@@pomicolanalbant Sunteti dvs. amabil, două inconveniente mari sunt: Am 61 de ani și sunt femeie. Vă urmăresc din curiozitate și pentru că m-am mutat de patru ani la țară și sper să-mi pot ajuta cumva pomii pe care îi am. Vă mulțumesc oricum pentru încurajare.
Vă mulțumim pentru tot ,sunteți un cadru didactic de excepție , ne uimiți cu câtă plăcere și dăruire prezentați aceste tutoriale cu explicații pe intelesul tuturor , incât este imposibil să nu rămânem cu lecția învățată , oricât de nepricepuți am fi ! Respect ! Să avem cu toții o primăvară frumoasă!
Buna seara, Mestere , nu cred ca mai exista cineva de calitatea si priceperea dumneavoastra,.Modul de a explica pe intelesul tuturor,este uimitor. Va felicit, mult respect.
Mulțumesc! Acum stiu ce il asteapta pe cireșul meu ,eu nefiind acasa tot timpul s-a tot "dezvoltat". Sunteți cel mai bun,explicati sa înțeleagă toată lumea!
Mulțumim pentru sfaturi domnul inginer Ne bucuram ca măcar acum când nu este prea târziu la grădinărit v-am descoperit Ne dați informații foarte detaliate Domnul să aibă grijă de dumneavoastră și va dorim anii lungi ,sănătoși și binecuvantati❤
RAPOSATUL MEU TATA,RIP !!!! ,IUBEA ASA MULT POMII FRUCTIFERI...SOTUL MEU ADORA SA INVETE DESPRE POMI,POMICULTURA...SI DEJA ARE MOSTRE PE ROD,DIN ALTOIRILE SALE !!!ESTE ASA MANDRU SI ZAU,ARE DE CE !!! MERELE IONATHAN CELE MAI FRUMOASE SUNT DIN MARUL ALTOIT DE EL !!!
@@pomicolanalbantAm un cireș de aproximativ7-8 ani și astă vară,s-au uscat deodată, iar acum s-au decojit coaja de pe cireș și am observat că este trunchiul plin de găuri de carii ! Ce să fi cauzat acest fenomen ?
F. Frumos explicat....! (Ați putea face o filmare la acest cireș când va fi înflortit, sau cu rod....???)...mulțumim, sănătate să vă dea Dumnezeu....!!!!!!!!
Bună seara! Ce părere aveți despre folosirea masticului de altoire la sectionarile de dimensiuni mari? Ajută? Mulțumesc! Toate cele bune! Sunteți o enciclopedie în pomicultura!
Buna ziua, anul trecut am plantat un cireș, era la o unaltime de 120cm aproximativ, când s-a cosit iarba in livadă, cireșul a fost retezat din neatenție ramanand doar o parte de aproximativ 30cm de la pământ, credeți ca mai este vre'o șansă pt el sau ar trebui sa il scoatem? Va mulțumesc frumos!
se pot începe altoirile la cires? se anunță în următoarele 2 sapt temperaturi de 15 grade ziua și 3...4 noaptea , caisul da sa înflorească, corcodusul are mugurii floriferi destul de umflați
Va salut.am un cires cu virsta de10_15 ani.anul acesta a inflorit si a fructificat foarte mult luna aceasta auajuns fructele de marimea unui bob de mazare tari si rosii iar frunzele sunt palite si atirna in jos .Ramurile incep sa se usuce din virf.L_am tratat de monilioza fara rezultat ce pot face sa nu_ l pierd? Va multumesc anticipat ptr.un eventual sfat.
Problema este ca ,coroana nu mai primeste seva da la radacina ! Ori scoarta pe tulpina este intrerupta undeva,ori radacina este asfisiata . Daca scoarta este buna ,pana la nivelul radacinii , faceti acum o taiere de regenerare si sapati la cazma la baza pomuli pe o raza de 1,5m ,pentru aerisirea radacinii !
Cais batran de 15 ani cu multe sarpante degarnisite cu grosime de aprox. 8 cm in diametru , ramurile anuale fiind foarte sus( 4 m) . Pt regenerare in speranta ca apar ramuri anuale cat mai de jos se pot taia sarpantele groase la cep sau inel ? Multumesc!
