Teke Tek Özel - 7 Ekim 2018 (Hangi düşünce akımları ve buluşlar Yeni Çağ’da ortaya çıktı?)
Вставка
- Опубліковано 7 лют 2025
- Haberturk TV UA-cam Kanalına Abone Ol ➤ hbr.tk/QNhqSs
Yeni Çağ’da Avrupa ve İslam dünyasında düşünce dünyası nasıldı?
Bilim ve felsefe alanında çalışanlar hangi ortamdan besleniyordu?
Hangi düşünce akımları ve buluşlar Yeni Çağ’da ortaya çıktı?
Fatih Altaylı’nın bu hafta ki konukları: İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör , Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Arslan sorulara cevap aradı.
➤ / haberturktv
➤ www.haberturk.c...
➤ / haberturktv
➤ / haberturktv
➤ / haberturktv
#Habertürk
#Haber
#Gündem
Habertürk yönetimi bu programın süresini kısaltmamalı. Normalde sohbet edip yavaş yavaş anlatıyorlardı. 2.30-3.00 saat sürüyordu. Şimdi hem konu yetişmiyor hem de acele ediyorlar bitirmek için. Ben mail attım. Sizde atın Habertürk’e Teke Tek’den sonraki programı başka bir güne alsınlar.
Kardeş imzami toplayalim ne su süreleri duzeltsinler.
Özetini yazayım cello gübresini yemiş
Bilime önem veren insanların ne kadar az olduğunu görmek, bize ne kadar çok çalışsakda az geleceğini gösteriyor. Bu ülke bu kafayla yok olur. Koskoca ülkede bilimi konuşan insan sayısına bak. Bir tek program olmasında ayrı üzüntülü tarafı.
Dahası Ahmet ve Celal hoca her hafta çıksın devlet maaş bağlasın
uçanseccade bu devlet’mi yapacak onu? güldürmeyin kaburgalarım çatlak çak acı veriyor.
Fatih Bey sırf bu bilim programlarınızla ülkeye yaptığınız hizmet o kadar büyük ki!
Nimet nimet!
Fatih Altaylı’nın şu programla ülkeye yaptığı katkı inanılmaz. Celal ve Ahmet Hocaları daha çok görmek istiyoruz. Saygılar.
Ahmet Arslan televizyonlara çıkmama yeminini kırmış gözüküyor.Umarım ki bu tarz programlar daha da artar.
geçen sene bugün de bir programa çıkmışlardı bu ikili.
3. kez çıkışı
ilkçağ-ortaçağ-yeniçağ felsefesi için çıktı.
yeni bir çağ olana kadar çıkmayacakmış
nereye çıksın abi ortam mı var. ben bilmem eşim bilir e mi çıksın adam ? bi teke tek var işte bunlara alan açan. oda süreyi kısaltmış.
Şu programın süresini eskisi gibi uzun hale getirin. bir de ahmet hocayı dinlemek için bi altı ay daha beklemeyelim.
Keşke şu programlar daha uzun olsa Fatih Bey.
Çok güzel program. Bilimsel programlar daha çok ilgimi çekiyor. Özellikle her program da Prof. Celal ŞENGÖR mutlaka gelmeli. Konu ne olursa olsun en sevmediğim ders felsefe olsa dahi hiç sıkılmadan anlatıyor. Prof. Celal ŞENGÖR ün yer aldığı her program keyifle izleniyor .
cansın
Ahmet Hocayı televizyonlarda daha çok görmek isteriz Televizyonu kullanmam ama böyle programlar kaçırılmamalı. Celal hoca ve Ahmet hocayı bir arada görmek çok güzel olmuş ama süre çok kısa, saçma sapan dizilere bile 2-3 saat ayırırken böyle değerli insanlara bu kadar kısa süre verilmesi üzücü Fatih altaylıya ayrıca teşekkür ederim bize hocalarımızı dinleme fırsatı veriyor.
Fatih abi bu adamları konuşturman bu ülkeye yaptığın en büyük hizmet olabilir
Celal Hocayı ayrı tutuyorum. Süre 6 saat olsaydı ikisi bir anlatabilirdi. Fakat bu programın hakkı Ahmet hocadır. Anlatacak çok şeyi vardı çoğu yarım kaldı.
