Sol acid sau alcalin ? Iata cum reglezi ph-ul solului .

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 вер 2024
  • #iamAcreator #sol acid #test de sol #gradina #gradinarit #iamAcreator #sanecommunity #insanefriends Afla ce tip de sol ai in gradina: Testeaza profilul, textura și pH-ul solului . Cum reglezi ph-ul . Inainte sa va apucati sa plantati ar trebui sa stiti ce tip de sol aveti in gradina voastra pentru a putea creste plantele potrivite in solul potrivit. Abia apoi puteti decide daca veti aduce vreo imbunatatire solului si ce plante doriti sa rasara in gradina voastra.
    Cum se identifica tipul de sol din gradina si cum se face analiza solului
    Pentru a face testele de sol nu va trebuie decat putina bunavointa, hartie de pH, un tutore/pichet/ bat din lemn si o cazma. Majoritatea testelor se pot face in orice perioada a anului exceptand testul de drenaj care se face numai la sfarsitul iernii.
    Intr-o gradina mai mare sau acolo unde exista diferente de nivel, e necesar sa faceti test de sol in mai multe locuri. Luati mostre din colturile terenului, de pe diagonale si apoi din mijloc.
    Sfat: Daca in gradina voastra solul de la suprafata nu este unul de calitate, merita sa cumparati saci cu pamant sau chiar o remorca de pamant de calitate inaintea unei plantari majore. De obicei se face o decapare (decopertare a solului pe o adancime de 15 cm) si inlocuire cu sol proaspat si de buna calitate.
    Textura solului
    Pentru a testa textura solului sapati o groapa cam de 10 cm si luati o mana de pamant pentru a observa daca solul contine nisip, argila de calcar alb sau gri, pietre.
    Textura solului sau compozitia granulometrica = proportia in care intra in alcatuirea solului particule elementare de diferite marimi nisip, pietris, praf, argila.
    Pentru majoritatea gradinarilor argila grasa (humusul) reprezinta solul ideal, acesta este o mixtura intre particule de nisip si noroi de granulatie diferita.
    Humusul este un amestec de substante organice amorfe si este cea mai importanta componenta a solului, el asigura elementele pentru hrana plantelor, este un factor de protectie impotriva bolilor, mentine umiditatea pe timp de vara si permite apei sa se scurga pe timp de iarna.
    Humusul se gaseste la o adancime de 20 - 30 cm si functie de cantitatea continuta in sol acestea se impart in:
    Soluri foarte sarace de culoare galben cenusie cu un continut in humus de sub 2 %
    Soluri medii
    Soluri bogate, de culoare neagra si cu un continut in humus de peste 7 %. Asta inseamna ca plantele au acces la apa necesara cresterii si dezvoltarii fara riscul ca radacinile sa putrezeasca datorita excesului de umiditate din sol.
    Strangeti in pumn o bucata de pamant umed. Daca este ca muschiul sau turba (are un miros de reavan) atunci solul are un continut organic ridicat.
    Frecati putin sol in palma, intre degetul mare si varful degetelor. Daca e nisipos la pipait inseamna ca are nisip in compozitie. Framantati solul si incercati sa modelati din el o minge. Daca reusiti, solul contine putin lut, daca se tot desprinde inseamna ca are in compozitie foarte putin lut.
    Rulati mingea sub forma unui baton si apoi incercati sa-l indoiti si sa obtineti un cerc. Un sol moale, namolos, nu are suficient humus pentru a se lega si a forma un cerc dar un sol cu multa argila poate sa formeze un cerc.
    Ce plante cultivam pe solurile luto-nisipoase, lutoase si luto-argiloase
    Urmatoarele 3 categorii sunt considerate soluri cu textura mijlocie (ideale pentru legumicultura si nu numai). Pe aceste tipuri de sol se pot cultiva toate speciile de planete legumicole cu exceptia sparanghelului.
    Ce plante cultivam pe solurile argilo-lutoase si argiloase
    Ultimile 2 categorii apartin solurilor grele, imbibate mai mereu cu apa iar vara, pe timp de seceta se intareste ca o caramida si prezinta crapaturi adanci.
    Pe acest sol se poate cultiva bobul, reventul, brojba si varza alba, varza rosie.
    Solurile cu structura glomerulara ideala sunt cele care au un raport optim intre fazele lichida (apa), solida (particule de sol) si gazoasa (aer).
    Sfat: Pentru a imbunatati sau mentine structura solului destinat legumiculturii (unde se aplica irigatii cu cantitati mari de apa) este necesar ca afanarea adanca a solului sa nu se faca la aceeasi adancime in fiecare an ci sa se faca afanari mai adanci sub straturile compacte iar apoi sa lasati solul sa se aeriseasca bine inaintea pregatirii patului germinativ pentru infiintarea unei noi culturi.
    Sper ca sfaturile mele v-au fost de folos si va urez spor la gradinarit!

