Hemen her soruya ve soruna, felsefi arka planıyla paralel giden yanıtlarınız harika... İzlediğim tarihten tam 7 sene evvel yayınlanmış bir video olmasına rağmen. Hiç falsoya düşülmemiş. Şimdilerde boşuna Profesör olmamışsınız. Bunu hak ettiğiniz taa o günlerden belliymiş. Tebrik ederim.
çok değerli bir hocasınız sizinle daha erken tanışsaydım üniversiteye hazırlanırdım sizden eğitim alabilmek için iyi ki varsınız iyi ki burdan bizimle paylaşıyorsunuz bilgi ve tecrübelerinizi
Yapay zeka hakkında hiç bir şey bilmeyenlerin yaptığı şöyle uçacak böyle kaçacak gibi saçma videolar ortalıkta geziyor, siz işin felsefesini akıl ve bilim çerçevesinde çok güzel anlatmışsınız. Sağolun hocam.
hocam valla vidyolarınız her ne kadar bilgisayar bilimleri ağırlıklı olsada bazen böyle felsefi konularda konuşmanız çok iyi geliyor:) çok iyi bir konuşma olmuş
Hocam son dakikalara doğru 30:34 den itibaren sanki yapay zekayı yapmış ama pişman olmuş , çeteler tarafından öldürülmeye çalışılan adamın itirafları gibi bir film sahnesi izledim :D
Sizin kanalınıza çok değerli. Gelecekte seçeceğim iş hakkında hangi yönde eğitim almam gerektiği hakkında karar vermem için videolarınız çok değerli ve faydalı. Teşekkürler.
ua-cam.com/video/x4VTPHFK0eY/v-deo.html ua-cam.com/video/zW33yQuNIDg/v-deo.html ua-cam.com/video/J8YGOdI0c2A/v-deo.html ua-cam.com/video/CxEQAEmtLsQ/v-deo.html ua-cam.com/video/fYQIT5ydSl0/v-deo.html ua-cam.com/video/YyyoCH8oEnE/v-deo.html ua-cam.com/video/N3ej9ZtMzts/v-deo.html ua-cam.com/video/VsNP2WZieX0/v-deo.html Bu videolarda eksik kaldığını düşündüğünüz, veya merak ettiğiniz bir konu olursa her zaman yazabilirsiniz, elimizden geldiği kadarıyla video hazırlarız sizler için. Başarılar dilerim.
Yapay zeka çalışması hedefleyen birisi yazılım yönünden bilmesi gereken programlar nelerdir. Bir noktadan başlayıp sonuna kadar gidilecek bir projede tıkanmadan uyum sorunu yaşamadan potansiyel çıkabilecek sorunlara hızla müdahale edilebilecek hata olması halinde en başa yöneltmeyecek bir program var mı. bu program kullanımı gelecekte ölecek bir dil olmamalı. sizin düşünceniz nedir.
Selam Hocam. Insanlarda ki bu merak kendi sonunu getireceği aşikar. Benim merak ettiğim, acaba insanoğlunun yarattığı bu yapay zekada kendi sonunu getirecek mi? Ya da heryeri dahada yaşanılır halemi getirecek ?
yapay zeka hakkında bilgilendirme için çok teşekkürler. gayet başarılı bir anlatım. merak ediyorum da yapay zekayı kullanarak bir şey hakkında yazılmış bir yazıyı tanıtıp Bunu baz alarak ana konudan çıkmadan Bunun türevleri ni çıkarabilirimi? cevaplarsanız çok memnun olurum
Hocam merhaba, yaşım 39 ve süreçte bilgisayar programlama üzerine hazır şablonlarla wix ve wordpress ile web tasarımlarım oldu. Şimdilerde yapay zeka ve nice gelişim uygulamaları. BTK AKADEMİ de sunulan eğitimler sonuç verir mi sizler bana ne tavsiye edersiniz?
herkese merhaba ben bilgisayar mühendisliği okuyorum.proje olarak robotik kol yapıp bu robotik kol ile bardağın içine küp şekeri atacak.iki tane nesnemiz var bardak ve küp şeker.bu iki nesnenin arasındaki mesafeyi kamera ile ölçmem gerekiyor ve robotik kol ile nesnenin arasındaki mesafeyi bulmam gerekiyor.bunun için hangi metodu kullanmam gerek yardımcı olursanız sevinirim.
Nasıl oluyor da kendi varlığımızın farkında olabiliyoruz? Ve makinelerin bu aşamaya gelmesi ne kadar zor? Elektrik sinyalleri, nasıl bir araya gelecek de ortaya bilinçli bir varlık çıkaracak? Bilinç nedir? Sanırım bunlar önemli sorular... Bazı felsefeciler, 'bilinç'e ancak kendi bilincimizle bakabildiğimiz için (yani ancak subjektif bakabildiğimiz için) onu anlamamızın imkansız olduğunu söylüyor.