Televizyonu sadece bu program için açıyorum. İnsanın içindeki araştırma fitilini ateşleyen bir program 👏
Ahmet Hoca'yla 30 yaşında bu program sayesinde tanıştım. Kendisini ekranlarda daha fazla görmek isteriz.
Emekli mühendisim. Celal Şengör ve İlber Ortaylı ile yaptığınız programları genelde canlı olarak ve ilgiyle izleyen biriyim. Pandemi nedeniyle evde olmamızın da bir zorunluluğu olarak, 2 yıllık Adalet okuyorum ve bu dönem kısmetse bitiyor. Bu yıl da AYT ve TYT'ye tekrar girip, olursa hukuk fakültesi olmadı mutlaka Felsefe okuyacağım. UA-cam'da dolaşırken, Ahmet Hocayla olan bu videolar dikkatimi çekti. Zaten Felsefeye merakım varken, Ahmet Hoca sayesinde anlaşılabilir, yalın, sevecen ve pratik olarak ta Felsefenin, dinlenebileceğini, izlenebileceğini ve okunabileceğini deneyimledim. İlk Çağ Felsefe Tarihi kitabı şu anda yok, alamıyorum. Önümüzdeki günlerde temin edip, okumalarıma da başlayacağım, kısmetse. Ahmet Hocayla ilk iki programınızda olmayan bir şey dikkatimi çekti ki; birincisi program süreniz kısıtlanmış veya kesintiye uğramış, ikincisi ise Celal Hocam, programda daha proaktif ve daha hararetli bir şekilde çokça müdahalede bulunmuş. Üzüldüm tabi ki. Çünkü Fatih Altaylı ve Celal Şengör programın ev sahibi konumundayken, Ahmet Hoca programa İzmir'den katılım sağlamakta. Bu manada, Ahmet Hocaya haksızlık olmuş. Celal Hocamı da severim ama Ahmet Hocanın daha yeni tanışanı olarak, bu üç videoyu durdurdum, durdurdum saatlerce süren zaman dilimlerinde izledim. Mesela ekim 2017 videonuzu (İlk Çağ Felsefe Tarihi hakkındaki program) tam 6 saatte izledim. Çünkü konuşma sırasında adı geçen bilim insanlarını tek tek Google'dan açıp, okudum, bilgi edindim ve kaydettim. Fatih Altaylı 'ya bir kez daha teşekkür ederken, Haber Türk kanalının bu programların sayısını artırmasını dilerim.
bunu takip eden kitleyi görünce umutlarım yeşeriyor.. iyi ki varsınız..
Arada durdurup yazayım dedim. "Matematik, bilimin dilidir" mükemmel bir tanımlama olmuş.
Ama duyulara güvenilmez deyip matematiğe güvenmek bence saçmalıktır, duyuları olmayan bir adam matematik nasıl yapsın?
@@0persona332 Bana mantıklı gelen kısım, matematiğin bilimin kendisi değil, bilim için kullanılan araçlardan biri olduğunun bu şekilde anlatılması.
@@0persona332 süpersin abi, Celal Şengör ve Ahmet Arslan'nin aklına gelmeyen senin aklına gelmiş. Lütfen bir program yap seni izleyelim. Hayran kaldım, yemin ediyorum...
Bilim ve felsefe tarihi dinlemekten daha hoş kaç şey var acaba. Bakalım bu programı kaç kere izlicem...
İzleyeceğim.
Ulan ne şanslı bir ülkesiniz..Celal Şengör gibi bir dahiye sahipsiniz
Harika ya işte budur. Hocalarımıza kavuştuk sonunda. Fazla özletmeyin, arayı açmayın. Bilgiye doyuyoruz sayenizde.
Benim dizilerim işte bu programlar. Hocalarımıza, Fatih Bey’e çok teşekkürler. 🙏
Hayret sizin gibi bayanların olması çok güzel bu ülkenin istikbali için :-)
@@zoytamehmet9765 hayret mi?
Dünyada her şey kadınların eserıdır!
Atatürk!!!
Harikasiniz yaa. Keske televizyonlarda hep boyle şeyler yayinlansa... Fatih Altaylı sırf bu programlar nedeniyle bile takdire şayan .
