Deniz Yüce Başarır 2024 yılına hangi kitapları okuyarak başladı?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 сер 2024
  • Ben 2024 yılına hızlı bir giriş yaptım. Ocak ve Şubat aylarında yine bol bol okudum. Bir kısmı elbette ‘ben okurum’ podcastim içindi. Oradaki odak kitapları detaylı olarak konuklarımla konuşuyoruz, ben de ek bilgilerle detaylandırıyorum. Ama podcastte paylaşamadığım ve sizin de dikkatinizi çekmek istediğim birkaç kitabı da kısaca bu videoda anlattım.
    Önce, çağdaş Alman Edebiyatı’nın önemli isimlerinden birinden söz ettim: Jenny Erpenbeck. 2023 yılının Mayıs ayında Can Yayınları tarafından yayımlanan kitabı “Kairos”u ben yeni okudum. Yazarın daha önce Bütün Günlerin Akşamı adlı romanını okumuş ve çok sevmiştim. Kairos da masamda sabırla bekliyordu. Sevgili Regaip Minareci bu kitapla Talat Sait Halman Çeviri Ödülü’nü alınca, dedim, artık Kairos’un tam zamanı. Eh kitabın başlığı da o biricik fırsat anının Tanrı’sı anlamına geliyor ne de olsa. Biraz kasvetli ama çok sürükleyici ve düşündürücü bir roman Kairos.
    Burada kısaca anlattım ama 17 Nisan’da gatherin.life/place/ben-okurum ‘da canlı olarak gerçekleşecek olan “Ben Okurum” kitap kulübü buluşmamızda daha detaylı konuşmak niyetindeyim. Sizi de beklerim😉 Tabii yazarın Türkçedeki diğer kitaplarını da okuyacağım o zamana kadar: “Gölün Sırrı” ve “Gidiyor, Gitti, Gitmiş”.
    Neyse efendim uzatmayayım, bu videoda bir başka Alman yazar daha var: Siegfried Lenz. Erpenbeck’ten biraz geriye gidiyoruz yani. İlk basımı 1968 yılında yapılan bir romanı konuşuyoruz. Yazarın “Almanca Dersi” adlı romanı Ayşe Sarısayın çevirisiyle ulaşıyor okurlara. Bir iyi çeviri, bir iyi dost daha. Almanca Dersi, bir gencin ‘görev tutkusu’ başlıklı kompozisyon ödevini yazamayışıyla başlayıp, metnin bir romana evrilişiyle sona eriyor. Nazi döneminde geçen bir roman bu. Sanatın, faşizmin, aile ilişkilerinin ve görev denilen şeyin sınırlarıyla ilgili, çok çarpıcı bir metin.
    Bilenler bilir, Dag Solstad da benim sevdiğim yazarlardan biridir. Onun sevdiğimiz bir karakteri Bjorn Hansen’in hikayesi üçüncü kitapla sona eriyor. Adı da üstünde zaten: Bjorn Hansen’e dair Üçüncü ve Son Roman. Aykırı karakterimiz bu sefer de üniversiteye başlayan torununu misafir ediyor evinde. Ve tabii yine o keskin bakışını ve dilini esirgemiyor bizden.
    İki de otobiyografik kitap öneriyorum bu videoda. Biri bizden, biri Yunan ellerinden. Bizden olan, Türkçe’nin büyük ustası Yaşar Kemal’in Fransız yazar ve eleştirmen Alain Bosquet ile yaptığı bir söyleşi kitabı: Yaşar Kemal Kendini Anlatıyor. Diğeri ise Nikos Kazancakis’in El Greco’ya Mektuplar adlı eseri. Sevdiğiniz yazarlarsa, kesinlikle zevkle okuyacaksınız.
    Biraz daha kısa kısa anlattığım dünya edebiyatından iki kitap daha var videomuzda. Benim okumakta biraz geç kaldığım, meşhur “Almodovar Teoremi”. Yazarı Antoni Casas Ros. İkinci kitap ise bir göçmenlik hikâyesi olan “Sınırsız Ülke”. Onun yazarı da Patricia Engel.
    Yazmaya başlayınca, kalemimi durduramıyorum. Kendime hâkim olmaya çalışarak, sizi videoya yönlendiriyorum. Aslında konuşmaya başlayınca da duramıyorum ama videoları çeken değerli eşim Başar Başarır, o kadar uyardı ki, kısa anlatmaya çalıştım. Yani sabrınızı sınamadım bu sefer😊
    Music from #Uppbeat (free for Creators!):
    uppbeat.io/t/a...
    License code: H3HDTXPOZCLVLL18

КОМЕНТАРІ • 3