4 yıl geçmiş ancak belki gören olur diye yazmak istiyorum. Biz bilincin ne olduğunu bile bilmiyorken yapay zekanın nasıl bilinç kazanacağını haliyle bilemeyiz. Bilinci bilmememizin nedeninin etik dışı deneylerin yapılmıyor olduğunu düşünüyorum çünkü bilinç, zeka, refleks, alışkanlıklar gibi muhtemelen beyinde var olan bir olgu ve insan beyni günümüzde etik problemlerden dolayı detaylı bir şekilde incelenemiyor. İnceleyemediğimiz şeyin nasıl çalıştığını anlamaya çalışmak bence gereksiz bir eylemdir çünkü asla sağlam kanıtlara sahip olamama ihtimalimiz var
hocam merhaba kanalinizi yeni kesfettim ama iyi isler yaptiginiz belli :) ben azerbaycanliyim ve bilkent bilgisayar muhendisligini 100 % bursla kazandim ama 29 agustosda odtunun cevaplari aciklanacak eger kazanirsam hangisini tavsiye edersiniz?
açıkçası lisans seviyesinde aradaki fark çok fazla değil, yani fark var ama "buradaki tercih kesinlikle şu olmalı" denecek kadar büyük ve belirgin bir fark olduğunu söyleyemem. Bence iki üniversiteyi de gezin, derslerine bakın, hangi dersler hangi üniversite daha çok hoşunuza gidiyorsa onu seçersiniz (dersleri de çok büyük oranda ortaktır, arada bazı seçmeli dersler seçiminizi belirleyebilir). Bir de imkanınız olursa ikisinden de mezun kişilerle oturup konuşursunuz, farkını anlamak için. Başarılar dilerim.
Hocam merhaba, ben liseyi web programlama üniversiteyi ise bilgisayar programcılığı olarak okuyorum. Robotik programlamaya başlamak istiyorum, Nerden ve nasıl başlamalıyım nasıl bir yol izlemeliyim bu konuyla ilgili nerden eğitim alabilirim mekatronik mühendisliği bölümünün bu konuyla bir ilgisi varmıdır ? Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.
mekatronik mühendisliği, elektronik, makine ve bilgisayarın kesişimidir ve hepsinden ders alırsınız (bunun anlamı hiçbirisinin aldığı dersleri tam olarak alamazsınız, her alandan biraz bilir ve hiçbirisi kadar uzman olamazsınız). Benim gördüğüm kadarıyla son dönemde bütün bu alanlarda yazılımın ağırlığı çok arttı. Yani mesela insansız araba yapıyorlar, projenin %60 - %70'lik kısmı yazılımla geçiyor (ve bu daha geliştirme aşaması, geliştirme bitince olay çok daha fazla yazılıma kayacak (araç içi eğlenceler, cep telefonundaki uygulamalara benzer araç uygulamaları, park yeri bulan yazılımlar vs. vs. ) Bence bu konulara merakınız varsa bilgisayar mühendisliğine gidin, bir yandan da isterseniz elektronik veya makine ile çap yaparsınız.
Hocam bir sorum var cevaplarsanız çok sevinirim ben lise 2. sınıf öğrencisiyim mobil oyunları ve website üzerinde uzmanlaşmak istiyorum hangi programlama diliylle uğraşmam ustalaşmam gerekir bide sizin videolarınızda verileri alma ekleme filan var C videolarınızda peki ben oyunu yapmamda bu veriler değişkenler nasıl işime yarıyacak ben bwlki bunu anlayamadığım için biraz da korkuyorum c++ ve javascripte başlamayı düşünüyorum dediğim gibi bu veriler matematik işlemleri kodları ansıl bir siteyi veya oyunu oluşturabileceğiz örneğin bi oyunu oluşturuken mobil oyunun nersinden başlıyacağız nasıl yapıcaz hep merak ediyorum cevaplarsanız seviniirim hoca daha doğrusu örendiğimiz bu kodları nasıl kullanıcaz
vakti zamanında bu hocaya uymadığım için şuan sürünüyorum. bütün trenleri kaçırdım. blockchain, yapay zeka, embedded hepsini kaçırdım. millet aldı başını gitti ben hala aynı yerde sayıklıyorum. kendimi şu camdan aşağı atasım var şuan.
Hocam sizi dikkatle takip ediyorum. Fakat aklıma takılan bir şey var. Konuşurken sürekli kameranın sağ alt köşesine bakıyorsunuz. Orada dikkatinizi çeken nedir ? Saygılar.
:) evet orada notification center var, sürekli mesajları okuyorum bir yandan, mailler, mesajlar, haberler, uyarılar vs. daha az bakmaya dikkat ederim bundan sonra, teşekkürler.
ağzınıza sağlık hocam çok istifade ediyoruz dikkatimi çeken bir husus sık sık tevrat'tan örnek veriyorsunuz bu kâinattan bahsedip de kainatı yaratan zaten kitaplarından bahsetmemek zaten bilimsel olmazdı
Türkiye'den bahsediyorsak ve elektronik mühendisliğinden bahsediyorsak, bence çok bir yere geleceği yok. Ama gelişmiş ülkelerde böyle bir kariyerin önü çok açık. ua-cam.com/video/xvQMa0G9KTk/v-deo.html ua-cam.com/video/a7WvgfUaAvU/v-deo.html Başarılar
Hocam person of interest dizisini biliyormusunuz,bilmiyorsanız özet geçeyim; makine adında bir yapay zeka programı var tüm telefonları dinleyen,tüm mailleri,elektronik yazışmaları okuyan,her bilgisayarı ve veritabanlarını takip edip,her kamerayı izleyen bir yapay zeka programı ve amacı planlanan suçları tespit edip (cinayet,terör) yetkililere haber verip önüne geçebilmek. Sizce böyle bir yapay zeka programı şuan günümüzde varmıdır,veya yapılabilirmi? Ben izlendiğimizi,dinlendiğimizi,takip edildiğimizi düşünüyorum,herkes için düşündüğümüzde bu çok büyük bir veri,peki buradaki verinin analizini yapay zeka yapabilirmi?
