Türkiye'de Yaşayan Suriyeli Kozmonot Muhammed Faris'in İlginç Hikayesi.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 жов 2024
  • #ahmedfaris #suriyelikozmonot
    Bil Bakalım : Türkiye Uzay Çalışmalarında yardımcı olabilecek bir şahıs Suriyeli Kozmonot ( Astronot ) Muhammed Ahmed Faris'in ilginç hikayesi. Buyurun İzleyin.
    Muhammed Faris ismi size bir yerlerden tanıdık geliyor mu bilmiyorum ama o aslında ......,
    Suriye’nin Neil Armstrong’u. Faris, 1987 yılında uzaya giden ilk Suriyeli oldu; bulundukları mekik ülkesinin sınırlarından geçerken radyodan yaptığı konuşmayla Başkan Hafız Esad’a selam yolladı. Döndüğünde ülkesinde kahraman ilan edildi. Ama bugün Türkiye’de oldukça zor şartlarda yaşayan bir mülteci. İşte Suriyeli kozmonotun oldukça etkileyici olan hikayesini anlatıyorum:
    Suriyeli Muhammed Faris, ülkesinin “Neil Armstrong”u
    Çünkü o, Suriye’nin Sovyetler Birliği ile ortak projesi olan “Intercosmos” uzay uçuş programına seçilerek 1987 yılında uzaya çıkmıştı. Kendisi o yıllarda Suriye Hava Kuvvetleri’nde bir askeri pilottu. Uzaydan döndüğünde ismi havaalanlarına verildi, Lenin Nişanı ile ödüllendirildi; yani bir kahraman gibi karşılandı.
    Ama dört senedir Türkiye’de bir mülteci olarak yaşıyor. Ve şu anda Türk vatandaşı.
    Ülkesinde kendi adına açılan havaalanları; evleri; korumaları olan Faris, şimdi Kocamustafapaşa’da iki odalı bir evde, altı kişilik bir nüfusla birlikte yaşıyor. Çünkü, halkı orada acı çekerken bir tercih yapıp ülkesini terk eden Faris’in tüm malına, o ülkeyi terk ettikten sonra el konuldu. “Halkım acı çekerken orada bir kahraman olarak kalmaktansa, sürgünde kıt şartlar içinde onurlu yaşamayı yeğledim” Böyle söylüyor. 2012 yılında ülkesinden ayrılan Muhammed Faris. Esad’ın yöntemlerine karşı olduğunu söyleyen Suriyeli kozmonot, silahlı çatışmalar başlayınca, ona da bir kurşun isabet edebileceğini gördüğü için ailesiyle birlikte Türkiye’ye geldi. Kilis’ten yürüyerek geçtiler sınırı…Cuma günleri Eyüp'te çocuklara astronomi dersi veriyor. Ali Kuşçu Uzay Evi'nden Naime Sarul, öğrencilerin kurslara büyük rağbet gösterdiklerini anlatıyor. Sarul, “Faris uzayda yaşadıklarını anlatırken çocuklar onu pür dikkat dinliyorlar. Ona güneş sistemi ve gezegenlerle ilgili sorular soruyorlar. Onu dinleyen liseli gençler astronomi tahsili yapmak ya da uzaya gitmek istediklerini söylüyorlar”, diyor. Faris Fatih'teki küçük ofisinde uzay maceralarından bahsederken adeta kendinden geçiyor. “hayatın değeri uzaydayken daha iyi anlaşılıyor. Yeryüzündeki en güzel varlığın insanlık olduğunu fark ediyorsunuz”, diyor.
    Rusya, Faris’i ailesiyle birlikte orada yaşamaları için davet etti ama o kabul etmedi. Çünkü Rusya onun için, ülkesine bombalar yağdıran bir ülkeydi. O yine de, uzaya birlikte çıktığı Rus kozmonot arkadaşları Alexander Viktorenko ve Aleksandr Pavloviç’i kardeşi gibi sevdiğini söylüyor. O, Suriyelilere kapılarını açan Türk halkına şükranlarını sunuyor ve ekliyor: “Tüm Suriyeliler dilenci gibi görülmemeli” Yaşanan bu göç dalgasında profesörü de, cahili de; toplumun her kesiminden insanın geldiğini söylüyor Faris. “Ama Suriye halkı genelde meslek sahibi bir halktır” diyor; “Yeter ki Türkiye bu meslek sahibi, diplomalı, bilim insanlarından faydalanmayı bilsin”.
    Uzaydan Dünya’yı seyrederken hissettikleri, Faris’in şu cümlelerinde saklı: “Hiçbir sınır görmüyorsunuz, sınır yok, devlet yok, ayrım yok…” Faris, uzayda tam 7 gün, 23 saat, 8 dakika kaldı. Ve uzayın en güzel yanının Dünya’ya bakmak olduğunu söylüyor. “Keşke dünyadaki tüm kötü insanları uzaya yollasalar. Geri geldiğinde ne kadar güzel olduğunu fark edip, kötülük yapmaktan vazgeçerler, eminim.”
    65 yaşındaki kozmonotun şimdi sadece iki isteği var: Suriye’ye barışın gelmesi ve yeniden uzaya gidebilmek.
    Bu anlattıklartımda aslında iki dıram ve onlarla birlikte iki çıkarım ortaya seriliyor. 1 incisi: Suriye de ortaya çıkan savaş nedeniyle milyonlarca insan evlerinden, ülkelerinden oldu ve bir o kadar da insan hayatını kaybetti. Bu durum, Zengin veya fakir statüsü ne olursa olsun dinlemedi. Ülkesinde kahraman ilan edilen bir pilot ya da sonradan uzay yolculuğu yapan bir kozmonotun hayatı nasıl değişmiş . Yanı başımızda olan Suriye örneği hepimize ülke kavramının ne kadar önemli olduğunu ve ona sahip çıkmamız gerektiğini gösteriyor. 2 ncisi ise Muhammed Faris’in uzay yolculuğu yaptığı bu proje 1987 yılında yani bundan tam 34 yıl önce olmuş. Tam 34 yıl önce bile böyle bir projeye imza atan Suriye ve ülkemiz. Maalesef bizim hala başarabildiğimiz böyle bir projemiz hiç olmadı. Oysa ki Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK bize İstikbal göklerdedir diyerek doğru yolu çoktan göstermişti.
    Videoda Kullanılan Müzik Kaynakları:
    AnotherDramaticScene by Lilo Sound
    Link: filmmusic.io/s...
    License: filmmusic.io/s...
    Sitcom Rock Sting 3 by Alexander Nakarada
    Link: filmmusic.io/s...
    License: filmmusic.io/s...

КОМЕНТАРІ • 7

  • @graceful_songs
    @graceful_songs 5 місяців тому +1

    allah rahmet eylesin, baya mutavazi bir alimdir

  • @intehademmm
    @intehademmm 2 роки тому +1

    Yarın göreceğim inşallah 🥰⚘🥰

  • @sehilalhalabi4974
    @sehilalhalabi4974 2 місяці тому

    Onunla ölümünden iki hafta önce tanıştım ve Muhammad Fares bana uzaya çıktığında tüm Dünya'nın toplu iğne başı büyüklüğünde olduğunu gördüğünü ama bir gün burada yaşayacağını bilmediğini söyledi. Evinden sadece yüz kilometre uzakta bir ülke ve orada dilinden çok korkan insanlar görecek, uyruğu ve komşuları ondan her gün gitmesini talep edecek.

  • @Jawahir-l5u
    @Jawahir-l5u 3 роки тому +2

    Bu adam benim arkadaşımın babasının amcası oluyor.