Maia naturala din faina integrala

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 28 вер 2024

КОМЕНТАРІ • 214

  • @tonetavi
    @tonetavi 4 роки тому +2

    Mulțumesc doamnă mariana pentru cea mai detaliată și precisă metodă de a face o maia naturală, chiar m-a ajutat. Am fost fascinat de meticulozitatea dumneavoastră, pe gustul meu ca să zic așa, ca de la un perfecționist la altul. Aș aprecia dacă mi-ați spune ce model de cântar electronic folosiți. Am observat că are precizie de 0.1g și are și funcție de temperatură. De asemenea, văd că se alimentează direct la priză, ceea ce îmi doresc. Sunt în căutarea unui astfe de cântar și, deși am câteva modele pe listă deja, consider că al dumneavoastră pare foarte interesant. Vă mulțumesc !

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +2

      Ma bucur sa aud ca e de folos si va multumesc pentru aprecieri. Cantarul este un model simplu Silvercrest, pe care l-a modificat sotul meu. Poate fi conectat la masina de paine, printre altele. Este un model unicat, nu exista o varianta comerciala, din pacate.

    • @tonetavi
      @tonetavi 4 роки тому +2

      @@mariana-nj9ge Apreciez inovația, credeam că se poate conecta din fabrică la smartphone prin Bluetooh si aplicație dedicată. Am văzut că există unele modele care fac asta. Dar la mașina de pâine de ce ajută să fie conectat, dacă îmi permiteți curiozitatea ?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      Ca sa comande masina, cat timp sa framante, cat sa faca pauza. E util mai ales la painea cu maia, pentru ca programele masinii nu prea se potrivesc.

  • @angheliaurel4915
    @angheliaurel4915 4 роки тому +1

    Mulțumesc

  • @dxnvideoHD
    @dxnvideoHD 5 років тому +1

    Felicitari pentru video!

  • @creatzana2326
    @creatzana2326 4 роки тому +2

    Buna,o sa fiu plecata 2 saptamani,rezista maiaua in frigider atata timp?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      Buna! Rezista chiar mai mult. Am dat mai multe detalii in acest video:
      Maiaua in concediu
      ua-cam.com/video/6cQsn5vC9UA/v-deo.html
      Va puteti uita doar la descriere, punctul 3, daca nu aveti timp pentru video.
      Iar aici, vedeti cum am reactivat-o:
      Reactivare maia congelata, uscata, refrigerata
      ua-cam.com/video/eAU-paSHhxU/v-deo.html

    • @creatzana2326
      @creatzana2326 4 роки тому +1

      Multumesc frumos

  • @mirceanistorduster
    @mirceanistorduster 4 роки тому +6

    Uraaaaaa...mi-a iesit o paine minunata, un pic lasata spre mijloc (ca aspect doar) a crescut mult, textura e superba, aerata,, un miros placut. cum nu am mai vazut la painea facuta cu drojdia clasica, un gust deosebit.Poti sa o mananci goală toată. Felicitari pt d-na Mariana pt pasii aratati.

  • @ionutvasilescu2084
    @ionutvasilescu2084 5 років тому +2

    Așa da gospodina.
    Felicitări.

  • @mihaelaconstantinescu5704
    @mihaelaconstantinescu5704 6 років тому +2

    Buna ziua! In legatura cu procesul de "hranire" dupa ce am obtinut maiaua "mama", poate ma puteti ajuta cu urmatoarele clarificari:
    1. maiua in forma solida - cum se obtine ? Care este raporul faina apa pe care ar tb sa-l adaug peste maia ca sa obtin o consistenta ok? Si apoi la cat timp o "hranesc"? Dupa "hranire" o bag imediat la frigider sau o las la temperatura camerei o perioada si apoi o pun la frigider?
    2. maiua in forma lichida - la ce interval se "hraneste" - cum stiu ca trebuie "hranita"? Dupa "hranire" o bag imediat la frigider sau o las la temperatura camerei o perioada si apoi o pun la frigider?
    Va multumesc!

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому +2

      Buna ziua! Raportul apa/faina puteti sa-l faceti asa cum va place. Eu prefer un raport de 0,6 (apa impartita la faina da 0,6, sau se mai spune ca are o hidratare de 60%). La consistenta aceasta, e destul de moale ca sa o pot amesteca cu o lingura. O hidratare de 50% ar fi mai avantajoasa, ca e mai usor de calculat (cantitatea de faina este dubla fata de apa), dar maiaua e mai tare si trebuie framantata cu mana (cel putin daca e din faina integrala).
      Maiaua lichida am transformat-o in maia solida cu hidratare 60% asa: din maiaua lichida (care, la mine, are cantitati egale de apa si faina) am luat 20g, la care am adaugat 20g apa si 40g faina (am aratat la "prima paine integrala cu maiaua noua"). In continuare, hranirea e in asa fel ca sa se pastreze hidratarea de 60%. De obicei, la 24g maia solida, pun 24g apa si 40g de faina (sau apa egala cu maiaua si faina cat cuprinde ca sa rezulte un aluat dens). Daca nu vreti sa cantariti si sa calculati de fiecare data cand hraniti maiaua, puteti aproxima ca sa rezulte tot timpul cam aceeasi consistenta.
      Numai ca o aproximare va obliga la alte aproximari. De exemplu, daca o hraniti cu cantitati exacte de apa si faina, o sa stiti destul de precis in cat timp e gata de folosit. Altfel, trebuie sa o urmariti.
      Daca o pastrati la frigider, o regula rapida ar fi sa o hraniti macar de doua ori pe saptamana, indiferent ca e lichida sau solida, sa o observati si sa va faceti propriile reguli.
      La rece, maiaua e intr-o stare de "hibernare", indiferent ca e solida sau lichida. Nu e complet inactiva, doar "hiberneaza". Prin urmare, ar trebui hranita si lasata putin la temperatura camerei (sa se "trezeasca", sa vedeti ca functioneaza), apoi o puneti la frigider, inainte sa se umfle prea tare. Asa, o sa mai aiba rezerve de hrana si la frigider, pana la urmatoarea hranire.
      Inainte sa faceti paine, ar trebui hranita, macar o data, si lasata la temperatura camerei pana e gata de folosit.
      Painea se face chiar daca maiaua e nehranita, dar nu e la fel de buna.
      Cateva observatii referitoare la momentul cand maiaua e gata de folosit si cand ar trebui hranita din nou:
      - dupa ce ajunge la volum maxim si e clar ca scade, o puteti hrani (altfel, daca o tot hraniti inainte sa ajunga la maxim, se dilueaza microorganismele);
      - daca puneti cantitati mici de apa si faina, va ajunge repede la volum maxim;
      - daca o hraniti cu cantitati mai mari, dureaza mai mult pana ajunge la volum maxim;
      - volum maxim nu inseamna nici dublu, nici triplu, inseamna doar ca mai mult de atat nu creste (fiecare maia se comporta altfel);
      - are un anumit miros in perioada de maxim (maiaua solida integrala miroase a grau si unt, daca o hranesc cu faina de grau germinat, miroase a mere de vara, iar maiaua alba lichida miroase a zer sau a iaurt proaspat, dar asta nu poate fi valabil pentru orice maia);
      - dupa ce trece perioada de maxim, mirosul incepe sa fie acru si incepe sa scada volumul (la maiaua lichida) sau maiaua solida se aplatizeaza (o sa observati, daca ii dati forma de bila).

    • @mihaelaconstantinescu5704
      @mihaelaconstantinescu5704 6 років тому

      Multumesc mult!

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому

      Cu placere!

  • @mirceanistorduster
    @mirceanistorduster 4 роки тому +1

    Abia astept sa fac prima paine cu maia Am facut cu drojdie pulbere si nu suportam mirosul oribil la coacere lasat din cauza drojdiei...

  • @ionutperju1978
    @ionutperju1978 5 років тому +5

    Video-ul asta este dat pe repetare continuă??

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому +3

      Asa se face maiaua. Se tot repeta niste operatii, mai multe zile la rand.

  • @carminaturcu4819
    @carminaturcu4819 5 років тому +1

    Bună Mariana, deoarece sunt o începătoare în făcut maia și atât am citit și m am documentat încât m am zăpăcit cu totul, am început luni seara sa fac maia după rețeta dv, dar am uitat ca trebuie sa o las 24 de ore și am lăsat numa 12 sa zic după care am hrănit o, dar era destul de tare aluatul, probabil pt ca l am lăsat prea puțin și l am mai hrănit azi dimineață, deci, practic, am inversat procedeul de început, însă, vreau sa precizez ca astăzi a crescut f mult, cred ca triplu, dar a rămas tot tare aluatul nu cum vad eu lichid în video, deci, întrebarea este, are rost sa continui sau o arunc și o iau de la capăt, și dacă da, cand sa o mai hrănesc, și dacă trebuie hrănită la ore fixe și doar cu faina integrala? Sau se poate și cu alba cum am citit pe alte bloguri. Mulțumesc, sper ca a-ți înțeles povestea mea.

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому +1

      Buna seara! O faina absoarbe mai multa apa, alta absoarbe mai putina. Nu e nici o problema ca e mai tare aluatul. Cu cat e mai fermentat aluatul, cu atat e mai moale. Daca a crescut, e semn bun. Nu-l aruncati! Il hraniti in functie de temperatura, cu alte cuvinte, dupa ce trece de maxim si e in scadere, il puteti hrani. Nu trebuie sa tineti cont de ceas. Daca aveti temperatura constanta, va ajuta ceasul, daca nu, il puteti ignora. S-ar putea sa fie nevoie de doua sau trei hraniri pe zi, fiind oarecum cald in perioada asta. Faina integrala e de mare ajutor la inceput, pentru ca se face mai repede maiaua. E posibil sa aiba miros neplacut, la un moment dat. Continuati sa o hraniti, pentru ca o sa dispara mirosul in 2-3 zile. In general, dupa 7 zile se comporta ca o maia buna, adica creste dupa hranire, ajunge la maxim si scade, si tot asa, de cate ori o hraniti. In caz ca vreti sa o pastrati la frigider dupa ce o obtineti, nu va grabiti prea tare, mai lasati-o la temperatura camerei 2-3 zile (dupa cele 7 sau cat dureaza). Aruncati surplusul din primele zile, il puteti pastra numai cand e clar ca s-a facut maiaua. Sper ca am inteles bine. Daca nu, mai intrebati, poate am omis ceva.

