Oslo - Vedforsyning (1940) og anleggelsen av Oslo lufthavn Fornebobanen (1934).

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 лют 2025
  • Her ser vi film fra Oslo kommunale vedforsyning i 1940. En stor industri som etterhvert ble borte da elektrisiteten tok over, og ikke minst da oljefyting ble populært på 70 tallet.
    Lenger ut i videoen ser vi anleggelsen av Oslo lufthavn Fornebo - filmet fra bakken og fra luften. Vi ser også en kartpresentasjon av planlagte flyruter både i innland og utland.
    Kilde: Oslo byarkiv
    oslofilmer.no/...
    oslofilmer.no/...
    Lisens: oslofilmer.no/...
    Produksjon: Gladtvet Film og Victoria Film
    -----------------------------------
    Musikk:
    UA-cam Music Library
    Past Tense by Savfk [CC-BY royalty free music - calm piano ambient]
    #savfk
    ----------------------------------------
    Support my channel ‪@eldar-V‬ by giving me a thumbs up 👍 Tusen takk.
    Thanks for watching the video. ✓ Like ✓ comments ✓ Share & Subscribe.
    #kultur #norge #historie

КОМЕНТАРІ • 3

  • @GoldwingNorway
    @GoldwingNorway 6 днів тому +2

    Bestefaren min kjørte lastebil i Oslo under 2.verdenskrig, han jobbet for Stormbull.
    Han fraktet ved og materialer, hadde knottgenerator bak på lastebilen, men han fikk bensin av tyskerne så det var den sprekeste lastebilen i Oslo.

  • @paln2893
    @paln2893 7 днів тому +1

    Fikk hver bygård tildelt en viss mengde kubikk etc? Var det noe kommunen dekket eller måtte det betales av hver enkelt?

    • @eldar-V
      @eldar-V  7 днів тому +2

      Under andre verdenskrig og i årene umiddelbart etterpå (1940-1945 og fremover) ble tildelingen av ved og andre brenselsressurser i Oslo strengt regulert av myndighetene på grunn av knapphet forårsaket av okkupasjonen og økonomiske restriksjoner. Slik ble fordelingen organisert:
      1. Rasjoneringssystem med brennstoffkuponger
      - Husholdninger fikk tildelt ved basert på rasjoneringskuponger utstedt av Direktoratet for rasjonering. Mengden varierte etter husstandens størrelse, behov og type bolig (f.eks. størrelse og isolering).
      - Prioriterte grupper som sykehus, eldre, småbarnsfamilier og essensielle arbeidere (som sykepleiere eller fabrikkarbeidere) kunne motta større kvoter for å sikre deres overlevelse og samfunnskritiske funksjoner.
      2. Kollektiv vedhogst og lokalt samarbeid
      - Myndighetene organiserte ofte tvangsarbeid eller frivillige innsatser for å høste ved fra skoger rundt Oslo. Dette inkluderte både sivile og okkupasjonsstyrker som tvang innbyggere til å arbeide.
      - Kommunale vedlagre ble etablert for å fordele ved jevnt, og lokale bydeler eller arbeidsplasser kunne arrangere utdeling.
      3. Restriksjoner og straff for ulovlig handel
      - Svartemarkeder for ved blomstret, men myndighetene innførte strenge straffer (som bøter eller fengsel) for ulovlig hogst eller salg utenfor det offisielle systemet.
      - Tilgang til skoger ble kontrollert for å hindre uautorisert hogst, og det var begrensninger på hvor mye enkeltpersoner kunnte samle selv.
      4. Etterkrigstidens utfordringer (1945-1949)
      - Rasjoneringen fortsatte etter krigen på grunn av ødelagt infrastruktur og internasjonal handel som ennå ikke var gjenopprettet.
      - Marshallplan-hjelp (fra 1948) bidro til å lette knappheten, men ved forble et viktig brensel for mange i Oslo inntil olje og elektrisitet ble mer tilgjengelig på 1950-tallet.
      5. Offentlige kampanjer for energieffektivitet
      - Myndighetene oppfordret befolkningen til å bruke ved sparsomt gjennom informasjonskampanjer, og mange benyttet seg av alternative varmekilder som torv eller kullrester 🤔🙂