Şafiî Mezhebine Göre Seferilik Namazları Kısaltma ve Cem' Konusu Yolculukta Namazlar Nasıl Kılınır?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 жов 2024
  • Telegram grubumuzun lingi 👇👇👇
    Şafiî Mektebi (بسيم گوناي)
    t.me/hadimulku...
    Facebook hesabınızın lingi 👇👇👇
    / Şafiî-mektebi-بسيم-گون...
    Dersin metni çok uzun olduğu için bu bölüme eklenemedi bundan dolayı yorumlar bölümüne eklenmiştir.
    Dersimizin metni yorumlar bölümünde bulunmaktadır.

КОМЕНТАРІ • 99

  • @SafiMektebim57163iki
    @SafiMektebim57163iki  2 роки тому +1

    Telegram grubumuzun lingi👇👇👇
    Şafiî Mektebi (بسيم گوناي)
    t.me/hadimulkuran_besim
    Facebook hesabımızın lingi👇👇👇
    facebook.com/Şafiî-Mekteb...

  • @leylaimal9185
    @leylaimal9185 Рік тому +1

    Allah razı olsun hocam

  • @ahmetkazan4177
    @ahmetkazan4177 Рік тому

    Teşekkür ediyorum , gerçekten çok net anlattınız…

  • @SafiMektebim57163iki
    @SafiMektebim57163iki  3 роки тому +3

    Ders metninin ilk bölümü👇👇👇
    بابُ صلاةِ المسافرِ
    Yolculuk Namazı Konusu:
    [شروطُ السفرِ المبيحِ للقصرِ]:
    1 - إذا سافرَ في غيرِ معصيةٍ.
    2 - سفراً تبلغُ مسيرتُهُ ذهاباً
    ثمانيةً وأربعينَ ميلاً بالهاشميِّ، وهوَ يومانِ بلياليهما بسيْرِ الأثقالِ.
    Kasrın Gerçekleşebilmesi İçin Gerekli Şartlar (dörttür.)
    1-) Sefer masiyet için olmamalı:
    2-) Gidiş mesafesi 48 mil (en az 90 km) olmalı:
    Bu mesafe, ağır bir seyirle gecesiyle birlikte iki günlük bir mesafedir.
    فلهُ أنْ يصليَ الظهرَ والعصرَ والعشاءَ ركعتينِ ركعتينِ إذا كانتْ مؤدياتٍ، أوْ فائتةً في السفرِ فقضاها في السفرِ، فإنْ فاتتْه في الحضر فقضاها في السفرِ أو عكسُهُ أتمَّ، وفي البحرِ تعتبرُ هذهِ المسافةُ كما في البرِّ، فلوْ قطعها في لحظةٍ قصَرَ،
    Bu şartlara haiz olan kişi öğle, ikindi ve yatsı namazlarını eda veya seferde kazaya kalan namazı yine seferde kaza edecek olursa iki rekat olarak kılabilir. Mukim iken kazaya kalan namazı seferde kaza edecek olursa veya seferde kazaya kalan namazı ikamet ettikten sonra kaza edecekse dört rekat olarak kaza eder. Deniz (ve hava) yolculuğunda da 90 km’lik mesafe itibar edilir. Bu mesafeyi bir saniyede dahi katederse yine de kasır yapabilir.
    ولوْ قصَدَ بلداً لهُ طريقانِ أحدهما دونَ مسافةِ القصرِ، فسلكَ الأبعدَ لغرضٍ، كأمنٍ وسهولةٍ ونزهةٍ، قصرَ، وإنْ قصدَ مجردَ القصرِ أتمَّ.
    Gideceği memleketin iki yolu olup biri kasır mesafesi olan 90 km’den daha kısa bir mesafede ise daha uzak olan diğer yolu daha kolay, daha güvenli, daha sakin ve daha ferah gibi maksatlarla tercih edip giderse namazlarını kısaltabilir. Ama salt kısaltmak için uzun yolu tercih ederse kısaltamaz.
    [3 - معرفةُ القصدِ]: ولا بدَّ منْ مقصدٍ معلومٍ، فلوْ طلبَ آبقاً لا يعرفُ موضعهُ، أو سافرَ عبدٌ وامرأةٌ وجنديٌّ معَ سيدٍ وزوجٍ وأميرٍ ولمْ يعرفوا المقصدَ، لمْ يقصروا، وإنْ عرفوهُ قصَرُوا بشرطهِ، والعاصي بسفرهِ -كآبقٍ وناشزةٍ- يتمُّ.
    3-) Seferden maksadın ne olduğu bilinmesi gerekir:
    Sefere çıkmanın bilinen bir maksadı olmalı şayet kaçan birini aramaya çıkmış ve kaçan kişinin yerini de bilmiyorsa veya köle efendisiyle, kadın eşiyle, asker komutanıyla yolculuğa çıkmış ama nereye gitmek istediklerini bilmiyorlarsa bu durumda (mesafe ne kadar uzun olursa olsun nereye gideceklerini bilmedikleri için) kasır yapamazlar. Ama nereye gideceklerini bilirlerse kasrın şartları da mevcut ise kasır yapabilirler. Eğer sefer masiyet için ise kasır yapamazlar. -Kocasına isyan ederek yolculuğa çıkan kadın ve efendisinden kaçan köle gibi-
    [4 - مجاوزةُ العمران]: ثمَّ إنْ كانَ للبلدِ سورٌ قصَرَ بمجردِ مجاوزتهِ، سواءٌ كانَ خارجَهُ عمارةٌ أمْ لا، وإنْ لمْ يكنْ لهُ سورٌ فبمجاوزةِ العمرانِ كلِّهِ، ولا يُشترطُ مجاوزةُ المزارعِ والبساتينِ والمقابرِ.
    والمقيمُ في الصحراءِ يقصُرُ بمفارقةِ خيامِ قومهِ.
    4-) Şehrin sınırını geçmek:
    Şehrin surlarının/sınırının ötesinde evler olsun veya olmasın fark etmez, şehrin suru/sınırları varsa o sınırı geçmekle kasır yapabilir. Şehrin suru/belirlenmiş sınırı yoksa evlerin tamamını geçmekle kasır yapabilir. Ancak kasır yapmak için mezarlıkları, bostanları ve bahçeleri geçmek şart değildir. (sadece evleri geçmek yeterlidir.) Çölde çadırlarda yaşayan kişi ise çadırları geçmekle kasır yapar.
    ثمَّ إذا انتهى السفرُ أتمَّ، وينتهي بوصولهِ إلى وطنهِ، أوْ بنيةِ إقامةِ أربعةِ أيامٍ غيرَ يوميِ الدخولِ والخروجِ، أو بنفس الإقامةِ وإن لم ينوها، فمتى أقامَ أربعةَ أيامٍ غيرَ يومي الدخولِ والخروجِ أتمَّ، اللهمَّ إلا أنْ يقيمَ لحاجةٍ يتوقعُ نجازَها وينوي الارتحالَ إذا انقضتْ، فإنهُ يقصُرُ إلى ثمانيةَ عشَرَ يوماً، فإنْ تأخرَتْ عنها أتمَّ، وسواءٌ الجهادُ وغيرُهُ.
    Sefer tamamlandığı vakit artık namazları tam kılar.
    Vatanına varmakla veya giriş ve çıkış günleri hariç dört gün ikamet etmeğe niyet etmekle veyahut ikamete niyet etmeksizin giriş ve çıkış günleri hariç dört gün ikamet ettikten sonra sefer tamamlanmış olur.
    Ancak bir işinin olmasını bekleyip ne zaman olursa hemen dönecek olan kişi on sekiz güne kadar kasır yapabilir. İşin 18 günden sonraya kadar hala olmamış, ertelenmişse bundan sonra namazların tam kılınması gerekir. Bu konuda cihat ile diğer seferler aynıdır.
    ولوْ وصلَ مقصدَهُ فإنْ نوى الإقامةَ المؤثِّرةَ أتمَّ، وإلا قصرَ إلى أربعةِ أيامٍ، أوْ ثمانيةَ عشَرَ إنْ توقعَ حاجتَهُ كلَّ وقتٍ.
    Varmak istediği yere varıp orada kesin olarak ikamet etmeğe karar vermiş ise artık namazları tam kılar.
    İkamete kesin karar vermedi ise dördüncü güne kadar namazları kasır ile kılar ve dört gün geçtikten sonra da namazları tam kılar. Ancak ne zaman olacağını bilmediği bir işin, ne zaman olursa dönecek olan kişi 18 güne kadar namazları kasır ile kılabilir.
    وشروط القصر:
    1 - وقوعُ الصلاةِ كلِّها في السفرِ.
    2 - ونيةُ القصرِ في الإحرامِ.
    3 - وأن لا يقتديَ بمتمٍّ في جزءٍ منَ الصلاةِ.
    Kasrın Şartları (Üçtür.)
    1-) namazın tamamının seferde olması: (yani eve vardıktan sonra artık kasır yapamaz)
    2-) ihramda kasrı niyet etmek:
    3-) namazın hiçbir bölümünde tam kılan bir kişi veya cemaate uymamalı:
    فلوْ نوى الإقامةَ في الصلاةِ، أوْ شكَّ هلْ نوى القصرَ أمْ لا، ثمَّ ذكرَ قريباً أنهُ نواهُ، أوْ تردَّدَ هلْ يتمُّ أمْ لا، أوْ هلْ إمامُهُ مقيمٌ أمْ لا، أتمَّ. ولوْ جهلَ نية إمامهِ فنوى إنْ قصرَ قصرتُ، وإنْ أتمَّ أتممْتُ صحَّ، فإنْ قصرَ قصرَ، وإنْ أتمَّ أتمَّ.
    Namaz kılarken ikamete niyet ederse veya kasır niyeti edip etmeme konusunda şüpheye düşüp kısa bir zaman sonra niyet ettiğini hatırlarsa veya tam mı kılsam acaba? veya imam mukim mi acaba? diye tereddüt ederse bütün bu durumlarda namazını tam kılar kasır yapamaz.
    Şayet namazda bir imama uyup ancak imamın kasır mı yoksa tam mı niyet ettiğini bilmiyor ve “imam kasır ederse kasra tam kılarsa tam kılmaya” diye niyet ettim derse bu geçerli olur. Böylece imam kasır yaparsa kasır yapar, tam kılarsa da tam kılar.
    [جمعُ الصلاةِ بسبب السفر]:
    ويجوزُ الجمعُ بينَ الظهرِ والعصرِ في وقتِ أحدِهما، وبينَ المغربِ والعشاءِ كذلكَ، في كلِّ سفرٍ تُقصَرُ الصلاةُ فيهِ، فإنْ كانَ نازلاً في وقتِ الأولى فالتقديمُ أفضلُ، وإنْ كانَ سائراً فالتأخيرُ أفضلُ.
    Seferilikten Dolayı Namazların Cem’i: (İki Namazın Bir Vakitte Kılınması):
    (İlk önce cem’i takdim ve cem’i ta’hir nedir? Onu açıkladıktan sonra konuya girelim; cem’i takdim nedir? Cevap: cemi takdim, öne almak demektir. yani ikindi namazını öğle vaktinde öğle namazı ile birlikte kılmaktır. Aynı şekilde yatsı namazını akşam vaktinde akşam namazı ile birlikte kılmaktır. Cem’i ta’hir nedir? Cevap: cemi ta’hir, ertelemek demektir. Yani öğle namazını ikindi vaktinde ikindi namazı ile birlikte kılmaktır. Aynı şekilde akşam namazını yatsı vaktinde yatsı namazı ile birlikte kılmaktır.)

