Ειμαι μουσικος παραγωγος εασιτεχνικα εδω και 6-7 χρονια κια θελω να το κανω επαγγελματικα. Εχοντας δει ΑΠΕΙΡΑ tutorials στο ιντερνετ εχω να πω οτι αυτο ηταν ακριβως αυτο που χρειαζοταν η ελληνικη μουισκη κοινοτητα. Συνεχισε την καλη δουλεια εξηγοντας και τα απλα και τα περιπλοκα.
Κάθε φορά που παρακολουθώ βίντεό σου, μαθαίνω τόσο ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές πληροφορίες με τον απλό και κατανοητό τρόπο με τον οποίο τις παρουσιάζεις, ώστε, δίχως διάθεση υπερβολής ή κολακείας, να μπορώ να πω ότι το κανάλι σου είναι ένας μικρός θησαυρός.
Πολυτιμότατες εύστοχες και τέλεια περιγραφικές οι πληροφορίες που δίνεις αδερφέ!από το εξωτερικό έχουμε χιλιάδες ανθρώπους στο you tube που το κάνουν αυτό..στην Ελλάδα έχουμε φοβερή έλλειψη διάθεσης για ουσιαστική προσφορά σε κάθε τομέα και επίπεδο.είσαι ωραίος και αξιέπαινος.μην το κλείσεις,μην βαρεθείς μην σταματήσεις,δεν υπάρχει άλλος στον χώρο που το κάνει αυτό. μπράβο σου,εύχομαι να έχει το κανάλι σου την μέγιστη δυνατή επιτυχία!
Είσαι απίθανος αδελφέ. Σε ευχαριστούμε! Όποτε μπορείς σχολίασε την προσέγγιση μέσω DAW και εννοώ τα ανάλογα plug ins. Νάσαι πάντα καλά! Ο Θεός σού έχει δώσει ταλέντο δασκάλου...!
Το μικρόφωνο είναι της πλάκας και είναι πάνω στην κάμερα που αυτή την φορά ήταν λίγο πιο μακρυά και πήρε αγέρα αλλάι δεν ασχολήθηκα καθόλου με τον ήχο. 😁 να είσαι καλά!
Μπράβο φίλε είσαι πολυ ψαγμένος!!! Εγώ τελείωσα το 99 ΙΕΚ Δελτα και δυστυχώς δεν μάς έμαθαν όλα αυτά τα πράγματα που μαθαίνουμε σήμερα μέσα από το you tube. Φιλαράκια μου τελείωσαν το εργαστήρι του Α Γκολφιδη και τα παίζουν στά δάχτυλα τους λίγοι είναι καλοί ηχοληπτες στήν Ελλάδα και λίγοι είναι αυτοί που μεταλαμπαδεύουν τήν γνώση τους!!! Κάνε ένα βιντεάκι που σπουδασες που τα έμαθες αλλά αυτά και που δουλεψες αυτά τα χρόνια!! Μπράβο και πάλι συνέχισε τα ωραία βιντεάκια, ευχαριστούμε!!!
Σε ευχαριστώ πολύ, και εγώ μαθητής του Γκολφιδη είμαι, είχα πάει σε σχολή που είχε κάποτε, μπορεί να το κάνω το βιντεάκι μου το έχουν ζητήσει και άλλοι να είσαι καλά!
Εξαιρετικό βίντεο! Ο κομπρέσορας αν ηταν μάθημα σε πανεπιστήμιο στανταρ θα ήταν του στυλ 1-2 εξαμηνιαια του στυλ κομπρεσορας1& κομπρεσορας2. Η αλήθεια είναι ότι όσο και να θες να τον αποφυγεις για να ακουστεις πιο natural σε πολλές περιπτώσεις(πχ κιθαρες με palm mutes, solos που μια έχουν ψηλες μια χαμηλες κλπ) δεν το αποφευγεις και πρεπει να το μαθεις το κόλπο. Παντως και μενα αργησε να μου κανει κλικ, οσο αστειο και αν ακουγεται πανω απο δυο χρονια :D
Σε ευχαριστώ, όχι δεν μπορείς να το αποφύγεις, με τον τροπο που ακούμε μουσική πρέπει να φτάσεις σε πολύ συγκεκριμένη δυναμική περιοχή θες δεν θες, καλά αν μιλάμε για γκάζια και μέταλ είναι το ευαγγέλιο, και ναι θέλει χρόνια να τον ακούσεις και να τον καταλάβεις. 😁
Με απλά λόγια ο κομπρέσσορας...έχω δει άπειρα βίντεο για κομπρέσσορες και σε αυτό το βίντεο άκουσα περισσότερα από ότι σε όλα τα άλλα μαζί!! Θα βοηθούσε βέβαια και ένα παράδειγμα αν μπορείς να το κάνεις...ειδικά σε φωνή που μπορεί να "καταστραφεί" πολύ εύκολα με τις λάθος ρυθμίσεις. Επίσης, αν μπορείς να μιλήσεις για διαχωρισμό συχνοτήτων και panning, για να ξεχωρίζουν μεταξύ τους τα όργανα σε μία μίξη.... Ευχαριστούμε για τις γνώσεις!
Εξαιρετικό βίντεο αρχηγέ μου! (στο "ομορfiser" ΕΚΛΑΨΑ!). Όπως είπες και μόνος σου όμως, ένα τέτοιο βίντεο "ζητάει" από μόνο του 2ο μέρος με πρακτικά παραδείγματα, από τον καθε τύπο compressor που υπάρχει και πειράζοντας τα ρυθμιστικά του, να μας δώσεις να καταλάβουμε τι παίζει με τον καθένα από αυτούς και κυρίως, σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε τον καθένα. Αυτό το "πρέπει να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις" είναι όλο το νόημα της χρήσης του compressor και ο καλύτερος τρόπος, είναι να σου δείξει κάποιος τα βασικά. Μάντεψε ποιος είναι αυτός... Καλή συνέχεια!
Μια μικρή παρατήρηση σε ένα ομολογουμένως πολύ ωραίο βίντεο. Συγνώμη προκαταβολικά αν παρανόησα αλλά στο συγκεκριμένο SSL bus comp 4000G της UAD που δείχνεις, το SC Filter κάνει high pass στο trigger σήμα και όχι στο σήμα που κομπρεσάρεται. Υπάρχουν περιπτώσεις που το trigger σήμα είναι το ίδιο το σήμα που θες να κομπρεσάρεις και άλλες που είναι διαφορετικό. Το SC filter επιδρά στις δυναμικές του σήματός έμμεσα και όχι άμεσα όπως κατάλαβα πως περιέγραφες. Ευχαριστούμε πολύ για την δουλειά σου.