Hocam ben bi kaç yıl önce Windows 7 satranç oyununu son seviye getirip bir kere yenmiştim. çok ugrastim bi hamle geri de almıştım, bahsettigniz hiç yenilemeyen makine Win7 chess oyunu degil sanırım?
evet değil :) şu anda ulaştığımız noktada bu iş için özel yazılımlar ve donanımlar üretilebiliyor. Bakın dünya şampiyonlarının elo puanlarına baktığınızda 2800'lere kadar çıkan insanlar görebilirsiniz. Objektif bazı çalışmalar bazı bilgisayar yazılımlarının (özel donanım gerektirmeden normal bir kişisel bilgisayarda çalışacak yazılımlardan bahsediyorum) 3300 seviyesinde elo alabileceğini gösteriyor. Bu seviyeye ulaşan insan yok (henüz). Ayrıca bu seviye bilgisayarların ve yazılım teknolojisinin ilerlemesi ile de sürekli ilerliyor.
Henüz kısa metrajlılar. Gerçi bir iki dizi var ama onlar tamamen bilgisayarla değil, daha çok bilgisayar yardımlı diyebiliriz. Tamamen bilgisayar tarafınan yapılan ise kısa metrajlı.
Hocam şöyle bir soruya cevap niteliğinde bir video talep ediyorum; yazılım dünyasında veya sektöründe yer alabilmek için akademik eğitim(üniversite) şart mıdır? Kendi görüşlerim var fakat sizin yorumunuz yerinde olacaktır. Teşekkürler.
bu soruyu onlarca kere cevapladık herhalde(farklı açıdan soruyorsanız lütfen detaylandırın). Hayır şart değildir, hayır hiçbir şey bilmeyen, hatta kod yazmayan kişiler de (ua-cam.com/video/1RRhtZqbUiY/v-deo.html) bu sektörde kariyer yapar. Sektör çok büyük, çok farklı çalışma alanları var ve herekse açık ve herkes yeterli bilgiden sonra ilerliyor. Ancak, şurası da çok önemli bir vaka. Doğru bir şekilde eğitim almış iyi bir üniversiteden mezun birisinin de hem gelebileceği nokta daha yukarılarda hem de gelme hızı çok daha hızlı. Yani mesela lise mezunu olup bu sektöre girmek isteyen 100 kişiden 2-3'ü başarılı olabiliyorsa, tarih mezunlarından 5 - 10'u, matematik mezunlarından 40-50'si başarılı oluyorsa bilgisayar mühendisliği mezunlarından 80 -90'ı başarılı oluyor (sayıları sadece fikir versin diye gözlemlerime dayanarak veriyorum). Sonuç olarak belirli bir seviyenin üzerinde lise mezunu kimseyi görmüyorsunuz, ayrıca maaşların da eğitim seviyesine göre etkilendiği bir vaka (bakın doğru veya yanlış demiyorum gözlem olarak aktarıyorum, yani aynı işi yapıp lise mezunu olduğu için yarı maaş alan insanlar var) yani özetle benim gördüğüm anladığım kadarıyla eğitim şart. Ancak bilişim dünyasının açık bir dünya ve her eğitim seviyesinden her disiplinden insana da yer veren bir dünya olduğunu kabul etmek gerekir. Başarılar dilerim.
Hocam merhabalar. Bilgisayar mühendisliği bölümünü ingilizce okumak daha mantıklı geliyor ama çok fazla ingilizce bilmiyorum. İngilizce ders veren bilgisayar mühendisliğini seçmek için ingilizcenin bir seviyede olması gerekmektemidir ? teşekkür ederim
hayır, ingilizce eğitim olan üniversitelerde hazırlık programı olur, şayet ingilizceniz yeterli değilse bu programda ingilizceniz yeterli seviyeye gelene kadar okuyup sonra bölüme geçersiniz. Hiç ingilizceniz yoksa bile okuyabilirsiniz. Başarılar
İnsan beyninin çalışma şekli, öğrenme biçimi ve tam anlamıyla nasıl çalıştığına dair gibi konular tam olarak çözüldüğü an, yapay zekâ da tam olarak kendini bulacaktır. Yapay organlar içerisine beyin de eklendiği gün bu iş tamamen çözülecektir. Bana göre bilgisayarların yetkinlikleri insanların yetkinliklerinin üstündedir. En baş sıkıntı her anlamda bilgisayarlar nasıl önce insanlar gibi daha sorna insandan daha üstün çalışır sorunudur. Bu da beyinin tam olarak çözülmesiyle aşılacaktır diye düşünüyorum. Bildiğim kadarı ile beyin ile ilgili tam olarak her şey çözülmüş değil.
