התגלית הכי גדולה של השנים האחרונות טקסט עתיק וארוך מתקופת חזקיהו!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 30

  • @tovnews
    @tovnews  Рік тому +1

    הירשמו לערוץ והפעילו את הפעמון, זה עוזר לנו להביא לכם עוד תוכן TOV, תודה ❤

  • @hilamerhavi4752
    @hilamerhavi4752 Рік тому +2

    באמת מרגש בטירוף 🤯🤯🤯

  • @estherfaur5605
    @estherfaur5605 Рік тому

    מדהים ממש מדהים בסוף הכל נמצא בכתובות על הקיר מזמנו של מלך חזקיהו

  • @Ipress22
    @Ipress22 Рік тому +5

    הגיע הזמן שיהיו כתוביות באנגלית

  • @999.9finegold
    @999.9finegold Рік тому +3

    וואוו
    ראיון חזק ביותר

  • @homeless007
    @homeless007 Рік тому +1

    🕎🐃🙏

  • @yoheff988
    @yoheff988 Рік тому +3

    זה רק אני או שעוד אדם רואה פה חלקי סלעים?

  • @mosherozenbaum7212
    @mosherozenbaum7212 Рік тому

    יקרה כפית בזמן הארוחה החז"ל לומדים ומקובלים מעידים שמעניין השרף בפרשה התורה הקדושה לומדים 3 ברכות שאנחנו אומרים ביום ראשון של חנוכה והעיקר שבעניין הזה כל ישראל יהיה יכולת להרים את העיניים כלפי שמים ולבטל את רצונם לפני רצון הקב"ה בלי שלזה גורם השרף כן יהיה רצון אמן

  • @suuris1
    @suuris1 Рік тому +1

    הכתבה מעניינת מאוד, יש להוסיף מספר דברים כמו, איך הצליחו לקרוא את הכתובת? מה נשתנה היום ביחס לעבר? מעבר לזה, יהיה מעניין להרחיב בנושא מהן ההשלכות על תיאוריות קיימות אחרות והאם ישנן כווני מחקר שנפתחים בעקבות הכתובות החדשות? האם פענוח הכתובות מקובל בקרב הארכיאולוגיה בארץ? מעבר לכך, ישרו כח!!!

  • @matancom1
    @matancom1 Рік тому +1

    יוצא מהכלל, אבל: איכות טכנית גרועה - שבושי אינטרנט מקשים לשמוע הפרופסור.
    בנוסף רוצים לשמוע כיצד הצליחו למצוא כתובות הייכן שבמשך מעל מאה שנים אף אחד לא ראה כתובות!
    בבקשה רוצים ידע רחב ומעמיק יותר.
    כל הכבוד על הכתבה.

  • @יאירעוזרי-ת4ש
    @יאירעוזרי-ת4ש Рік тому +5

    כל הנאמר הופיע בספרי הנביאים ובמשנה ואיני מבין את ההתפעמות הנשגבת. מה שחשוב בתגלית זו , שהיא מקעקעת את האג'נדה הרואה במקראות עניין לא אמין.

    • @_SkyEye
      @_SkyEye Рік тому

      אין כמעט כתובות מממלכת יהודה - זה ממצא ענק.

    • @MottiShneor
      @MottiShneor Рік тому

      וכן, מאמתת כתבים עתיקים, שבהחלט נפלו בהם לא מעט טעויות. אין לנו שום עותק של ספר תנ״ך, אפילו לא חלקי, שהוא מלפני שנת 1000 לספירה. מה שאנחנו קוראים בו כיום - איננו עותק של המגילות העתיקות מהן קראו לעם, אלא עריכה ושילוב של טקסטים עתיקים בעברית - עם תרגום מחודש מיוונית לעברית של ״תרגום ה 70״ שנעשה באלכסנדריה.
      גם התנ״ך עצמו, כל ספריו, הועברו תקופה ארוכה יותר בע״פ ובשינון, מאשר בכתב.
      אם תלך ותקרא את המגילות שנמצאו במדבר יהודה, ותאתר טקסטים שהם חלק ממה שהיום אנחנו קוראים לו ״התנ״ך״ -- תגלה עשרות ומאות הבדלים ושינויים. זה לא שהם טעו בהעתקה. זה שהמקור לא היה אחיד, ולא היה לו ״מקור״ אחד ידוע ומוסכם.
      התפיסה שאתה מחזיק בראש - אמיתית או שקרית - צריכה בדיקה והוכחה, והצלבה עם מקורות נוספים, כדי להחשב נכונה (או שגויה)
      התגלית הזו היא עצומה, כי התיאוריות (השגויות) שאותן מפריך פרופ׳ גליל, לא באות מהאוויר הריק, ולא כפרופגנדה שמאלנית - אלא תאוריות מדעיות עם כל מיני טיעונים ועדויות - ולכן כל כך חשוב לסתור אותן - באמצעות טיעונים ועדויות וממצאים עוד יותר מוצקים וחשובים.
      אם לגביך כל מה שאתה מאמין בו הוא אמת - אז בשביל מה אתה בא לקרוא כאן על עבודה מדעית, ולשם מה יש לך צורך בחיזוקים נוספים?
      אלברט איינשטיין אמר פעם שהאמת היא אותו הדבר שמסרב להסתלק, גם כשאתה חדל מלהאמין בו.