Αυτό το βίντεο είμαι σιγουρος ότι αν το δω άλλες 10 φορές,τόσο ωραία που τα λες θα τον ακούω από τώρα τον κομπρεσορα.Μπραβο σου πολύ ωραία πράγματα σήμερα.Μηπως να σκεφτείς να κανείς κανένα ον-λάιν σεμινάριο να μάθουμε κ αλλά πράγματα;;κ πάλι ευχαριστώ
Σε ευχαριστώ, αν τρέχει ήχος και εικόνα μαζί μετά ο ήχος βγαίνει σαν κακό mp3 με τις ταχύτητες που έχουμε στο νετ στην Ελλάδα και δεν είναι για να βάλω σε κάποιον να ακούσει παραδείγματα και οι πολλοί μαζί είναι δύσκολο λόγω διαφορετικών επιπέδων, πιο καλά ένας ένας.. 😊
Οι ψηφιακές βελόνες δεν θέλουν καλιμπράρισμα αλλά σε τετοιυς χρόνους ούτε τα μόνιτορ του κομπιούτερ δεν ανταποκρίνονται 😁 απλά είναι καλύτερα να εμπιστεύεσαι τα αυτιά σου αντί τα μάτια σου στην συγκεκριμένη τέχνη.
Εχω κανει μια παραγωγη και εχω αρχισει σιγα σιγα και τη μιξαρω και εχει μια rhodes loop ή οποια εχει τρελο attack σε καποια σημεια. Και δεν μπρουσα να τη φερω. Με το που ειπες για τον 76αρι, απλα παταω παυση στο βιντεο σου και βαζω ενα 76αρι στο rhodes και ηρθε στα ισα του. Σε ευχαριστω!!!😂😂
Σαν συμπληρωματικό βίντεο στο πολύ ενημερωτικό αυτό βίντεο, θα πρότεινα το how to hear compression από kush audio , για αυτιά που δεν είναι ακόμη τόσο έμπειρα όπως και με τα δικά μου , το συγκεκριμένο με έστειλε σε καλή κατεύθυνση όσον αφορά το τι και πώς να ακούσεις τον κομπρεσορα ua-cam.com/video/K0XGXz6SHco/v-deo.htmlsi=VWIRcVgAVEJC4BuP
Φιλε και συναδελφε, φανταζομαι πως σε παρακολουθουν ατομα που δεν γνωριζουν για τα εκαστοτε θεματα. Παραδειγμα τους κομπρεσορες. Τι του λεει τωρα του "ασχετου" το ratio, atack, release κλπ. Με ολον τον σεβασμο στις γνωσεις που εχεις και στην θεληση σου να τις μεταδωσεις. Αν παρουσιαζες σε ζοντανο παραδειγμα, επεξεργαζοντας π.χ. μια φωνη, θα ηταν πολυ πιο κατανοητο για τον ακροατη αυτο που του λες. Εγω παντως, θα ειχα πολυ μεγαλο ενδιαφερον να δω εν δραση επεξεργασια ηχου, σε διαφορα θεματα.
Compressor Attack Time: Πόσο γρήγορα ο κομπρέσορας θα φτάσει στο full gain reduction (βάσει του ratio). Ο κομπρέσορας δουλεύει πάντα μετά το threshold δεν "περιμένει" τον χρόνο του attack αλλά χρειάζεται T (attack time) χρόνο να φτάσει στο full gain reduction. Είναι λεπτομέρια αυτό για το attack time αλλά λύνει πολλές απορίες... Πολύ ωραίο βίντεο. Θέλουμε το ίδιο και για γόνατα/saturation.
Μου άνοιξες τα μάτια εχω να πω!!! Keep the good work!!! Ερώτηση, απο VST ποιό θα συμβούλευες? Και επίσης εαν γράφεις DI σήμα για reamp ή χρήση Plugins κατα την εγγραφή θέλει compression?
Ναι συνήθως γράφω και DI για να έχω για ριάμπ ή να τύχει οτιδήποτε, συνήθως δεν γράφω με κομπρεσορα κιθάρες αλλά ανάλογα και το είδος, πχ Φανκ ή κάνα σόλο μπορεί να το γράψω με κομπρεσορα.. Όταν λες VST μάλλον εννοείς instrument γιατι ολα τα πλαγκινς ειναι vst., αυτο ειναι αναλογα τι μουσικη παιζεις θα ελεγα.
@@HugoVarvoglis ναι σωστά, εννοώ compressor plug in. Η μουσική που παίζουμε ειναι modern metal, Drop C κιθάρες και ανελέητο riffing :P !!!Οπότε σε αυτή την περίπτωση τι θα έκανες? Θα έβαζες compression στο αρχικο recording ή μόνο εαν γράφεις με μικρόφωνα? Ευχαριστώ
Φίλε μου το Attack και το Release τα μεταφράζεις λάθος, Attack (επίθεση) με τα mc του Attack ρυθμίζουμε την ταχύτητα του συμπιεστή που θα κάνει πάνω στο αρχείο και το Release (απελευθέρωση) πόσο γρήγορα θα αφήσει το αρχείο , για το Ratio σωστά τα είπες
Οπως πάντα τα video κορυφαία! 101 (βασικές αρχες) ηχοληψίας! Ερώτηση από την πλευρά του μουσικού! Οταν σου δίνω σήμα απο την ηλεκτική μου κιθάρα το οποίο το περνάω ήδη απο κομπρέσορα (πετάλια, modelling amp κ.λπ.) σου αλλάζει κάτι; Δηλαδή λαμβάνεις υπόψη ότι έχω ήδη κομπρεσάρει ή δεν σε απασχολεί αυτό;
Αφού το περνάς μέσα από τόσα πράγματα εμένα θα με απασχολήσει τι δυναμικές και τι ήχος είναι το αποτέλεσμα και πως δένει με τα υπόλοιπα στην μίξη, το πως έφτασες εκεί δεν με απασχολεί, έτσι και αλλιώς κι το παίξιμο σου θα παίζει ρόλο του.
@@HugoVarvoglis Αλήθεια, ζητάς ποτέ από μουσικό να αλλάξει κάτι στα εφέ του (στο παίξιμο φαντάζομαι δύσκολο...) ώστε να διευκολυνθεί το τελικό αποτέλεσμα; Εγώ παλιά που έπαιζα live (ερασιτεχνικά) ρώταγα ηχολήπτες την γνώμη τους για τα εφέ μου, αλλά σχεδόν ποτε δεν επαιρναν θέση, μου ελεγαν κάνε οτι σου αρέσει και θα δουλέψω εγω σε αυτό που μου δίνεις..
@@minorguitarist Για ηχογράφηση συνήθως ζητάω την κιθάρα χωρίς εφέδια για να τα βάλω εγώ μετά. Αν ο ήχος του μου αρέσει από πλευράς παραμόρφωσης eq κλπ θα το γράψω όπως είναι , ή θα του πω να κάνει κάτι ή μπορεί να προτείνω να γράψει σκέτο κονέκτ και τα βάζουμε μετά, εξαρτάται. Σε λάιβ σπάνια θα πω κάτι εκτός και αν βγάζει μάτι.