Nu va complicati f mult si scurtati sarpantele acum ,sa ramana la un mertru si a-ti rezolvat problema ! Vor porni multi lastari si in tiamna puteti alege noile sarpante !
Mulțumesc pentru cunoștințele împărtășite cu noi. Ajutați mă cu un răspuns. Pe coaja pomilor gasesc formațiuni dreptunghiulare din lut 2 pe 4 mm,înalte de mai putin de 1mm,grupate încât ocupă zone întinse. Adăpostesc oua,cred de insecte. Vă rog răspundeți carui daunator aparțin și cum îl pot combate. Dacă e necesar,poate sunt benefice,în livadă îngrijesc o mare stupina
buna ziua. permiteti-mi o sugestie pentru un clip video: cum facem corect tratamente la copacii cu coroana inalta, 5 -6 m, in conditiile in care tija vermorelului are 1m si un pic si inaltimea lucratorului e 1,7m.
Va salut ! Cel mai probabil din cauza alernantei intre seceta puternica si irigat ! In cazul unei secete prelungite ,cleiul poate cuprinde intreg pomul !
Anul trecut am plantat cativa pomi si cred ca i -am pus prea adanc,cu altoiul in pamant si nu s-au dezvoltat prea bine.Ar fi bine sa-i scot sa ii plantez mai sus?
In alt videoclip ati spus ca la o ramura multi anuala lastarul din varf se taie la 40 cm, cea laterala ext. La 30 cm iar restul ramurilor se taie la cep. Acum vad ca taiati ramura de prelungire a scheletului la cep ??
Aș dori să știu cum se face altoiul. Am încercat în doi ani la rând la un liliac chinezesc și la o magnolie, dar nu am reușit. Care-i secretul? În care ramură trebuie să se facă tăietura? Care este diametrul altoiului și câți muguri trebuie să aibă? / Lungime? Eu după altoire am izolat cu bandă izoliera neagră care se fol în electricitate. Multumesc!
Va salut ! Altoirea se face in aprilie ,in schelet de 2-4 ani ,gros maxim 5cm ,in despicatura ,ramura altoi recoltata in februarie si tinuta la rece pentru a intarzia intrarea in vegetatie ,ramura altoi este de un an ,lungimea recoltata 7-10 ochi ,segmentul pentru altoire de trei ochi si dupa altoire se scurteaza la doi ,segmentul de altoire se scoate din partea centrala a ramurei altoi ,la altoire limita dintre scoarta si lemn (linia cambiala )a altoiului ,sa fie aliniată cu Cea a portaltoiului ! Atentie !trebuie alineate liniile cambiale si nu partea exterioara a scoartelor ,pentru ca scoartele au grosimi diferite ,iar linia cambiala este la limita dintre scoarta si lemn !!
@@pomicolanalbant Mulțumesc pt răspuns . Recunosc ca nu am înțeles mare lucru cu toate ca m-am străduit. Am locuit la țară, cu agricultura am lucrat dar nu am cochetat niciodată cu arboricultura. Eu locuiesc în Canada. Multumesc pentru profesionalismul dvs.
Buna seara.Daca un cires sau alt pom fructifer s-a dezvoltat foarte slab din cauza soarecilor de camp care i-au afectat radacinile,se poate taia in anul 2 de la plantare la o anumita inaltime daca are muguri viabili? Multumesc anticipat. Va rog,daca puteti sa faceti un tutorial in care sa ne spuneti cum scapati d-voastra de aceste rozatoare,fiindca nu exista pe internet o metoda cat de cat sigura,toti se rezuma la niste momeli,care de fapt la o anumita suprafata de teren ii o pierdere de vreme si de bani.Multumesc.
Va salut ! Puteti sa-i scurtati pentru a reduce masa vegetativa ,pentru a echilibra cu radacina ! In legatura cu rozatoarele ,este vorba despre o inplicare la nivel mult mai mare ,nu puteti rezolva asta prim interventii izolate! Eu zic ca ar trebui sa apelati la institutiile statului ,care raspund de astfel de situatii !
Am un nuc care s-a dezvoltat foarte mult (tulpina de aproximativ 50 cm) si creeaza mai multe probleme, desi fructele sunt foarte bune: E mult inclinat, are ramuri peste casa vecinului si chiar peste niste fire electrice. Va rog sa ma sfatuiti daca si cum se poate reduce coroana la un diametru de 6-8 metri (6 ar fi ideal). Va multumesc.