hangisinden bahsedisyorsunuz bilmiyorum ama eski kitaplarım çoğu kitapevi ve internet sitelerinde var. Yenilerini ise ebook olarak çıkarıyoruz ve onları da itunes veya kobo gibi yerlerden alabilirsiniz. Linklerini şuradan bulmanız mümkün: books2read.com/u/bQP9w4 books2read.com/u/3JooQm itunes.apple.com/us/author/sadi-evren-seker/id1072443020?mt=11 Yeni bir kitabımız da bitmek üzere, bitince onu da aynı kaynaklardan bulabilirsiniz. Başarılar dilerim.
Röportajı ben vermiştim (kişisel bilgilerim: www.sadievrenseker.com sitemde var). Yapay zeka ile ilgili farklı videolar da kanalda var, tam olarak aradığınız konuyu açarsanız yardımcı olmaya çalışayım (örneğin "bilinen algı" ile neyi kastediyorsunuz? Örneğin Karl Pribram'ın Holonomy Perception kavramını galiba Türkçe'ye bilinen algı olarak çeviyorları kast ettiğiniz böyle bir kavram mı?)
Bence zeka yı yapabilmek için önce beyni anlamak lazım. Daha sonra insan zekası yapılabilir mi? sorusu sorulmalı bence. Mesela güzellik algısı nedir, nasıl oluşur.. Bunlar Allah'ın beynimize yerleştirdiği büyük bir sır..
Elektrikten oluşan,0 ve 1 lik sistemler ile yapay zekanın yapılabileceğini düşünmüyorum.Hayat 0 ve 1 lerden oluşmuyor,kuantum bilgisayarı buna örnek,kuantum bilgisayarında 0 ve 1 ler dışında çok daha alternatif doğrular var,şu an yapıldı ve insanlık için geliştiriliyor.Yapılsa yapılsa bunu sadece fizikçiler yapabilir,bu da 0 ve 1 lerden oluşan aptal bir sistemle olamaz,atomik sistemlerle olabilir.Yapay zekanın insan zekasına yaklaşabilmesi için tahminimce 40+ sene daha var
Hemen her soruya ve soruna, felsefi arka planıyla paralel giden yanıtlarınız harika... İzlediğim tarihten tam 7 sene evvel yayınlanmış bir video olmasına rağmen. Hiç falsoya düşülmemiş. Şimdilerde boşuna Profesör olmamışsınız. Bunu hak ettiğiniz taa o günlerden belliymiş. Tebrik ederim.
çok değerli bir hocasınız sizinle daha erken tanışsaydım üniversiteye hazırlanırdım sizden eğitim alabilmek için iyi ki varsınız iyi ki burdan bizimle paylaşıyorsunuz bilgi ve tecrübelerinizi
Yapay zeka hakkında hiç bir şey bilmeyenlerin yaptığı şöyle uçacak böyle kaçacak gibi saçma videolar ortalıkta geziyor, siz işin felsefesini akıl ve bilim çerçevesinde çok güzel anlatmışsınız. Sağolun hocam.
hocam valla vidyolarınız her ne kadar bilgisayar bilimleri ağırlıklı olsada bazen böyle felsefi konularda konuşmanız çok iyi geliyor:) çok iyi bir konuşma olmuş
Biraz teknoloji bilgisi edineyim diye açtım felsefe videosu çıktı. Şaka bi yana müthiş bir anlatım olmuş. Teşekkürler.
ilk defa keyfli bir sohbet dinledim genelde butarz sohbetler sıkıcı olur ama bu sohbet keyfliydi dilne yüreğine saglık
her cümlesiyle cok iyi acıklanmıs.. bravo
Hocam son dakikalara doğru 30:34 den itibaren sanki yapay zekayı yapmış ama pişman olmuş , çeteler tarafından öldürülmeye çalışılan adamın itirafları gibi bir film sahnesi izledim :D
Agziniza sağlık hocam tane tane tertemiz bir türkçe ile anlaşılabilir bir dille anlatmissiniz emeginize saglik 🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
Bir araştırma yapmıştım ama detaylı bir sonuç çıkaramamıştım. Bu çok iyi oldu. Teşekkür ederim hocam.
Merhaba hocam
Bilgisayar/teknoloji içeren kitap/dergi/film inceleyip, yorumladığınız bir seri yapsanız çok güzel olurdu.
tamam izlediğim filimleri içeren bir video hazırlarım :)
Teşekkürler hocam, birde kitap önerileri olsa güzel olurdu. :)
Sizin kanalınıza çok değerli. Gelecekte seçeceğim iş hakkında hangi yönde eğitim almam gerektiği hakkında karar vermem için videolarınız çok değerli ve faydalı. Teşekkürler.
ne kadar şanslıyım tam aradığım kanalı buldum
Yapay zeka alanında teorik konuları (en azından giriş seviyesindeki temel konuları) çalışmak için matematiğin hangi konularını iyi bilmek gerekir?
