КОМЕНТАРІ •

  • @alicanuzumcu
    @alicanuzumcu 4 дні тому +1

    Çok güzel anlatım teşekkürler

  • @emrebeyinli2910
    @emrebeyinli2910 Рік тому +1

    Bu güzel anlatım, paylaşım için çok teşekkürler. Darısı tüm Anadolu Kentlerine :)

  • @gunerbaygun1504
    @gunerbaygun1504 Рік тому +1

    Çok faydalı olmuş teşekkürler. Diğer antik kentler içinde yaparsanız seviniriz.

    •  Рік тому

      Teşekkür ederiz. ua-cam.com/video/L-sto0kvLmk/v-deo.html Diğer videolarımız :)

  • @Userasen
    @Userasen 9 місяців тому +1

    Anlatım şaka mı çok güzel ellerinize sağlıkkk🥹🥹💗💗💗

    •  9 місяців тому

      Teşekkür ederiz.

  • @iskenderIII
    @iskenderIII 3 роки тому +1

    Emeğinize sağlık. Çok güzel bir paylaşım.

    •  3 роки тому +1

      Teşekkür ederiz. 😍

  • @iskaydnl9581
    @iskaydnl9581 3 роки тому +1

    👍👍

  •  3 роки тому +1

    Sevgili Volkan Kaya'nın sorduğu limanla ilgili gelen soruyu cevaplandırmak için kentin limanı ile ilgili 3 farklı yayına baktık ( Rumscheid, F., Küçük Asya'nın Pompeisi. Priene Rehberi; Akurgal, E., Anadolu Uygarlıkları; Çakmak, T. F., Turist Rehberleri İçin Anadolu’da Antik Kent ve Merkezler) ancak hiçbirinde limanın konumundan bahsedilmiyor. Anlaşılan, konuyla ilgili daha detaylı bir araştırma yapmak gerekiyor. İlerleyen zamanlarda soruya cevap vereceğiz ama ne kadar sürer tahmin edemiyoruz.

    • @kayarockk
      @kayarockk 3 роки тому +1

      Antik şehri gezerken sanki biryerlerdeki açıklamada batıdaki liman cümle içinde geçiyordu gibi hatırladım. Ama herhangi biryerde yayında bu konuda birşey okumadım.
      Çok teşekkür ederim. Çok güzel iş çıkarıyorsunuz bu arada 🖖

  • @mustafaozler6547
    @mustafaozler6547 7 місяців тому

    Teşekkürler. Z yoluna çıkarken kutsal alandan bahsettiniz. Detay paylaşabilir misiniz.

  • @iskenderIII
    @iskenderIII 3 роки тому +1

    Tiyatronun doğusunda Mısır tanrıları tabelası var. Demeter tapınağının olduğu bölge olabilir. Neden Mısır tanrıları tapınağı var? Bilgi verebilir misiniz?

    •  3 роки тому +1

      Merhaba,
      "Tapınağın Mısır Tanrılarına ithaf edildiği burada bulunmuş olan bir yazıttan anlaşılmıştır. Bu yazıtta İsis, Serapis, Osiris, Anubis ve Harpokrates gibi Mısır tanrılarının adları geçmektedir. Tapınak girişinin duvarındaki yazıta ve kültteki detaylı bilgiye göre ayinler Mısır rahibi ya da İsis tarafından yönetilmekteydi. Eğer kurallar ihlal edilmezse cezalar 100 drahmi azaltılıyordu. Ancak Priene halkı bu geleneklere pek alışkın değildi.
      Mısır Tanrılarının Priene’ye gelişleri iki şekilde açıklanabilir. Ya Kral II.Potelemy’nin Ege sahillerini Mısır egemenliğine geçirmeye çalıştığı zamanlarda yapılan Leodikya savaşı sırasında (MÖ 246-241), ya da Priene ile Mısır arasında süregelen ticaretler sırasında zengin bir Mısırlı tüccarın bu kutsal yeri Mısırlı tanrılara ithaf etmesiyle Mısır Tanrılarını Prieneliler tanımış oldu."
      Kaynak: www.priene.net/listingview.php?listingID=14&lang=tr
      Burada yazan bilgi ise, kendileri belirtmemiş olsa da "Küçük Asya'nın Pompeisi. Priene Rehberi" isimli kitaptan alınmış: www.zerobooksonline.com/tr/urun/kucuk-asyanin-pompeisi-priene-rehberi_11_32521.html
      Kanalımıza üye olduğunuz için teşekkür ederiz. 🙏

  • @serdargurcan5531
    @serdargurcan5531 2 роки тому

    Priene antik kenti için bir reconstrucktion çalışması yapılabilir mi..Emeğinize sağlık.Teşekkürler.

    •  2 роки тому

      Geçmiş dönemlerde yapılmış çizimler var. Bildiğimiz kadarıyla mevcut kazı ekibinin böyle bir çalışma yapma planı yok.

  • @mrtkmk
    @mrtkmk 3 роки тому +1

    Google earthda bu kadar detay varmı sokak görünümü bile var yoksa kendiniz başka bir programmı kullanıyorsunuz

    •  3 роки тому +1

      Merhaba, uydu görüntüleri Google Earth üzerinden sağlanıyor. 360 derece fotoğraflar ise orayı ziyaret edenlerin Google hesapları ile yaptıkları paylaşımlar. Bu sunumlarda sadece Google Earth'ün browser versiyonunu kullanıyoruz. Çizim, plan gibi görselleri Earth'deki slayt gösterisine biz ekliyoruz.

  • @srcokulu3807
    @srcokulu3807 Рік тому

    Anlatım güzel ve doyurucu teşekkürler, fakat: Anadolu Antik Çağını ne diye Yunan Antik Dönemi olarak anlatıyorsunuz anlamıyorum; bunun bir müfredat zorunluluğu mu var? özetle değinmek isterim. Helenler,Romalılar sömürgeci bir yaklaşımla benim yazımı benim yasalarıma uyacaksınız demiş fakat biz biliyoruz ki; Anadolu kentleri o dönemde kendi yerel dillerini kullanır ve kendi tanrılarına taparlarmış... Okumalarımdan, araştırmalarımdan anladığım Anadolunun özgün bir kültürü ve inançsal bir yapısı var. En son okuduğum Akdeniz Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölüm başkanı Fahri Işık hocanın ''Uygarlık Anadolu'dan Doğdu'' Kitabı Anadolu Arkeolojisinin ve tarihini hakkını verecek hatırı sayılır bilgi veriyor. Kitabı okuduktan sonra arkeoloji ve tarih konusunda çok yeterli bilgilere sahip olmadığımızı düşündüm ben. Üzerine konuşacağımız çok konu var...

    •  Рік тому

      Merhaba, öncelikle sizin de dediğiniz gibi konu burada tartışılmayacak kadar uzun. Kısaca her medeniyetin yönetim dönemi o medeniyetin ismi ile anilir. Urartu dönemi, Pers dönemi, Hitit dönemi vb. Anadolu antik dönemi dediginizde sanki bir tek milletin ortak bir varoluş ve yok oluş dönemi varmış gibi duruyor. Anadolu kadim uygarlıkların ortak potası. Mezopotamya uzantısını da ekliyoruz bu düşüncemize. Tanımlamalara çok takılmadan ve sadece bir bölgenin ismini anarak tek zamanlı gibi yaklaşmak bilime ters olduğunu düşünüyoruz. Yoksa bizim ana vurgularımızdan bir tanesi #önceanadolu dur. Fahri Işık hocamızı severek ve yakinen takip ettiğimizi de belirtelim.