Buna. Eu am plantat in toamna ,meri ,ciresi ,pruni ,peri in total am 10 pomi fructiferi. I-am lasat la 60-80 cm . Acum in primavara ce trebuie facut? Sapat pe langa ei? Stropiti cu ce? Da-mi niste sfaturi te rog! Sunt incepator e prima data cand plantez pomi! Mulțumesc ca imi citesti mesjul
Bună seara! Stimate Domn, vin și eu cu o întrebare Avem și noi o livada cu pomi plantați de trei ani Din păcate nu se dezvolta deloc Sunt foarte mici Nu au o creștere frumoasa, pare ca nu cresc deloc Dați mi va rog un sfat ce aș putea să fac Nu iam am stropit cu nimic La doi din ei am găsit în interiorul tulpinii o gaura făcută de vierme sarma Vă rog ajutați mă Va mulțumesc anticipat!
Vă adresez rugămintea de a mă sfătui cu privire la un cireș Stella, în vârstă de 12 ani, altoit pe mahaleb. În urmă cu 5 ani am observat că una din șarpante are vârful care pornește mai târziu în vegetație, iar ulterior este galben. După ce vegeta astfel, anul următor acel vârf se usca și trebuia să îl tai. Porțiunea rămasă dinspre vârf a acelei șarpante în anul următor pornea în vegetație mai târziu, vegeta într-o culoare mai spre galben, iar până toamna se usca. În acest mod, respectivul pom a pierdut 2 șarpante și jumătate din a treia, având acum o șarpantă sănătoasă și jumătate dintr-a doua. Puteți să îmi spuneți care ar fi cauza acestui lucru și dacă aș putea face ceva pentru acest pom? (precizez că tratamentele de monilioză s-au făcut permanent, nefiind urme de boală, iar pomul a crescut și rodit an de an pe porțiunea rămasă sănătoasă)
Precizez că pomul este plantat în județul Teleorman, zona fiind foarte secetoasă, iar pomul primea apă doar pe timpul verii, aproximativ 120 litri la o lună.
Cu spuneti dumneavoastra ,astea sunt manifestarile de asfixiere a radacinii pomului ,pot fi si alte cauze care compromit radacina pomului dar mai rar . Saoati adanc cu cazmaua ,pana dati de radacini ,fara sa maruntiti pamantul si faceti asta acum ,dar si inprimavara o data !
Aș mai avea nevoie de încă două vieți pentru a învăța măcar 1% din cate știți dvs. Toată admirația!
Nu e chiar asa ,o sa vedeti asta dupa un an de urmarire a acestui canal !
@@pomicolanalbant Sunteti dvs. amabil, două inconveniente mari sunt: Am 61 de ani și sunt femeie. Vă urmăresc din curiozitate și pentru că m-am mutat de patru ani la țară și sper să-mi pot ajuta cumva pomii pe care îi am. Vă mulțumesc oricum pentru încurajare.
❤❤❤
@@NoName-zo3pu, faptul ca sunteti femeie nu e un inconvenient ... nici in horticultura. :)
Vă mulțumim pentru tot ,sunteți un cadru didactic de excepție , ne uimiți cu câtă plăcere și dăruire prezentați aceste tutoriale cu explicații pe intelesul tuturor , incât este imposibil să nu rămânem cu lecția învățată , oricât de nepricepuți am fi ! Respect ! Să avem cu toții o primăvară frumoasă!
Zile frumoase va doresc !
Buna seara, Mestere , nu cred ca mai exista cineva de calitatea si priceperea dumneavoastra,.Modul de a explica pe intelesul tuturor,este uimitor. Va felicit, mult respect.
Va mulțumesc ! Zile bune !
Simplu și concis ca întotdeauna. Vă mulțumim!!! O seară plăcută!
Multumim la fel ! 👍
Mulțumim încă o dată!!O adevărată enciclopedie! Sănătate și numai bine!
Va salut ! Cu drag !
Mulțumesc! Acum stiu ce il asteapta pe cireșul meu ,eu nefiind acasa tot timpul s-a tot "dezvoltat". Sunteți cel mai bun,explicati sa înțeleagă toată lumea!
Va salut si va mulțumesc !
Sunteți minunat ! Dumnezeu să vă răsplătească cu multă sănătate. Vă mulțumesc pentru toate sfaturile.
