Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο: William Nordhaus - Macroeconomics Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook, όπως και πολλά ακόμα φοβερά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης από το link της περιγραφης.
Παλι καλα που τονισα οτι το βιντεο εχει να κανει με ΜΑΚΡΟσκοπικη μελετη πολιτικης οικονομιας. Και γλιτωσαμε απο ηλιθιες αντικρουσεις του τυπου "ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΧΘΕΣ ΕΙΔΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΝΑΝ ΑΣΤΕΓΟ, ΑΡΑ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ" Oh wait.
Κάνεις ποτέ δεν είπε ότι δεν υπάρχει μακροσκοπικά μιλώντας τεχνολογική πρόοδος. Ο ορισμός του straw man argument. Ή αν είμαι καλουλης μαζί σας καπιτιλαστικα γουρουνάκια ο ορισμός της παρεξήγησης των επιχειρημάτων της άλλης μεριάς.
@@gate06 το γεγονός ότι κάποιος άστεγος έφταιξε ο ίδιος που έμεινε άστεγος (πχ άσκοπα δάνεια και δαπάνες, χαμένη περιουσία στον τζόγο, άρνηση για προσπάθεια και δουλειά, μπλέξιμο με υπόκοσμο και ναρκωτικά) δεν περνά απ' το μυαλό κανενός; Ξέρω περιπτώσεις κοντινών μου που "τα θέλαν και τα παθαν"...
Mikeius αιμοσταγη καπιταλιστή και ταυτόχρονα αναρχοαπλυτε φαντασμενε, είσαι μία απίστευτη πηγή στοχασμού και σκέψης. Μετά από σχεδόν κάθε επεισόδιο αναθεωρω τις απόψεις μου. Ελπίζω να συνειδητοποιείς πόσο σημαντικό έργο παράγεις. Keep going !!!
Καταπληκτικός όπως πάντα και μου αρέσει πάρα πολύ πώς νωερά συνδέεται μια χρονοεξαρτώμενη διαδικασία όπως η φθορά με τον ελεύθερο χρόνο του ατόμου. Μπράβο!!!
@@NIKOS_GEROSIDERIS Την επόμενη φορά που θα δεις τέτοια ντοκιμαντέρ θέλω να παρατηρήσεις τον τόνο της φωνής αυτού που μιλάει.Η μάλλον όχι όχι λάθος.Θελω να βάλεις τον ήχο στο 100 και την ταχύτητα αναπαραγωγής στο 0.25.Θα παρατηρήσεις μια φωνουλα που λέει"ΒΑΡΓΙΕΜΑΙ"
Mikeius , το σημερινό σου επεισόδιο είχε το καλύτερα δομημένο σενάριο ever. . Εξέθεσες ισχυρισμό, ανέπτυξες συλλογιστική και επιχειρήματα και απέδειξες αρχικό ισχυρισμό. Συγχαρητήρια για το επεισόδιο
Mikeius γούσταρα τη δουλειά που είχες κάνει παλιότερα αλλά με το what the fact κέρδισες και τον σεβασμό μου σαν άνθρωπος. Είσαι ένας σύγχρονος Προμηθέας της γνώσης!
Κατά την άποψη μου ένας αποτελεσματικότερος τρόπος μέτρησης της προόδου έγκειται στην μέτρηση του ποσοστού πρόσβασης του ατόμου στα προσφερόμενα αγαθά και πόρους στην εκάστοτε εποχή....από αυτήν την άποψη δεν έχει σημασία αν οι τεχνολογικές εξελίξεις παράγουν περισσότερες διευκολύνσεις και πολυτέλειες εφόσον το ποσοστό πρόσβασης σε αυτές είναι χαμηλότερο για το μέσο άτομο από άλλη εποχή....έτσι πρόοδος συνίσταται μονάχα στην αύξηση του ποσοστού πρόσβασης......προφανώς εδώ μιλάμε για μια γενική εννοιολόγηση της προόδου...πιο σωστό θα ήταν ίσως να διακρίνουμε σε διάφορετικά είδη προόδου όπως τεχνολογική, οικονομική, καλλιτεχνική κτλ και να εκφέρουμε γνώμη για το κάθε είδος ξεχωριστά στην εκάστοτε χρονική περίοδο υπό εξέταση....
Πιθανόν και η ίδια η πρόοδος να ενισχύεται, μεταξύ άλλων, και από την αχαριστία των ανθρώπων του εκάστοτε εξελικτικού σταδίου της ανθρωπότητας. (Συνεπώς η αχαριστία, όπως και η πρόοδος προφανέστατα, είναι γεγονός αυτοτροφοδοτούμενο.) Σκεφτείτε το...
το πιο τραγικό βίντεο που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Το παιδάκι έχει κολλήσει στη μεταπολεμική εποχη, δεν αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η υλική πρόοδος
''Ο τζιβάτος κράζει εμάς τις βρώμικες πόρνες του καπιταλισμού που πίνουμε τον καφέ μας σε γυάλινο ποτήρι'' ,''Μπόλεκ και Λόλεκ,ένα απαράδεκτο Σοβιετικό χυσαμόλι''. 😂
Εξαιρετίque επεισόδιο ξανά Μιχάλη! Σίγουρα είμαστε έρμαια της Εντροπίας, αλλά δεν παύουμε να αντιμαχόμαστε αυτήν για να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να αξιοποιήσουμε τα όντως σημαντικά πράγματα στην μικρή ζωή μας...;)
Ακούω την άποψη σου την σέβομαι σε κάθε βίντεο αλλά έχω πολλές διαφορές οι οποίες δεν συζητούνται απλά στα σχόλια...αλλά πολλές φορές ενω δείχνεις το επίπεδο γνώσεων σου κλπ υπάρχουν φορές όπου η γνώση σου είναι αποσπασματική αλλά την θεωρείς πολυ σπουδαία...η φράση του διαλεκτικού (και μαρξιστή) Μπρεχτ (πρώτα μάσα μετά ηθική) ήταν σατιρική φράση που τραγουδούσαν σε έργο του οι μικροαστοί Γερμανοί του πολέμου...με λίγα λόγια ΗΤΑΝ ΕΙΡΩΝΕΙΑ. Επειδή έχεις επιρροή καλό είναι να κοιτάς δύο τρεις φορές κάθε πράγμα που λες και να μην χρησιμοποιείς τσιτατες βαρυγδουπες εκφράσεις που αποπροσανατολίζουν
Το ότι αυτή η φράση λέγεται από μικροαστούς Γερμανούς δε σημαίνει ότι ο Μπρεχτ τη διατύπωσε ειρωνικά. Παίζει και αυτό, αν θέλουμε να σκεφτόμαστε λίγο πιο ανοιχτά.
@@ElenaSpanou Άμα διαβάσεις το έργο του για αυτόν ακριβώς το λόγο την χρησιμοποίησε, για να σατυρισει τον ψευτοπασιφισμο των αστων μετά την καταστροφή του α' Παγκοσμίου πολέμου. Άλλωστε ο άνθρωπος ήταν κομμουνιστής, δε γίνεται να αποσπαμε κάποια λόγια και να παραχαρασσουμε το νόημα που τους έδωσε μόνο και μόνο για να το δούμε "ανοικτά". Δε γίνεται ένας τέτοιος καλλιτέχνης να πιστεύει κάτι τόσο εντελώς διαφορετικό από την ιδεολογία του.
@@gate06 Αν δεν κάνω λάθος, η συγκεκριμένη φράση είναι από την όπερα της πεντάρας και δεν τραγουδιέται από μικροαστούς αλλά από απατεώνες κ μαφιόζους. Το ζητημα της ηθικής ωστόσο, δεν απασχόλησε τον Μπρεχτ ξεκομμένα κ ρομαντικά όπως συνήθως νομίζουμε. Αυτό με το οποίο καταπιάστηκε, ακριβώς λόγω του διαλεκτικού υλισμού κ, κατά συνέπεια, της μαρξιστικής προσέγγισης του, ήταν η έννοια της "ηθικής" μέσα σε μια καπιταλιστική κοινωνία. Για την οποία ηθικη, ουτε λίγο ούτε πολύ αυτό που έλεγε ήταν ότι δεν μπορεί να υπάρξει, ακριβώς επειδή η ανάγκη της επιβίωσης είναι ισοπεδωτικη απέναντι σε έννοιες όπως "καλοσύνη" κ "συμπόνια". Αυτό φαίνεται πεντακάθαρα αν διαβάσεις τον "καλό άνθρωπο του σε Τσουάν". Αυτό που λέει πρακτικά σ αυτό το έργο, είναι πως όσο "καλος" κι αν θέλει να είναι ένας άνθρωπος, οι συνθήκες, θα τον αναγκάσουν να πάρει αποφάσεις με κύριο γνώμονα όχι γενικώς κ αορίστως το κοινό καλό, αλλά πρώτα κ κυρία φροντίζοντας την επιβίωση του. Κ συνολικά, ο Μπρεχτ με το έργο του, δε φαίνεται να πλασάρει κάποιου είδους "ηθική" κ "ευγένεια" για κανόνα, τουλάχιστον όχι με την κλασσικη, αστική έννοια των όρων. Αντιθέτως, αυτό που κάνει είναι να αποδομεί τέτοιες έννοιες, αναδεικνύοντας την πραγματικότητα και το γιατί στο υπάρχον κοινωνικό περιβάλλον είναι αδύνατο να ευδοκιμήσουν. Εξάλλου ο ίδιος ο Μπρεχτ στο "γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου" λέει: "αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούνε ταπεινό να μιλάς για το φαι. Ο λόγος; Έχουνε κιόλας φάει! [...] Αν δεν νοιαστουν οι ταπεινοί για αυτό που είναι ταπεινό, πότε δε θα υψωθούν."
Ντάξει, ίσως είχε κι ο Μπρέχτ άδικο κάποια στιγμή, και σατίρισε κάτι σωστό. Στο κάτω κάτω αυτός είπε τη φράση, πάντως, καλά έκανε ο Μικεύς που του την απέδωσε.
Η δύναμη που έχει η διαφορετική οπτική γωνία σε ένα θέμα/αντικείμενο υπό μελέτη δεν περιγράφεται. Καταπληκτική προσέγγιση της αξίας του χρόνου που ξοδεύουμε καθημερινά. Άξιος!
Το βίντεο συνδυάζει επιστημονική, στοχαστική και κοινωνιολογική προσέγγιση. Δεν θα μπορούσε να έχει αναλυθεί καλύτερα η φύση της προόδου. Ίσως εάν γινόταν περισσότερη αναφορά στην εντροπία (χωρίς να ξεφύγει το θέμα φυσικά!) θα ήταν ακόμα πιο ολοκληρωμένο. Great job once again!
