Allah senden razı olsun kardeşim, monitörümün adaptörü tık tık ses yapıyor ve yeterli gerilim oluşmadığı için stand by da takılıp kalıyor açılmıyordu. Çok uğraştım, çıkış kondansatörlerini sonra da tl431 ve optokuplörü değiştirdim sorun çözülmemişti. Anlattığın gibi pwm frekansını üreten küçük kondansatörü değiştirince şıp diye çözüldü proplem. Çooook teşekkür ederim.
Daha önce bir smps devresi tamir edişinizi izlemiştim. Bu da çok faydalı oldu. Bu tarz videoların devamını bekliyoruz. Süper bir anlatım ve izah teşekkürler.
Tekrar teşekkür ediyorum, iki hafta önce sayenizde monitör adaptörümü tamir ettiğimi yazmıştım. Şimdi elime arızalı bir 10a led trafosu geldi. Çıkışta 8v okunuyordu yük bağlayınca tamamen çöküyordu. Çıkış kondansatörlerini yeniledim, pwm frekans kapasitörünü ve civarındaki tüm 50v kondansatörleri çıkma bularak değiştirdim. Şimdi çıkışa boşta 11v ile başlayıp 15e kadar sanki ısındıkça yavaş yavaş yükselen bir gerilim veriyor fakat yük bağlarsam 9v a çöküyor. Yani yine sonuç alamadım. 3 tane mini transistör var sökerek ölçtüm sağlamlar. Büyük anahtarlama BJT transistörleri sağlam görünüyor. Zenerleri ve diğer diyotları devre üzerinde ölçtüm sağlam görünüyor. Dokunmadığım sadece KA7500 entegresi kaldı. Bu pwm/geri besleme entegresi arızalanmış olabilir mi veya atladığım başka bir ayrıntı var mı? Yardımcı olursanız yine dua alırsınız. Teşekkürler.
Anlattığımız bilgilerin faydalı olmasına sevindim hocam. Anlattığımız arıza spwm regülatör un içinde çıkışı izleyen bir karsilastirici opamp katı var onla ilgili olabilir. Bu kat çıkışı izleyip ona göre tepki veren bir kat. Smps devresinin klemens çıkışının yanında küçük bir trimpot vardır onu degistirebilirmisiniz, bu error AMP katına aittir. Yine düzelmezse spwm regülatör entegresini değiştirmenizi öneririm. Hayırlı ramazanlar hocam
@@Elektrot Hızlı cevabınız için teşekkür ederim, o trimpot sağ sol yapsam da çıkışa hiç etki etmiyordu bacaklarını 1k direnç ile kısa devre ettim bir faydası olmadı. Bugün şunu fark ettim, smps de enerji varken 7500 nolu entegrenin sadece 1 nolu bacağında 3v okuyorum ki o da geri besleme sanırım onun dışındaki bacaklarında voltaj okunmuyor. O entegrenin ya kendisi ya da onu süren bir komponent problemli. Bu arada smps de ikinci trafo var küçük boyutlu, atx psu lardaki stand by trafosuna benziyor. Yani yapısı biraz daha farklı diğer smps lerden. İlginiz için çok teşekkür ederim. Size de hayırlı Ramazanlar.
S.a. ustam emeğine sağlık bende inca 20" monitörün var beslemesiyle aynı şişen kapasiteleri degistim olmamıştı sağlam diye olcutugum 47uf lik kapasite yi de degiştim simdi calisiyor ALLAH RAZI OLSUN emegine saglik 2 aydır kafamı sisirmisti oldu olmadı derken şansa videoyu izledim herkes herseyi bilecek degilya elbet bir bilen vardir tekrar emegine saglik ellerin dert gormesin saygilar selamlar hayirli isler 👍❤❤❤❤❤❤❤❤❤👍
emegine saglık tamda benim monitörün smps devresinde böyle arıza var o kandasatörü degiştirecem birde öyle deneyecem eline saglık önceki videondada süper anlatmıssın teşekkür ederim
Emeğine sağlık benimde videoya katkım olsun smps tamirinde deneme yaparken 10w lik 220 giriş 220 çıkışı olan bir trafo bağlarsanız deneme yaparken patlama çatlama olmaz arızayı voltaj dusumunden daha rahat bulursunuz bu gibi arızalarda gerek yok fakat kısa devre sorunlarında çok büyük faydası var.
Ustam 12-24 volt ekşi artı nasıl bulunur bir video çeksen...tv. lerin led chip dönüştürücü nasıl yapılır paylaßmanı rica ediyorum..Syrıca multi metre ekranı tam görünmüyor multi metre hangi konumlarda ölçü yapıyor göremiyoruz..Teşekkür ederim emeğine sağlık
Soru. Entegrenin çıkışına osiloskopda bakarken, osiloskop şase ucunu primer şasesini mi yoksa seconder şasesini mi kullanmak sağlıklı. Zira primer tarafında 310-320v dc girişin şasesi varken seconder tarafında 12 - 5v şasesi var. Bildiğim kadarıyla bunlar izoleli devreler olduğu için giriş ve çıkış şaseleri farklı diye düşünüyorum.
12 volt smps devresi var elimde konudansatör leri değiştir dim frekans konudansatörünüde degişdim opto kuplörü birkaçda direnç degiştirdim olmadı tank kapasitörlerin orda bir tane bobin var makaronla sarılı ondan olabilirmi acaba diyorlar saglam mosfet transistör saglam şotki diyottta saglam başka nerden olabilir emegine saglık teşekkür ederim şimdide n
emeginize saglık güzel anlatım olmuş aklıma takılan primer tarafında kondansatorden olcerken sürekli voltaj düsümü olur ve primer katı çalışıyor dediniz bu her zaman böyle midir
Merhaba yardımınız için teşekkürler. Bir tanesinde sizin tavsiyeleriniz ile tamir ettim. Şimdi şöyle bir şey ile karşılaştım ilk voltaj da çalışmıyor fakat herhangi bir noktasına tornavida ile dediğimde çalışmaya başlıyor. Sorunu çözemedim.
o kondansatör frekansı belirlemiyor. frekansı belirleyen pwm entegresinde ayrıyetten kullanılan Rt direnci ve Ct kondansatörüdür. değiştirdiğiniz kondansatör pwm entegresinin Vcc besleme kondansatörüdür. Frekansı ayarlamaz. Tabi bu kondansatör sağlıklı değilse pwm entegresinin beslemesi tam yapılamayacağından uygun frekansı sürekli üretemez. Değil mi?
Dostum iznin olursa birşey soracam, bu 47 uF/50V kondansatörün değeri hep öyle midir yoksa değerleri değişebilir mi, ve PWM entegresinin hangi bacağına bağlıdır, cevap verebilirsen çok sevinirim. Başta demedim ama emeğine ve çabana teşekkür ederim, çok sağol..
Teşekkür ederim. yorumunuzu yeni gördüm kusura bakmayın gecikme için, 47uF kondansatör SPWM kontrol entegresinin datashetinde üreticinin belirlediği istenilen voltaj çıkışına göre anahtarlama frekansını ayarlayan kondansatör. Kontrol çipine göre farklılık göstersede genelde 12-15V arası çıkış veren tüm SMPS lerde aynı gördüm, ama en sıhhatli yöntem kartın orjinal kondansatörü ve datasheet tir.
Çok güzel olmuş elinize sağlık size bir sorum olacak elimde 5A 30A smps var arızalı idi çıkışındaki kondastörler şişmiş değiştirdim ve çalışmaya başladı ama vınnnnn diye bir ses geliyor ( önceden yoktu ) 2 büyük transistörden geliyor gibi ama emin olamadım sizce sıkıntı nerededir ilginiz için şimdiden teşekkürler.
Trafonun girişindeki 47 veya 22 uF 50V bir kondansatör vardır onuda değiştirin, ama aynı değerde takın, frekansı belirlemede etkili olan kondansatör olduğundan kapasite değeri azaldimi yada siz artirdiginizda frekans bozulduğundan smps trafosunda ses yapabiliyor hocam
Bir sorum olacak, yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir kondansatörün sığası misal 2000 mikro farad ama kapasitemetre ile ölçünce 2.800 hatta 3.500 civarı çıkıyorsa bu kondansatör için arızalı mı demeliyiz, yoksa mükemmel ötesi mi demeliyiz 😬?
Kapasitemetreniz 9v pil ile çalışıyorsa ve Cook kaliteli değilse bu sonuca inanmamanizi tavsiye ederim hocam, çünkü el tipi kapasitemetreler 1000uF ve üzeri saçmalıyor. Çok elzem bir olcumse frekansı belli bir rezonans devresi kurup frekansmetre ile olcmenizi tavsiye ederim
@@Elektrot Evet 9 volt ile çalışıyor. Marka Pro'skit. Ama 47 mikro farad yazan bazı kondansatörlerde de bazen çok yüksek kapasite çıkıyor? Ona ne demeli?
sayın ustam bende aynı güçkaynağının bir küçüğü var benim arızamda aynı böyle bu video izledikten sonra bende aynı kondansatörü değiştirdim ama arızam devam ediyor başka ne olabilr arıza
Emeğinize sağlık. Bende 12V 20A lik arızalı led güç kaynağını onardım fakat çıkışta yük yokken sizinkine benzer bir ses geliyor trafodan ve voltaj dalgalanıyor. Çıkışta şerit led varken voltaj sabit ve sessiz çalışıyor. Kontrol entegresi L2269 sizdeki entegre farklı sanırım yakınlarında 47uf kondansatör bulamadım. Değiştirdiğim arızalı parçalar girişten itibaren sigorta, köprü diyot, büyük filtre kondansatörü, mosfete giden bir adet diyot.
Ustam peki cihaz üzerindeki bütün kondansatörler aynı degerleri ile degiştigi halde sorun devam ederse ne yapılmalı. Elimde kart vardı bütün kondansatörler degişti besleme entegresi falan degişti olmadı tık tık tık diiyip duruyodu bırakdım bende.
Ustam selamun aleyküm bende aynı soruna benzer bir problem var. Led trafosuna Enerji verince 3-5 sn sonra fanı çalışıyor çıkışı 12v oluyor ancak bi led bağlayınca enerjiyi verip kesiyor. Aynı problemi yapıyor. Ama bostayken olmuyor. Yukteyken oluyor neredeyse herşeyi değiştim neden olduğunu bulamadım hâlâ.
smps devre bir notebook adaptörü mavcut. devre üzerinde herhangi bir kısa devre yok çıkışta voltaj yok ilginç olan kısmı ise giriş voltajı 220 giriş ucu dahil köprüye kadar 1.4 - 1.5 v gibi bir değer alıyor bu derece voltajın düşmesi neden kaynaklanır? ilginiz için şimdiden teşekkür ederim
Ana girişteki faz ve noture bağlı seri trafo yada bobinleri ölçün multimetre ile ötüyor ise sağlamdır, genelde bu tarz hatalar soğuk lehim veya darbe sonucu lehim kirilmasindan da oluyor giriş bölümünün tüm lehimlerini yenilemenizi tavsiye ederim hocam, hayırlı sahurlar.
hocam emeginize sağlık. bende de bir 12V 10A smps var 220 girişine yakın olan filtre trafosunun yanındaki kondansator bozuktu 2.2nf 1kv degerinde onu yeniledim .voltajlar normal fakat yük verince ötmeye başlıyor. arama sonunda frekansı belirleyen kondansator 47mf 50v deger kaybetmişti onun dışında bi kaç kondansator daha değiştim ama hala yuk altında ötmeye (fışşşş) devam ediyor. Diyotlar , transistorler, mosfet, sokly saglam. yorumunuz nedir ?
Devreyi takip ettiğimde gördüğüm bir gerilim bölücü direnç var, ve bir RC osilator devresiyle optoyu suruyor, bazı serilerde de direk spwm regülatörden pwm çıkışına bağlı oluyor. 50v a tam maruz kalmasada smps ler 180v min hesap edilerek tasarlandığından o yüzden biraz daha gerilimi yüksek tutuluyor.
Hocam kolay gelsin bir sorum olacaktı elinizdeki Smps te pwm regulatoru anahtarlama frekansı direnç ve kapasitör ile sabit bir değere ayarlanıp, Çıkış gerilimi düştüğünde yada arttığında Regulatör, pwm duty cyle oranını mı ayarlıyor yoksa frekansta değişiyor mu
hocam dediginiz kondansatoru degistirdim fakat ayni ariza devam ediyo.sonra mosfet ve shotcky diyotlar ile kondansatorleride degistrdim simdi tamamen ses gitti ve cikis 0 volt .sorun ne olablir. giriste 320 volt dc aliyorum kondanstorde
Hocam değerli bilgiler için teşekkür ederim. Benim Vestel tv power suply 5v , 3.3v, 14v çıkışları var. Ölçü aletinde 5v, 3.3v vi 10.20v çıkış görüyürum.Cihaz çalışmıyor. 5v ve 3.3v a küçük lamba bağladığımda 5 ve 3.3 voltlar gücü yettiğince lambayı yakıyor. ama 10.20v görünen uçta yanmıyor. yaklaşık 5 saniye bekleyince yanıyor. 47uf 400v kondansatörü değiştirdim. diğer düşük değerli kondansatörleri değiştirdim. hep aynı, sizce ne olabilir. Şimdiden teşekkür ederim
Hocam 5v 3.3v varsa stand-by ışığı yanmalı ışık yanmıyor sa kontrol kartını ölçün hocam, stand-by ledi yanıyorsa açılış yapip lcdnin ana aydinlatma devresine bakın. Problem güç kartında değil dijital kontrol kartında olabilir, dijital kontrol kartının üzerindeki SMD sigortaları kontrol edin hocam
stand-by ışığı yanıyor. ekranda görüntü var. ama florasanlar yanmıyor. Devre şemasına göre 12 volt yok, 14.5 olması gereken trafo çıkışında 10.30v var. İlginize teşekkür ederim hocam. kontrol edeceğim.
Hocam floresan sürücü devresinin mosfetlerini değiştirip bir deneyin hocam, 14v un çıkışında olur genelde ve özellikle dual chanell yani içinde hem n kanallı hem p kanallı mosfet bulundurur, floresan tam bitmemiş ise genelde sürücü mosfet arizasinda bunu yapıyor hocam
üstad bende 3 tane trafo var üçünde de aynı arıza çıkıştaki yeşil led kırpıyoryanıp sönüyor ıkış voltajı hiç yok neredeyse bütün elemanları ölçtüm bir sıkıntı göremedim trafo hariç bu neden olur sizce
Merhaba elimde 600wat bilgisayar güç kaynağı var. 12 volt şıkından 5 volt alıyordum ve bir tıslama sesi geliyordu. Yüke binince çıkıştan 11.3 alıyordum.3 tane şoki transistörü birebir aynısıyla değiştirdim. Dediğiniz gibi küçük bir kondansatörü değiştirdim. 11.3 volt direk vermeye başladı. Ama bu tıslama sesi geçmedi. Pirizden çekince sanki balonun havası kaçıyor gibi ses çıkarıp sönüyor sanki. Yüke binince ses azalıyor. Neden bu tıslama sesi olabilir
3D yazıcımın (tevo tarantulo pro) smps güç kaynağı (24V 8.5A) 'nda şöyle bir sorun var. Nasıl anlatsam bilemiyorum. Şöyle ki güç kaynağı, 3D printer'a takılması için ayrılan yuvasında kullanıldığında, yazıcı duruyor, kilitleniyor yada saçma sapan bazı hareketler yapıyor. Ama aynı güç kaynağını yuvasında değil de yazıcıya dışarıdan bağlanıldığında hiçbir sorun yok. Neden böyle bir şey yapar hiç anlamış değilim. Sizin bir fikriniz var mı? İnşallah anlatabilmişimdir. Cevaplarsanız çok sevinirim. Çünkü kafayı yiyeceğim.
Smps in dış kabı direk toprak hattına bağlıdır, sizin sasenize temas ettiğinde ya kendi iç gürültüsünü yada sebeke ile toprak arasındaki gürültüden cihazınızın işlemcisi etkileniyor olabilir, 3d ramps modül ve işlemcilerin izoleterleri olmadığı için kablolar vasıtasıyla da tasinan gürültü işlemciyi aptallastiriyor olabilir, size tavsiyem ilk olarak smps in toprak girişini kontrol edin toprak hattı bağlı ve bağlı olmadan deneyin yine sonuç alamaz iseniz 220v faz ve nötr kablolarini yazıcınin hiçbir kablosuna temas etmeyecek şekilde başka bir yerden geçirin
Kondansatör un kapasitesine ve bağlı olduğu devrenin direncine gore birim zamanda şarj ve deşarj olması sonucu bir osilasyon meydana gelir yani birim zamanda farklı gerilim seviyelerinde kalarak bir kıstas oluşturur, flip flop devrelerini özellikle incelemenizi, güç elektroniği ile ilgili olarak snubber devreleri, mikroişlemciler de RC osilatorlerini incelerseniz daha iyi anlayabilirsiniz hocam
Öncelikle verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim Allah razı olsun benim sorunum 5 v trafolar var boştayken 5 v veriyor ama yüke bağlayınca sürekli dalgalanıyor değişmeyen kon kalmadı neresine bakmaliyim
Hocam Primer deki ana anahtarlama mosfetine ve switch mode kontrol entegresini kontrol edin hocam, çıkış akımıni izleyip kısa devre kesmesini yaptığı için öyle algılayabiliyor olabilir hocam
sayın ustam bende bu smps güçkaynağının bir küçüğü var aynı arızayı veriyot tık tık sesi var ve çıkış voltajı sürekli dalgalanıyor sizin video dan sonra bende aynı kondansatörü değiştirdim ama düzelmedi başka netür bir arıza olabilir
Merhaba. Monitörün besleme kartındaki smpsdende tık tık ses geliyor. Çıkışlarda voltaj var ama VGA kartın soketini takınca voltajı kesiyor. Sebebi ne olabilir
Zamanlayıcı kondansatörün hangisi olduğunu nereden anlayabiliriz ? Başka bir sorum daha var, tüplü televizyonu fişe takıp power tuşuna basınca televizyonun anakartından cikcik diye bir ses geliyor, televizyonun power ışığı bile yanmıyor çalışmıyor, neden olabilir ?
Zamanlayıcı kondansatörü ortalama 50 ile 200uf arasında olur, bu kondansatörlerden spwm kontrol entegresine bağlanan büyük bir ihtimalle zamanlama kondansatörü dür hocam. Tüplü motorunuzun eht trafosunda bir kaçak olup hattı bozuyor olabilir.
Osiloskop la da multimetre ile de arıza bulmaya çalışırken en önemli si kartı ve çalışma sistemini bilmenizdir hocam daha önce hiç görmediğiniz ve sağlamı elinizde olmayan bir karta bakarken osiloskop da bir multimetre de bir hocam, ama illa osiloskop alicam diyorsanız bilgisayar bağlantılı veya küçük o tek kanallı el kadar cihazlardan almayın rigolun en kotu cihazı onlardan iyidir, birde dijital alırsanız decode özellikli alin
Ustam benim kendi yaptığım bir smps var ir2153 ile +45v.0v.-45v cikisi var benimki calisiyor ama amfi calistiriyorum ben hem smps den hem hoparlör den tik tik yapiyor 1sn Aralıkla sebebi ne olabilir acaba. Benim smpsde frekansı belirleyen kondansatör 1nf cikma kullanmistim birde entegrenin vdd ve gnd bacagina paralel bi kondansatör daha var 47uf onuda cikma kullanmis olabilirim onlardanmidir yoksa baska bakmam gereken bir yer varmi yoksa cikisindaki kondansatörleri artirsam cozulur mu acaba.
Hocam kondansatorler olabilir ama yuk akiminiz tasarım akimindan fazla ise spwm entegre izle kısa devre korumasına geçiyor olabilir. Ses düşük iken amfi yine kesintiye gidiyorsa smps devrenin sıkıntılıdır, yok sadece ses yükseldiğinde sürekli bas ta kesime gidiyor ise smps in gücü yetmiyordur
@@Elektrot yinede sağolun ben sıkıntıyı çözdüm entegrenin besleme akımı 18klik dirençten geciyor ben elimde olmayinca 22k takmistim ondan ole olunca yetmiyormuş iki tane 33k direnci paralel yapip 16.5 taktim simdi tik yok 😂
Hocam selamlar smps kartım ters akım veriyor yani artı eksi oldu eksi artı oldu ve sinüs bir ses geliyor devreden yüksüz olarak çıkıştaki direnç aşırı ısınıyor ne yapılması gerekiyor çıkışlar neden değişti voltaj sabit dalgalanma yok ama kutuplar ter değişti teşekkür ediyorum
2.51 dakikada anahtarlama oluyor ve gerilim sürekli düşüyor , primer bölgesinde bi sorun yok diyorsunuz . bu optokupler de sağlamdır manasına gelir mi ? . çok teşekkürler
SELAM ABI BEN AZERBECANDAN IZLIYORUM SIZI ILK ANDA BEYENDIM VE KANALA ABUNE OLDUM ABI BENIM BIR SORUM OLACAK BENIM BILGISAYARIN GUC KAYNAGI CALISMIYO ILKINDE FAN 2 3 SAN DONUP DURUYODU SIMDI DOMUYODA GUC KAYNAGIN CIKARDIM YESILLE SIYAHI KISA DEVRE YAPDGIM ANDA ICERDEN CIZIRTI GELIYO AMA MULTIMETREYLE OLCDUMDE YESILLE SIYAH ARASINDA 3 VOLT VAR DEDIM GIBI CIZIRTI YESILLE SIYAHI KISA DEVRE ETIMDE GELIYO CIKARTIYOM KESILIYO KULAK ASTIM QALIBA TAM 220 GIRISINDEN GELIYO NEDEN OLUR LUTFEN CEVABLANDIN SIMDIDEN TESEKURLLER
Aleykumselam gardaşım, mor kabloyu ölç 5V stand-by voltajı varmı ona bak, sotchkey diyotları kontrol et diyot tam doğrultma yapmazsa veya frekans kondansatör leri arızalı ise onlardan dolayı ses yapar, tasarım frekansından farklı frekanslara çıkarsa veya düşerse smps ses yapar sürekli.
frekansı ayarlayan kondasatörüde degiştirdim ama bizim zıp zıp sesi kesilmedi birde stand bay ışıgı yanmıyor büyük kondansatör hızlı bir şekilde boşalıyor 320 dc ye kadar çıkıyor başka nerelere bakabilirim şimdiden teşekkürler
Trafonun çıkışında kısa devre olabilir hocam, kısa devre korumasi sürekli reset atıp ses çıkarıyor olabilir. Devrenin seconder tarafinda ki önce kondansatör i sonra schocky diyotlari devreden ayirp öyle deneyin
S.a hocam arızalı 2 kw invertörum vardı. Anakartın üstündeki on off soketinin onunda bulunan 2 amper diod ve bi bacağı dioda bağlı 200v25 amper mosfet arızalı birde patlak olan dioda gelen 12 volt hattı yanıktı . Yanik olan hattı kablo ile tamamladım. Mosfet ve diod u degistirdim. Aküyü bağlayıp sistemi açınca cihaz çalıştı, büyük trafodan ses gelmiyor ama 220v çıkışının orada trafo sesine benze bir cıziltı kisiktan yüksek sese çıkıp düşüyor. Sesin tam kaynağını bulamadım. Çıkışımda sabit 229 volt var. Ekran bağlayıp testte ettim cızırtı devam ediyor. Bu sesin kaynağı ne olabilr acaba, bağladigim akü 12 volt 10 amper yetersiz gelmiş olabilirmi
@@Elektrot çok tsk ederim. Bir daha gözden geçiricem. Son olarak sistemi bu şekilde kullanmak bi sorun teşkil edermi acaba. Çıkış değerlerim aşırı yük yapmadım ama sabit.
Sesin kaynağı filitre bobininden geldiğini fark ettim. Akünün akımı düştükçe ses aralığı arttı aynı anda buzerde ötmeye başladı. Daha büyük aküyle denemem lazım. İlginiz ve alakanız için çok tskler hocam. Benim gibi acemi elektronikçilere yardımlarınız için tekrardan teşekkürler. Bilgi paylaştıkça çoğalır.
hizliresim.com/znObOE Kırmızı olan yerden ses geliyor. Sarıyla işaretli yerlerde değişen malzemeler ve çekilen hat var. Giriş katındaki filitre bobin inlemesini block kap. değiştirerek gidermiştim başka bir cihazın smps i de acaba bobinin önündeki 4.7mf 350 volt kap. değiştirmek çözüm olabilir mi
PCB ve havya kalitesizse, tam ısıtmadan çekerseniz kompenent i dediğiniz doğru hocam, ama iyice eridikten sonra bacakları sağlı sollu narince cektigimde şimdiye kadar şükür kalkma olmadı
ustam bu analiz değil ayrıntıya girmeden mantığı anlatmadan arıza takibi nasıl yapılacak bu kapasitörün bozulma sebebi nedir kapasitörün bozulduğunu bize söyleyen nedir ayrıca kapasitörü bi lcr ile ölçmeniz ve bu durumu görselleştirmeniz gerekirdi diye düşünümekteyim smsp devre arıza takibi gibi büyük bir söylemde ne mosfetler ölçüldü ne sarımlar kontrol edildi ne diğer elemanların üzerinden geçildi nede AC/DC kısımları ayrıntılı bir şekilde anlatıldı bu takip değil siz atış yapıyorsunuz bence videonun daha ayrıntılı halini bilginiz dahilinde geniş kapsamlı bir şekilde bize sunun bizde matıgı tam olarak kavrayarak anlayalım lütfen teknik terimlerinde altını çizerek belirtin teşekkürler iyi çalışmalar dilerim
Ne lazımsa nere lazımsa oraya bak demişim, dikkatli bakarsanız görürsünüz. Dc tank kondansatoru şarj olduktan sonra seri bir şekilde deşarj oluyorsa ben niye git köprü diyotu anahtarlama mosfetini ölç diyeyim. Kendinizi satmak için değil faydalı olmak için yorum yapın ki insanlara faydanız olsun.
@@Elektrot Öncelikle şunu belirteyim şahsım satılık değil fakat siz bu konuda merak sahibi ve bilgili görünüyorsunuz tabi bu sizin tercihinizdir saygı duyuyorum. Bu genel tabiri kullanıyorsanız '' SMPS ARIZA TAKİBİ'' buna binaen bilgilendirme yapmalısınız diye düşünüyorum ayrıca eleştiriye kapalı beyinler kendilerini asla geliştiremezler size saldırmadım daha iyi nasıl olur öneride bulundum ama siz bu şekilde savunmaya geçiyorsunuz neyse kolay gelsin tekrardan teşekkür ediyorum
2 yıldır araştırıyorum bulamadım, şotki diyotun olduğu yerde neden köprü şotkiler yokta tek bir diyot var. Trafo çıkışı ac olduğuna göre doğrultmak için köprü diyotlara ihtiyaç var. Tek diyot yarım dalga doğrultur. Trafo çıkışı yarım dalga mı yoksa hocam. Eksi alternanslar yokmu orada. Trafo çıkışı tam sinüs ayrıca. Dc nasıl olduda tam sinüs oldu.
Bu videoyla 3 arızamı çözmüş ve smps mantığını anlamış oldum ALLAH razı olsun
Allah senden razı olsun kardeşim, monitörümün adaptörü tık tık ses yapıyor ve yeterli gerilim oluşmadığı için stand by da takılıp kalıyor açılmıyordu. Çok uğraştım, çıkış kondansatörlerini sonra da tl431 ve optokuplörü değiştirdim sorun çözülmemişti. Anlattığın gibi pwm frekansını üreten küçük kondansatörü değiştirince şıp diye çözüldü proplem. Çooook teşekkür ederim.
bilgiyle mantığı birleştirmişsin ustam tebrik ederim kondansatorun boşalma durumundan tetikleme entegresının arıza durumunu belirleme çok uynanık bir haraket tebrik ederim
Daha önce bir smps devresi tamir edişinizi izlemiştim. Bu da çok faydalı oldu. Bu tarz videoların devamını bekliyoruz. Süper bir anlatım ve izah teşekkürler.
Kaç senedir bu arızanın sebebini arıyordum.
Helal olsun sana kardeşim..
Tekrar teşekkür ediyorum, iki hafta önce sayenizde monitör adaptörümü tamir ettiğimi yazmıştım.
Şimdi elime arızalı bir 10a led trafosu geldi. Çıkışta 8v okunuyordu yük bağlayınca tamamen çöküyordu. Çıkış kondansatörlerini yeniledim, pwm frekans kapasitörünü ve civarındaki tüm 50v kondansatörleri çıkma bularak değiştirdim. Şimdi çıkışa boşta 11v ile başlayıp 15e kadar sanki ısındıkça yavaş yavaş yükselen bir gerilim veriyor fakat yük bağlarsam 9v a çöküyor. Yani yine sonuç alamadım. 3 tane mini transistör var sökerek ölçtüm sağlamlar. Büyük anahtarlama BJT transistörleri sağlam görünüyor. Zenerleri ve diğer diyotları devre üzerinde ölçtüm sağlam görünüyor. Dokunmadığım sadece KA7500 entegresi kaldı.
Bu pwm/geri besleme entegresi arızalanmış olabilir mi veya atladığım başka bir ayrıntı var mı?
Yardımcı olursanız yine dua alırsınız.
Teşekkürler.
Anlattığımız bilgilerin faydalı olmasına sevindim hocam. Anlattığımız arıza spwm regülatör un içinde çıkışı izleyen bir karsilastirici opamp katı var onla ilgili olabilir. Bu kat çıkışı izleyip ona göre tepki veren bir kat. Smps devresinin klemens çıkışının yanında küçük bir trimpot vardır onu degistirebilirmisiniz, bu error AMP katına aittir. Yine düzelmezse spwm regülatör entegresini değiştirmenizi öneririm. Hayırlı ramazanlar hocam
@@Elektrot Hızlı cevabınız için teşekkür ederim, o trimpot sağ sol yapsam da çıkışa hiç etki etmiyordu bacaklarını 1k direnç ile kısa devre ettim bir faydası olmadı. Bugün şunu fark ettim, smps de enerji varken 7500 nolu entegrenin sadece 1 nolu bacağında 3v okuyorum ki o da geri besleme sanırım onun dışındaki bacaklarında voltaj okunmuyor. O entegrenin ya kendisi ya da onu süren bir komponent problemli. Bu arada smps de ikinci trafo var küçük boyutlu, atx psu lardaki stand by trafosuna benziyor. Yani yapısı biraz daha farklı diğer smps lerden.
İlginiz için çok teşekkür ederim. Size de hayırlı Ramazanlar.
S.a. ustam emeğine sağlık bende inca 20" monitörün var beslemesiyle aynı şişen kapasiteleri degistim olmamıştı sağlam diye olcutugum 47uf lik kapasite yi de degiştim simdi calisiyor ALLAH RAZI OLSUN emegine saglik 2 aydır kafamı sisirmisti oldu olmadı derken şansa videoyu izledim herkes herseyi bilecek degilya elbet bir bilen vardir tekrar emegine saglik ellerin dert gormesin saygilar selamlar hayirli isler 👍❤❤❤❤❤❤❤❤❤👍
Allah senden razı olsun kardeşim bu tür videoların devamını bekliyoruz.
İş yoğunluğuna göre inşallah gelecek hocam, samimi duygu ve dusunceleriniz için teşekkür ederim.
Gerçekten çok aydınlatıcı bir video..keşke herkes senin gibi videolar gönderse ustam
SMPS ve PWM osilatörlü feedback devresi hakkında cok sayıda video izledim ama osiloskopla bunu ayrca analiz etmeniz cok iyi oldu. Elinize sağlık.
Çok değerli bilgiler veriyorsunuz çok teşekkür ederiz
Samimi duygularınız için ben teşekkür ederim
emegine saglık tamda benim monitörün smps devresinde böyle arıza var o kandasatörü degiştirecem birde öyle deneyecem eline saglık önceki videondada süper anlatmıssın teşekkür ederim
Yani kondonsatoru dasirince oldumu anliyamadim emeginize saglik kolay gelsin
Çok değerli bilgiler. Teşekkürler.
helal olsun teşekkürler ilk defa siz anlattınız frekans kapasitörünü kaç zamandır arıyordum bu arızanın sebebini
Təşəkkürlər çox faydalı video olmus təşəkkür ederim
değerli bilgileriniz için teşekkürler
Eline saglik üstad.
Eline sağlık hocam
Emeğine sağlık benimde videoya katkım olsun smps tamirinde deneme yaparken 10w lik 220 giriş 220 çıkışı olan bir trafo bağlarsanız deneme yaparken patlama çatlama olmaz arızayı voltaj dusumunden daha rahat bulursunuz bu gibi arızalarda gerek yok fakat kısa devre sorunlarında çok büyük faydası var.
Aynı ölçülerde 10w 220V varmıdır hocam
MAŞALLAH SÜBHANALLAH
Tam bir hap bilgi. Teşekkürler.
Hocam allariniza asglik.Cok detayli annattiniz
yaninizda bir ampul bulundurursaniz deşarji aninda yaparsiniz guvenlik amacli iyi olur hocam .
Ustam 12-24 volt ekşi artı nasıl bulunur bir video çeksen...tv. lerin led chip dönüştürücü nasıl yapılır paylaßmanı rica ediyorum..Syrıca multi metre ekranı tam görünmüyor multi metre hangi konumlarda ölçü yapıyor göremiyoruz..Teşekkür ederim emeğine sağlık
Güzel anlatmış değerli ustam
Bisey dikkatimi çekti 47uf osilator frekans kondansatörü arızaali olduğu zaman çıkışta gerilimndalgalanmasi yapar pwm entegresi nin çıkışı mosfetin gate ayağından skopla baksak frkanstaki dalgalanmayi da o sekilde goremiyormuyuz ,Mosfet tr smps trafosunu pus pul yapiyir ,geçen aynısından arıza yaptım tecrübe oldu.
Eline saglık hocam
Soru. Entegrenin çıkışına osiloskopda bakarken, osiloskop şase ucunu primer şasesini mi yoksa seconder şasesini mi kullanmak sağlıklı. Zira primer tarafında 310-320v dc girişin şasesi varken seconder tarafında 12 - 5v şasesi var. Bildiğim kadarıyla bunlar izoleli devreler olduğu için giriş ve çıkış şaseleri farklı diye düşünüyorum.
Ellerinize sağlık.
Harikasınız
Reis multimetremizde kondansatör kısmı yoksa böyle bir sorunu nasıl tespit ederdik ?
12 volt smps devresi var elimde konudansatör leri değiştir dim frekans konudansatörünüde degişdim opto kuplörü birkaçda direnç degiştirdim olmadı tank kapasitörlerin orda bir tane bobin var makaronla sarılı ondan olabilirmi acaba diyorlar saglam mosfet transistör saglam şotki diyottta saglam başka nerden olabilir emegine saglık teşekkür ederim şimdide n
Sağol hocam teşekkürler. Bir de osiloskop ile mosfet giriş ve çıkışlarının ölçümlerini de gösterebilir misiniz
mükemmel.
Tebrikler ellerine sağlık 👏👏👏
MÜKEMMEL.
emeginize saglık güzel anlatım olmuş aklıma takılan primer tarafında kondansatorden olcerken sürekli voltaj düsümü olur ve primer katı çalışıyor dediniz bu her zaman böyle midir
Emeğine sağlık
Merhaba yardımınız için teşekkürler. Bir tanesinde sizin tavsiyeleriniz ile tamir ettim. Şimdi şöyle bir şey ile karşılaştım ilk voltaj da çalışmıyor fakat herhangi bir noktasına tornavida ile dediğimde çalışmaya başlıyor. Sorunu çözemedim.
👍
Benim SMPS den de çıt çıt ses geliyor yalnız bu videodaki gibi sayaç kapasitoru falan yok. IC den olduğunu düşünüyorum.
o kondansatör frekansı belirlemiyor. frekansı belirleyen pwm entegresinde ayrıyetten kullanılan Rt direnci ve Ct kondansatörüdür. değiştirdiğiniz kondansatör pwm entegresinin Vcc besleme kondansatörüdür. Frekansı ayarlamaz. Tabi bu kondansatör sağlıklı değilse pwm entegresinin beslemesi tam yapılamayacağından uygun frekansı sürekli üretemez. Değil mi?
Datasheet okursanız o rc devresinin hangi pinlere girdiğini görürsünüz. Besleme ile alakası yok
Dostum iznin olursa birşey soracam, bu 47 uF/50V kondansatörün değeri hep öyle midir yoksa değerleri değişebilir mi, ve PWM entegresinin hangi bacağına bağlıdır, cevap verebilirsen çok sevinirim. Başta demedim ama emeğine ve çabana teşekkür ederim, çok sağol..
Teşekkür ederim. yorumunuzu yeni gördüm kusura bakmayın gecikme için, 47uF kondansatör SPWM kontrol entegresinin datashetinde üreticinin belirlediği istenilen voltaj çıkışına göre anahtarlama frekansını ayarlayan kondansatör. Kontrol çipine göre farklılık göstersede genelde 12-15V arası çıkış veren tüm SMPS lerde aynı gördüm, ama en sıhhatli yöntem kartın orjinal kondansatörü ve datasheet tir.
Fişi çektikten sonra yanlışlıklı deydiğim elimle az çarpılmadım..İnsanı kendine getiriyor walla.. :)))
Ustam osiloskop ile daha zor kartlar için tamir videoları gelir mi?Bu arada bilgiler için çok teşekkür ederim.Allah razı olsun
Çok güzel olmuş elinize sağlık size bir sorum olacak elimde 5A 30A smps var arızalı idi çıkışındaki kondastörler şişmiş değiştirdim ve çalışmaya başladı ama vınnnnn diye bir ses geliyor ( önceden yoktu ) 2 büyük transistörden geliyor gibi ama emin olamadım sizce sıkıntı nerededir ilginiz için şimdiden teşekkürler.
Trafonun girişindeki 47 veya 22 uF 50V bir kondansatör vardır onuda değiştirin, ama aynı değerde takın, frekansı belirlemede etkili olan kondansatör olduğundan kapasite değeri azaldimi yada siz artirdiginizda frekans bozulduğundan smps trafosunda ses yapabiliyor hocam
@@Elektrot teşekkür ederim deneyeceğim.
Bir sorum olacak, yardımcı olursanız çok sevinirim.
Bir kondansatörün sığası misal 2000 mikro farad ama kapasitemetre ile ölçünce 2.800 hatta 3.500 civarı çıkıyorsa bu kondansatör için arızalı mı demeliyiz, yoksa mükemmel ötesi mi demeliyiz 😬?
Kapasitemetreniz 9v pil ile çalışıyorsa ve Cook kaliteli değilse bu sonuca inanmamanizi tavsiye ederim hocam, çünkü el tipi kapasitemetreler 1000uF ve üzeri saçmalıyor. Çok elzem bir olcumse frekansı belli bir rezonans devresi kurup frekansmetre ile olcmenizi tavsiye ederim
@@Elektrot Evet 9 volt ile çalışıyor. Marka Pro'skit. Ama 47 mikro farad yazan bazı kondansatörlerde de bazen çok yüksek kapasite çıkıyor? Ona ne demeli?
47uF en fazla 50uF gösterir, kapasiteden eminseniz ya piliniz azdır ya kalibrasyon bozuktur.
sayın ustam bende aynı güçkaynağının bir küçüğü var benim arızamda aynı böyle bu video izledikten sonra bende aynı kondansatörü değiştirdim ama arızam devam ediyor başka ne olabilr arıza
Emeğinize sağlık. Bende 12V 20A lik arızalı led güç kaynağını onardım fakat çıkışta yük yokken sizinkine benzer bir ses geliyor trafodan ve voltaj dalgalanıyor. Çıkışta şerit led varken voltaj sabit ve sessiz çalışıyor. Kontrol entegresi L2269 sizdeki entegre farklı sanırım yakınlarında 47uf kondansatör bulamadım. Değiştirdiğim arızalı parçalar girişten itibaren sigorta, köprü diyot, büyük filtre kondansatörü, mosfete giden bir adet diyot.
Spwm entegresini değiştirip deneyin hocam
Hocam kolay gelsin sms devreli kart tamiri yapıyor musun ciyaz phlips marka sac kesme makinesine ait
keşke bir şema falan da çizseydiniz
Ustam peki cihaz üzerindeki bütün kondansatörler aynı degerleri ile degiştigi halde sorun devam ederse ne yapılmalı. Elimde kart vardı bütün kondansatörler degişti besleme entegresi falan degişti olmadı tık tık tık diiyip duruyodu bırakdım bende.
Ustam selamun aleyküm bende aynı soruna benzer bir problem var. Led trafosuna Enerji verince 3-5 sn sonra fanı çalışıyor çıkışı 12v oluyor ancak bi led bağlayınca enerjiyi verip kesiyor. Aynı problemi yapıyor. Ama bostayken olmuyor. Yukteyken oluyor neredeyse herşeyi değiştim neden olduğunu bulamadım hâlâ.
smps devre bir notebook adaptörü mavcut. devre üzerinde herhangi bir kısa devre yok çıkışta voltaj yok ilginç olan kısmı ise giriş voltajı 220 giriş ucu dahil köprüye kadar 1.4 - 1.5 v gibi bir değer alıyor bu derece voltajın düşmesi neden kaynaklanır? ilginiz için şimdiden teşekkür ederim
Ana girişteki faz ve noture bağlı seri trafo yada bobinleri ölçün multimetre ile ötüyor ise sağlamdır, genelde bu tarz hatalar soğuk lehim veya darbe sonucu lehim kirilmasindan da oluyor giriş bölümünün tüm lehimlerini yenilemenizi tavsiye ederim hocam, hayırlı sahurlar.
@@Elektrot ilginiz için çok teşekkür ediyorum ilk müsait olduğumda başına oturacağım. sonuç ile ilgili size de bilgi veririm inşallah
hocam emeginize sağlık. bende de bir 12V 10A smps var 220 girişine yakın olan filtre trafosunun yanındaki kondansator bozuktu 2.2nf 1kv degerinde onu yeniledim .voltajlar normal fakat yük verince ötmeye başlıyor. arama sonunda frekansı belirleyen kondansator 47mf 50v deger kaybetmişti onun dışında bi kaç kondansator daha değiştim ama hala yuk altında ötmeye (fışşşş) devam ediyor. Diyotlar , transistorler, mosfet, sokly saglam. yorumunuz nedir ?
ABI PEKI O KONDANSOTOR 50 VOLT VE O YUKSEK VOLTAJ TARAFINDA BUNA 50 VOLTU VEREN NE PEKI???
Devreyi takip ettiğimde gördüğüm bir gerilim bölücü direnç var, ve bir RC osilator devresiyle optoyu suruyor, bazı serilerde de direk spwm regülatörden pwm çıkışına bağlı oluyor. 50v a tam maruz kalmasada smps ler 180v min hesap edilerek tasarlandığından o yüzden biraz daha gerilimi yüksek tutuluyor.
Hocam kolay gelsin bir sorum olacaktı elinizdeki Smps te pwm regulatoru anahtarlama frekansı direnç ve kapasitör ile sabit bir değere ayarlanıp,
Çıkış gerilimi düştüğünde yada arttığında Regulatör, pwm duty cyle oranını mı ayarlıyor yoksa frekansta değişiyor mu
Frekans kondansatoru dediginiz pwm entegresinin yaninda olup onu besleyen kondansator ile ayni seymi
Evet genelde küçük kapasitelerde olur 47uf 50v gibi pwm entegresi nin RT/CT ayağına bağlıdır
Merhabalar, değiştirdiğiniz kondansatör arızası 12 v yerine sabit 5.6 v çıkışa sebep olabilir mi, yine trafo civarından cızırtı sesi geliyor.
hocam dediginiz kondansatoru degistirdim fakat ayni ariza devam ediyo.sonra mosfet ve shotcky diyotlar ile kondansatorleride degistrdim simdi tamamen ses gitti ve cikis 0 volt .sorun ne olablir. giriste 320 volt dc aliyorum kondanstorde
Optokuplor var tl431 var onlara baktınız mi
halletim hocam saolun
Hocam değerli bilgiler için teşekkür ederim. Benim Vestel tv power suply 5v , 3.3v, 14v çıkışları var. Ölçü aletinde 5v, 3.3v vi 10.20v çıkış görüyürum.Cihaz çalışmıyor. 5v ve 3.3v a küçük lamba bağladığımda 5 ve 3.3 voltlar gücü yettiğince lambayı yakıyor. ama 10.20v görünen uçta yanmıyor. yaklaşık 5 saniye bekleyince yanıyor. 47uf 400v kondansatörü değiştirdim. diğer düşük değerli kondansatörleri değiştirdim. hep aynı, sizce ne olabilir. Şimdiden teşekkür ederim
Hocam 5v 3.3v varsa stand-by ışığı yanmalı ışık yanmıyor sa kontrol kartını ölçün hocam, stand-by ledi yanıyorsa açılış yapip lcdnin ana aydinlatma devresine bakın. Problem güç kartında değil dijital kontrol kartında olabilir, dijital kontrol kartının üzerindeki SMD sigortaları kontrol edin hocam
stand-by ışığı yanıyor. ekranda görüntü var. ama florasanlar yanmıyor. Devre şemasına göre 12 volt yok, 14.5 olması gereken trafo çıkışında 10.30v var. İlginize teşekkür ederim hocam. kontrol edeceğim.
trafo çıkışındaki 5v ve 3.3v tam ve sağlam.
Hocam floresan sürücü devresinin mosfetlerini değiştirip bir deneyin hocam, 14v un çıkışında olur genelde ve özellikle dual chanell yani içinde hem n kanallı hem p kanallı mosfet bulundurur, floresan tam bitmemiş ise genelde sürücü mosfet arizasinda bunu yapıyor hocam
üstad bende 3 tane trafo var üçünde de aynı arıza çıkıştaki yeşil led kırpıyoryanıp sönüyor ıkış voltajı hiç yok neredeyse bütün elemanları ölçtüm bir sıkıntı göremedim trafo hariç bu neden olur sizce
Merhaba elimde 600wat bilgisayar güç kaynağı var. 12 volt şıkından 5 volt alıyordum ve bir tıslama sesi geliyordu. Yüke binince çıkıştan 11.3 alıyordum.3 tane şoki transistörü birebir aynısıyla değiştirdim. Dediğiniz gibi küçük bir kondansatörü değiştirdim. 11.3 volt direk vermeye başladı. Ama bu tıslama sesi geçmedi. Pirizden çekince sanki balonun havası kaçıyor gibi ses çıkarıp sönüyor sanki. Yüke binince ses azalıyor. Neden bu tıslama sesi olabilir
👍👍
3D yazıcımın (tevo tarantulo pro) smps güç kaynağı (24V 8.5A) 'nda şöyle bir sorun var. Nasıl anlatsam bilemiyorum. Şöyle ki güç kaynağı, 3D printer'a takılması için ayrılan yuvasında kullanıldığında, yazıcı duruyor, kilitleniyor yada saçma sapan bazı hareketler yapıyor. Ama aynı güç kaynağını yuvasında değil de yazıcıya dışarıdan bağlanıldığında hiçbir sorun yok. Neden böyle bir şey yapar hiç anlamış değilim. Sizin bir fikriniz var mı? İnşallah anlatabilmişimdir. Cevaplarsanız çok sevinirim. Çünkü kafayı yiyeceğim.
Smps in dış kabı direk toprak hattına bağlıdır, sizin sasenize temas ettiğinde ya kendi iç gürültüsünü yada sebeke ile toprak arasındaki gürültüden cihazınızın işlemcisi etkileniyor olabilir, 3d ramps modül ve işlemcilerin izoleterleri olmadığı için kablolar vasıtasıyla da tasinan gürültü işlemciyi aptallastiriyor olabilir, size tavsiyem ilk olarak smps in toprak girişini kontrol edin toprak hattı bağlı ve bağlı olmadan deneyin yine sonuç alamaz iseniz 220v faz ve nötr kablolarini yazıcınin hiçbir kablosuna temas etmeyecek şekilde başka bir yerden geçirin
kondansatörün timer olarak kullanılması ne demek?
Kondansatör un kapasitesine ve bağlı olduğu devrenin direncine gore birim zamanda şarj ve deşarj olması sonucu bir osilasyon meydana gelir yani birim zamanda farklı gerilim seviyelerinde kalarak bir kıstas oluşturur, flip flop devrelerini özellikle incelemenizi, güç elektroniği ile ilgili olarak snubber devreleri, mikroişlemciler de RC osilatorlerini incelerseniz daha iyi anlayabilirsiniz hocam
@@Elektrot LLC Resonant Converters larda bunu direk entegre kendisi sağlıyor değil mi? Rt ve Ct bacaklarından. Teşekkür ederim
Öncelikle verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim Allah razı olsun benim sorunum 5 v trafolar var boştayken 5 v veriyor ama yüke bağlayınca sürekli dalgalanıyor değişmeyen kon kalmadı neresine bakmaliyim
Hocam Primer deki ana anahtarlama mosfetine ve switch mode kontrol entegresini kontrol edin hocam, çıkış akımıni izleyip kısa devre kesmesini yaptığı için öyle algılayabiliyor olabilir hocam
sayın ustam bende bu smps güçkaynağının bir küçüğü var aynı arızayı veriyot tık tık sesi var ve çıkış voltajı sürekli dalgalanıyor sizin video dan sonra bende aynı kondansatörü değiştirdim ama düzelmedi başka netür bir arıza olabilir
Merhaba. Monitörün besleme kartındaki smpsdende tık tık ses geliyor. Çıkışlarda voltaj var ama VGA kartın soketini takınca voltajı kesiyor. Sebebi ne olabilir
Gorüntü kartı besleme kısmında kısa devre vardır. Besleme bolgesini ölçün.
Kolay gelsin
Zamanlayıcı kondansatörün hangisi olduğunu nereden anlayabiliriz ? Başka bir sorum daha var, tüplü televizyonu fişe takıp power tuşuna basınca televizyonun anakartından cikcik diye bir ses geliyor, televizyonun power ışığı bile yanmıyor çalışmıyor, neden olabilir ?
Zamanlayıcı kondansatörü ortalama 50 ile 200uf arasında olur, bu kondansatörlerden spwm kontrol entegresine bağlanan büyük bir ihtimalle zamanlama kondansatörü dür hocam. Tüplü motorunuzun eht trafosunda bir kaçak olup hattı bozuyor olabilir.
multimetre ile arıza tespiti yapılmıyor yaa osiloskop tavisye edermisiniz
Osiloskop la da multimetre ile de arıza bulmaya çalışırken en önemli si kartı ve çalışma sistemini bilmenizdir hocam daha önce hiç görmediğiniz ve sağlamı elinizde olmayan bir karta bakarken osiloskop da bir multimetre de bir hocam, ama illa osiloskop alicam diyorsanız bilgisayar bağlantılı veya küçük o tek kanallı el kadar cihazlardan almayın rigolun en kotu cihazı onlardan iyidir, birde dijital alırsanız decode özellikli alin
Bu sorun leptop adaptorunde de var aynı kondansatörü yani sizin deyiminizle kapasitör u deyisirsem voltaj vericekmi
Onu bilemem, kondansatör değil smps çıkış bölgesinde bir kosa devre varsada bu problem gözüküyor
@@Elektrot denedim yaptım olmadı tek tek bütün parçaları baştan yaptm snunda oldu
Hocam ölçüm yaparken, osiloskobun graund ucunu nereye bağlamamız gerekiyor.
DC ölçümler için ground seviyeleri aynı olmalı ki mukayese yababilsin hocam. O yüzden GND ye bağlamanız gerekiyor.
Ekran kartım arızalı size tamir için göndermek istiyorum adresiniz nerde
Ustam benim kendi yaptığım bir smps var ir2153 ile +45v.0v.-45v cikisi var benimki calisiyor ama amfi calistiriyorum ben hem smps den hem hoparlör den tik tik yapiyor 1sn Aralıkla sebebi ne olabilir acaba. Benim smpsde frekansı belirleyen kondansatör 1nf cikma kullanmistim birde entegrenin vdd ve gnd bacagina paralel bi kondansatör daha var 47uf onuda cikma kullanmis olabilirim onlardanmidir yoksa baska bakmam gereken bir yer varmi yoksa cikisindaki kondansatörleri artirsam cozulur mu acaba.
Hocam kondansatorler olabilir ama yuk akiminiz tasarım akimindan fazla ise spwm entegre izle kısa devre korumasına geçiyor olabilir. Ses düşük iken amfi yine kesintiye gidiyorsa smps devrenin sıkıntılıdır, yok sadece ses yükseldiğinde sürekli bas ta kesime gidiyor ise smps in gücü yetmiyordur
@@Elektrot yinede sağolun ben sıkıntıyı çözdüm entegrenin besleme akımı 18klik dirençten geciyor ben elimde olmayinca 22k takmistim ondan ole olunca yetmiyormuş iki tane 33k direnci paralel yapip 16.5 taktim simdi tik yok 😂
Hocam selamlar smps kartım ters akım veriyor yani artı eksi oldu eksi artı oldu ve sinüs bir ses geliyor devreden yüksüz olarak çıkıştaki direnç aşırı ısınıyor ne yapılması gerekiyor çıkışlar neden değişti voltaj sabit dalgalanma yok ama kutuplar ter değişti teşekkür ediyorum
Hocam çıkış shotky diyotlara ve kısa devre koruma hattını kontrol edin anormal bir arıza
yer nersi
Sayın ustam bu arızanın aynısı bende kondansatörler Optokuplör transistörler değişti hatta uc3842 entegre değişti gene de olmadı hocam
Smps de ses varsa ya trafo frekansından yada cikisda aşırı akım algıladığında sürekli reset atmasiyla oluyor hocam.
@@Elektrot ustam herşeyi yaptım parçaları değiştirdim hala olmadı anlam veremedi
Led trafosu yüke binince ıslık sesi geliyor çıkış voltajı normal dalgalanma yok gerilim düşümü yok sorun ne olabilir acaba
Fandandır
@@emirsunay8541 fan sesiz çalışıyor yeterli ısınma olduğunda devreye giriyor
@@turkerergenekon9399 yüke binice demişsiniz ondan öyle dedim
ustam mrb
bende aynı trafodan var
bendeki trafoda tık tık ses yapıyor bu video dan sonra bende aynı kondansatörü değiştirdim fakat benim arızam düzelmedi başka ne olabilir saygılar
Çıkışta kısa devre vardır, ilk olarak çıkış kondansatörlerini de değiştirin yine düzelmezse aşırı yüke sebep olan elemanı bulun hocam
Çıktı Alınacak sorunu çözdünüzmü?
kanal adı değiştimi
2.51 dakikada anahtarlama oluyor ve gerilim sürekli düşüyor , primer bölgesinde bi sorun yok diyorsunuz . bu optokupler de sağlamdır manasına gelir mi ? . çok teşekkürler
Trafonun primerin de gerilim oluşuyor ise büyük bir ihtimalle sağlamdır hocam
çok teşekkürler cevabınıza
@@Elektrot trafo primere gerilim düştüğünü anlamak için artı probu mosfetin drain ucuna eksi probuda ana kondensatörün eksisine değdirsek olur mu ?
Direk trafonun Primer ucundan okuyun daha sağlıklı olur arada pasif bir kompanent de yanmissa goremeyebilirsiniz
@@Elektrot frekans condensatörünü sökebildim , sağlam . prmer ücuna gerilim düşüyor . acaba opto kuplerü mü söksem . kart üzerinde kısa devre gösteriyor diyot bölümü . hocam sizinde kafanızı ağrıttım . özür .
SELAM ABI BEN AZERBECANDAN IZLIYORUM SIZI ILK ANDA BEYENDIM VE KANALA ABUNE OLDUM ABI BENIM BIR SORUM OLACAK BENIM BILGISAYARIN GUC KAYNAGI CALISMIYO ILKINDE FAN 2 3 SAN DONUP DURUYODU SIMDI DOMUYODA GUC KAYNAGIN CIKARDIM YESILLE SIYAHI KISA DEVRE YAPDGIM ANDA ICERDEN CIZIRTI GELIYO AMA MULTIMETREYLE OLCDUMDE YESILLE SIYAH ARASINDA 3 VOLT VAR DEDIM GIBI CIZIRTI YESILLE SIYAHI KISA DEVRE ETIMDE GELIYO CIKARTIYOM KESILIYO KULAK ASTIM QALIBA TAM 220 GIRISINDEN GELIYO NEDEN OLUR LUTFEN CEVABLANDIN SIMDIDEN TESEKURLLER
Aleykumselam gardaşım, mor kabloyu ölç 5V stand-by voltajı varmı ona bak, sotchkey diyotları kontrol et diyot tam doğrultma yapmazsa veya frekans kondansatör leri arızalı ise onlardan dolayı ses yapar, tasarım frekansından farklı frekanslara çıkarsa veya düşerse smps ses yapar sürekli.
ABI GUC KAYNAGINI 10 YILDAN FAZLADIR CALISDIRYOM HIC KONDANSATOR DEYISMEDI AYRICA SOTKI DIYOT SAGLAM GOZUKUYO KONDASATOR DEYER ITRERSE OLURMU
Kondansatör leri muhakkak değiş gardaşım, kondansatör ler bir süre sonra kuruyunca direnç gibi davranıyor.
HOCAM COK TESEKUR EDIYOM HOCAM KONDASATOR DEYER ITIRINCE FAN CALISMIYOMU CIZIRTI YAPIYOMU
AMA BEN SANIYORUM.QALIBA TAM 220 GIRISINDEN GELIYO
frekansı ayarlayan kondasatörüde degiştirdim ama bizim zıp zıp sesi kesilmedi birde stand bay ışıgı yanmıyor büyük kondansatör hızlı bir şekilde boşalıyor 320 dc ye kadar çıkıyor başka nerelere bakabilirim şimdiden teşekkürler
Trafonun çıkışında kısa devre olabilir hocam, kısa devre korumasi sürekli reset atıp ses çıkarıyor olabilir. Devrenin seconder tarafinda ki önce kondansatör i sonra schocky diyotlari devreden ayirp öyle deneyin
@@eby1253 teşekkür ederim birde öyle deneyeyim
Hocam kolay gelsin Asus marka şarj adaptörüm arızalandı içindeki sigortası yanmış yeni taktım tekrardan yaktı acaba hangi adımları uygulaya bilirim .
Hocam kanal da Primer bölge arızası olarak bir video var onu izleyebilirsiniz.
Sa usta aynı sorun benim adaptördede var ama degiştirdiklerini degiştirdim sorun çözülmedi?
Hocam trafodan sonrasında bir kısa devre yada yüksek akım çeken bir eleman varsa kısa devre korumasida böyle ses yapar.
Ya üsta şimdide 16 v luk adaptöör 8 volt dalgalı voltaj veriyor
SPwm regülatör entegrenizi değiştirip deneyin hocam
S.a hocam arızalı 2 kw invertörum vardı. Anakartın üstündeki on off soketinin onunda bulunan 2 amper diod ve bi bacağı dioda bağlı 200v25 amper mosfet arızalı birde patlak olan dioda gelen 12 volt hattı yanıktı . Yanik olan hattı kablo ile tamamladım. Mosfet ve diod u degistirdim. Aküyü bağlayıp sistemi açınca cihaz çalıştı, büyük trafodan ses gelmiyor ama 220v çıkışının orada trafo sesine benze bir cıziltı kisiktan yüksek sese çıkıp düşüyor. Sesin tam kaynağını bulamadım. Çıkışımda sabit 229 volt var. Ekran bağlayıp testte ettim cızırtı devam ediyor. Bu sesin kaynağı ne olabilr acaba, bağladigim akü 12 volt 10 amper yetersiz gelmiş olabilirmi
SPwm regülatör entegresine bakın hocam onda bir dengesizlik var sa çıkış trafosunda ses yapar
@@Elektrot çok tsk ederim. Bir daha gözden geçiricem.
Son olarak sistemi bu şekilde kullanmak bi sorun teşkil edermi acaba. Çıkış değerlerim aşırı yük yapmadım ama sabit.
Frekans stabil kalmayabilir hocam dikkat edin çıkış gerilimi yüke göre değişir hocam
Sesin kaynağı filitre bobininden geldiğini fark ettim. Akünün akımı düştükçe ses aralığı arttı aynı anda buzerde ötmeye başladı. Daha büyük aküyle denemem lazım. İlginiz ve alakanız için çok tskler hocam. Benim gibi acemi elektronikçilere yardımlarınız için tekrardan teşekkürler. Bilgi paylaştıkça çoğalır.
hizliresim.com/znObOE
Kırmızı olan yerden ses geliyor. Sarıyla işaretli yerlerde değişen malzemeler ve çekilen hat var.
Giriş katındaki filitre bobin inlemesini block kap. değiştirerek gidermiştim başka bir cihazın smps i de acaba bobinin önündeki 4.7mf 350 volt kap. değiştirmek çözüm olabilir mi
6:30 pomoa kullanmayınca yol kalkıyor hocam 😞
PCB ve havya kalitesizse, tam ısıtmadan çekerseniz kompenent i dediğiniz doğru hocam, ama iyice eridikten sonra bacakları sağlı sollu narince cektigimde şimdiye kadar şükür kalkma olmadı
ustam mrb
Lehim pompası yoksa tamiri bıraksınlar
3:40
ustam merhaba
Piyasadaki sıfır Yeni kondansatör lerede güven Yok.
ustam bu analiz değil ayrıntıya girmeden mantığı anlatmadan arıza takibi nasıl yapılacak bu kapasitörün bozulma sebebi nedir kapasitörün bozulduğunu bize söyleyen nedir ayrıca kapasitörü bi lcr ile ölçmeniz ve bu durumu görselleştirmeniz gerekirdi diye düşünümekteyim smsp devre arıza takibi gibi büyük bir söylemde ne mosfetler ölçüldü ne sarımlar kontrol edildi ne diğer elemanların üzerinden geçildi nede AC/DC kısımları ayrıntılı bir şekilde anlatıldı bu takip değil siz atış yapıyorsunuz bence videonun daha ayrıntılı halini bilginiz dahilinde geniş kapsamlı bir şekilde bize sunun bizde matıgı tam olarak kavrayarak anlayalım lütfen teknik terimlerinde altını çizerek belirtin teşekkürler iyi çalışmalar dilerim
Ne lazımsa nere lazımsa oraya bak demişim, dikkatli bakarsanız görürsünüz. Dc tank kondansatoru şarj olduktan sonra seri bir şekilde deşarj oluyorsa ben niye git köprü diyotu anahtarlama mosfetini ölç diyeyim. Kendinizi satmak için değil faydalı olmak için yorum yapın ki insanlara faydanız olsun.
@@Elektrot Öncelikle şunu belirteyim şahsım satılık değil fakat siz bu konuda merak sahibi ve bilgili görünüyorsunuz tabi bu sizin tercihinizdir saygı duyuyorum. Bu genel tabiri kullanıyorsanız '' SMPS ARIZA TAKİBİ'' buna binaen bilgilendirme yapmalısınız diye düşünüyorum ayrıca eleştiriye kapalı beyinler kendilerini asla geliştiremezler size saldırmadım daha iyi nasıl olur öneride bulundum ama siz bu şekilde savunmaya geçiyorsunuz neyse kolay gelsin tekrardan teşekkür ediyorum
Allah senden razı olsun kardeşim bu tür videoların devamını bekliyoruz.
Samimi duygularınız için teşekkür ederim, fırsat buldukça gelen arızaları paylaşacağım inşallah
2 yıldır araştırıyorum bulamadım, şotki diyotun olduğu yerde neden köprü şotkiler yokta tek bir diyot var. Trafo çıkışı ac olduğuna göre doğrultmak için köprü diyotlara ihtiyaç var. Tek diyot yarım dalga doğrultur. Trafo çıkışı yarım dalga mı yoksa hocam. Eksi alternanslar yokmu orada. Trafo çıkışı tam sinüs ayrıca. Dc nasıl olduda tam sinüs oldu.