Evident nu. In acele zile ale revolutiei generalii implicati in represiunea de la Timisoara si cea de la Bucuresti (21 decembrie) isi rescriau jurnalele de operatii pentru ca la un eventual proces sa nu existe probe ca au ordonat deschiderea focului. Evident ca ei au ordonat deschiderea focului pentru ca altfel riscau sa fie executati rapid (gasea Ceausescu metode, cum a gasit in cazul cadavrelor furate de la morga din Timisoara). Iar soldatii cu arma in mana care au executat ordinul de foc, ce altceva ar fi putut face? Poate ca am gasit explicatia si de ce unii erau atat de dornici dupa 22 decembrie sa traga in "teroristi" si sa "apere" revolutia.
Cat despre cultul personalitatii cei de afara i l au construit, dupa ce te plimba Regina cu caleasca, americanii iti spun ca esti genial, ce sa mai spuna la intern Emil Bobu???
Te faci ca nu pricepi ce e cu cultul personalitatii lui Ceausescu: - in ipoteza ca ramanea la conducere si ar fi trait si azi, nu ai fi avut curaj sa il critici pe internet (cum ai curaj sa faci cu Iohannis si Basescu) pentru ca Securitatea ar fi avut metode sa iti afle adresa IP si sa ajunga la usa ta in 30 de minute de la postarea unui mesaj critic.
@danielstan1613 Stai linistit, acum 2 saptamini am fost sunat de ambasada ro.Coloniei, pentru simplul fapt ca m-am adresat mai marelui dulap de la Cotroceni, cu apelativul K. W. JOHN ANUS.
Excelent punctate intervalele! Corect! (cu detaliul ca in FMI si Banca Mondiala i-au modificat "din mers" dobanda Romaniei - crescand-o evident, in anul 1981. Evident anul urmator 1982, dupa cum spuneai si tu, s-au luat masurile care au descris intervalul 1982 - 1989)
Am mâncat ani de zile,pâine adevărată,de 2kg. cu 7,20 lei,iar acum mâncăm un surogat de pâine cu preț dublu,sau triplu.Să nu mai vorbim de alte alimente și despre faptul că tot mai mulți oameni se îmbolnăvesc în urma consumului acestora.
Varsta de pensionare pe vremea lui Ceausescu era de 57 de ani la femei (55 la cerere) si 62 de ani la barbati (60 la cerere) Acum e 63-65 femei-barbati, pentru ca speranta de viata a crescut.
Urmaresc cu mult interes emisiunea dvoastra ...sint in 1951 nascuta si am o nedumerire....Nu stiam ,ca a existat o "organizatie" a celor ce nu erau membri de partid? Aceasta "organizatie" trebuia sa aiba o schema, cotizatie, activitate si drept de vot. Si ma intreb cine avea curaj sa fie in aceasta "organizatie"? Erau diverse Uniunii...a scriitorilor,pescarilor,apicultorilor etc...dar membri erau si membri de partid si nemembri ...plus sindicatele....Sint curioasa daca m-ati lamuri.Multumesc
Da', d-le Stoenescu, acel șef de gară, dup' cum și d-voastră recunoașteți că "după împușcarea lu' Ceaușescu" "nimeni nu ne mai respectă... ba chiar prin '98-99 a fost realizat un film în care rolu' șefului de gară a fost jucat de marele Gheorghe Dinică!!! Nu mai judecați în piața publică "nostalgicii"... că, individual, fiecare are un motiv...
Iti spun cateva motive individuale: - eu am lucrat ca programator intr-o fabrica dupa revolutie. Stiam si calculatoare si engleza, iar ceilalti colegi de birou angajati inainte de 1989 in mare majoritate nu stiau engleza si invatau din mers operarea pe calculator. Nu dau vina pe ei, nu au avut ocazia sa invete, inteleg, dar discutiile cu ei erau asa: "Eu am facut productie 20 de ani in fabrica asta pana am ajuns la birou si stiu meserie. Dar vine o fatuca cu fusta scurta, care stie engleza si putin calculatoare si sta sa bage facturi in programul de contabilitate si ia salariu mai mare decat cei care produc." Iar muncitorii sau maistrii din sectie ne spuneau "birocrati" (noi le spuneam "cei de jos" pentru ca birourile erau la etajul 1). Daca incepea discutia cu "Era mai bine pe vremea lui Ceausescu" iti dai seama cum se pozitionau cele 2 tabere. In concluzie nostalgici sau anticomunisti - ne pozitionam dupa cum revolutia ne-a schimbat pozitia sociala in bine sau in rau. Daca nu venea revolutia eu ar fi trebuit probabil sa ma inscriu in partid, poate sa torn la securitate, sa fiu cu capul plecat in fata celor mai vechi din fabrica etc. Pe fostii turnatori la securitate i-am reperat extrem de repede in primele luni din 1990, cand incepuse lupta politica dintre FSN (Iliescu) si partidele istorice. Veneau si raspandeau zvonuri de genul: "La sediul PNT m-a abordat un tanar sa intru sa ma inscriu si mi-a promis ca imi da un plic cu bani la sfarsit"
Prețurile au crescut permanent în perioada comunistă, nu-mi amintesc să fi scăzut la vreun produs valorificat prin comerțul de stat! În realitate, prețul era controlat, diferența de prosperitate dintre 1960 si 1989 era destul de mică! Prețurile erau, aproape, la paritate cu creșterea salariului, o șmecherie comunistă din care câștiga doar nomenclatura ale căror salarii nu erau publice, plus prime!