Hocam Yönetim Bilişim Sistemleri öğrencileri olarak bölümümüzle ilgili bizi aydınlatacak daha çok video istiyoruz, Saygılar
ua-cam.com/video/x4VTPHFK0eY/v-deo.html
ua-cam.com/video/zW33yQuNIDg/v-deo.html
ua-cam.com/video/J8YGOdI0c2A/v-deo.html
ua-cam.com/video/CxEQAEmtLsQ/v-deo.html
ua-cam.com/video/fYQIT5ydSl0/v-deo.html
ua-cam.com/video/YyyoCH8oEnE/v-deo.html
ua-cam.com/video/N3ej9ZtMzts/v-deo.html
ua-cam.com/video/VsNP2WZieX0/v-deo.html
Bu videolarda eksik kaldığını düşündüğünüz, veya merak ettiğiniz bir konu olursa her zaman yazabilirsiniz, elimizden geldiği kadarıyla video hazırlarız sizler için.
Başarılar dilerim.
Yapay zeka çalışması hedefleyen birisi yazılım yönünden bilmesi gereken programlar nelerdir. Bir noktadan başlayıp sonuna kadar gidilecek bir projede tıkanmadan uyum sorunu yaşamadan potansiyel çıkabilecek sorunlara hızla müdahale edilebilecek hata olması halinde en başa yöneltmeyecek bir program var mı. bu program kullanımı gelecekte ölecek bir dil olmamalı. sizin düşünceniz nedir.
ne cevap bulabildiniz hocam?
4 sene geçmiş
hocam yapay zeka ile ilgili önerdiğiniz, izlediğiniz filimler nelerdir?
7:15 psikoloj,de de kullanılabilir mi ?
Selam Hocam. Insanlarda ki bu merak kendi sonunu getireceği aşikar. Benim merak ettiğim, acaba insanoğlunun yarattığı bu yapay zekada kendi sonunu getirecek mi? Ya da heryeri dahada yaşanılır halemi getirecek ?
yapay zeka hakkında bilgilendirme için çok teşekkürler. gayet başarılı bir anlatım. merak ediyorum da yapay zekayı kullanarak bir şey hakkında yazılmış bir yazıyı tanıtıp Bunu baz alarak ana konudan çıkmadan Bunun türevleri ni çıkarabilirimi? cevaplarsanız çok memnun olurum
evet benzer işler yapılıyor şu anda.
Sevindim çok teşekkür ederim.
Hocam merhaba, yaşım 39 ve süreçte bilgisayar programlama üzerine hazır şablonlarla wix ve wordpress ile web tasarımlarım oldu. Şimdilerde yapay zeka ve nice gelişim uygulamaları. BTK AKADEMİ de sunulan eğitimler sonuç verir mi sizler bana ne tavsiye edersiniz?
20:20 Hocam burda bir limitin olduğunu size düşündürten nedir acaba? Wisdom a geçiş olamicak gibi bişer şeyden mi bahsediyorsunuz?
Yapay zeka yaratabilecek bir yapay zeka yaratılabilir mi?
herkese merhaba ben bilgisayar mühendisliği okuyorum.proje olarak robotik kol yapıp bu robotik kol ile bardağın içine küp şekeri atacak.iki tane nesnemiz var bardak ve küp şeker.bu iki nesnenin arasındaki mesafeyi kamera ile ölçmem gerekiyor ve robotik kol ile nesnenin arasındaki mesafeyi bulmam gerekiyor.bunun için hangi metodu kullanmam gerek yardımcı olursanız sevinirim.
Nasıl oluyor da kendi varlığımızın farkında olabiliyoruz? Ve makinelerin bu aşamaya gelmesi ne kadar zor? Elektrik sinyalleri, nasıl bir araya gelecek de ortaya bilinçli bir varlık çıkaracak? Bilinç nedir? Sanırım bunlar önemli sorular...
Bazı felsefeciler, 'bilinç'e ancak kendi bilincimizle bakabildiğimiz için (yani ancak subjektif bakabildiğimiz için) onu anlamamızın imkansız olduğunu söylüyor.
4 yıl geçmiş ancak belki gören olur diye yazmak istiyorum. Biz bilincin ne olduğunu bile bilmiyorken yapay zekanın nasıl bilinç kazanacağını haliyle bilemeyiz. Bilinci bilmememizin nedeninin etik dışı deneylerin yapılmıyor olduğunu düşünüyorum çünkü bilinç, zeka, refleks, alışkanlıklar gibi muhtemelen beyinde var olan bir olgu ve insan beyni günümüzde etik problemlerden dolayı detaylı bir şekilde incelenemiyor. İnceleyemediğimiz şeyin nasıl çalıştığını anlamaya çalışmak bence gereksiz bir eylemdir çünkü asla sağlam kanıtlara sahip olamama ihtimalimiz var
teşekkürler hocam bilgilendirdiğiniz için
hocam merhaba kanalinizi yeni kesfettim ama iyi isler yaptiginiz belli :) ben azerbaycanliyim ve bilkent bilgisayar muhendisligini 100 % bursla kazandim ama 29 agustosda odtunun cevaplari aciklanacak eger kazanirsam hangisini tavsiye edersiniz?
açıkçası lisans seviyesinde aradaki fark çok fazla değil, yani fark var ama "buradaki tercih kesinlikle şu olmalı" denecek kadar büyük ve belirgin bir fark olduğunu söyleyemem. Bence iki üniversiteyi de gezin, derslerine bakın, hangi dersler hangi üniversite daha çok hoşunuza gidiyorsa onu seçersiniz (dersleri de çok büyük oranda ortaktır, arada bazı seçmeli dersler seçiminizi belirleyebilir). Bir de imkanınız olursa ikisinden de mezun kişilerle oturup konuşursunuz, farkını anlamak için.