Καλή η επικέντρωση στο χρόνο, αλλά είναι μεγάλη σχετικότητα οι συνυπολογισμοί των διαρκειών. Στο παράδειγμα με τους λαμπτήρες, προσπερνιέται το γεγονός ότι οι πρώτες περιπτώσεις παρέχουν και αυτονομία στην κίνηση, σε αντίθεση με τις σύγχρονες λυχνίες. Η παροχή ενέργειας για παράδειγμα στο κερί, γίνεται με πολύ εύκολη παραγωγή έργου (μερικές σπίθες) σε αντίθεση με τις λάμπες. Αυτές θα πρέπει είτε να συνδεθούν σε ένα δίκτυο, συνυπολογίζοντας τον αντίστοιχο χρόνο κατασκευής-συντήρησης του δικτύου , ή αν επιζητούμε φορητότητα, να τροφοδοτηθούν από μπαταρίες, με τους αντίστοιχους χρόνους κατασκευής-συντήρησης κλπ.
Πολύ καλό βίντεο! Λογικά θα είναι εφιαλτικό να ανεβάζεις βίντεο που συσχετίζονται με πολιτικές έννοιες και τις αναλύεις καθαρά από επιστημονική άποψη. Ο 2ος Θερμοδυναμικός νόμος όντως έχουν αλλάξει ριζικά επιστήμες όπως η κοινωνιολογία και η ψυχολογία. Και έχεις απόλυτο δίκαιο πως η οποιαδήποτε αύξηση της αποδοτικότητας(από οργάνωση και μείωση γραφειοκρατίας μέχρι εφαρμογή ηλεκτρικών κινητήρων) όντως κάνει την ζωή μας καλύτερη. Φυσικά εδώ όμως δίνουμε βάση στα υλικά και τεχνολογικά μέσα. Φυσικά στην πολιτική έννοια το εάν η προοδευτικότητα είναι καλή ή όχι είναι καθαρά υποκειμενικό και δικαίωμα του καθενός να πιστεύει το οτιδήποτε. Όμως δυστυχώς από πολιτικής και πολιτισμικής άποψης δεν είναι μονή η κατεύθυνση, δηλαδή της προόδου. Μπορούμε ιστορικά να δούμε περιοχές όπως Μ.Ανατολή και Αραβία να μένουν αιώνες πίσω πολιτισμικά ενώ απολαμβάνουν τεράστιες τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις. Και πάλι μπράβο σου για την προσπάθεια και της αφοσίωση σου! Απλά κάνοντας τον συνήγορο του διαβόλου θα πω πως, μόνο με τεχνολογικά και οικονομικά μέσα η μείωση της μιζέριας(ειδικά σε πολιτικό επίπεδο) δεν είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί. Ούτε καν πάντα από οικονομικής σκοπιάς καθώς δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα παραγωγικότητας αλλά κατανομής προϊόντων.
Θυμάσαι την άνοιξη του 2011 και επίσης η Τυνησία απέκτησε δημοκρατία. Αυτό σημαίνει πως σταδιακά ακόμα κι αυτές οι χώρες θα βιώσουν την πρόοδο εάν θέλουν να επιβιώσουν
@@ChrisParaschos Εεε και αυτό ψηλοσχετικό είναι. Επίσημα δεν υπάρχει ούτε Γαλλική Αυτοκρατορία ούτε Βρετανική. Τις δεκαετίες του 50 και 60 περάσαμε την αποαποικιοποίηση της Αφρικής. Φυσικά δεν χρειάζεσαι ως ισχυρή χώρα να κατέχεις το έδαφος μιας άλλης αρκεί να εξασφαλίσεις ότι οι ηγεσίες αυτών των χωρών θα υπηρετούν μονίμως τα συμφέροντα σου. Ότι γίνεται στην Αφρική (και όχι μόνο). Επομένως αποαποικιοποίηση δεν υπήρξε ποτέ. Και όσο για την Τυνησία παραμένει Γαλλικό προτεκτοράτο (όπως και εμείς Γερμανικό). Συνήθως όταν ένα καθεστώς κατεβαίνει χωρίς "όπλα"( Ή έντονο αγώνα) στην ουσία δεν κατέβηκε κανείς. Ως προς την χώρα μας όντως δεν χρειάζεσαι την Χούντα για να εξασφαλίσεις τα συμφέροντα του Σκαπανέας Α.Ε όταν μέλος της οικογένειας των μετόχων είναι πρωθυπουργός, εννοώ τον Τσίπρα. Για να μην μιλήσω για την οικογενειοκρατία της ΝΔ η οποια έχει ρίζες μέχρι τον ΓεροΜητσοτάκη που είχε επαφές με τον Άξονα. Σπάνια με την ειρήνη αποκτάς πρόοδο. Η συντριπτική πλειοψηφία της προόδου αποκτιέται με την βία. Και όσο για τους συντελεστές πλούτου που έθεσε ο Mike(΄μισό δευτερόλεπτο για πρόσβαση σε ρεύμα) λαμβάνουν υπόψη την μέγιστη δυνατή Δυτική δύναμη κατανάλωσης. Η πλειοψηφία του πλανήτη δεν πρέπει να δουλέψει τόσο λίγο. Διότι ο εργοδότης σου δεν σου δίνει ότι αξίζεις αλλά το ελάχιστο δυνατό που χρειάζεσαι. Και ο Κινέζος εργάτης υπερπαραγωγικός είναι αλλά αμείβεται ψίχουλα. Επαναλαμβάνω δεν έχουμε πρόβλημα παραγωγικότητας αλλά κατανομής.
"Άκρως οργανωμένη ΜΗ ΤΥΧΑΙΑ συλλογή ατόμων". Λατρεύω τα υπαρξιακα simulacra που κρύβουν τέτοιες εκφράσεις, γενικότερα φυσικά. Ώστε έτσι λοιπον, ακόμα ο πολιτισμός μας θεωρεί οτι η τύχη καλη η κακή έχει όριο στην έκταση και την συνθετοτητα της! Το σκεπτικό αυτο μου θυμίζει τα "ερείπια" της Γιοναγκουνι καπου στην Ιαπωνια που ελεγαν οτι καποιος αρχαιος πολιτισμος τα εφτιαξε, αλλοι ομως υποστηριζουν οτι παρα την ασυνηθιστη συνθετοτητα τους ειναι φυσικοι σχηματισμοι που προεκυψαν τυχαια. Ρε παει θα το καψουμε στην σκεψη. Καλό βιντεο.
Φιλε μου πολυ ωραια τα βιντεακια σου, απο τις λιγες καλες σοβαρες προσπαθειες στο ελληνικο youtube. Αλλα διαφωνω καθετα με αυτο που λες οτι εχουμε κανει προοδο μονο και μονο επειδη εχουμε ελευθερο χρονο. Ο λογος που εχουμε ολη αυτη την προοδο σαν ανθρωποτητα ειναι η περιεργεια μας και προφανως η αντιληψη και η εξυπναδα μας. Η περιεργεια ομως ηταν και ειναι ο βασικος λογος που συνεχιζουμε να αναπτυσομαστε ασταματητα
Έχει τοσες αυθαιρεσιες το βιντεο που δεν ξερω απο που να αρχισω. 1) Απο που και ως που πρόοδος=τεχνολογικη εξελιξη= περισσοτερος ελευθερος χρονος. Αρα οι πλουσιοι που θεωρητικα μπορουν να παρατησουν οτι κανουν και να εχουν απλετο ελεύθερο χρόνο ειναι πιο προηγμενοι?Γιατι οι περισσοτεροι συνεχιζουν να δουλευουν τοτε? Και γιατι πολλοι ανθρωποι που σταματανε να ειναι παραγωγικοι για μεγαλο διαστημα τρελαίνονται? Αυτος που εχει απλετο ελευθερο χρονο και το μονο που κανει ειναι να καιγεται στο wow εκφραζει τη προοδο και ενας αλλος που εχει περιορισμενο και βοηθαει την κοινωνια οχι? Η εργασία,παραγωγη δεν εχει καμια αξια σε μια ανθρωπινη ζωη? Εστω οτι μιλας καθαρα κοινωνικα. Δηλαδη για τον συνολικο ελευθερο χρονο μιας κοινωνιας.Δηλωνεις εδω, οτι αυτος καθορίζεται πλήρως απο την προοδο (τεχνολογικη εξελιξη). Οι εργασιακες συνθηκες δεν μετρανε? Τον ιδιο ελευθερο χρονο εχουν οι Ελληνες τωρα, εν καιρω κρισης και τον ιδιο πριν 20 χρονια? Ή μηπως οχι? Γιατι σιγουρα, τεχνολογικά, πιο εξελιγμενοι ειμαστε. 2) "Εξετάζουμε την ανθρωπινη ιστορια μακροσκοπικα, σαν ενα φυσικο φαινομενο.Η ανθρωπινη ιστορια ειναι γεματη θανατο, μιζερια και εξαθλιωση για τον ιδιο λογο που η των ιστορια των ελαφιων ειναι γεματη θανατο,μιζερια και εξαθλιωση." Σοβαρα τωρα? Η ανθρωποτητα εχει υπερνικησει εδω και πολλους αιωνες την "αντίσταση του δευτερου θερμοδυναμικου νομου" και το δηθεν προβλημα της προοδου που αναφερεις. Εξετάζοντας το καθαρα τεχνολογικά, οπως κανεις, η ανθρωποτητα εχει την δυνατότητα να τραφει και να χαρισει στον εαυτο της απλετο ελεύθερο χρονο, εδω και εκατονταδες χρονια. Οι κοινωνικες σχεσεις, το οικονομικο κατεστημενο, η ανατροφη ή η φυση του ανθρωπου ειναι λιγοι απ τους πολλους παραγοντες που επηρεάζουν την ανισορροπια στον "διαμοιρασμο της προοδου" σε ολους. 3) Υστερα, με αυταρεσκο υφος, δηλωνεις μια για παντα, οτι η προοδος ειναι αντικεμενικη και το ενα και μοναδικό αγαθο που λύνει το προβλημα μας, ως το πιο αντιπροσωπευτικο αγαθο για την μετρηση της, ειναι το κοστος ευκαριας του τεχνητου φωτος. Ειλικρινα χρειαζεται να αναλυσω οτι αυτο ειναι μπουρδα? Εκπαιδευση, υγεία, ευτυχια κλπ. = Καποιοι απο τους πολλους παραγοντες που μπορουν να χρησιμοποιηθουν για να μετρησουν την προοδο μιας χωρας. Αλλα εσυ λες οχι, αν μια χωρα εχει χαμηλοτερο κοστος παραγωγης τεχνητου φωτος τοτε παρουσιαζει μεγαλυτερη προοδο απο τις υπόλοιπες.Οκ... Ακομα και αν αγνοησουμε την φανερη υποκειμενικοτητα της προοδου, και το αντιμετωπισουμε καθαρα τεχνοκρατικα οπως εσύ, απο που και ως που το κοστος ευκαριας του τεχνητου φωτος ειναι το καταλληλο αγαθο να την μετρησει; Τι θα ελεγες πχ. για μια χωρα που εχει μειωσει το κοστος τεχνητου φωτος και έχει αυξησει κατα πολυ το κοστος πανομοιοτυπων, απαιραιτητων φαρμακων των διαβητικων, στην διαρκεια μερικων ετων? Παρουσιαζει προοδο? Πολλα προβληματα απο τα παραπανω θα λυνονταν αν μιλαγες για καθαρα οικονομικη προοδο, αλλα εσκεμμενα εχεις περιπλεξει τις δυο τελειως διαφορετικες εννοιες ειτε για να προκαλεσεις ειτε γιατι εχεις μπερδευτει τοσο πολυ στην προσπαθεια σου να εκφρασεις καθε τι με την πανακεια της δηθεν επιστημονικης τεκμηριωσης που κρυβεσαι πισω απο αυτην για να μην παραδεχτεις οτι καποια ζητηματα δεν λυνονται μονο μεσω αυτης γιατι πολυ απλα ειναι πιο περιπλοκα.