КОМЕНТАРІ • 96

  • @GradinaBio
    @GradinaBio  3 роки тому +12

    Nu uitați sa va abonați la canal este gratuit dați un like un subscribe și un share sa afle și prieteni Dumneavoastra . Postam regulat materiale de grădinărit uneori și clipuri amuzante fără cuvinte obscene sau vulgare în limita bunului simt pt descretirea frunților 😅 Multumim pt vizionate.

    • @gabrielavoicu6075
      @gabrielavoicu6075 3 роки тому +1

      🤗🙏

    • @anglezia6109
      @anglezia6109 2 роки тому +2

      ❤🙏🤴👸💯

    • @Iana2417
      @Iana2417 2 роки тому +1

      Ne-am abonat și vă urmărim cu mare drag! 😍🤩❤️

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  2 роки тому +1

      @@Iana2417 va mulțumim 🤗

  • @Iana2417
    @Iana2417 2 роки тому +3

    Wow, ce idei și ce sfaturi bune! Felicitări! 👌🏻👏🏻💯

  • @anglezia6109
    @anglezia6109 2 роки тому +5

    Bv dany si cory multumim multsucces ❤🙏🤴👸💯👍

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  2 роки тому

      Cu mare drag multumim și noi

  • @emildimank7118
    @emildimank7118 3 роки тому +4

    Foarte interesant. Mai ales pentru incepatori. Astept cu nerabdare informatii si videouri noi. Mai ales despre soluri argiloase. 👍

  • @ramonamuresan4758
    @ramonamuresan4758 2 роки тому +2

    Foarte interesante info alfam de la voi🤗

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  2 роки тому +1

      Multumim frumos 🤗 Foarte multi nu tin cont de ph apoi baga ingrasaminte la greu ca vad plantele ca nu le merge bn si cred ca au nevoie de ceva nutrienti

  • @constantinionescu1920
    @constantinionescu1920 Рік тому +1

    Foarte interesant ce prezentați .Se vede că aveți studii de specialitate.

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  Рік тому

      Multumim frumos chiar recent ne-am dat examenele la facultate postarea este de acum 2 ani cred intre timp mai ne-am invatat si cu prezentarea daca va uitati la videoclipuri mai recente o sa observati diferente evoluam ne acomodam cu camera de filmat 🤗

  • @gradinadelatara
    @gradinadelatara 3 роки тому +3

    Multumim frumos pentru explicatii ! Succes in continuare !

  • @georgicam299
    @georgicam299 3 роки тому +4

    Îmi place canalul vostru ! M-am abonat !👍

  • @mariantatu2624
    @mariantatu2624 Рік тому +1

    Mulțumesc pentru sfaturile foarte bune

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  Рік тому

      Cu mare drag tot ce stim incercam sa impartasim si cu alte persoane interesate de asta 🤗 o zi frumasa va dorim

  • @MironFamily
    @MironFamily 3 роки тому +2

    Bună seara 😊mulțumim de sfaturi 👍👌💯

  • @Kawaiivisualcreative
    @Kawaiivisualcreative 3 роки тому +1

    Well done friend !!, with your machine you control acidity and alkalinity !!, great, like 2 buddy!!, nice weekend.