Καλημερα φιλε μου .Να ξαναπω πως εισαι θεουλης στην επεξηγηση . Θα ηθελα να ζητησω μια συμβουλη σχετικα με τα vst instruments . Καποια απο αυτα (συνηθως τα περισσοτερα ) εχουν υπερβολικο χρωματισμο στους ηχους και αρκετα εφε , οπως reverb και delay . Το αποτελεσμα ειναι να σου κατεβαζουν τα αυτια στη μιξη. Εκτος αυτου αν αφαιρεσεις τα εφε θα διαπιστωσεις οτι ο ηχος τελικα ειναι μουφα συχνοτικα . Ειναι σωστο να μιξαρω πρωτα τον ηχο μονο του και μετα μαζι με τα υπολοιπα ? Το κανω ξανα και ξανα μεχρι να πετυχω το αποτελεσμα που θελει το αυτι. Ποιος compressorΑΣ ειναι κατα τη γνωμη σου για αυτη την περιπτωση πιο καλος ? Ευχαριστω πολυ για τα video και τη διαθεση σου , να σαι καλα man
Μιξαρω μόνο του δεν υπάρχει, αυτη είναι και η έννοια της μίξης να τα βάλεις να ακούγονται όλα μαζί, αυτό σημαίνει ότι το τραγούδι θα σε οδηγήσει στο τι χρειάζεται να κάνεις και τι όχι στον κάθε ήχο ανεξάρτητα από που προέρχεται αυτός. Και κομπρέσορα θα βάλεις αν το χρειάζεται και ανάλογα με το τι επιδιώκεις να πετύχεις, δεν υπάρχουν συνταγές,. να είσαι καλά!
@@HugoVarvoglis Σωστη η παρατηρηση . Λαθος η εκφραση μου . Ηθελα να πω πως προσπαθω να βελτιωσω τον ηχο μονο του για να κατσει καλυτερα στη μιξη. Ευχαριστω πολυ και φιλια στον γατουλη τον ομορφο 🙂
Είχες κάνει ένα βίντεο για το μάστερινγκ και έλεγες να ξεκινήσουμε με το limiter . Θα μπορούσες να δώσεις κάποιο tip στο πως θα μπορούσαμε να κάνουμε το κομμάτι πιο wide και πιο στερεοφωνικό ? Παίζω μέταλ , βάζω τις κιθάρες 100% δεξιά αριστερά . Ωραίο γίνεται αλλά θα ήθελα να ξέρω αν γίνεται να γίνει το κομμάτι λίγο πιο wide
Μπορείς να κάνεις με αρκετούς τρόπους ένα κομμάτι πιο wide αλλά αυτο σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά φάσης στις κιθάρες που είναι επικίνδυνο γιατί αν κάποιος το ακούσει σε μόνο οι κιθάρες μπορεί να εξαφανιστούν, επίσης όσο πιο μεγάλη η διαφορά φάσης τόσο θα χάσεις σκάσιμο και πιθανόν χαμηλά, που σημαίνει ότι μάλλον θα δημιουργήσεις περισσότερα προβλήματα ανοίγοντας τις και άλλο παρά θα πάρεις κατι καλό, έχω κάνει και βιντεάκι για την φάση, αν δεν το έχεις δει τσέκαρε το.
Φιλε πολλα μπραβο που μας ανοιγεις λιγο τα ματια (και τα αυτια). Να σε ρωτησω, στα πλαισια της ηλεκτρονικης μουσικης, ποσο απαραιτητος ειναι ο κομπρεσορας? Ρωταω με το σκεπτικο οτι τα drum machines και τα συνθια εχουν πιο φιξαρισμενες δυναμικες απο μια φωνη η μια κιθαρα η τα τυμπανα η γενικα οτι παιρνει μικρόφωνα. Δλδ εαν στο γραψιμο προσεξουμε την τονικοτητα, τα διαστηματα και την μιξη μπορουμε να βγαλουμε καλο αποτελεσμα (για ενα ντεμο πχ) με λιγο eq και αντε ενα limiter στο τελος? Σορρυ εαν ειπα πολλες βλακειες μαζεμένες, χομπιστας ειμαι και προσπαθω να ξεστραβωθω. Απλα οπως ειπες επειδη χρειαζονται χρονια να ακουσεις ενα κομπρεσορα, μηπως να μην τον χρησιμοποιει καποιος εαν δεν ξερει?
Δεν υπάρχουν συνταγές, αν ο τρόπος που δουλεύεις βγάζει αποτέλεσμα τότε είσαι οκ, κομπρεσορες μπορείς να βάλεις για να πάρεις όγκο, για να δώσεις punch στον ηχο, για να "κολλήσεις" τα όργανα μεταξύ τους, γενικά καλό είναι να μην στηρίζεσαι μόνο στο τελικό λιμιτερ αλλά να πατάς το πράγμα σιγά σιγά, δηλαδή αντί ο λιμιτερ να κόβει 10dB, βάλε κάνα κομπρέσορα πριν να κόψει αυτός τα 5 πχ και μετά βάλε το λιμιτερ για τα υπόλοιπα για να γίνει πιο ομοιογενές το αποτέλεσμα , να είσαι καλά!
Δεν χρειάζεται να έχεις εξωτερικό κομπρεσορα για να ηχογραφήσεις τύμπανα, και στην μίξη μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον κομπρεσορα που σου δίνει το daw που δουλευεις.
@@HugoVarvoglis se ευχαριστω πολυ για την απαντηση. αν και ηθελα hardware. καταλαβαίνω οτι το daw ειναι μονοδρομος. μεχρι τωρα περναγα ενα στερεο στο κινητο και επαιζα απο πριν με τις στάθμες.
@@jannismpoug ενα φτηνό μηχάνημα περισσότερα προβλήματα θα σου δημιουργήσει και δεν θα πετύχεις κάτι καλύτερο από ένα πλαγκιν, δεν αξίζει δηλαδή αν δεν ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο σε ήχο.
Για κάποιο λόγο δεν μου πολύ αρέσει το sidechain - στο μπάσο όργανο με μπότα μου φαίνεται σαν να πιέζεται πολύ ο ήχος και να είναι έτσι πολύς σκληρός (μάλλον πιο πολύ κάνει για ηλεκτρονική μουσική)
Mήπως τώρα καλέ μας φίλε να σχεδιάζεις σιγα σιγα και το 2ο μερος ?.. πλέον στην πράξη στον υπολογιστή 2-3 έτσι περιπτώσεις κλασικης χρήσης compressor ας πουμε εγω θα θελα να δω πώς τον χρησιμοποιείς να δώσεις punch στα drums η στο master channel.....✌️
Γεια σου αρχηγε, εχω μια προταση για βιντεο αν μπορεις και σε ενδιαφερει. Παιζω σε μεταλ μπάντα και αντιμετωπιζουμε το κλασικο προβλημα οτι ο καθενας μας φτιαχνει τον ηχο του σπιτι του, ειναι μια χαρα και οταν πάμε στο στουντιο ακουγεται μια λάσπη. Εχεις καποιες γενικες συμβουλες; Καποιο μπουσουλα ας πουμε;
Το μέταλ είναι μια πολύ ειδική περίπτωση που περισσότερο μοιάζει με sound design παρά με μίξη, θυμάμαι πόσο απογοήτευση ένιωσα όταν πήρα dvd των Korn live και ο ήχος τους ήταν απλά χάλια 😁 το μόνο που έχω να προτείνω, κόψτε όλοι μπάσα, και κιθάρες και μπάσο και όλοι και προσέξτε τα μεσαία σας, εκεί είναι ο τόνος και από εκεί θα δείτε ποιος μπορεί να βάλει και λίγα μπάσα και ποιος όχι.