Δες τον Στίβεν πινκερ μαλακά ζώο μπονομπο που πολλούς αιώνες μπορούσαμε να είχαμε μηδένικη φτώχεια όταν μόλις το δεύτερο μισό του 20αι.καταγράψαμε το dna τις τελευταίες δεκαετίες του 19αι. Επιβεβαιώσαμε τα μικρόβια πολύ πρόσφατα έγιναν οι μεγάλες επαναστάσεις του υπολογιστή και τώρα ξεκινά του διαδικτύου όλων των πραγμάτωνantikleidi.com/2019/01/08/steven_pinker_is_the_world_getting_better_or_worse/
Χρήστος Παράσχος Τι να πρωτοσχολιασω? Οτι πρωτα πρεπει να μαθεις γραφη για να επιχειρηματολογησεις? (Ξερεις κομματα, τελειες, ολοκληρες λέξεις κλπ. τουλαχιστον για να γινεσαι κατανοητος). Οτι ειρωνικα ξεκινας με υποτιμητικες λεξεις το ακαταλαβιστικο λογιδριο σου, και περιμένεις να γινει σοβαρος διαλογος? Ή οτι οτι μου εγραψες ειναι τελειως ασχετο(αστοχο) με αυτα που λεω? Μου παρεθεσες καποιες ανακαλυψεις των τελευταιων αιωνων και τι εγινε? Ουτε που αγγιξες το θεμα που εθεσα. Οπως ειπα αμα επαιρνες τον πλουτο ολων των ανθρωπων, τον διαιρουσες με τον αριθμο των ανθρωπων και υστερα τους μοιραζες ισοποσα τον πλουτο , δεν θα υπαρχαν φτωχοι εδω και πολλες εκαντονταετιες. Αυτο φυσικα δεν καταργει οτι η ποιοτητα ζωης του μεσου ανθρωπου αυξανεται σταδιακα, αλλα σιγουρα καταργει το επιχείρημα οτι η εξαθλιωση, η μιζερια και η φτωχια του ανθρωπινου ειδους, εδω και πολλα χρονια και ολα και περισσοτερο με τον χρονο ( αν οχι ηδη εξ ολοκληρου) υφισταται για τελειως διαφορετικους λογους απο την μιζερια την εξαθλιωση, και την φτωχια του ελαφιου.
@@johnman9386 Κοιτα John. Δεν ειναι οτι κι εσυ εισαι καποιο προπυργιο της ευγενειας και του αψεγαδιαστου ντιμπεϊτ. Ακολουθει ενα ποτ πουρι απο τα 2 σχολια σου: - "Αρα οι πλουσιοι που θεωρητικα μπορουν να παρατησουν οτι κανουν και να εχουν απλετο ελεύθερο χρόνο ειναι πιο προηγμενοι?" Παρερμηνευεις τα λογια μου και υπονοεις οτι λεω κατι υπερβολικο ενω ξεκαθαρα δεν λεω αυτο. Απλα ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ να λεω αυτο, γιατι μια υπερβολικη αποψη καταρριπτεται πιο ευκολα. - "Γιατι οι περισσοτεροι συνεχιζουν να δουλευουν τοτε?" Στα καπακια, υποθετεις οτι ΟΝΤΩΣ αυτο λεω, και πετας αλλες 2-3 follow up ερωτησεις που απαιτουν πρωτα να υπερασπιστω την αποψη μου για την πρωτη. Πραγμα που προφανως δε μπορω να κανω σε σχολιο. Ειναι σαν τον τυπο που απλα φωναζει, δεν ακουει, και απλα περιμενειτη σειρα του να μιλησει. Σε γραπτη μορφη. - "Σοβαρα τωρα?" Ναι μαν μου. Σοβαρα. Αν θελεις να απαντησεις με επιχειρηματα, απλα απαντα. Δε χρειαζεται να το στρωνεις πρωτα. Να προδιαθετεις τον αναγνωστη αρνητικα απεναντι μου με μια "ψευτικη" δηλωση δυσπιστιας για αυτα που λεω. Οποτε για να το επαναλαβω, ναι. Σοβαρα. Κι ομως, οι αποψεις μου δεν ειναι αστειες. Για φαντασου. - "Ειλικρινα χρειαζεται να αναλυσω οτι αυτο ειναι μπουρδα?" Βλεπεις, Χρηστο Παρασχο; ΑΥΤΗ ειναι η "γραφη που πρεπει να μαθεις για να επιχειρηματολογεις" Κουλαρε την πετσα σου Γιαννη. Δεν σχολιαζεις ΜΠΡΑΦ. Σχολιαζεις What the Fact. Δες ποσο ηρεμα μιλαω ΕΓΩ στο βιντεο και δωσε αυτο καλυτερα για παραδειγμα στον Χρηστο, και τον καθε Χρηστο που θα κανεις "συζητηση" στη ζωη σου. Αν συνεχιζεις να εκφραζεσαι ετσι και να εισαι και σε πληρη αγνοια οτι το κανεις (σε σημειο που να νομιζεις οτι μπορεις να δωσεις και ΜΑΘΗΜΑΤΑ! Δηλαδη wow. Πραγματικα.) μην απορεις αν σου απανταει επιθετικα ο κοσμος. Εσυ το ξεκινας. Απλα δεν το παιρνεις χαμπαρι.
Mikeius Official Ομολογω οτι ημουνα λιγο φορτισμενος γιατί γενικα μου αρεσουν αυτα τα βίντεο, αλλα με φορτισε οτι αποψεις πανω σε συνθετα θεματα να πασαρονται ως αντικειμενικα και περαν πασης αμφιβολιας, σωστες. Ιδιως οταν εμμεσα προμοταρουν συγκεκριμενες αντζεντες.(χωρις την πρόθεση του δημιουργου πιστευω) Αντζεντες του στυλ: "Ειμαστε καλυτερα απο ποτε, πες ευχαριστώ στον καπιταλισμο. Και μονο που γραφεις σχολιακια στο youtube το οφειλεις σε αυτον." "Η τεχνολογικη προοδος ειναι το Α και το Ω και οτιδηποτε αντιτιθεται σε αυτην πρεπει να καταστραφει." Για την δομη της επιχειρηματολογιας μου, αυτη καθ' αυτη επιτρεψε μου να διαφωνησω. Στην αρχη αναλυω την αποψη: Οτι τεχνολογικη αναπτυξη=περισσοτερος ελευθερος χρονος= πρόοδος" μικροοικονομικα, και υστερα μακροοικονομικα. Και στις δυο περιπτωσεις δεν στεκει. Ο πλουσιος ειναι το μικροοικονομικο παραδειγμα και ειναι υπερβολικο χαριν ευκολιας .Μπορεις να παρεις λιγοτερα ακραια παραδειγματα απο την δικη σου καθημερινότητα και να δεις οτι ουτε εκει βγαζει νοημα κατι τετοιο. Οι follow up ερωτησεις εχουν ως αρχικη υποθεση οτι το εννοείς έτσι. Μετα παιρνω την περιπτωση που εννουσες κατι αλλο.(μακροοοκονομικα)
Εγώ σου είπα πως αρκετά πράγματα που. Βοηθούν τους φτωχούς δεν φτιάχτηκαν τον 19αι. Αλλά μόλις το δεύτερο μισό του 20αι. Π.χ τα σύγχρονα εμβόλια πού κανένα δεν έχει ηλικία πάνω από 50 ετών , επίσης οι υποδομές που είχαμε και έχουμε δεν είναι πλέον ανταγωνιστικές , ο πρώτος εμπορικός υπολογιστής βγήκε το 1976 και το ίντερνετ έγινε εμπορικό στα μέσα του 90 , επίσης γεννήθηκαν νέες ασθενείς όπως ο έμπολα και ο ζικαwww.who.int/news-room/fact-sheets/detail/zika-virus Όσο αφορά την εκπαίδευση τα παιδιά είναι πολλά και για να τους εκπαιδεύσουμε όλους άμεσα με δασκάλους για αυτό δημιουργούνται διαδικτυακές πλατφόρμες εκπαίδευσης με πιο γνωστή στα αγγλικά την khan academy που δημιουργήθηκε το 2008 en.m.wikipedia.org/wiki/Khan_Academy . Τέλος πάντων το μύνημα πού ήθελα να περάσω είναι πως πολλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τους φτωχούς δεν έχουν ηλικία 50 ετών επίσης για νά τους βοηθήσουμε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και νέους παίκτες όπως κλιματική αλλαγή απόβλητα νέες ασθένειες αλλαγή διατροφής (σε κρέας που για να παραχθεί ξοδεύει γη νερό και μας δίνει μεθάνιο αέριο του θερμοκηπίου) γενικά δεν υπάρχει κάποιο θαύμα που να κάνει φτωχούς από την μια μέρα στην άλλη πλουσιους αλλά έχουμε καταφέρει να ρίξουμε τους φτωχούς που έχουν κάτω από 1,50$ σε λιγότερο από το 10% του ανθρώπινου πληθυσμού για 1η φορά στην ιστορία (our world in data)
Μιχάλη, η εργασιακή θεωρία της αξίας (labor theory of Value) θεωρείται ξεπερασμένη εδώ και 120 χρόνια. Αν εννοείς αυτό που πίστευε ο Αριστοτέλης, ο David Ricardo, ο Adam Smith και ο Μαρξ σφαλείς... αν δεν εννοείς αυτό, τι να πω, πρόσεχε λίγο περισσότερο με τους όρους που χρησιμοποιείς..
