Kıdem Tazminatı Hesaplama Formülü- Örnek Kıdem Tazminatı Hesabı (2024)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 13

  • @RafetYok
    @RafetYok Місяць тому

    Tşk

  • @mesuttekin8485
    @mesuttekin8485 2 місяці тому

    hocam merhabalar kıdem tazminatı için son giğidirilmiş son brüt ücretin üzerine yol yemek ve buna benzer ödenen ek ücretleri ekleyerekmi hesaplıyoruz örnek brüt 31000+yol2000+32000
    toplam 36200 buşekilde bir formül görmüştüm dorusu bumudur

    • @işyeriTV
      @işyeriTV  2 місяці тому

      Merhaba. Birinci adımda 1 günlük brüt ücretinizi bulmanız gerek (ücret bordronuzda yazılıdır.) İkinci adımda brüt ücretinize ek olarak verilen yol yardımı, yemek yardımı, yakacak yardımı vb. tüm ek ödemelerin birer günlük tutarlarını bulmalısınız. Burada da eğer ek ödeme her ay verilen dönemsel bir ödeme ise (1 günlük yemek yardımı x çalışılan fiili gün sayısı) : 30 formülü uygulanır. Yol yardımında da aynı förmül geçerlidir. Eğer ek ödeme yakacak yardımı gibi dönemsel olmayan bir ödeme ise (bir yılda verilen toplam yardım: 365) formülü uygulanır. Daha sonra ayrı ayrı bulduğunuz tüm bu miktarları 1 günlük brüt ücretinize ekleyerek 1 günlük giydirilmiş brüt ücretiniz hesaplanır. Her bir yıllık hizmet süreniz için de 30 günlük giydirilmiş brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Lütfen bu konudaki ua-cam.com/video/GDxzYFGD_fo/v-deo.htmlsi=EiOZyps2F6lYzosd linkindeki videomu sonuna kadar izleyin.

  • @emreyazc2431
    @emreyazc2431 2 місяці тому

    İyi günler hocam yaklaşık 6 yıldır çalıştığımız iş yerinden çıkarıldım kıdem tazminat hesabıma yemek kartını katmadan hesap yapıyorlar mshkemeye versem kazanır mıyım şimdiden teşekkür ederim.

    • @işyeriTV
      @işyeriTV  2 місяці тому

      Merhaba. Evet kıdem tazminatınız hesaplanırken yemek kartınızın parasal değerinin de hesaba katılması gerekir. Yemek kartınıza bir günlük yemek karşılığı olarak kaç TL yatırılıyor ise bu miktarın ayda çalıştığınız gün sayısı ile çarpılması, sonrada bulunan miktarın 30'a bölünmesi gereklidir. Örneğin yemek kartınıza günlük 120 Tl yatırılıyor ise ve işyerinde ayda 26 gün çalışıyor iseniz (hafta tatilleri hariç) (120 x 26 ): 30 formülü ile kıdem tazminatı hesabınızda esas alınacak 1 günlük yemek yardımınız bulunur. Bu miktar 1 günlük asıl ücretinize ilave edilir ve kıdem tazminatınız bulunan bu miktar üstünden hesaplanır. Evet Mahkemede kazanırsınız. Ancak mahkemeden önce arabulucuya gitmeniz gerekir. Arabulucu aşamasında işverenden yemek yardımınızı hesaba dahil edilmesini talep edebilir ve bu konuda uzlaşabilirsiniz. Böylece mahkemeye gitmeden önce sorununuzu çözmeniz mümkün.

    • @emreyazc2431
      @emreyazc2431 2 місяці тому

      @@işyeriTV çok teşekkür ederim

  • @Cihann45
    @Cihann45 2 місяці тому

    Hocam beni 18. İşin sona ermesi sebebiyle işten ayrılmak zorunda kaldım benim 14 ay çalışma sürem vardı bunun 8 ay sürekli sadece akşam 7 den sabah 7.30 a kadar zorunlu çalışmam vardı ve her ay en az 70 saat fazladan mesai vardı sorum şu benim kıdem tazminatım ile normal 8/ 5 çalışm bir işçi ile kıdem tazminatım aynımı teşekkürler şimdiden