S-aveti fericire !
Domnul sa va binecuvanteze !
Aveti ceva deosebit !
Doamne ajuta !
Mulțumim pentru sfaturi domnul inginer
Ne bucuram ca măcar acum când nu este prea târziu la grădinărit v-am descoperit
Ne dați informații foarte detaliate
Domnul să aibă grijă de dumneavoastră și va dorim anii lungi ,sănătoși și binecuvantati❤
Va salut si va mulțumesc !
Foarte frumos explicat. Mulțumesc frumos. Multă sănătate domnule Ioan.
Va salut ! Multumim la fel !
Ati distrus ciresul! saracu de el! e greu sa inveti ceva ...incercam sa facem fata .Felicitari !
Vă mulțumesc mult și apreciez tot ce ne învățați.
Va mulțumesc !
Mulțumesc pentru sfaturile acestea prețioase !
Bine explicat pe înțelesul tuturor. Mulțumesc!
Multumesc! Sanatate si numai bine!
Va salut si va mulțumesc !
Sanatate maxima si numai bine......
Multumim la fel !
RAPOSATUL MEU TATA,RIP !!!! ,IUBEA ASA MULT POMII FRUCTIFERI...SOTUL MEU ADORA SA INVETE DESPRE POMI,POMICULTURA...SI DEJA ARE MOSTRE PE ROD,DIN ALTOIRILE SALE !!!ESTE ASA MANDRU SI ZAU,ARE DE CE !!! MERELE IONATHAN CELE MAI FRUMOASE SUNT DIN MARUL ALTOIT DE EL !!!
Sa-l ocroteasca D-zeu !
Maestre pot altoii un mar la inceput de martie.Cu stima
Va salut ! In aprilie ,dupa ce porneste in vegetatie !
MULTUMESC FOARTE FRUMOASA EXPLICATIA.
Va salut !
Vă mulțumesc, mai ales pentru amănuntul cu lăcusta călugăriță!
Zile bune !
Bună ziua, de fiecare data învăț ceva nou pentru care vă mulțumesc.
Va salut si ma bucur !
As ruga pe domnul profesor sa ne spuna cum sa tratam un atac masiv de mobiliza la cires și la vișin! Mulțumesc!
Faceti tratamente dupa floare cu champ 0,15% ,chorus ,switch .
Fie atre reprezinta un tratament la o distanta de doua saptamani !
😍👌🏼Mulțumim🤗
Sānātate si numai bine 🙏🏼🙌🏼🕊
Zile frumoase va doresc !
@@pomicolanalbant Mulțumesc 🙏🏼
Buna ziua,va multumesc,va doresc sanatate dle!🙏🤝
Cele bune ! 🤝
Multumiri si multa sanatate!
Multumim la fel !
Multumim, sanatare !
Va salut !
Mulțumim, Maestre !
Cu drag ! 👍
👍,lecții f interesante,am dori ceva despre nuci,de la formarea scheletului pina la taeri pentru nucari mai în vârstă.
Va salut ! Voi face dar mai dureaza !
@@pomicolanalbantAm un cireș de aproximativ7-8 ani și astă vară,s-au uscat deodată, iar acum s-au decojit coaja de pe cireș și am observat că este trunchiul plin de găuri de carii ! Ce să fi cauzat acest fenomen ?
F. Frumos explicat....! (Ați putea face o filmare la acest cireș când va fi înflortit, sau cu rod....???)...mulțumim, sănătate să vă dea Dumnezeu....!!!!!!!!
Cum sa nu !
Sănătate vă doresc
Va salut !
Buna seara oameni dragi! Multumim frumos maestre!
Va salut !
Va multumesc....respect !
Va salut !
Mulțumim!👍
Si eu !
Mulțumesc.
Si eu !
🤝
Va salut !
Felicitări
Va mulțumesc !
Multumesc, va urmăresc constant pt că totdeauna transmiteți sfaturi utile.
Tăierile la vișin sunt asemănătoare?
Da ,este valabil si oa visin 👍
Un material aproape complet dar educativ! A-ti uitat sa reduceti radacina! Cu ponta de calugarita ce faceti, nu este afectata de lucrari? Multumesc!
Va salut ! Radacina a fost taiata in filmul facut inaite !
Calugarita sta bine ,asteapta caldura sa eclozeze ,este cea mai prietenoasa insecta !