Απορια: στην λαμπα του σημερα εχει υπολογιστει το κοστος πχ του πορτατιφ που θα μπει η λαμπα και το ποσό ρευματος που θα καταναλωσεις; γιατι στην περιπτωση του λυχναριου και του κεριου ειναι αυτονομα, δεν ηθελες κατι αλλο για να τα χρησιμοποιησεις.
Είναι μια πολύ δυτικοτροπη οπτική αυτή, όσον αφορά την αναλογία προόδου-ωρων τεχνητού φωτός και αγνοεί κάθε είδος δουλειάς και επιστημονικής μελέτης ανθρωπολόγων την τελευταία τριανταετια
Ερώτηση κρίσεως: 1 ώρα εργασίας τι οικονομική απόδοση έχει; Είναι σταθερά, με την οποία υπολογίζουμε το κόστος, σε μονάδα του χρόνου εργασίας, της αξίας των αγαθών; Φίλε Μιχάλη, you made your point, but... πολύ απλούστευση ρε παιδί μου. Keep up the good work, and make it better. (Φαντάζομαι από κάποια πηγή τα βρήκες αυτά. Volton maybe?. Οπότε το σχόλιο και η απορία απευθύνεται εκεί).
Η πρόοδος δεν έχει να κάνει με το πόσο μπροστά έχει πάει η επιστήμη, η ιατρική , ή η τεχνολογία, αλλά αν έχουν πρόσβαση όλοι σε αυτό... Στα αρχιδια μου αν έχω ίντερνετ, όταν άνθρωποι πεθαίνουν σε παγκάκια... Γι'αυτό και φταίει ο καπιταλισμος!
Ολοι εχουν προσβαση στην τεχνολογια και επηρεαζει τις ζωες ολων σταματα να είσαι αχαρηστος επειδη δεν ξερεις τις δυσκολιες του παρελθοντος. Προφανως και θα υπάρχουν παντα προβληματα η διαφορα ειναι πως τωρα το προβλημα σου ειναι να ξεπληρωσεις μια πολυτέλεια ενω πριν 100 χρονια ηταν να περασεις τη βδομαδα χορτατος.
@@ΝικόλαςΚαστρινάκης-γ6κ δεν είναι τόσο απλό και προφανώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση.. βγες λίγο απτό καβούκι σου και δες τον κόσμο.. εγώ που σκέφτομαι αν θα βγω για έναν καφέ γιατί δεν ξέρω αν θα μου φτάσουν στο τέλος του μήνα, είμαι προνομιούχος ναι το ξέρω... Δεν είναι όμως όλοι όπως εγώ και πόσο μαλλον άνθρωποι που ζουν σε τριτοκοσμικές χώρες ή και όπως θα λέγαμε ο"τέταρτος κόσμος" δηλαδή οι άστεγοι στις μεγαλουπόλεις και πίστεψε με είναι εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο τέτοιοι... Επίσης το ότι ζω καλύτερα από τον παππού μου είναι σχετικό... Ναι μεν έχω πρόσβαση σε πολύ περισσότερα πράγματα , όμως δεν αναιρεί και το γεγονός ότι υπάρχουν και περισσοτερες ανάγκες πλέον και άρα περισσότερες απαιτήσεις, άρα αναλογικά αν το πάρεις , ίσως να ζεις και λίγο χειρότερα... Εσύ μπορεί όχι αλλά μην κρίνεις βάση του εαυτού σου
Δεν είναι δημόσια υπηρεσία για αυτό κάντε την ιδιωτικήwww.kathimerini.gr/1009284/article/oikonomia/epixeirhseis/oi-peiramatismoi-kostisan-1-dis-sth-deh
Ομως εαν συγκρινεις ποσες ωρες 8ελουμε σημερα να αποπληρωσουμε το σπιτι που ζουμε ή το αμαξι μας με βαση τα αρχαια χρονια τοτε η προοδος μας ειναι -50000%
νευρακια νευρακια? Αυτα παθαίνουν οι θεωρίες του κωλου....μάθε να αναρωτιέσαι για αυτά που σου λένε παρα να τα τρως επειδή δεν έχεις κρίση.. απο όπου κ αν προέρχονται
@@mariomario8506 Μπα απλά οταν μιλαω σε πιθηκια χρησιμοποιω τη γλωσσα τους. Καθε λςξη που ειπες ειναι τοσο λαθος που θα ηθελα 1000 λέξεις να σου εξηγήσω ποσο μαλακια είναι αλλα το προβλημα μ πιονπολυ ςιναι το ποσο ψαγμενος το παιζεις. Τι να κανουμε ομως ignorance is bliss
Η ιστορία του κόσμου μας δεν είναι σαν μια σκάλα που κάθε φορά από εποχή σε εποχή οι άνθρωποι προοδεύουν ανεβαίνουν δηλαδή ένα σκαλοπάτι. Θα λέγαμε ότι μοιάζει περισσότερο με γραμμή ζωής δηλαδή κάτι που μετακινείται συνεχώς πάνω και κάτω. Επιπλέον πάντα υπάρχει εξέλιξη ποτε κατι καινούργιο. Μάλιστα η βιομηχανική επανάσταση είναι η εποχή όπου οι επιστήμονες εργάζονταν για να βελτιώσουν τις ιδέες που προϋπήρχαν εξοικονομώντας πάντα χρόνο.
Ωραίος, απλά να πω ότι στο "πρώτα μάσα και μετά ηθική" διαφωνώ, εκτός αν προσθέσεις "για ποιον". Και ακριβώς όπως τοποθετήθηκε στο βίντεο: μέρος της προόδου, τόσο σημαντικό όσο και το καθαρά ενεργειακό, είναι η πρόσβαση, όχι από άποψη πόρων, αλλά καθαρά ηθικά. Δηλαδή, ξέχνα το χρήμα, η όποια "αγορά" που είναι "ανοιχτή" σε όλους είναι πρόοδος σε σχέση με, π.χ., τις κάστες, τόσο σημαντική πρόοδος, όσο και το πέρασμα από το κερί στη λάμπα. Φυσικά, όταν γίνει "ηθικά" βιώσιμο, θα αποτελέσει πρόοδο το πέρασμα σε μια "κολλεκτίβα". Και φυσικά η τεχνολογία φέρνει σε μεγάλο βαθμό και αυτήν την πρόοδο, αλλά διαφέρει από το ενεργειακό πρότυπο.
Συμφωνώ με το βίντεο, αλλά υπάρχει και η έξτρα ερώτηση πρόοδο για ποιόν? Ο καταμερισμός της εργασίας μας δείνει αυτό τον ελεύθερο χρόνο στη Δύση κάνοντάς το outsourcing σε αναπτυσόμενες χώρες. Τα ρούχα που φοράμε ή τα iphone που χρησιμοποιούμε έχουν το κόστος που έχουν χάρη στο (πάμ)φτηνο κόστος εργασίας αναπτυσόμενων χωρών Αφρικής και Ασίας. Απλά θα ήθελα να μή πέφτουμε στη παγίδα ότι ό,τι ισχύει στη Δύση ισχύει και παντού. Πρόοδος σίγουρα υπάρχει και μπορεί να μετρηθεί βάζοντας όσους παράγοντες θες στην εξίσωση, άλλα η παγκόσμια κατανομή των οφελών της είναι άνιση.
Το κοστος εργασιας των αναπτυσσομενων χωρων μας ΦΑΙΝΕΤΑΙ παμφθηνο γιατι ειμαστε Δυτικοι μεσοαστοι. Μια διαφορα μισθου απο 1 δολαριο σε 10 δολαρια μας φαινεται ψιχουλα. Αλλα στις ντοπιες οικονομιες ειναι αρκετη να σε ανεβασει κοινωνικη ταξη. Γκουγκλαρε να δεις πως ηταν πριν απο 60 χρονια η Μαλαισια, η Ταιβαν, η ΣριΛανκα, η Ινδια, η Κινα, οι Φιλιππινες και η Νοτια Κορεα. Τα εργοστασια ειναι που τους εβγαλαν απο την αρχικη εξαθλιωση. Και τωρα εχει σειρα η Αφρικη. Απλα θελει χρονο. Δυο με τρεις γενιες. Οι παπουδες ηταν ανθρακορυχοι, οι πατεραδες ειναι εργατες και τα παιδια θα γινουν λογιστες και μανατζερ. Παντα ετσι παει.
Και σε αυτό έχεις δίκιο, το λεγόμενο θαύμα των Ασιατικών Τίγρών, και ναι σε σχετικες τιμές έχουμε πλέον μια παγκόσμια μεσαία τάξη, δε διαφωνώ. Απλά στο πέρασμα αυτής της μετάβασης από υποαναπτυκτες οικονομίες σε εκβιομηχανισμένες και μετέπειτα σε υπηρεσιακές και καταναλωτικές, η παραγωγή βασίζεται στο να προσελκύεις μεταποιητικές βιομηχανίες που έχουν αναγκη ανειδίκευτο και φτηνό εργατικό δυναμικό, ώστε όπως είπες σε 2-3 γενίες να γίνει αναβάθμιση μέσω των κεφαλαίων σε ξένο νόμισμα που θα αντληθεί από την ανταγωνιστηκότητα των εξαγωγών τους. Το ζήτημα όμως για μένα είναι οτι στη διαδικασία αυτής της μεταμόρφωσης, υπάρχει αυτό που λέμε "race to the bottom" όσον αφορά τους μισθούς και ό,τι περιβαλλοντικά και κοινωνικά regulations, με αποτέλεσμα να χεις φαινόμενα όπως παιδική εργασία και μόλυνση του περιβάλλοντος. Θα μου πεις όμως ποιά είναι η εναλλακτική τους? Απόλυτη φτώχεια και πείνα ή δωδεκάωρα (στη καλύτερη) και κάποιο βιοτικό επίπεδο? Σε αυτό δεν έχω απάντηση και όπως είπε τύπισσα η Joan Robinson : “The misery of being exploited by capitalists is nothing compared to the misery of not being exploited at all.” Απλά λέω ότι δεν είναι όλα ρόδινα όχι οτι αμφισβητώ τη πρόοδο. Να δούμε αν η αυτοματοποίηση μας τα λύσει αυτά τα θέματα...
Το σημερινό What the Fact εμπνεύστηκε εν μέρει απο το καταπληκτικό βιβλίο:
William Nordhaus - Macroeconomics
Μπορείτε να το αποκτήσετε εντελώς δωρεάν σε μορφή audiobook, όπως και πολλά ακόμα φοβερά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης από το link της περιγραφης.
Παλι καλα που τονισα οτι το βιντεο εχει να κανει με ΜΑΚΡΟσκοπικη μελετη πολιτικης οικονομιας. Και γλιτωσαμε απο ηλιθιες αντικρουσεις του τυπου "ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΧΘΕΣ ΕΙΔΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΝΑΝ ΑΣΤΕΓΟ, ΑΡΑ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ"
Oh wait.