  • @mmargelu
    @mmargelu 4 роки тому +1

    D unde ai luat aparatu de macinat faina vreau si eu

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      E o moara de cereale electrica, din biovita.ro

  • @nelapanaite5662
    @nelapanaite5662 4 роки тому +2

    Buna ziua ! Mulțumesc pentru video clip . Eu fac pâine de casă . Să înțeleg că odată ce obțin maiaua o sa am aceasta compoziție pentru a prepara pâinea in fiecare zi? Adică o hrănesc și surplusul de maia mă folosesc de el ? Și dacă puteți să mi spuneți cam câte grame de maia este necesar pentru 560 grame faina?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +2

      Buna ziua! Da. Dupa ce obtineti maiaua, trebuie doar sa o hraniti.
      Puteti pune aproximativ 110-170 g de maia la 560 de faina (20-30 de grame la 100 de faina) si adaugati apa cat sa rezulte un aluat potrivit.
      Daca faceti paine cu masina, verificati daca are program pentru copt, separat.
      Framantati aluatul cu programul pentru aluat (sau cu un program oarecare pentru paine, pe care il opriti dupa ultimul framantat).
      Lasati aluatul sa creasca (poate sa dureze mai multe ore, in functie de temperatura),
      dupa aceea il coaceti cu programul pentru copt.
      Aceasta este o metoda simpla, ca sa va iasa bine painea, cu masina.

    • @nelapanaite5662
      @nelapanaite5662 4 роки тому +1

      Santeti o drăguță ! Va mulțumesc tare mult !

  • @mirceanistorduster
    @mirceanistorduster 4 роки тому +1

    am deraiat de la retea in sensul ca am facut hranirea in primele 7 zile din faina integrala(grau macinat spelta) si faina de secara(secara macinata) si abia din ziua a 8-a si a 9-a am dres-o cu faina alba si aceasta am utilizat-o la prima mea paine alba si posibil din aceasta cauza sa fi crescut enorm(sa dea afara din vas, temp. aluat de 27 grade)...Ar trebui ca fiecare maia (integrala sau alba ) sa fie utilizata la painea respectiva..? Opinia mea este ca ar fi rebuit sa pun o cantitate mai mica de maia(150 gr in loc de 200 gr.)Faina este o faina luata direct de la moara (Salonta) de 550, fara modificatori la sac de 10 kg.

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      Vedeti cum iese prima paine si, in functie de rezultat, va faceti propriile reguli si retete. E posibila orice combinatie, paine alba cu maia integrala, sau paine integrala cu maia alba. Eu folosesc mai mult faina de casa, iar din magazin, faina 650. Daca are suficiente proteine, se face bine painea.

  • @katalinvasko9
    @katalinvasko9 7 місяців тому +1

    Maiaua mea e destul de uscata, nu tare, are miros a iaurt. E bine? E a doua zi cu făina integrala de grâu dar văd ca absoarbe foarte mult apa

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  7 місяців тому

      Compozitia e bine sa fie moale, asa cum e in video. In functie de faina, poate ca trebuie sa puneti ceva mai multa apa la hranire.
      In unele zile, s-ar putea sa nu miroase frumos deloc, dar important e sa continuati sa o hraniti. Sper sa se faca maiaua si sa faceti paine buna cu ea.

  • @mirceanistorduster
    @mirceanistorduster 4 роки тому +1

    Buna ziua,
    D-na Mariana,
    Am inteles ca dupa ziua a 7-a mai continui inca cateva zile in acelasi mod :75 gr.maia+75 gr.faina amestec(secara cu grau macinate cu moara) +75 gr apa din 12 in 12 ore. Acum nu mai stiu ce sa fac...apoi? sa fac maia solida de 0.6 adica la 24g maia lichida, pun 24g apa si 40g de faina ...??? sau cum trebuie sa procedez astfel ca sa am in frigider o cantitate de maia solida pe care sa o hranesc de cca 2 ori/saptamana.Ce sa urmaresc in continuarea acestei prezentari..?
    Multumesc

    Maia naturala din faina integrala
    Maia naturala pentru paine, din faina integrala de grau (de casa), obtinuta din grau ecologic Terra Natura. Am f...

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +2

      Buna ziua,
      Dl. Mircea, ma bucur ca ati avut rabdare sa ajungeti in ziua a 7-a cu maiaua.
      Raspunsul scurt este ca o puteti transforma in maia solida, daca credeti ati obtinut maiaua.
      O mai hraniti cateva zile la temperatura camerei, si abia dupa aceea o puneti la frigider.
      E bine sa o puneti la frigider in faza de crestere, nu cand scade.
      Puteti urmari prima paine cu maiaua noua:
      ua-cam.com/video/_b9yNHdUgbA/v-deo.html
      Daca vi se pare prea complicat, mai puteti simplifica unele operatii.
      =================================================
      Cateva detalii, daca aveti timp sa cititi.
      Nu e o regula general valabila ca se face in 7 zile, dar cred ca, daca aveti faina buna, se face.
      ------------------------
      Stiti ca maiaua s-a facut, daca incepe sa creasca dupa ce o hraniti.
      Dupa ce ajunge la un maxim, incepe sa scada, pana nu prea mai are volum.
      Si tot asa, daca o hraniti din nou (in faza de scadere),
      se repeta procesul, adica creste / scade.
      ------------------------
      Deci inainte sa o transformati, stabiliti daca e gata, buna de folosit, cum am scris mai sus.
      Dupa aceea, o puteti transforma in maia solida, dar la fel de bine o puteti lasa lichida (moale),
      daca asa e mai usor pentru dvs. Pentru maia e bine oricum.
      Eu prefer un raport apa/faina de 0.6 pentru ca nu e nici moale, nici tare,
      si pot sa o pregatesc cu lingura, nu trebuie framantata cu mana, si pot sa pun cata vreau in aluatul de paine,
      pentru ca are consistenta aluatului. Cu cea lichida nu puteti face asa, pentru ca aduce foarte multa apa in aluat.
      Indiferent ca o transformati in maia solida sau o lasati lichida,
      ca sa aveti o maia sanatoasa, nu va grabiti sa o puneti in frigider imediat dupa ce ati obtinut-o.
      Continuati sa o hraniti, la temperatura camerei, cateva zile in plus.
      Chiar daca nu faceti paine, surplusul il puteti folosi la ceva (poate clatite).
      In general, cand o hraniti, aproximati sa rezulte aprox. de doua sau de trei ori mai multa decat cantitatea hranita.
      Acum, cred ca o puteti hrani doar de doua ori pe zi (vara, ar trebui hranita mult mai des).
      Eu hranesc maiaua solida dupa formula 24 maia solida, 24 apa si 40 faina integrala.
      Am doar 88 de grame in frigider.
      Formula fara calcule este: maiaua si apa in cantitati egale, si faina cat cuprinde ca sa aiba o consistenta potrivita.
      Cand faceti paine, pregatiti cat aveti nevoie si ceva in plus, ca sa pastrati la frigider.
      Uitati-va la titlurile filmelor de pe canal, si o sa vedeti, din titlu, care va sunt utile.
      Numai bine si succes cu maiaua si cu painea!

  • @obab990
    @obab990 5 років тому +2

    As avea si eu o intrebare legata de maiaua naturala. Doresc sa fac panetonne si cozonac. (Am mai facut ambele produse cu drojdie proaspata). La f multe retete de panetonne am observat ca mentioneaza termenul de lievito madre (maiaua mama, cred ca asa s ar traduce). Insa aceasta maia mama arata ca un aluat sau cocã ( nu are acea textura de maia cu bule deasupra). Credeti ca as putea sa folosesc aceasta reteta pe post de "lievito madre".. Multumesc.

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому +1

      Da, i se spune si maia mama. Are mai multe denumiri maiaua si poate fi solida, ca un aluat, sau lichida, ca un aluat de clatite sau chiar mai subtire. Dupa ce am obtinut maiaua integrala lichida, ca in video, am transformat-o in maia solida, pentru ca e mai usor de intretinut. Pot sa o hranesc doar de doua ori pe saptamana, in conditiile in care o pastrez la frigider. Ce pot sa va spun sigur, este ca aluaturile cresc frumos, indiferent ca maiaua e lichida sau solida, alba sau integrala. Gustul nu e la fel, dar e bun, intotdeauna. Eu nu am experienta cu panettone, dar vad (pe internet) ca se foloseste o maia alba solida, cu hidratare 50%, tinuta la temperatura camerei (cel putin inainte de folosire in reteta) si, ca urmare, trebuie hranita destul de des, la interval de cateva ore (rezultatul este ca are o aroma mai dulce). Daca nu aveti deloc maia, puteti folosi metoda din video sa obtineti o maia lichida cu hidratare 100% (adica in maia sunt cantitati egale de apa si faina, de exemplu, in 60 g maia sunt 30 g de apa si 30 g de faina). Dupa aceea, cand faceti panettone, o puteti transforma asa cum cere reteta. De exemplu, daca reteta cere o maia cu hidratare 50%, asta inseamna o maia care contine de doua ori mai multa faina decat apa. Puteti face calcule sau, mai simplu, luati o lingura de maia lichida, adaugati faina pana arata ca un aluat ferm si, in continuare, cand o hraniti, adaugati de doua ori mai multa faina decat apa. Exemplu concret: hraniti 50 g de maia solida cu 50 g faina si 25 g apa. Maiaua mama (sau de rezerva) o puteti pastra cum doriti sau cum vi se pare mai simplu, solida sau lichida.

    • @obab990
      @obab990 5 років тому +2

      Multumesc mult de raspuns, am inceput sa fac si aceasta maia (varianta lichida) acum 2 saptamani, in prima saptamana am hranit maiaua in fiecare zi, iar in cea 2 a saptamana o data la 2 zile (tin sa mentionez, ca in prima saptamana avea un miros destul de acrisor iar acum are un miros usor dulceag); si intotdeauna cand o hranesc a 2 zi sau poate in interval de cateva ore isi tripleaza volumul (si are f multe bule deasupra), ceea ce inseamna ca este numai buna de folosit :), insa o sa transform si eu cat de curand in maia solida; pt a o mentine la frigider. Maiaua tinuta la frigider trebuie tinuta intr un borcan sau plastic inchis ermetic banuiesc. Multumesc inca o data, si f bune vide ourile

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому +1

      Ma bucur foarte mult ca s-a facut maiaua! :) Nici maiaua mea nu miroase tot timpul la fel, depinde de temperatura si de cat de des o hranesc. De fapt am doua maiele, una alba, lichida, si una integrala, solida. Cea solida a fost initial lichida, ca in video, dupa aceea am transformat-o. Se pot pastra la frigider ambele, atat cea lichida, cat si cea solida, important este sa fie hranite din cand in cand. Vasul pentru pastrat maiaua poate fi de sticla, pentru ca se poate curata mai usor si nu are miros. La mine, vasele de sticla se sparg destul de des, asa ca prefer plastic, dar am grija sa le folosesc doar pentru maia si faina. Vasul e bine sa fie inchis, dar NU ermetic, cel putin cat timp maiaua e activa, in crestere si produce dioxid de carbon. In caz ca nu incape in vas, ar trebui sa aiba pe unde sa iasa.