παρα πολυ βοηθητικο. Εγω μαθαινω αυτο το διαστημα ενα τυπου ssl glue κομπρεσσορα αλλα δεν βγαζω ακρη τι γινεται με την επιλογη sidechain οταν π.χ τον βαζω ειτε στο bus των τυμπανων η του μπασου
Αυτού του τύπου οι κομπρεσσορες είναι πολύ αργοί και έτσι κάνουν πολύ συγκεκριμένη δουλειά, αν προσπαθείς να μαζέψεις πχ την ατάκα δεν μπορείς να το κάνεις με τέτοιο κομπρεσορα, αν είναι απλά για να το φουσκώσεις υπάρχουν και άλλες λύσεις πχ La-2A κλπ
@@HugoVarvoglis τη δεδομενη στιγμη ασχολουμαι με ηλεκτρονικη μουσικη και χρησιμοποιω πολυ sidechain compression κυριως για να αυλακωνω αποτελεσματικα τα low ends. Μεσα στα buses, εκτος απο τον κομπρεσσορα χρησιμοποιω και αυτοματισμο στο eq για να χαμηλωνω ελαχιστα τα μπασα εκει που πεφτουν οι μποτες παραλληλα με το καθαρισμα των ''συχνοτητων που λασπωνουν''. Εχω κατανοησει τη βασικη λειτουργια αυτου του κομπρεσσορα που χρησιμοποιω οσο αφορα το glue μεταξυ τυμπανου μπασου (threshold, attack, release, ratio), αλλα το προβλημα μου ειναι οτι δεν εχω κατανοησει τις extra ρυθμισεις με τον διακοπτη sidechain που εχει ο κομπρεσσορας και πως να τις δουλεψω σωστα. Αν μπορεις κανε ενα βιντεο tutorial για αυτο. Συγνωμη αν κουρασα
@@HugoVarvoglis ευχαριστω για τη βοηθεια. Αυτο το διαστημα ασχομλουμαι με ηλεκτρονικη μουσικη. Toν SSL τον χρησιμοποιω μονο για κολλα μεσα στα buses η στο sidechain για να κολλαω και να αυλακωνω τα Low ends μαζι με lfo tool h και αυτοματισμο στο eq. Τις βασικες λειτουργιες (ratio, realese, att, threshold) τις εχω κατανοησει κατα ενα μερος. Το προβλημα μου ειναι οτι δυσκολευομαι να καταλαβω τις υπολοιπες ρυθμισεις που εχει ο κομπρεσσορας πατωντας την επιλογη sidechain που εχει. Αν μπορεις κανε ενα βιντεο tutorial για τον τυπο κομπρεσσορα κολλας. Συγνωμη αν κουρασα
@@alphabeta7589 με το sidechain ουσιαστικά βγάζεις τα μπάσα από τον κομπρεσορα και πατάς τα υπόλοιπα, αν το βάλεις πχ στα τύμπανα βγάλε από 100 και κάτω και άκου τι κάνει, να είσαι καλά!
Ειμαι μουσικος παραγωγος εασιτεχνικα εδω και 6-7 χρονια κια θελω να το κανω επαγγελματικα. Εχοντας δει ΑΠΕΙΡΑ tutorials στο ιντερνετ εχω να πω οτι αυτο ηταν ακριβως αυτο που χρειαζοταν η ελληνικη μουισκη κοινοτητα. Συνεχισε την καλη δουλεια εξηγοντας και τα απλα και τα περιπλοκα.
Να είσαι καλα!
Κάθε φορά που παρακολουθώ βίντεό σου, μαθαίνω τόσο ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές πληροφορίες με τον απλό και κατανοητό τρόπο με τον οποίο τις παρουσιάζεις, ώστε, δίχως διάθεση υπερβολής ή κολακείας, να μπορώ να πω ότι το κανάλι σου είναι ένας μικρός θησαυρός.
Σε ευχαριστώ πολύ 😊
Πολυτιμότατες εύστοχες και τέλεια περιγραφικές οι πληροφορίες που δίνεις αδερφέ!από το εξωτερικό έχουμε χιλιάδες ανθρώπους στο you tube που το κάνουν αυτό..στην Ελλάδα έχουμε φοβερή έλλειψη διάθεσης για ουσιαστική προσφορά σε κάθε τομέα και επίπεδο.είσαι ωραίος και αξιέπαινος.μην το κλείσεις,μην βαρεθείς μην σταματήσεις,δεν υπάρχει άλλος στον χώρο που το κάνει αυτό. μπράβο σου,εύχομαι να έχει το κανάλι σου την μέγιστη δυνατή επιτυχία!
Σε ευχαριστώ πολύ, θα το παλέψω, να είσαι καλά!
Όαση! Πραγματικά! Να είσαι καλά! Παραστατικος οσο πρεπει και κατανοητός!
Σε ευχαριστώ!
παμε ρε θεριο. κανεις εργο. θελουμε και το βιντεο με παραδειγματα.
😁 θα έρθει
Ευχαριστώ που Μας ανοίγεις τα μάτια έτσι απλόχερα!!!
Περίμενα χρόνια κάποιον σαν εσένα!
Να Σάι καλά ρε δάσκαλε 🙏🙏🙏
Σε ευχαριστώ! 😊
Είσαι απίθανος αδελφέ. Σε ευχαριστούμε! Όποτε μπορείς σχολίασε την προσέγγιση μέσω DAW και εννοώ τα ανάλογα plug ins. Νάσαι πάντα καλά! Ο Θεός σού έχει δώσει ταλέντο δασκάλου...!
Σε ευχαριστώ! τα ίδια ισχύουν και για τα εντός και για τα εκτός, αυτά που διώχνω υπάρχουν σε πλαγκινς, μπορεί να κάνω και ένα βίντεο με παραδείγματα.
Υπέροχη σειρά όλα τα βίντεο σου , ευχαριστούμε...!!!
Να είσαι καλά!
Σε ευχαριστώ που μοιράζεσαι τόσο γνώση! Ο τρόπος σου είναι απολαυστικός και τα κάνεις όλα κατανοητά. Τρομερή ικανότητα!
Σε ευχαριστώ πολύ 😊
Φίλε είμαι νέος συνθέτης για εικόνα και μόλις σε ανακάλυψα.ενα εχω να πω.είσαι θησαυρός!απλά συγχαρητήρια!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Η γνώση στην πιο απλή μορφή παρουσίασης
Υπέροχη ενημέρωση και επεξηγήσεις.
Σε ευχαριστώ!
Σπουδαίο περιεχόμενο και μεταδοτικότατος με ξεκάθαρη, βαθειά πληροφορία.. Συνέχισε το καλό έργο! Χαιρετισμούς από Κύπρο!
Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά! 😊
Τι να πω, περνάω υπέροχα με κάθε βίντεο και λαμβάνω και γνώση!!😃
Χαίρομαι που σου αρέσουν και πιάνουν τόπο τα βιντεάκια μου, να είσαι καλά Ειρήνη 😊
@@HugoVarvoglis είναι απο τα καλυτερα που εχω δει!!
@@Ireneket πραγματικά χαίρομαι που το λες γιατί μετράει η γνώμη σου, σε ευχαριστώ πολύ 😊
Είσαι ο δάσκαλος μας!! Βάλε ένα de-noiser αν θες στο μικρόφωνο να μην εχει τόσο χιόνι. You the best !!🐐✌
Το μικρόφωνο είναι της πλάκας και είναι πάνω στην κάμερα που αυτή την φορά ήταν λίγο πιο μακρυά και πήρε αγέρα αλλάι δεν ασχολήθηκα καθόλου με τον ήχο. 😁 να είσαι καλά!