Κάνεις ποτέ δεν είπε ότι δεν υπάρχει μακροσκοπικά μιλώντας τεχνολογική πρόοδος. Ο ορισμός του straw man argument. Ή αν είμαι καλουλης μαζί σας καπιτιλαστικα γουρουνάκια ο ορισμός της παρεξήγησης των επιχειρημάτων της άλλης μεριάς.
@@nothomonotsapienswow Έχουν κάνει επιστήμη αυτοί οι τύποι τα strawman arguments. Ο Γκέμπελς θα ήταν περήφανος...
Σωστά γιατί ο άστεγος είναι μια ξεχασμένη μονάδα στο περιθώριο της ιστορίας κι όχι ο μίσος πλανήτης που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας...
@@gate06 το γεγονός ότι κάποιος άστεγος έφταιξε ο ίδιος που έμεινε άστεγος (πχ άσκοπα δάνεια και δαπάνες, χαμένη περιουσία στον τζόγο, άρνηση για προσπάθεια και δουλειά, μπλέξιμο με υπόκοσμο και ναρκωτικά) δεν περνά απ' το μυαλό κανενός; Ξέρω περιπτώσεις κοντινών μου που "τα θέλαν και τα παθαν"...
@@gate06 Αν συμβουλευτείς στατιστικές...
Mikeius αιμοσταγη καπιταλιστή και ταυτόχρονα αναρχοαπλυτε φαντασμενε, είσαι μία απίστευτη πηγή στοχασμού και σκέψης. Μετά από σχεδόν κάθε επεισόδιο αναθεωρω τις απόψεις μου. Ελπίζω να συνειδητοποιείς πόσο σημαντικό έργο παράγεις. Keep going !!!
Ω Ιερες πεμπτες σας ευχαριστουμε σας προσφερουμε θυσια με δωρεαν like και sub στον αποστολο μακιους
Μαϊκιους ρε μαλακα. Για τον Θεό κοντεύει δεκαετία
@@thomask2133 Πόσο ισχύει. Από εκεί που διαβάζαμε τα άρθρα του σε blog, στον σκεπτικό κάφρο, στο Μπραφ και τώρα πια wtf. Μιλώντας για πρόοδο.😁
@@thomask2133 φιλε μικέους οπως στο ουκ αν λαβοις παρα του μη εχοντος
@@ΑθανάσιοςΡαφαήλΜπαλτάς ΑΓΟΡΙΝΑ Μ ΤΙ Μ ΘΎΜΙΣΕΣ. ΠΑΩ ΓΙΑ ΜΑΡΑΘΏΝΙΟ*ομάδα βίας ήταν μπρο*
Κι από μουσική πλευρά βγάζει νόημα
Δηλαδή Εγώ που Ξυπνάω τρώω και κοιμάμαι Είμαι Ελάφι ?
Για ταρανδος μου ακουγεσαι😂
Όχι. Το ελάφι κάνει αυτά που είναι προορισμένο ν κάνει. Εσύ είσαι άνθρωπος που κάνει ζωή ελαφιού, κοινώς παράσιτο 😂
@@allikitos savage af
Κουραδομηχανή είσαι..
Όχι...μαλακας εισαι
Φιλε κανεις εξαιρετικο εργο. Εισαι μια απο τις οασεις του διαδικτυου. Συνεχισε ετσι
ΕΙΣΑΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ....
@@ΚώσταςΠ-κ1ω έξυπνη απάντηση εάν κρίνω από τα κεφάλαια γράμματα 💩
Αυτό το βίντεο είναι ο λόγος που είχα πολλά να γράψω στις πανελλήνιες Ευχαριστωω mike!!!!!!
Λατρεύω τα what the fact υπέροχοι σειρά ενημερώνομαστε μαθαίνουμε ότι καλύτερο ένα καλό σχολείο-φροντιστήριο 👏🏻👌🏻
Mikekakius σε κάθε What the Fact σκέφτομαι πως είσαι ο καταλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη εκπομπή! Μπράβο!
Όπως πάντα, καταπληκτικό, περιεκτικό και κατανοητό. Συνέχισε ακάθεκτος να μας προσφέρεις απλουστευμένα την ειδικευμένη γνώση.
Έχω παρατηρήσει ότι έχετε κάνει ζουμ και δεν φαίνονται όλοι οι επιστήμονες. Παρακαλώ φτιάξτε το γιατί μου φέρνει φαγούρα, με αρρωσταίνει
Συμφωνώ με πιάνει φαγούρα παντού 😂😩
Σας ευχαριστούμε που μας φτιάχνετε τις πέμπτες με την δουλεια σας! Συνεχίστε ετσι!
Για αυτό ο μαικιους κάνει πλέον επεισόδιο κάθε 2 βδομάδες. Προοδευσαμε και πλέον έχουμε περισσότερο χρόνο να περιμένουμε καινούργιο βίντεο.
Καταπληκτικός όπως πάντα και μου αρέσει πάρα πολύ πώς νωερά συνδέεται μια χρονοεξαρτώμενη διαδικασία όπως η φθορά με τον ελεύθερο χρόνο του ατόμου.
Μπράβο!!!
φανταζομαι ποσο χρονο θελεις στο edit, στα λογια κτλπ... πραγματικα μπραβο!!!! εισαι αξιος!!
Kalos kalos
😂😂
Το καλύτερο καναλι με τα καλύτερα video ever!!!!
Η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι τα 7 λεπτά wtf? περιλαμβάνουν πιο πολύ γνώση από όλη την ελληνική τηλεόραση μαζί.
Σιγά τη γνώση που παρέχει η ελληνική τηλεόραση...
Τι λέτε ρε αχάριστοι ξέρετε τι ηθικές αξίες παραδίδει το Power Of Love??????!?
Εξαρτάται τι βλέπεις.Υπάρχουν και καλα ντοκιμαντερ στο rik και ert3
Που τα πετυχαίνεις μια στις 100. Αν θες να δεις καλά ντοκιμαντέρ, υπάρχει netflix, ξένη τηλεόραση ή ακόμα και google..
@@NIKOS_GEROSIDERIS Την επόμενη φορά που θα δεις τέτοια ντοκιμαντέρ θέλω να παρατηρήσεις τον τόνο της φωνής αυτού που μιλάει.Η μάλλον όχι όχι λάθος.Θελω να βάλεις τον ήχο στο 100 και την ταχύτητα αναπαραγωγής στο 0.25.Θα παρατηρήσεις μια φωνουλα που λέει"ΒΑΡΓΙΕΜΑΙ"
Μπράβο Μιχάλη. Τέλειος ορθολογισμός...
"να λιώνεις στο Warcraft" ταυτίστηκα 2 δευτερόλεπτα πριν το πεις
Εισαι τ-αυτιστικός...
@xristos δεν προλαβαίνω έχω raid 😇
Pause το βιντεάκι, αναζήτηση στα σχόλια για Warcraft related comment, like. Continue.
Τωρα σκοτωνω κατι hordaκια
Το μισό δευτερόλεπτο είναι με τιμές voltron ή ΔΕΗ?
Mikeius , το σημερινό σου επεισόδιο είχε το καλύτερα δομημένο σενάριο ever. . Εξέθεσες ισχυρισμό, ανέπτυξες συλλογιστική και επιχειρήματα και απέδειξες αρχικό ισχυρισμό. Συγχαρητήρια για το επεισόδιο
Ίσως και το καλύτερο μέχρι τώρα!!
5:07 "τενητό"
Ωχ😂
ευτυχώς που υπάρχει κι άλλος...έψαχνα τα σχόλια να δω αν παρατήρησε κι άλλος το "τενητο" 🤣🤣
Εγώ τεχνιτό ακούω.
@@dendion711 διάβασε
Mikeius γούσταρα τη δουλειά που είχες κάνει παλιότερα αλλά με το what the fact κέρδισες και τον σεβασμό μου σαν άνθρωπος. Είσαι ένας σύγχρονος Προμηθέας της γνώσης!
ΑΧΑΑΧΑΧΑΧ ΚΑΙ Ο ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΔΛΔ ?
@@ΚώσταςΠ-κ1ω τον λιακοπουλο Άστον να ψάχνει τα νεφελιμ
Κατά την άποψη μου ένας αποτελεσματικότερος τρόπος μέτρησης της προόδου έγκειται στην μέτρηση του ποσοστού πρόσβασης του ατόμου στα προσφερόμενα αγαθά και πόρους στην εκάστοτε εποχή....από αυτήν την άποψη δεν έχει σημασία αν οι τεχνολογικές εξελίξεις παράγουν περισσότερες διευκολύνσεις και πολυτέλειες εφόσον το ποσοστό πρόσβασης σε αυτές είναι χαμηλότερο για το μέσο άτομο από άλλη εποχή....έτσι πρόοδος συνίσταται μονάχα στην αύξηση του ποσοστού πρόσβασης......προφανώς εδώ μιλάμε για μια γενική εννοιολόγηση της προόδου...πιο σωστό θα ήταν ίσως να διακρίνουμε σε διάφορετικά είδη προόδου όπως τεχνολογική, οικονομική, καλλιτεχνική κτλ και να εκφέρουμε γνώμη για το κάθε είδος ξεχωριστά στην εκάστοτε χρονική περίοδο υπό εξέταση....
Πολύ σωστό σχόλιο
Ξεκάθαρα το καλύτερο επεισόδιο. Σαρώνεις, Μάικιους!
Ένα βίντεο κατά της νεοελληνικής αχαριστίας!
Ειναι παγκοσμιο φαινομενο φιλε
@@NIKOS_GEROSIDERIS χμ σίγουρα. Φαντάζομαι σε κάθε πολιτισμό με διαφορετική μορφή...
@@speechLabEdu σε αυτο συμφωνώ
Γενικα παψτε για οτιδηποτε να λετε σε ολα τα θεματα ο "Ελληναρας" ο ετσι...δεν ειναι μονο εδω το κακο παντου εχει σε ολα τα κρατη τους ιδιους μαλακες
Πιθανόν και η ίδια η πρόοδος να ενισχύεται, μεταξύ άλλων, και από την αχαριστία των ανθρώπων του εκάστοτε εξελικτικού σταδίου της ανθρωπότητας. (Συνεπώς η αχαριστία, όπως και η πρόοδος προφανέστατα, είναι γεγονός αυτοτροφοδοτούμενο.) Σκεφτείτε το...
το πιο τραγικό βίντεο που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Το παιδάκι έχει κολλήσει στη μεταπολεμική εποχη, δεν αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η υλική πρόοδος
WARCRAFT CLASSIC ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ. WOOO!
Εξαιρετικό! Εύγε!