  • @mihaelaradu8914
    @mihaelaradu8914 3 роки тому +1

    Bravo.

  • @luminita2023
    @luminita2023 2 роки тому

    Felicitări!

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  2 роки тому +1

      Multumim frumos multa sanatate si o seara buna va dorim 🤗😘👌👋

    • @luminita2023
      @luminita2023 2 роки тому

      @@GradinaBio 🥰

  • @antoniovoiculescu
    @antoniovoiculescu 2 роки тому +1

    Multumim!!!

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  2 роки тому

      Cu mare drag 🤗 Sa aveti o Duminica placuta 👌🤝👋

  • @5sfivesouls864
    @5sfivesouls864 3 роки тому +1

    Super! 👌👌

  • @gilbertpostolea3925
    @gilbertpostolea3925 2 роки тому +2

    Buna seara si salutare! Va scriu din Anglia . Va urmaresc de ceva timp si imi place ca explicati pe intelesul tuturor. Va deranjez cu o intrebare. Aveti cunostinta despre vreun soi de rosie cu gust acru sau acrisor, folosit pentru suc de rosie si pentru bulion?

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  2 роки тому +2

      Sunt soiuri specializate pentru suc de roşii şi bulion, care trebuie să fie cu substanţă uscată ridicată, cu o pigmentaţie frumoasă, de regulă roşu-grena, cu puţine seminţe în fruct şi, ce este mai important, să aibă aciditate scăzută, adică să nu înţepe la limbă aşa cum ne dorim la roşiile pentru consum în stare proaspătă. Deci, trebuie să fie fade, ca să nu creeze fenomenul de fermentaţie, să umfle capacele borcanelor .
      Dintre soiurile pentru pastă de tomate şi suc de roşie, cele mai folosite sunt Darsirius, care au puţine seminţe, substanţă uscată ridicată şi pieliţă subţire, care nu necesită consum mare de energie la procesare . Pe lângă Darsirirus, foarte bune la industrializare sunt şi tomatele Măriuca şi mai avem un soi mixt de câmp, bun şi pentru consum, şi pentru industrializare, botezat Florina , foarte apreciată. Şi tomatele tip cherry pot fi folosite în suc, dar întregi, împreună cu cele fade

  • @sinergicus
    @sinergicus 3 роки тому +2

    Multumim de prezentare
    ... de unde pot fi cumparate sondele de umiditate si ph ?

  • @voislovabanateana8167
    @voislovabanateana8167 3 роки тому +2

    Salutare 👋

  • @TopRemediiNaturiste
    @TopRemediiNaturiste 3 роки тому +2

    ❤🙏

  • @alivianardeleanu5380
    @alivianardeleanu5380 2 роки тому +2

    Sal poti sa imi spui ce produse pot folosi pt a regla ph in cazul solurilor acide sau alcaline?am inteles ca pt acid este bun varul praf,inca nu am luat sonda pt ph si as vrea sa stiu ce trebuie sa fac si cu ce produse in ambele cazuri,multumesc anticipat.

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  2 роки тому

      Pt a scadea ph sunt produse ph down iar pt a creste var sau amendamente de calciu succes

  • @costy62
    @costy62 8 місяців тому +1

    Crăciun fericit! Cum obțin un sol cu ph 3,5-4,5 ? Pentru cativa afini....

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  8 місяців тому +1

      Cu ph down oricum vedeți ce găsiți în zona dumneavoastră la fitofarmacii sau cu gunoi de pasare care este mai acid

  • @mirceapetre3177
    @mirceapetre3177 6 місяців тому +1

    Buna ziua. Cum sau ce produse pe baza de sulf trebuie sa folosesc pentru acidificarea solului din solar? Daca bag polisulfura de calciu in bazinul de irigare e bine? Multumesc.