Αυτό ακριβώς το βίντεο είχα προτείνει, και με υπερκάλυψες. Είσαι πολύ δυνατός φιλε, συνέχισε και ευχαριστώ
Να είσαι καλά!
Σε παρακολουθώ...εισαι εθιστικός!!! Σε ευχαριστούμε πολύ!!!
Να είσαι καλά! 😊
Μπράβο φίλε είσαι πολυ ψαγμένος!!! Εγώ τελείωσα το 99 ΙΕΚ Δελτα και δυστυχώς δεν μάς έμαθαν όλα αυτά τα πράγματα που μαθαίνουμε σήμερα μέσα από το you tube. Φιλαράκια μου τελείωσαν το εργαστήρι του Α Γκολφιδη και τα παίζουν στά δάχτυλα τους λίγοι είναι καλοί ηχοληπτες στήν Ελλάδα και λίγοι είναι αυτοί που μεταλαμπαδεύουν τήν γνώση τους!!! Κάνε ένα βιντεάκι που σπουδασες που τα έμαθες αλλά αυτά και που δουλεψες αυτά τα χρόνια!!
Μπράβο και πάλι συνέχισε τα ωραία βιντεάκια, ευχαριστούμε!!!
Σε ευχαριστώ πολύ, και εγώ μαθητής του Γκολφιδη είμαι, είχα πάει σε σχολή που είχε κάποτε, μπορεί να το κάνω το βιντεάκι μου το έχουν ζητήσει και άλλοι να είσαι καλά!
Μπράβο δίνεις σπουδαίες πληροφορίες και μου αρέσει πολύ και ο τρόπος που τα λες
Σε ευχαριστώ!
μας έφτιαξες ακομα μια φορα hugo
😊
@@HugoVarvoglis respect που αφιερώνεις χρόνο για ολους εμας τους ανθρωπους που αγαπάμε τηον ήχο εντελώς δωρεάν
@@ΘωμασΜπροκος Να εισαι καλα!
Εισαι τεράστιος!
Να είσαι καλά!
Thank you man για το ωραίο κ χρήσιμο βίντεο!
Να είσαι καλά!
ακόμα ;ένα πολυ χρήσιμο βί9ντεο - απλά και καθαρά! ευχαριστούμε πολύ!!👍👍
Να είσαι καλά 😊
Εισαι ωραιος! Πολυ καλα βιντεο. Thanks :)
Να είσαι καλά!
Εξαιρετικό βίντεο! Ο κομπρέσορας αν ηταν μάθημα σε πανεπιστήμιο στανταρ θα ήταν του στυλ 1-2 εξαμηνιαια του στυλ κομπρεσορας1& κομπρεσορας2. Η αλήθεια είναι ότι όσο και να θες να τον αποφυγεις για να ακουστεις πιο natural σε πολλές περιπτώσεις(πχ κιθαρες με palm mutes, solos που μια έχουν ψηλες μια χαμηλες κλπ) δεν το αποφευγεις και πρεπει να το μαθεις το κόλπο. Παντως και μενα αργησε να μου κανει κλικ, οσο αστειο και αν ακουγεται πανω απο δυο χρονια :D
Σε ευχαριστώ, όχι δεν μπορείς να το αποφύγεις, με τον τροπο που ακούμε μουσική πρέπει να φτάσεις σε πολύ συγκεκριμένη δυναμική περιοχή θες δεν θες, καλά αν μιλάμε για γκάζια και μέταλ είναι το ευαγγέλιο, και ναι θέλει χρόνια να τον ακούσεις και να τον καταλάβεις. 😁
Ελπίζω να συνεχίσεις αυτά τα βίντεο βοηθάει πολύ όπως τα λες. Καλή συνέχεια!
@@theodorep.5501 Ε, θα το παλέψω, να είσαι καλά! 😊
Με απλά λόγια ο κομπρέσσορας...έχω δει άπειρα βίντεο για κομπρέσσορες και σε αυτό το βίντεο άκουσα περισσότερα από ότι σε όλα τα άλλα μαζί!!
Θα βοηθούσε βέβαια και ένα παράδειγμα αν μπορείς να το κάνεις...ειδικά σε φωνή που μπορεί να "καταστραφεί" πολύ εύκολα με τις λάθος ρυθμίσεις.
Επίσης, αν μπορείς να μιλήσεις για διαχωρισμό συχνοτήτων και panning, για να ξεχωρίζουν μεταξύ τους τα όργανα σε μία μίξη....
Ευχαριστούμε για τις γνώσεις!
Θα έρθει και το βιντεάκι με τα παραδείγματα 😊
Είσαι top!!
Σε ευχαριστώ!
Βιντεάρα!!!!
Ευχαριστούμε φίλε!!!!
Να είσαι καλά!
συγχαρητήρια σας ευχαριστούμε πολύ
Να είσαι καλά!
Εξαιρετικό βίντεο αρχηγέ μου! (στο "ομορfiser" ΕΚΛΑΨΑ!). Όπως είπες και μόνος σου όμως, ένα τέτοιο βίντεο "ζητάει" από μόνο του 2ο μέρος με πρακτικά παραδείγματα, από τον καθε τύπο compressor που υπάρχει και πειράζοντας τα ρυθμιστικά του, να μας δώσεις να καταλάβουμε τι παίζει με τον καθένα από αυτούς και κυρίως, σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε τον καθένα. Αυτό το "πρέπει να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις" είναι όλο το νόημα της χρήσης του compressor και ο καλύτερος τρόπος, είναι να σου δείξει κάποιος τα βασικά. Μάντεψε ποιος είναι αυτός...
Καλή συνέχεια!
Ναι θα το κάνω και το δεύτερο βίντεο με τα παραδείγματα
Εξαιρετικό βίντεο σε ευχαριστούμε.
Να είσαι καλά.
Μια μικρή παρατήρηση σε ένα ομολογουμένως πολύ ωραίο βίντεο. Συγνώμη προκαταβολικά αν παρανόησα αλλά στο συγκεκριμένο SSL bus comp 4000G της UAD που δείχνεις, το SC Filter κάνει high pass στο trigger σήμα και όχι στο σήμα που κομπρεσάρεται. Υπάρχουν περιπτώσεις που το trigger σήμα είναι το ίδιο το σήμα που θες να κομπρεσάρεις και άλλες που είναι διαφορετικό. Το SC filter επιδρά στις δυναμικές του σήματός έμμεσα και όχι άμεσα όπως κατάλαβα πως περιέγραφες. Ευχαριστούμε πολύ για την δουλειά σου.