Εγώ διαφημίσεις; Εγώ!!! Ο Μικαιεύς! Που ένα χρόνο τώρα κάνω κουρέλι το δυτικό καπιταλισμό και ό,τι αυτός εκπροσωπεί
@Jddel Ddel σωστός
@Jddel Ddel μαλακα, είναι quote από το μπραφ, ένα απλό reference για πλάκα έκανε ο άνθρωπος, ήμαρτον
Λάθος comment section
''Ο τζιβάτος κράζει εμάς τις βρώμικες πόρνες του καπιταλισμού που πίνουμε τον καφέ μας σε γυάλινο ποτήρι'' ,''Μπόλεκ και Λόλεκ,ένα απαράδεκτο Σοβιετικό χυσαμόλι''. 😂
ΧΑΧΑΧΧΑΧΑ
Μαικιους μπραβο πραγματικα. Αψογο.
ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑ (PROFESSOR 2017-18)
Χαχχαχαχαχ
Time is fucking money in this heist. :D
@@ΔημήτρηςΛάππας-θ7η Άκη μην βρίζεις
@@therealsomeone2353 Ετσι είναι η ατάκα στην σειρά φίλε σόρυ άμα σε πείραξε
Εξαιρετίque επεισόδιο ξανά Μιχάλη! Σίγουρα είμαστε έρμαια της Εντροπίας, αλλά δεν παύουμε να αντιμαχόμαστε αυτήν για να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να αξιοποιήσουμε τα όντως σημαντικά πράγματα στην μικρή ζωή μας...;)
Ακούω την άποψη σου την σέβομαι σε κάθε βίντεο αλλά έχω πολλές διαφορές οι οποίες δεν συζητούνται απλά στα σχόλια...αλλά πολλές φορές ενω δείχνεις το επίπεδο γνώσεων σου κλπ υπάρχουν φορές όπου η γνώση σου είναι αποσπασματική αλλά την θεωρείς πολυ σπουδαία...η φράση του διαλεκτικού (και μαρξιστή) Μπρεχτ (πρώτα μάσα μετά ηθική) ήταν σατιρική φράση που τραγουδούσαν σε έργο του οι μικροαστοί Γερμανοί του πολέμου...με λίγα λόγια ΗΤΑΝ ΕΙΡΩΝΕΙΑ. Επειδή έχεις επιρροή καλό είναι να κοιτάς δύο τρεις φορές κάθε πράγμα που λες και να μην χρησιμοποιείς τσιτατες βαρυγδουπες εκφράσεις που αποπροσανατολίζουν
Το ότι αυτή η φράση λέγεται από μικροαστούς Γερμανούς δε σημαίνει ότι ο Μπρεχτ τη διατύπωσε ειρωνικά. Παίζει και αυτό, αν θέλουμε να σκεφτόμαστε λίγο πιο ανοιχτά.
@@ElenaSpanou Άμα διαβάσεις το έργο του για αυτόν ακριβώς το λόγο την χρησιμοποίησε, για να σατυρισει τον ψευτοπασιφισμο των αστων μετά την καταστροφή του α' Παγκοσμίου πολέμου. Άλλωστε ο άνθρωπος ήταν κομμουνιστής, δε γίνεται να αποσπαμε κάποια λόγια και να παραχαρασσουμε το νόημα που τους έδωσε μόνο και μόνο για να το δούμε "ανοικτά". Δε γίνεται ένας τέτοιος καλλιτέχνης να πιστεύει κάτι τόσο εντελώς διαφορετικό από την ιδεολογία του.
@@gate06 Αν δεν κάνω λάθος, η συγκεκριμένη φράση είναι από την όπερα της πεντάρας και δεν τραγουδιέται από μικροαστούς αλλά από απατεώνες κ μαφιόζους.
Το ζητημα της ηθικής ωστόσο, δεν απασχόλησε τον Μπρεχτ ξεκομμένα κ ρομαντικά όπως συνήθως νομίζουμε. Αυτό με το οποίο καταπιάστηκε, ακριβώς λόγω του διαλεκτικού υλισμού κ, κατά συνέπεια, της μαρξιστικής προσέγγισης του, ήταν η έννοια της "ηθικής" μέσα σε μια καπιταλιστική κοινωνία. Για την οποία ηθικη, ουτε λίγο ούτε πολύ αυτό που έλεγε ήταν ότι δεν μπορεί να υπάρξει, ακριβώς επειδή η ανάγκη της επιβίωσης είναι ισοπεδωτικη απέναντι σε έννοιες όπως "καλοσύνη" κ "συμπόνια". Αυτό φαίνεται πεντακάθαρα αν διαβάσεις τον "καλό άνθρωπο του σε Τσουάν". Αυτό που λέει πρακτικά σ αυτό το έργο, είναι πως όσο "καλος" κι αν θέλει να είναι ένας άνθρωπος, οι συνθήκες, θα τον αναγκάσουν να πάρει αποφάσεις με κύριο γνώμονα όχι γενικώς κ αορίστως το κοινό καλό, αλλά πρώτα κ κυρία φροντίζοντας την επιβίωση του.
Κ συνολικά, ο Μπρεχτ με το έργο του, δε φαίνεται να πλασάρει κάποιου είδους "ηθική" κ "ευγένεια" για κανόνα, τουλάχιστον όχι με την κλασσικη, αστική έννοια των όρων. Αντιθέτως, αυτό που κάνει είναι να αποδομεί τέτοιες έννοιες, αναδεικνύοντας την πραγματικότητα και το γιατί στο υπάρχον κοινωνικό περιβάλλον είναι αδύνατο να ευδοκιμήσουν.
Εξάλλου ο ίδιος ο Μπρεχτ στο "γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου" λέει: "αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούνε ταπεινό να μιλάς για το φαι. Ο λόγος; Έχουνε κιόλας φάει! [...] Αν δεν νοιαστουν οι ταπεινοί για αυτό που είναι ταπεινό, πότε δε θα υψωθούν."
Ντάξει, ίσως είχε κι ο Μπρέχτ άδικο κάποια στιγμή, και σατίρισε κάτι σωστό. Στο κάτω κάτω αυτός είπε τη φράση, πάντως, καλά έκανε ο Μικεύς που του την απέδωσε.
Η δύναμη που έχει η διαφορετική οπτική γωνία σε ένα θέμα/αντικείμενο υπό μελέτη δεν περιγράφεται.
Καταπληκτική προσέγγιση της αξίας του χρόνου που ξοδεύουμε καθημερινά.
Άξιος!
Λατρεύω τη σειρά σου Μιχάλη, θα ήθελα όμως να δω την παλιά σου καφριλα ξανά.
Ανέβασε ένα επετειακό επεισόδιο μπραφ, ή έστω ένα θάψε, περιμένουμε ακόμα
Σκασε
Καλά λες☹️☹️☹️
@@pantelismat4352 χαλαρωσε μωρε μαλακα
Ευτυχως που του το ειπες και εσύ γιατι ολοι που του το εχουμε γραψει 3756224399 φορες εσενα περιμεναμε μηπως υλοποιηθει το αίτημα μας
@@syrosx7163 φιλικά το είπα tho
Φιλαράκι είδα και τα 51 βίντεο μέσα σε μία ημέρα !!!
Δεν υπάρχεις ...!!!
ο Brecht στο τέλος ήταν η τσακμακόπετρα για να ανάψει η φωτιά.
μπραβο mikeus πολυ ωραια εθιξες το θεμα καλο research ευγε!
Mikeius σήμερα ίσως ανέβασες το πιο περίπλοκο αλλά ταυτόχρονα ευχάριστο και ορθό βίντεο στην καριέρα σου
ΤΟΣΟ ΜΥΑΛΟ ΕΧΕΙΣ ...ΤΟΥΜΠΟΦΛΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ
@@ΚώσταςΠ-κ1ω ενώ εσύ είσαι κβαντικός υπολογιστής🤣
Στην πραγματικότητα είναι τυχαία συλλογή ατόμων πάνω μας... Ο φώτο προφίλ μου τα λέει όλα για την ατομική φυσική!
Ρε ποτε γινανε #51 τζισας φαχεν κράιστ
Το βίντεο συνδυάζει επιστημονική, στοχαστική και κοινωνιολογική προσέγγιση. Δεν θα μπορούσε να έχει αναλυθεί καλύτερα η φύση της προόδου. Ίσως εάν γινόταν περισσότερη αναφορά στην εντροπία (χωρίς να ξεφύγει το θέμα φυσικά!) θα ήταν ακόμα πιο ολοκληρωμένο. Great job once again!
Το yt δεν έστειλε ειδοποίηση
Καλή η επικέντρωση στο χρόνο, αλλά είναι μεγάλη σχετικότητα οι συνυπολογισμοί των διαρκειών. Στο παράδειγμα με τους λαμπτήρες, προσπερνιέται το γεγονός ότι οι πρώτες περιπτώσεις παρέχουν και αυτονομία στην κίνηση, σε αντίθεση με τις σύγχρονες λυχνίες. Η παροχή ενέργειας για παράδειγμα στο κερί, γίνεται με πολύ εύκολη παραγωγή έργου (μερικές σπίθες) σε αντίθεση με τις λάμπες. Αυτές θα πρέπει είτε να συνδεθούν σε ένα δίκτυο, συνυπολογίζοντας τον αντίστοιχο χρόνο κατασκευής-συντήρησης του δικτύου , ή αν επιζητούμε φορητότητα, να τροφοδοτηθούν από μπαταρίες, με τους αντίστοιχους χρόνους κατασκευής-συντήρησης κλπ.
Πολύ καλό βίντεο! Λογικά θα είναι εφιαλτικό να ανεβάζεις βίντεο που συσχετίζονται με πολιτικές έννοιες και τις αναλύεις καθαρά από επιστημονική άποψη. Ο 2ος Θερμοδυναμικός νόμος όντως έχουν αλλάξει ριζικά επιστήμες όπως η κοινωνιολογία και η ψυχολογία. Και έχεις απόλυτο δίκαιο πως η οποιαδήποτε αύξηση της αποδοτικότητας(από οργάνωση και μείωση γραφειοκρατίας μέχρι εφαρμογή ηλεκτρικών κινητήρων) όντως κάνει την ζωή μας καλύτερη. Φυσικά εδώ όμως δίνουμε βάση στα υλικά και τεχνολογικά μέσα.
Φυσικά στην πολιτική έννοια το εάν η προοδευτικότητα είναι καλή ή όχι είναι καθαρά υποκειμενικό και δικαίωμα του καθενός να πιστεύει το οτιδήποτε. Όμως δυστυχώς από πολιτικής και πολιτισμικής άποψης δεν είναι μονή η κατεύθυνση, δηλαδή της προόδου. Μπορούμε ιστορικά να δούμε περιοχές όπως Μ.Ανατολή και Αραβία να μένουν αιώνες πίσω πολιτισμικά ενώ απολαμβάνουν τεράστιες τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις.