Başarılar dilerim.
+BilgisayarKavramlari cok sag olun cevap verdiginiz icin
Hocam merhaba, ben liseyi web programlama üniversiteyi ise bilgisayar programcılığı olarak okuyorum. Robotik programlamaya başlamak istiyorum, Nerden ve nasıl başlamalıyım nasıl bir yol izlemeliyim bu konuyla ilgili nerden eğitim alabilirim mekatronik mühendisliği bölümünün bu konuyla bir ilgisi varmıdır ? Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.
mekatronik mühendisliği, elektronik, makine ve bilgisayarın kesişimidir ve hepsinden ders alırsınız (bunun anlamı hiçbirisinin aldığı dersleri tam olarak alamazsınız, her alandan biraz bilir ve hiçbirisi kadar uzman olamazsınız). Benim gördüğüm kadarıyla son dönemde bütün bu alanlarda yazılımın ağırlığı çok arttı. Yani mesela insansız araba yapıyorlar, projenin %60 - %70'lik kısmı yazılımla geçiyor (ve bu daha geliştirme aşaması, geliştirme bitince olay çok daha fazla yazılıma kayacak (araç içi eğlenceler, cep telefonundaki uygulamalara benzer araç uygulamaları, park yeri bulan yazılımlar vs. vs. ) Bence bu konulara merakınız varsa bilgisayar mühendisliğine gidin, bir yandan da isterseniz elektronik veya makine ile çap yaparsınız.
BilgisayarKavramlari Çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için
Hocam bir sorum var cevaplarsanız çok sevinirim ben lise 2. sınıf öğrencisiyim mobil oyunları ve website üzerinde uzmanlaşmak istiyorum hangi programlama diliylle uğraşmam ustalaşmam gerekir bide sizin videolarınızda verileri alma ekleme filan var C videolarınızda peki ben oyunu yapmamda bu veriler değişkenler nasıl işime yarıyacak ben bwlki bunu anlayamadığım için biraz da korkuyorum c++ ve javascripte başlamayı düşünüyorum dediğim gibi bu veriler matematik işlemleri kodları ansıl bir siteyi veya oyunu oluşturabileceğiz örneğin bi oyunu oluşturuken mobil oyunun nersinden başlıyacağız nasıl yapıcaz hep merak ediyorum cevaplarsanız seviniirim hoca daha doğrusu örendiğimiz bu kodları nasıl kullanıcaz
vakti zamanında bu hocaya uymadığım için şuan sürünüyorum. bütün trenleri kaçırdım. blockchain, yapay zeka, embedded hepsini kaçırdım. millet aldı başını gitti ben hala aynı yerde sayıklıyorum. kendimi şu camdan aşağı atasım var şuan.
Hocam sizi dikkatle takip ediyorum. Fakat aklıma takılan bir şey var. Konuşurken sürekli kameranın sağ alt köşesine bakıyorsunuz. Orada dikkatinizi çeken nedir ? Saygılar.
:) evet orada notification center var, sürekli mesajları okuyorum bir yandan, mailler, mesajlar, haberler, uyarılar vs. daha az bakmaya dikkat ederim bundan sonra, teşekkürler.
ağzınıza sağlık hocam çok istifade ediyoruz
dikkatimi çeken bir husus
sık sık tevrat'tan örnek veriyorsunuz
bu kâinattan bahsedip de kainatı yaratan zaten kitaplarından bahsetmemek zaten bilimsel olmazdı
Herkese tutkusunu bulma ve tutkusuyla kazanma dilerim
Hocam 17.48 de bahsettiğiniz kitabın adı nedir??
Hocam elektronik ve Haberleşme geleceğini nasıl görünüyorsunuz bu alanda insana olan ihtiyaç sizce hangi noktaya gelebilir
Türkiye'den bahsediyorsak ve elektronik mühendisliğinden bahsediyorsak, bence çok bir yere geleceği yok. Ama gelişmiş ülkelerde böyle bir kariyerin önü çok açık.
ua-cam.com/video/xvQMa0G9KTk/v-deo.html
ua-cam.com/video/a7WvgfUaAvU/v-deo.html
Başarılar
+BilgisayarKavramlari Çok teşekkür ederim kanalınızı yeni keşfettim ve başarılı buldum umarım daha çok insana ulaşırsınız
Hocam person of interest dizisini biliyormusunuz,bilmiyorsanız özet geçeyim; makine adında bir yapay zeka programı var tüm telefonları dinleyen,tüm mailleri,elektronik yazışmaları okuyan,her bilgisayarı ve veritabanlarını takip edip,her kamerayı izleyen bir yapay zeka programı ve amacı planlanan suçları tespit edip (cinayet,terör) yetkililere haber verip önüne geçebilmek.
