PASLI ÇİVİ DEMİR GÜBRESİ DEĞİLDİR - PASLI SUDAN DEMİR GÜBRESİ - EVDE DOĞAL DEMİR GÜBRESİ YAPIMI!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 сер 2024
  • Paslı çivi ve tellerin suyun içinde bir süre bekletilmesiyle oluştuğu iddia edilen 'demir gübresi'ne şöyle bir yakından baktık. Bitkilerin neden demir eksikliği çektiği konusu ve çözüm önerilerini sunmayı da ihmal etmedik.
    Eskiden kullanılan bir çok metodun, nedenlerini ve nasıl faydalı olduğunun araştırılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü alakası olmayan bir hamle, aslında başka bir reaksiyonu tetiklediği için ortaya doğru sonuçlar çıkmasına neden olur. Asıl doğru sonuca giden yolu bulmak bana çok daha doğru geliyor. Bu konu yani ‘paslı çivi ve telleri suya koyarak demir gübresi yapmak’ veya ‘toprağa paslı demir çivi sokulması’ bir efsanedir ama zararsız bir efsanedir. Yapılması kötü bir sonucu doğurmaz ancak bir faydası da yoktur.
    Demirin toprakta bulunma durumuna bakarsak;
    Demir yerkabuğunda en çok bulunan dördüncü, tarım topraklarında da birinci en çok bulunan elementtir. Örnek vermek gerekirse, bir dönüm toprağın sadece yüzeyinde yani sıfır cm olarak kabul edebileceğiniz noktada 5 ton demir vardır. Ama bitkilerin demir eksikliklerine her zaman rastlarız. İleri derecede bitki ölümlerine neden olur. Peki niye, bu kadar çok demir elementi varken bitkiler demir eksikliği çekiyor?
    Aslında bunun çok teknik ve detaylı bir açıklaması var ama daha anlaşılabilir bir şekle büründürmeye çalışırsak;
    Demir eksikliğinin en önemli nedenlerinden biri, toprakta bulunan demir, bitkilerin işine yarayacağı bir formda olmaması ve toprak içindeki bazı elementlerin demiri bağlayarak alımlarını zorlaştırmasıdır. Topraktaki demir iyonları, mikroorganizmalar ve bazı bileşikler tarafından indirgenmesi ve hücre duvarlarına kadar taşıması, bu aşamadan sonra da bitki tarafından salınan enzimlerle hücre içine alınması gerekir.
    Şimdi kulaklarımda ‘ananem paslı tenekelere gül dikerdi ve çok güzel olurlardı’ sesleri çınlıyor. Ellerinden öpülesi ananelerimizin diktiği güllerin toprağına hiç dikkat ettiniz mi? Toprağı mavi veya yeşil bir renk almış mıydı? Mutlaka almıştır, çünkü bunlar o toprakta faaliyet gösteren siyonabakterilerin varlığına işaret eder. Ne işe yarar bu bakteriler dersek; yarayışlı olmayan demiri, bitki için yarayışlı hale getirir. Yani maharet paslı teneke de değil, toprakta faaliyet gösteren bakterilerde...Ha bir de Ustilago sphaerogena mantarı’nın (ferrikrom) faaliyetlerini es geçmeyelim. Bu bakteri ve mantar toprakta oluşmuşsa, paslı tenekeye dikmenin bir artısı olmaz, çünkü kullandığınız tüm topraklarda yeterli demir vardır. Esktra vermenize gerek yoktur. Ancak bunun bitkeye yarayışlı olması için ortamın hazırlanması gerekir.
    Demir oksit, kimyasal yapısı ve diğer elementlerden göreceli olarak büyük olması, etkili bir emici madde yapar ki; organik ve inorganik anyonlar ile katyonları bünyesine alır. Bu da bitki hücrelerinden geçmesini engeller ve yine bazı tepkimelerle yarıştırılması gerekir.
    Demir toprağa gömülürse (veya nemli bir ortamda kalırsa) paslanır. Demir paslanması için oksijen iyonlarına ihtiyacı vardır. Demiroksit, demir iyonları dışında 2 tane de oksijen iyonu ortaya çıkar. Mikroorganizmaların bu pası çözümlemesi sonucu, ortaya oksijen iyonları çıkacak ki; bu oksijende, yine bitkiler için yararlı demir iyonlarının oluşumu engelleyecektir.
    Demirin Bitki Tarafından Emilmesi
    Bitkilerde, demirin ana işlevi, kloroplastlarda ve mitokondrilerdeki redoks reaksiyonlarında görev almaktır. Demirin, bitkilerde rolleri tam olarak tanımlanamamışsa da önemli görevler üstlendiği bilinmektedir.
    Demirin görevleri:
    • Sitokrom, heme, hematin, ferrichrome ve hemoglobin gibi moleküllerin yapısında yer alır,
    • Ferridoksin ve Fe-S proteinleri gibi heme içermeyen moleküllerin yapısında yer alır,
    • Pek çok enzim sisteminde bulunur.
    Bitkilerde ve diğer organizmalarda bulunan demir molekülünün büyük bir kısmı porfirinlerle birlikte bulunur. Demir porfirinlerine, bitkilerde sitokromlarda rastlanır. Sitokromların, fotosentez sisteminde ve solunum olayında görevleri vardır fakat en önemli görevleri redoks fonksiyonudur. Yani demirin, Fe+3 formundan Fe+2 formuna çevrilmesi olayında görev alır.
    Fe, Zn, Cu gibi ağır metal iyonları serbestçe hücreye giremez. Girebilen formlar metal yakalayıcılardır (şelatlayıcı). Şelatlayıcılar, biyolojik olarak oluşturulurlar ve iyonofor denen metal taşıyıcılar olarak kullanılırlar. Demir metali için özelleştirilmiş iyonofora, siderofor denir. Bakteri, cyanobakteri ve mantarların demir taşınması için kullandığı yöntem, sideroforları ortama bırakıp sonra bunları enerji harcayarak tekrar hücre içine almaktır.
    DİĞER GÜBRE VİDEOLARI
    Isırgan Gübresi Yapımı
    • NETTLE FERTILIZER MAKI...
    Mikrobiyal Sıvı Gübre
    • SEBZELERİNİZİ COŞTURAC...
    Yumurta Kabuğundan Kalsiyum
    • YUMURTA KABUĞUNDAN KAL...
    Muz Kabuğundan Potasyum
    • YUMURTA KABUĞUNDAN KAL...
    Yeşil Gübreleme
    • YEŞİL GÜBRELEME NASIL ...
    Canavar Domates Gübresi
    • CANAVAR DOMATES GÜBRES...
    Odun Külünden Potasyum için
    • KÜLÜ KESİNLİKLE DİREK ...

