1 IOANA ȘI PRIETENII - 17 mai 2024 - spectacol aniversar - Letiția BLAGA - Curtea de Argeș

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 18 тра 2024
  • ...Am pornit pe urme de cantec si de traditie si am ajuns pe taramul Muresului unde istoria cantecului popular se scrie zi de zi, impletindu-se foarte bine vechiul cu noul, gratie unor interpreti ce inca pastreaza si conserva aceasta valoare inestimabila a poporului roman. El, cantecul popular, a fost cel care le-a adus romanilor din stravechi timpuri bucurie la veselie si alinare la necaz.
    Astfel, în drumurile noastre am intalnit-o pe Letitia BLAGA nascuta intr-o zi de 23 septembrie, in anul 1957 in satul Ercea, comuna Băla din judetul Mures.Satul Ercea se afla la granita cu Bistrita Nasaud si Cluj fapt ce se reflecta in materialul discografic si in elementele costumului popular al domniei sale. Ne-a marturisit ca parintii au fost oameni simpli, harnici, cu frica de Dumnezeu dar care au stiut sa dea celor 3 copii o educatie aleasa. Inca din copilarie a indragit folclorul cu tot ceea ce inseamna el mai ales ca bunica, din partea mamei, o ducea la sarbatorile din sat. Talentul il mosteneste de la tatal care canta foarte frumos si care a incurajat-o sa paseasca in aceasta lume mirifica a melosului muresan.
    La varsta de 6 ani, a plecat cu familia din satul natal Ercea, la Targu Mures unde a urmat scoala generala si liceul. Dupa terminarea liceului s-a inscris la Scoala Populara de Arte din Tg. Mures, la clasa de canto a domnului profesor Vasile CONȚIU.Faptul ca a intrat prima pe lista a determinat-o sa ia in serios tot ceea ce tinea de cantecul popular traditional si sa asculte toate sfaturile bunului sau profesor caruia ii poarta si acum un respect deosebit. In perioada cand frecventa cursurile Scolii Populare a reusit sa faca mai multe culegeri de folclor de la batranii satului si totodata a avut norocul sa intalneasca un ceteras vestit, Dodi, care ia incredintat mai multe cantece vechi ce se regasesc cu prisosinta in repertoriul pe care il are pana in prezent.
    Tot in aceasta perioada a participat la mai multe concursuri si festivaluri unde a obtinut premii importante. De remarcat este premiul I la concursul „Cantecele Iancului” organizat in judetul Alba, premiul al III-lea la festivalul „Toamna Bacauana” de la Bacau , premiul I de mai multe ori la concursul „Cantarea Romaniei” si premiul special pentru cel mai vechi si autentic costum popular la renumitul concurs „Maria Tanase” de la Craiova.
    Mai tarziu, angajata la intreprinderea Electromures a avut oportunitatea sa fie coptata in ansamblul unitatii care avea la pupitru dirijoral doi profesionisti adevarati d-l Alexandru Ghiarfaș (Gyarfaș) si d-l Septimiu Maior.Cu acest ansamblu „Transilvania- Electromureș”, a cantat pe mari scene ale tarii alaturi de nume sonore ale cantecului popular: Irina LOGHIN, Mariana DRAGHICESCU, Maria CIOBANU, Gabi Lunca si lista poate continua.Tot cu Ansamblul „Transilvania - Electromureș” a facut primele imprimari in Radio Bucuresti si un disc comun la Electrecord.
    Dupa anul 1989 a intrat prin concurs la Ansamblul Profesionist „Rapsodia Călimanului” din Toplita unde a activat doar cativa ani deoarece în anul 2005 a decis sa plece la munca in strainatate. Timp de 14 ani a stat departe de tara insa nu a uitat nicio clipa de cantec, de rude si de frumusetea locurilor natale. Coplesita de dorul de tara s-a intors si a reluat activitatea artistica sub indrumarea specialistilor din zona.A facut noi imprimari sub bagheta dirijorului Danciu GAVRILA la studioul dlui Sandel FILIP de la Cluj si in acelasi timp si-a confectionat costume populare reprezentative pentru locul unde s-a nascut sub atenta supraveghere a muzeografei Livia MARC, de la sectia etnografica a Muzeului Judetean Mures.
    Cea mai mare dorinta a interpretei este sa imprime toate cantecele culese pentru a ramane material de studiu in atentia generatiilor viitoare.
    De asemenea, mai are o dorinta si anume aceea de a realiza, impreuna cu interpretul Andrei ROMANICA, un proiect prin care sa formeze un grup de fete caruia sa-i predea stafeta cantecului si a portului popular autentic, specifice Muresului.
    Vorbind de familie, Letitia BLAGA are o singura fica ce nu a imbratisat cantecul popular insa o sustine necontenit in toate demersurile legate de activitatea artistica. Acelasi lucru putem spune si despre cei doi nepoti pe care ii are de la fica sa.
    In concluzie, trebuie sa retinem ca astazi sarbatorim la Curtea de Arges o romanca adevarata care timp de 40 de ani a pus pe altarul cantecului tot ceea ce a avut mai bun si anume ani din viata.
    Acest spectacol este realizat cu sprijinul intregului colectiv al Centrului de Cultura si Arte „George Topirceanu” din Curtea de Arges caruia ii multumim foarte mult!
    Aducem multumiri artistilor pentru prezenta domniilor lor si va multumim dumneavoastra pentru ca ne sunteti alaturi la toate proiectele noastre folclorice!

КОМЕНТАРІ •