Sizce böyle bir yapay zeka programı şuan günümüzde varmıdır,veya yapılabilirmi?
Ben izlendiğimizi,dinlendiğimizi,takip edildiğimizi düşünüyorum,herkes için düşündüğümüzde bu çok büyük bir veri,peki buradaki verinin analizini yapay zeka yapabilirmi?
Tam olmasa bile benzer bir şeyler yapılabilir, yapılmış mıdır bilmiyorum.
Neden siz yapmayasınız?
Hocam ben bi kaç yıl önce Windows 7 satranç oyununu son seviye getirip bir kere yenmiştim. çok ugrastim bi hamle geri de almıştım, bahsettigniz hiç yenilemeyen makine Win7 chess oyunu degil sanırım?
evet değil :) şu anda ulaştığımız noktada bu iş için özel yazılımlar ve donanımlar üretilebiliyor. Bakın dünya şampiyonlarının elo puanlarına baktığınızda 2800'lere kadar çıkan insanlar görebilirsiniz. Objektif bazı çalışmalar bazı bilgisayar yazılımlarının (özel donanım gerektirmeden normal bir kişisel bilgisayarda çalışacak yazılımlardan bahsediyorum) 3300 seviyesinde elo alabileceğini gösteriyor. Bu seviyeye ulaşan insan yok (henüz). Ayrıca bu seviye bilgisayarların ve yazılım teknolojisinin ilerlemesi ile de sürekli ilerliyor.
Merhabalar.Kurgusu/senaryosu tamamen bilgisayarlarca yapılmış bi filmden bahsettiniz.Burada uzun metrajlı bir filmden mi bahsediyoruz?
Henüz kısa metrajlılar. Gerçi bir iki dizi var ama onlar tamamen bilgisayarla değil, daha çok bilgisayar yardımlı diyebiliriz. Tamamen bilgisayar tarafınan yapılan ise kısa metrajlı.
+BilgisayarKavramlari kısa metrajlıda biraz enteresan olmuş.haliyle normaldir tabi :)Teşekkürler.
Hocam şöyle bir soruya cevap niteliğinde bir video talep ediyorum; yazılım dünyasında veya sektöründe yer alabilmek için akademik eğitim(üniversite) şart mıdır? Kendi görüşlerim var fakat sizin yorumunuz yerinde olacaktır. Teşekkürler.
bu soruyu onlarca kere cevapladık herhalde(farklı açıdan soruyorsanız lütfen detaylandırın). Hayır şart değildir, hayır hiçbir şey bilmeyen, hatta kod yazmayan kişiler de (ua-cam.com/video/1RRhtZqbUiY/v-deo.html) bu sektörde kariyer yapar. Sektör çok büyük, çok farklı çalışma alanları var ve herekse açık ve herkes yeterli bilgiden sonra ilerliyor.
Ancak, şurası da çok önemli bir vaka. Doğru bir şekilde eğitim almış iyi bir üniversiteden mezun birisinin de hem gelebileceği nokta daha yukarılarda hem de gelme hızı çok daha hızlı. Yani mesela lise mezunu olup bu sektöre girmek isteyen 100 kişiden 2-3'ü başarılı olabiliyorsa, tarih mezunlarından 5 - 10'u, matematik mezunlarından 40-50'si başarılı oluyorsa bilgisayar mühendisliği mezunlarından 80 -90'ı başarılı oluyor (sayıları sadece fikir versin diye gözlemlerime dayanarak veriyorum). Sonuç olarak belirli bir seviyenin üzerinde lise mezunu kimseyi görmüyorsunuz, ayrıca maaşların da eğitim seviyesine göre etkilendiği bir vaka (bakın doğru veya yanlış demiyorum gözlem olarak aktarıyorum, yani aynı işi yapıp lise mezunu olduğu için yarı maaş alan insanlar var) yani özetle benim gördüğüm anladığım kadarıyla eğitim şart. Ancak bilişim dünyasının açık bir dünya ve her eğitim seviyesinden her disiplinden insana da yer veren bir dünya olduğunu kabul etmek gerekir.
Başarılar dilerim.
Hocam merhabalar. Bilgisayar mühendisliği bölümünü ingilizce okumak daha mantıklı geliyor ama çok fazla ingilizce bilmiyorum. İngilizce ders veren bilgisayar mühendisliğini seçmek için ingilizcenin bir seviyede olması gerekmektemidir ? teşekkür ederim
hayır, ingilizce eğitim olan üniversitelerde hazırlık programı olur, şayet ingilizceniz yeterli değilse bu programda ingilizceniz yeterli seviyeye gelene kadar okuyup sonra bölüme geçersiniz. Hiç ingilizceniz yoksa bile okuyabilirsiniz.