Daha uzun ve sürekli programlar olması gerekiyor .
bu programlar inanılmaz değerli. yapabildiğiniz kadar yayın yapın. her türlü konuyu konuşun. gençlere ışık tutuyorsunuz
ahmet hoca ve celal hocamızı daha sık görmek istiyoruz fatih bey
Programın son 3 dakikası tekrar tekrar izlenmeli izletilmeli. Özet niteliğinde ders niyetinde.
Ahmet Aslan nın harika bi bakışı var. Çok şey öğreniyoruz
Süre yetersiz uzatılmalı ama efsane bir program.
Ahmet hoca olduğu için tadına doyamıyorum. Çalırken her zaman Teke Tek arkada oynayıp öğrenmeme yardımcı oluyor. Ama Celal hocaya duyduğum saygıyı bir kenara koyarsam 54:10 'da yaptığı gibi çıkışlar biraz atmosferi dağıtıyor. Orada Ahmet hoca da bir bakış atıyor zaten. Olsun yine de çok sevdiğim, saygı duyduğum güzel insanlardan oluşan, muhteşem bir program. Pandemi sonrası Ahmet hoca ile daha fazla programlar görmek beni ve benim gibi düşünenleri eminim çok mutlu eder. Tadına doyulmuyor!
"Batı normal, biz normal değiliz. Biz çok içimize kapandık.. " çok doğru bakış açısı.. Ahmet hocayı her hafta çıkarın. Televizyonlarda şarlatanların yerine hiç değilse aklı başında insanlar görelim..
@@yuksely2783 boşver anlatamazsin... Batıya yüzlerini dönmüş, Batıya tapıyor bunlar..
Hocam, muhteşem bir seri olmuş Prof. Dr. Ahmet Arslan için denecek hiçbir şey yoktur. Böyle bir insanın, düşünsel ve bilgi dünyasına tabiri caizse maruz kalmak çok farklı ve olağanüstü faydalı bir durum. Ayrıca, bu Spinoza'nın fevkalade değeri güzel ve özetle anlatıldı ama lütfen birileri onun bulunduğu Hollanda'yı ve Hollanda'nın geç orta çağ ve yeni çağdaki kültürel /sosyal/ sanatsal anlamda dramatik ve eşsiz yükselişine yer versin!
Daha sık, daha fazla. Özellikle Ahmet Arslan'ın uzmanlık alanı olan İslam Felsefesi hakkında bir kaç program yapılmalı.
Adam gibi adam ahmet arslan hocama sevgi. Saygı ve hürmetlerimle.
tüm tv aleminde izlenecek tek program... ve süresini kısaltmışlar efferin size!
Ahmet Hoca ve Celal Hocayi yeniden görelim . Fatih Altayli muazzam bir iş yapiyor. Cok onemli bir gereklilik boyle bir program bence toplum icin..
Mükemmel bir program. Kaliteli insanlar.
Özlemiştik yeniden kanala can geldi sayın Şengörle :) devam ediniz sayın Altaylı
sonsuz teşekkürler size.....
Keşke TV’lerde tekrar bu programları ve konukları görsek, şu yasaklı günlerde.
Fatih bey bu değerli konukları bize kazandırdığınız için teşekkür ederim.
celal hoca dümdüz okuduklarını anlatıyor Ahmet hocanın görüşleri ve bakış açısı gerçekten efsane kitapları da gerçekten öğretici ve açıklayıcı ayrıca celal hocanın tüm alanlarda bu kadar fazla okuması beni çok kıskandırıyor beni Ahmet arslan hocalar tanıştırdığın için çok teşekkürler teke tek
Allah Cumhuriyetimizi kuranlardan razi olsun esit eğitim hakkiyla böyle bir insani urfadan buralara bu bilgiye ulastirdigi icin
mustafa Tercan +10
Cumhuriyetimizin kurulması aynı Fransa'daki gibi bir aydınlanma devrimidir
2002'den bu yana AKP yoluyla bu aydınlanmanın *mına koyuyoruz... Ne kadar güzel...
Osmanlı zamanında da Urfalı Diyarbakırlı insanlar alim devlet yetkilisi oluyodu. İdrisi Bitlisi mesela Kürt Ali Paşa.
