"Να εκμεταλλευτούμε τη νέα τεχνολογία προς όφελος των κοινωνικών αναγκών" Βουλή 13/6/24

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 чер 2024
  • Via 902.gr
    ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ: Η σύγχρονη πρόκληση είναι να εκμεταλλευτούμε τη νέα τεχνολογία προς όφελος των κοινωνικών αναγκών
    «Δεν πιστεύουμε ότι κινδυνεύουμε ως κοινωνία από τη νέα τεχνολογία, αλλά από την καπιταλιστική αξιοποίησή της», τόνισε η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη 13 Ιούνη, σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για τις «γυναίκες και την Τεχνητή Νοημοσύνη, τις προκλήσεις και ευκαιρίες στην αγορά εργασίας», στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
    Εξήγησε πιο συγκεκριμένα, πως η νέα εποχή στην Τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία, καθώς, όπως είπε, «η σύγχρονη πρόκληση είναι να εκμεταλλευτούμε το δυναμικό της νέας τεχνολογίας, να εκμεταλλευτούμε την αύξηση της παραγωγικότητας προς όφελος της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών».
    Στην αρχή της ομιλίας της, η Σ. Διγενή επισήμανε ότι ενόψει των πρόσφατων Ευρωεκλογών είχαν ενταθεί οι διακηρύξεις περί ισότητας φύλων και σημασίας συμμετοχής γυναικών στα «Κέντρα Λήψης Αποφάσεων», προσθέτοντας ότι όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει στόχους για την «ισότητα», ουσιαστικά θέτει στόχους για την ανταγωνιστικότητα και την οικονομία.
    Για τον βαθμό που θα επηρεάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη την εργασία και δη των γυναικών, η Σ. Διγενή αναφέρθηκε σε έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες ελλοχεύει και ο κίνδυνος της ανεργίας συγκριτικά κιόλας με τους άνδρες, αλλά και της εντατικοποίησης. Έτσι, τόνισε πως το θέμα είναι «να μη χρησιμοποιείται ο μανδύας της "ισότητας" για να λειτουργεί η πυξίδα για στρατηγικούς σχεδιασμούς των μονοπωλίων».
    Στη συνέχεια σημείωσε πως ο ισχυρισμός ότι νέες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, οδηγούν σε έναν «θαυμαστό νέο κόσμο» ουσιαστικά συσκοτίζει την πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως η μεγάλη επίδρασή τους στην οικονομία και στην κοινωνία εξηγεί και τους λόγους που η κρατική πολιτική έχει επικεντρωθεί στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
    Σε αυτό το σημείο ειδική αναφορά έκανε και στη συζήτηση που γίνεται σχετικά με την ευθυγράμμιση τέτοιου είδους τεχνολογιών με γενικά κριτήρια «ηθικής», θέτοντας μια σειρά σχετικά ερωτήματα, όπως με ποιου τις αξίες χρειάζεται να ευθυγραμμιστούν και να ρυθμιστούν, με ποιον τρόπο μπορεί να συμβιβαστεί το αξιακό σύστημα του εκμεταλλευτή και του εκμεταλλευόμενου και αν μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, όταν χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, να βοηθήσει να εξαλειφθούν προκαταλήψεις και διακρίσεις κατά των γυναικών.
    Υπογράμμισε πως η δαιμονοποίηση της Τεχνολογίας και η ουτοπική προσδοκία ότι η κοινωνική ευημερία θα προκύψει από την τεχνολογική πρόοδο αποτελούν τις δύο όψεις «της ίδιας ανιστόρητης, εσφαλμένης θεωρητικής προσέγγισης», συμπληρώνοντας πως στην πραγματικότητα «πίσω απ’ την Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκονται οι επιλογές της ανθρώπινης νοημοσύνης και τα εκάστοτε ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί».
    Τέλος, ανέδειξε πως το ζήτημα σήμερα είναι «ποιος και για ποια συμφέροντα καθορίζει τον προσανατολισμό, την ανάπτυξη και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας», δεδομένου κιόλας ότι στον καπιταλισμό η τεχνολογία είναι μέσο αύξησης της εκμετάλλευσης, ελέγχου, χειραγώγησης και καταστολής του λαού, με τον τελευταίο την ίδια στιγμή να βλέπει ότι αυξάνεται η απόσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα που βιώνει και στις δυνατότητες που αναπτύσσονται γύρω του για να βελτιωθεί ριζικά η ζωή του.
    m.902.gr/eidisi/voyli/366840/...
    🔔Εγγραφή στο κανάλι εδώ: bit.ly/2D3E5FO
    🔵 #SeminaDigeniOfficial

КОМЕНТАРІ • 2