КОМЕНТАРІ •

  • @mahmuthayranibuyukerdem6451
    @mahmuthayranibuyukerdem6451 4 роки тому +1

    güzel anlatmiş.

  • @aptullahgurcan5469
    @aptullahgurcan5469 2 роки тому

    Termal Kamera ile görülen kırmızılıklar yansıma sıcaklığı gibi duruyor, sınır değeri hesapsız 1 ohm 2 ohm vs gibi birşey diyorsa hoca niteliğinde gelen vatandaş oradan koşarak uzaklaşabilirsiniz. Kazıklı ölçüm en doğrudur diye birşey yok. Sistemin çeşidine göre kullanmak var. TN sistemde koruma topraklaması ölçüyorsa hat üstünde bulunan tüm dirençleri ölçmek için çevrim empedansı kullanılır. Arkadaşlar kısaca bu videoyu izleyerek iş yapmaya SAKIN kalkmayın !

    • @suya1666
      @suya1666 4 місяці тому

      Aptullah bey merhaba. Topraklama ölçümü ve elektrik iç tesisat denetimine yeni başlayacağım. bu iş için hangi cihazı önerirsiniz. Bilgi verirseniz sevinirim.

  • @e.a892
    @e.a892 2 роки тому

    Hocam elimde tes1700 cihazı var bunla tesis içinde gövde deki ohm değerini nasıl olce bilirim girişler c p e

  • @kleinerwolf8050
    @kleinerwolf8050 3 роки тому +1

    S.a toprak nòtr panoda siyah kablo ise ve hangi hangisi bilmiyorsak toprak tespiti nasıl yapılır? Kesin olarak nasıl saptarız? Teşekkürler.

    • @TANERunall
      @TANERunall 3 роки тому +1

      ana panoda toprak barası ve nötr barasının tespiti ile başlamalısın. topraklama kazığından gelip branşmandan geçirilerek topraklama barasına getirilen sarı yeşil kabloyu tespit et. ana panoaki topraklama barasından ve nötr barasından diğer tali panolara siyah renkli kablo çektiyse 1.yöntem: k.a.k.r. ve seri lambayla kontrol. lambanın bir ucunu faza diğerini sırayla nötr ve toprak olup olmadığını bilemediğin 2 kabloya değilmek. röle hangisinde açıyorsa o topraktır. lamba yanıyorsa nötrdür. 2.yöntem ölçü aleti ile. ana panoda toprak barasından tali panoya giden kabloyu sök. aynı tali panoya giden faz kablosunu da enerjisiz bırakarak ucunu boşa çıkar. sonra tali panoya git faz kablosunu sigortadan çıkar iki tane siyah renkli nötr mi toprak mı olduğunu bilemediğin kablolardan birinin ucu ile bağla. sonra ana panoya git. ölçü aletinin buzzer kademesine getir ve boşta duran 2 uca propları değdir. ötüyorsa siyah kablo toprak kablosudur. ötmüyorsa nötr. ama tabi TN sistem yapılmadıysa. TN yapıldıysa bu yöntemi kullanamazsın. 3.yöntem: en tehlikelisi. bu yöntemi kullanırken tüm binadaki tüm sigortalar inik olacak. ana panoda tali panoya giden siyah kablonun birine faz bağlayacaksın ve tali panoya gidip kontrol kalemiyle faz kontrolü yaparak da tespit yapabilirsin.

  • @MAGSocialPage
    @MAGSocialPage 4 роки тому +1

    EMO eğitimi ise vay halimize TT sistemse şu TN sistemse şu diye bir sınırlama koşan hocamızda varmış :), çevrim empedansı demek aklına gelmemiş sanırım.

    • @TANERunall
      @TANERunall 3 роки тому +1

      emo değil. Elektriksel Güvenlik Önlemlerini gerilim ve akım sınırlamasına göre; yani kesme elemanlarının kapasitesine göre sınırlar. bu sebepler ana kesici, kolon hattı sigorta tmş ve k.a.k.r. değerlerine göre hesaplama yapılarak bulunur. hocamızın ifadesi bir genel kabul değerindedir. bu uygulama eğitiminden önceki teorik eğitimde o hesaplamaları yaptık.

    • @aptullahgurcan5469
      @aptullahgurcan5469 2 роки тому

      @@TANERunall Maalesef genel kabul değeri diye bir değer bulunmamaktadır.