  • @Peppermint1
    @Peppermint1 4 роки тому +1

    E greu du urmarit filmul si parca totul se misca cu incetinitorul. Poate eu n-am rabdare. Bun sa pui o descriere completa cu text undeva. In ce priveste toata tehnica, mi se pare prea complex si greu de realizat. Eu simplu pun aceeasi cantitati de apa, faina si juma de lingurita de drojdie uscata (nu instant), o invart, o las 2 ore afara, si pe urma o bag in frigider cu capac cu gauri. Daca merge bine se umfla si de 5 ori de iese din borcan. Pe urma o invart in fiecare zi un pic, mai pun putin zahar si adaug faina si apa daca iau din ea. Dar o tin in frigider ca afara incepe sa miroasa a 'fermentat' si moare. O folosesc la paine. Creste mai putin decat cu drojdie standard, dar merge.

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      Se poate. Am pus un link in descriere, pentru varianta text.

    • @Peppermint1
      @Peppermint1 4 роки тому

      @@mariana-nj9ge Ah ok, l-am vazut acum, e chiar la urma. Perfect, imi permit sa il repostez aici, pentru uzeri www.marianaweb.eu/maia-naturala-din-faina-integrala/42

  • @j4gu4r29
    @j4gu4r29 6 років тому +2

    Buna ziua. Spuneti-mi va rog, la cat timp se hraneste maiaua dupa cele 7 zile in care a ajuns la maturitate? Care este ph-ul potrivit pentru maiaua matura?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому +6

      Buna ziua. Maiaua noua ar trebui hranita regulat, macar cateva zile dupa ce sunt semne ca se maturizeaza.
      Asta ar ajuta-o sa se maturizeze complet, iar dupa aceea poate fi pastrata, destul de bine, la frigider si poate fi hranita mai rar.
      Nici o maia nu e ca alta, dar, din fericire, sunt niste reguli care se pot aplica la orice maia.
      La maiaua lichida, dupa ce e hranita, ar trebui vazut in cat timp ajunge la nivel/volum maxim si cat timp ramane acolo (aluatul se va comporta in mod oarecum asemanator).
      Ar fi de ajutor niste semne facute pe borcanul cu maia.
      Nu e asa de important daca se tripleaza, sau doar se dubleaza volumul (poate sa nici nu se dubleze).
      La un moment dat, nu se mai intampla nimic, nici nu creste, nici nu scade, iar dupa aceea, in majoritatea cazurilor, incepe sa scada. In putine cazuri, scade si creste din nou. Deci, cand e clar ca e in scadere, poate fi hranita din nou (sau poate fi lasata sa scada complet). Asa se poate stabili cat de des trebuie hranita.
      Eu am o maia alba, lichida, care ajunge la volum maxim in 2-3 ore, vara la 30 de grade, daca o hranesc cu cantitati egale de apa si faina. In schimb iarna, aceeasi maia, este mult mai lenta, poate sa dureze 6 ore, ca sa ajunga la volum maxim. Depinde foarte mult de temperatura.
      Maiaua integrala (din video) am transformat-o in maia solida, ca un aluat tare.
      Dupa hranire ii dau o forma de bila si o pastrez intr-un vas transparent, ca sa vad ce se intampla.
      Dupa un timp (8-12 ore), are forma de ciupercuta foarte pufoasa si e semn ca pot sa o folosesc in aluat, daca fac paine. Daca se aplatizeaza, e semn ca ar trebui hranita. In ultimele saptamani, am pastrat-o la temperatura camerei, sub 24 de grade si am hranit-o de doua ori pe zi asa incat sa se tripleze cantitatea.
      Mai exact, la 24 g maia solida, pun 24 de apa si 40 de faina integrala (rezulta mai mult decat triplu).
      Daca o pastrez la frigider, pot sa o hranesc mult mai rar.
      Referitor la ph, nu stiu cat ar trebui sa fie, pentru ca nu am gasit informatii exacte. La maiaua mea, a fost intre 3,5 si 4,2, aproximativ. Cu siguranta, trebuie sa fie acid, pentru ca microorganismele din maia sa se dezvolte, iar cele rele sa fie distruse.

  • @mihaelaflorina9422
    @mihaelaflorina9422 3 роки тому +2

    În câte zile se face maiaua?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  3 роки тому +1

      In sapte zile sau, poate, mai multe. Depinde mult de temperatura si de faina.

  • @creatzana2326
    @creatzana2326 4 роки тому +1

    Buna ziua!am inceput si ei sa fac maia,sunt la ziua 3,totul functioneaza bine.cand ajung la ziua 7 pot sa fac paine cu ea?cum procedez?iau o parte din ea inainte de hranire sau dupa si o folosesc la paine iar cu cealalta continui hranirea pana in ziua 10 cand vreau sa o bag la frigider.iar dupa ce o bag in frigider cand vreau sa fac paine iau o cantitate din ea si dupa completez cu apa si faina?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      Buna ziua! In general, maiaua se poate obtine in 7 zile, dar poate si sa dureze mai mult. Continuati sa o hraniti la temperatura camerei, pana cand se face, abia dupa aceea faceti paine cu ea.
      Se poate spune ca o maia noua e buna de folosit la paine, daca incepe sa creasca dupa hranire, ajunge la un maxim, iar dupa aceea scade. Dupa ce scade, poate fi hranita din nou, si procesul trebuie sa se repete in mod constant. PH-ul ar trebui sa fie in jur de 4, daca e masurat in faza de maxim (dar nu e obligatoriu sa-l masurati).
      Atat timp cat e la temperatura camerei, e foarte activa si trebuie hranita permanent, iar in aluat si se pune cand e in faza de maxim (asa e normal).
      In frigider e intr-un fel de hibernare si poate fi hranita mai rar, dar se pastreaza in frigider numai dupa ce se termina procesul de obtinere (si macar niste zile in plus).
      Cred ca e buna metoda cu completarea, important e sa fie hranita.

    • @creatzana2326
      @creatzana2326 4 роки тому +1

      Din ziua 4 nu mai creste deloc,mirosul e mai fin putin,cand bag lingura in maia are bule,dar in exterior nu...

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      Continuati sa o hraniti, chiar daca nu mai creste. In perioada de obtinere, nu are o evolutie constanta, de exemplu, pot sa fie niste zile cand pare inactiva, sau dimpotriva, prea fermenteaza si are un miros puternic si nu prea placut. Nu se intampla in toate cazurile la fel. Eu am avut o maia asemanatoare in 2017, care s-a facut in 10 zile (si o mai am si acum).

  • @dorinbroscoi9779
    @dorinbroscoi9779 5 років тому +1

    Bună ziua şi Felicitări pentru prezentare! Îmi fac şi eu făină acasă cu o moară biovita, dar nu ştiu cât timp se poate păstra făină integrală! Eu o folosesc imediat după măcinare cu drojdie proaspătă. Cantitatea de ingrediente este valabilă şi pentru pâinea coaptă în cuptor?
    Mulțumesc!

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому +2

      Buna ziua si va multumesc! Si eu o folosesc imediat, dar macin mai mult grau, de obicei, ca sa am si pentru hranit maiaua. Faina care ramane o pastrez la frigider. Fiind fara conservanti, cred ca e singura solutie. Dupa cateva saptamani, aroma specifica de grau e mai slaba, dar in rest nu am observat nici o problema. Eu nu am experienta cu coptul in cuptor, dar am doi prieteni care au facut painea cu mana, in cuptor obisnuit, de aragaz, si le-a iesit foarte buna, cu exceptia unor crapaturi si o coaja mai tare. Daca lucrati aluatul cu mana, cred ca ar trebui sa puneti ceva mai multa apa, pentru ca se evapora in timp ce lucrati. Puteti folosi ingredientele cerute de reteta, dar sa ajustati apa, ca sa aveti un aluat potrivit.

  • @damarisvlad7746
    @damarisvlad7746 6 років тому +2

    Dupa 7 zile se poate folosi maiaua? Iar la prima paine ,se face maiaua solida,apoi se lasa la fermentat 11 ore?Dupa care se pun restul ingredientelor?Se poate si fara miere?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому +2

      Daca o faceti in aceleasi conditii de temperatura ca in video, cu faina integrala proaspata, aproape sigur se face in 7 zile si chiar e bine sa faceti o paine, dupa aceea, ca sa vedeti cum se comporta aluatul.
      Cum stiti ca e buna pentru paine? In 6-8 ore dupa hranire, se dubleaza volumul (sau chiar se tripleaza, dupa cum spun altii), la o temperatura in jur de 24 de grade C. Vara, la temperaturi mari, cred ca e mai greu de obtinut, pentru ca fermenteaza foarte repede si trebuie hranita des.
      Al doilea lucru important e mirosul. La un moment dat, e posibil sa aiba un miros neplacut in zilele 2-3, din cauza ca mai sunt si alte microorganisme, in afara de cele dorite. Dar mirosul acesta o sa dispara si, eventual, maiaua o sa aiba un miros acrisor, acru, fructat sau altele, dar nu neplacut.
      Maiaua o puteti pastra in ce forma doriti, solida sau lichidă. Eu am transformat-o in maia solida, pentru ca mi se pare mai comod de intretinut, o pot hrani mai rar.
      La prima paine, maiaua solida am lasat-o la fermentat 11 ore, dar temperatura a fost sub 24 de grade. La alte paini, am lasat-o mai putin. Ar trebui sa aiba un aspect buretos, pufos (se vede daca e pusa intr-un vas transparent).
      Cand e gata de folosit, se pun restul ingredientelor.
      Da, se poate si fara miere. Eventual, sa puneti niste apa in loc de miere si, neaparat, sa puneti apa cat trebuie, ca sa rezulte un aluat care poate fi framantat de masina, daca faceti cu masina.

    • @damarisvlad7746
      @damarisvlad7746 6 років тому

      Da ,cu masina doresc sa o fac !Dar al meu nu este atat de performant .Este bine daca il pun pur si simplu pe programul de coacere normala?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому

      Daca alte paini s-au copt bine cu programul de coacere normala, puteti coace la fel si painea cu maia.

    • @damarisvlad7746
      @damarisvlad7746 6 років тому +2

      Biniuca ,multumesc mult !De mult am tot spus ca o sa incerc painea cu maia din faina integrala ,pentru ca am renuntat total la paine de mai bine de 2 ani ,dar uneori mi se face dor si atunci am spus ca o sa incerc in varianta mai sanatoasa.
      O seara buna in continuare !