Degerlendirmende faşizmin ruhu koyuyor aşağılık herif ne demek urfadan gelmek alçak munafik
harika keşke hiç bitmese
daha uzun yayın istiyoruz !!
Süre yetersiz. Artırılması gerektiğini düşünüyorum. Çok yararlı bir program. Bence bunu hakediyor.
Cübbeli Hoca ile Ahmet Arslan Hoca beraber bir programa çıksalar keşke .
Ahmet vs Ahmet mi istiyon?
Öz güven kavramını celal şengöre bağlayacağım.
Bir şey oldumu adamda celal şengör özgüveni var diyeceğim adam harbi ekol aga.
Ahmet Arslan bu gune kimi gorduyum en mohtesem insan...bir insan bu qeder zeki olurmu?! OLUR!!!
çok çok çok iyi bi programdı ahmet arslanın celalden bile daha çok her şeyi basit görüp anlatması çok güzel yaptı özellikle bitişi efsane oldu
Mukemmel proqram.Azerbaycandan izlerim her hafta
Bu programın devamını içtenlikle istiyoruz
İzlanda bahane.insanlar celal hocanın muhabbetini dinlemeye geliyor.celal hoca yemek programı yapsa yine izlenir :)
Hahha 😃😂 aynı fikirdeyim.
Ne güzel olurdu 😂
Yurdumun değerli insanları susmayın size çok ihtiyacımız var...
Şu süreyi biraz daha uzun yapmaya çalışsanız daha iyi olur
Celal Hoca ne kadar tatlı ya😂😂😂
Ara ara izliyorum, çok iyi geliyor.
Tv de izlenecek tek program !
Videoyu açar açmaz gönül rahatlığıyla direkt like tuşuna basıyorum.
Hayranlıkla izliyoruz sağol Fatih
Lutfen ahmet aslan hocamizi her hafta gormek istiyoruz. Bunu kendisine iletiniz.
Dinledikče CEHALETIM ARTIYOR.
Tešekkurler ALTAYLI.
Harika bir program fatih bey teşekkürler
Program için çok teşekkür ederim.Sayın hocalarımı ikinci defa birlikte izlemekten büyük zevk aldım.Merak ettiğim bir husus;
adı üzerinde UZAKdoğu , uzak kaldığı için mi pek buranın felsefesine değinmediniz.Yunan-arap-avrupa olarak felsefe konuşuldu.
Ninomiya Sontoku adında bir japon var mesela....
Celal hoca muthis yine
ooo Celal hocanın izlemediğim programı kalmış! Hemen izleyim :D
Fatih abi cansın programa sonuna kadar destek...
Aylarca bekledim sonunda geldi :) sadece zaman kısa :(
Bu ikiliyi gorunce cok heycanlandim sabirsizlikla izleyip ufkumu genisletmek istiyorum.
en sevdiğim program yayınlanmış hadi izlemeye iyiki varsın celal hocam
aynı ekiple bu yıl bi program daha yapıldı. ahmet hoca 4 yılda inanılmaz kilo almış onu fark ettim
Sonunda 2 buyuk insan yanyana geldi.Kanal yönetimi şu programin suresini hangi akilla azaltiyotsunuz.Lutfen eski uzun saatleri geri istiyoruz
Ahmet Hoca Ege de tatil yapmasın bence. Bilim ve felsefe tarihi bu kadar yalın ve akıcı anlatılamaz. Anlatmalı, tatili yaşlanınca yapsın diye düşünüyorum. Fatih Bey bölümü kelimesi kelimesine ders dinler gibi dinledim aklınıza sağlık.
Yurdumun kaliteli insanları teşekkürler....
Bu ikiliyi dinlemeye bayılıyorum.
Az reklam var keşke biraz daha fazla reklam koysaydınız
Fatih Altaylı bey sizden bir ricam var Namık Kemal Pak profesör. Kuantum fiziği konusunda çok iyi bunu da programın bir parçası haline getirmeniz gerektiğine inanıyorum. Bu program da yaptığınız gibi
1. Konunun tarihten günümüze gelmesi.
2. Bugün ki durumu.
3. Bundan sonra nasıl olur veya olması. Tabii olması derken de felsefeye giriş yapmamiz gerekir.
Şimdi fizik bir parçası biyoloji ve kimya da bunları değerlendirme yapıp bu bilgiler ışığında neler yapıldı ne yapılmadı biz ne yapabiliriz. İnsan ne konuşursa ne düşünürse onla ilgili bir gelişme bir değişim doğar diye düşünüyorum.