  • @hasanesen7269
    @hasanesen7269 3 роки тому +1

    Yüreğine sağlık değerli hocam

  • @Memat1313
    @Memat1313 3 роки тому +1

    ağzina sağlik seyda Allah razı olsun

  • @Kst1985kast
    @Kst1985kast 3 роки тому +1

    Aleyküm selam

  • @ALiosmandernegi1592
    @ALiosmandernegi1592 3 роки тому

    ALLAH razi olsun hocam

  • @mehmetkoyuncu2014
    @mehmetkoyuncu2014 3 роки тому

    Allah razı olsun seyda

  • @SafiMektebim57163iki
    @SafiMektebim57163iki  3 роки тому +1

    Ders metninin ikinci bölümü 👇👇👇
    Kasır yapılabilen tüm seferlerde, öğle ile ikindiyi, akşam ile yatsıyı bir vakitte cem’ etmek caizdir. İlk vakitte mola verilirse cem’i takdim yapmak efdaldir. şayet ilk namaz vaktinde mola verilmezse cem’i ta’hir yapmak efdaldır.
    وإذا جمعَ تقديماً فشرطُهُ:
    1 - دوامُ السفرِ.
    2 - وتقديمُ الأولى.
    3 - ونيةُ الجمعِ قبلَ فراغِ الأولى: إمّا في الإحرامِ، أوْ في أثنائها.
    4 - وأنْ لا يُفرقَ بينهما، فإنْ فرَّقَ يسيراً لمْ يضرَّ، فيغتفرُ للمتيممِ طلبٌ خفيفٌ.
    Cem’i Takdimin Şartları: (Dörttür)
    1-) Seferilik halinin devam etmesi,
    2-) ilk önce ilk namazı kılmak,
    3-) ilk namazın ihram tekbirinde veya ilk namaz esnasında cem’e niyet etmek,
    4-) iki namazın arasını ayırmamak (her iki namazı peş peşe kılmak) iki namazın arasını az bir şey ayırırsa zarar vermez. Teyemmüm edecek kişi için az bir zaman toprağı araması zarar vermez.
    فإنْ قدّمَ الثانيةَ فباطلةٌ، وإنْ أقامَ قبلَ شروعهِ في الثانيةِ، أوْ لمْ ينوِ الجمعَ في الأولى، أوْ فرقَ كثيراً، وجبَ تأخيرُ الثانيةِ إلى وقتها، وإنْ أقامَ بعدَ فراغهما مضتا على الصِّحَّةِ.
    Cem’i takdimde ilk önce ikinci vaktin namazı kılacak olursa namaz batıl olur.
    (yani ilk önce ilk vaktin namazını kılmalı sonra ara vermeden ikinci vaktin namazını kılmalı)
    Şayet ikinci namaza başlamadan önce memleketine varıp mukim olursa veya ilk namazda cem’i takdim niyetini getirmezse veya iki namaz arasını çok açarsa bütün bu durumlarda (şartları yerine gelmediği için cem’i takdim yapamaz) ikinci namazı artık kendi vaktinde kılması gerekir.
    Ancak cem’i takdim yaptıktan sonra (ve ilk namazın vaktide çıkmışsa) memleketine varıp mukim olmuşsa cem’i takdim ile kılmış olduğu namazları sahih bir şekilde yerine gelmiş olur.
    وإذا جمعَ تأخيراً لمْ يلزمْهُ إلا أنْ ينويَ قبلَ خروجِ وقتِ الأولى بقدرِ ما يَسعُ فعلَها أنهُ يؤخرُ ليجمعَ، فلوْ لمْ ينوِهِ أثمَ وكانت قضاءً. ويندبُ الترتيبُ، والموالاةُ، ونيةُ الجمعِ في الأولى.
    Cem’i ta’hir için tek bir şart gerekir, o da birinci namazın vakti içinde, henüz vakit çıkmasına bir namaz kılacak kadar bir zaman içinde cem’i tehir niyeti getirmektir. Eğer vakit çıkana kadar cem’ niyeti getirilmezse günahkar olunur ve namaz kaza olarak kılınır. Cem’i te’hir de tertip, ilk önce ilk namazı kılmak, muvalat, ara vermeden peş peşe kılmak ve ilk namazda cem’i te’hir niyeti etmek sünnettir.

