חזק וברוך באותו עניין של השתדלות מלמטה אז התגלה לי חידוש ענק על ההשתדלות שלנו בעולם כאשר אנחנו מסובבים את הסביבון הדבר מסמל את ההגכה העליונה של ה' שהוא מסובב הסיבות והוא יעשה לנו נס !! ועל הסביבון כתוה נ,ג,ה,פ לעומת זה כאשר אנחנו עושים קידוש אז אנחנו מחזיקים את הכוס מלמטה ומברכים "על הגפן" = נ, ג,ה,פ אז בעז"ה השבת נקוון על השבת החטופים על ידי הסביבון והקידוש !! אמן
1. נושא מרכזי: ההשתדלות והביטחון בקיום מצוות, בפרנסה ובחיים בכלל. 2. מטרה: להדגיש את הצורך בקפיצה למים-ההתחלה, ולא רק בהשתדלות. 3. נקודות עיקריות: - חיים מלאים בחוסר וודאות, ויש לסמוך על הקדוש ברוך הוא. - המאמץ האנושי (ההשתדלות) הוא רק הצעד הראשון; ביטחון בהשגחה Divine הוא מה שמוביל להצלחה. - כנות הפעולה, גם אם העתיד לא ברור, חיונית. - בליל חנוכה הראשון הכהנים לקחו סיכון להדליק את הנרות מתוך אמונה שביטחונם בהשגחה יוביל להצלחה. 4. הגדרת מושגים: - השתדלות: לעשות את הצעד המינימלי, לקפוץ למים מתוך אמונה שהקדוש ברוך הוא יוביל את הדרך. - ביטחון: הימצאות במצב שבו אנו מאמינים שהקדוש ברוך הוא ינהל את תוצאות המאמצים שלנו. 5. הקשר רחב: נוגע לניהול מצבים של חוסר וודאות בחיים, כמו שידוך, עסק או כל מציאות חיינו. 6. דוגמאות: - כהנים בחג החנוכה, שלא שאלו מה יהיה מחר, הדליקו את הנרות מתוך ביטחון שהקדוש ברוך הוא ייתן את התוצאה הטובה ביותר. - נחשון בן עמינדב קפץ למי הים מתוך אמונה, והים נקרע. 7. השלכות: - הכוח האמיתי הוא בתהליך השותפות עם הקדוש ברוך הוא, בכך שאנחנו עושים את הצעד הראשון ומאפשרים לו להוביל. - כל החלטה שלא מבוססת על ביטחון בהשגחה עשויה להוביל לתסכול. 8. המלצות לפעולה: - קפוץ למים-עשה את הצעד הראשון, אפילו כשאתה לא יודע מה יהיה. - פתח את הלב ובטוח שהקדוש ברוך הוא יוביל אותך. - למדו להשלים עם החוסר וודאות, זוהי הזדמנות להתחזק באמונה וביטחון. 9. שיקולים מוסריים ואתיים: - החיים מלאים בנעלמים, והשיח עם הקדוש ברוך הוא דורש ביטחון עמוק-לא להיות אנוכי ולזכור שההצלחה שייכת לו. 10. סיכונים: - חוסר היכולת לקפוץ למים ולבטוח בפתרונות שאינם בתכנון של האדם-עלול להוביל לפספוס הזדמנויות גדולות. - ביטחון ואמונה: - אמונה וביטחון אינם זהים. אמונה היא הידיעה שהכל מאת ה', בעוד שביטחון הוא היכולת לסמוך על ה' שתסובב את הדברים לטובתי, גם אם אינם מתאימים למה שאני חושב.
- הבדל בין אמונה לביטחון: - אמונה: תחושת ודאות שהכל יתנהל בסדר, לפי רצון ה'. - ביטחון: היכולת להיות בטוח שהקדוש ברוך הוא יפעל לטובתך, גם אם זה לא מה שציפית. - דוגמת רבי עקיבא: לא תמיד מקבלים את מה שרוצים, אך כל מה שמגיע הוא טוב כי הוא מאת ה'. - תפיסת ביטחון: - ביטחון הוא אמונה מוחלטת שהקדוש ברוך הוא יודע מה הוא עושה, ואנו חייבים לסמוך עליו, גם כאשר הדברים אינם נראים טוב באופן מיידי.