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  6 місяців тому

      Bună ziua ce ph aveți acum ? Recomandarea mea este sa mergeți în fitofarmacii și spuneți ce ph aveți pentru a va da un produs atestat pentru gradinarit 👌

    • @mirceapetre3177
      @mirceapetre3177 6 місяців тому +1

      @@GradinaBio 8,2 este ph-ul

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  6 місяців тому

      Oho este mare mergeți la fitofarmaciile plantelor sa vedeți ce găsiți pentru scăderea lui erea ph down dar depinde ce se găsește în zona dumneavoastră 🤗 sa nu băgați pe loc cenușă sau var ori calciu ca mai creste ph in loc sa scada 🤗

  • @anamariafernea9695
    @anamariafernea9695 Рік тому +1

    Salutare dragilor😘

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  Рік тому

      Salutare si multa sanatate 🫶🫡

  • @gelulacusta296
    @gelulacusta296 3 роки тому +2

    Am.sa incerc și eu sa vad ce obțin și în funcție de ce obțin o sa va spun poate îmi dați un sfat.Toata stima.din partea mea.

  • @lebanesekitchen6480
    @lebanesekitchen6480 3 роки тому +1

    🌹🌹

  • @MiticaVoinescuX3
    @MiticaVoinescuX3 6 місяців тому +1

    Am pus niste afin. Si am nevoie de un ph foarte acid. Am văzut că e nevoie de sulf . Ce imi recomandati sa dau ? Pe baza de sulf?

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  6 місяців тому

      Sulf măcinat pentru agricultura . Nu am folosit un produs anume pentru ca nu am avut nevoie de a scădea ph-ul solului dar vezi ca se găsește direct asa sulf măcinat vezi sa nu iei pt piscina ia pt agricultura 🤗

  • @iondogaru1573
    @iondogaru1573 5 місяців тому +2

    Am un sol alcalin ce sulf trebuie să folosesc și ce cantitate pe mp

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  5 місяців тому

      Mergeți la o fitofarmacie de plante și vedeți ce produse au pentru scăderea ph-ului nu mai m-am interesat recent pt ca nu am avut problema asta totodată o sa va spună și doza de aplicare în funcție de produsul oferit . Spor la treaba 👌👍

  • @AurelyanaMyrea
    @AurelyanaMyrea 5 місяців тому +1

    cum crestem aciditatea solului in mod natural? am niste afini au inceput sa li se inroseasca frunzele - solul nu e suficient de acid, ce-i de facut in mod natural?

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  5 місяців тому +1

      Cu gunoi de pasare chiar am sa fac eu un videoclip

  • @Slayer0Squad
    @Slayer0Squad Рік тому +1

    Buna ,am o nelămurire.Cum scădem ph solului cu suf când este prea alcalin când substanțe ca sulfat de cupru dăunează floarea la răsadul de roșii ?

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  Рік тому

      Ce treaba are coada vacii in discutie de stampila primariei ? Asa era o vb batraneasca ... asa ca revenind la oile noastre , ce treaba are reglarea ph.ului din sol cu rasadurile si florile acestuia pt ca in momentul reglarii ph-ului nu se face cand deja ai cultura pe el 1 si 2 sunt solutii speciale care fac acest lucru daca cautati pe net este o solutie ph down ceva de genul , dar sunt si alte metode numai sa ma intrebati corect ca sa va raspund la subiect . Spre ex puteti scadea ph-ul si cu gunoi de pasare care este acid se mai poate scadea ph si cu otet dar cel mai bn cand folositi ceva de la farmacie pt ca acele produse sunt testate si va poate recomanda doza de aplicare pe cand la gunoi de pasare trebuiesc multe teste facute aplicati putin , incorporati , udati mai testati sa vedeti cat a scazut dar in majoritatea cazurilor cel putin la noi in sudul tarii trebuie cand si cand sa ridicam ph-ul si aplic var cenusa etc 🤗

  • @sorinavizi270
    @sorinavizi270 Рік тому +1

    Bună ziua.La mine solul este f nisipos,asemanător cu nisipul de pe malul râurilor,nu prea calitativ din păcate.cu Ce credeți că ar trebui să dau? Nu este negru,cam galben,dar nu lutos.Mulțumesc f.