  • @AyşeSs-o6j
    @AyşeSs-o6j 7 місяців тому +1

    Hocam Allah sizden razi olsun cok aciklayici anlatmissiniz sadece bir sorum olacakti
    Cemi tahir yaparken
    Namazlari 4 rekat 4 rekat seklinde mi kılmak 2 rekat 2 rekat seklinde veya aksam ile yatsiysa 3 rrkat 4 rekat şeklinde mi kilmak gerekir ? Hangisi daha efdaldir doğrudur?

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  7 місяців тому

      Akşam her şekilde 3 olarak kılınır.
      Diğer namazları iki ikide kilabilirsiniz dört dörtte kilabilirsiniz.
      Hangisi deha Efdal diye farklı görüşler var ama seferi olduğu için imam Azamin görüşüne de uyarak iki iki daha Efdal diyebiliriz aziz kardeşim 🤲🌹

    • @AyşeSs-o6j
      @AyşeSs-o6j 7 місяців тому

      ​@@SafiMektebim57163iki Anladım hocam Allah razı olsun sizden . Hocam öğleyi ikindiyle birlestirince cemi tahir ve kasr yapınca Niyet ettim Allah rızası için 2 rekatlık öğle namazının farzini kasr etmeye diye mi niyet edicez cemi tahir de demek lazım mı kafam karıştı burada

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  7 місяців тому

      İkisini de söylemek gerekir

    • @AyşeSs-o6j
      @AyşeSs-o6j 7 місяців тому +1

      @@SafiMektebim57163iki Anladım hocam hakkınızı helal edin vaktinizi aldım

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  7 місяців тому

      Allah cc cümlemizden razı olsun aziz kardeşim ne demek helal hoş olsun 🤲🌹🇹🇷🇵🇸

  • @zul.cenaheyn
    @zul.cenaheyn 11 днів тому +1

    Hocam yolculuk yaptık ve artık o şehirdeyiz (yolculuk devam ediyor) Bu şehirde de yolculuktan yararlanıp cem yapılır mı ? Yoksa ille otobüste mi olmak gerek ?

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  11 днів тому

      Giriş ve çıkış günleri hariç üç gün ve daha az kalacaksaniz sehirdede cem yapabilirsiniz aziz kardeşim 🤲🌹

  • @Kst1985kast
    @Kst1985kast 2 роки тому +2

    Selamun aleyküm hocam şimdi öğlen namazımı ikindi namazına Cem yaptığımızda ikindi vaktınde hangi namazı önce kılacaz ikinci sorum cem sadece yolculuk sırasındamı yapılır yoksa onunda belirli bir günü varmı gitiğimiz yerdede yapa bilrmiyiz

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  2 роки тому +2

      Ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve beraketuhu aziz kardeşim
      Namazları ilk önce hangisi geliyorsa onu kılarız yani ilk önce öğle sonra ikindi şeklinde.
      Gittiğiniz yerde giriş ve dönüş günleri hariç üç gün veya daha az kalmaya niyet ettiğiniz vakit namazlarınızı bulunduğunuz yerde hem kasır hemde cem' ile kılabilirsiniz yani Şafiî mezhebine göre kasır yapıldığı her yerde cem'de yapılır. Aziz kardeşim 🤲🌹

  • @oyuncakailesi4995
    @oyuncakailesi4995 Рік тому +1

    Hocam eve vardik aksami tehir ettik . Eve varinca aksami 3 rekat kaldıktan sonra yatsıyi kasr edebilir miyim

  • @oyuncakailesi4995
    @oyuncakailesi4995 Рік тому +1

    Hayirli akşamlar akşam namazını yatsıya tehir ettim .
    Akşamın farzini 3 rekat kıldıktan sonra yatsıyı kasr ile kılabilir miyim ?
    Akşam vaktinde seferi idim ancak yatsı vaktinde evdeyim

  • @aliozanOzan
    @aliozanOzan 5 місяців тому +1

    Hocam biz Diyarbakır dan istanbula tasincagiz seferimiyim yada cem edebilir miyim

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  5 місяців тому +1

      Evet yol boyunca seferisiniz

    • @aliozanOzan
      @aliozanOzan 5 місяців тому +1

      @@SafiMektebim57163iki eyw hocam diğer hocalar cevap vermiyor hemen siz hemen cevap veriyorsunuz Allah razı olsun