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому

      Mult succes si incredere!

  • @claudiamierla3685
    @claudiamierla3685 5 років тому +2

    Buna ziua! Doresc sa incerc aceasta reteta insa vreau sa folosesc faina alba (650) si de secara. Imi puteti spune care ar fi proportiile? Multumesc

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому +2

      Buna ziua! Acum doi ani, chiar am facut o maia din faina alba 650 in amestec cu secara, pe care o am si acum. Am inceput cu un amestec de 50% alba, 50% secara, dupa care am redus si am eliminat secara. Dar s-a facut destul de greu, de aceea va recomand sa continuati cu 50% alba, 50% secara (sau macar un sfert secara), pana se face maiaua. Dupa aceea, o puteti intretine cu orice faina buna pentru paine. Momentan, eu am o maia integrala si una alba (care, initial, a fost semi, adica alba + secara).

    • @mihailaolaru681
      @mihailaolaru681 4 роки тому +1

      @@mariana-nj9ge
      Va-ș ruga, să îmi spuneți, ce râșniță folosiți și de unde !?
      Mulțumesc pentru tot!

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      Cu placere! Este moara de cereale electrica, Biovita. O gasiti aici:
      www.biovita.ro/moara-de-cereale/

    • @mirceanistorduster
      @mirceanistorduster 4 роки тому +1

      @@mariana-nj9ge este foarte practica daca vrei sa faci paine integrala sau de secara

  • @alexam.9033
    @alexam.9033 4 роки тому +1

    nu am ustensile de alea, din păcate. fără cântar se poate? și fără moară etc

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +4

      Sigur, nu-i nevoie de ustensile si aparate speciale. Sunt de ajutor, dar se poate fara ele. Cumparati faina si aproximati cantitatile. O lingura cu varf de faina cantareste aprox. 20 g, una plina cu maia, tot 20 g (la maia, e mai greu de aproximat), si una cu apa, 15 g. Aluatul ar trebui sa fie ca o smantana mai densa. La o temperatura de 24-25°C, se face destul de bine maiaua. Si temperatura se poate aproxima (uleiul de cocos e lichid la o temperatura mai mare de 25°C si e solid la temperatura mai mica). La un moment dat, dupa mai multe zile, maiaua incepe sa creasca, dupa hranire, ajunge la un maxim, apoi scade, iar daca e hranita din nou, se intampla la fel. Acesta e un semn ca se face, dar trebuie hranita in continuare, ca sa se maturizeze. Trebuie rabdare, mai degraba.

  • @damarisvlad7746
    @damarisvlad7746 6 років тому +3

    Buna ziua!De unde ati luat cantarul si testerul pentru PH?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому +2

      Buna ziua! Cantarul l-am cumparat de la Lidl, dar ce vedeți in video, e un cantar modificat, cu programe pentru masina, retete, temperatura. Tester-ul l-am cumparat din eBay, dar se gaseste si la noi (cautati pe internet "tester ph digital"). Daca cumparati exact acelasi model, aveti grija sa respectati instructiunile, sa nu ajunga apa la circuite.

    • @valib.6055
      @valib.6055 4 роки тому +1

      Buna dimineata. Interesante videourile dumneavoastra, multumim. "Moara cu noroc" 🤗 de unde e achiziționată? Multumesc tare mult , o zi binecuvantata va doresc.

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      Buna ziua! Moara am cumparat-o din www.biovita.ro , sunt mai multe modele. Asemenea va doresc si eu, va multumesc frumos!

    • @mirceanistorduster
      @mirceanistorduster 4 роки тому

      Nu iti trebuie tester ph.

  • @alexandrag8000
    @alexandrag8000 4 роки тому +1

    Dc ai facut multe zile la fel?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      Asa se obtine maiaua. La inceput e doar un amestec de faina si apa, care incepe sa fermenteze natural. Iar dupa mai multe zile de hraniri repetate, incep sa predomine microorganismele folositoare (drojdia salbatica si bacteria de acid lactic). Fara hranire, nu se obtine nimic.

  • @geta70
    @geta70 6 років тому +3

    Ce se întâmplă cu restul de maia rămasa?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому +6

      Cea care ramane in primele zile? Trebuie aruncata, dar diluata cu multa apa, ca sa nu se infunde chiuveta. Sau mai bine pusa intr-o punga si aruncata la cos. Dupa ce se stabilizeaza cultura si incepe sa se comporte ca o maia obisnuita, surplusul poate fi folosit la retetele cu faina. O maia lichida, obisnuita, se considera ca e buna pentru paine cand, dupa hranire isi dubleaza / tripleaza volumul (intr-un anumit timp, care depinde de temperatura), si asta trebuie sa se intample in mod repetat. Dar nu la toata lumea se intampla la fel (la mine nu se tripleaza).

    • @mirceanistorduster
      @mirceanistorduster 4 роки тому

      Sau o hrănești la frigider

  • @fifimania6117
    @fifimania6117 4 роки тому +1

    Daca vreau sa cumpar faina, trebuie luata integrala organica?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      Da, ar fi bine. Dar mai ales sa fie pastrata in conditiile scrise pe ambalaj.

  • @aurelian2062
    @aurelian2062 5 років тому +1

    Buna seara doamna Mariana, as vrea sa va intreb ceva in legatura cu pâinea cu maia , aveti o adresa de email va rog frumos ?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому

      Buna seara, domnul Marius! Da, puteti sa-mi scrieti pe adresa de email din pagina contact a website-ului personal:
      www.marianaweb.eu/contact/2

    • @aurelian2062
      @aurelian2062 5 років тому

      @@mariana-nj9ge am incercat dar spune că nu se poate trimite email pe acea adresă. Aveti facebook?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому

      Mai inainte am testat, si functioneaza. Verificati daca ati scris corect adresa de email afisata in pagina contact. In facebook nu sunt activa.

  • @ruxi710
    @ruxi710 5 років тому +2

    Durata de a face maia este f indelungata Nu stiu cum facea bunica mea dar stiu ca seara amesteca o turtita uscata cu faina si a doua zii dimineata framanta paine si o cocea la cuptor de caramida.Painea erea facuta pentru o saptamana .Nu avea nici un fel de instrument.

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому

      Da, dar odata obtinuta, maiaua e destul de simplu de intretinut, se poate pastra lichida, solida, chiar și uscata. Doar obtinerea dureaza mult, iar instrumentele nu sunt obligatorii, dar sunt utile, mai ales pentru cei care fac paine cu masina. Stiu metoda bunicii dvs., in unele zone, la turtita ii zicea "aluatel" sau "alotel", aluatul era lucrat cu mana, fara aparate, fara cantar. Se punea si drojdie, iar aluatelul avea si rol de conservant. Si intr-adevar, painea cu maia rezista fara probleme multe saptamani, nu mucegaieste, doar se usuca.

    • @ruxi710
      @ruxi710 5 років тому +1

      Multumesc am sa incerc.

  • @lauraneculai8372
    @lauraneculai8372 5 років тому +1

    Dece după 2-3 zile de hrănire maiaua nu mai crește, plus că apa se separă de făină. Am folosit făină integrală

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому +2

      O posibila explicatie este ca la inceput, in procesul de obtinere, cultura nu este stabila. De exemplu, daca lipsesc microorganismele care produc gaz, nu are cum sa creasca. Iar ca sa se stabilizeze, trebuie hranita in continuare. Daca in primele zile a fermentat, sunt sanse ca (dupa cateva zile) sa apara, treptat, bule. (Intr-o cultura stabila, trebuie sa ramana doar microorganismele folositoare si sa fie suficiente. Asta se vede din felul in care se comporta dupa hranire, adica trebuie sa creasca, sa ajunga la un maxim si apoi sa scada). Cele mai bune rezultate se obtin cu faina integrala de casa, proaspat macinata, dar eu am obtinut si o maia din faina de cumparat (alba in combinatie cu integrala), numai ca a durat mai mult de 7 zile.

    • @lauraneculai8372
      @lauraneculai8372 5 років тому +1

      Mulțumesc mult!

  • @mirceanistorduster
    @mirceanistorduster 4 роки тому

    trecerea de la maia lichida 100% la maia solida 60% cum se realizeaza (se runca surplusul...?)dupa ziua a 7-a o mai hranesc inca 2- 3zile si apoi ce fac cu toata maiaua rezultata....nu reiese de nicaieri acest lucru

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      Dupa ce s-a facut maiaua, puteti folosi surplusul la clatite, de exemplu.Clatite cu maia naturala integrala:
      ua-cam.com/video/f36vB4FGrCc/v-deo.html
      Clatite cu maia alba si faina integrala de grau:
      ua-cam.com/video/dLjlbEMvQAc/v-deo.html

  • @catalinsima8695
    @catalinsima8695 4 роки тому +3

    Dureaza cam mult sa faci o paine cu asa ceva....

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      Dureaza mai mult decat painea cu drojdie, dar se poate pune mai multa maia, ca sa dureze mai putin. In 5-6 ore e gata painea (la o temperatura in jur de 26 grade C). Cine face paine des, are tot timpul maiaua gata de folosit, nu mai trebuie luat in calcul cat dureaza pana se face maiaua.

    • @catalinsegarceanu4524
      @catalinsegarceanu4524 3 роки тому

      De acord cu Catalin, dureaza prea prea mult. Raman la drojdie.. 😀

  • @angheliaurel4915
    @angheliaurel4915 4 роки тому +1

    Am destul grâu bio la țară și nubam moara in zona

    • @georgianaprodescu7163
      @georgianaprodescu7163 3 роки тому

      Da, dar graul de la tara este modificat genetic si fff tratat inainte de a fi semanat din pacate...! Deci nici gand de bio!! Era bine daca ar fi fost bio! Moara... desigur sunt f multe in sate!

  • @maximdanielamaria9265
    @maximdanielamaria9265 4 роки тому

    În ce oraș locuiți?

  • @dorianpopescu4085
    @dorianpopescu4085 5 років тому +1

    Muzica nu e placuta deloc....Reteta imi place....

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому

      Puteti afisa subtitrarea si reduceti volumul la minim.