КОМЕНТАРІ • 191

  • @AhmetAMete
    @AhmetAMete Рік тому +13

    Uzatma da o zaman demirin emilimi için neler yapılabilir onu izah edin lütfen..? Faydalı olmak istiyorsanız olmaz, olmaz'dan başka bir şey söyle ki 2 pozitifli demire nasıl dönüşebilir,onu izah edin.

    • @sezeralbayrak8059
      @sezeralbayrak8059 4 місяці тому +1

      Anlama kapasitesi yüksek , algıladıklarını yorumlamaya açık insanlar için verilmiş bilgiler. O yüzden kendinizi fazla üzmeyin...

    • @esr3711
      @esr3711 3 місяці тому

      Uzatma ne denek ayıp ya kibar olun

  • @nacisahinoglu5029
    @nacisahinoglu5029 2 роки тому +2

    Çok güzel çok yeni bilgiler veriyorsunuz, emeğiniz nefesinize sağlık, çok teşekkür ediyorum.
    Emekli olunca Üç sene önce köyden bir yer aldım, küçük birde ev yaptım.Yarısı çok yamaç taşı bol😂yarısı tam kumlu eğimi az. Yamaç araziye verimsiz oldğu için tavsiye üzerine üzüm deteveği diktim.
    Birçoğunda yaprakları sarardı, yapraktan örnek alıp ilaç/gübre satan yerdeki mühendise gösrerdim. Toprak analizini sordu, yaotırmamıştık, demir eksik dedi ve hazır toz halinde demir gübresi verdi. Belli oranda sulandırıp yapraktan uygula, bir litre kadar da toprağına dök dedi. O sene uyguladım yaprak gübresi ile birlikte. O sene biraz yeşile döndü ama her sene en az iki sefer yapmam gerekiyor, yoksa eksiklik gitmiyor.
    Hocam sizin de dediğiniz gibi bence de toprak elementler bakımından sıkıntılı, bakteriler yeterince işleyemiyor. Toprak yüzeyi açık kahve ama alt kısmı kis, işte sorun o kisli kısmında. Ben yeni almıştım orayı, acemilik var, kimse önceden uyarmadı, sonradan derin sürdürüp ondan sonra ahır gübresi ile işlenmesi gerekiyor dediler. Tevekler dört yaşında bu saatten sonra bozmakta olmaz. Ancak diplerini yüzeysel gübreleyip işliyorum. Hocam bu konuda görüşünüzü yazarsanız sevinirim. Saygılar

    •  2 роки тому +1

      Teşekkür ederim.
      Torpağınızı yavaş yavaş rehabilite etmek gerekecek. Ahır gübresi, kompost gibi takviyeleri, zaman içinde yaparsanız, toprakta kendine gelir.
      Yaprak gübreleri, kısa vadeli çözümler getirir, işi topraktan çözmek gerekir. Toprak pH'ınız yüksek olduğunu düşünüyorum. Organik maddeler katarak, dalgalı bir pH değişimi ancak uzun vadede yerine oturan bir düzen elde edebilirsiniz.
      Mikroorganimaları kullanmayı ihmal etmemek lazım. Her ne kadar ahır gübresi veya kompost tarzı uygulamalarla toprağa mikroorganizma katsak da, LAB gibi, fotosentetik bakteri gibi, mayalar vb gibi, toprak bakterilerini ilave gerekebilir. Tabi bunları beslemek için de sürekli organik madde katmak gerekir. Zincirleme reaksiyon şeklinde devam eden bir süreç, sizi yoracak belki ama sonuçlarından mutlu olacaksınızdır.
      Zaten üzüm işine girecekseniz, kaliteli bir bağ oluşturmak, hele şaraplık bir bağ oluşturmak çok uzun süreli bir iştir. Kısa vadede çok beklentiniz yoksa, yavaş yavaş doğanın akışına bırakarak ama arada küçük müdahalelerle çok güzel işler ortaya koyabilirsiniz.

  • @fenerliadam8687
    @fenerliadam8687 2 роки тому +3

    Saksılara ektiğim biber ve domateslerin yaprakları ve çiçekleri sararıp dökülüyordu araştırdım demir eksikliğine ve kalsiyum eksikliğine değinilmiş bende youtube videolarında yaptıkları gibi küflü demirleri suda beklettim daha sonra bitkilerime vermeye başladım 2 hafta sonra yapraklar koyu yeşil kıvama geldi sizin bu anlattıklarınızı daha önce izlesem yapmazdım neyse ki daha önce izlememişim.

    •  2 роки тому +1

      Muhtemelen sanıyorsun ki; yaprağım demir yüzünden sarardı ve paslı demiri koyunca düzeldi. Kesin sararma konusunda yanılıyorsun ya neyse, sana ne anlatayım ki ben.
      Ayrıca yalan söylemeye de gerek yok, yakışmıyor

    • @fenerliadam8687
      @fenerliadam8687 2 роки тому +1

      @ Neden yalan söyleyeyim elime ne geçecek. Ben videolarda izlediğim şekilde deneme yanılma yoluyla birşey yaptım ve işime yaradı peki neden sararan ve dökülen yapraklar tekrar canlandı siz bunun mantıklı bir açıklamasını yapın. Saksı içerisinde ve aynı yerde bulunan bitki Sağlıksız vaziyetteyken bu işlemden sonra toparlanmasının başka izahı varsa buyurun beni bilgilendirin lütfen.

    •  2 роки тому +1

      @@fenerliadam8687 Birincisi siz videoda anlatılmak istenileni anlamamışsınız.
      İkincisi çok muazzam iş yapmışsınız, bu şekilde devam edin lütfen. Bilim tersini söylüyormuş, önemli değil sizin için...
      Dip not: Videoyu çok dikkatli seyretmemişiniz bu belli oluyor, orada paslı demiri suda bekletince demir gübresi olmaz, toprağa koyunca mikroorganizmalar muamele etmesi lazım diyoruz. Bu size bir şey ifade etmiyor tabi

    • @fenerliadam8687
      @fenerliadam8687 2 роки тому +1

      @ Haklısınız bilgilendirme için teşekkür ederim.