Ναι αυτό εννοούσα ίσως να μην το περιέγραψα σωστά έχεις δίκιο , να είσαι καλά
Αυτό το βίντεο είμαι σιγουρος ότι αν το δω άλλες 10 φορές,τόσο ωραία που τα λες θα τον ακούω από τώρα τον κομπρεσορα.Μπραβο σου πολύ ωραία πράγματα σήμερα.Μηπως να σκεφτείς να κανείς κανένα ον-λάιν σεμινάριο να μάθουμε κ αλλά πράγματα;;κ πάλι ευχαριστώ
Σε ευχαριστώ, αν τρέχει ήχος και εικόνα μαζί μετά ο ήχος βγαίνει σαν κακό mp3 με τις ταχύτητες που έχουμε στο νετ στην Ελλάδα και δεν είναι για να βάλω σε κάποιον να ακούσει παραδείγματα και οι πολλοί μαζί είναι δύσκολο λόγω διαφορετικών επιπέδων, πιο καλά ένας ένας.. 😊
πρώτα like μετά βλέπω το βίντεο
😊
Συγχαρητήρια, ευχαριστούμε πολύ!
Να είσαι καλά!
πολυ ωραιο βιντεο ευχαριστουμε!!!!!
Να είσαι καλά! 😊
Μπραβο ρε ουγκο ωραιοσ ρε αδερφε ! Πολυ ωραια τα βιντακια σ! Δωσε γνωσεις στο λαο :)
Να είσαι καλά! 😊
Πολύ καλό μπράβο
Σε ευχαριστώ!
μόνο fire!
😊
Μπράβο φίλε...!!
το ειδα πρώτη και παω για δεύτερη...
Να είσαι καλά 😊
Σωστότατος!!!!!
Σε ευχαριστώ!
Γεια σου δάσκαλε. να ρωτήσω δεν ισχύει φαντάζομαι η βελόνα να χάνει και στα ψηφιακά?
Οι ψηφιακές βελόνες δεν θέλουν καλιμπράρισμα αλλά σε τετοιυς χρόνους ούτε τα μόνιτορ του κομπιούτερ δεν ανταποκρίνονται 😁 απλά είναι καλύτερα να εμπιστεύεσαι τα αυτιά σου αντί τα μάτια σου στην συγκεκριμένη τέχνη.
@@HugoVarvoglis σίγουρα το αυτί είναι ο τελευταίος κριτής. τα καλό είναι όπως ο c2 fab σε βοηθάει και οπτικά.. σε ευχαριστώ!
Εχω κανει μια παραγωγη και εχω αρχισει σιγα σιγα και τη μιξαρω και εχει μια rhodes loop ή οποια εχει τρελο attack σε καποια σημεια. Και δεν μπρουσα να τη φερω. Με το που ειπες για τον 76αρι, απλα παταω παυση στο βιντεο σου και βαζω ενα 76αρι στο rhodes και ηρθε στα ισα του. Σε ευχαριστω!!!😂😂
Βέβαια για κάποιο λόγο το attack Kai to release sto 76αρι είναι ανάποδα από τους άλλους compressors
@@billt3031 Ναι είναι ανάποδα γιατί έτσι είναι και το ορίτζιναλ εργαλείο 😊 χαίρομαι που βοήθησα, να είσαι καλά!
Σαν συμπληρωματικό βίντεο στο πολύ ενημερωτικό αυτό βίντεο, θα πρότεινα το how to hear compression από kush audio , για αυτιά που δεν είναι ακόμη τόσο έμπειρα όπως και με τα δικά μου , το συγκεκριμένο με έστειλε σε καλή κατεύθυνση όσον αφορά το τι και πώς να ακούσεις τον κομπρεσορα
ua-cam.com/video/K0XGXz6SHco/v-deo.htmlsi=VWIRcVgAVEJC4BuP
Φιλε και συναδελφε, φανταζομαι πως σε παρακολουθουν ατομα που δεν γνωριζουν για τα εκαστοτε θεματα. Παραδειγμα τους κομπρεσορες.
Τι του λεει τωρα του "ασχετου" το ratio, atack, release κλπ.
Με ολον τον σεβασμο στις γνωσεις που εχεις και στην θεληση σου να τις μεταδωσεις.
Αν παρουσιαζες σε ζοντανο παραδειγμα, επεξεργαζοντας π.χ. μια φωνη, θα ηταν πολυ πιο κατανοητο για τον ακροατη αυτο που του λες.
Εγω παντως, θα ειχα πολυ μεγαλο ενδιαφερον να δω εν δραση επεξεργασια ηχου, σε διαφορα θεματα.
Θα το κάνω αλλά δεν χωρούσε σε αυτό το βίντεο γιατί θα έβγαινε παρά πολύ μεγάλο.
Compressor Attack Time: Πόσο γρήγορα ο κομπρέσορας θα φτάσει στο full gain reduction (βάσει του ratio). Ο κομπρέσορας δουλεύει πάντα μετά το threshold δεν "περιμένει" τον χρόνο του attack αλλά χρειάζεται T (attack time) χρόνο να φτάσει στο full gain reduction. Είναι λεπτομέρια αυτό για το attack time αλλά λύνει πολλές απορίες... Πολύ ωραίο βίντεο. Θέλουμε το ίδιο και για γόνατα/saturation.
Σωστός, να είσαι καλά!
Η IK multimedia εχει κατι καλα vst CS..
Μου άνοιξες τα μάτια εχω να πω!!! Keep the good work!!! Ερώτηση, απο VST ποιό θα συμβούλευες? Και επίσης εαν γράφεις DI σήμα για reamp ή χρήση Plugins κατα την εγγραφή θέλει compression?
Ναι συνήθως γράφω και DI για να έχω για ριάμπ ή να τύχει οτιδήποτε, συνήθως δεν γράφω με κομπρεσορα κιθάρες αλλά ανάλογα και το είδος, πχ Φανκ ή κάνα σόλο μπορεί να το γράψω με κομπρεσορα.. Όταν λες VST μάλλον εννοείς instrument γιατι ολα τα πλαγκινς ειναι vst., αυτο ειναι αναλογα τι μουσικη παιζεις θα ελεγα.
@@HugoVarvoglis ναι σωστά, εννοώ compressor plug in. Η μουσική που παίζουμε ειναι modern metal, Drop C κιθάρες και ανελέητο riffing :P !!!Οπότε σε αυτή την περίπτωση τι θα έκανες? Θα έβαζες compression στο αρχικο recording ή μόνο εαν γράφεις με μικρόφωνα? Ευχαριστώ
@@qrd1981 όχι δεν νομίζω ότι χρειάζεται να βάλεις κομπρεσορα στο γράψιμο, με ότι και αν γράφεις di - mic, αλλά και να βαλεις δεν ειναι και λαθος.
Φίλε μου το Attack και το Release τα μεταφράζεις λάθος, Attack (επίθεση) με τα mc του Attack ρυθμίζουμε την ταχύτητα του συμπιεστή που θα κάνει πάνω στο αρχείο και το Release (απελευθέρωση) πόσο γρήγορα θα αφήσει το αρχείο , για το Ratio σωστά τα είπες
καλησπερα και συγχαρητηρια για τα ωραια βιντεο!αν μπορεις να κανεις ενα βιντεο για επεξεργασια ηλ. μπασου?ευχαριστω!
Σε ευχαριστώ, θα το δω.
