PAHALILIK KADER Mİ?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 сер 2024

КОМЕНТАРІ • 4

  • @ramazanates57.
    @ramazanates57. Місяць тому +1

    Diline yüreğine sağlık hocam selamunaleyküm

    • @ismailmutluyazar
      @ismailmutluyazar  Місяць тому

      @@ramazanates57. ağabey Aleykümselam Allah razı olsun

  • @kripto_29
    @kripto_29 Місяць тому +1

    Değerli Hocam, görüşleriniz için teşekkürler. Siz eleştiriye açık olduğunuzu söylediğiniz için ben de eleştiri yapmak istiyorum. Değerli Hocam, Eşariliği eleştirmişsiniz, kaderci olmaları hususunda. Fakat ben Eşariliği yetersiz şekilde kaderci olmakla eleştiriyorum. Benim gibi düşünenleri iki kat eleştireceksiniz diye tahmin ediyorum. Şöyle ki, Eşarilik her şeyi Allah'ın yarattığını kabul etmez. İnsanın arzusunu-tesirini kendisi yarattığını, o arzuya uygun ve bu arzu-tesir üzerine Allah’ın o işi insanın kudretinin hiçbir tesiri olmaksızın yarattığını kabul ederler. Yani soyut duyguları insan kendi seçer-karar verir ve yaratır. Allah da o işi insanın kudret tesiri olmaksızın yaratır derler. Bu tabi ki garip bir görüştür. Bir çok Eşari mukalliti bu görüşü anlayamamıştır.
    Bu görüş bence hatalıdır. Çünkü Allah'tan başka yaratıcı yoktur. Maturidilik, Mutezile şöyle dursun, Eşarilik bile Allah'ın her şeyi yaratmadığını söyleyerek, insana bir noktada cüz vererek hataya düşmüştür.
    Şimdi bu konuyu mantıksal açıdan çıkararak Kuran ayetlerine bakalım. Çünkü tek gerçek Allah'ın ayetleridir. Bizim mantığımız değildir.
    Bir ayette şöyle buyrulur: "MaşaAllah, La kuvvete illa billah. Yani her şey Allah'ın dilemesiyle olur. Allah'tan başka kuvvet yoktur. (Kehf, 39)" Ayette Allah'tan başka kuvvet olmadığı bildirilmiştir. Biz Eşarilikteki gibi kendi arzumuz, cüz'ümüz, kuvvetimiz var dersek bu ayete aykırı konuşmuş oluruz.
    Başka bir ayette şöyle buyrulur: "Ve O'na (Allah'a) kullarından cüz kıldılar. Kesinlikle o insan apaçık bir kafirdir (gerçeği örtendir). (Zuhruf, 15)" Ayette Allah kendisine asla kullarından cüz kılınmaması gerektiğini bildirmiştir. Buradaki kullar Allah'ın yarattığı her şeyi kapsar. İnsanın arzularını da Allah'tan başka kimse yaratamaz. Eşarilikte ise cüz-i irade kabul edilmiş, onu da Allah'ın yarattığı ama arzuları insanın kendisinin yarattığı söylenerek Allah'a bir cüz kılınmıştır.
    Bir başka ayette şöyle buyrulur: "Fücurunu (kötü davranışlarını) ve takvasını (saygı-sorumluluğunu) ona İlham Eden'e (andolsun). (Şems, 8)" Ayette Allah kötülüğü de iyiliği de insana Kendisinin ilham ettiğini, kalbine gönderdiğini açıkça bildirmiştir. Oysa Eşarilikte arzuları insanın kendisinin seçtiği, üretip yarattığı söylenmiştir. Bu şekilde Allah'ın uluhiyetine yönelik yanlış bir tutum sergilenmiştir.
    Daha yüzlerce ayet yazılabilir. Fakat onu da başka zaman paylaşabilirim inşaAllah. En doğrusunu Allah bilir. Ayetleri yorumlarken insan katından ve Allah katından ayrımını yapmayı unutmayalım.
    Son olarak videoda bahsettiğiniz konuda pahalılık veya genel anlamda kötülük konusunda insan ne tutum sergilemelidir? Bunun da cevabını yine Kuran'dan vermeliyiz. Allah Kuran'da buyurmuştur ki "Sana iyilikten her ne gelirse Allah'tandır, kötülükten de sana ne gelirse o da kendindendir. (Nisa, 79)". Buna göre insan dünyada tekamül etmek için iyilikleri Allah'tan bilmeli, kötülükleri de kendinden bilerek kendini ve toplumları geliştirmelidir. Fakat bir ayet önce Sübhan Hakkın buyurduğu gibi "De ki: 'Tümü Allah'tandır. (Nisa, 78)". Her şey, her iş, arzu, tesir, duygu Allah tarafından karar verilerek, seçilerek ortaya çıkar. Tevbe 51'de "De ki: Bize Allah'ın yazdığı dışında birşey isabet etmez." buyrulur. Başka bir ayette Kasas 68'de "Rabbin dilediğini yaratır ve seçer. Seçim onlara ait değildir. Allah onların ortak koştuklarından münezzeh ve yücedir." buyrulur.