  • @safisezgin6422
    @safisezgin6422 Рік тому +1

    Hem kasr ve hemde dakdim niyeti aynı anda nasıl yaparız

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  Рік тому

      Niyet ettim Allah rızası için öğle namazının farzını kasır ve ikindi ile cemi takdim ile kılmayı şekilinde yapılabilir aziz kardeşim 🤲🌹

  • @kadiryldrm9271
    @kadiryldrm9271 Рік тому +1

    Hocam merhabalar...akşam namazını yatsı namazına tehir ettim ..kasr da yapmak istiyorum...şimdi burda anladığım nokta kasr şeklinde kildigimda iki vakti bir namazda mi kılıyorum....örnekle soylecek olursam....öğle namazını ikindi namazına tehir ettim yada takdim ettim öne aldım ..aynı zamanda da kasr yapacam.... öğlen takdim ederken ikindi namazını burda kasr yapıp iki rekati kildigimda o iki rekat 8 rekatlik öğle ve ikindi yerine mi geçecek.bir kasr niyetiyle öğle ve ikindi iki rekat olarak mı kılınacak..kafam biraz karıştı açıkçası...yoksa her namazın kasrini ayrı ayrı mı kılacagiz

  • @mehmetensaroglu2655
    @mehmetensaroglu2655 Рік тому +1

    Şafiiye göre Cemi takdimde vitir namazı da öne alınabiliyor mu

  • @OzcanInac-rw3mw
    @OzcanInac-rw3mw Рік тому +1

    Selamun Aleykum Hocam;Şayet öğlen namazı vakti içerisinde seyahat edilecekse seyahatten önce ikindi namazjnı öğle namazına cekebilir miyiz?

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  Рік тому

      Ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve beraketuhu
      Yok seferden önce yapılmaz aziz kardeşim 🤲🌹

    • @OzcanInac-rw3mw
      @OzcanInac-rw3mw Рік тому +1

      @@SafiMektebim57163iki peki sefer ne zaman başlar;evden çıkınca mı,otobüs durağına giderken mi,otobüsü beklerken mi ?

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  Рік тому

      Şehrin sınırlarını geçince başlar aziz kardeşim.
      Yani bulunduğunuz şehrin binaları bitip normal yola gelince seferilik başlar aziz kardeşim 🤲🌹

  • @player-ih6du
    @player-ih6du Рік тому +1

    Hocam cuma namazını kılmasak olur mu seferi olduğumuz gün

  • @yasharismayilov8395
    @yasharismayilov8395 Рік тому +2

    Əssələmu aleykum hocam! Mən Azərbaycandan izləyirəm videolarınızı. Şafi məzhəbini təqlid edirəm. Allah sizdən razı olsun və Rəbbim sizi cənnət əhlindən etsin. Sizə bəzi suallarım var:
    Şafi mezhebinin mötəməd görüşünə görə axşam və yatsı namazlarının ilk sünnəti varmı? Çünki deyirlər ki İbn Hacer Heytəmi və Rəmli kimi alimlərimiz məzhəbin mötəməd görüşünün axşam və yatsının ilk sünnətinin olduğu kimi qeyd etmişlər.
    İkinci sualım abdestdə ağıza və buruna su almaq eyni anda edilir. Bunu bir zahmet nasıl edildiyini göstərə bilərsinizmi?

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  Рік тому

      Ve aleyküm ve rahmetullahi ve beraketuhu aziz kardeşim kardeş ülke Azerbeycan'a selam ve sevgiler.
      Akşam ve yatsı namazının ilk sünneti mezhepte mutemed değildir.
      Evet bu alimler söylemiştir ama mezhepte bir görüşe göre akşam ve yatsı namazından önce sünnet kılınabilir ama kılanabilir görüşü mezhebte zayıf kalmıştır.
      İkincisi sorunuzu cevabını aşağıda görebilirsiniz 👇👇👇
      ua-cam.com/video/dOKdGQa23Rs/v-deo.html

    • @yasharismayilov8395
      @yasharismayilov8395 Рік тому +1

      @@SafiMektebim57163iki Allah razı olsun değerli hocam. Allah ilminizi artırsın. Sizden ricamız vakit buldukca mezhebin fıkhını silsile dersler şeklinde anlatırsanız duacı oluruz size.

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  Рік тому

      @@yasharismayilov8395 inşeallah aziz kardeşim yüce mevlam cümlemizden ebeden razı olsun 🤲🌹

    • @yasharismayilov8395
      @yasharismayilov8395 Рік тому +1

      @@SafiMektebim57163iki Hocam özür dilerim yine bir sorum var. Namaz içinde tilavet secdesi şu şekildemi yapılır? Kıyamda iken namaz içinde niyyet etdim tilavet secdesi yapmaya ve sonra tekbir getirip bir kere secde edilir ve istirahat oturuşu yapmadan ayağa kalkılır.
      Doğrumu dedim? Bir zahmet vaktiniz olursa cevaplandırırsanız duacı olurum.