    • @TANERunall
      @TANERunall 2 роки тому

      @@aptullahgurcan5469 tt sistemde 50/ ia tn sistemlerde 230/ia hesaplaması kullanılır. ama gidin bakalım ana panosunda 630A e ayarlanmış 630A tmş kullanan tt sistemli bi işletmenin topraklama direnç değeri hesabını yapın . 50/6300= 0,007 ohm Rpe sınır değeri çıkar. hadi bakalım o işletmeye rpe değerini 0,007 ohm un altına düşüreceksin diye ısrar et bakalım. hatta siz topraklama kazıklarını çakarak 0,007 ohm direnç değerinin altında bi topraklama direnç değeri tutturun bakalım tuturabilecek misiniz?

    • @aptullahgurcan5469
      @aptullahgurcan5469 2 роки тому

      @@TANERunall Bu benim sorumluluğum altında değil yönetmelik ne diyor ? Sana herhangi bir sınır değeri vermiş mi? TT sistem ise kaçak akım rölesi kullanma zorunluluğu var. Kullandığı taktirde zaten problem yok. Ama kullanmıyorsa zaten yönetmelik dışı birşey yapmış olur. Ayrıca TMŞ çarpanı 10 olmuyor her zaman işletmenin durumuna göre ayarlı bir tmş olduğu takdirde çarpanı daha aşağı çekerek sınır değeri yükseltebilir. Kısaca sizin düşündüğünüz gibi ezbere yapılabilecek bir iş değil bu mühendislik hesabı, bakışı gerektirir. AAAA girişte toroid var, kaçak akım rölesi var 300mA'dir demekle olmuyor maalesef. Her bir TMŞ'nin datasheeti mevcuttur. Eğer gerçek bir ölçüm yapmak hesap yapmak istiyorsanız ona göre yapmalısınız. O değer tutmuyor diye ortalama bi 1 ohm sınır değeri 2 ohm sınırı değeri maalesef kabul edemezsiniz kafanıza göre.

    • @TANERunall
      @TANERunall 2 роки тому

      ​@@aptullahgurcan5469 iyi de zaten ana panoda y.k.r. ve toroid var 300mA dir diyen yok ki. bazı işletmelerde 500mA E AYARLI OLDUĞUNU GÖREBİLİRSİN. ölçüm yapan kişinin buna hiç bakmadan hemen 300mA kabul deceği sonucuna nasıl vardınız anlamadım.
      ayrıca hayat koruma nın 30mA SEÇİLMESİNİN sebebi canlı bedeninin çarpılma esnasında dayanımı göz önüne alınarak eldeedilmiş olan akım sınır grafikleri dikkate alınarak belirlenmiştir.
      y.k.r. için 300mA seçilmesinin en büyük sebebi de kabloların alev alma , yangın çıkma seviyesi olarak tespitidir.
      ayrıca işetmeye göre standartlar değiştirilmez. ben bizzat şahit olduğum bi olayı anlatayım.
      işletme tt
      anapano y.k.r. tutmuyor.
      ana panodaki her kolona giden sigortaların tümü indirildi.
      sırayla kaldırıldı.
      açtıran kolondaki tüm buatlardaki nötr bağlantıları söküldü . kaç tane makine veya aydınlatma bağlı ise tek tek bağlanarak açtıran makine bulundu.
      makinedeki sıfırlama tespit edildi.
      ve şu an onlarca makine olan işletmenin ana panosundaki y.k.r. 300mA de ayarlı ve aktif.
      yani demem o ki görmezden gelerek hiç bi şey çözülmez. işletmeye göre standartlar değişmez.
      eğer üstüne düşülürse her işletmede 300mA y.k.r. aktif olarak tutulabilir.

  • @admetduman7427
    @admetduman7427 3 роки тому +1

    arkadaşlar devrede kaçak akım varsa , topraklama direnci 1 ohm olmasına gerek yok 166 ohm dan yüksek olmasın yeter ...

    • @TANERunall
      @TANERunall 3 роки тому

      bence kaçak akım varsa yerine k.a.k.r. ifadesini kullan. çünkü kaçak akım varsa sıkıntı olur :) devrede 300mA y.k.r. veya toroid varsa sınır değer 166 ohm ve her linyede 30mA varsa sınır değer 1667 ohm olur.

