Kulttuuriympäristö perinnetila torppa metsän kätkössä. 4k 2020
Вставка
- Опубліковано 8 лют 2025
- "Myllymäen torpan pihapiiri lukuisine rakennuksineen on parhaiten säilyneitä kansatieteellisiä kokonaisuuksia maassamme.
Myllymäki eli Lövkullan torppa sijaitsee Nummi-Pusulan pohjoisimmassa kylässä Kärkölässä, metsäseudulla ja kaukana muusta asutuksesta. Mäen rinteessä sijaitsevan aution torpan pihapiiri on umpipihamainen. Torpan rakennuskanta koostuu viidestätoista rakennuksesta, joita ovat savutuvan lisäksi uusi ja vanha talli, pihatto-lato, uusi pihatto, sikala, kanakoppi, puuliiteri, vilja-aitta, vaateaitta, savusauna, käymälä, vaja sekä suuri ja pieni niittylato. Pihapiirissä on myös perunakuoppa ja kaksi kaivoa.
Myllymäen hirsirakenteinen rakennusryhmä on luontevasti tarpeen mukaan kasvaneena säilyttänyt 1800-luvun torpalle ominaiset piirteet. Pihapiirin rakennukset on rakennettu pääasiassa
1800-luvun lopulla tai rakennettu ja korjattu entisten purettujen rakennusten paikalle samalla tekniikalla kuin alkuperäiset. Vain asuinrakennus on vuorattu. Katot ovat malka- ja pärekattoja. Rakennusryhmän eteläpuolella on metsässä tervahaudan jäännökset. Rakennukset sijaitsevat lähekkäin melko ahtaalla tontilla, pellot välittömästi ympärillä. Läpiajettava pihatto-latorakennus jakaa rakennusryhmän kahtia ylä- ja riihipihaan. HistoriaMyllymäki oli Lövkullan talon torppa. Högforsin ruukki osti 1899 Lövkullan talon metsineen ja torppineen. Ruukin tilan torppana Myllymäki suoritti taksvärkkinsä metsä- ja uittotöinä. Suurten hakkuu- ja uittotöiden aikana työmiehet majoitettiin Myllymäen tiloihin. Torppa lunastettiin itsenäiseksi tilaksi 1922.
Myllymäki on saanut nimensä sijaintinsa mukaan. Mäen kumpareelle rakennettua yksihuoneista savutupaa asui 1800-luvun alussa Nylkkyri-Kalle. 1870-luvulla torpan vuokraajiksi tulivat Pusulan Jäljän talon poika Justus Adolfsson, jonka aikana torppa laajennettiin siihen asuun, jossa se on tänä päivänä. Yksihuoneinen savutupa muutettiin uloslämpiäväksi ja sitä vastapäätä rakennettiin toinen takkauunillinen tupa. Rakennus sai säännöllisen paritupamuodon, jonka tilat jakoi läpikuljettava porstua. Oveen maalattiin uudistustyön muistoksi vuosiluku 1881. Vilja-aitan lisäksi rakennettiin vaateaitta eli puari, riihtä laajennettiin luuvalla ja kaksikerroksisella survilla. Ylä- ja riihipihan jakajaksi rakennettiin pihatto-lato. Asuinrakennuksen etelänurkan lähellä rinteessä oli ulkouuni.
Torppa on ollut valtion omistuksessa vuodesta 1980. Myllymäen tila on suuruudeltaan n. 12 ha. Torpan rakennuksia on kunnostettu perinteisiä materiaaleja ja työtapoja käyttäen. LisätietoaPäivi Tahvanainen, Länsi-Uudenmaan kulttuurimaisemainventointi. Länsi-Uudenmaan seutukaavaliitto. Lohja 1990.
Arvokkaat maisema-alueet. Maisema-aluetyöryhmän mietintö II. Mietintö 66/1992. Ympäristöministeriö. Ympäristönsuojeluosasto. Helsinki1993.
Pirkko Sihvo, Myllymäen torppa: elämää Pusulan Kärkölän erämaassa. Museovirasto. Helsinki
2000. kohteeseen sisältyy: pihapiiri; talonpoikaistalo; talousrakennus;ympäristön nykyluonne: metsämaisema; palaute kohdetiedoista julkaisupäivämäärä 22.12.2009
www.luontoon.f..."
Lähde: Museovirasto www.rky.fi/read...
?KOHDE_ID=959
#hiljaisuus #suomi
www.metsa.fi/-...
www.matkallakot...
museovirastores...
Kiitos hienosta videosta.
Aivan huikeen hienoja hirsirakennuksia. Erittäin kiinnostava video. Nämä perinnetilat ovat kiinnostavia paikkoja, hienoa kun teet näistä videoita. Mukavaa nähdä hyvin säilyneitä rakennuksia, ja entisaikaan liittyvää esineistöä.
Perinnetilasta löytyy ainakin yksi vinkki Kanta-Hämeestä, ellet ole jopa jo käynyt siellä. En sitä nyt tähän kommenttiin laita, mutta voin tarvittaessa laittaa instassa viestinä.
hello, it's an incredible place it's impressive....
your video is fantastic !!!
Huikean hieno paikka kyllä👍Kiitos tästä🙏
Olipas
Satunnaisia havaintoja: maasepän takoma naula (1:55); malkakatto, jossa vesieristeenä on koivuntuohi (7:10); maalattia navetassa tai vastaavassa (8:30).
- Katon olisit voinut näyttää tarkemmin (2:10) 😢 Ne rimat malkakatossa tuohen päällä ovat malkoja, jota ei Raamatun (käännös 1933/38) mukaan voi löytää omasta silmästä.
Kohdassa 7.55 hevosen työvaljaita ja kahden hevosvoiman talli sontaluukulla.Hieno perinnetila,ehdotomasti uusi kierros aukioloaikana.Hyvää Pääsiäistä kaikille🐣
Muut kuvaus kohteet eivät tärpänneet, tuolla suunnilla niin ajattelin edes jotain kuvata🙂 hyvät pääsiäiset.
hyvät vanhanajanrakennukset.
Jibibi & eqa qomma ja varbbii tuloo plaatu lehevaa ni 🤗😋😀😊🥁
Amazing backwoods place
Thanks
Thanks!!
Lots of tall tales told in front of those fires
Sattui osumaan silmääni vastaavanlainen paikka ja ehkä tuleva kuvauskohde Artulle: www.hs.fi/matka/art-2000006530645.html (HS 6.6.2020)
Kiitos vinkistä 🙂🙏
Olen käynyt itse myös perinnetilalla mutta se ie ollut tuo.
Mahdottoman komea kohde.