  • @gabimesaros2074
    @gabimesaros2074 3 роки тому +2

    Inteleg cum fac maiaua dar cum o păstrez pt a o folosi în continuare

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  3 роки тому +2

      Sunt cel putin doua moduri de pastrare, ca sa fie gata de folosit repede.
      O solutie este pastrarea la temperatura camerei. Asta inseamna sa o hraniti de cate ori e nevoie, adica luati din ea o cantitate mica (in faza de scadere) si adaugati apa si faina astfel incat sa se dubleze/tripleze cantitatea (de exemplu, din 25g, rezulta 50/75g). La temperatura moderata (in jur de 20 de grade), e suficient sa o hraniti de 1-2 ori pe zi. Surplusul il puteti folosi in diverse retete unde e nevoie de un agent de crestere, in loc de drojdia obisnuita.
      A doua solutie este pastrarea in frigider, de unde o scoateti macar o data pe saptamana si o hraniti, o lasati sa fermenteze si o puneti inapoi in frigider cand e in faza de crestere.
      Se poate pastra si in stare uscata, sau in congelator, dar dureaza cateva zile reactivarea.

    • @gabimesaros2074
      @gabimesaros2074 3 роки тому +1

      @@mariana-nj9ge multumesc pt raspuns

  • @lacrimiha6686
    @lacrimiha6686 4 роки тому +2

    Dupa de am obtinut maiaua adica dupa 7 zile hranesc maiaua dupa ce am scoso de la frigider o las afara 8 ore si vreau sa fac o paine iau cantitatea necesara pt paine si restul de maia o pun la frigider si o hranesc peste o saptamana??

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      Da, in general, asa e, cum ati scris. Se obtine in 7 zile. Daca nu, continuati sa o hraniti, pana se face. Adica trebuie sa creasca dupa ce o hraniti, apoi scade, si tot asa. O hraniti intotdeauna cand scade, NU cand creste. Daca presupunem ca o hraniti asa incat sa se tripleze cantitatea, vara, la 30 de grade, e gata in 2 ore, iar iarna, sa zicem la 21 de grade in bucatarie, e gata in 12 ore, aproximativ. Deci depinde de temperatura. Referitor la "restul de maia...", eu il pun la frigider inainte sa ajunga la volum maxim.

  • @creatzana2326
    @creatzana2326 4 роки тому +1

    Buna ziua,am cateva intrebari
    Cata maia folosesc la 500 g faina?
    Am maia in frigider,cum procedez cand fac paine?iau o cantitate ,o hranesc si restul pun la frigider si cata faina si apa adaug la hranirea celei din frigider? Merci

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      Buna ziua. Se poate pune multa sau putina. In general, in jur de 25g maia la 100g faina ar trebui sa fie bine.
      Deci, la 500g faina, 125g maia (poate fi lichida, ca in video, sau mai densa, ca un aluat pentru paine).
      Adaugati apa cat sa rezulte un aluat potrivit, sare dupa gust (5-6 g la toata painea), iar alte ingrediente nu sunt obligatorii.
      La hranire, ganditi-va sa se dubleze sau sa se tripleze cantitatea de maia, indiferent ca o pregatiti pentru paine, sau o hraniti ca trebuie hranita.
      De exemplu, daca aveti in frigider 75g de maia, o puteti hrani pe toata, cu 75 g faina si 75g apa.
      Rezulta 225g, din care luati 125g, o lasati sa creasca pana ajunge la volum maxim si o folositi la paine.
      Restul de 100g e pentru pastrat la frigider, dar ar fi bine sa o lasati sa creasca putin la temperatura camerei,
      abia dupa aceea sa o puneti la frigider.
      Maiaua trebuie hranita si daca nu faceti paine, macar o data pe saptamana.

    • @creatzana2326
      @creatzana2326 4 роки тому +1

      Multumesc.Si daca nu fac paine cum procedez sa o hranesc?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      O puteti hrani la fel, cum am scris in postul dinainte, adica sa se tripleze cantitatea.
      De exemplu, din maiaua pastrata in frigider, luati 30 de grame si puneti peste ea 30 g apa si 30 g faina. Amestecati si lasati sa creasca putin, dupa aceea o puneti inapoi la frigider.
      Maiaua care ramane o puteti hrani cu cantitati mai mici de apa si faina (daca se dubleaza cantitatea, e bine), fara sa cantariti prea mult, daca nu va intereseaza hidratarea, si o puneti inapoi in frigider mai repede decat pe cealalta. Daca o lasati la temperatura camerei, in scurt timp e suprafermentata.
      La un moment dat, daca se aduna prea multa, puteti face niste clatite, sau chiar o paine cu multa maia, dar nu o lasati sa se invecheasca, puneti din cand in cand niste faina si apa peste ea si amestecati, chiar daca sta in frigider tot timpul:
      Clatite cu maia alba si faina integrala de grau
      ua-cam.com/video/dLjlbEMvQAc/v-deo.html
      Paine fara reteta si fara cantar, cu multa maia
      ua-cam.com/video/XgT2T4LM2J0/v-deo.html

  • @ionmedan5954
    @ionmedan5954 5 років тому +5

    Mai bine ami fac mamaliga

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому

      E buna si mamaliga, dar maiaua - odata facuta - tine vesnic. Doar trebuie hranita, din cand in cand, cu apa si faina.

    • @anaM.99
      @anaM.99 5 років тому +2

      🤣🤣🤣Ce tare sunteți ,sa știți ca mi ați citit gândurile . Îmi doresc de ceva timp sa reușesc sa fac o maia naturală,și găsesc multe moduri de a o obține,și nu știu exact pe care sa l adopt. Este cert ,ca totul se obține prin răbdare și experimentare ...dar din păcate vremurile in care trăim nu prea ne oferă acest “lux” și le cam vrem pe toate repede ...deja când am descoperit la Doamna Mariana ca “ar fi bine” sa am “toată aparatura” pentru a măsura si ph ul si “toate detaliile” , mi am dat seama ca nu i așa de simplu pe cum pare ...si ca este o adevarata arta si in “obținerea unei maiele naturale” ...și ca : “mai repede imo fac o mămăliga “ 🤣🤣

  • @cristianiulian5149
    @cristianiulian5149 4 роки тому +2

    interesant videoclipul, dar nerealizabil pentru majoritatea oamenilor. Aparat de măsurare Ph, moara mica, grâu ecologic, cântarul pe care îl folositi. Bănuiesc că lucrezi in domeniu altfel nu se explica multitudinea de informatii. Vinde maia-ua ca e mai simplu.

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +3

      Aveti dreptate, in zilele noastre multe sunt greu de realizat, dar in 2017 era mai usor. Acum, nici eu nu mai gasesc graul acela ecologic, decat online. Cine nu are moara, sa stie ca maiaua se face foarte bine si din faina de cumparat, daca gasiti o faina buna pentru paine (puneti si niste faina integrala, ca sa se faca mai repede). In loc de cantar, puteti masura cu o lingura, sau cu paharul. Eu nu sunt specialist brutar, doar imi place sa citesc si sa inteleg.

  • @mirceanistorduster
    @mirceanistorduster 4 роки тому +2

    Maiaua solida integrala (60%) cum se hraneste..?? se ia o cantitate, de ex. 20 gr si se hraneste cu proportia de 60% apa -faina darapoi ce fac cu restul...? se arunca..??
    si tot asa mai departe saptamanal (in frigider)

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      Da, e suficient 20 de grame, dar depinde ce fel de paine faceti. Eu hranesc 24 de g de maia solida cu 24 de apa si 40 de faina. Ce ramane nu trebuie aruncat. Calculati in asa fel ca sa nu va ramana. Incercati reteta aceasta cu multa maia:
      ua-cam.com/video/gI0EVo35UZI/v-deo.html
      Este o paine rapida cu maia hranita cu faina de grau germinat, dar puteti folosi faina integrala normala, sau de care aveti, si corectati consistenta, daca trebuie.

  • @Всебудетхорошо-к4ь
    @Всебудетхорошо-к4ь 3 роки тому +2

    Multa rabdare aveti, foarte multa!

  • @stellai9733
    @stellai9733 4 роки тому +3

    Nu am reușit sa găsesc nici măcar un video care sa înțeleg exact cum se face . Apa se pune calda, rece, fiarta sau cum ? Unde se păstrează maiaua la ce temperatura?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      In perioada de obtinere, temperatura camerei a fost 23-25°C. Am folosit apa la temperatura camerei, apa obisnuita, buna de baut. Daca aveti apa de izvor, cu atat mai bine. Eu am avut doar apa plata.
      La maia, nu se foloseste niciodata apa la temperatura mare.
      Obtinerea poate sa dureze mai multe sau mai putine zile, in functie de temperatura si de faina, in principal. Dupa obtinere, maiaua e bine sa fie pastrata la temperatura moderata si sa fie hranita permanent (la temperaturi spre 30°C trebuie hranita foarte des). Decat sa stea uitata, nehranita, in bucatarie, mai bine in frigider, unde fermenteaza incet sau hiberneaza, si o hraniti mai rar.
      Un video despre maia la diverse temperaturi:
      ua-cam.com/video/mz-E9jCiJaY/v-deo.html

    • @stellai9733
      @stellai9733 4 роки тому +1

      mariana mulțumesc .

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      Cu placere!

  • @angheliaurel4915
    @angheliaurel4915 4 роки тому +2

    Buna dimineața îmi puteți spune ce marca este mini moara de măcinat grâu

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      Buna dimineata! Este moara electrica Biovita:
      www.biovita.ro/moara-de-cereale/

    • @angheliaurel4915
      @angheliaurel4915 4 роки тому +1

      @@mariana-nj9ge mulțumesc

  • @FM-fn7eo
    @FM-fn7eo 4 роки тому +2

    Buna , se poate pastra la frigider ? Cât folosesc din ea pt o pâine ? Cât rezista fara sa o hrănesc ? Adica e tot una că stă la frig sau la temp camerei ? Mersi

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      Buna! Da, se poate pastra la frigider. In aluatul pentru paine, se poate pune multa maia sau putina, dar incercati, de exemplu, 250g de maia la 1kg de faina si apa cat sa rezulte un aluat potrivit. Daca sta la temperatura camerei trebuie hranita destul de des. La frigider, fermenteaza lent si poate fi hranita mai rar, o data sau de doua ori pe saptamana.
      Vedeti aici "In cat timp ajunge maiaua la maxim si cand o hranesc":
      ua-cam.com/video/mz-E9jCiJaY/v-deo.html

    • @FM-fn7eo
      @FM-fn7eo 4 роки тому

      @@mariana-nj9ge mulțumesc de răspuns Mariana , deocamdată am pus de ieri de la ora 20 pt prima zi dar azi la 8 nici un semn nimic . Cred că e de vina faina .