    • @işyeriTV
      @işyeriTV  2 місяці тому

      Merhaba. Ne yazık ki fazla çalışma yapmış olmanız (süresi çok fazla olsa bile) alacağınız kıdem tazminatı miktarını etkilemez. Eğer yapmış olduğunuz bu yoğun fazla çalışmaların ücretleri hiç ödenmemiş ise veya eksik ödenmiş ise bunları işverenden isteyebilir, ödemezse iş mahkemesinde dava yolu ile talep edebilirsiniz. İşyerinizde size çıplak ücretinize ilaveten yemek yardımı, ulaşım yardımı, ikramiye, bayram harçlığı vb. ödemeler veriliyor ise bunların kıdem tazminatı hesabınıza dahil edilmesi gerekir ve o zaman alacağınız kıdem tazminatı miktarınız artar. Ancak fazla mesailer bu hesaba katılmaz. Bu ve benzeri konulardaki haklarınızı takip etmek isterseniz kanalıma abone olup, videoları izleyebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

    • @Cihann45
      @Cihann45 2 місяці тому

      @@işyeriTV anladım teşekkürler hocam bide Hocam ben 14 ay çalıştım normalde net aylık 30 bin mesai ile birlikte 50 bin buluyordum yıllık izin felan almadım ben nasıl hesaplama yapacağım bilmiyorum 50 bin hesaba yatan oluyordu ama e devlette 70 bin yazıyor du aklım karıştı nasıl olacak yardımcı olurmusun kıdem tazminatı ihbar yıllık iznimde duruyor teşekkürler

    • @işyeriTV
      @işyeriTV  2 місяці тому

      @@Cihann45 İşten ayrıldığınız tarihteki ücret bordrosunu veya veriliyor ise ücret hesap pusulanızı elinize alın. Oradan son brüt ücretinizin nekadar olduğunu öğrenin ( fazla mesailer dahil ücretinizin brütü değil, çıplak ücretinizin brüt miktarını bulmanız lazım). Sizin 14 ay çalışmanız olduğundan bu 1 yıl + 2 ay çalışma demektir. Çalışmanızın 1 yıllık kısmı için 30 günlük (yani bir aylık) brüt ücretiniz tutarında kıdem tazminatı alırsınız. Kalan 2 aylık çalışmanız için ise orantılı hesaplama yaparsınız. 12 ay için 30 günlük brüt ücret alıyorsam, 2 ay için nekadar alırım şeklinde. Bu da (2X30) : 12 formülü ile 5 günlük brüt ücret eder. Yani toplam kıdem tazminatı miktarınız 35 günlük son brüt ücretinize eşittir. (Tabi verileriniz bu şekilde ise). Son brüt ücretinizi işyerinizin insan kaynakları yöneticisine de sorabilirsiniz.
      İhbar tazminatınıza gelince, 14 aylık çalışma sürenize göre 4 haftalık ihbar öneli hakkınız var. Yani 4X7= 28 gün. Eğer işinize son vermeden 28 gün önce işinize son verileceği size yazılı olarak bildirilmedi ise 28 günlük son brüt ücretiniz tutarında da ihbar tazminatına hak kazanırsınız.
      Kullanmadığınız yıllık izinlerinizin ücreti de, kaç gün ise son ücretiniz üzerinden hesaplanarak ödenmelidir.

    • @Cihann45
      @Cihann45 2 місяці тому

      @@işyeriTV hocam ben sizin yorumdan sonra avukata ulaştım.96 bin dedi ama hesap yapmak zor geliyor kafam almadı bir türlü mecbur kabur edecem bu miktarı

    • @işyeriTV
      @işyeriTV  2 місяці тому

      @@Cihann45 son brüt ücretinizi, tam işe giriş ve çıkış tarihlerinizi ve yıllık izninizi kullanıp kullanmadığınızı bilmemekle birlikte, yuvarlak olarak verdiğiniz bilgilerden 35 + 28 gün= 63 günlük brüt ücretiniz tutarında kıdem ve ihbar tazminatınız ve 14 günlük ücret tutarında da yıllık izin hakkınız olduğunuzu yaklaşık olarak hesaplıyorum. Yani bu da yaklaşık 2.5 aylık brüt ücretiniz demektir. Son aylık brüt ücretiniz 40.000 Tl ise eğer, 96.000 tl lik ödeme haklarınızı karşılıyor gibi.