    • @aptullahgurcan5469
      @aptullahgurcan5469 2 роки тому

      @@TANERunall y.k.r diye bir kısaltma kullanıldığını ilk kez görüyorum. Yangın koruma rölesi olarak adlandırılan rölede kaçak akım rölesidir. Onlarda KAR veya RCD olarak kısaltılır. Kaçak akım rölesinde çıkan sonuç 200 ohmdan büyük ise sınır değeri yine 200 ohm olarak kabul edilir. Tavsiye edilen değer budur. Toroid görünce yapıştır 166 ohm gibi bir değer çok yanlıştır. Bağlı olduğu ayar rölesinde 1A ile 30A arası ayarı olur hatta bazılarında daha çok yada az olabilir kaç ampere ayarlı ise ona göre hesap yapılır.

    • @TANERunall
      @TANERunall 2 роки тому

      ​@@aptullahgurcan5469 elektrik iç tesisleri yönetmeliği 18. maddede bizzat yangın koruma ve hayat koruma ifadeleri geçmektedir.
      yangın koruma ve hayat koruma olarak ifade edilen düzenekler sizin de dediğiniz gibi kaçak akım koruma röleleridir.
      ama yönetmelikte bu röleler akım değerlerine göre 2 ayrı isim verilerek kullanılmıştır. yönetmelik maddesinde ayrı isim kullanmayıp tek isim oalrak kaçak akım koruma rölesi diyebilirdi. ama dememiş. çünkü akım değerlerinin farklı olma durumunu ortaya koymuş.
      işte bu yüzden bir elektrikçi olarak, bu yönetmelik maddesine de dayanarak 300mA lik olan kaçak akım koruma rölesini yangın koruma rölesi , 30mA LİK OLAN KAÇAK AKIM KORUMA RÖLESİNE DE hayat koruma rölesi olarak çok rahat kullanabilirsiniz. çünkü yönetmelikde dahi özel isim kullanmış. yangın koruma rölesinin de kısaltılmış hali y.k.r. dir. çok kafaya takıacak bi durum değil. yönetmelik standarttır.

    • @aptullahgurcan5469
      @aptullahgurcan5469 2 роки тому

      @@TANERunallHaklısınız piyasadaki "ELEKTRİKÇİ"ler ismini farklı tamlamalar olarak kullanıyor. Halk nasıl anlıyor ise öyle kullanmak gereklidir. Ben RCD açılımından faydalanarak bu kanıda bulundum. Sadece sizden ricam özellikle böyle hassas konularda paylaştığınız videolarda hatalar olduğunu düşünüyor yada emin olamıyorsanız gerekli açıklamayı daha sonradan yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü burada çok kişiye hitap ediyoruz. Yanlış yönlendirmek doğru olmaz.

    • @dogan5947
      @dogan5947 2 роки тому

      @@aptullahgurcan5469 Ben de periyodik kontroller yapan biriyim. Bu işleri çoğu kişi kafasına göre yapıyor malesef . Tüm yorumları okudum. ben de yönetmeliklere hakim birisiyim.Hele şu açma akımına göre sınır değeri belirtme yöntemini kim ne zaman uydurdu hayretler içerisindeyim. belki 1000 e yakın işletmede ölçümler yaptım. Bu periyodik kontrolleri ezbere yapan o kadar çok kurum var ki bunlardan birçoğu AKREDİTE KURULUŞ hem de, herkes kendi kafasına göre bir yöntem bulmuş. Neden yönetmeliklere uyulmuyor.

  • @tikxen779
    @tikxen779 4 роки тому +2

    Bise anlayan varsa anlatsın bize her kafadan ses bir uygun bir uygun deyıl diyorlar Carpılmadıklarına dya etsinler. O PANOLAR COK TEHLİKELİDİR ORDA CARPILAN SAG CIKMAZ
    HOCAM IZOLASYONLU BİR ELDUVEN GIRSEYDIN BAGRE.
    EYITIM YERI AMA EYITIMDE BILE EKSİKLER VAR.

    • @TANERunall
      @TANERunall 3 роки тому +1

      ölçüm sonuçlarında, hocanın ifadeleri önemli. dikkat ederseniz ölçümde çıkan sonuçların hiç biri uygun değerler değildi. bu yüzden hoca hiç uygun demedi. eldiven konusunda haklısınız.

  • @sezer466
    @sezer466 4 роки тому

    Emo eğitimimi bu