    • @FM-fn7eo
      @FM-fn7eo 4 роки тому +1

      @@mariana-nj9ge am făcut în mașină de pâine dar nu crește tare pe programul cel mai lung , adică o dospire de 1.30 h . E prea puțin pt pâine cu maia cred nu ?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      Da, cred ca e putin, chiar si atunci cand e paine cu multa maia. De fapt, daca e prea multa, nu se mai face cum trebuie painea. Cu masina, trebuie lucrat in doua etape, si se face bine orice paine, dar masina trebuie sa aiba program pentru copt.
      Ca sa fie cat mai simplu, se pot pune toate ingredientele la inceput, si sa fie cat mai reci, mai ales daca e cald in camera. Aluatul e bine sa fie mai tare, dar sa-l poata framanta masina.
      1. Poate fi ales un program obisnuit si lasat sa functioneze pana termina de framantat. De obicei, framanta o data la inceput si inca o data sau de doua dupa 45 min., depinde de program. Apoi TREBUIE OPRIT PROGRAMUL, mai ales daca include coacere.
      2. Aluaturile obisnuite, din faina de grau, o sa creasca frumos. De obicei, se dubleaza, sau se tripleaza volumul. Atunci trebuie pornit programul pentru copt (mai bine mai devreme, cand aluatul e in crestere).
      Nu e o metoda perfecta, dar o sa iasa o paine buna.

    • @FM-fn7eo
      @FM-fn7eo 4 роки тому +1

      @@mariana-nj9ge așa m-am gândit și eu , are program de malaxat și dospit de 1.30 apoi îl mai las vreo 2-3 chiar dc nu sunt acasă și când vin ii dau direct coacere . Mersi de răspuns . Sănătate ție și familiei de la Cluj ☺️

  • @mirceanistorduster
    @mirceanistorduster 4 роки тому +1

    Buna ziua, am rugamintea sa ma verifcati daca am procedat corect .....am inceput ( cu painea alba) cf,retetei cu 200 gr. maia alba ( din ziua a 9-a) ,413 gr apa si 716 gr.faina, apoi am omogenizat cca 3 minute, am lasat la autolizat 1 ora si 35 de minute, dupa care am framantat cca. 15 minute cu corectie de faina, acum o las cca 2 ore si 40 de minute dupa care o framant cca 5-10 minute (in functie de cum se intinde sa nu se rupa) si apoi la dospit cca 2 ore 40 - 3 ore (prin proba cu apasarea sa nu revina repede dupa apasare). La final coacerea cca 90 de minute.Mam plictisit sa tot masor temperatura cu sonda (pt ca oricum nu aveam cum sa corectez). Multumesc.

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      Acum cred ca e prea tarziu, dar poate ajuta data viitoare cand faceti paine. Pare totul corect, dar cand e vorba de coacere, nu trebuie sa va uitati la ceas, nici la termometru. Daca e gata de copt, il coaceti.

  • @mirceanistorduster
    @mirceanistorduster 4 роки тому +1

    L a dospire a crescut enorm gata sa dea afara...din ce cauza...? si e moale...nu stiu ce sa fac...am intepat aluatul si a scazut, iar creste....sa o introduc in frigider...? nu vi s-a intamplat..?Sa incerc sa-l mai las inca o ora..masina e un Tefal de 1500 gr( ar trebui sa incapa). Am dat drunmum la coacere asa cum m-ati sfatuit...multumesc

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      Nu mai asteptati deloc, porniti coacerea.
      Sunt curioasa cum va iese painea.
      Mi s-a intamplat o singura data sa nu incapa painea in masina. A crescut pana sus si s-a lipit de capac, dar nu s-a stricat capacul. E mai greu de spus din ce cauza, pentru ca am folosit tot timpul aceeasi faina si aceeasi reteta. La dvs., daca iese bine painea, poate ati folosit o faina cu multe proteine, sau maiaua e mai deosebita.

  • @ctinepu
    @ctinepu 3 роки тому +1

    Ma bucur că v-am descoperit!!!
    M-am abonat!

  • @mirceanistorduster
    @mirceanistorduster 4 роки тому +1

    maiaua -desem de fapt,de 60% tinuta la frigider cum se hraneste..? sa am tot timpul o maia de rezerva...???multumesc

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      Luati din ea o bucatica si o hraniti (sa se dubleze sau sa tripleze cantitatea, aproximativ), o puteti lasa in bucatarie pana capata putin volum, dupa aceea o puteti pune in frigider.
      O alta solutie este sa o puneti direct in frigider, dupa hranire, daca acolo are conditii sa fermenteze incet.
      Ideea este sa fie incetinita, nu oprita complet (pe usa frigiderului e ceva mai cald, se poate pune acolo).
      Eventual, lasati-o sa se incalzeasca, dupa ce o scoateti din frigider pentru hranire. Atunci o sa vedeti daca mai are putere sa fermenteze, sau daca a trecut de maxim.
      Aceasta este maiaua de rezerva.
      Cu maiaua lichida, puteti proceda la fel.
      Cantitatea ramasa, o hraniti pentru paine, sau o puneti la frigider si o folositi la altceva (ar fi bine sa nu o tineti cu saptamanile, pentru ca se prea invecheste).
      Puteti incerca metoda aceasta, pana va faceti propria metoda.
      Este acelasi principiu ca si la iaurt: iau putin din cel mai proaspat pe care il am si fac un iaurt nou.

  • @carminaturcu4819
    @carminaturcu4819 5 років тому +1

    Bună Mariana, dacă am făcut maia doar cu faina de secară și am hrănit o doar cu aceasta faina pot sa o hrănesc și cu faina alba, și dacă da, de câte ori, sau sa alternez fainile ? îmi poți recomanda o marca de faina din comerț? Mulțumesc. Sunteti o doamna deosebita pt faptul ca împărtășiți și cu ceilalți ceea ce probabil dv ați învățat în ani de zile.

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому +1

      Buna ziua! O maia integrala poate fi hranita cu faina alba, asa se transforma in maia alba. Si maiaua alba poate fi hranita cu faina integrala, si se transforma in maia integrala. Trebuie pus deoparte putin din maiaua originala, in caz ca se intampla ceva neasteptat. Odata transformata, e bine sa fie pastrata asa, daca functioneaza bine cu noua faina.
      In loc sa alternez o faina cu alta, cateodata cand fac paine, iau cat trebuie din maiaua de rezerva si o hranesc cu faina din care fac paine (daca creste frumos maiaua, va creste si aluatul de paine). Dar, de multe ori, nu fac nici o transformare, hranesc maiaua ca de obicei, cu faina ei obisnuita, si o folosesc asa, indiferent ce faina pun in aluatul de paine (asta pentru ca cunosc faina cu care lucrez).
      Nu as putea sa recomand o anumita faina, pentru ca avem moara de cereale si, de obicei, folosesc faina integrala de casa, ca atare sau combinata cu faina alba. De un an sau doi, folosesc Terra Natura, care se gaseste si in magazinele de produse naturiste. Dar inainte de asta, am incercat toate fainurile pentru paine din supermarket, si o singura data nu a iesit bine painea.
      Si eu am invatat de la altii si ma bucur ca invata si altii de la mine. Va multumesc frumos!

  • @lidiaserbanescu4873
    @lidiaserbanescu4873 5 років тому +2

    Felicitări pentru prezentarea video !
    Aș dori să știu, de unde procurati graul ?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому

      Va multumesc frumos! Graul Terra Natura il gasiti la magazinul producatorului (sediul administrativ) din Timisoara, dar il puteti comanda si din website-ul terranatura.ro
      Mai folosesc si grau Solaris, care se gaseste mai usor, in magazinele naturiste.

  • @damarisvlad7746
    @damarisvlad7746 6 років тому +2

    Buna seara!Cum se fac clatitele cu maia?Tocmai am intrat in a 6-a zi cu maiaua si miroase a kefir .Maine pot face prima paine?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому +3

      Ma bucur ca ati reusit si ca functioneaza metoda. Daca miroase bine, e semn bun. Si daca se dubleaza volumul la 6-8 ore dupa hranire (la o temperatura in jur de 24), puteti incerca sa faceti o paine. Clatitele cu maia se fac la fel ca clatitele cu faina. De fapt, puteti pune si faina, daca nu aveti destula maia. In plus, fata de clatitele obisnuite, puteti pune putin bicarbonat de sodiu, ca altfel s-ar putea sa iasa cam tari, sau prea crocante cele fara faina. Eu mai pun si dovlecel sau dovleac de placinta, dat pe razatoare si acopar tigaia cu un capac, sa nu se usuce in timp ce se coc. Sper sa iasa bine painea. La mine a iesit destul bine prima si urmatoarele, desi am schimbat de fiecare data metoda. Mult succes!

  • @dorinbroscoi9779
    @dorinbroscoi9779 4 роки тому +1

    Bună ziua Doamna Mariana! După terminarea procesului de hrănire de 7-10 zile se poate folosi pentru hrănirea în continuare și cu făină albă!
    1)La un kg de făină pentru pâine câtă maia folosim?
    2)Grâul se poate spăla ?
    3)Când maiaua a ajuns maturăși o țin la frigider 200 grame de exemplu, pot să măresc cantitatea de maia la dublu sau mai mult și după o zi s-o folosesc?
    Vă mulțumesc frumos!

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +2

      Buna ziua, domnul Dorin! Da, puteti folosi faina alba. Eventual, pastrati o cantitate din maiaua originala, in frigider, pana cand vedeti ca functioneaza bine cu noua faina. Sau treceti treptat la noua faina, adica nu puteti dintr-o data faina alba, ci un amestec de alba si integrala.
      La un kg de faina, puteti pune 200-300 g de maia (si apa cat cuprinde).
      Daca faceti paine alba, poate v-ar ajuta sa vedeti filmul acesta:
      ua-cam.com/video/DYpHTDwa1Fo/v-deo.html
      Da, puteti spala graul si il puteti lasa sa germineze putin. Trebuie sa fie uscat bine cand il macinati.
      Faina de grau germinat are o aroma deosebita:
      ua-cam.com/video/MgSlSDB3PE8/v-deo.html
      La punctul 3, ideal este sa aiba volum maiaua cand o puneti in aluatul pentru paine. Painea se face chiar si cu maiaua luata direct din frigider, dar nu are acelasi gust.

    • @dorinbroscoi9779
      @dorinbroscoi9779 4 роки тому +1

      Vă mulțumesc!

  • @elaevelinedor5966
    @elaevelinedor5966 4 роки тому +1

    o intrebare unde se poate gasi o asa moara?e la curent?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      In biovita.ro gasiti moara. Cea din video este electrica, dar au si o varianta manuala.

  • @roxanna1205
    @roxanna1205 3 роки тому +1

    Buna ! as putea face din 50 gr sau 30 gr ?75 mi se pare cam mult.