En büyük örnek Hıristiyanlık dünyasıdır onlar dinle bilimi ayırmak için ne kadar mücadele verdiler ve sonucu ortada. Düşünmeden çalışmadan birşey ler kazanmak bizim gibi Allah rızkı verir diye düşünen toplumlarda görünür. Tabi ki Allah rızkı verir vermiştir ama sen yapıyorsun diyede bakıyor. Kur'an in emri oku. Biz bu ışıkla okuyup düşünerek kendimize topluma dünya ya bir şeyler katmak zorundayiz. Bir buluş yapmak da bir icat çıkarmak da bizim üstümüze düşer. Aksi takdirde Osmanlı nin gibi tarihten siliniriz. Örümcek kafalarda kurtulup ilime bilime önem verip toplumsal olarak iyi hocaları baş tacı yapıp en iyi maaşı milletvekili ne değilde öğretmenlere vermeliyiz. Atatürk'ün de dediği gibi. Şu Türkiye'yi ğörüpte üzülmemek elde değil. Biz bilime değil de betona gömüldük. Gelecek nesiller bunun cezasını çekecekler. Ne yazık Almanların başına gelen hitler belasinin aynısı bizim başımıza geldiğini görmek, anlatılmaz bir üzüntü veriyor. Bundan daha acı olan tek şey toplum bunu görüp ses çıkarmaması ölmekten bile daha kötü. Allah ım daha kötüsünü gösterme.
Yahu Fatih Bey Ahmet Arslan ve Celal Şengör ile tekrar felsefî programlar yapsanıza, lutfen.
Yahu kim bulacaksa bulsun şu klon makinesini bu beyleri dinleme zevkinden mahrum birakmasin bizi.
Ayrica bu programin hakki 1saat 45 dakika degil 3 3,5 saat bile zor kesiyordu şimdi 2 saatle yetinmek içime oturuyor.
Etik tartışmalardan insan kopyalanması yasak ama bana göre dünyanın bir yerlerinde insan kopyala üzerine birileri belki yasadışı bir şeyler deniyor dur.
Demokraslarenasltl11
Ugurdundarugurdundar
Super program. Devamini dileriz...
programı sona koyun başka program varsa , onu önce yayınlayın , bunun daha fazla uzun sürmesini istiyoruz
Keşke her kanalda böyle insanlar görsek sürekli olarak. Burnum havada yorum yapmak istemiyorum fakat televizyon programlarının geneli gibi tonlarca kum arasında çöl çiçeği gibi duruyor bu program. Mümkünse 3-4 saatlik bol aralı yayınlar yapıp hocaları teşvik edelim programlara. Gerçi hocalara kalsa ara vermeyecekler o da ayrı mesele.
Gerçekten efsane program. 👏👏👏
Süper! Fatih altayli yaptiginiz en faydali is. Sag ol
Bir sosyoloğun eksikliği hissediliyor programda. Umarım 19 ve 20. YY konuşulurken bir sosyolog da olur.
İnanç,bildiklerinin doğruluğuna güveniyor olmaktır.Sorgulama,bildiklerinden emin hale gelerek inancını daha da derinleştirmektir.
Ahmet hocanın 1:44:00 daki cümlesi yanlış anlaşılmasın, kullandığımız günlük konuşma dilindeki kelime o :)
Ahmet hoca Türkiye nin yetiştirdiği en iyi felsefecilerden biridir arkadaşlar. Celal hoca tabi ki kültürlü biri fakat mukayese kabul etmez felsefe konusunda.
Ahmet Arslan'ın 1:30 'dan itibaren bahsettiği şey aslında zaten oldu. Zaten bunun sonucu olarak toplum ile elitler arasında birbirlerine yabancılaşma ve yozlaşma belirdi, imparatorluklar bunun bir sonucu olarak yıkıldı ve programın konusu olan yeni çağ ve içinde bulunduğumuz modern toplumlar oluştu. Aynı şeyi tekrarlamanın bizi tekrar bulunduğumuz noktaya getireceği bana kalırsa aşikardır.