    • @יאירעוזרי-ת4ש
      @יאירעוזרי-ת4ש Рік тому

      @@MottiShneor לצערי סטית מן הנושא וכנראה שלא הבנת אותי. אין לי בעיה עם שינויים טקסטולגים בין המקורות הקדומים. אנו מדברים על אירוע הסטורי שאין מקור עתיק אחר שסותר אותו כמו מה שהוצג כאן על חציבת התעלה של השילוח..בהחלט התלהבתי מן התגלית ושמחתי שהיא מאששת את מקורותינו

  • @coraltitan6225
    @coraltitan6225 Рік тому

    איך יודעים מתי הכתובת נכתבה?

    • @999.9finegold
      @999.9finegold Рік тому +1

      כתוב

    • @coraltitan6225
      @coraltitan6225 Рік тому

      @בסד ומאיפה יודעים מתי זה נכתב? ומאיפה יודעים שזה אכן נחרט באותו הזמן?

    • @eviago4010
      @eviago4010 Рік тому

      @@coraltitan6225 פחמן 14

    • @coraltitan6225
      @coraltitan6225 Рік тому

      @@eviago4010 פחמן 14 זה לממצאים אורגניים

    • @MottiShneor
      @MottiShneor Рік тому +1

      במקרה הזה, קל מאד מאד התיארוך. ראשית - הכתובת נושאת תאריך בעצמה. כעת - הכתובת מצויה על אבן (מסגרת מסביב לשער) שנמצאת שם קבועה מאז שנבנתה. ניתן בקלות יתרה לתארך אבנים (פחמן 14) והיות שכאן יש מבנה שלם, הרבה אבנים, הרבה טיח, ויש כבר תיארוכים מדוייקים להפליא של מתי המבנה הזה נבנה - (גם תיארוכים של דברים שנבנו לפניו, ומצויים פיזית - מתחת המבנה - וגם של דברים שנבנו מאוחר יותר -ונמצאים מעל המבנה הזה - קל מאד ״ללכוד״ את תאריך כתיבה והצבת המצבה. התיארוכים האלה לא מדוייקים ברמה של שנה בודדת - מאד תלוי בנסיבות - בערך פלוס/מינוס 50-100 שנה - שברמה היסטורית זה משנה מאד - אבל כאשר יש לך כתובת, ונושאת תאריך, שנופל בתוך תחום התיארוך הפיזי --- אין שום סיבה להאמין שהתאריך הזה לא נכון - כי הוא עולה בקנה אחד עם המדידה הפיסיקלית.
      ואז, זה בינגו. כי אם התאריך על הכתובת הוא נכון - הוא גם מדוייק. לגמרי. איזה סיכוי יש, שכאשר אנשים עשו את הכתובת (7 כתובות!) הם שיקרו 7 פעמים בכתובת, וכתבו שטויות - שכל העם עובר וקורא תאריך של עוד 100 שנים...
      אני חושב שפרופ׳ גליל גילה ופיענח - ממש כפי שהוא אומר - את הגילוי הארכיאולוגי החשוב ביותר שיש לנו עד היום. זה גילוי מרהיב, לא פחות חשוב (אולי יותר חשוב) מפיענוח הכתובים בפירמידות. למה? מפני שכל התרבות המודרנית באירופה, בארה״ב, בארצות ערב, בישראל, ובכל הארצות הנוצריות/מוסלמיות/יהודיות - נובעת כולה מהטקסט הזה המקראי. ומאד מאד חשוב לדעת ולהבין - אם זה מיתוס מומצא, או ספר בעל אמינות היסטורית גבוהה.
      בחמישים השנים האחרונות, עם התנועה הפוסט-מודרנית שגורסת ש״אין אמת - יש רק נרטיבים שקולים ומתנגשים״ כלומר כל עם וכל קבוצה וכל יחיד - נושא מעגל של סיפורים (נרטיבים) שהוא מספר לעצמו, והם האמת בשבילו - וכל האמיתות שקולות, ואין ביניהן יותר נכונה ופחות נכונה - ולכן גם אין ״צדק״ ואין אפשרות לקבוע מי רע ומי טוב... מתוך האג׳נדה הזו (דקונסטרוקטיביזם - פירוק כל הידע הקיים לבלוקים של ״נרטיבים״) קמו על התנ״ך להציגו כסוג של מסמך-תעמולה שנכתב בתקופה הפרסית, או אפילו 700 שנה אח״כ, וממילא מי שכתב אותו לא ידע את העובדות, ולא שימר שום ידע היסטורי מדוייק.
      אבל אנחנו יודעים, בבירור, שזו טענה שקרית - ושיש בתנ״ך אינסוף ״עוגנים״ למציאות כפי שהיא מתגלית בכתובים זרים, ובארכיאולוגיה, ובעדויות שונות ומשונות.
      עם הידיעה הזו - קל בהרבה לבסס את האתוס היהודי/ציוני/ישראלי שלנו - ואת זכותנו על הארץ, כממשיכי אותם אנשים אשר חיו כאן, נלחמו על ארצם, גירשו זרים - ולפעמים גורשו בעצמם, בנו, חפרו, הקימו, נלחמו באלילים לטובת תורת השם - לטובת מונותאיזם - וכך הלאה והלאה. זו האמת. האמת הבדוקה, המוכחת, המצויה ומעוגנת בעובדות בנות קיימא, ובנות בדיקה. אמת שהיא גם אמת מדעית - וגם אמת היסטורית - וגם, אמת מוסרית חשובה.
      זהו, וסליחה על הנאום... לא התאפקתי.