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  3 роки тому

      Buna! Cred ca la obtinerea de la zero e bine sa fie ceva mai multa compozitie, dar sigur nu e obligatoriu sa fie chiar 75-75-75. Pot sa spun ca metoda din video am verificat-o de doua ori si s-a facut bine maiaua.
      In schimb, la reactivare, am folosit cantitati mai mici, de fiecare data.
      Dupa ce se maturizeaza, poate fi pastrata o cantitate destul de mica, indiferent ca e maia solida (ca un aluat pentru paine) sau lichida (ca o smantana). Eu pastrez sub 100 de grame.

  • @AlinnaIrimia
    @AlinnaIrimia 5 років тому +1

    Buna ,incerc pt prima oara sa fac si eu maia din faina de grau integrala o sa incerc si varianta gluten free din quinoa sau orez brun ,abia astept sa fac si paine ,o sa incerc una din retetele tale !! merci 😍😄

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому

      :) Buna! Mult succes cu maiaua si cu painea!

  • @mirceanistorduster
    @mirceanistorduster 4 роки тому +1

    Preferabil sa ma duc pana in ziua a 10-a cu hranirea maialei cu hranire 100% si abia apoi sa pregatesc pt paine (de cu seara) maiaua pt painea alba la inceput. Maiaua integrala sa o fac 60% si sa o pun in frigider pt o hranire mai rara (o data pe saptamana de ex..)Maiaua alba lichida o hranesc 100% in continuare si o pot pune in frigider pt pastrae in stare lichid cu hranire 100%..?Avand in vedere o paine pe saptamana cu 413 apa si 716 gr faina la care adaug cele 200 de gr da maia alba preparata am sa incerc dupa ziua a zecea. Am respectat instructiunile dvs...??

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      Da, e foarte bine daca incepeti asa. Cu siguranta ca o sa aveti propria metoda de lucru, la un moment dat. In caz ca rezulta un aluat prea moale, trebuie sa corectati. Adaugati cate putina faina, pana ajunge sa se tina bine laolalta. La fel daca este prea tare, adaugati cate o lingurita de apa, pana ajunge la consistenta potrivita. Aluatul trebuie sa aiba volum cand porniti coacerea. Altfel, va fi foarte densa painea.

    • @marincrisan1046
      @marincrisan1046 4 роки тому +1

      Buna , va rog sa-mi spuneti daca este vreo diferenta intre maiaua alba si cea din faina integrala , daca se folosesc diferit, adica cea alba pt paine alba/clatite si cea din faina integrala pentru paine integrala.
      Care dintre ele este mai ,,puternica"" la dospire? este vreo diferenta de gust al painii?. Multumesc

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      Buna! Ar fi normal ca maiaua alba sa fie folosita la painea alba, si cea integrala, la painea integrala. Dar se pot folosi in orice combinatie, adica paine alba cu maia integrala, sau paine integrala cu maia alba, sau paine semi cu orice maia etc.
      Ca sa-mi fac o idee despre cum va fi painea, cateodata hranesc maiaua cu faina din care fac paine. Dar maiaua de rezerva o hranesc cu o anumita faina, care stiu ca e buna.
      Si clatitele se pot face cu orice maia.
      Maielele sunt destul de diferite, au aroma diferita. Maiaua alba e mai dulce, are o aroma mai blanda decat cea integrala. La fel si painea, cea integrala are o aroma foarte bogata. Aluatul creste frumos indiferent ce maia folosesc (cu conditia sa fie faina pentru paine), nu as putea sa spun ca o maia e mai puternica decat cealalta. Depinde mai mult de felul cum e lucrat aluatul.

  • @catalinstefanmacagiu3965
    @catalinstefanmacagiu3965 4 роки тому +1

    Cat costa mini moara de faina si de unde ati cumparat-o Mulțumesc!

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      Am cumparat-o de pe site-ul Biovita. Acum trei ani, era ceva peste 1000 lei.
      www.biovita.ro/moara-de-cereale/

  • @gibrilian26
    @gibrilian26 4 роки тому +1

    Nu functioneaza cu faina din comert chiar daca este ecologica,am incercat si nimic,nu creste asa cum arata in video.Trebuie grau mai bun .Dupa 4 zile de hranire nu are decat cateva bule in ea si are un miros mai mult de stricat si nu acrisor.Se ridica apa la suprafata si nimic altceva,in contextul in care am pus aceleasi cantitati de apa si faina.Mi bine fac cu drojdie si gata ce atata bataie de cap sau merg la brutarie si cumpar paine cu maia.

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      E adevarat ca faina trebuie sa fie buna, dar daca are cateva bule si miroase (chiar si a stricat), probabil e semn bun si, daca e hranita in continuare, o sa se faca.
      In a patra zi, nu se poate numi maia, e doar un amestec de faina si apa, care fermenteaza din cauza microorganismelor din faina, care sunt de multe feluri. Asa se explica mirosul. Treptat, dupa mai multe zile de hranire, incep sa predomine bacteria de acid lactic si drojdia salbatica, iar mirosul de schimba (ar trebui sa fie un amestec de otet, acid lactic si alcool). Nu se intampla in toate cazurile la fel.

    • @martalogu218
      @martalogu218 4 роки тому +1

      @@mariana-nj9ge Aveti dreptate Doamna Mariana in ziua 3-4 si mie imi venea sa o arunc de la balcon se separa lichid deasupra si nu semana deloc cu ceea ce vedeam prin videoclipuri. Apoi treptat a fost din ce in ce mai bine si prin ziua 7-8 a devenit ok. Mentionez ca eu doar in prima zi am pus faina integrala apoi am pus faina 000 din comert si e foarte ok doar ca probabil nu este la fel de bio ca a dumneavoastra.

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      @Martalogu Va multumesc frumos pentru confirmare!

  • @ramonabradaci2343
    @ramonabradaci2343 4 роки тому +1

    De unde a ticumparat acelaparat de măcinat si cata costat?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      Moara am cumparat-o de pe site-ul Biovita, cu mai mult timp in urma. A costat ceva mai mult de 1000 lei:
      www.biovita.ro/moara-de-cereale/

  • @Mariana.Lucus.
    @Mariana.Lucus. 6 років тому +1

    Buna am încercat sa fac Maia după indicațiile dumneavoastră și 2 zi doar după 10 ore sa triplat volumul e normal. Deco după prima hramire

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому +7

      Buna ziua. Faptul ca e activa, e semn foarte bun, dar NU inseamna ca maiaua e matura si buna de folosit la paine. In primele zile, in maia sunt mai multe feluri de microorganisme, si bune, si rele. Dupa mai multe zile de hranire regulata, incep sa predomine drojdia salbatica si bacteria de acid lactic, care asigura un ph destul de acid ca sa dispara toate celelalte (intre 3,5 si 4,2). Pot urma niste zile in care nu miroase bine sau are un miros prea intens, sau zile in care nu se intampla nimic, dand impresia ca nu o sa se faca. Asta inseamna ca trebuie hranita in continuare, pana cand dispar toate simptomele si maiaua se comporta normal, adica incepe sa creasca dupa hranire, ajunge la un maxim, ramane acolo un timp dupa care incepe sa scada. Cand e in scadere poate fi hranita din nou. Ati vazut ca la mine a fost o temperatura in jur de 23-24 de grade. Acum, daca la dumneavostra e foarte cald, s-ar putea sa se faca mai repede si poate ca trebuie sa o hraniti mai des. Asa cum am spus, cand e in scadere, sau cand e clar ca scade, o puteti hrani din nou, mai ales la temperatura mare, catre 30. Sfatul meu este sa o hraniti in continuare cateva zile, chiar daca sunt semne ca e gata de folosit. Si inca o observatie, maiaua mea e gata de folosit in 2-3 ore, vara, la 30 de grade. Trebuie sa fie destul de frig sa dureze 10 ore. Ca sa raspund la intrebare, poate fi normal sa se tripleze volumul dupa doar doua zile, dar nu inseamna ca e buna de folosit. Aruncati tot surplusul din zilele acestea, e mai sigur asa. Puteti pastra surplusul (la frigider) pentru alte retete abia dupa ce e absolut sigur ca e buna maiaua. In acest moment (cand considerati ca e gata de folosit, matura), fie o pastrati la temperatura camerei si o hraniti non-stop (cand scade), fie o pastrati la frigider si o hraniti mai rar.

  • @alexandrag8000
    @alexandrag8000 4 роки тому +1

    Por sa fac si din faina alba?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      Maia din faina alba nu am incercat, dar am facut una din faina alba in amestec cu integrala, iar dupa obtinere, am hranit-o doar cu faina alba. Se poate folosi un amestec de alba cu 25-50% integrala.

    • @alexandrag8000
      @alexandrag8000 4 роки тому +1

      @@mariana-nj9ge Multumesc frumos pt Reteta si Raspuns.

  • @emarotaru4393
    @emarotaru4393 5 років тому +1

    Buna acest proces se foloseste si pentru maiaua din faina alba?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому

      Buna ziua! Da. Dar ar fi bine sa folositi faina alba in amestec cu faina integrala, asta pentru ca faina alba fermenteaza mai greu. Ar fi suficient un procent de 30% sau 50% faina integrala de secara sau de grau. Iar dupa ce obtineti maiaua, puteti sa o hraniti cu faina alba si, cu timpul, o sa aveti o maia alba.

  • @gothicgirlrock1
    @gothicgirlrock1 4 роки тому +1

    Unde as putea găsi moara?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      Pe site-ul Biovita, la sectiunea "Moara de cereale":
      www.biovita.ro/moara-de-cereale/

  • @nicocerneschi8558
    @nicocerneschi8558 4 роки тому +1

    Buna ziua. Va multumesc !

    • @nicocerneschi8558
      @nicocerneschi8558 4 роки тому +1

      Buna ziua ! Cu cat citesc mai multe raspunsuri date de dvs, cu atat imi sunteti mai draga. Canalul dvs este foarte pe placul meu si va felicit pentru calitatea postarilor, iar pe mine ma felicit pentru ca v-am descoperit :) Va doresc sanatate si zile frumoase !

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      Buna ziua! Ma bucur sa aud ca e de folos :) Numai bine va doresc si eu!

  • @alinaarghirescu3479
    @alinaarghirescu3479 5 років тому +1

    Nu știu de unde aveți asamacinatoare fermecata ?!

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому

      In biovita.ro cautati moara de cereale si gasiti mai multe modele.

    • @alinaarghirescu3479
      @alinaarghirescu3479 5 років тому +1

      @@mariana-nj9ge mulțumesc !

  • @mariuslujerdean902
    @mariuslujerdean902 4 роки тому

    Cu macinatul deja m-am plictisit...

  • @marianadanielaciobanu5862
    @marianadanielaciobanu5862 5 років тому +1

    Ce tot zici ml de apa daca o cantaresti? Asa si trebuie, totul cantarit!