- השלכות של ביטחון: - ביטחון מלא בה' יכול לשנות את התפיסה שלנו כלפי מצבים חיים קשים, וליצור תחושת שליטה פנימית למרות החיצוניות. - ביטחון מול פרנסה: - הדגש כאן הוא לא רק על האמונה שהקדוש ברוך הוא יספק, אלא גם על הצורך להסתמך על ה' בחיים האישיים והמקצועיים. - הקדוש ברוך הוא כמניע עליון: - הסבירו שהתפיסה של "מידה כנגד מידה" מבוססת על כך שה' מתנהל עם האדם כפי שהאדם פועל כלפי ה'. - הביטחון באדם הוא כוח שמביא חסד מהשמים, ואם אדם מאמין באופן מוחלט, התוצאות יהיו חיוביות. - הקשר למצב רוחני: - כדי להגיע לביטחון מלא, על האדם להאמין שלכל דבר יש סיבה טובה ושה' תמיד יפעל לטובתו, גם אם לא ברור מהי הדרך.
- דוגמת חכם הילד: - הילד של רבי שברך לאכול תפוח, מראה איך ברכה או ביטחון משדרים מידה של אמונה טהורה, מה שמוביל לתוצאות חיוביות. - ההשלכות הרוחניות של ביטחון: - "תחשוב טוב, יהיה טוב": כאשר יהודי חי עם ביטחון והאמונה שהקדוש ברוך הוא שולט בכל, הדבר עצמו משפיע על מציאות חייו ויוביל לטוב. - סיכום: - המפתח להצלחה וביטחון הוא להכיר בכך שהקדוש ברוך הוא שולט בכל, ולסמוך עליו במאה אחוז. - חשוב להתחיל כל יום עם ביטחון וידיעה פנימית שהעולם מנוהל על ידי ה' וזה יוביל להצלחה בכל תחום.
**ההרצאה של הרב שניאור אשכנזי: "תפסיקו לפחד להצליח! מדריך מעשי על ההזדמנות בימי החנוכה"** הרב שניאור אשכנזי מציג בהרצאה זו את תובנותיו על חובת האדם לפעול מתוך השתדלות וביטחון, אף כשעתידו מעורפל ולא נודע, תוך הדגשה על השותפות שבין האדם לקדוש ברוך הוא. ### 1. **נושא מרכזי ורקע** ההרצאה עוסקת בעיקר בתפיסת החיים של יהודי, המשלבת בין השתדלות אישית לבין ביטחון מוחלט בקדוש ברוך הוא, גם כשאין לאדם שליטה מלאה על התוצאה. הרב מציין את חובת הקפיצה למים, כלומר את הצעד הראשון בכל פעולה, מתוך ביטחון שהקדוש ברוך הוא יעזור וינהל את הדברים. רעיון זה נוגע ביסודות החיים היהודיים ובאמונה בהשתדלות ובישועה אלוקית. על רקע ימי החנוכה, בהם הדלקת הנרות מסמלת את הנס, הרב מסביר איך להשתדל ולהאמין, גם כשהעתיד בלתי צפוי. ### 2. **מטרה ומסקנות מרכזיות** הרב מבהיר שהמטרה המרכזית היא לחזק את הביטחון במציאות של חוסר ודאות. השתדלות היא שלב ראשון, אך