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  Рік тому

      @@yasharismayilov8395 Evet Aynen öyle yalnız niyet dille değil kalp ile yapılır aziz kardeşim 🤲🌹

  • @ucanbalk585
    @ucanbalk585 10 місяців тому +1

    hocam benim gittiğim yer 300 kmdir. fakat evden memleketimden çıkarken hiç niyet etmedim gittiğim yerde namazımı hem kasrini hem de cem'ini kılabilirmiyim?birde şöyle garip bir sorum var hocam ben şöförüm yük taşıdığım yer memlketten 150 km uzak yüklüyorum tekrardan memlektten geçip diğer tarafa 200 km uzak gidiyorum demek istediğim ben seferimiyim ya da seferiliğim ne zaman bitiyor yani memleketim Her iki yerlerin ortasında kalıyor her ikiside yaklaşık 150 km? 2 sorum dediğiniz şekilde memlketimin Sınırından çıktğım andan itibaren hemen 20 km ötesinde bir tesiste namazlarımı kasrini ya da cemini kılabilirmyim?

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  10 місяців тому

      Açıklayacağım insellah

    • @ucanbalk585
      @ucanbalk585 10 місяців тому +1

      @@SafiMektebim57163iki hocam beklemedeyim !

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  10 місяців тому +1

      Kusura bakmayın lütfen biraz yoğunluğum var ondan cevaplayamadım ama en kısa zamanda cevaplıyacam inşaallah 🤲🌹

    • @ucanbalk585
      @ucanbalk585 10 місяців тому

      @@SafiMektebim57163iki tamam hocam sağolun

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  10 місяців тому

      ua-cam.com/video/54x1HkiWdXc/v-deo.htmlsi=efDiyTRJlxqSJLn1

  • @burakkaya4900
    @burakkaya4900 2 роки тому +1

    Selamünaleyküm Besim hocam
    1) Bir kimse 90 km yolu gittikten sonra vardığı yerde namaz kılmak istediğinde yola çıkmadan önce veya yolda seyir halindeyken iken seferiliğe niyet etmediği
    için o kişi namazlarını seferi olarak kılamazlar ve cem yapamaz diyen bazı insanlar var bu doğru mudur.. sonuçta şart olan 90 km değil mi.
    Veya vardığı yerde niyet etmesi olmaz mı.

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  2 роки тому

      Aziz kardeşim Şafiî mezhebine göre fıkıh kitaplarında seferiliğin şartları arasında niyet yoktur.
      Ancak kişinin bir yeri kast etmesi gerekir yani örneğin İstanbula gitmeye karar verip giderse bu kişi seferi sayılır ayriyeten niyet etmez.
      Doğrusu bunu kim söylüyor bu arkadaşımızı dinlemek gerekir. Dinlemeden bir şey diyemem aziz kardeşim 🤲🌹

  • @systemm327
    @systemm327 Рік тому +1

    Selamu Aleyküm hocam takdim ve tehirde yine namazlarimizi 2 ser olarak kiliyoruz dogru mu anladim

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  Рік тому

      Ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve beraketuhu aziz kardeşim doğrudur doğru anladınız 🤲🌹

    • @systemm327
      @systemm327 Рік тому +1

      @@SafiMektebim57163iki Teşekkürler hocam Allah razı olsun

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  Рік тому

      @@systemm327 Allah cc cümlemizden razı olsun aziz kardeşim 🤲🌹

  • @burakkaya4900
    @burakkaya4900 2 роки тому +1

    Selamunaleykum değerli hocam
    Seferi iken
    Cemi takdim veya cemi tahiri
    Keyfi olarak yapılabilir mi.
    Mesela kendi arabamla memlekete giderken molada durup öğle namazi kıldım. Sonra keyfi olarak ikindi namazını cemi takdim edebilir miyim.
    Yani otobüs durmayacak endişesi gibi zorunlu durumlarda mi cem yapmalı yoksa keyfi olarak olarak seferi iken cem yapılabilir mi.

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  2 роки тому +1

      Ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve beraketuhu aziz kardeşim bu konuda seferilikten yararlanabilirsiniz bu keyfilik olmaz Allah'ın vermiş olduğu ruhsattan yararlanma olur.
      Yani seferi olmak yeterli artı bir şart aranmaz 🤲🌹

    • @burakkaya4900
      @burakkaya4900 2 роки тому +1

      @@SafiMektebim57163iki
      değerli hocam sormak istediğim cemi takdim ve cem-i Tahirden sefer halindeyken bir akrabamız. Kendi aracıyla memleketine geliyordu.
      Kendi aracıyla geldiği için öğle namazı için de ikindi namazı için de molada durma imkanı olmasına rağmen kendisi durduğu bir molada hem öğle Namazı hem de ikindi namazını cem ederek kıldı. bu uygun mudur.
      Sonuçta ikindi vaktinde kendi arabasıyla durup ikindi vaktini kendi vaktinde kılabilirdi
      Yani durma imkanı olmasına rağmen cem yapması uygun mudur.

