Karagöz Tipleri ve Şarkıları

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 жов 2024
  • Karagöz ve Hacıvat Oyunlarının Tarihçesi
    Deriden yapılan tasvirlere arkadan vuran ışığın tasvirlerin gölgesini beyaz bir perde üzerine yansıtması temeline dayanan gölge oyunu doğu kültürlerine özgü bir sanattır ve ortaya çıkışı hakkında değişik rivayetler vardır. Bir rivayete göre Çin hükümdarı Wu (M.Ö. 140-87) karısının ölümü üzerine derin bir üzüntüye kapılır. Şav Wong adlı bir çinli, hükümdarın üzüntüsünü hafifletmek için sarayın bir odasına gerdiği beyaz bir perdenin arkasından geçirdiği bir kadının perde üzerine düşen gölgesini ölen kadının hayali diye sunar (Bizdeki Karagöz ve Hacıvat efsanesine benzerlik dikkat çekicidir). Bir başka rivayete göre ise Hint’ten çıkmış 4. ve 5. yüzyıllarda Java’ya geçmiş ve buradan da batı dünyasına yayılmıştır.
    Gölge oyunu tekniğinin Türk toplumunda ne zaman kullanılmaya başlandığı hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bir görüşe göre Çinlilerden Moğollara onlardan da Türklere geçmiştir. Daha sonra da Türk akınlarının istikametine paralel olarak batıya geçmiştir. Bu tekniğin Türk halk kültüründe ortaya çıkışı ve ne zaman Karagöz ve hacıvat olarak biçimlendiği hakkında değişik görüşler vardır. Bunlardan en yaygın olanı Sultan Orhan devrinde (1324-1362) Ulucami’nin inşaatı sırasında Bursa’da geçmiştir. Cami inşaatında çalışan demirci ustası Kambur Bâli Çelebi (Karagöz) ile duvarcı ustası Halil Hacı İvaz (Hacıvat) arasında geçen nükteli konuşmaları dinlemek isteyen işçiler işi gücü bırakıp onların etrafında toplanır, bu yüzden de inşaat yavaş ilerlermiş. Bu durumu öğrenen padişah her ikisini de idam ettirmiş. (Bir rivayete göre ise Karagöz idam edilmiş, Hacıvat ise hacca giderken yolda ölmüştür). Daha sonra çok pişman olan padişahı teselli etmek isteyen Şeyh Küşterî başından beyaz sarığını çıkarıp germiş ve arkasına bir şema (ışık) yakarak ayağından çıkardığı çarıkları ile de Karagöz ve Hacıvat’ın tasvirlerini canlandırıp nükteli konuşmalarını tekrar etmiş. O tarihten sonra da Karagöz oyunları değişik mekanlarda oynanır olmuş. Günümüzde de Karagöz perdesine Şeyh Küşterî meydanı denir ve Şeyh Küşterî Karagözcülüğün pîri kabul edilir. Yalnız burada üzerinde durulması gereken nokta şudur ki; Bursa’daki Ulu Cami Sultan Orhan döneminde değil, Yıldırım Bayezid döneminde yapılmıştır. Dolayısıyla bu söylenti gerçek olamaz. Karagöz hakkında ilk kesin belge şehzadelerin sünnet şölenini anlatan 1582 tarihli Surname-i Humayun’dadır.
    D.T.C.F Tiyatro kürsüsü eski başkanlarından Prof. Metin And’a göre ise, 1517 yılında Mısır’ı fetheden Yavuz Sultan Selim’in Memlük sultanı Tumanbay’ın Nil nehri üzerindeki Roda adasında asılışını hayal perdesinde canlandıran bir hayal sanatçısını, oğlu Kanuni Sultan Süleyman’ın da görmesini arzu ederek İstanbul’a getirmesiyle gölge oyunu Anadolu’ya girmiştir: “Türkler 16. yüzyılın başında perde gerisinden gölge yansıtma tekniğini Mısır’dan almışlardır. Mısır oyunlarında birbirinden kopuk sahneler bulunduğu için ilk başlarda Türk gölge oyunlarında da buna uyulmuştur. Ayrıca, Mısır gölge oyunlarında belirli, kalıplaşmış kişilere pek rastlanmaz. Nitekim 16. yüzyılda Karagöz ve Hacıvat’ın adını pek duymayız. Böylece, Mısır’dan alınmış olan bu yeni oyuna zamanla Türk yaratıcılığı katılmış, çok renkli, hareketli bir biçim verilmiş, kesin biçimini aldıktan sonra da Osmanlı İmparatorluğunun etki alanı çevresinde yayılmıştır. Böylece gölge oyunu Mısır’a yani geldiği yere bu yeni biçimiyle dönüp yerleşmiştir. Nitekim bir çok gezgin, 19. yüzyılda Mısır’daki gölge oyununu anlatırken, bunun karagöz olduğunu, Mısır’a Türkler tarafından sokulduğunu ve çoğunlukla Türkçe oynatıldığını belirtmişlerdir. ”
    *DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN KARAGÖZ USTASI SEVGİLİ HOCALARIMIZ;
    ...
    ...
    Veya;
    Karagöz Sanat Atölyesi Sayfalarını Takip Edip İletişime geçebilirler...
    ...
    Özgür TAŞÇAKIR
    ...
    Sayfamızı Takip Etmeyi ve Videoyu Beğenmeyi Unutmayın..!
    🧿

КОМЕНТАРІ • 15

  • @yukselyagiz90
    @yukselyagiz90 3 місяці тому

    10:00

  • @muhammedylmaz5385
    @muhammedylmaz5385 5 років тому +5

    En sevdiklerim : Beberuhi , Kürt ve Rum un şarkıları

  • @MemetAygazGuner26
    @MemetAygazGuner26 Рік тому +1

    3:24 bu da bir yerde kalsın

  • @MemetAygazGuner26
    @MemetAygazGuner26 Рік тому

    Laz ve karagöz fovorim

  • @mertatan8763
    @mertatan8763 4 роки тому +2

    Beberuhi bağımlılık yaptı

  • @tolga555
    @tolga555 3 роки тому +2

  • @mehmettascakr9944
    @mehmettascakr9944 5 років тому +2

    👏👏👏👏👏👏👏👏

  • @Phmharrypotter
    @Phmharrypotter 2 роки тому

    Çok güzel ama Rum un şarkısında
    Sika horapse kukli mu
    Nasedo nase haro
    Böyle olması lazımdı yazım hatası olabilir kelimeler sürekli otomatik düzeltme oldu

  • @zimbadk2337
    @zimbadk2337 Рік тому

    Çok güzel ellerine sağlık u

  • @cloveislands
    @cloveislands 5 років тому

    Çok kötü söylüyorsun

    • @onelantv
      @onelantv  5 років тому +1

      Yunus Arık sanırım nihavend makamın da seviyoruz şarkıları Türk musikisi değil bu geleneksel gölge oyunu şarkıları... Tatlı yorumun için teşekkürler İstanbul daki Gölge oyununa davetlisiniz İnstagram o ne lan tv sayfasından iletişime geçmenizi rica ederiz.☺️ Mutlu günler.

    • @pinhan4145
      @pinhan4145 3 роки тому +1

      Yunus buyur sen söyle kardeşim

    • @Sempatucofa
      @Sempatucofa 2 роки тому

      Yok gayet güzel söylüyor

    • @baymaskeamageridonuyor991
      @baymaskeamageridonuyor991 Рік тому

      Yunus sen bu şarkıları söyleyip youtube at