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  Рік тому

      Adaugati mranita ( gunoi de grajd ) si pamant de padure luat din stratul de deasupara unde se descompun frunzele . Adaugati pana devine un sol mai legat ca si textura 👌

  • @sandachitu864
    @sandachitu864 6 місяців тому +1

    De unde se cumpără hârtia de turmesol

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  6 місяців тому

      Noi am dat comanda pe net căutați pe google și găsiți multe firme care o livrează 🤗 nu este scumpa 👌👍

  • @Claudiu-ct9cx
    @Claudiu-ct9cx 9 місяців тому +1

    Ce sulfați îmi recomandați pentru scăderea ph?

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  9 місяців тому +1

      Puteți folosi și gunoi de pasare care este foarte acid aplicați câte un strat subțire amestecați udați și testați solul după o săptămână 👌

  • @livadavalcea3404
    @livadavalcea3404 2 роки тому +1

    Recomandați un produs cu sulf pt solar?am ph spre 9.la tomate nu e mai bun un ph mai spre 5?mulțumesc!

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  2 роки тому +1

      Da este bun un ph pe la 6 cam asa vedeti ce gasiti in farmaciile de plante mai este si ceva ph Down pt a scadea ph-ul sau otet dar trebuiesc cantitati mari de otet deci nui eficient decat daca faceti o parcela mica nu scade mult cu otetul plus ca nu dureaza mult si isi revine am amintit si asta ca uni spuneau ca un l de otet la 10 l de apa scade ph-ul solului cand am facut eu ca si insecticid dar sunt povesti deoarece otetul are aciditate in jur de 4 daca mai calculam si ph-ul apei potabile care este pe la 7 si ceva la noi aproape 8 diminueaza mult aciditatea 🤗

  • @crismanichiurapedichiura1306
    @crismanichiurapedichiura1306 2 роки тому +1

    Sau ph down unde se găsește? Multumesc fff mult

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  2 роки тому

      Cautati in farmacii de plante sau pe google

  • @crismanichiurapedichiura1306
    @crismanichiurapedichiura1306 2 роки тому +1

    Bună. Ce fel de sulf se poate folosi pentru a fi mai acid solul?.multumesc frumos

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  2 роки тому

      Sulful praf scade pH-ul și face solul mai acid. Folosiți rezultatele testelor de sol ca un ghid pentru cantitatea de sulf pentru a adăuga. De exemplu, dacă solul tău are un pH alcalin de 7,5 și trebuie să îl cobori la un acid 6,0, folosește 1/3 kilogram de sulf pentru fiecare 10 metri pătrați de pat de grădină. Alternativ, utilizați 2,1 kilograme de sulfat de aluminiu pe 10 metri pătrați. Pentru a reduce același sol la un pH de 5,0, adăugați 1/2 kilogram de sulf sau 3,6 kilograme de sulfat de aluminiu pe 10 metri pătrați. Lucrați sulful în primii 8 centimetri de sol în toamna înainte de plantarea primăverii, astfel încât să aibă timp să modifice pH-ul. Sulfatul de aluminiu funcționează imediat, astfel încât îl puteți adăuga în primăvară cu una sau două săptămâni înainte de plantare.

    • @alinamarianalupu3743
      @alinamarianalupu3743 2 роки тому +2

  • @miha89c
    @miha89c 2 роки тому +1

    Testul ph-ului se poate face si cu alt fel de otet?

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  2 роки тому +1

      Cel mai simplu il faceti cu o sonda de Ph ca sa nu va mai complicati.

  • @claut5674
    @claut5674 2 роки тому +1

    De unde pot cumpara o sonda ph ca a dumneavoastra

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  2 роки тому +1

      Vedeti pe la magazinele mari sau fitofarmaci pt plante

  • @vasileuntescu4558
    @vasileuntescu4558 Рік тому +1

    Salut. Ce dimensiune are solarul? Mulțumesc.