Και πάλι μπράβο σου για την προσπάθεια και της αφοσίωση σου! Απλά κάνοντας τον συνήγορο του διαβόλου θα πω πως, μόνο με τεχνολογικά και οικονομικά μέσα η μείωση της μιζέριας(ειδικά σε πολιτικό επίπεδο) δεν είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί. Ούτε καν πάντα από οικονομικής σκοπιάς καθώς δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα παραγωγικότητας αλλά κατανομής προϊόντων.
Θυμάσαι την άνοιξη του 2011 και επίσης η Τυνησία απέκτησε δημοκρατία. Αυτό σημαίνει πως σταδιακά ακόμα κι αυτές οι χώρες θα βιώσουν την πρόοδο εάν θέλουν να επιβιώσουν
Επίσης τον προηγούμενο αιώνα η Χιλή και η Τσεχοσλοβακία και η ανατολική Γερμανία υλοποίησαν τον στόχο της αλλαγής του καθεστώτος τους χωρίς όπλα
@@ChrisParaschos Εεε και αυτό ψηλοσχετικό είναι. Επίσημα δεν υπάρχει ούτε Γαλλική Αυτοκρατορία ούτε Βρετανική. Τις δεκαετίες του 50 και 60 περάσαμε την αποαποικιοποίηση της Αφρικής. Φυσικά δεν χρειάζεσαι ως ισχυρή χώρα να κατέχεις το έδαφος μιας άλλης αρκεί να εξασφαλίσεις ότι οι ηγεσίες αυτών των χωρών θα υπηρετούν μονίμως τα συμφέροντα σου. Ότι γίνεται στην Αφρική (και όχι μόνο).
Επομένως αποαποικιοποίηση δεν υπήρξε ποτέ. Και όσο για την Τυνησία παραμένει Γαλλικό προτεκτοράτο (όπως και εμείς Γερμανικό). Συνήθως όταν ένα καθεστώς κατεβαίνει χωρίς "όπλα"( Ή έντονο αγώνα) στην ουσία δεν κατέβηκε κανείς. Ως προς την χώρα μας όντως δεν χρειάζεσαι την Χούντα για να εξασφαλίσεις τα συμφέροντα του Σκαπανέας Α.Ε όταν μέλος της οικογένειας των μετόχων είναι πρωθυπουργός, εννοώ τον Τσίπρα. Για να μην μιλήσω για την οικογενειοκρατία της ΝΔ η οποια έχει ρίζες μέχρι τον ΓεροΜητσοτάκη που είχε επαφές με τον Άξονα.
Σπάνια με την ειρήνη αποκτάς πρόοδο. Η συντριπτική πλειοψηφία της προόδου αποκτιέται με την βία.
Και όσο για τους συντελεστές πλούτου που έθεσε ο Mike(΄μισό δευτερόλεπτο για πρόσβαση σε ρεύμα) λαμβάνουν υπόψη την μέγιστη δυνατή Δυτική δύναμη κατανάλωσης. Η πλειοψηφία του πλανήτη δεν πρέπει να δουλέψει τόσο λίγο. Διότι ο εργοδότης σου δεν σου δίνει ότι αξίζεις αλλά το ελάχιστο δυνατό που χρειάζεσαι.
Και ο Κινέζος εργάτης υπερπαραγωγικός είναι αλλά αμείβεται ψίχουλα. Επαναλαμβάνω δεν έχουμε πρόβλημα παραγωγικότητας αλλά κατανομής.
Μπορείς να μην αναφέρεις ην Κίνα που σχεδόν γάμα την Αμερική;
"Άκρως οργανωμένη ΜΗ ΤΥΧΑΙΑ συλλογή ατόμων". Λατρεύω τα υπαρξιακα simulacra που κρύβουν τέτοιες εκφράσεις, γενικότερα φυσικά. Ώστε έτσι λοιπον, ακόμα ο πολιτισμός μας θεωρεί οτι η τύχη καλη η κακή έχει όριο στην έκταση και την συνθετοτητα της! Το σκεπτικό αυτο μου θυμίζει τα "ερείπια" της Γιοναγκουνι καπου στην Ιαπωνια που ελεγαν οτι καποιος αρχαιος πολιτισμος τα εφτιαξε, αλλοι ομως υποστηριζουν οτι παρα την ασυνηθιστη συνθετοτητα τους ειναι φυσικοι σχηματισμοι που προεκυψαν τυχαια. Ρε παει θα το καψουμε στην σκεψη. Καλό βιντεο.
Στην φύση της προόδου είναι να ανεβάζεις όλο και συχνότερα βίντεο μανμου
@@ΚωνσταντήςΠοιότης Μου έκανες την μούρη κρέας
@Jddel Ddel χαχαχαχα
Οι τιτλοι παντα και καλυτεροι, συγχαρητήρια για την προοδο
Για κάποιο λόγο θυμήθηκα την φράση ενός σοφού ανθρώπου "η αποτυχία είναι η μητέρα της προόδου" (για όσους το καταλάβουν)
Πέρασαν χρόνια από τότε, που το είπε ο σοφός...
TI EIPES TWRA...ΠΣΣΣΣΣΣ ΒΟΥΔΑ ΜΟΥ ΕΣΥ
To καλύτερο βίντεο σου φίλε . Εύγε .
οταν ο Mιχαλης ανακαλυπτει το Μαρξικο labor theory of value και στα σχολια τον λενε καπιταλα :(
Μαρξιστικό *
Εξαιρετικό όπως πάντα.
5:03 ΤΕΧΝΗΤΟ***
από τα καλύτερα επεισόδια
POWERED by volton Mikeius: U know i had to do it to em
Φιλε μου πολυ ωραια τα βιντεακια σου, απο τις λιγες καλες σοβαρες προσπαθειες στο ελληνικο youtube. Αλλα διαφωνω καθετα με αυτο που λες οτι εχουμε κανει προοδο μονο και μονο επειδη εχουμε ελευθερο χρονο. Ο λογος που εχουμε ολη αυτη την προοδο σαν ανθρωποτητα ειναι η περιεργεια μας και προφανως η αντιληψη και η εξυπναδα μας. Η περιεργεια ομως ηταν και ειναι ο βασικος λογος που συνεχιζουμε να αναπτυσομαστε ασταματητα
Το ωραιοτερο βιντεο που εχεις ανεβασει μεχρι στιγμης δυστυχως το 95%των ελληνων το βλεπει διαφορετικα το θεμα
Φοβερό βίντεο Μιχάλη!! Συνέχισε έτσι!!
Έχει τοσες αυθαιρεσιες το βιντεο που δεν ξερω απο που να αρχισω.
1) Απο που και ως που πρόοδος=τεχνολογικη εξελιξη= περισσοτερος ελευθερος χρονος. Αρα οι πλουσιοι που θεωρητικα μπορουν να παρατησουν οτι κανουν και να εχουν απλετο ελεύθερο χρόνο ειναι πιο προηγμενοι?Γιατι οι περισσοτεροι συνεχιζουν να δουλευουν τοτε? Και γιατι πολλοι ανθρωποι που σταματανε να ειναι παραγωγικοι για μεγαλο διαστημα τρελαίνονται? Αυτος που εχει απλετο ελευθερο χρονο και το μονο που κανει ειναι να καιγεται στο wow εκφραζει τη προοδο και ενας αλλος που εχει περιορισμενο και βοηθαει την κοινωνια οχι?
Η εργασία,παραγωγη δεν εχει καμια αξια σε μια ανθρωπινη ζωη?
Εστω οτι μιλας καθαρα κοινωνικα. Δηλαδη για τον συνολικο ελευθερο χρονο μιας κοινωνιας.Δηλωνεις εδω, οτι αυτος καθορίζεται πλήρως απο την προοδο (τεχνολογικη εξελιξη). Οι εργασιακες συνθηκες δεν μετρανε? Τον ιδιο ελευθερο χρονο εχουν οι Ελληνες τωρα, εν καιρω κρισης και τον ιδιο πριν 20 χρονια? Ή μηπως οχι? Γιατι σιγουρα, τεχνολογικά, πιο εξελιγμενοι ειμαστε.
2) "Εξετάζουμε την ανθρωπινη ιστορια μακροσκοπικα, σαν ενα φυσικο φαινομενο.Η ανθρωπινη ιστορια ειναι γεματη θανατο, μιζερια και εξαθλιωση για τον ιδιο λογο που η των ιστορια των ελαφιων ειναι γεματη θανατο,μιζερια και εξαθλιωση."
Σοβαρα τωρα? Η ανθρωποτητα εχει υπερνικησει εδω και πολλους αιωνες την "αντίσταση του δευτερου θερμοδυναμικου νομου" και το δηθεν προβλημα της προοδου που αναφερεις. Εξετάζοντας το καθαρα τεχνολογικά, οπως κανεις, η ανθρωποτητα εχει την δυνατότητα να τραφει και να χαρισει στον εαυτο της απλετο ελεύθερο χρονο, εδω και εκατονταδες χρονια. Οι κοινωνικες σχεσεις, το οικονομικο κατεστημενο, η ανατροφη ή η φυση του ανθρωπου ειναι λιγοι απ τους πολλους παραγοντες που επηρεάζουν την ανισορροπια στον "διαμοιρασμο της προοδου" σε ολους.
3) Υστερα, με αυταρεσκο υφος, δηλωνεις μια για παντα, οτι η προοδος ειναι αντικεμενικη και το ενα και μοναδικό αγαθο που λύνει το προβλημα μας, ως το πιο αντιπροσωπευτικο αγαθο για την μετρηση της, ειναι το κοστος ευκαριας του τεχνητου φωτος.
Ειλικρινα χρειαζεται να αναλυσω οτι αυτο ειναι μπουρδα?
Εκπαιδευση, υγεία, ευτυχια κλπ. = Καποιοι απο τους πολλους παραγοντες που μπορουν να χρησιμοποιηθουν για να μετρησουν την προοδο μιας χωρας.
Αλλα εσυ λες οχι, αν μια χωρα εχει χαμηλοτερο κοστος παραγωγης τεχνητου φωτος τοτε παρουσιαζει μεγαλυτερη προοδο απο τις υπόλοιπες.Οκ...
Ακομα και αν αγνοησουμε την φανερη υποκειμενικοτητα της προοδου, και το αντιμετωπισουμε καθαρα τεχνοκρατικα οπως εσύ, απο που και ως που το κοστος ευκαριας του τεχνητου φωτος ειναι το καταλληλο αγαθο να την μετρησει;
Τι θα ελεγες πχ. για μια χωρα που εχει μειωσει το κοστος τεχνητου φωτος και έχει αυξησει κατα πολυ το κοστος πανομοιοτυπων, απαιραιτητων φαρμακων των διαβητικων, στην διαρκεια μερικων ετων? Παρουσιαζει προοδο?