Οπως πάντα τα video κορυφαία! 101 (βασικές αρχες) ηχοληψίας! Ερώτηση από την πλευρά του μουσικού! Οταν σου δίνω σήμα απο την ηλεκτική μου κιθάρα το οποίο το περνάω ήδη απο κομπρέσορα (πετάλια, modelling amp κ.λπ.) σου αλλάζει κάτι; Δηλαδή λαμβάνεις υπόψη ότι έχω ήδη κομπρεσάρει ή δεν σε απασχολεί αυτό;
Αφού το περνάς μέσα από τόσα πράγματα εμένα θα με απασχολήσει τι δυναμικές και τι ήχος είναι το αποτέλεσμα και πως δένει με τα υπόλοιπα στην μίξη, το πως έφτασες εκεί δεν με απασχολεί, έτσι και αλλιώς κι το παίξιμο σου θα παίζει ρόλο του.
@@HugoVarvoglis Αλήθεια, ζητάς ποτέ από μουσικό να αλλάξει κάτι στα εφέ του (στο παίξιμο φαντάζομαι δύσκολο...) ώστε να διευκολυνθεί το τελικό αποτέλεσμα; Εγώ παλιά που έπαιζα live (ερασιτεχνικά) ρώταγα ηχολήπτες την γνώμη τους για τα εφέ μου, αλλά σχεδόν ποτε δεν επαιρναν θέση, μου ελεγαν κάνε οτι σου αρέσει και θα δουλέψω εγω σε αυτό που μου δίνεις..
@@minorguitarist Για ηχογράφηση συνήθως ζητάω την κιθάρα χωρίς εφέδια για να τα βάλω εγώ μετά. Αν ο ήχος του μου αρέσει από πλευράς παραμόρφωσης eq κλπ θα το γράψω όπως είναι , ή θα του πω να κάνει κάτι ή μπορεί να προτείνω να γράψει σκέτο κονέκτ και τα βάζουμε μετά, εξαρτάται. Σε λάιβ σπάνια θα πω κάτι εκτός και αν βγάζει μάτι.
@@HugoVarvoglis Ευχαριστώ! Περιμένουμε νέο video!!!
Καλημερα φιλε μου .Να ξαναπω πως εισαι θεουλης στην επεξηγηση . Θα ηθελα να ζητησω μια συμβουλη σχετικα με τα vst instruments . Καποια απο αυτα (συνηθως τα περισσοτερα ) εχουν υπερβολικο χρωματισμο στους ηχους και αρκετα εφε , οπως reverb και delay . Το αποτελεσμα ειναι να σου κατεβαζουν τα αυτια στη μιξη. Εκτος αυτου αν αφαιρεσεις τα εφε θα διαπιστωσεις οτι ο ηχος τελικα ειναι μουφα συχνοτικα . Ειναι σωστο να μιξαρω πρωτα τον ηχο μονο του και μετα μαζι με τα υπολοιπα ? Το κανω ξανα και ξανα μεχρι να πετυχω το αποτελεσμα που θελει το αυτι. Ποιος compressorΑΣ ειναι κατα τη γνωμη σου για αυτη την περιπτωση πιο καλος ? Ευχαριστω πολυ για τα video και τη διαθεση σου , να σαι καλα man
Μιξαρω μόνο του δεν υπάρχει, αυτη είναι και η έννοια της μίξης να τα βάλεις να ακούγονται όλα μαζί, αυτό σημαίνει ότι το τραγούδι θα σε οδηγήσει στο τι χρειάζεται να κάνεις και τι όχι στον κάθε ήχο ανεξάρτητα από που προέρχεται αυτός. Και κομπρέσορα θα βάλεις αν το χρειάζεται και ανάλογα με το τι επιδιώκεις να πετύχεις, δεν υπάρχουν συνταγές,. να είσαι καλά!
@@HugoVarvoglis Σωστη η παρατηρηση . Λαθος η εκφραση μου . Ηθελα να πω πως προσπαθω να βελτιωσω τον ηχο μονο του για να κατσει καλυτερα στη μιξη. Ευχαριστω πολυ και φιλια στον γατουλη τον ομορφο 🙂
@@george-k3f9p να κατάλαβα τι ήθελες να πεις αλλά στο είπα έτσι για να σου τονίσω το πως πρέπει να το δεις, Α.με θα της δώσω 😁
❤
😊
Είχες κάνει ένα βίντεο για το μάστερινγκ και έλεγες να ξεκινήσουμε με το limiter . Θα μπορούσες να δώσεις κάποιο tip στο πως θα μπορούσαμε να κάνουμε το κομμάτι πιο wide και πιο στερεοφωνικό ? Παίζω μέταλ , βάζω τις κιθάρες 100% δεξιά αριστερά . Ωραίο γίνεται αλλά θα ήθελα να ξέρω αν γίνεται να γίνει το κομμάτι λίγο πιο wide
Μπορείς να κάνεις με αρκετούς τρόπους ένα κομμάτι πιο wide αλλά αυτο σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά φάσης στις κιθάρες που είναι επικίνδυνο γιατί αν κάποιος το ακούσει σε μόνο οι κιθάρες μπορεί να εξαφανιστούν, επίσης όσο πιο μεγάλη η διαφορά φάσης τόσο θα χάσεις σκάσιμο και πιθανόν χαμηλά, που σημαίνει ότι μάλλον θα δημιουργήσεις περισσότερα προβλήματα ανοίγοντας τις και άλλο παρά θα πάρεις κατι καλό, έχω κάνει και βιντεάκι για την φάση, αν δεν το έχεις δει τσέκαρε το.
Φιλε πολλα μπραβο που μας ανοιγεις λιγο τα ματια (και τα αυτια). Να σε ρωτησω, στα πλαισια της ηλεκτρονικης μουσικης, ποσο απαραιτητος ειναι ο κομπρεσορας? Ρωταω με το σκεπτικο οτι τα drum machines και τα συνθια εχουν πιο φιξαρισμενες δυναμικες απο μια φωνη η μια κιθαρα η τα τυμπανα η γενικα οτι παιρνει μικρόφωνα. Δλδ εαν στο γραψιμο προσεξουμε την τονικοτητα, τα διαστηματα και την μιξη μπορουμε να βγαλουμε καλο αποτελεσμα (για ενα ντεμο πχ) με λιγο eq και αντε ενα limiter στο τελος? Σορρυ εαν ειπα πολλες βλακειες μαζεμένες, χομπιστας ειμαι και προσπαθω να ξεστραβωθω. Απλα οπως ειπες επειδη χρειαζονται χρονια να ακουσεις ενα κομπρεσορα, μηπως να μην τον χρησιμοποιει καποιος εαν δεν ξερει?
Δεν υπάρχουν συνταγές, αν ο τρόπος που δουλεύεις βγάζει αποτέλεσμα τότε είσαι οκ, κομπρεσορες μπορείς να βάλεις για να πάρεις όγκο, για να δώσεις punch στον ηχο, για να "κολλήσεις" τα όργανα μεταξύ τους, γενικά καλό είναι να μην στηρίζεσαι μόνο στο τελικό λιμιτερ αλλά να πατάς το πράγμα σιγά σιγά, δηλαδή αντί ο λιμιτερ να κόβει 10dB, βάλε κάνα κομπρέσορα πριν να κόψει αυτός τα 5 πχ και μετά βάλε το λιμιτερ για τα υπόλοιπα για να γίνει πιο ομοιογενές το αποτέλεσμα , να είσαι καλά!
