun verblijf in de huizen, pensions en woonoorden waarin zij destijds zijn opgevangen. De Verhalen van Groningen zou een deel van de programmering op vijf Groninger locaties verzorgen. Door corona liep het allemaal anders. Als alternatief vonden in het kader van Huizen van Aankomst op 12 december 2020 twee livestreams plaats in Beeld en Geluid Den Haag en Forum Groningen. Als onderdeel van dit programma ontwikkelden De Verhalen van Groningen en het Indisch Herinneringscentrum de auditieve beleving Het kamp in de Carel Coenraadpolder, over een bijzondere plek die dit verleden zichtbaar maakt.
    Daarnaast bracht De Verhalen van Groningen tijdens een aangepast Noorderzon een driedaags coronaproof festival op locatie getiteld Thuis in Groningen. Bezoekers genoten van spoken word & poëzie, eten in de tuin, theater, muziek en dans. Een cultureel feest waarin Groningers met Molukse-, Indische-, Antilliaanse-, Surinaamse- en Syrische roots zich bogen over de betekenis van ‘thuis’. Bovendien publiceerde De Verhalen van Groningen in het kader van de Maand van de Groninger Geschiedenis een fietsrouteboekje genaamd Oost/West: van voormalig Nederlands-Indië naar Groningen.
    Luister hier naar de auditieve beleving 'Het kamp in de Carel Coenraadpolder': open.spotify.c...
    Klik hier om het fietsrouteboekje Oost/West: van voormalig Nederlands-Indië naar Groningen te downloaden: www.deverhalen...
    In april 2021 reisde een oud legervoertuig als ‘Vrijheidsexpress’ door de provincie Groningen. Deze Vrijheidsexpress bezocht alle projecten die in het kader van 75 jaar Vrijheid in Groningen zijn ontwikkeld - van Stadskanaal tot Warfhuizen en van Bad Nieuweschans tot Tolbert.

КОМЕНТАРІ • 2

  • @roadrats
    @roadrats 3 роки тому

    Wat een uitgestrektheid maar ongelooflijk dat dit kamp zo ver van de bewoonde wereld werd aangelegd. Maar wat een aangrijpend verhaal, deze zin dendert nog steeds door mijn hoofd; "hier begon onze echte vriendschap"

  • @drsjamesserra
    @drsjamesserra 3 роки тому +1

    Mooi verhaal Charles.