  • @cemakkus7223
    @cemakkus7223 3 роки тому +4

    Çok donanımlı birisiniz ve bilgileriniz çok değerli. Teşekkürler emeğinize sağlık.

    •  3 роки тому +1

      Rica ederim

  • @umitsahin231
    @umitsahin231 2 роки тому +4

    Demir ancak ısıtılıp kor haline getirilir ve suya daldırılırsa istenilen vitamin suya geçmiş olur,bu gibi uygulamaları yapmadan önce toprak analizi yaptırmanız en doğru yöntemdir,ayrıca toprağı arada nadasa bırakmak bütün sorunları ortadan kaldıracak tır.

    •  2 роки тому +3

      Demirdeki vitamini almak değil, demirin kendini almak istiyoruz. Kor halinde demiri suya daldırmak çözüm olmaz. Aslında nadasa bırakmak doğru bir işlem değil. Toprak dinlenmez, toprak her zaman çalışır ve dinlendirmek onu daha çok yorar. Toprağı doğru beslemek gerekir.

  • @Yakut345.
    @Yakut345. Рік тому +2

    Bilimsel detayları ile anlatılınca bilgiler akılda kalıcı oluyor. Teşekkürler🍀

    •  Рік тому +1

      Rica ederim

  • @mustafam541
    @mustafam541 3 роки тому +3

    Olaylara yaklaşımınızdan dolayı sizi tebrik ederim

    •  3 роки тому +1

      Teşekkür ederim

  • @goktugvural3245
    @goktugvural3245 Рік тому +2

    İyi güzel anlatmışsınız hocam 13 dk dinledim teşekkürler ama ne yapacağız saksıda yetişen bitkilere yapraklar alttan sararıp gidiyor üste doğru ne önerirsiniz ne verelim maya şeker verdim suda eritip biraz bekledikten sonra seyreltip verdim bi öneriniz var mı

  • @sibelturuz8848
    @sibelturuz8848 Рік тому +2

    Çok faydalı bilgiler veriyorsunuz.Teşekkür ederim.Ancak takip etmekte zorlanıyorum.Daha sakin bir tonda sunarsanız sevinirim.

    •  Рік тому +1

      Rica ederim

  • @nazmhikmetduran1216
    @nazmhikmetduran1216 Рік тому +1

    emeğine sağlık kardeşim

  • @orhanoz6731
    @orhanoz6731 3 роки тому +4

    Bilgiler için çok teşekkürler. Her videonuzda bilgi dağarcımız gelişiyor 👍

    •  3 роки тому +2

      Estağfurullah, sadece amacımız doğal tarıma olan inancı artırmak

    • @eminekaya5656
      @eminekaya5656 2 роки тому +2

      @ teneke saksılarda cicekler daha güzel olurlar aynı çiçeği tenekete ektim pilastik saksıda aynı toprak dediniz tupragin üstünde hiç mavi yeşil birşey olmiyour çivi paslı su banada pek mantıklı gelmiyor 45 beş yıldır çiçek evde ekerim yetiştirin teneke saksı daha avantajlı çiçekler cosuyorlar

    •  2 роки тому +1

      @@eminekaya5656 Teneke saksılarda, toprak yüzeyi mavi yeşil olmasa da, bakterilerin çalışması sayesinde demir gübresi oluşur. Çok fazla çalışırlarsa toprak yüzeyinde renklenme olur.

  • @mucahitakbas3547
    @mucahitakbas3547 3 роки тому +3

    Hocam işiniz gücünüz rast gitsin. Anlatmak istediklerinizi çok net anladım da demir eksikliğinde ne yapacağımızı tam olarak bahsetmediniz diye düşünüyorum. Yani satılan demir gübreleri işe yarıyor mu yaramıyor mu o kısmı ya kaçırdım ya da bahsetmediniz. Demir gübresi satın almasak toprağın fosfor dengesiydi ph ıydı nasıl upraşıp hangisinin ne kadar fazla ya da eksik olduğunu tespit edip dengeye getiririz ki?

    •  3 роки тому +1

      Anlatmak istediğim, toprağın sağlığını düzenli olarak koruyacak işlemler yaparsanız zaten 'şu eksikti' 'bu eksikti' sorunlarını yaşamayız. Mikroorganizmalar doğru işler ve sorunları çözer. Toprağınızda tonlarca demir varken satın almak bana garip geliyor! Satın alacağınız demir işinize yarar ancak toprağın sağlığını korumanız birinci öncelik. Toprağa kompost katarak, yeşil gübreleme yaparak, ahır gübresi karıştırarak, farklı kök sistemlerine sahip bitkiler yetiştirerek, faydalı mikroorganizmaları toprağa katarak dengeye getirirsiniz. Böyle bir uygulamalar zincirini yaptıktan sonra, dışardan çok da bir şey katmaya gerek kalmaz.

    • @selimbayraktar6272
      @selimbayraktar6272 3 роки тому +1

      @ hocam birde potasyum olayına el arsanız topraklarımız da çok potasyum var deniyor fakat yinede potaslı gübreler öneriliyor buda mi toprağın ph sı ile dengeli beslenmesi ilemi çözebileceğiniz konu yoksa başka yolu varmı

    • @mucahitakbas3547
      @mucahitakbas3547 3 роки тому +1

      @ anladım hocam. Teşekkür ederim cevap için. Saygılar.

  • @NasirHuseyn
    @NasirHuseyn 2 роки тому +2

    Salam.Murad bəy sizə ugurlar diləyirəm.Çox əla.

    •  2 роки тому +1

      Teşekkür ederim

  • @hakanbozyaka
    @hakanbozyaka 3 роки тому +3

    Emeğinize sağlık hocam..

    •  3 роки тому +2

      Teşekkür ederim

  • @kirlizihniyetlergonullereh586
    @kirlizihniyetlergonullereh586 3 роки тому +1

    Süpersiniz Teşekkürler hocan gül fidanının yaprakları sararmaya başladı büyük saksıya aldım dikensiz gül cinsi napmamı önerirsiniz

    •  3 роки тому +2

      Sararmaların bir çok nedeni olabilir. Mesela saksı değişimi yaparken, bir büyük saksıya almak gerekir. daha önceki saksınızdan iki parmak daha deniş olmalı. Yoksa, geniş alan bulan bitki önce kökleri geliştirmeye çalışıyor ve üst bölgedeki gelişimi durdurur, ileri boyutta sararma, kuruma ve ölmeyle sonuçlanabilir. Bu nedenden dolayı mı oldu bilemem ama besin eksikliği de söz konusu olabilir. Hastalık veya zararlı etkileri de sararma olarak karşımıza çıkar. Bu kadar çok neden varken şundan diyebilmek zor

  • @adal7631
    @adal7631 3 роки тому +2

    Sağol hocam güzel bir konuda aydınlandık.