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  2 роки тому +1

      @@burakkaya4900 Evet aziz kardeşim bu şekilde yapması uygundur zira bu dinimizin bize sunduğu kolayliklardandir ki onlardan yararlanabilirsiniz 🤲🌹

  • @orhanyaksr1028
    @orhanyaksr1028 7 місяців тому +1

    Hocam ben Şafii mezhebine mensubum sefere çıktığım zaman da normal rekaatta kılıyorum bunda sıkıntı olurmu

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  7 місяців тому

      Yok olmaz aziz kardeşim yüce Mevlam kabul eylesin 🤲🌹

    • @orhanyaksr1028
      @orhanyaksr1028 7 місяців тому

      @@SafiMektebim57163iki Allah razı olsun inşaallah hocam

    • @orhanyaksr1028
      @orhanyaksr1028 7 місяців тому

      @@SafiMektebim57163iki yani seferilikte öğlen 4 kılınabilir değilim?

  • @zulfiyyeramazanoca9755
    @zulfiyyeramazanoca9755 2 роки тому +1

    Salamin Aleykum hocam namazda oxunacaq zamli sureleri anlatirmisiz.zilzal,iwrah.feleq.nas.kafirun.gadir.ixlas.duha surelerini namazimda okurum sirayla bu neqeder dogrudu

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  2 роки тому +1

      Ve aleykümselam ve rahmetullahi ve beraketuhu aziz kardeşim.
      Zammı süre Kur'an'ı Kerim'de olan bir süre veya bir sürenin bir bölümü demektir.
      Kuran'da ki en başta Bakara süresinden en sona nas süresine kadar bütün süreleri veya sürelerden bir bölüm okunması yeterlidir.
      Sizin saydığınız süreleri namazda okumanız yeterlidir.
      Ama isterseniz biraz daha ezberleyip okuyabilirsiniz.
      Rabbim kılmış olduğumuz namazlarımızı yapmış olduğumuz ibadetlerimizi dergâhı İzzettinde kabul eylesin 🤲🌹

  • @Kaplan123.
    @Kaplan123. Рік тому +1

    Öğlen ve ikindi vaktini birleştirirken arada selam verilir mi

  • @Necmig80519
    @Necmig80519 2 роки тому +1

    Hocam Şafii mezhebine göre namaz kasr edildiğinde cemaatle kılınabilir mi imamın niyeti nasıl olmalı, cemi tehirde mesala akşam namazı akşam vaktinde mi kılınır,cem namazlarinda cemaat olunabilir mi

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  2 роки тому

      Evet aziz kardeşim her iki durumda da yani hem kasır hemde cem'de cemaatle kılınır.
      Niyette imam, kılmaya ve kildirmaya şeklinde niyet eder.
      Cemaat ise uydum imama şeklinde niyet eder.
      Cemi tehir, ertelemek demektir.
      Yani akşam namazını yatsıya ertelemek olduğu için cemi tehirde akşam namazının yatsı vaktinde kılınmasıdır.
      Yatsının akşam vaktinde kılınmasına da cemi tekdim denir.

    • @Necmig80519
      @Necmig80519 2 роки тому +2

      @@SafiMektebim57163iki peki hocam akşam namazını tehir etmek istiyorum bu tehir işini akşam namazı vaktinde mi yapacağım yoksa yatsı namazı vaktinde mi

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  2 роки тому

      @@Necmig80519 niyeti akşam vaktinde yapmalısınız aziz kardeşim 🤲🌹

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  2 роки тому

      İlgili dersimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz 👇👇👇
      ua-cam.com/video/yhkzft8ZfCQ/v-deo.html

    • @Necmig80519
      @Necmig80519 2 роки тому +1

      @@SafiMektebim57163iki teşekkür ederim hocam

  • @dikabkpss24
    @dikabkpss24 9 місяців тому +1

    Seyda hem kasr hem cem beraber yapılabilir mi

  • @player-ih6du
    @player-ih6du Рік тому +1

    Hem Cem hem kasr yapılabilir mi

  • @zulfiyyeramazanoca9755
    @zulfiyyeramazanoca9755 2 роки тому +1

    Hocam kaza namazi nasil qilinir vidyonuzun linkini atarsinizmi?