האמונה שבסופו של דבר הקדוש ברוך הוא יוביל את הדברים למקום הנכון היא שמביאה להצלחה. בייחוד בימינו, בהם העולם מלא בסימני שאלה, אדם צריך להבין שהשגת מטרות מחייבת שותפות עם אלוקים. כל החלטה - בין אם זה שידוך, עסק או מצווה - צריכה להיעשות מתוך אמונה וביטחון שהקדוש ברוך הוא שותף פעיל במציאות. ### 3. **נקודות עיקריות עם הסברי מושגים** - **השתדלות וביטחון**: המושג "השתדלות" מדבר על המאמץ האנושי לעשות את המקסימום האפשרי במסגרת הגבלותיו. יחד עם זאת, הביטחון הוא שמאפשר לאדם להרגיש שלמרות חוסר הוודאות, התוצאה בסופו של דבר תהיה לטובתו, בזכות השותפות עם האל. - **הקפיצה למים**: זהו המעשה הראשון שבני אדם עושים מתוך החלטה לעמוד מול הפחד מהלא נודע, תוך אמונה שהקדוש ברוך הוא יסייע. - **נס חנוכה**: נס חנוכה לא נגמר בהדלקת הנרות, אלא גם בניצחון המלחמה ובמציאת הפח הקטן. הרב טוען שבכל שלב של ההיסטוריה היהודי יש מקום לשיתוף פעולה עם השם, אף במצבים של חוסר ודאות. ### 4. **דוגמאות וסיפורים להמחשה** הרב משתמש בהדלקת נרות חנוכה כדי להמחיש את הרעיון של "לעשות את הצעד הראשון". הוא מציין את החשמונאים, אשר בלילה הראשון של חנוכה הדליקו את הנרות למרות שלא ידעו איך יהיה מחר, אך סמכו על הקדוש ברוך הוא שהדברים יסתדרו. עוד סיפור הוא זה של רבי חנינא בן דוסא, שהראה שביטחון אמיתי ויכולת לקפוץ למים מגיעים מתוך הבנה שהקדוש ברוך הוא יוביל את הדברים. ### 5. **השלכות לעתיד וכלים פרקטיים** הרב מציין כי לא ניתן לחיות חיים מלאים ומוצלחים אם כל פרט נדרש להיראות מראש. הוא מבקש לשלב יותר אמונה ותעוזה, ולזכור שהחיים הם תהליך של שותפות עם הקדוש ברוך הוא. הכלי המרכזי שההרצאה מציעה הוא להפסיק לחשוש ולפחד מהלא נודע, ולנקוט פעולה גם כשאין כל "תוכנית גיבוי". - **דרך יישום**: כל אדם צריך להכיר בכך שהצעד הראשון בכל תחום בחיים - בין אם בעסקים, שידוך או מצווה - הוא צעד של אמונה וביטחון בקדוש ברוך הוא. - **אתגרים וסיכונים**: האתגר טמון בהפסקת הפחד. לעיתים, יש תחושת ספקות שמונעת מאדם לפעול ולהתנסות. הרב מסיים בהמלצה לאדם לעבור ממצב של פחד לאמונה מוחלטת ולקחת את הצעד הראשון מתוך בטחון שהקדוש ברוך הוא ייתן את העזרה הנדרשת.
