Duidelijk uitgelegd Albert. Alleen de term "Blokken" blijf ik vreemd vinden in Rocrail.. ik zie in de uitleg 2 blokken en 2 vrije baanstukken. Als oud hobby machinist zijn het voor mij 4 meldpunten met elk een blok erachter.
Albert dank je voor je prima uitleg. Om sensoren en draden uit te sparen heb ik per blok gekozen voor steeds maar één sensor. Door bij Blokeigenschappen/Rijwegen "enter2in" te gebruiken en dan via "..." de Timer te zetten op 3*100ms werkt dat prima. Als sensoren maak ik gebruik van reedcontacten. Dat werkt wel moeilijk. De reedcontacten zijn van glas en gaan snel stuk bij het buigen van de reed-draden. Daarbij zitten de reed-draadjes te ruim in de jumperwires; dus solderen. Vervolgens het ik jouw uitleg over wissels gevolgd. Nu werkt mijn proefbaantje geheel automatisch met twee locs die een pendeldienst uit voeren en halverwege elkaar kruisen.
Hoi Tony, bedankt voor je compliment. Leuk dat je zo je eigen oplossing gevonden hebt met de enter2in melder en de reedcontacten. Veel plezier met je hobby.
Hoi Matthijs, bedankt voor je reactie. De output gaat inderdaad op een vergelijkbare manier. Helaas gaat dat servo bordje op die manier nog niet lukken. Een servo laten bewegen is geen probleem maar de slag en de snelheid instellen en opslaan zit niet in de software. En je hebt goed gegokt: deel 4 gaat over de pinnen gebruiken als output :-). Blijf kijken!
ik blijf zeker kijken. Ben nog bezig met het testen van mijn eigen baan. (liggen alle rails recht) Mijn eerste gedachte zou zijn om een los arduino bord te pakken en hierop de uitslag van de servo "if active" te zetten, mits er door elke loop in DCC-ex of een 0 of 1 wordt gestuurd.
Bij het deel testen van de infrarood sensoren, heb ik een aantal keren opnieuw de video bekeken voordat ik ontdekte, dat het ging om de groene puntjes in het baanplan, die rood oplichten, kunt u hier een verwijzing naar maken? U vertelt daarna, dat u de loc in beide blokken 5 seconde wilt laten wachten, dus verwacht ik, dat de loc stopt in blok 1 resp blok 2, maar het stoppen gebeurt buiten de blokken. Mij is nu niet duidelijk hoe de infrarood sensoren werken. Ik wil het niet als excuus gebruiken, maar als 75+er met een opwind trein set uit de jaren 50 in de kast is dit voor mij zeer interessant, maar ook allemaal nieuw.
Hoi Rob, leuk dat je ook als 75+er met digitaal modelspoor met de Arduino aan de slag gaat. Dat is best wel pittig om mee te beginnen, dus mijn respect heb je. Bij het maken van het baanplan in Rocrail maak ik de melders aan (de groene puntjes) en vul daarna de adressen van de pinnen op de Arduino in. Vervolgens laat ik de loc langs de infrarood sensor rijden waardoor deze melder op het scherm oplicht. Ik had verwacht dat het hiermee duidelijk is dat de 4 melders op de plank en de groene puntjes in Rocrail met elkaar verbonden zijn. Als ik de video nog eens opnieuw uitbreng zal ik er een verwijzing bij maken. Waar het blok eindigt is hier een beetje lastig. De loc rijdt met de klok mee. Zodra de loc bij de eerste (infrarood)melder van het blok komt zie je dat dit blok paars kleurt in Rocrail. Zodra de loc de tweede melder passeert kleurt het blok rood en op dat moment krijgt de loc van Rocrail de opdracht om te remmen. De loc rijdt dan nog even door. Hoe ver de loc doorrijdt is afhankelijk van de instellingen op de decoder. In de video rijdt de loc eigenlijk te ver door. Voor de werking van blokken en melders raad ik je aan mijn afspeellijst (playlist) 'Digitaal modelspoor voor beginners' te bekijken. Deel 6 gaat over blokken en melders. Als je zelf aan de slag gaat met Rocrail raad ik je aan eerst de afspeellijst 'Rocrail voor beginners en gevorderden' te bekijken en dan met name de snelstartgids en deel 3 waar ik het automatisch rijden uitleg. Als je meer vragen hebt, dan raad ik je aan je aan te melden bij het Beneluxspoorforum. Daar is het makkelijker één en ander uit te leggen dan via UA-cam. Veel plezier met je hobby, Albert.
Duidelijk uitgelegd en ook super simpel in gebruik. Kleine feedback, je stemgeluid wordt heel zacht opgenomen. Indien mogelijk zou ik de microfoon wat harder zetten. Ik zie overigens ok een optie voor een RFID sensor, die vind ik wel interessant want daar zijn 2 pins voor nodig op een arduino. Maar die is voor later dan ;-)
Hoi aaw sum, bedankt voor je reactie. Mijn microfoon staat bijna voluit dus ik hoop dat je met je volume instellingen het geluid nog wat harder kunt zetten.
Hallo Albert, allereerst hartelijk bedankt voor je uitgebreide uitleg over het starten met de Arduino en het digitaal rijden. Momenteel ben ik bij deel 3 voor het automatiseren van mijn baan. Ik loop hierbij tegen het volgende aan: - De infrarood sensoren die ik heb, staan altijd aan (beide ledjes branden). Hierdoor wordt er niks gedetecteerd. Dit gebeurd zowel bij de sensoren die ik ingesteld heb in rocrail, als de sensoren die ik op andere ingangen plaats. Heb jij enig idee wat ik hieraan kan doen?
Hoi Ardivus, kun je de gevoeligheid van de sensoren instellen? Als beide ledjes branden dan registreren de sensoren een object. Waarschijnlijk is het bereik dan te groot ingesteld. Ik ga er dan vanuit dat je ze goed hebt aangesloten. Laat maar even weten of dat de oplossing is.
Hallo Albert Ten eerste dank voor je heldere uitleg van Rocrail en DCCEX. Als oude Koplopergebruiker (bijna 25jaar) vond ik het tijd om over te stappen. Ik heb een DCCEX centrale aangemaakt die ik specifiek voor inputs wil gebruiken. Ik kan de DCCEX aanzetten van uit rocrail. (over Wifi) maar de melder worden niet uit RR overgenomen. Zelf invullen in de DCCEX lukt me ook niet. Wat doe ik fout. mvg Gerrie Amsterdam
Hoi Gerrie, bedankt voor je compliment, graag gedaan. Leuk te lezen dat je bent overgestapt naar Rocrail. Ik wil je graag op weg helpen, maar dat gaat niet zo goed via UA-cam. Ik raad je aan je aan te melden op het Rocrail forum (www.rocrail.info/) en daar eventuele problemen te melden of vragen te stellen. Wat betreft je probleem met de melders: ik heb dit al een tijd niet meer nodig gehad maar het lijkt er op dat Rocrail de melders niet meer aanmaakt bij het opstarten. Ik ga dat als probleem melden op het Rocrail forum. Als je je ook aanmeldt op het forum kun je volgen wat er gebeurt. Je kunt de melders handmatig toevoegen op het tabblad I/O van de centrale eigenschappen. Dit tabblad laat ik in de video zien om de melders op te vragen. Als je lijst leeg blijft selecteer je de optie Ingang, vul je het pinnummer in, selecteer je geïnverteerd/pullup en klik je op toevoegen. Als je dit gedaan hebt voor alle melders moet je 1 keer op Opslaan klikken. Als je dan op Query klikt verschijnen de melders in de lijst, net als in mijn video. Succes, Albert.
Hi Albert, Bedankt voor je reactie, ik kan ze nu wel handmatig invullen, zat te hannesen met "toevoegen" eerst een nieuwe toevoegen dan bewerken en dan opslaan dat was een fout, eerst bewerken dan toevoegen. Ze doen het nog niet maar dat is een volgende fase. Ja ik ga naar het Forum NL. mvg G@@Albert-DenAkker
@albert, duidelijk verhaal. Ik wil gebruik maken van (Marklin) contact rails.werkt het dan hetzelfde of heb ik een tussen stuk als het infrarood deel ook nodig?
Hoi Robert, bedankt voor je compliment. Je kunt die contactrail niet rechtstreeks op de Arduino pinnen aansluiten. Dan blaas je de Arduino op. Bezetmelding op basis van stroomdetectie komt nog. Of ik massadetectie ook werkend krijg weet ik nog niet.
Hoi Albert, Ik heb je instructies nagelopen, maar bij mij worden de sensoren nooit aangemaakt in de controller DCCPP bij het herstarten van RocRail. Is dit een optie die je ergens in/uit kunt schakelen? Of kan het met de config.h file van de dccpp centrale te maken hebben? Bij voorbaat dank, Merlijn
@@Albert-DenAkker nee, de sensoren werken in het geheel niet. Ik selecteer de arduino pin als adres zoals in de video, alleen na herstart levert de query op de controller een lege lijst op en komt er geen reactie op het hoog maken van de ingangspin.
Beste Merlijn, Ik heb de laatste versie van de DCC-EX software geïnstalleerd en alle ingangen en uitgangen in het geheugen van de Arduino gewist. Daarna heb ik in Rocrail een nieuwe werkruimte aangemaakt met de 4 melders uit de video en Rocrail opnieuw opgestart. De 4 melders worden gewoon aangemaakt op de Arduino, ik kan ze uitlezen met de query optie. En ze zijn zichtbaar in de seriële monitor van de Arduino IDE. Heb je iets in de config.h aangepast die het aanmaken van de sensoren kan beïnvloeden? Ik kan het niet verklaren waarom het bij jou niet goed gaat. Ik raad je aan je aan te melden bij het Rocrail forum en daar een incidentmelding te uploaden met een beschrijving van je probleem.
@@Albert-DenAkker ik zal eens kijken of ik ze handmatig toe kan voegen of anders het arduino project even bouwen met alle default instellingen. In ieder geval bedankt voor het meedenken.
Hallo Albert. Veel dank voor je fantastische uitleg over het gebruik van Arduino met de verschillende shields. Met veel moeite heb ik het door jouw gebruikte sensor shield van Robot Dyn bij deze fabrikant besteld. Deze bestelling laat echter al veel te lang op zich wachten. Bovendien komen e-mails naar het contactadres als onbestelbaar terug en is de FB-pagina van Robot Dyn "uit de lucht". Eerder al liet een Nederlandse leverancier me weten geen Robot Dyn producten meer te leveren. Ook bij Amazon zijn deze sensor shields niet meer leverbaar. Mijn vraag is nu: Mocht mijn bestelling definitief niet binnenkomen, weet je dan een alternatief sensor shield? Ander kom ik (en anders meer medehobbyisten na mij) in de problemen. Alvast veel dank voor je reactie.
Hoi Simon, jammer je problemen hebt met de levering van de shield. Ik heb de shield van Robotdyn via Aliepress besteld, maar daar is de shield ook niet meer leverbaar. Ik weet zo niet welk shield als vervanger zou kunnen dienen maar ik zal ik de loop van de week de vraag eens uitzetten op Discord waar de DCC++-EX experts zitten.
@@Albert-DenAkkerwat fijn dat je daar moeite voor wilt doen. Ik hoop erg op een alternatief voor als dit misloopt, maar natuurlijk ook voor toekomstige medehobbyisten. Alvast bedankt. Ik hoor graag het resultaat.
@@simonmeurs9480 Ik heb 2 alternatieven voor je, maar ik heb daar zelf geen ervaring mee. Aanschaf en gebruik is dus op eigen risico. Persoonlijk zou ik gaan voor de eerste, misschien dat je die ergens anders nog goedkoper kunt krijgen. opencircuit.nl/Product/Gravity-IO-Sensor-shield-Arduino-Mega-Due www.vanallesenmeer.nl/Arduino-MEGA-Sensor-shield-V2.0
@@Albert-DenAkker heel erg bedankt. Die eerste had ik zelf ook al eens met de RobotDyn zitten vergelijken. Mijn bestelling daarvan is overigens nog steeds niet binnen. Ik wacht dat nog een tijdje af nu het mooie weer meer uitnodigt om buiten te zijn, dan op de treinenkamer. Als het RobotDyn sensor shield niet meer te leveren blijkt, is het wellicht een idee om in de toekomst een ander shield eens in een video te bespreken. Mocht ik dit alternatief gaan aanschaffen, houd ik je graag op de hoogte van mijn ervaringen. Dat zal dan overigens pas in het najaar zijn. Vrgr. Simon
Hoi Michel, de trein stopt in het blok bij het passeren van de tweede melder. Dan weet je zeker dat de trein volledig in het blok staat, als je natuurlijk je blok goed ingedeeld hebt. De melders horen dus bij het blok. In deze video leg ik uit hoe blokken en melders werken: ua-cam.com/video/vzSD5WiGif8/v-deo.html
@@Albert-DenAkker ik probeer het te begrijpen maar het lukt me niet. Je blok ligt toch tussen melders 24 en 25? Als hij dan na 25 stopt dan staat hij niet in het blok toch?
@@MichelvdD1973 Hoi Michel, je hebt gelijk. Eigenlijk rijdt de trein in deze video veel te ver door nadat de melder 25 geactiveerd is. Het werkt zo: als de trein melder 24 activeert wordt deze binnen gemeld in het blok. Het blok wordt paars en eventueel remt de trein af als ik dat zo ingesteld heb maar dat is hier niet het geval. Zodra de trein melder 25 activeert zet Rocrail de snelheid van de trein op 0. Dan gaat de trein afremmen naar 0 en in dit geval schiet hij veel te ver door en rijdt dus eigenlijk het blok uit. Ik kan het in Rocrail zo inregelen dat de trein exact stilstaat op het moment dat deze de melder 25 activeert. Ik hoop dat het zo duidelijker is. Zo niet, kijk dan eens bij mijn video's over de werking van Rocrail.
Duidelijk uitgelegd Albert. Alleen de term "Blokken" blijf ik vreemd vinden in Rocrail.. ik zie in de uitleg 2 blokken en 2 vrije baanstukken. Als oud hobby machinist zijn het voor mij 4 meldpunten met elk een blok erachter.
Hoi Henk, bedankt voor je reactie. Voor mij voldoet deze oplossing prima, ook al werkt het in het echt misschien anders.
Albert dank je voor je prima uitleg. Om sensoren en draden uit te sparen heb ik per blok gekozen voor steeds maar één sensor. Door bij Blokeigenschappen/Rijwegen "enter2in" te gebruiken en dan via "..." de Timer te zetten op 3*100ms werkt dat prima.
Als sensoren maak ik gebruik van reedcontacten. Dat werkt wel moeilijk. De reedcontacten zijn van glas en gaan snel stuk bij het buigen van de reed-draden. Daarbij zitten de reed-draadjes te ruim in de jumperwires; dus solderen.
Vervolgens het ik jouw uitleg over wissels gevolgd. Nu werkt mijn proefbaantje geheel automatisch met twee locs die een pendeldienst uit voeren en halverwege elkaar kruisen.
Hoi Tony, bedankt voor je compliment. Leuk dat je zo je eigen oplossing gevonden hebt met de enter2in melder en de reedcontacten. Veel plezier met je hobby.
Helemaal geweldig. Ik heb m'n spulletjes bijna binnen, dus ik hoop snel te kunnen beginnen met deel 1 en 2.
Bedankt voor je reactie. Succes als je spulletjes binnen zijn.
Geweldig Albert, zelfs voor mij duidelijk :-)
Duidelijk verhaal weer,
Ik vermoed dat de output op gelijke manier zou moeten lukken.
Of een servo bord via pin 21/22. (Mijn gok, deel 4 ;) )
Hoi Matthijs, bedankt voor je reactie. De output gaat inderdaad op een vergelijkbare manier. Helaas gaat dat servo bordje op die manier nog niet lukken. Een servo laten bewegen is geen probleem maar de slag en de snelheid instellen en opslaan zit niet in de software. En je hebt goed gegokt: deel 4 gaat over de pinnen gebruiken als output :-). Blijf kijken!
ik blijf zeker kijken. Ben nog bezig met het testen van mijn eigen baan. (liggen alle rails recht)
Mijn eerste gedachte zou zijn om een los arduino bord te pakken en hierop de uitslag van de servo "if active" te zetten, mits er door elke loop in DCC-ex of een 0 of 1 wordt gestuurd.
Duidelijke uitleg, top!
Bij het deel testen van de infrarood sensoren, heb ik een aantal keren opnieuw de video bekeken voordat ik ontdekte, dat het ging om de groene puntjes in het baanplan, die rood oplichten, kunt u hier een verwijzing naar maken?
U vertelt daarna, dat u de loc in beide blokken 5 seconde wilt laten wachten, dus verwacht ik, dat de loc stopt in blok 1 resp blok 2, maar het stoppen gebeurt buiten de blokken. Mij is nu niet duidelijk hoe de infrarood sensoren werken.
Ik wil het niet als excuus gebruiken, maar als 75+er met een opwind trein set uit de jaren 50 in de kast is dit voor mij zeer interessant, maar ook allemaal nieuw.
Hoi Rob, leuk dat je ook als 75+er met digitaal modelspoor met de Arduino aan de slag gaat. Dat is best wel pittig om mee te beginnen, dus mijn respect heb je.
Bij het maken van het baanplan in Rocrail maak ik de melders aan (de groene puntjes) en vul daarna de adressen van de pinnen op de Arduino in. Vervolgens laat ik de loc langs de infrarood sensor rijden waardoor deze melder op het scherm oplicht. Ik had verwacht dat het hiermee duidelijk is dat de 4 melders op de plank en de groene puntjes in Rocrail met elkaar verbonden zijn. Als ik de video nog eens opnieuw uitbreng zal ik er een verwijzing bij maken.
Waar het blok eindigt is hier een beetje lastig. De loc rijdt met de klok mee. Zodra de loc bij de eerste (infrarood)melder van het blok komt zie je dat dit blok paars kleurt in Rocrail. Zodra de loc de tweede melder passeert kleurt het blok rood en op dat moment krijgt de loc van Rocrail de opdracht om te remmen. De loc rijdt dan nog even door. Hoe ver de loc doorrijdt is afhankelijk van de instellingen op de decoder. In de video rijdt de loc eigenlijk te ver door.
Voor de werking van blokken en melders raad ik je aan mijn afspeellijst (playlist) 'Digitaal modelspoor voor beginners' te bekijken. Deel 6 gaat over blokken en melders.
Als je zelf aan de slag gaat met Rocrail raad ik je aan eerst de afspeellijst 'Rocrail voor beginners en gevorderden' te bekijken en dan met name de snelstartgids en deel 3 waar ik het automatisch rijden uitleg.
Als je meer vragen hebt, dan raad ik je aan je aan te melden bij het Beneluxspoorforum. Daar is het makkelijker één en ander uit te leggen dan via UA-cam.
Veel plezier met je hobby,
Albert.
Duidelijk uitgelegd en ook super simpel in gebruik. Kleine feedback, je stemgeluid wordt heel zacht opgenomen. Indien mogelijk zou ik de microfoon wat harder zetten.
Ik zie overigens ok een optie voor een RFID sensor, die vind ik wel interessant want daar zijn 2 pins voor nodig op een arduino. Maar die is voor later dan ;-)
Hoi aaw sum, bedankt voor je reactie. Mijn microfoon staat bijna voluit dus ik hoop dat je met je volume instellingen het geluid nog wat harder kunt zetten.
@@Albert-DenAkker Tuurlijk, ik had hem hard genoeg gezet maar het viel me gewoon op. Het ligt soms ook gewoon aan de opname software, geen probleem.
Hallo Albert, allereerst hartelijk bedankt voor je uitgebreide uitleg over het starten met de Arduino en het digitaal rijden. Momenteel ben ik bij deel 3 voor het automatiseren van mijn baan. Ik loop hierbij tegen het volgende aan:
- De infrarood sensoren die ik heb, staan altijd aan (beide ledjes branden). Hierdoor wordt er niks gedetecteerd. Dit gebeurd zowel bij de sensoren die ik ingesteld heb in rocrail, als de sensoren die ik op andere ingangen plaats. Heb jij enig idee wat ik hieraan kan doen?
Hoi Ardivus, kun je de gevoeligheid van de sensoren instellen? Als beide ledjes branden dan registreren de sensoren een object. Waarschijnlijk is het bereik dan te groot ingesteld. Ik ga er dan vanuit dat je ze goed hebt aangesloten.
Laat maar even weten of dat de oplossing is.
@@Albert-DenAkker Fantastisch, dat was inderdaad de oplossing! Dank je wel!
Hallo Albert Ten eerste dank voor je heldere uitleg van Rocrail en DCCEX. Als oude Koplopergebruiker (bijna 25jaar) vond ik het tijd om over te stappen.
Ik heb een DCCEX centrale aangemaakt die ik specifiek voor inputs wil gebruiken.
Ik kan de DCCEX aanzetten van uit rocrail. (over Wifi) maar de melder worden niet uit RR overgenomen.
Zelf invullen in de DCCEX lukt me ook niet. Wat doe ik fout.
mvg Gerrie Amsterdam
Hoi Gerrie, bedankt voor je compliment, graag gedaan. Leuk te lezen dat je bent overgestapt naar Rocrail. Ik wil je graag op weg helpen, maar dat gaat niet zo goed via UA-cam. Ik raad je aan je aan te melden op het Rocrail forum (www.rocrail.info/) en daar eventuele problemen te melden of vragen te stellen.
Wat betreft je probleem met de melders: ik heb dit al een tijd niet meer nodig gehad maar het lijkt er op dat Rocrail de melders niet meer aanmaakt bij het opstarten. Ik ga dat als probleem melden op het Rocrail forum. Als je je ook aanmeldt op het forum kun je volgen wat er gebeurt.
Je kunt de melders handmatig toevoegen op het tabblad I/O van de centrale eigenschappen. Dit tabblad laat ik in de video zien om de melders op te vragen. Als je lijst leeg blijft selecteer je de optie Ingang, vul je het pinnummer in, selecteer je geïnverteerd/pullup en klik je op toevoegen. Als je dit gedaan hebt voor alle melders moet je 1 keer op Opslaan klikken. Als je dan op Query klikt verschijnen de melders in de lijst, net als in mijn video.
Succes,
Albert.
Hi Albert,
Bedankt voor je reactie, ik kan ze nu wel handmatig invullen, zat te hannesen met "toevoegen" eerst een
nieuwe toevoegen dan bewerken en dan opslaan dat was een fout, eerst bewerken dan toevoegen.
Ze doen het nog niet maar dat is een volgende fase.
Ja ik ga naar het Forum NL.
mvg
G@@Albert-DenAkker
@albert, duidelijk verhaal. Ik wil gebruik maken van (Marklin) contact rails.werkt het dan hetzelfde of heb ik een tussen stuk als het infrarood deel ook nodig?
Hoi Robert, bedankt voor je compliment. Je kunt die contactrail niet rechtstreeks op de Arduino pinnen aansluiten. Dan blaas je de Arduino op.
Bezetmelding op basis van stroomdetectie komt nog. Of ik massadetectie ook werkend krijg weet ik nog niet.
@@Albert-DenAkker ik heb vooral interesse in de massa detectie en Arduino. Helaas kan ik er weinig over terug vinden op het net.
@@Albert-DenAkker Moet ik voor massa detectie ook ook een sensor bij de interface kiezen?
@@RobertdeGier Hoi Robert, ik begrijp je vraag niet. Ik ben niet verder gegaan met massa detectie dus weet niet of dat werkt.
Hoi Albert,
Ik heb je instructies nagelopen, maar bij mij worden de sensoren nooit aangemaakt in de controller DCCPP bij het herstarten van RocRail. Is dit een optie die je ergens in/uit kunt schakelen? Of kan het met de config.h file van de dccpp centrale te maken hebben?
Bij voorbaat dank,
Merlijn
Hoi Merlijn, het is al weer enige tijd geleden dat ik hier mee bezig ben geweest dus ik zou het zelf moeten testen. Werken de sensoren wel ik Rocrail?
@@Albert-DenAkker nee, de sensoren werken in het geheel niet. Ik selecteer de arduino pin als adres zoals in de video, alleen na herstart levert de query op de controller een lege lijst op en komt er geen reactie op het hoog maken van de ingangspin.
Ik zal dit weekend bij mij de centrale weer aansluiten en kijken wat er veranderd is.
Beste Merlijn,
Ik heb de laatste versie van de DCC-EX software geïnstalleerd en alle ingangen en uitgangen in het geheugen van de Arduino gewist. Daarna heb ik in Rocrail een nieuwe werkruimte aangemaakt met de 4 melders uit de video en Rocrail opnieuw opgestart.
De 4 melders worden gewoon aangemaakt op de Arduino, ik kan ze uitlezen met de query optie. En ze zijn zichtbaar in de seriële monitor van de Arduino IDE.
Heb je iets in de config.h aangepast die het aanmaken van de sensoren kan beïnvloeden? Ik kan het niet verklaren waarom het bij jou niet goed gaat.
Ik raad je aan je aan te melden bij het Rocrail forum en daar een incidentmelding te uploaden met een beschrijving van je probleem.
@@Albert-DenAkker ik zal eens kijken of ik ze handmatig toe kan voegen of anders het arduino project even bouwen met alle default instellingen. In ieder geval bedankt voor het meedenken.
Hallo Albert. Veel dank voor je fantastische uitleg over het gebruik van Arduino met de verschillende shields. Met veel moeite heb ik het door jouw gebruikte sensor shield van Robot Dyn bij deze fabrikant besteld. Deze bestelling laat echter al veel te lang op zich wachten. Bovendien komen e-mails naar het contactadres als onbestelbaar terug en is de FB-pagina van Robot Dyn "uit de lucht". Eerder al liet een Nederlandse leverancier me weten geen Robot Dyn producten meer te leveren. Ook bij Amazon zijn deze sensor shields niet meer leverbaar. Mijn vraag is nu: Mocht mijn bestelling definitief niet binnenkomen, weet je dan een alternatief sensor shield? Ander kom ik (en anders meer medehobbyisten na mij) in de problemen. Alvast veel dank voor je reactie.
Hoi Simon, jammer je problemen hebt met de levering van de shield. Ik heb de shield van Robotdyn via Aliepress besteld, maar daar is de shield ook niet meer leverbaar. Ik weet zo niet welk shield als vervanger zou kunnen dienen maar ik zal ik de loop van de week de vraag eens uitzetten op Discord waar de DCC++-EX experts zitten.
@@Albert-DenAkkerwat fijn dat je daar moeite voor wilt doen. Ik hoop erg op een alternatief voor als dit misloopt, maar natuurlijk ook voor toekomstige medehobbyisten. Alvast bedankt. Ik hoor graag het resultaat.
@@simonmeurs9480 Ik heb 2 alternatieven voor je, maar ik heb daar zelf geen ervaring mee. Aanschaf en gebruik is dus op eigen risico. Persoonlijk zou ik gaan voor de eerste, misschien dat je die ergens anders nog goedkoper kunt krijgen.
opencircuit.nl/Product/Gravity-IO-Sensor-shield-Arduino-Mega-Due
www.vanallesenmeer.nl/Arduino-MEGA-Sensor-shield-V2.0
@@Albert-DenAkker heel erg bedankt. Die eerste had ik zelf ook al eens met de RobotDyn zitten vergelijken. Mijn bestelling daarvan is overigens nog steeds niet binnen. Ik wacht dat nog een tijdje af nu het mooie weer meer uitnodigt om buiten te zijn, dan op de treinenkamer. Als het RobotDyn sensor shield niet meer te leveren blijkt, is het wellicht een idee om in de toekomst een ander shield eens in een video te bespreken. Mocht ik dit alternatief gaan aanschaffen, houd ik je graag op de hoogte van mijn ervaringen. Dat zal dan overigens pas in het najaar zijn. Vrgr. Simon
@@simonmeurs9480 Bedankt voor je reactie. Ik lees hier graag op termijn wat je ervaringen zijn met een ander shield mocht dat er van komen.
Waar koop je je sporen?
Meestal op marktplaats.
Waarom stopt de trein niet in het blok maar pas na het passeren van de 2e melder?
Hoi Michel, de trein stopt in het blok bij het passeren van de tweede melder. Dan weet je zeker dat de trein volledig in het blok staat, als je natuurlijk je blok goed ingedeeld hebt. De melders horen dus bij het blok. In deze video leg ik uit hoe blokken en melders werken: ua-cam.com/video/vzSD5WiGif8/v-deo.html
@@Albert-DenAkker ik probeer het te begrijpen maar het lukt me niet. Je blok ligt toch tussen melders 24 en 25? Als hij dan na 25 stopt dan staat hij niet in het blok toch?
@@MichelvdD1973 Hoi Michel, je hebt gelijk. Eigenlijk rijdt de trein in deze video veel te ver door nadat de melder 25 geactiveerd is. Het werkt zo: als de trein melder 24 activeert wordt deze binnen gemeld in het blok. Het blok wordt paars en eventueel remt de trein af als ik dat zo ingesteld heb maar dat is hier niet het geval. Zodra de trein melder 25 activeert zet Rocrail de snelheid van de trein op 0. Dan gaat de trein afremmen naar 0 en in dit geval schiet hij veel te ver door en rijdt dus eigenlijk het blok uit. Ik kan het in Rocrail zo inregelen dat de trein exact stilstaat op het moment dat deze de melder 25 activeert. Ik hoop dat het zo duidelijker is. Zo niet, kijk dan eens bij mijn video's over de werking van Rocrail.
@@Albert-DenAkker duidelijk, dankjewel! Ik ga sowieso je andere filmpjes ook even bekijken en kijk uit naar de volgende “les” :-)
@@Albert-DenAkker Nu ik, m.b.v. je filmpje, de loc heb leren remmen (BBT) staat hij netjes bij de 2e melder stil. Ik begin het te snappen!