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  Рік тому

      8 m latime 5m inaltime la coama si 40 m lungime . La multi ani pe noul an 🫶

    • @vasileuntescu4558
      @vasileuntescu4558 Рік тому

      Mulțumesc. La mulți ani!

  • @luciansava9879
    @luciansava9879 3 роки тому +1

    În curte la mine am un pământ închis la culoare, care când este ud este ca plastilina, pot să îl modelez, dar când se usucă se întărește ca piatra. Nu i-am testat ph-ul. Este argilos? Cam ce aș putea să fac?

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  3 роки тому +2

      Faceți un test de ph și vedeți ce valoare aveți puteți cumpăra niște sonde pt precizie eu am cumpărat de la dedeman . Dacă solul este acid va trebui calciu dacă solul este prea alcalin ca trebui tratat cu sulf

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  3 роки тому +3

      În funcție de ph putem umbla la sol și cu un compost din resturi vegetale pt al afâna mai mult puteti folosi gunoi de grajd maturat chiar și boasca sau praștina de la struguri storsi când faceți vinul .

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  3 роки тому +3

      Nu uitați sa va abonați la canal noi filmam materiale doar de o luna și cv și din păcate nu am filmări când am îngrășat afânat solul dar voi mai face și atunci o sa filmez voi posta cam tot ce fac și deaceia vor urma materiale foarte importante . Multumim și va dorim o zii placuta

    • @emilianitu9316
      @emilianitu9316 3 роки тому +2

      @@GradinaBio imi puteti spune ce produs pe baza de sulf ar trebui folosit pt un sol alcalin?

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  3 роки тому

      @@emilianitu9316 se gasest direct ph down

  • @emiliordache-hobby
    @emiliordache-hobby 2 роки тому +2

    Eu nu am incredere in astfel de chinezisme .Putin dai putin face . Am unul care are trei functii - masurare pH , umiditate si luminozitate . Daca la masurare umiditatii si luminozitate nu mă pot pronunta (sa zicem ca indica orientativ ) cu pH-ul stam rau de tot . Am masurat ph la turba cumparata pt. rasaduri al carui ph este scris pe sac si nu bate de loc cu ce-mi indica aparatul adica in loc de 5,9 i-mi indica 7 . Nu cred ca producatorii isi permit o astfel de abatere . De asemenea i-mi produc singur ingrasamant din gainat care stim ca este f. acid si aparatul arată ph de 6,5 . Deci nu aveti incredere in asa ceva . Un aparat profesional ar fi ok dar este scump iar pt. noi care legumigultura este un hobby nu se merita . Va felicit pt. ceea ce a-ti prezentat in video , sunt lucruri pe care multi nu le cunosc . Am inteles că sunteti la inceput pe youtube ,de fapt se si vede . Nu-i nimic daca se mai strecoră si greseli .Dacă va place dați inainte ca cu timpul va fi din ce in ce mai bine .Este primul video de pe canalul vostru pe care il vad dar dupa aceasta ma voi abona si o sa vad ce ati mai postat .

    • @GradinaBio
      @GradinaBio  2 роки тому +1

      Asa este atunci eream mai la început cu youtubul unele vloguri îmi vine sa le șterg dar le las ca sa vad peste 2 ani schimbările care le-am făcut pe atunci îmi erea și rușine sa filmez si aveam emoții știind ca voi posta sa va uitați și la vloguri mai actuale se cunoaște ca încep sa ma împrietenesc cu camera și publicul iar materialele ies mai frumos vorbind mai degajat și cu multe sfaturi foarte utile . Am avut și eu sonde ph cu umiditate și avea și termometru si da aveți dreptate nu indica bn acum am testere ph simple nus scumpe dar cel de ph este doar de ph și va pot spune ca leam testat sunt mulg mai corecte decât cele cu mai multe funcții cele cu multe funcții mai mult chinezi le fac vor sa fie foarte utile când de fapt nu poți face nimic cum trebuie cu ele

    • @alinbotezatu8533
      @alinbotezatu8533 Рік тому

      Ce aparat aveți