1. תחילת הקטע עוסקת בברכת "שבוע טוב" למאזינים, ומציגה את אורי קהן המדבר על ימים של אור, שפע וכוח. הוא מציין כי למרות קשיים פיזיים, הנושא שיידון יהיה חזק ומעורר השראה. 2. הנושא המרכזי הוא "החובה לקפוץ למים", כלומר, לעשות את הדבר הטוב והנכון, גם אם העתיד אינו ברור. הוא מדגיש את חשיבות השילוב בין השתדלות לאמונה בהשגחה העליונה. ההשתדלות היא רק השלב הראשון, ואחריה חייבת לבוא הבנה כי אי אפשר לדעת הכל מראש, וחייבת להיות שותפות בין האדם לבין הקדוש ברוך הוא. 3. הוא מציג את הפרדוקס: המצב הברור הוא המלחיץ ביותר, משום שהכל תלוי בנו. לעומת זאת, מצב של אי-ודאות הוא טוב יותר, כי אז הדברים תלויים בהשגחה העליונה, ובוודאי היא תוביל את הדברים למקום הטוב ביותר, במיוחד בענייני מצווה. 4. הוא דן בשאלה מדוע חג החנוכה הוא בן שמונה ימים ולא שבעה. הוא מציג מספר הסברים קיימים, כמו נס המלחמה או מציאת הפך השמן. 5. הוא מציג גישה שונה, המבוססת על שלוש שורות מתוך שיחה של הרבי מליובאוויטש. לדבריו, בלילה הראשון חוגגים את אומץ הכהנים שהדליקו את הנרות, בבטחה ש"מחר יהיה בסדר". הנס של הלילה הראשון הוא לא נס מלמעלה, אלא נס מלמטה - גודל הנפש והאמונה של הכהנים. 6. הוא מדגיש כי המציאות הבריאה היא מציאות שבה חלק תלוי באדם וחלק בהשגחה עליונה. הוא מביא דוגמאות של שידוכים ועסקים, ומדגיש שאף אחד אינו יודע מה יקרה בעתיד, לכן יש להסתמך גם על השתדלות וגם על אמונה. 7. הוא מציג את המאמר "קשה זיווגם של ישראל כקריאת ים סוף", ומסביר מדוע קשה להשגחה העליונה לעשות זיווגים ולתת פרנסה. הוא מצטט את הרבי שלדבריו הקושי הוא לא אצל הקדוש ברוך הוא, אלא אצל האדם שמתקשה לקפוץ למים, כלומר, לקחת את הסיכון ולהאמין בהשגחה. 8. הוא מספר סיפור על רב משה בריסקי שליח בארה"ב, שפגש אדם שבתו נפגעה בתאונת דרכים איומה. האדם הזה חשב לסיים את חייו, עד שראה בחגיגת חנוכה בקניון, ששינתה את דעתו והחזירה לו את התקווה. 9. הוא מספר כיצד רב בריסקי עצמו ארגן את חגיגת חנוכה בקניון, ללא ידיעה מוקדמת שהקניון סגור למעט אולם הקולנוע. הסיפור מדגיש את השגחת ה' ואיך פעולה קטנה יכולה להביא לתוצאות גדולות ובלתי צפויות. 10.הוא מסביר שההשתדלות היא כמו "לשים את האצבע", ואילו הקדוש ברוך הוא משלים את השאר. הוא מדגיש את החשיבות של השותפות בין האדם להשגחה העליונה. 11.הוא דן בהבדל בין אמונה לביטחון. אמונה היא ההבנה הכללית שהכל בא מהקדוש ברוך הוא, בעוד ביטחון הוא אמון ספציפי בתוצאות פעולותינו. הוא מביא את דוגמתו של רבי עקיבא שסמך על הקדוש ברוך הוא גם במצבים קשים. 12.הוא מביא את דעתו של הרבי מליובאוויטש, שלפיה ביטחון אינו זהה לאמונה, וביטחון גורם לחסד מלמעלה. הוא מביא דוגמה ממכתב של הרבי, שבו הוא אומר שיהודי צריך לשמור על פרנסתו, אבל אם הוא בוטח בהשגחה באופן מלא, יכול להעדיף דברים אחרים. 13.הוא מסביר שהקדוש ברוך הוא פועל במידת כנגד מידה, והביטחון במעשיו מושך חסד. הוא מדגיש שהביטחון הוא לעמוד במקום אמיתי ולדעת שהקדוש ברוך הוא מנהל את העולם. 14. לסיום הוא מסכם שמידת הביטחון נמצאת בכל דבר טוב, ומביא את דברי הרבי מליובאוויטש "טרכט גוט, וועל זיין גוט" (חשוב טוב, יהיה טוב). הוא מסיים בתקווה לימי חנוכה מלאי אור, לבניין בית המקדש השלישי ולגאולה.
כמה שזה חיזק אותי. פשוט הרים אותי למעלה. תודה כבוד הרב.
שיעור נפלא נפלא ומבורך
תודה רבה כבוד הרב
חג שמח
חזק מאוד תודה הרב❤
הרב צדיק יסוד עולם, שפתיים ישק!
