MONTE CARLO(KUMARBAZ) YANILGISI | Yatırım Yaparken Kazananları Satma ve Kaybedenleri Tutma Eğilimi

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 14 кві 2024
  • 6 tur üst üste yazı gelen paranın bir sonraki turda tura gelme olasılığı, 9 tur üst üste siyah renk gelen rulette bir sonraki turda kırmızı gelme olasılığı herkese çok yüksek gelir. Oysa ihtimal yine %50'dir. Yatırım yaparken de çok düşmüş bir hissenin daha da düşemeyeceğini veya çok yükselmiş bir hissenin daha da yükselemeyeceğini düşünerek aynı yanılgıya düşeriz. Monte Carlo yanılgısı olarak adlandırılan bu bilişsel yanlılıkla ilgili ayrıntılı bir video hazırladım. Herkese iyi seyirler🙋🏻‍♂️
    Faydalandığım kaynak: www.mehmetsaruhan.com/2022/bi...
    👨‍👦‍👦➕Finansal özgürlük yolculuğumda bana destek olmak ve kanalda ayrıcalıklara sahip olmak için kanalıma katılarak üye olabilirsiniz👇🏻
    / @zenginmuallim
    Blog 👉🏻 www.zenginmuallim.com
    Twitter 👉🏻 / zengin_muallim
    Midas yatırım hesabınız ile ABD borsaları ve Borsa İstanbul'a ek masraflar olmadan çok uygun komisyonlarla yatırım yapabilirsiniz. #işbirliği
    Detaylı bilgi ve kayıt için👉🏻 app.getmidas.com/gmih/hmqr3stp
    UA-cam kanalımda yer alan hiçbir içerik yatırım tavsiyesi değildir. Yatırım tavsiyeleri için lisanslı yatırım danışmanlarına başvurmanız gerekmektedir.

КОМЕНТАРІ • 18

  • @faruk9216
    @faruk9216 3 місяці тому +2

    Finansal okuryazarlık gibi konularda videoların gelmesi çok iyi oluyor. Son gaz devam hocam.

  • @yigitkuscumusic
    @yigitkuscumusic 3 місяці тому +2

    Hocam öncelikle çok güzel bir video elinize sağlık güzel bir konuya değinmişsiniz. Size değer yatırımı konusunda kesinlikle katılıyorum ve değer üreten aktif olan ve bir şekilde değer biçebileceğimiz şirket hissesi gibi ürünler için dedikleriniz doğru bence de. Ancak monte carlo yanılgısı ne kadar gerçekse kendini gerçekleştiren kehanet (Self-fulfilling prophecy) etkisi de bir o kadar gerçek. Sadece bu etkiyi farklı ürünlerde farklı şiddette görüyoruz. Değer biçmekte zorlanacağımız coin/token gibi belirli bir finansal teknolojiye sahip olsun olmasın hatta sadece popüleritenin bir ürünü olan memecoinler buna çok güzel bir örnek. Bu tür ürünlerde en dominant etkilerden birisi kendini gerçekleştiren kehanet yani topluluk belirli bir şeyin olacağına o kadar inanıyor ki o şekilde hareket ediyor örnek olarak belirli bir memecoinde herkes aynı yere destek çiziyor ve insanlar da doğal olarak oraya çok alım giriyor ve destek gerçekleşmiş oluyor. Yani elbette 5-6 kere zar at birbirinden tamamen bağımsız olaylardır ancak kendini gerçekleştiren kehanet etkisi yüzünden geçmişi baz alan destek/direnç noktaları çıkartmak o kadar da bağımsız bir olay değildir. Bu benim şahsi fikrim sadece diğer tarafa tamamen gözünüzü kapatmamanız için yorumda bulunmak istedim. Elinize sağlık severek takip ediyorum sizi.

    • @zenginmuallim
      @zenginmuallim  2 місяці тому

      Teşekkürler güzel sözleriniz ve değerli düşünceleriniz için.
      Herkes eğer o destek dirençlere inanarak hareket ederse dediğinizde haklı çıkarsınız ancak büyük fonlar, para yöneticileri buna göre hareket etmiyor. Bu yüzden uzun vadede hiçbir indikatör olağanüstü sonuçlar alamıyor.

  • @sabanunal45
    @sabanunal45 3 місяці тому

    Şimdi bu mantık saçma ise, hektaş Sasa Şişecam gübre fabrikaları hisseleri almakta saçmalık olur. Çünkü çok fazla düşüş yaşadılar. Benim şahsi düşüncem dengeli bir sepet oluşturulmalı kademeli alım satım yapılmalı kıymetli madenler Amerika borsa İstanbul kripto döviz eurobond gibi çeşitlendirmeler olmalı

    • @zenginmuallim
      @zenginmuallim  2 місяці тому

      Sırf düştüğü veya yükseldiği için almak saçmadır. Ama siz o bahsettiğiniz hisselere detaylı analiz yapmışsınızdır ve ucuz olduğunu görmüşsünüzdür o zaman alırsınız :) Çeşitlendirme kesinlikle gerekiyor.