    •  3 роки тому +2

      Sen de sağol... diğer sorunu yarın cevaplarım, hem yenildik hem kafam hiç iyi değil, yanlış bir şey söylemeyim

  • @cemal8123
    @cemal8123 3 роки тому +4

    Üstat mutfaktaki sebze, kahve, çay posası vs. toprağa gömerek compost yapıyorlar. Solucan çektiği için faydalı deniyor. Fikriniz nedir?

    •  3 роки тому +4

      Organik maddeleri toprağa gömmek çok doğru değil... dışarda kompostlama yapıldıktan sonra toprağa katılmalı. Toprağa hele ki yaşlı yani lignin ve selüloz olarak yüksek değerlikli organik madde katmak doğru bir işlem değil. Mikroorganizmalar lignin ve selülozu tüketme konusunda çok istekli olmaz. Ayrıca kompostlaşmamış organik madde topraktaki mikroorganizmalar tarafından dönüştürülürken mevcut azotu kullanırlar.

  • @yakupyazc9147
    @yakupyazc9147 Рік тому +1

    Herkese selam
    Bakırnitrat çözeltisinin içine metal demir batırıp solüsyonda çözülmüş bakırı toz halinde indirdim yıkadım ve kuruttum,yaklaşık 70 kilo birikti.tarımda kullanılılabilir mi,ilgilenen var mı?

  • @esra_hacer6438
    @esra_hacer6438 3 роки тому +3

    Hocam yine bilgilendirici bir video olmus.emeğinize sağlik.her videonuzda aydinlaniyoruz.Bitkilerde özellikle saksida ki bitkilerde demir eksikliğini nasil anlariz ?

    •  3 роки тому

      ua-cam.com/video/KrCSIpZhdYw/v-deo.html

    •  3 роки тому +1

      Bu videoda demir konusuna girmiştim

    • @esra_hacer6438
      @esra_hacer6438 3 роки тому +2

      Bu videoyuda izlemiştim ama dikkatimden kacmıs.tesekkur ederim

    • @esra_hacer6438
      @esra_hacer6438 3 роки тому +1

      Hocam mümkunse videolari daha sik bekliyoruz.kolayliklar diliyorum.

    •  3 роки тому +1

      @@esra_hacer6438 Rica ederim

  • @mervesarkaya7826
    @mervesarkaya7826 2 роки тому +3

    Hocam geçen yıl gelişimi iyi olan asma bağımızın yapraklarında bu yıl sararma var ve sürgün atıp gelişmiyor hangi gübreyi kullanmalıyım. Şimdiden teşekkürler

    •  2 роки тому +1

      Azotla ilgili sorunları olabilir.

  • @ozgurkavrak
    @ozgurkavrak 3 роки тому +2

    Paylaşım için teşekkürler hocam

    •  3 роки тому +1

      Rica ederim

  • @tuncercnar9519
    @tuncercnar9519 2 роки тому +2

    Teşekkürler

    •  2 роки тому +1

      Rica ederim

  • @lokmanusta6771
    @lokmanusta6771 3 роки тому +2

    Hocam verdiğiniz bilgilerin için teşekkürler danışıp görüşünüzü almak istediğim bi konu var yardımcı olabileceğinize inanıyorum. İletişim kurabileceğimiz başka bi yol var mı?

    •  3 роки тому +1

      Rica ederim ama malesef ya buradan ya da facebook sayfamdan iletişim kurabiliriz

  • @ahmetylmaz4178
    @ahmetylmaz4178 2 роки тому +2

    Merhabalar Demir tozu toprağa karıştırarak kullanabilirmiyiz peki . Bir arkadaşım tavsiye etti .o sebeple videoyu izledim ama İşin içinden çıkamadım

    •  2 роки тому +2

      Nitrik asidi saf suyla seyreltin demir tozlarını içine koyun, çözdürün. Bu şekilde daha rahat kullanırsınız. Toprağa katmak, topraktaki mevcut demirde yaşanan sorunların yaşanmasına neden olur.

  • @yunnnguuu6603
    @yunnnguuu6603 2 роки тому +2

    Hocam iyi günler. Avakado diktiğim bahçenin kireç oranı 56 çıktı. Ph ise 8,09 demir takviyesi yapılması gerekli mi? Fidanlar henüz 1 yaşındalar. Şu anda 15 günde bir 2 litre azotlu sıvı kükürt kullanıyorum. Tavsiyeniz ney olur?

    •  2 роки тому +1

      pH yüksek, demir çözünmez. Yapraktan şelatlı demir gübresi olabilir. Ancak yapraktan demir (hatta bütün yaprak gübreleri) kısa süreli çare olur.
      Toprağın pH'ını düşürmeniz gerekir, avokado bu kadar yüksek pH sevmez. Kükürt kullanmaya devam edilebilir.
      Potasyum ve magnezyum biraz fazla verilebilir.

  • @denzapata
    @denzapata 3 роки тому +2

    Üstad selamlar, yanmış hayvan gübresini sulandırıp şerbet olarak vermek doğru mudur? Bununla ilgili de görüş bildireceğiniz bir video çekebilir misiniz?

    •  3 роки тому +3

      Hafta sonu programımda vardı ama bu aralar çok gübre videosu attık, arkadaşlar hastalıklar konusuna geçelim demişti. Araya sıkıştırabilirsem anlatalım onu da...

    • @denzapata
      @denzapata 3 роки тому +2

      @ tesekkurler

    •  3 роки тому +1

      @@denzapata Rica ederim

  • @ayhanhosafci4308
    @ayhanhosafci4308 2 роки тому +2

    Evlerde saksılarda beslediğimiz çiçeklere market vb.yerlerde satılan hazır bitki toprağına dikiyoruz. Bahsettiğiniz besinler açısından değerlendirilerek hazırlandığını düşünüyorum. Bu topraklara bir şey ilave etmeye gerek var mıdır?