חג חנוכה שמח ❤
"מקרני ראמים עד ביצי כינים" ישר כוח!
תודה רבה על החיזוק
חזק וברוך
באותו עניין של השתדלות מלמטה אז התגלה לי חידוש ענק על ההשתדלות שלנו בעולם
כאשר אנחנו מסובבים את הסביבון הדבר מסמל את ההגכה העליונה של ה' שהוא מסובב הסיבות והוא יעשה לנו נס !! ועל הסביבון כתוה נ,ג,ה,פ
לעומת זה כאשר אנחנו עושים קידוש אז אנחנו מחזיקים את הכוס מלמטה ומברכים "על הגפן" = נ, ג,ה,פ
אז בעז"ה השבת נקוון על השבת החטופים על ידי הסביבון והקידוש !!
אמן
אתה גדוללללל 😂
1. נושא מרכזי: ההשתדלות והביטחון בקיום מצוות, בפרנסה ובחיים בכלל.
2. מטרה: להדגיש את הצורך בקפיצה למים-ההתחלה, ולא רק בהשתדלות.
3. נקודות עיקריות:
- חיים מלאים בחוסר וודאות, ויש לסמוך על הקדוש ברוך הוא.
- המאמץ האנושי (ההשתדלות) הוא רק הצעד הראשון; ביטחון בהשגחה Divine הוא מה שמוביל להצלחה.
- כנות הפעולה, גם אם העתיד לא ברור, חיונית.
- בליל חנוכה הראשון הכהנים לקחו סיכון להדליק את הנרות מתוך אמונה שביטחונם בהשגחה יוביל להצלחה.
4. הגדרת מושגים:
- השתדלות: לעשות את הצעד המינימלי, לקפוץ למים מתוך אמונה שהקדוש ברוך הוא יוביל את הדרך.
- ביטחון: הימצאות במצב שבו אנו מאמינים שהקדוש ברוך הוא ינהל את תוצאות המאמצים שלנו.
5. הקשר רחב: נוגע לניהול מצבים של חוסר וודאות בחיים, כמו שידוך, עסק או כל מציאות חיינו.
6. דוגמאות:
- כהנים בחג החנוכה, שלא שאלו מה יהיה מחר, הדליקו את הנרות מתוך ביטחון שהקדוש ברוך הוא ייתן את התוצאה הטובה ביותר.
- נחשון בן עמינדב קפץ למי הים מתוך אמונה, והים נקרע.
7. השלכות:
- הכוח האמיתי הוא בתהליך השותפות עם הקדוש ברוך הוא, בכך שאנחנו עושים את הצעד הראשון ומאפשרים לו להוביל.
- כל החלטה שלא מבוססת על ביטחון בהשגחה עשויה להוביל לתסכול.
8. המלצות לפעולה:
- קפוץ למים-עשה את הצעד הראשון, אפילו כשאתה לא יודע מה יהיה.
- פתח את הלב ובטוח שהקדוש ברוך הוא יוביל אותך.
- למדו להשלים עם החוסר וודאות, זוהי הזדמנות להתחזק באמונה וביטחון.
9. שיקולים מוסריים ואתיים:
- החיים מלאים בנעלמים, והשיח עם הקדוש ברוך הוא דורש ביטחון עמוק-לא להיות אנוכי ולזכור שההצלחה שייכת לו.
10. סיכונים:
- חוסר היכולת לקפוץ למים ולבטוח בפתרונות שאינם בתכנון של האדם-עלול להוביל לפספוס הזדמנויות גדולות.
- ביטחון ואמונה:
- אמונה וביטחון אינם זהים. אמונה היא הידיעה שהכל מאת ה', בעוד שביטחון הוא היכולת לסמוך על ה' שתסובב את הדברים לטובתי, גם אם אינם מתאימים למה שאני חושב.
- הבדל בין אמונה לביטחון:
- אמונה: תחושת ודאות שהכל יתנהל בסדר, לפי רצון ה'.
- ביטחון: היכולת להיות בטוח שהקדוש ברוך הוא יפעל לטובתך, גם אם זה לא מה שציפית.
- דוגמת רבי עקיבא: לא תמיד מקבלים את מה שרוצים, אך כל מה שמגיע הוא טוב כי הוא מאת ה'.
- תפיסת ביטחון:
- ביטחון הוא אמונה מוחלטת שהקדוש ברוך הוא יודע מה הוא עושה, ואנו חייבים לסמוך עליו, גם כאשר הדברים אינם נראים טוב באופן מיידי.
- השלכות של ביטחון:
- ביטחון מלא בה' יכול לשנות את התפיסה שלנו כלפי מצבים חיים קשים, וליצור תחושת שליטה פנימית למרות החיצוניות.
- ביטחון מול פרנסה:
- הדגש כאן הוא לא רק על האמונה שהקדוש ברוך הוא יספק, אלא גם על הצורך להסתמך על ה' בחיים האישיים והמקצועיים.
- הקדוש ברוך הוא כמניע עליון:
- הסבירו שהתפיסה של "מידה כנגד מידה" מבוססת על כך שה' מתנהל עם האדם כפי שהאדם פועל כלפי ה'.
- הביטחון באדם הוא כוח שמביא חסד מהשמים, ואם אדם מאמין באופן מוחלט, התוצאות יהיו חיוביות.
- הקשר למצב רוחני:
- כדי להגיע לביטחון מלא, על האדם להאמין שלכל דבר יש סיבה טובה ושה' תמיד יפעל לטובתו, גם אם לא ברור מהי הדרך.
- דוגמת חכם הילד:
- הילד של רבי שברך לאכול תפוח, מראה איך ברכה או ביטחון משדרים מידה של אמונה טהורה, מה שמוביל לתוצאות חיוביות.
- ההשלכות הרוחניות של ביטחון:
- "תחשוב טוב, יהיה טוב": כאשר יהודי חי עם ביטחון והאמונה שהקדוש ברוך הוא שולט בכל, הדבר עצמו משפיע על מציאות חייו ויוביל לטוב.
- סיכום:
- המפתח להצלחה וביטחון הוא להכיר בכך שהקדוש ברוך הוא שולט בכל, ולסמוך עליו במאה אחוז.
- חשוב להתחיל כל יום עם ביטחון וידיעה פנימית שהעולם מנוהל על ידי ה' וזה יוביל להצלחה בכל תחום.
**ההרצאה של הרב שניאור אשכנזי: "תפסיקו לפחד להצליח! מדריך מעשי על ההזדמנות בימי החנוכה"**
הרב שניאור אשכנזי מציג בהרצאה זו את תובנותיו על חובת האדם לפעול מתוך השתדלות וביטחון, אף כשעתידו מעורפל ולא נודע, תוך הדגשה על השותפות שבין האדם לקדוש ברוך הוא.
### 1. **נושא מרכזי ורקע**
ההרצאה עוסקת בעיקר בתפיסת החיים של יהודי, המשלבת בין השתדלות אישית לבין ביטחון מוחלט בקדוש ברוך הוא, גם כשאין לאדם שליטה מלאה על התוצאה. הרב מציין את חובת הקפיצה למים, כלומר את הצעד הראשון בכל פעולה, מתוך ביטחון שהקדוש ברוך הוא יעזור וינהל את הדברים. רעיון זה נוגע ביסודות החיים היהודיים ובאמונה בהשתדלות ובישועה אלוקית. על רקע ימי החנוכה, בהם הדלקת הנרות מסמלת את הנס, הרב מסביר איך להשתדל ולהאמין, גם כשהעתיד בלתי צפוי.
### 2. **מטרה ומסקנות מרכזיות**
הרב מבהיר שהמטרה המרכזית היא לחזק את הביטחון במציאות של חוסר ודאות. השתדלות היא שלב ראשון, אך האמונה שבסופו של דבר הקדוש ברוך הוא יוביל את הדברים למקום הנכון היא שמביאה להצלחה. בייחוד בימינו, בהם העולם מלא בסימני שאלה, אדם צריך להבין שהשגת מטרות מחייבת שותפות עם אלוקים. כל החלטה - בין אם זה שידוך, עסק או מצווה - צריכה להיעשות מתוך אמונה וביטחון שהקדוש ברוך הוא שותף פעיל במציאות.
### 3. **נקודות עיקריות עם הסברי מושגים**
- **השתדלות וביטחון**: המושג "השתדלות" מדבר על המאמץ האנושי לעשות את המקסימום האפשרי במסגרת הגבלותיו. יחד עם זאת, הביטחון הוא שמאפשר לאדם להרגיש שלמרות חוסר הוודאות, התוצאה בסופו של דבר תהיה לטובתו, בזכות השותפות עם האל.
- **הקפיצה למים**: זהו המעשה הראשון שבני אדם עושים מתוך החלטה לעמוד מול הפחד מהלא נודע, תוך אמונה שהקדוש ברוך הוא יסייע.
- **נס חנוכה**: נס חנוכה לא נגמר בהדלקת הנרות, אלא גם בניצחון המלחמה ובמציאת הפח הקטן. הרב טוען שבכל שלב של ההיסטוריה היהודי יש מקום לשיתוף פעולה עם השם, אף במצבים של חוסר ודאות.
### 4. **דוגמאות וסיפורים להמחשה**
הרב משתמש בהדלקת נרות חנוכה כדי להמחיש את הרעיון של "לעשות את הצעד הראשון". הוא מציין את החשמונאים, אשר בלילה הראשון של חנוכה הדליקו את הנרות למרות שלא ידעו איך יהיה מחר, אך סמכו על הקדוש ברוך הוא שהדברים יסתדרו. עוד סיפור הוא זה של רבי חנינא בן דוסא, שהראה שביטחון אמיתי ויכולת לקפוץ למים מגיעים מתוך הבנה שהקדוש ברוך הוא יוביל את הדברים.
### 5. **השלכות לעתיד וכלים פרקטיים**
הרב מציין כי לא ניתן לחיות חיים מלאים ומוצלחים אם כל פרט נדרש להיראות מראש. הוא מבקש לשלב יותר אמונה ותעוזה, ולזכור שהחיים הם תהליך של שותפות עם הקדוש ברוך הוא. הכלי המרכזי שההרצאה מציעה הוא להפסיק לחשוש ולפחד מהלא נודע, ולנקוט פעולה גם כשאין כל "תוכנית גיבוי".
- **דרך יישום**: כל אדם צריך להכיר בכך שהצעד הראשון בכל תחום בחיים - בין אם בעסקים, שידוך או מצווה - הוא צעד של אמונה וביטחון בקדוש ברוך הוא.
- **אתגרים וסיכונים**: האתגר טמון בהפסקת הפחד. לעיתים, יש תחושת ספקות שמונעת מאדם לפעול ולהתנסות.
הרב מסיים בהמלצה לאדם לעבור ממצב של פחד לאמונה מוחלטת ולקחת את הצעד הראשון מתוך בטחון שהקדוש ברוך הוא ייתן את העזרה הנדרשת.
1. תחילת הקטע עוסקת בברכת "שבוע טוב" למאזינים, ומציגה את אורי קהן המדבר על ימים של אור, שפע וכוח. הוא מציין כי למרות קשיים פיזיים, הנושא שיידון יהיה חזק ומעורר השראה.
2. הנושא המרכזי הוא "החובה לקפוץ למים", כלומר, לעשות את הדבר הטוב והנכון, גם אם העתיד אינו ברור. הוא מדגיש את חשיבות השילוב בין השתדלות לאמונה בהשגחה העליונה. ההשתדלות היא רק השלב הראשון, ואחריה חייבת לבוא הבנה כי אי אפשר לדעת הכל מראש, וחייבת להיות שותפות בין האדם לבין הקדוש ברוך הוא.