Mi-aduc aminte ca in ultimii ani cand regimul tiparea bani peste masura pentru a plati salarii fara productivitate a muncii (nu din vina muncitorilor!) sistemul inventase o metoda noua de marire a preturilor: crearea de produse "noi" cu preturi mai mari. Produsele zise "noi" aveau ambalajul diferit si continutul asemanator cu produsul vechi mai ieftin. Alt exemplu: Dacia 1310 costa in 1972 la lansare 70.000 lei iar in timp a devenit Dacia 1410 (adica cu "imbunatatiri") si costa oficial 90.000 lei
Eu as imparti tot in 3 etape: - 1965-1975: Adevarata epoca de aur; - 1975-1982: Regim de dezvoltare supra-turata; - 1982-1989: Regim politienesc cripto-fascist de austeritate;
Da ce ziceți despre morții de după 22 Decembrie? Tot vina lui Ceaușescu e?😢
Evident nu.
In acele zile ale revolutiei generalii implicati in represiunea de la Timisoara si cea de la Bucuresti (21 decembrie) isi rescriau jurnalele de operatii pentru ca la un eventual proces sa nu existe probe ca au ordonat deschiderea focului.
Evident ca ei au ordonat deschiderea focului pentru ca altfel riscau sa fie executati rapid (gasea Ceausescu metode, cum a gasit in cazul cadavrelor furate de la morga din Timisoara).
Iar soldatii cu arma in mana care au executat ordinul de foc, ce altceva ar fi putut face?
Poate ca am gasit explicatia si de ce unii erau atat de dornici dupa 22 decembrie sa traga in "teroristi" si sa "apere" revolutia.
Cat despre cultul personalitatii cei de afara i l au construit, dupa ce te plimba Regina cu caleasca, americanii iti spun ca esti genial, ce sa mai spuna la intern Emil Bobu???
Ce pîine ce salam ce dulciuri ce vremuri azi totul e fals cu degradarea omului de o mînă de golani care ne execută in numele democratiei 😢
Foarte bine venita și această analiză!
Iar replica șefului de gara e de ținut minte: Până sa fie asasinat șeful statului ăștia ne respectau!
Vorbiți de cultul personalității? Păi Iohannis ce a făcut până acum? La fel și Băsescu și mai toți de după lovitura de stat din 89.🤮
Te faci ca nu pricepi ce e cu cultul personalitatii lui Ceausescu:
- in ipoteza ca ramanea la conducere si ar fi trait si azi, nu ai fi avut curaj sa il critici pe internet (cum ai curaj sa faci cu Iohannis si Basescu) pentru ca Securitatea ar fi avut metode sa iti afle adresa IP si sa ajunga la usa ta in 30 de minute de la postarea unui mesaj critic.
@danielstan1613 Stai linistit, acum 2 saptamini am fost sunat de ambasada ro.Coloniei, pentru simplul fapt ca m-am adresat mai marelui dulap de la Cotroceni, cu apelativul K. W. JOHN ANUS.
@@danielstan1613și dacă îl critici azi pe Băsescu, Iohannis ți se pare că te ia cineva în considerare și se schimba ceva spre binele mulțimii?
Dupa mine etapele regimului Ceausescu sunt:
1965-1971 tezele din iulie
1971-1977 cutremurul (a contat din punct de vedere economic)
1977-1989...
Excelent punctate intervalele!
Corect!
(cu detaliul ca in FMI si Banca Mondiala i-au modificat "din mers" dobanda Romaniei - crescand-o evident, in anul 1981. Evident anul urmator 1982, dupa cum spuneai si tu, s-au luat masurile care au descris intervalul 1982 - 1989)
Domnule profesor, va ascult cu drag ,parca ați fi Iorga ,sa ma scuzați dacă exagerez
Am mâncat ani de zile,pâine adevărată,de 2kg. cu 7,20 lei,iar acum mâncăm un surogat de pâine cu preț dublu,sau triplu.Să nu mai vorbim de alte alimente și despre faptul că tot mai mulți oameni se îmbolnăvesc în urma consumului acestora.