Πολλα προβληματα απο τα παραπανω θα λυνονταν αν μιλαγες για καθαρα οικονομικη προοδο, αλλα εσκεμμενα εχεις περιπλεξει τις δυο τελειως διαφορετικες εννοιες ειτε για να προκαλεσεις ειτε γιατι εχεις μπερδευτει τοσο πολυ στην προσπαθεια σου να εκφρασεις καθε τι με την πανακεια της δηθεν επιστημονικης τεκμηριωσης που κρυβεσαι πισω απο αυτην για να μην παραδεχτεις οτι καποια ζητηματα δεν λυνονται μονο μεσω αυτης γιατι πολυ απλα ειναι πιο περιπλοκα.
Δες τον Στίβεν πινκερ μαλακά ζώο μπονομπο που πολλούς αιώνες μπορούσαμε να είχαμε μηδένικη φτώχεια όταν μόλις το δεύτερο μισό του 20αι.καταγράψαμε το dna τις τελευταίες δεκαετίες του 19αι. Επιβεβαιώσαμε τα μικρόβια πολύ πρόσφατα έγιναν οι μεγάλες επαναστάσεις του υπολογιστή και τώρα ξεκινά του διαδικτύου όλων των πραγμάτωνantikleidi.com/2019/01/08/steven_pinker_is_the_world_getting_better_or_worse/
Χρήστος Παράσχος
Τι να πρωτοσχολιασω?
Οτι πρωτα πρεπει να μαθεις γραφη για να επιχειρηματολογησεις? (Ξερεις κομματα, τελειες, ολοκληρες λέξεις κλπ. τουλαχιστον για να γινεσαι κατανοητος).
Οτι ειρωνικα ξεκινας με υποτιμητικες λεξεις το ακαταλαβιστικο λογιδριο σου, και περιμένεις να γινει σοβαρος διαλογος?
Ή οτι οτι μου εγραψες ειναι τελειως ασχετο(αστοχο) με αυτα που λεω?
Μου παρεθεσες καποιες ανακαλυψεις των τελευταιων αιωνων και τι εγινε? Ουτε που αγγιξες το θεμα που εθεσα. Οπως ειπα αμα επαιρνες τον πλουτο ολων των ανθρωπων, τον διαιρουσες με τον αριθμο των ανθρωπων και υστερα τους μοιραζες ισοποσα τον πλουτο , δεν θα υπαρχαν φτωχοι εδω και πολλες εκαντονταετιες. Αυτο φυσικα δεν καταργει οτι η ποιοτητα ζωης του μεσου ανθρωπου αυξανεται σταδιακα, αλλα σιγουρα καταργει το επιχείρημα οτι η εξαθλιωση, η μιζερια και η φτωχια του ανθρωπινου ειδους, εδω και πολλα χρονια και ολα και περισσοτερο με τον χρονο ( αν οχι ηδη εξ ολοκληρου) υφισταται για τελειως διαφορετικους λογους απο την μιζερια την εξαθλιωση, και την φτωχια του ελαφιου.
@@johnman9386 Κοιτα John. Δεν ειναι οτι κι εσυ εισαι καποιο προπυργιο της ευγενειας και του αψεγαδιαστου ντιμπεϊτ. Ακολουθει ενα ποτ πουρι απο τα 2 σχολια σου:
- "Αρα οι πλουσιοι που θεωρητικα μπορουν να παρατησουν οτι κανουν και να εχουν απλετο ελεύθερο χρόνο ειναι πιο προηγμενοι?"
Παρερμηνευεις τα λογια μου και υπονοεις οτι λεω κατι υπερβολικο ενω ξεκαθαρα δεν λεω αυτο. Απλα ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ να λεω αυτο, γιατι μια υπερβολικη αποψη καταρριπτεται πιο ευκολα.
- "Γιατι οι περισσοτεροι συνεχιζουν να δουλευουν τοτε?"
Στα καπακια, υποθετεις οτι ΟΝΤΩΣ αυτο λεω, και πετας αλλες 2-3 follow up ερωτησεις που απαιτουν πρωτα να υπερασπιστω την αποψη μου για την πρωτη. Πραγμα που προφανως δε μπορω να κανω σε σχολιο. Ειναι σαν τον τυπο που απλα φωναζει, δεν ακουει, και απλα περιμενειτη σειρα του να μιλησει. Σε γραπτη μορφη.
- "Σοβαρα τωρα?"
Ναι μαν μου. Σοβαρα. Αν θελεις να απαντησεις με επιχειρηματα, απλα απαντα. Δε χρειαζεται να το στρωνεις πρωτα. Να προδιαθετεις τον αναγνωστη αρνητικα απεναντι μου με μια "ψευτικη" δηλωση δυσπιστιας για αυτα που λεω. Οποτε για να το επαναλαβω, ναι. Σοβαρα. Κι ομως, οι αποψεις μου δεν ειναι αστειες. Για φαντασου.
- "Ειλικρινα χρειαζεται να αναλυσω οτι αυτο ειναι μπουρδα?"
Βλεπεις, Χρηστο Παρασχο; ΑΥΤΗ ειναι η "γραφη που πρεπει να μαθεις για να επιχειρηματολογεις"
Κουλαρε την πετσα σου Γιαννη. Δεν σχολιαζεις ΜΠΡΑΦ. Σχολιαζεις What the Fact. Δες ποσο ηρεμα μιλαω ΕΓΩ στο βιντεο και δωσε αυτο καλυτερα για παραδειγμα στον Χρηστο, και τον καθε Χρηστο που θα κανεις "συζητηση" στη ζωη σου. Αν συνεχιζεις να εκφραζεσαι ετσι και να εισαι και σε πληρη αγνοια οτι το κανεις (σε σημειο που να νομιζεις οτι μπορεις να δωσεις και ΜΑΘΗΜΑΤΑ! Δηλαδη wow. Πραγματικα.) μην απορεις αν σου απανταει επιθετικα ο κοσμος. Εσυ το ξεκινας. Απλα δεν το παιρνεις χαμπαρι.
Mikeius Official Ομολογω οτι ημουνα λιγο φορτισμενος γιατί γενικα μου αρεσουν αυτα τα βίντεο, αλλα με φορτισε οτι αποψεις πανω σε συνθετα θεματα να πασαρονται ως αντικειμενικα και περαν πασης αμφιβολιας, σωστες.
Ιδιως οταν εμμεσα προμοταρουν συγκεκριμενες αντζεντες.(χωρις την πρόθεση του δημιουργου πιστευω)
Αντζεντες του στυλ: "Ειμαστε καλυτερα απο ποτε, πες ευχαριστώ στον καπιταλισμο. Και μονο που γραφεις σχολιακια στο youtube το οφειλεις σε αυτον."
"Η τεχνολογικη προοδος ειναι το Α και το Ω και οτιδηποτε αντιτιθεται σε αυτην πρεπει να καταστραφει."
Για την δομη της επιχειρηματολογιας μου, αυτη καθ' αυτη επιτρεψε μου να διαφωνησω. Στην αρχη αναλυω την αποψη:
Οτι τεχνολογικη αναπτυξη=περισσοτερος ελευθερος χρονος= πρόοδος" μικροοικονομικα, και υστερα μακροοικονομικα. Και στις δυο περιπτωσεις δεν στεκει. Ο πλουσιος ειναι το μικροοικονομικο παραδειγμα και ειναι υπερβολικο χαριν ευκολιας .Μπορεις να παρεις λιγοτερα ακραια παραδειγματα απο την δικη σου καθημερινότητα και να δεις οτι ουτε εκει βγαζει νοημα κατι τετοιο. Οι follow up ερωτησεις εχουν ως αρχικη υποθεση οτι το εννοείς έτσι. Μετα παιρνω την περιπτωση που εννουσες κατι αλλο.(μακροοοκονομικα)
Εγώ σου είπα πως αρκετά πράγματα που. Βοηθούν τους φτωχούς δεν φτιάχτηκαν τον 19αι. Αλλά μόλις το δεύτερο μισό του 20αι. Π.χ τα σύγχρονα εμβόλια πού κανένα δεν έχει ηλικία πάνω από 50 ετών , επίσης οι υποδομές που είχαμε και έχουμε δεν είναι πλέον ανταγωνιστικές , ο πρώτος εμπορικός υπολογιστής βγήκε το 1976 και το ίντερνετ έγινε εμπορικό στα μέσα του 90 , επίσης γεννήθηκαν νέες ασθενείς όπως ο έμπολα και ο ζικαwww.who.int/news-room/fact-sheets/detail/zika-virus
Όσο αφορά την εκπαίδευση τα παιδιά είναι πολλά και για να τους εκπαιδεύσουμε όλους άμεσα με δασκάλους για αυτό δημιουργούνται διαδικτυακές πλατφόρμες εκπαίδευσης με πιο γνωστή στα αγγλικά την khan academy που δημιουργήθηκε το 2008 en.m.wikipedia.org/wiki/Khan_Academy .
Τέλος πάντων το μύνημα πού ήθελα να περάσω είναι πως πολλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τους φτωχούς δεν έχουν ηλικία 50 ετών επίσης για νά τους βοηθήσουμε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και νέους παίκτες όπως κλιματική αλλαγή απόβλητα νέες ασθένειες αλλαγή διατροφής (σε κρέας που για να παραχθεί ξοδεύει γη νερό και μας δίνει μεθάνιο αέριο του θερμοκηπίου) γενικά δεν υπάρχει κάποιο θαύμα που να κάνει φτωχούς από την μια μέρα στην άλλη πλουσιους αλλά έχουμε καταφέρει να ρίξουμε τους φτωχούς που έχουν κάτω από 1,50$ σε λιγότερο από το 10% του ανθρώπινου πληθυσμού για 1η φορά στην ιστορία (our world in data)
Πολύ γαμάτο βίντεο συνέχισε !!!!
Όταν βλέπουμε snik πρώτο στις τάσεις, δεν είναι πρόοδος είναι αποβλακωση
Τα ίδια λέγαν κάποτε για τα ρεμπέτικα μην αγχώνεσαι
Επίσης υπάρχει το Spotify και διάφορες υπηρεσίες που σου παρέχουν τραγούδια από διαφορετικούς καλλιτέχνες.
Οταν για να αγοράσεις σουβλάκι χιάζεσαι περισσότερη ωρα εργασίας απο παλαιότερα συμπεριλαβομένου και την μείωση του κοστους παραγωγής, ειναι πρόοδος ?
3:23 ποσο braf σκηνη ηταν αυτη? 😂
ΟΡΕΟ VIDEO I!!!!ΕΦΧΑΡΙΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!!!!
ΕