2023 | Hipertansiyon serisi 5 : Hipertansiyon hastalarında diyet nasıl olmalı?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 жов 2024
  • Doç. Dr. Mert İlker HAYIROĞLU
    Dr. Hayıroğlu 1989 yılında İstanbul’da doğmuştur. Sırasıyla 2002 yılında ortaokul MEV Basınköy Koleji’nden, 2006 yılında da Atatürk Anadolu Lisesi’nden 1.likle mezun olduktan sonra ÖSS’de Türkiye 5.si olarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ‘ne (İngilizce) başlamıştır. 2012 yılında fakülteden yüksek onur öğrencisi olarak mezun olmuş ve tıpta uzmanlık sınavında (TUS) 29. olarak Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kardiyoloji ihtisasına başlamıştır. 2016 yılında Kardiyoloji uzmanı olarak Sultan II Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde mecburi hizmetine başlamış, 2020 yılında da doçent ünvanı almaya hak kazanmıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim dalında öğretim üyesidir. Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kardiyoloji Doçenti olarak görev yapmaktadır. Kardiyolojinin çeşitli konularında 200’den fazla bilimsel makalesi bulunmaktadır.
    Hipertansiyon serisi 5 :
    Hipertansiyon hastalarında diyet nasıl olmalı?
    Hipertansiyon hastalığında tüm dünyaca kabul görmüş diyet DASH olarak kısaltılan bir diyet yaklaşımıdır. DASH diyetini diet approaches to stop hypertension yani hipertansiyonu durduran diyet olarak açabiliriz. Bu diyette ana hedef sodyum ve doymuş yağ tüketimini azaltmak, magnezyum-kalsiyum-potasyum tüketiminin artırmaktır. Hipertansiyon hastaları hamur işi şeklinde basit karbonhidrattan zengin gıdalardan uzak durmalı ve diyetlerinde bu ürünleri kısıtlamalı. Bu hastaların diyet içerikleri Akdeniz diyetine yakın şekilde olmalı yani bol sebze ve meyve içermelidir. Kuru bakliyatlar, badem ve ceviz gibi kuruyemişler, keten ve çiya tohumu gibi yağlı tohumlar ve yağsız protein kaynakları yani yağsız kırmızı ve beyaz et diyetlerinde yer almalı.
    Yine burada değinmek istediğim çok popüler bir konu olan intermitan fasting diyeti. Burada amaç belirli süre aç kalıp belirli sürede gıda tüketilmesi 18 e 6 veya 18 ya 8 saat gibi. Tabi bu diyette süre kişi dayanamıyor ise açlık süresi kısaltılabilir. Ama kişilerde belirli bir şekilde bu diyet başlanmışsa aynı saatlerde beslenme devam etmeli ve vücudun adaptasyonu beklenmelidir. Amaç vücutta inflamasyonu baskılayarak kronik hastalıkların sürecini durdurmak aslında burda. Belirli hipertansif hasta gruplarında etkili gibi gözükse de yeterli veri olmadığı için rutinde önermek şu an için hala doğru gözükmüyor. Fakat özellikle şeker hastalarında hipoglisemik atak riski nedeniyle net bir şekilde intermitan fasting önerilmemektedir. Bilimsel verisi arttıkça öneri değişebilir fakat hipertansif hastalar konusunda ulusalarası rehberler halihazırda bu tarz bir diyet önermemektedir.
    #kalp #kalpsağlığı #hastalıklar #kardiyoloji #kalphastalıkları #cardiology #aorts #kalpkrizi #hipertansiyon #tansiyon #yüksektansiyon #kanbasıncı #cardiology #hastalıklar #diyet #hipertansiyondiyeti

КОМЕНТАРІ • 2