Varsta de pensionare pe vremea lui Ceausescu era de 57 de ani la femei (55 la cerere) si 62 de ani la barbati (60 la cerere)
Acum e 63-65 femei-barbati, pentru ca speranta de viata a crescut.
Vă sustin și eu
Urmaresc cu mult interes emisiunea dvoastra ...sint in 1951 nascuta si am o nedumerire....Nu stiam ,ca a existat o "organizatie" a celor ce nu erau membri de partid? Aceasta "organizatie" trebuia sa aiba o schema, cotizatie, activitate si drept de vot.
Si ma intreb cine avea curaj sa fie in aceasta "organizatie"?
Erau diverse Uniunii...a scriitorilor,pescarilor,apicultorilor etc...dar membri erau si membri de partid si nemembri ...plus sindicatele....Sint curioasa daca m-ati lamuri.Multumesc
Da', d-le Stoenescu, acel șef de gară, dup' cum și d-voastră recunoașteți că "după împușcarea lu' Ceaușescu" "nimeni nu ne mai respectă... ba chiar prin '98-99 a fost realizat un film în care rolu' șefului de gară a fost jucat de marele Gheorghe Dinică!!! Nu mai judecați în piața publică "nostalgicii"... că, individual, fiecare are un motiv...
Iti spun cateva motive individuale:
- eu am lucrat ca programator intr-o fabrica dupa revolutie.
Stiam si calculatoare si engleza, iar ceilalti colegi de birou angajati inainte de 1989 in mare majoritate nu stiau engleza si invatau din mers operarea pe calculator.
Nu dau vina pe ei, nu au avut ocazia sa invete, inteleg, dar discutiile cu ei erau asa:
"Eu am facut productie 20 de ani in fabrica asta pana am ajuns la birou si stiu meserie.
Dar vine o fatuca cu fusta scurta, care stie engleza si putin calculatoare si sta sa bage facturi in programul de contabilitate si ia salariu mai mare decat cei care produc."
Iar muncitorii sau maistrii din sectie ne spuneau "birocrati" (noi le spuneam "cei de jos" pentru ca birourile erau la etajul 1).
Daca incepea discutia cu "Era mai bine pe vremea lui Ceausescu" iti dai seama cum se pozitionau cele 2 tabere.
In concluzie nostalgici sau anticomunisti - ne pozitionam dupa cum revolutia ne-a schimbat pozitia sociala in bine sau in rau.
Daca nu venea revolutia eu ar fi trebuit probabil sa ma inscriu in partid, poate sa torn la securitate, sa fiu cu capul plecat in fata celor mai vechi din fabrica etc.
Pe fostii turnatori la securitate i-am reperat extrem de repede in primele luni din 1990, cand incepuse lupta politica dintre FSN (Iliescu) si partidele istorice. Veneau si raspandeau zvonuri de genul: "La sediul PNT m-a abordat un tanar sa intru sa ma inscriu si mi-a promis ca imi da un plic cu bani la sfarsit"
Comitetul de Stat al Planificării
Dc domnul istoric nu participă in studio.?
Prețurile au crescut permanent în perioada comunistă, nu-mi amintesc să fi scăzut la vreun produs valorificat prin comerțul de stat! În realitate, prețul era controlat, diferența de prosperitate dintre 1960 si 1989 era destul de mică! Prețurile erau, aproape, la paritate cu creșterea salariului, o șmecherie comunistă din care câștiga doar nomenclatura ale căror salarii nu erau publice, plus prime!
Mi-aduc aminte ca in ultimii ani cand regimul tiparea bani peste masura pentru a plati salarii fara productivitate a muncii (nu din vina muncitorilor!) sistemul inventase o metoda noua de marire a preturilor: crearea de produse "noi" cu preturi mai mari.
Produsele zise "noi" aveau ambalajul diferit si continutul asemanator cu produsul vechi mai ieftin.
Alt exemplu:
Dacia 1310 costa in 1972 la lansare 70.000 lei
iar in timp a devenit Dacia 1410 (adica cu "imbunatatiri") si costa oficial 90.000 lei
Fals în 1960,au scăzut prețurile la:creioane,eugenia,caiete,cărțile pentru copii, jucăriile fabricate în România ,cam de acesta îmi aduc aminte eu!
@@danielstan1613după '80, așa s-au întîmplat,dar Daciile au avut și mici modificări,mai puțin la motoare.
California Dreaming...
Asa e
Nu asi mai dori să trăiesc o asemenea perioada
Eu as imparti tot in 3 etape:
- 1965-1975: Adevarata epoca de aur;
- 1975-1982:
Regim de dezvoltare supra-turata;
- 1982-1989:
Regim politienesc cripto-fascist de austeritate;
Marș mă