Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a slujit Taina Sfântului Maslu la Mănăstirea Slătioara

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 вер 2024
  • Pelerinii au participat vineri, 9 august 2024, la Taina Sfântului Maslu oficiată în Biserica cu hramurile „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” a Mănăstirii „Sfinţii Voievozi” - Slătioara, comuna Râşca, judeţul Suceava. Slujba a fost săvârşită de către arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Soborul slujitorilor a fost format din preoţi mireni şi monahi din Eparhia Iaşilor şi din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor. Cei prezenţi s-au rugat pentru sănătatea lor sufletească şi trupească, dar şi a celor dragi. Răspunsurile la strană au fost oferite de către Corul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” al aşezării monahale, dirijat de monahia Sebastiana Mutu.
    Predica de la finalul slujbei a fost ţinută de către părintele Florin Buţincu de la Parohia Brustureţ-Mironeasa, judeţul Iaşi, care a vorbit despre importanţa Tainei Sfântului Maslu în viaţa credincioşilor.
    Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a încurajat obştea Mănăstirii Slătioara, păstorită de către stavrofora Ecaterina Siritean, în lucrarea încredinţată de către Părintele Arhiepiscop Calinic.
    Protosinghelul Damaschin Raclea, slujitor la Mănăstirea Slătioara, a mulţumit părintelui stareţ Nicodim pentru că a slujit Taina Sfântului Maslu, precum şi tuturor celor prezenţi. În timp ce pelerinii au fost miruiţi, corul bisericii a interpretat câteva pricesne.
    Prima biserică a Mănăstirii Slătioara este din lemn şi a fost ridicată în 1797. Pe 11 septembrie 1980, a fost pusă piatra de temelie pentru Biserica cu hramurile „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, a cărei ornamentaţie exterioară este similară cu cea a Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi. Lucrările au fost coordonate de către părintele Vasile Bostan, care a îndeplinit funcţia de paroh. Actualul complex a fost înfiinţat ca mănăstire în anul 1993, însă nu a funcţionat din cauza lipsei personalului monahal.
    Pe 1 mai 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Calinic, odată cu numirea în funcţia de stareţă a stavroforei Ecaterina Siritean, Mănăstirea Slătioara şi-a reluat statutul de funcţionare.

КОМЕНТАРІ •