Daha sık görmek istiyoruz hocalarimizi
GüZel program tebrikler
Ahmet Arslanin tekbasina bir programini gorursem coook cok mutlu olurum. Gerekirse bence Fatih bey Izmire gitsin. Tum Azerbaycanda reklamini yaparim programin ratinginiz icin)))
23:50 sayın Prof. Dr. Ahmet Arslan'nın bunca bilimsel birikiminden sonra söylediği söz "hırsızlık malı olsunda en iyisi olsun " anlayışı
ilginç doğrusu..
pür pragmatik bakıyor bu işe hoca. Bana da tuhaf geldi bu cümlesi. Şahane bir çalıntı malı (kitabı) uyduruk bir çalıntı olmayana bende tercih ederim sanırsam. çalmış ama süper gibi :D
@@edillemirancuk2609 Doğru olduğuna inandığım bir söz "Alimler toplumların tuzu gibidir, onları bozulmaktan korur", hoca kendine göre doğru bakış açısına sahip olabilir, lakin bu bakış açısını örnek alabilecek insanların topluma verebileceği zarar düşünülürse, işte bu bakış açısı hiç de bilimsel gelmedi bana, neyse konuyu uzatmaya gerek yok hoca da insan sonuçta doğru söylediklerini alır yanıldıklarını almayız. Buradan sonuçla aklıma gelen sorular bilimin ahlakı var mı?, ahlaklı bilim olur mu?, bilim insan için mi?, toplum için mi? yoksa sedece bilim için mi?
Hocalarım ağzına diline sağlık 👏👏👏👏
Celal hocamın dediğini uyguluyorum dinlemek yetmez okumak lazım
Okuduğunu bi ara anlatta dinliyim (:
@@TheRuzenqures ??
bir önceki programda celal hoca sazı elinden hiç bırakmamıştı kuvvetli muhtemel ahmet hoca ayar vermiş olmalı ki celal hoca hem bu programda diğer bütün programlara nazaran az konuştu hem de mutsuz sıkılgan bir tavrı vardı program boyunca.celal hoca "konuşmayınca" 3 saat süren program 2 saat bile sürmemiş
fatih abi seni bu kadar çok sevmem neden acaba? galiba bu kadar aykırı oluşun. harika bir insansın senle tanışmayı çok isterdim.
Ahmet arslanı bir urfalı olarak cok severim. Fikirleri ve söyledikleri çok doğal ve mantıklı ama maalesef özellikle bazı kesim felsefeyi tamamen yok ve saçma sayıp sadece dini on plana çıkarıyor. Kendi içimize kapanmış kendi dünyamızda yasamaya çalışıyoruz gözlerimizi açıp keşfetmenin farkında olmalıyız.
Aynı akşamda Celal Şengör, Ahmet Arslan ve Teoman Duralı Hocalar...Habertürk şov yapıyor, emin olun bu düzey Avrupa televizyonunda yok.
Ahmet Hoca ile Dücane'yi kıyaslamak :) ağır ağır konuşunca iyi felsefeci mi oluyorsun? :) geçiniz.
Fatih Altaylı müthiş yönetiyor abi
Celal hoca çok güzel atistiriyorsun gece 4de izliyorum aciktik tombik ya🙃🙃 çok değerli bir insansınız Allah için seviliyorsun🤭
Ahmet Hoca sondaki konuşmasında ağlayacaktı nerdedeyse! Böyle konumlara gelip rahat rahat hayatını yaşamak varken böyle sorunları kendine dert edinip konuşurken sinirlenen insanlara hayran olmamak elde değil. Ayrıca Fatih Bey'in, Celal Hocaya bi sayygısızlık yapmayacak şekilde bir ayarlama yapıp Ahmet Hocayı programa tek çıkarması lazım. Anlatacağı bir çok şey yarım kaldı.
Ahmet arslan daha sık katılsa keşke. Burdan açıp tekrar izliyorum yeni bölümler olmadığı için.