    •  2 роки тому +2

      Marketlerden alınan toprakları çoğu, tam olgunlaşmamış komposta yaş ahır gübresi veya sentetik gübre katılmasıyla oluşturulur. Kaliteli bir saksı toprağı pahalıdır, ucuzları satın almak çok mantıklı değil. En güzeli kendi toprağınızı kendiniz yapın. Bu videoda anlattım; ua-cam.com/video/UshPdQSXGms/v-deo.html

    • @ayhanhosafci4308
      @ayhanhosafci4308 2 роки тому +1

      @ teşekkürler...👍

  • @atilla4680
    @atilla4680 Рік тому

    İyi güzel de demir eksikliği için ne yapabiliriz doğal yolu yok mu

  • @mehmetkaplan4423
    @mehmetkaplan4423 2 роки тому +1

    Çok doğru
    Paslı demir ile demir sülfat ve demir klorür aynı şey değildir

    •  2 роки тому

      Teşekkür ederim

  • @kkasim84
    @kkasim84 2 роки тому +2

    Tarihi geçmiş kalsiyum magnezyum demir gibi mineral hapları gübre olarak kullanılır mı sizce.

    •  2 роки тому +2

      Mantıken kullanılabilir. Tabi bu haplardaki kalsiyum, magnezyum ve demir, bitkilerin alacağı formda değildir, bunları mikroorganizmalar dönüştürmesi gerekir. Bu tarz vitamin takviyelerinin içeriğinde elemetnler farklı oranlarda vardır. Değişik formlarda haplar var. Sitrat, oksit, klorür, laktat vb gibi... Hepsinin işlevi farklı olduğu için içeriğindeki kalsiyum, magnezyum ve demir oranı farklıdır. Mesela magnezyum siratta yüzde 11 magnezyum var, kalsiyum karbonatta elemental kalsiyum yüzde 40, sitrat formunda yüzde 20 var. Diyelim yüzde 20 lik sitrat formundakinin toprağa koyduk, geriye kalan yüzde 80 içerik ne gibi sorunlar çıkartır? Bu nedenle, kullanılabilir ama tavsiye etmem...

    • @kkasim84
      @kkasim84 2 роки тому +1

      @ teşekkür ederim.

    •  2 роки тому +2

      @@kkasim84 Rica ederim

  • @fatmatopcu6211
    @fatmatopcu6211 3 роки тому +1

    Hocam çok teşekkürler. Ben mutfak atıklarımı dut ağacımın altında herhangi bir yere gömüyorum. Ancak bu sene beyaz dut meyveleri herhangi bir yerinden kuruyup kahverengi haline gelerek ziyan oldular. Ne yapabileceğimi bilemedim. Bunun sebebi acaba atıkları gömmem olabilir mi.?ağacım şuna için çok büyük olmadığından bozulmuş meyveleri dallarından temizledim ki çok bulaş olmasın diye. Gerçi bu çözüm değil. Ne yapabilirim?😔

    •  3 роки тому

      Atıkları gömdüğünüz için olma ihtimali çok düşük ancak toprağa gömmektense en doğrusu kompost yapıp daha sonra toprağına karıştırmak. Dallarda kuruma varsa köklerden kaynaklı bir sorun olabilir. Verticillium solunluğu da olmuş olabilir. Budama yapmak gerekir. Ağacı görmeden de net bir şey söylemek kolay değil. İnşallah sorunu çözebilirsiniz.

    • @fatmatopcu6211
      @fatmatopcu6211 3 роки тому +1

      @ geri bildirimleriniz ve ilgi alakanız için çok teşekkür ederim. Ağacım henüz üç_dört yaşında daha küçük.Kış budamasını yapmıştım. Allah razı olsun. 🙏

    •  3 роки тому

      @@fatmatopcu6211 Allah sizden de razı olsun

  • @mahruzeka6808
    @mahruzeka6808 3 роки тому +1

    Mən abunə oldum söhbətləriniz çox maraqlıdır ağzınıza sağlıq

    •  3 роки тому +1

      Teşekkür ederim

  • @arzuak862
    @arzuak862 3 роки тому +1

    odun külü toprağı bozar demiştiniz hatırlıyorsam bitkilere saçarsak yinede zararı olur mu nasıl kullanmalıyız

    •  3 роки тому +1

      Odun külünü toprağa karıştırırsak sakıncalar doğurabilir ancak su içinde bekletip kullanırsak sorunları aşmış oluruz. Toprağın üzerine veya bitkilere serpmek farklı iş... Mesela soğan pası için odun külünü soğanların üzerine atmak işe yarar.

    • @arzuak862
      @arzuak862 3 роки тому

      teşekkürler öyle yapıcam

  • @user-zu1mc7wm2e
    @user-zu1mc7wm2e 8 місяців тому

    Hocam anlatdiklarnizi anladik ama Fe olmayan sararan bir bitkiye nasil Fe vere biliriz bunu anlatmadiniz ama

  • @cennetbahcesi8111
    @cennetbahcesi8111 3 роки тому +2

    Hocam bilgiler için çok teşekkür ederim bir sorum olacak toprağın ve sulama suyunun pH nı nasıl düşürebiliriz?

    •  3 роки тому +2

      Bu soruya cevap verdim diye hatırlıyorum

    • @cennetbahcesi8111
      @cennetbahcesi8111 3 роки тому +1

      @ evet diğer videodaki sorunun içinde bu sorumda vardı ilginize teşekkür ederim

  • @fikretkacan4792
    @fikretkacan4792 3 роки тому +1

    Bende görmüştüm bu pas gübresini bi yerde banada saçma gelmişti bu konuyu aydınlattınız teşekkürler .Yaklaşık on kilo paslı demirim vardı artık hurdaciya nasipmiş

    •  3 роки тому

      Herkes nasibini yermiş

  • @ercanbostanci663
    @ercanbostanci663 2 роки тому +1

    Merhaba hocam bu demir gibresini uzum bağına döksek sorun olurmu

    •  2 роки тому +1

      Bu demir gübresi değil aslında, toprakta yine işlem görmesi gerekir. Demir gübresi yapımını anlatacağım bir video çekeceğim

  • @ejderkaya4794
    @ejderkaya4794 Рік тому

    Çiçeklerin köküne pasli demir koysak aynı şey değil mi yani

  • @hakanakca4665
    @hakanakca4665 3 роки тому +1

    hocam ben nitrik asitte demiri çözüp verdim, sarı sarı olan yapraklar koyu yeşil oldu. bu yaptığım işlem başka bir sıkıntıya sebebiyet verir mi

    •  3 роки тому

      Seyreltik nitrik asitle yaptıysanız sorun yok ama seyreltme yapmadıysanız metal oksit oluşur.