Bună seara
Va salut !
Va salut, va urmăresc mereu cu drag, as dorii sa știu dacă recomandați văruitul cireșului, mentinez ca cireși mei merg pe al 5 an, mulțumesc anticipat
Mulțumesc pentru lecții! Nu înțeleg de ce lăsați cep pe interior? Nu vrem să pătrundă lumina acolo?
Va salut ! Da lasam lumina ,dar nu eliminam tot !
Lasam cepi ,din care vor porni trei ,patru ramuri mijlocii !
Bună seara! Ce părere aveți despre folosirea masticului de altoire la sectionarile de dimensiuni mari? Ajută? Mulțumesc! Toate cele bune! Sunteți o enciclopedie în pomicultura!
In schemele de tratament prezentate apare produsul Flint Plus care in afara de ambalaj 6 kg nu se gaseste. Cute ce poate fi inlocuit?
inlocuitor pentru flint plus :BELLIS sau SERCADIS !
Va multumesc.
buna ziua,cand se curata ciresul? multumesc.
Va salut ! Dupa recootare ,incepand cu sfarsitul lunii august ,dar si in prinavara daca nu sa reusit !
Buna ziua, anul trecut am plantat un cireș, era la o unaltime de 120cm aproximativ, când s-a cosit iarba in livadă, cireșul a fost retezat din neatenție ramanand doar o parte de aproximativ 30cm de la pământ, credeți ca mai este vre'o șansă pt el sau ar trebui sa il scoatem? Va mulțumesc frumos!
Va salut ! Porneste mai de jos ! E ok !
Va mulțumesc frumos pt răspuns! Sănătate ❤
se pot începe altoirile la cires? se anunță în următoarele 2 sapt temperaturi de 15 grade ziua și 3...4 noaptea , caisul da sa înflorească, corcodusul are mugurii floriferi destul de umflați
In aprilie !
Buna seara.
Nu afectează mugurele apical tăierea in acest fel?
Nu !
vad ca pe ramuri sunt unele rani locale ca niste julituri, sparturi? de la ce apar? sunt o problema?
Buna seara ! Lovituri mecanice ,nu sunt ingrijorari !
Va salut.am un cires cu virsta de10_15 ani.anul acesta a inflorit si a fructificat foarte mult luna aceasta auajuns fructele de marimea unui bob de mazare tari si rosii iar frunzele sunt palite si atirna in jos .Ramurile incep sa se usuce din virf.L_am tratat de monilioza fara rezultat ce pot face sa nu_ l pierd? Va multumesc anticipat ptr.un eventual sfat.
Problema este ca ,coroana nu mai primeste seva da la radacina !
Ori scoarta pe tulpina este intrerupta undeva,ori radacina este asfisiata .
Daca scoarta este buna ,pana la nivelul radacinii , faceti acum o taiere de regenerare si sapati la cazma la baza pomuli pe o raza de 1,5m ,pentru aerisirea radacinii !
Cais batran de 15 ani cu multe sarpante degarnisite cu grosime de aprox. 8 cm in diametru , ramurile anuale fiind foarte sus( 4 m) . Pt regenerare in speranta ca apar ramuri anuale cat mai de jos se pot taia sarpantele groase la cep sau inel ? Multumesc!
Nu va complicati f mult si scurtati sarpantele acum ,sa ramana la un mertru si a-ti rezolvat problema !
Vor porni multi lastari si in tiamna puteti alege noile sarpante !
Salutare am cumparat un cires de altoi anulare trecut are 1m si nici o ramura.trebuie taiat de la jumatate?
Vedeti aici 👉ua-cam.com/video/Er0E1FtHRQY/v-deo.htmlsi=ZwWLlKs-_2BJLP7l
Mulțumesc pentru cunoștințele împărtășite cu noi. Ajutați mă cu un răspuns. Pe coaja pomilor gasesc formațiuni dreptunghiulare din lut 2 pe 4 mm,înalte de mai putin de 1mm,grupate încât ocupă zone întinse. Adăpostesc oua,cred de insecte. Vă rog răspundeți carui daunator aparțin și cum îl pot combate. Dacă e necesar,poate sunt benefice,în livadă îngrijesc o mare stupina
Nu pot sa-mi dau seama !
buna ziua. permiteti-mi o sugestie pentru un clip video: cum facem corect tratamente la copacii cu coroana inalta, 5 -6 m, in conditiile in care tija vermorelului are 1m si un pic si inaltimea lucratorului e 1,7m.