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому +2

      Din obisnuinta, cred. Apa fiind o exceptie, e corect si mililitri, si grame.

    • @stanciubogdan6432
      @stanciubogdan6432 4 роки тому +3

      Păi doamna zice foarte bine;eu știu că 1 ml =1 gr.de apă. Deci nu mai cârcotiți . Nu vă place,treceți peste.

  • @inainteokok6844
    @inainteokok6844 4 роки тому

    Scurtează timpul macinatului .

  • @elenamariadehelean6116
    @elenamariadehelean6116 6 років тому +1

    Multumim Mariana. Te rog spune-mi daca moara ta e "pe piatra" si de unde ai achizitionat-o! Multumesc!

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому +5

      Cu placere! Da, e o moara electrica, cu piatra, de la Biovita.

    • @elenamariadehelean6116
      @elenamariadehelean6116 6 років тому +1

      Iti multumesc frumos si te imbratisez cu tot dragul si cu toata prietenia mea!

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому +1

      Cu multa placere!

    • @mirceanistorduster
      @mirceanistorduster 4 роки тому +1

      Sunt f.bune, tin o vesnicie, pietrele nu se uzeaza repede poti macină grâu, porumb, orez...etc

  • @cristinaschroder7472
    @cristinaschroder7472 4 роки тому

    O mai lasi cateva zile , dar cate?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому +1

      3-4 zile mai trebuie lasata la temperatura camerei, dupa ce sunt semne ca s-a facut. Dar cine vrea, poate sa pastreze maiaua la temperatura camerei tot timpul, numai ca trebuie hranita permanent.

  • @isidora6038
    @isidora6038 5 років тому

    Cata cantitate de maia este necesara pt 1kg de faina ??

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому

      In general, pun o cantitate intre 80 si 240 g de maia solida la 1 kg de faina integrala. De exemplu, daca vreau ca aluatul sa fermenteze mai lent, pun mai putina maia, altfel, pun mai multa. Nu-i obligatorie o anumita cantitate. Daca va uitati la descrierea videourilor despre paine, la toate exista si cantitatile pentru 100 g faina.

  • @mariamonea
    @mariamonea 4 роки тому +1

    Buna ziua,aveti o masinuta de macinat f frumoasa.Si eu as vrea una.Graula ala cum se numeste?Eu stau in Spania si nu stiu cum sa caut.Direct macinat e la fel nu?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  4 роки тому

      Buna ziua! Este o moara de cereale electrica, pe care am cumparat-o din
      www.biovita.ro/moara-de-cereale/
      Iar graul folosit in video este un grau obisnuit de la Terra Natura.
      Cautati grau obisnuit la magazinele de produse naturiste, sau cumparati faina integrala de grau.
      Faina de cumparat nu e chiar ca faina de casa, dar e destul de buna.

  • @stefan3376
    @stefan3376 6 років тому +5

    Felicitari pentru video si pentru explicatii!! O intrebare cum se foloseste maiaua dupa ziua a saptea? Se ia o cantitate din ea si se adauga la un aluat pt paine, pizza, alte preparate...? si apoi se completeaza maiaua cu faina si apa, echivalent cantitatea care a fost folosita?? Tot procesul cu 'nasterea' maielei il inteleg dar mai apoi??? Multumesc!

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому +6

      Dupa procesul cu "nasterea", fiind un organism viu, urmeaza procesul intretinerii, care este permanent. Dupa ce obtineti maiaua (7 zile sau, poate, mai multe), trebuie hranita cu apa si faina, indiferent ca faceti paine sau nu, macar o data pe saptamana, daca e pastrata la frigider. E suficient sa pastrati o cantitate de 100 sau 150 de grame (lichida - moale, sau solida - ca un aluat, cum preferati). Metoda de hranire din video e buna, dar e buna si metoda cu completarea, asa cum ati spus. Le puteti incerca pe amandoua, sa vedeti cand iese painea mai buna. Referitor la cantitate, cand aveti nevoie de maia, o hraniti cu apa si faina, ca sa rezulte cat cere reteta si ceva in plus, ca sa aveti pentru painea urmatoare. Maiaua poate fi pastrata si la temperatura camerei, dar trebuie hranita mult mai des (de mai multe ori pe zi, daca e vara si cald) si nu e practic pentru cine face paine o data pe saptamana.

    • @stefan3376
      @stefan3376 6 років тому +2

      Si atunci cand o folosesc, o hranesc exact inainte de folosire? Cu cateva ore inainte? Cata maia se adauga la o paine?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому +5

      Da, trebuie hranita inainte de folosire si lasata sa creasca la maxim. Atunci e momentul cel mai potrivit sa o folositi. In cat timp ajunge la volum maxim, depinde de temperatura si de cantitatea de faina si apa cu care ati hranit-o. La temperatura mica, dureaza multe ore, la temperatura mare, vara, dureaza 2-3 ore, daca o hraniti cu apa si faina in cantitati egale cu maiaua, de exemplu. In plus, daca puneti multa maia, aluatul va fermenta repede. Daca puneti putina maia, va dura mai mult. Trebuie sa experimentati, pentru ca nu sunt toate maielele la fel. La fiecare video din canalul mariana, am publicat si reteta, la descriere. Va recomand sa va uitati la titluri si sa alegeti una, care vi se pare mai simpla. La unele paini, folosesc doar 30 g de maia, la altele, 640 g.

  • @anaM.99
    @anaM.99 5 років тому +1

    Va salut Domana Draga ,și va felicit pentru toată răbdarea cu care ne prezentați întreg procesul ...nu este așa de simplu pe cum pare ,văd ca trebuie ținut cont de foarte mulți factori . Tocmai de aceea v as fi recunoscătoare dacă mi ați da și mie o mâna de ajutor ,vara trecută la fel am încercat sa fac(nu după rețeta dumneavoastră) și nu mi a ieșit ,este clar ,ca undeva greșesc cu ceva . Actualmente am început o maia,cu făina integrala din alac (ceea ce am avut mai la îndemâna ) după indicațiile dumneavoastră ...fiind vara ,temperaturile sunt ridicate (aprox30 in Bucătărie)și o văd destul de activa ,numai ca nu știu “când ar trebui sa mi dau seama ca trebuie hrănită” ...știam ca pana sa ajungă la maturitate trebuie hrănită o data/zi dar văd ca dumneavoastră o faceți odată la 12h (cred) sau este altul motivul pentru care o hrăniți și dimineața și seara?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому +1

      Buna ziua, Doamna Maria Ana! Cand am facut eu maiaua, temperatura a fost mai mica, motiv pentru care am hranit-o mai rar.
      In perioada de obtinere, maiaua se poate comporta in multe feluri. Poate sa nu fermenteze deloc in unele zile, dar pentru ca ati spus ca e destul de activa, la 30 de grade, hraniti maiaua mai des, in perioada cand e in scadere.
      Aflati cand e in scadere destul de simplu.
      Dupa ce o hraniti, o puneti intr-un pahar curat si transparent.
      O sa vedeti daca e in scadere, dupa urmele pe care le lasa pe pahar.
      Vreau sa spun ca se umfla, ajunge la un nivel maxim, dupa aceea scade.
      Daca vedeti urme pe pahar, inseamna ca a fost candva pana la nivelul urmelor si e in scadere. Deci puteti sa o hraniti.
      Eventual, seara o puneti la frigider, dar nu imediat dupa hranire, ci o lasati sa fermenteze.
      Daca nu reusiti, poate ar trebui sa mai incercati o data toamna/primavara, cand temperatura e mai mica.
      Dintr-un alt post, inteleg ca vreti sa renuntati, asa ca nu va spun mai multe.

    • @anaM.99
      @anaM.99 5 років тому +1

      Va mulțumesc pentru răspuns!!! Și sa mi fie cu iertare ,doar mi s a părut amuzant comentariul Domnului pentru ca la un moment dat “m am panicat” pentru ca am descoperit ca sunt mulți factori de care i trebuie ținut cont ...și clar ,nu ma puteam bizui pe “ajutorul “ dumneavoastră,ca și când ați avea vreo obligație sau ați fi prezenta lângă mine .Va mulțumesc ,totuși ,pentru atenția acordată ,și nu vreau in nici un moment sa va simțiți jignita sub nici un fel !

  • @karpdanaa
    @karpdanaa 5 років тому +1

    Am facut maia , mi-a reusit ..sunt foarte multumita de rezultat ..am facut o paine neagra gustoasa. Am urmat sfaturile dvs , multumesc!

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому

      Minunat! Ma bucur sa aud ca ati reusit!

  • @electr0vamp9
    @electr0vamp9 6 років тому +2

    Ce ați făcut cu surplusul de maia din ziua 6 și 7? Mulțumesc mult!

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому +2

      Clatite. Nu am o reteta anume, dar nici nu ies la fel de fiecare data.
      De cele mai multe ori, nu pun deloc faina, maiaua care ramane o folosesc in loc de faina.
      Cred ca e buna orice reteta, cu putin bicarbonat, ca sa iasa moi si pufoase. In plus, ar trebui coapte cu tigaia acoperita si pastrate acoperite, dupa aceea, ca sa nu se intareasca. Eu folosesc o tigaie antiaderenta, fara ulei.

    • @electr0vamp9
      @electr0vamp9 6 років тому +1

      Uau! Mulțumesc pentru indicatii, dar și pentru video! Oricât de multe articole am citit despre cum se face o maia, nu am reușit sa asimilez curajul necesar sa încep. Mulțumită dvs am început chiar azi!

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому

      Minunat! Mult curaj in continuare!

  • @dorianpopescu4085
    @dorianpopescu4085 5 років тому +1

    De unde ati procurat moara ???Va rugam fecomandatine si noua firma ..ms

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  5 років тому +2

      Am cumparat-o din biovita.ro , va uitati la Produse - Moara de cereale, sunt mai multe modele.

    • @mirceanistorduster
      @mirceanistorduster 4 роки тому

      Este o moara cu pietre ,reglandu-se spatiul dintre ele in functie de finetea,granualtia fainii macinate.Se poate macina grau,porumb si orice produs agricol.O recomand este necesara intr-o gospodarie care se respecta.Tmp de exploatare aproape la infinit.

  • @ioanat8301
    @ioanat8301 6 років тому +1

    Buna ziua. De unde ati achizitionat moara pentru faina?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому

      Buna ziua! E o moara electrica cumparata din biovita.ro

    • @florianalacatus4179
      @florianalacatus4179 6 років тому

      Si ce pret are?

    • @mariana-nj9ge
      @mariana-nj9ge  6 років тому

      In jur de 1150 lei. Aici gasiti pretul exact: www.biovita.ro/moara-de-cereale/moara-de-cereale-electrica.html