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  2 роки тому +1

      Aziz kardeşim!
      Kaza namazı her şeyiyle aynı farz namaz gibidir sadece niyet ederken farz yerine kaza namazı diye niyet edilir.
      Örneğin öğle namazının kazasını kılacak kişi Abdestini alır kıbleye döner ezan ve kameti okur ( tabi ezan ve kamet sünnettir. Şart değildir okunmayadabilir.) ondan sonra "Niyet ettim Allah rızası için öğle namazının kazasını kılmayı ALLAH'U EKBER diyerek niyet eder.
      Daha sonra sırasıyla veccehtu vechiye lillezi fetarassemevati vel ardi... duası, euzubillahiminesseytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim, Elhamdülillahi Rabbim âlemin er'rahmanir-rahim malik yevmiddin iyyeke na'budu ve iyyeke nestein ihdinessiratal mustekim siratallezine en'amte aleyhim ğayril mağdubi aleyhim veleddaaalliiiin (Amin) ve daha sonra bir zammı süre (kul huvallahu ehed gibi) olunur.
      Sonra sırayla rükû, sucudlar yapılarak ikinci rekata kalkılır.
      İkinci rekettada yine sırayla euzubillahiminesseytanirracim Bismillahirrahmanirrahim Elhamdülillahi Rabbiml alemin er'rahmanir-rahim malik yevmiddin iyyeke na'budu ve iyyeke nestein ihdinessiratal mustekim siratallezine en'amte aleyhim ğayril mağdubi aleyhim veleddaaalliiiin. (Amin) Fatiha suresi ve bir zammı süre okunur.
      Daha sonra rükû ve sucudlar yapıldıktan sonra tahiyyata oturulur.
      Tahiyyatta, Ettehiyyatu elmuberaketu es'salevetu et'tayyibetu lillehi esselemu aleyke eyyuhennebiyyu ve rahmetullahi ve beraketuhu esselemu aleyne ve alâ ibadillahissalihin Eşhedü elle ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammede'r-Rasulullah Allahümme salli alâ seyyidine Muhammed. Diyerek üçüncü rekata kalkılır.
      Üçüncü rekatada sırayla euzubillahiminesseytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim, Elhamdülillahi Rabbiml alemin er'rahmanir-rahim malik yevmiddin iyyeke na'budu ve iyyeke nestein ihdinessiratal mustekim siratallezine en'amte aleyhim ğayril mağdubi aleyhim veleddaaalliiiin. ( Amin) olkunur.
      Daha sonra rükû ve sucudlar yapıldıktan sonra dördüncü rekata kalkılır.
      Dördüncü rekata yine sırayla euzubillahiminesseytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim, Er'rahmanir-rahim malik yevmiddin iyyeke na'budu ve iyyeke nestein ihdinessiratal mustekim siratallezine en'amte aleyhim ğayril mağdubi aleyhim veleddaaalliiiin (Amin) okunur.
      Daha sonra rükû ve sucudlar yapıldıktan sonra tahiyyata oturulur.
      Tahiyyatta, Ettehiyyatu elmuberaketu es'salevetu et'tayyibetu lillehi esselemu aleyke eyyuhennebiyyu ve rahmetullahi ve beraketuhu esselemu aleyne ve alâ ibadillahissalihin Eşhedü elle ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammede'r-Rasulullah Allahümme Salli alâ seyyidine Muhammed ve alâ âli seyyidine Muhammed keme salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim ve barik alâ seyyidine Muhammed ve alâ âli seyyidine Muhammed keme barekte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim fil âlemine inneke hamidun mecid. Diyerek selâm verilerek namaz tamamlanır.
      Gördüğünüz gibi diğer farz namazlardan birtek niyet farklı diğer bütün şeyler aynıdır.
      Bundan dolayı sabah, ikindi, akşam ve yatsı namazlarin kazasinida buna göre kilabilirsiniz.
      Rabbim kılmış olduğumuz namazlarımızı yapmış olduğumuz ibadetlerimizi dergâhı İzzettinde kabul eylesin 🤲🌹
      ua-cam.com/video/DZbp-cKTZCg/v-deo.html
      ua-cam.com/video/vk45fyU5g1Y/v-deo.html

  • @gurbetcankatar2487
    @gurbetcankatar2487 3 роки тому

    Allah razı olsun hocam yolculuk dışında cem yapılırmı

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  3 роки тому +2

      Amin aziz kardeşim Rabbim cümlemizden razı olsun.
      Evet Şafiî mezhebine göre cami cemaatine sürekli devam eden kişi içinde çok fazla yağmur, kar, dolu ve fırtına gibi camiye gidip gelmeyi engelleyecek kadar bir durum söz konusu ise bu kişi camide cem'i takdim yapabilir.
      Rabbim yapmış olduğumuz ibadetlerimizi kılmış olduğumuz namazlarımızı dergâhı İzzettinde kabul eylesin 🤲🌹

  • @orhankenes4776
    @orhankenes4776 3 роки тому +2

    Allah razı olsun hocam

  • @brkbrk2261
    @brkbrk2261 2 роки тому +1

    Selamünaleyküm Hocam
    Fecirden sonra sefere çıkan bir kimse oruca niyet etmemişse oruç tutmaması caiz midir.
    Normalde oruç tutmaması için Fecrden önce çıkılması gerektiğini duydum.
    Durum hakkında bizi aydınlatır mısınız hocam.

    • @SafiMektebim57163iki
      @SafiMektebim57163iki  2 роки тому

      Ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve beraketuhu aziz kardeşim Ramazan ayında kişi fecirden sonra niyet etmemiş ise artık oruçlu değildir zira niyet etmemiş bu kişi.
      Yani ramazan ayında kişi oruçlu olabilmesi için fecirden önce mutlaka oruca niyet etmiş olması gerekir.
      Evet kişi ramazan ayında sefere çıkacak ise oruç tutmama ruhsatından yararlanabilmesi için fecirden önce sefere çıkış yapması gerekir. 🤲🌹