3. הוא מציג את הפרדוקס: המצב הברור הוא המלחיץ ביותר, משום שהכל תלוי בנו. לעומת זאת, מצב של אי-ודאות הוא טוב יותר, כי אז הדברים תלויים בהשגחה העליונה, ובוודאי היא תוביל את הדברים למקום הטוב ביותר, במיוחד בענייני מצווה.
4. הוא דן בשאלה מדוע חג החנוכה הוא בן שמונה ימים ולא שבעה. הוא מציג מספר הסברים קיימים, כמו נס המלחמה או מציאת הפך השמן.
5. הוא מציג גישה שונה, המבוססת על שלוש שורות מתוך שיחה של הרבי מליובאוויטש. לדבריו, בלילה הראשון חוגגים את אומץ הכהנים שהדליקו את הנרות, בבטחה ש"מחר יהיה בסדר". הנס של הלילה הראשון הוא לא נס מלמעלה, אלא נס מלמטה - גודל הנפש והאמונה של הכהנים.
6. הוא מדגיש כי המציאות הבריאה היא מציאות שבה חלק תלוי באדם וחלק בהשגחה עליונה. הוא מביא דוגמאות של שידוכים ועסקים, ומדגיש שאף אחד אינו יודע מה יקרה בעתיד, לכן יש להסתמך גם על השתדלות וגם על אמונה.
7. הוא מציג את המאמר "קשה זיווגם של ישראל כקריאת ים סוף", ומסביר מדוע קשה להשגחה העליונה לעשות זיווגים ולתת פרנסה. הוא מצטט את הרבי שלדבריו הקושי הוא לא אצל הקדוש ברוך הוא, אלא אצל האדם שמתקשה לקפוץ למים, כלומר, לקחת את הסיכון ולהאמין בהשגחה.
8. הוא מספר סיפור על רב משה בריסקי שליח בארה"ב, שפגש אדם שבתו נפגעה בתאונת דרכים איומה. האדם הזה חשב לסיים את חייו, עד שראה בחגיגת חנוכה בקניון, ששינתה את דעתו והחזירה לו את התקווה.
9. הוא מספר כיצד רב בריסקי עצמו ארגן את חגיגת חנוכה בקניון, ללא ידיעה מוקדמת שהקניון סגור למעט אולם הקולנוע. הסיפור מדגיש את השגחת ה' ואיך פעולה קטנה יכולה להביא לתוצאות גדולות ובלתי צפויות.
10.הוא מסביר שההשתדלות היא כמו "לשים את האצבע", ואילו הקדוש ברוך הוא משלים את השאר. הוא מדגיש את החשיבות של השותפות בין האדם להשגחה העליונה.
11.הוא דן בהבדל בין אמונה לביטחון. אמונה היא ההבנה הכללית שהכל בא מהקדוש ברוך הוא, בעוד ביטחון הוא אמון ספציפי בתוצאות פעולותינו. הוא מביא את דוגמתו של רבי עקיבא שסמך על הקדוש ברוך הוא גם במצבים קשים.
12.הוא מביא את דעתו של הרבי מליובאוויטש, שלפיה ביטחון אינו זהה לאמונה, וביטחון גורם לחסד מלמעלה. הוא מביא דוגמה ממכתב של הרבי, שבו הוא אומר שיהודי צריך לשמור על פרנסתו, אבל אם הוא בוטח בהשגחה באופן מלא, יכול להעדיף דברים אחרים.
13.הוא מסביר שהקדוש ברוך הוא פועל במידת כנגד מידה, והביטחון במעשיו מושך חסד. הוא מדגיש שהביטחון הוא לעמוד במקום אמיתי ולדעת שהקדוש ברוך הוא מנהל את העולם.
14. לסיום הוא מסכם שמידת הביטחון נמצאת בכל דבר טוב, ומביא את דברי הרבי מליובאוויטש "טרכט גוט, וועל זיין גוט" (חשוב טוב, יהיה טוב). הוא מסיים בתקווה לימי חנוכה מלאי אור, לבניין בית המקדש השלישי ולגאולה.
תודה
@@ברוריהכהן-פ2פ בשמחה