    • @demeus
      @demeus 3 роки тому +1

      @ hakan kardesin yaptığı sekilde yaparsak demir vitamini elde etmis oluyormuyuz peki hocam

    • @demeus
      @demeus 3 роки тому +1

      Nasıl yaptın kardesim bizede anlatırmısın hakan

  • @user-ge8vr1lx1v
    @user-ge8vr1lx1v 8 місяців тому

    Hmmm şair burada ne demek istedi acaba.

  • @arzuak862
    @arzuak862 3 роки тому

    bir de yumurta kabuklarından bahseder misiniz ..bitkiler bitleniyor odun külü atmayalım mı

    •  3 роки тому

      Yumurta kabuğu konusunda neyi merak ettiniz net sorabilirseniz cevaplamaya çalışırım.

    •  3 роки тому

      ua-cam.com/video/E8KNF7_Q8Vk/v-deo.html

    •  3 роки тому

      linkteki video işinizi görürü mü?

  • @guleraydn2871
    @guleraydn2871 Рік тому

    Paslı suyu kuşlara verilirmi

  • @eminay4340
    @eminay4340 6 місяців тому

    Kısacası Demir Sülfat atın.

  • @hakanbozyaka
    @hakanbozyaka 3 роки тому +1

    Hocam selam ve saygılar..üniversite öğretim üyesi bir prof. Fosforu bitkiye gübre olmadan veremezsiniz, verdiğiniz her doğal gübre bitki tarafından alınamaz toprakta kalır der. Organikçilere bunu söyleyince delirirler ama çözümleri yoktur der. Vakti gelince bu konularda videolarda bekleriz. Bitki besleme uzmanlarının bu konudaki tavırlarını anlamakta ciddi manada sıkıntı yaşıyoruz...

    •  3 роки тому +2

      Fosfor fiksasyonu karışık bir mekanizma... Prof'umuz, toprağa gübre olarak verdiği fosforun 20 dakika sonra yüzde 80'inin bağlanarak bitkinin alacağı formdan uzaklaştığını, bunun mikroorganzmalar tarafından süreç içinde bitkinin yarayışlı formlarına dönüştürüldüğünü, bu nedenle taban gübresi olarak vermenin her zaman için bir işe yaramayacağını, kompoze gübrelerin (mesela 16 16 16) dengeli gübre diye çifçiye önerdiklerini ancak bu dengesiz gübre yüzünden fosforla sürekli olarak sıkıntı çektiğimizi anlatmıyor tabi... Fosfor veya diğer bütün bitki besin elementlerin kimyasal formülü aynıdır. Fosfor ölçeğinde konuşursak, ha sentetik vermişsiniz ha doğal vermişsiniz, toprakta işlemeye ihtiyacı var.

    • @hakanbozyaka
      @hakanbozyaka 3 роки тому

      @ 🤗 yok hocam hiiiç bahsetmiyor o dedikleriniz den organikçleri nasıl rezil ettiğini anlatıyor sürekli... Teşekkürler yine rahatlattınız..

  • @mahmutbalaban8565
    @mahmutbalaban8565 3 роки тому

    Sıvılastirilmis tavuk gübresi güvercin gübresi inek gübresi konusunda düşünceleriniz neler içeriği olarak

    •  3 роки тому

      kanatlı gübrelerin tamamı sodyum ve kalsiyum tuzları açısından yüksektir. Fermente edilmeden kullanılmamalı... Aslında hiç bir gübre fermente edilmeden kullanılmamalı

    •  3 роки тому

      Tavuk ve güvercin gübresi, bitkinin hızlı alacağı formda besin maddesi içerir. Bu nedenle hızlı bir gelişim görülür ama zayıf hücre duvarı oluşumuyla hastalıklara karşı mukavemeti düşük olur. Tavsiyem gübrelerin karıştırılarak kullanılması, hepsinin artıları ve eksileri var, karıştırılınca eksiklerini tamamlarlar.

    • @mahmutbalaban8565
      @mahmutbalaban8565 3 роки тому

      Şöyleki benim düşüncem bitkinin gelişim döneminde en az 1 sene kurutulmus yanmış inek gübresi ve tavuk gübresinkarisimi vermeyi düşünüyorum bunu da her suda değilde bazı sularda kimyasal gübre bazı sularda yapmış olduğum bu karışım gübreler vermeyi planlıyorum ilk defa salatalık ekecegim bu şekilde gübreleme yapmayı düşünüyorum

    • @mahmutbalaban8565
      @mahmutbalaban8565 3 роки тому

      Teşekkür ederim bilgiler için bu kanatlı sıvı gübreler ne tarinsal dezenfektan kullanmaya gerek varmı bilginiz varmı yada bana alternatif öneriniz varmı

    •  3 роки тому

      @@mahmutbalaban8565 şerbet yapacaksanız, özellikle tavuk gübresinden seyreltmeyi fazla yapın, bitkinin çok hızlı çekebileceği sodyum tuzları vardır. Ahır gübreleri nispeten daha az seyreltilebilir. Hıyar fazla gübreyi seven bir bitki ama çok fazlaya ani tepki verir. İlk defa ekim yapıyorsanız, kolay gelsin, olası sorunlardan yılmayın, illa olacak bu iş. Yeter ki isteyin

  • @osmanylmaz6255
    @osmanylmaz6255 3 роки тому

    Hocam bazı videolarda paslanmış çivileri limon tuzu ile çözdürup demir vitamini elde edildigini söylüyorlar. Bu işlem doğru bi işlem mi

    •  3 роки тому

      Limon tuzu ile çözdürünce, indirgenme olmaz ama limon tuzu şelat olarak kullanılabilir. Anlatan karıştırmış konuyu bence

    • @osmanylmaz6255
      @osmanylmaz6255 3 роки тому

      @ hocam şelat ne demek ve nasıl kullabilir

  • @atillayldran7000
    @atillayldran7000 3 роки тому +1

    Hocam yine birilerinin oyuncağını elinden almışsın, ne yapacaklar şimdi 😀😀😀

    •  3 роки тому

      Estağfurullah, onlara başka oyuncaklar var ama sadece şimdilik. Yakında onlarda gidecek

  • @GalaFat1905
    @GalaFat1905 3 місяці тому

    Usta ben kanadada yaşıyorum burda İtalyan ve çinli komşularda fide diplerine paslı çivi atıyo benim taşındığım evdede bahçeyi bellediğimde 100 ün üzerinde çivi topladım bahçede daha önce ekim yapanlar bol bol çivi atmış küflü çatal kaşık anahtar tornavida ne varsa atmışlar toprağa . Ek olarak bitkinin kuru maya ile demiri emmesi kolaylaşmazmı?