Va salut !
Cu atomizorul este solutia mai sigura .
@@pomicolanalbant multumesc.
Bună ziua! Scoarța la cireș a început să crape la baza tulpinii cu emanate de clei. Dacă-i o problemă, ce se poate face? Mulțumesc!
Va salut ! Cel mai probabil din cauza alernantei intre seceta puternica si irigat !
In cazul unei secete prelungite ,cleiul poate cuprinde intreg pomul !
Anul trecut am plantat cativa pomi si cred ca i -am pus prea adanc,cu altoiul in pamant si nu s-au dezvoltat prea bine.Ar fi bine sa-i scot sa ii plantez mai sus?
Va salut ! Da trebuie sa-i replantati si nu uitati inainte de plantare scurtati un pic rada cinile groase ,sa se vada alb !
In alt videoclip ati spus ca la o ramura multi anuala lastarul din varf se taie la 40 cm, cea laterala ext. La 30 cm iar restul ramurilor se taie la cep. Acum vad ca taiati ramura de prelungire a scheletului la cep ??
Video din 9 apr.2022
Va salut ! Da ,pentru ca lastarul care va porni sa fie mai viguros in situatia asta !
Cum tăiem un pom columnar
Caut sa fac asta !
Aceste taieri se pot face si in vegetatie?
Da !
Aș dori să știu cum se face altoiul. Am încercat în doi ani la rând la un liliac chinezesc și la o magnolie, dar nu am reușit. Care-i secretul? În care ramură trebuie să se facă tăietura? Care este diametrul altoiului și câți muguri trebuie să aibă? / Lungime? Eu după altoire am izolat cu bandă izoliera neagră care se fol în electricitate. Multumesc!
Va salut ! Altoirea se face in aprilie ,in schelet de 2-4 ani ,gros maxim 5cm ,in despicatura ,ramura altoi recoltata in februarie si tinuta la rece pentru a intarzia intrarea in vegetatie ,ramura altoi este de un an ,lungimea recoltata 7-10 ochi ,segmentul pentru altoire de trei ochi si dupa altoire se scurteaza la doi ,segmentul de altoire se scoate din partea centrala a ramurei altoi ,la altoire limita dintre scoarta si lemn (linia cambiala )a altoiului ,sa fie aliniată cu Cea a portaltoiului !
Atentie !trebuie alineate liniile cambiale si nu partea exterioara a scoartelor ,pentru ca scoartele au grosimi diferite ,iar linia cambiala este la limita dintre scoarta si lemn !!
@@pomicolanalbant Mulțumesc pt răspuns . Recunosc ca nu am înțeles mare lucru cu toate ca m-am străduit. Am locuit la țară, cu agricultura am lucrat dar nu am cochetat niciodată cu arboricultura. Eu locuiesc în Canada. Multumesc pentru profesionalismul dvs.
Am un prun bătrân de peste 15 ani soiul stenly care a crescut strâmb〽️ direct scheletul a crescut spre stânga și nu știu ce să îi fac mă puteți ajuta?
Va salut ! Daceti o reductie mai de la baza acum si vor porni multi lastari lacomi !
Peste un an va alegeti noi ramuri de schelet !
Mulțumim mult sinteti o adevărată enciclopedie pt noi care vrem sa învățăm despre pomi din gradina noastră multă sanatate
Nectarinul se taie la fel ca piersicul?
Sigur
Buna seara.Daca un cires sau alt pom fructifer s-a dezvoltat foarte slab din cauza soarecilor de camp care i-au afectat radacinile,se poate taia in anul 2 de la plantare la o anumita inaltime daca are muguri viabili? Multumesc anticipat. Va rog,daca puteti sa faceti un tutorial in care sa ne spuneti cum scapati d-voastra de aceste rozatoare,fiindca nu exista pe internet o metoda cat de cat sigura,toti se rezuma la niste momeli,care de fapt la o anumita suprafata de teren ii o pierdere de vreme si de bani.Multumesc.
Va salut ! Puteti sa-i scurtati pentru a reduce masa vegetativa ,pentru a echilibra cu radacina !