@@HugoVarvoglis Σ ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση.
👏👏👏🤝🤝👏👏👏
😊
🙏🙏🙏👏👏👏
😊
Καλησπερα σας,
ποιος ειναι ο πιο οικονομικος κομπρεσσορας ή Limiter για ερασιτεχνικη ηχογραφηση ντραμς
Δεν χρειάζεται να έχεις εξωτερικό κομπρεσορα για να ηχογραφήσεις τύμπανα, και στην μίξη μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον κομπρεσορα που σου δίνει το daw που δουλευεις.
@@HugoVarvoglis se ευχαριστω πολυ για την απαντηση. αν και ηθελα hardware. καταλαβαίνω οτι το daw ειναι μονοδρομος. μεχρι τωρα περναγα ενα στερεο στο κινητο και επαιζα απο πριν με τις στάθμες.
@@jannismpoug ενα φτηνό μηχάνημα περισσότερα προβλήματα θα σου δημιουργήσει και δεν θα πετύχεις κάτι καλύτερο από ένα πλαγκιν, δεν αξίζει δηλαδή αν δεν ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο σε ήχο.
Για κάποιο λόγο δεν μου πολύ αρέσει το sidechain - στο μπάσο όργανο με μπότα μου φαίνεται σαν να πιέζεται πολύ ο ήχος και να είναι έτσι πολύς σκληρός (μάλλον πιο πολύ κάνει για ηλεκτρονική μουσική)
Ούτε και μένα μου αρέσει 😁αλλά αν ο άλλος δεν ξέρει πως να τα μαζέψει είναι ένα σχετικά εύκολο τρικ που έγινε μόδα.
Mήπως τώρα καλέ μας φίλε να σχεδιάζεις σιγα σιγα και το 2ο μερος ?.. πλέον στην πράξη στον υπολογιστή 2-3 έτσι περιπτώσεις κλασικης χρήσης compressor ας πουμε εγω θα θελα να δω πώς τον χρησιμοποιείς να δώσεις punch στα drums η στο master channel.....✌️
Ναι πιθανόν να κάνω και ένα δεύτερο με παραδείγματα, δεν το έκανα όλο μαζί γιατί θα έβγαινε πολύ μεγάλο.
Αδερφέ σε ευχαριστώ πάρα πολλή για όλα τα video που έχεις κάνει! Να σε καλά και πάντα επιτυχίες!
Σε ευχαριστώ πολύ 😊
Η εμπειρια και το μερακι δεν κρυβεται ! ευχαριστουμε για την γνωση.
Να είσαι καλά!
Γεια σου αρχηγε, εχω μια προταση για βιντεο αν μπορεις και σε ενδιαφερει. Παιζω σε μεταλ μπάντα και αντιμετωπιζουμε το κλασικο προβλημα οτι ο καθενας μας φτιαχνει τον ηχο του σπιτι του, ειναι μια χαρα και οταν πάμε στο στουντιο ακουγεται μια λάσπη. Εχεις καποιες γενικες συμβουλες; Καποιο μπουσουλα ας πουμε;
Το μέταλ είναι μια πολύ ειδική περίπτωση που περισσότερο μοιάζει με sound design παρά με μίξη, θυμάμαι πόσο απογοήτευση ένιωσα όταν πήρα dvd των Korn live και ο ήχος τους ήταν απλά χάλια 😁 το μόνο που έχω να προτείνω, κόψτε όλοι μπάσα, και κιθάρες και μπάσο και όλοι και προσέξτε τα μεσαία σας, εκεί είναι ο τόνος και από εκεί θα δείτε ποιος μπορεί να βάλει και λίγα μπάσα και ποιος όχι.
@@HugoVarvoglis σε ευχαριστώ παρα πολυ για την απαντηση!!!
παρα πολυ βοηθητικο. Εγω μαθαινω αυτο το διαστημα ενα τυπου ssl glue κομπρεσσορα αλλα δεν βγαζω ακρη τι γινεται με την επιλογη sidechain οταν π.χ τον βαζω ειτε στο bus των τυμπανων η του μπασου
Αυτού του τύπου οι κομπρεσσορες είναι πολύ αργοί και έτσι κάνουν πολύ συγκεκριμένη δουλειά, αν προσπαθείς να μαζέψεις πχ την ατάκα δεν μπορείς να το κάνεις με τέτοιο κομπρεσορα, αν είναι απλά για να το φουσκώσεις υπάρχουν και άλλες λύσεις πχ La-2A κλπ
@@HugoVarvoglis τη δεδομενη στιγμη ασχολουμαι με ηλεκτρονικη μουσικη και χρησιμοποιω πολυ sidechain compression κυριως για να αυλακωνω αποτελεσματικα τα low ends. Μεσα στα buses, εκτος απο τον κομπρεσσορα χρησιμοποιω και αυτοματισμο στο eq για να χαμηλωνω ελαχιστα τα μπασα εκει που πεφτουν οι μποτες παραλληλα με το καθαρισμα των ''συχνοτητων που λασπωνουν''. Εχω κατανοησει τη βασικη λειτουργια αυτου του κομπρεσσορα που χρησιμοποιω οσο αφορα το glue μεταξυ τυμπανου μπασου (threshold, attack, release, ratio), αλλα το προβλημα μου ειναι οτι δεν εχω κατανοησει τις extra ρυθμισεις με τον διακοπτη sidechain που εχει ο κομπρεσσορας και πως να τις δουλεψω σωστα. Αν μπορεις κανε ενα βιντεο tutorial για αυτο. Συγνωμη αν κουρασα
@@HugoVarvoglis ευχαριστω για τη βοηθεια. Αυτο το διαστημα ασχομλουμαι με ηλεκτρονικη μουσικη. Toν SSL τον χρησιμοποιω μονο για κολλα μεσα στα buses η στο sidechain για να κολλαω και να αυλακωνω τα Low ends μαζι με lfo tool h και αυτοματισμο στο eq. Τις βασικες λειτουργιες (ratio, realese, att, threshold) τις εχω κατανοησει κατα ενα μερος. Το προβλημα μου ειναι οτι δυσκολευομαι να καταλαβω τις υπολοιπες ρυθμισεις που εχει ο κομπρεσσορας πατωντας την επιλογη sidechain που εχει. Αν μπορεις κανε ενα βιντεο tutorial για τον τυπο κομπρεσσορα κολλας. Συγνωμη αν κουρασα
@@alphabeta7589 με το sidechain ουσιαστικά βγάζεις τα μπάσα από τον κομπρεσορα και πατάς τα υπόλοιπα, αν το βάλεις πχ στα τύμπανα βγάλε από 100 και κάτω και άκου τι κάνει, να είσαι καλά!
@@HugoVarvoglis ευχαριστω πολυ!
Τον sidechain compression μποτας με μπάσο το χρησιμοποιούν πολύ στην ηλεκτρονική μουσική 🎉
Ναι έτσι είναι, πολλοί το κάνουν λίγοι τα καταφέρνουν 😁
R-vox !
Αυτά είναι 3 σε 1, τώρα πια υπάρχουν πολλά πλαγκινς που κάνουν τέτοια δουλειά συνδιαζοντας πολλά εργαλεία μαζί .