  • @DenizcanYalvac
    @DenizcanYalvac 3 місяці тому

    İndergenmiş nakit akımı gibi temel analiz yöntemleri de falcılık yapmaya girmiyor mu Caner bey? Evet şirket sağlam olabilir, yıllardır linel bir büyümeside vardır ancak gelecek çok değişken peki iszce bu durumda ne yapmalı?

    • @zenginmuallim
      @zenginmuallim  3 місяці тому

      Yarı falcılığa giriyor bence. Bazı şirketler uzun vadeli ciro ve kâr hedeflerini paylaşıyorlar. Bu tarz şirketlerde biraz daha gerçekçi sonuçlar verebiliyor ama yine de ben kendi adıma çarpan analizini daha basit buluyorum ve tercih ediyorum.

    • @DenizcanYalvac
      @DenizcanYalvac 3 місяці тому

      @@zenginmuallim Teşekkür ederim Caner bey. Çarpan analiziniz hakkında bir gün video atarsanız çok iyi olur.

  • @batnaydogan4701
    @batnaydogan4701 3 місяці тому

    Hocam konudan bağımsız aylık kredi faizlerinin yıllık maliyetini hangi formülle bulabiliriz? Örneğin aylık faiz oranı %6.15 olan bir kredinin yıllığı %151,6728’e geliyor. Bunu 1.0615^12 yaparak neden bulamıyoruz? Bu işlem doğru değil mi?

    • @zenginmuallim
      @zenginmuallim  2 місяці тому

      Selamlar. Masraflar ve vergiler yok o verdikleri aylık faiz oranı içerisinde o yüzden o şekilde hesaplayamıyoruz. Ben direkt bankanın yazdığına bakıyorum çünkü araştırdığımda çok karışık buldum formülü ve nasıl olsa hazırı olduğu için uğraşmaya değer bulmadım.

  • @DenizcanYalvac
    @DenizcanYalvac 3 місяці тому

    Şansımız %50-50 ise sizce bu durumda stop loss kullanmak mantıklı mı?

    • @zenginmuallim
      @zenginmuallim  3 місяці тому

      Gerek yok. Hisseye değer biçebilirseniz düşse de bu sizin için sorun olmaz. Ekleme yapmanız için fırsat olur.

  • @_mt007
    @_mt007 3 місяці тому

    Merhaba emeğinize sağlık, bence şirketi ne kadar iyi takip edersen et büyük düşüşler genelde finansal veya siyasal krizlerde oluyor. Şirket orada duruyor değeri değişmiyor ancak fiyatı 10'da birine düşebilir ve yıllarca orada kalabilir. Finansal krizlerin de ne zaman çıkacağı belirsiz olduğundan buna önlem olarak yapılabilecek tek şey portföy sepetine sahip olmaktır. Büyük düşüşlerde (%30 ve üzeri) sepetin borsa dışı kısmını kademeli borsaya aktarmak en mantıklı hareket olacaktır. Aynı şekilde belli bir yükselişten sonra kenara nakit ayırmak gerekir.

    • @zenginmuallim
      @zenginmuallim  3 місяці тому +1

      Teşekkürler. Evet sepet yaparak düşüşte olan finansal varlığa diğerlerinden aktarmak büyük fark yaratıyor.

  • @tarik.95
    @tarik.95 3 місяці тому

    Doğu bölgesinin geri kalmış algısı nereden geliyor anlamıyorum örnek verirken ülkemizin belli bir kesimini ötekileştirmeden anlatabilirsin bundan sonraki anlatımlarında dikkatli olmanı tavsiye ederim çalışmalarında başarılar

    • @zenginmuallim
      @zenginmuallim  3 місяці тому +2

      Kendim aslen Urfalıyım ve doğma büyüme Bursa'lıyım. Ötekileştirme falan yok dostum gayet yaşadıklarımı gördüklerimi anlatıyorum. Doğu kötüdür çirkindir falan demiyorum ben :) öyle dersem ötekileştiririm.

    • @tarik.95
      @tarik.95 3 місяці тому

      @@zenginmuallim bu dediklerin doğuya özgü bir şey değil diğer bölgelerde de olabilir isim belirtmen hoş olmamış

    • @zenginmuallim
      @zenginmuallim  3 місяці тому +1

      @@tarik.95 Evet olabilir ama bu daha çok doğuda olan bir anlayış olduğu gerçeğini değiştirmez. Bence benim bu gerçeği dillendirmeme değil de bazı insanların böyle anlayışa sahip olmasına karşı çıkalım :)