Weer wat strenger worden? “Zo simpel is het niet” - Paul Verhaeghe over autoriteit

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 2 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 18

  • @rozasofie2015
    @rozasofie2015 7 місяців тому

    Het doet deugd om hetgeen te horen wat je zegt over ‘stoornissen’. Als persoon die op jonge leeftijd zelf in dat hokje geduwd is geweest en hier veel onder geleden heeft voel ik me begrepen. Ik heb het label altijd als verkeerd ervaren en het zorgde bij mij voor veel frustratie. Ik voelde me erg gestigmatiseerd en heel onrechtvaardig behandeld. Dank u, Paul Verhaege. 🥰😊

  • @blackhorizonnl
    @blackhorizonnl 6 років тому +3

    'Autoriteit' vandaag in een dag uitgelezen en ik ben zeer onder de indruk van de geboden inzichten. Echt stof tot nadenken.

  • @mmr2frech
    @mmr2frech 2 роки тому

    Zeer interessante interview.

  • @Denekens4thewin
    @Denekens4thewin 5 років тому

    Kan er iemand mij vertellen welk werk van Hannah Arendt hier wordt aangehaald? Alvast bedankt.

    • @AriadneJuf
      @AriadneJuf 5 років тому +1

      "What is authority?" uit 1954

  • @barta9342
    @barta9342 6 років тому +3

    Het onderwijs was gebaseerd op autoriteit vanuit een gemeenschappelijk historisch perspectief , cultuur, religie etc. een gemeenschappelijk identiteit.
    Dit is door de immigratie steeds minder vanzelfsprekend.
    Veel migranten gemeenschappen leven in een parallele maatschappij ,in segregatie . Zij willen of kunnen niet integreren door cultureel en religieus bepaalde barrières. Veel migranten en migranten kinderen arriveren met grote onderwijs en taal achterstanden.
    De kloof met de leeftijdsgenoten is moeilijk te slechten.
    De oplossing ligt in het vinden van een gemene deler of de acceptatie van deze maatschappelijke segregatie.

  • @ericvanoppens3179
    @ericvanoppens3179 4 роки тому +3

    Ik denk dat deze man niet echt veel weet over onderwijs situatie in Belgie. Ter info: uit het Europese rapport --> 4.Investeren in onderwijs en opleiding In 2017 was België met 6,3% een van de landen met de hoogste algemene overheidsuitgaven aan onderwijs als percentage van het bbp in de EU, net achter Zweden en Denemarken. Het probleem is duidelijk: ons onderwijs is zeer duur en we krijgen geen kwaliteit voor het geld dat we er in stoppen. Meer geld gaat dit probleem niet oplossen.

    • @jonasderidder8707
      @jonasderidder8707 4 роки тому

      heb je daar een bron van?

    • @ericvanoppens3179
      @ericvanoppens3179 4 роки тому +1

      jonas de ridder De studie is Education and Training Monitor 2018 Belgium. 16 pages. Page 3: key indicators - education investment. Belgium 2017 even 6,4% gdp while mean in Europe is 4,7%. Als je de link wil laat me mailtje naar voppense@gmail.com.

    • @inaluna897
      @inaluna897 29 днів тому

      Het vele geld dat ons onderwijs inderdaad kost, is voornamelijk te wijten aan de historische verdeling in koepels. Men zou het huidige nut van deze verdeling kunnen bevragen. Men zou zich ook kunnen afvragen of we dit principe (veel geld waarvan relatief weinig naar concrete werking vloeit) nog in andere beleidsdomeinen zien, en of we dit willen veranderen. Het is een jammerlijk feit dat de meeste scholen te weinig middelen hebben om te kunnen lesgeven/leren faciliteren zoals ze willen en nodig achten. Dat ligt echt niet aan de beslissingen van de scholen zelf. Wist u bvb dat een school gedwongen is om bij een renovatie de goedkoopste offerte te aanvaarden? Moest u dat nog niet weten, een hele hoop malafide bouwmeesters weten dat helaas wel. Op zo'n manieren vloeit (het gebrek aan juist) middelen besteden rechtstreeks door naar onze onderwijskwaliteit.

    • @ericvanoppens3179
      @ericvanoppens3179 29 днів тому

      @@inaluna897 Heb ondertussen me even bezig gehouden met de neurologische processen die zich afspelen bij het leren en ook de vele andere problemen van het onderwijs. De cijfers van de hoeveelheid geld die we investeren is: we zijn op de 28 het 5de grootste budget dat naar onderwijs gaat. Als ik met leerkrachten praat vraag ik bijna altijd zeer eenvoudige vragen waardoor ik weet of ze wel iets begrijpen welke processen er worden gebruikt in het brein om te leren. Tevens is het duidelijk de snelheid van voortuitgang in de werkelijke wereld is 100 keer sneller dan de vooruitgang in het onderwijs. In het onderwijs worden technieken gebruikt van 30 jaar geleden. Eén van de grote problemen is de vervrouwelijking van het onderwijs. Als je een beetje basis kennis hebt van psychologie dan begrijp je dat beter. Trouwens uit wetenschappelijke studies is overduidelijk dat kinderen uit gezinnen zonder vader het merkbaar veel slechter doen dan gezinnen waar een vader aanwezig is. Mannelijke leerkrachten willen zo snel als mogelijk die wereld verlaten want als je in een vrouwelijk wereld terecht komt kan je als man beter je verdwijnen. Mijn voorspelling is eenvoudig: binnen 15 jaar ga je nog amper mannelijke leerkrachten vinden en zal het onderwijs enkel gebaseerd zijn op nursing. Deze evolutie is nu al zichtbaar in fenomenen zoals trans, woke, gelijkheid en andere non-science aanbiddingen.

  • @eroceanos
    @eroceanos 4 роки тому +3

    Liefde is nog de mooiste autoriteit…

  • @rozasofie2015
    @rozasofie2015 7 місяців тому

    Het doet deugd om hetgeen te horen wat je zegt over ‘stoornissen’. Als persoon die op jonge leeftijd zelf in dat hokje geduwd is geweest en hier veel onder geleden heeft voel ik me begrepen. Ik heb het label altijd als verkeerd ervaren en het zorgde bij mij voor veel frustratie. Ik voelde me erg gestigmatiseerd en heel onrechtvaardig behandeld. Dank u, Paul Verhaege. 🥰😊