  • @TC66full
    @TC66full 3 роки тому +2

    2 pozitifli 3 pozitifli demiri anlamam fakat tek anladığım diğer kanalların yaptığı bu paslı demir gübre saçmalığının herhangi bir bitkiye yaramayacağıdır. Pas neye yarar ki bitkiye yarasın ne sacma şey bu

    •  3 роки тому +1

      Biz de biraz bilimsel anlattık işte bir işe yaramaz

  • @alogur8644
    @alogur8644 2 роки тому

    Benim kölüm sararmış ağaca paslı çifi çakmış ve ağaç canlanmış buna ne dersiniz

    •  2 роки тому

      Olmaz öyle şey

  • @oguzgnr4355
    @oguzgnr4355 2 роки тому +1

    Abi seni çok seviyom çok sempatiksin

    •  Рік тому +1

      Teşekkür ederim

  • @nurisimsek1821
    @nurisimsek1821 2 роки тому +1

    Hocam teşekkürler... Peki bu topraktaki demiri nasıl cözdürp bitkiye aldıracagız... Ne uygulamamız gerekiyor...

    •  2 роки тому +1

      Rica ederim. En önemli konu toprak pH'ı... Diğer konuda demiri çözen (diğer elementler gibi) mikroorganizmaları, düzenli olarak toprağa organik madde katarak besleyeceğiz. Gerisi hallolur zaten.

    • @ozlemgul2721
      @ozlemgul2721 2 роки тому

      @ organik maddeyi küçük saksılarımıza nasıl vermeliyiz.Birde ricam toprağın ph dengeleme hakkındaki UA-cam linkinizi paylaşırmısınız.

    •  2 роки тому +1

      @@ozlemgul2721 Küçük saksılarda kompostlama yaparak vermek en mantıklısı. pH ile ilgili bilgileri, videolarda gerektiği zamanlarda veriyorum, sadece bu konuda bir videom yok.

    • @ozlemgul2721
      @ozlemgul2721 2 роки тому +1

      @ teşekkür ederim.İnsanlara güzel,yaralı bilgiler veriyorsunuz.

    •  2 роки тому +1

      @@ozlemgul2721 Güzel yorumunuz için teşekkür ederim

  • @betulacir7041
    @betulacir7041 3 місяці тому

    Saksi degistirdim yapraklar sarardi eridi bir eksiklik var

  • @aonur2002
    @aonur2002 3 роки тому

    Abi iyi güzel anlatıyorsun takdir de ediyorum ama bence çok detaya giriyorsun o arada da tekrara düşüyorsun sonrasında da sıkıcı oluyor

    • @aonur2002
      @aonur2002 3 роки тому

      Çözüm sunamamışsın, muhtemel nedenleri saymışsın ama kimbilir hangisi

    •  3 роки тому +3

      Sizin toprağınızın içinde demir eksikliğinin hangi nedenden olabileceğini bilmem mümkün mü? Olası nedenler bunlar, ortadan kaldırırsanız sorun olmaz. Detay herşeydir, ortalık detay veremeyen ama kısa videolarla yanlış bilgi verenlerden geçilmiyor. Malesef ben detaylara gireceğim

  • @remzibarut3291
    @remzibarut3291 3 роки тому +1

    Ben denedim gülerim çok şidetli güzel oldu

    •  2 роки тому

      Denemeye devam edin o zaman... Ama unutmayın demiri bitkinin yarayışlı hale getirecek bakteri yoksa bir işe yaramaz

  • @goktugkemal6590
    @goktugkemal6590 3 роки тому

    'toprak içindeki bazı elementlerin demiri bağlayarak alımlarını zorlaştırmasıdır' demişsiniz, fosfor yüzünden mi toprakta bağlanır

    •  3 роки тому +1

      Fosfor fazlalığında veya aşırı fosfor gübrelemesinde sadece demirin değil çinko, kalsiyum, bor ve manganın da alınımına engel olur.

    • @goktugkemal6590
      @goktugkemal6590 3 роки тому +1

      @ Teşekkür ederim

    •  3 роки тому

      @@goktugkemal6590 İlginiz için biz teşekkür ederiz

  • @mustafakendigelen3163
    @mustafakendigelen3163 Рік тому

    çözümü ilk cümlelerde verin , duygusal enerji tüm videoya yetmez , ben anlamadım , demir bitkiye nasıl verilir ,,, ya da açıklama kısmında kısa bir şekilde anlatabilirsiniz , açıklama kısmını da okumama rağmen anlayamadım ... anlatım konusunda mutlaka üniversiteden yardım alın ... teşekkürler ,,,

    •  Рік тому +1

      Bu videoda, demir gübresi bitkiye nasıl verilir konusunu anlatmıyoruz. Paslı demirin suya konulmasıyla demir gübresi olmadığını anlatıyoruz. Kaldı ki; videonun ilk cümlesinde, konuyu anlatıyorum.
      Anlatım konusunda üniversiteden yardım alma konusuna gelirsek, ben bu kadar becerebiliyorum ve sadece amacın yalanları ortaya çıkartmak. Demek ki suçumuz büyükmüş.

    • @mustafakendigelen3163
      @mustafakendigelen3163 Рік тому

      @ tübitak a makale sunmak istediğiniz zaman bir anlatım sıralaması vardır ,,, ilk cümleler okuyucunun kazancı ile ilgili cümlelerdir ,,, sonra açıklamalar gelir ,,, video başlığını okuyanlar ,,, demiri bitkiye nasıl vereceklerini ,,, öğrenmek isteyeceklerdir ,,, toprağı doğal formunda tutamadıklarını düşünürsek ,,, bu durumda izleyecekleri yolu anlatsaydınız daha faydalı olurdu ,,, çiftçi toprağı doğal formunda tutabilse zaten hiç bir problemi kalmaz ,,, sizin videonuzla insanların vakti ve duygusal enerjisi boşa gitmiş oluyor ,,, fakat yanlış bilinen bir bilgiyi düzelttiğiniz için teşekkür ederiz ...