Başarılar
Teşekkür ederim :)
İnsan beyninin çalışma şekli, öğrenme biçimi ve tam anlamıyla nasıl çalıştığına dair gibi konular tam olarak çözüldüğü an, yapay zekâ da tam olarak kendini bulacaktır. Yapay organlar içerisine beyin de eklendiği gün bu iş tamamen çözülecektir. Bana göre bilgisayarların yetkinlikleri insanların yetkinliklerinin üstündedir. En baş sıkıntı her anlamda bilgisayarlar nasıl önce insanlar gibi daha sorna insandan daha üstün çalışır sorunudur. Bu da beyinin tam olarak çözülmesiyle aşılacaktır diye düşünüyorum. Bildiğim kadarı ile beyin ile ilgili tam olarak her şey çözülmüş değil.
teşekkürler
Hocam kitabınızı nerden alabiliriz
hangisinden bahsedisyorsunuz bilmiyorum ama eski kitaplarım çoğu kitapevi ve internet sitelerinde var. Yenilerini ise ebook olarak çıkarıyoruz ve onları da itunes veya kobo gibi yerlerden alabilirsiniz. Linklerini şuradan bulmanız mümkün:
books2read.com/u/bQP9w4
books2read.com/u/3JooQm
itunes.apple.com/us/author/sadi-evren-seker/id1072443020?mt=11
Yeni bir kitabımız da bitmek üzere, bitince onu da aynı kaynaklardan bulabilirsiniz.
Başarılar dilerim.
+BilgisayarKavramlari çok teşekkür ederim :) videolarınız çok işime yarıyor bende kısmetse yazılım mühendisliği düşünüyorum bu sene sınav var
Bu dediginizden sonra 7 yıl mı sürmüş?
Vaybe.
Hacı sen bunları söyledin ya şimdi.Zamanı gelince UA-cam'ın serverine ulaşan yapay zeka bu konuşmanın hesabını sorabilir :)
Dünyadaki yapay zekaların kendileri değil inandıkları bütün tanrıları gelse bir şey yapamaz merak etmeyin :)
Bu roportaji veren kimdir?
Cesitli kavramlarin tanimlanmasindan once bilinen algiya veri sunmak uygun olmaz miydi?
Röportajı ben vermiştim (kişisel bilgilerim: www.sadievrenseker.com sitemde var).
Yapay zeka ile ilgili farklı videolar da kanalda var, tam olarak aradığınız konuyu açarsanız yardımcı olmaya çalışayım (örneğin "bilinen algı" ile neyi kastediyorsunuz? Örneğin Karl Pribram'ın Holonomy Perception kavramını galiba Türkçe'ye bilinen algı olarak çeviyorları kast ettiğiniz böyle bir kavram mı?)
Bence zeka yı yapabilmek için önce beyni anlamak lazım. Daha sonra insan zekası yapılabilir mi? sorusu sorulmalı bence. Mesela güzellik algısı nedir, nasıl oluşur.. Bunlar Allah'ın beynimize yerleştirdiği büyük bir sır..
Tabi tabi. kuşkusuz. anlayamadığımız herşeye allah yapmıştır diyip geçelim.. ooohh kafalar rahat...
Sirius Bey masallah helal bilim hdjdbzsbhxsj
hocam robotlara iç güdü kazandıra bilir miyiz ? :)
bir gün içgüdünün matematiksel formülünü yazabilirsek neden olmasın :)
Super fikir hocam
5. soruyu cevaplayayım, gelmek istenilen seviye 100, gelinen seviye 0,01. Prof. Güven Güzeldere ile görüşebilirsiniz bu konuda.
BEYİN ORGAZMI YAŞADIM RESMEN KEŞKE HEP BÖYLE ONTOLOJİK KONUŞSANIZ 26:50
Nostalji
hocam bence 21. yuzyilin hakkini veremiyoruz. su an her isimizi yapay zekalarin yapmasi lazimdi. cok gerideyiz.
abi aynen ünlü satanist anton lavey e benziyorsun tüylerin diken diken oldu
mustafa kaya sjsjsjsjjs
Elektrikten oluşan,0 ve 1 lik sistemler ile yapay zekanın yapılabileceğini düşünmüyorum.Hayat 0 ve 1 lerden oluşmuyor,kuantum bilgisayarı buna örnek,kuantum bilgisayarında 0 ve 1 ler dışında çok daha alternatif doğrular var,şu an yapıldı ve insanlık için geliştiriliyor.Yapılsa yapılsa bunu sadece fizikçiler yapabilir,bu da 0 ve 1 lerden oluşan aptal bir sistemle olamaz,atomik sistemlerle olabilir.Yapay zekanın insan zekasına yaklaşabilmesi için tahminimce 40+ sene daha var
bence asla insan zekasına yaklasamayacak
sonuçta elektrikle çalışan robotlar, dünyayı nereye kadar ele geçirebilir ki, elbet bi yerde pilleri bitecektir:)
Kardeşim , maalesef anlatımında hiç bir bilimsellik yok. Yapay zekayı kendin için tanrılaştırmaya çalışıyorsun. Çok komik oldun.
Af
As
Js
Hc
Hr
Bw
ve astos bocegi demiski ben suriyeli