In legatura cu rozatoarele ,este vorba despre o inplicare la nivel mult mai mare ,nu puteti rezolva asta prim interventii izolate!
Eu zic ca ar trebui sa apelati la institutiile statului ,care raspund de astfel de situatii !
Multumesc mult.Tot respectul.@@pomicolanalbant
Puteti pune in punga o pastila cu otrava dupa care o ingropati la radacina@@Paduraretul
Un lucru nu inteleg, de ce taiem ramura de schelet interioara la cep daca nu dorim sa vegeteze in interior?
Va salut ! Pentru ca avem nevoie de ramuri de rod si pe interior !
Când se fac tăierile de reconstructie la un cires atacat de moniloză și care este plin de rod dar și-a pierdut aproape toare frunzele ???
Am un nuc care s-a dezvoltat foarte mult (tulpina de aproximativ 50 cm) si creeaza mai multe probleme, desi fructele sunt foarte bune: E mult inclinat, are ramuri peste casa vecinului si chiar peste niste fire electrice. Va rog sa ma sfatuiti daca si cum se poate reduce coroana la un diametru de 6-8 metri (6 ar fi ideal). Va multumesc.
Da ,puteti face reductii in primavara ,in lemn multianual,in toata coroana si cautati sa scurtati acum ramuri anuale,pentru a ramifica !
@@pomicolanalbant Multumesc foarte mult pentru sfaturi.
Buna. Eu am plantat in toamna ,meri ,ciresi ,pruni ,peri in total am 10 pomi fructiferi. I-am lasat la 60-80 cm . Acum in primavara ce trebuie facut? Sapat pe langa ei? Stropiti cu ce? Da-mi niste sfaturi te rog! Sunt incepator e prima data cand plantez pomi! Mulțumesc ca imi citesti mesjul
Doar apa !
La toți pomii trebuie curățat cu cosorul ,la tăietură?
Asa e bine ,mai ales daca fierastraul are ceaprazul mare !
Bună seara! Stimate Domn, vin și eu cu o întrebare Avem și noi o livada cu pomi plantați de trei ani Din păcate nu se dezvolta deloc Sunt foarte mici Nu au o creștere frumoasa, pare ca nu cresc deloc Dați mi va rog un sfat ce aș putea să fac Nu iam am stropit cu nimic La doi din ei am găsit în interiorul tulpinii o gaura făcută de vierme sarma Vă rog ajutați mă Va mulțumesc anticipat!
Folositi produsul sprintene ,in apa de udat si adaugati karate zeon in doua udari !
Dozele pe ambalaj !
Vă mulțumesc pentru răspuns! Sănătate și numai bine vă doresc!
Buna seara . In ce luna se taie ciresul pt regenerare ?Am citiva ciresi f inalti si doresc sa ii regenerez, sa il tai de jos.
Va salut ! Primavara ,chiar inainte de a intra in vegetatie
Vă adresez rugămintea de a mă sfătui cu privire la un cireș Stella, în vârstă de 12 ani, altoit pe mahaleb. În urmă cu 5 ani am observat că una din șarpante are vârful care pornește mai târziu în vegetație, iar ulterior este galben. După ce vegeta astfel, anul următor acel vârf se usca și trebuia să îl tai. Porțiunea rămasă dinspre vârf a acelei șarpante în anul următor pornea în vegetație mai târziu, vegeta într-o culoare mai spre galben, iar până toamna se usca. În acest mod, respectivul pom a pierdut 2 șarpante și jumătate din a treia, având acum o șarpantă sănătoasă și jumătate dintr-a doua. Puteți să îmi spuneți care ar fi cauza acestui lucru și dacă aș putea face ceva pentru acest pom? (precizez că tratamentele de monilioză s-au făcut permanent, nefiind urme de boală, iar pomul a crescut și rodit an de an pe porțiunea rămasă sănătoasă)
Precizez că pomul este plantat în județul Teleorman, zona fiind foarte secetoasă, iar pomul primea apă doar pe timpul verii, aproximativ 120 litri la o lună.
Cu spuneti dumneavoastra ,astea sunt manifestarile de asfixiere a radacinii pomului ,pot fi si alte cauze care compromit radacina pomului dar mai rar .
Saoati adanc cu cazmaua ,pana dati de radacini ,fara sa maruntiti pamantul si faceti asta acum ,dar si inprimavara o data !