  • @ayhanmetin1
    @ayhanmetin1 Місяць тому

    hocam bravo. süpersin valla

  • @leventkarabatak1554
    @leventkarabatak1554 2 місяці тому

    her uzman farklı şeyler söylüyor...her konuda böyle.....şaşırdım kaldım....

  • @semihcinkir9141
    @semihcinkir9141 3 роки тому

    Sonunda aklı başında bir adam çıkmış. Fakat, aşırı kiteçten dolayı hayvan gübresi, kuru meşe yaprağı, humik asit, demir etda ve demir sülfat bile benim fidanları kurtarmıyor. Yapraklarım sapsarı, sadece damarlar yeşil. Gelen giden toprağı komple değiştir diyor. O da bana ağır geliyor. Düz olması için, üstten 3 metresi alınıp götürülmüş arsayı alırsam olacağı buydu. Ama uğraşmaya devam, zamanla olacak :(

    •  3 роки тому +2

      Uğraşmaya devam edin, toprağı rehabilite etmek yoğun emek ama sonuçları büyük bir gurur kaynağıdır. Her yıl yeşil gübreleme, kompost uygulamaları ve fermente edilmiş ahır gübresi, hem toprağın dengesini kuracak, bu şekilde ürünlerde sorun olamayacak hem organik katkıyla, kireçli toprak formu humuslu toprağa dönüşecek. Zor olacak ama güzel olacak

  • @mahruzeka6808
    @mahruzeka6808 3 роки тому

    Odun külü nədir hangi gübrədir

    •  3 роки тому

      Odun külü, potasyum gübresi olarak kullanılabilir. Odun, tahta veya kömürün yakılmasından sonra kalan kül

  • @ecenurg.6525
    @ecenurg.6525 3 роки тому

    Demir gübresini ilk defa duydum ama sizi dinlemeseydim de suyun içine paslı demir koyarak demir gübresi yapılacağı fikrine pek sıcak bakmazdım.

    •  3 роки тому

      Mantıksız geldi dimi

    • @user-mp3nf7xq6c
      @user-mp3nf7xq6c 3 роки тому +1

      Bencede çok saçma çivi de nedir mantıksız

  • @poyraz2839
    @poyraz2839 2 роки тому +1

    Hocam tm bu degil ise adamlar demir gübresini neyden yapıyo çivide demir adamlar dogal bir şekilde bulup bunu toz haline getiriyor aynı şey

    •  2 роки тому

      Demir gübresi için de şelat var. Yani arada fark var

    •  2 роки тому

      250 ml saf su, 10 Gr EDTA, 6 Gr Demir Sülfat, 1 çorba kaşığı Limon Tuzu... al sana ticari demir EDTA şelatlı demir gübresi =)

    • @poyraz2839
      @poyraz2839 2 роки тому

      @ tm hocam da şelat ne işe yarıyor bu demirde

    •  2 роки тому

      @@poyraz2839 demiri kendine bağlıyor üzerine zırh gibi sarıyor diyelim. Bu şekilde hücre duvarından geçebiliyor yoksa hücre duvarı seçici geçirgenliğe sahip.

    • @poyraz2839
      @poyraz2839 2 роки тому +1

      @ anldm hocam sagolun bilgi için thanks yani 👍

  • @adal7631
    @adal7631 3 роки тому

    Hocam konu dışı ama zeytinliğimde mangan ekskliği var mangan sülfatı limontozu ile şelatlayıp ısırgan çayıda ekleyip yapraktan veriyorum uygulamam doğrumu yanlış mı?

    •  3 роки тому +1

      Mantıken doğru bir uygulama gibi duruyor.

  • @abdurrahmanfirat6579
    @abdurrahmanfirat6579 3 роки тому

    Hocam bz seni beğenmişiz.

    •  3 роки тому

      Teşekkür ederim

  • @hasretturk243
    @hasretturk243 Рік тому

    en iyisi sivi gübre satin alip kullanmak

  • @dursundurmus5057
    @dursundurmus5057 2 місяці тому

    Birader akademik defamı veriyorsun yoksa kendini mi ispatlamaya çalışıyorsun.Neden bu kadar uzatıyorsun.😊

  • @mctheknife11
    @mctheknife11 Рік тому

    1 dönümde 5 ton demir nerede varsa maden ocağı kuralım .

    •  Рік тому

      İstediğiniz her yerde demir madeni kurabilirsiniz ancak anlayamadığınız bir nokta var; demir çelik tesislerinde kullanılabilecek özellikteki demir cevheri her yerde olmaz. Tabi bu, dünyadaki kara parçaları üzerinde en çok bulunan elementle arasında olduğu gerçeğini gölgelemez.

  • @tahir3866
    @tahir3866 2 роки тому

    1.7x ile bayiyor 🥴

    •  2 роки тому

      Seyretmezsin olur biter

  • @zelihaetoz5369
    @zelihaetoz5369 2 роки тому

    🐾

  • @caferarigarig1359
    @caferarigarig1359 9 місяців тому

    Okadar insan yapiyor faydasi yok yani demi bos is

  • @birolciriy2240
    @birolciriy2240 2 роки тому

    Anlattın Anlattın Fakat Bize Çözum Olarak Sade Vatandasın Çifcinin Anlayacagi Şekilde Şöyle Birsey Yapınki Bitkilerin Demir Ihtiyacı Karsilansin Herkes Tahlil Yaptiramazki Senin Anlatdigini Bilelim

    •  2 роки тому

      Burada demir gübresini nasıl yaparsınızı anlatmıyoruz ki. Suyun içine koyduğunuz demir parçalarından demir gübresi olmaz diyoruz. Kaldı ki, toprağın pH'ını yukarı çıkarmayın, zaten toprak içindeki demir yeter diye bilgi de veriyoruz. Daha ne yapmak gerekirdi acaba...

  • @tolgatuse
    @tolgatuse 3 роки тому

    Dayı sen ne diyon yaa kendinde anlamadın ne anlattığını

    •  3 роки тому

      Sen anlamamışsın, anlayan anladı. Biz anlamak isteyene anlatıyoruz, ortalıkta 'at suyun içine demiri mis gibi demir gübresi olur' diyen yalan videolar var. Onları anlarsınız belki

  • @ayse3679
    @ayse3679 3 роки тому +1

    Teşekkürler

    •  3 роки тому

      Rica ederim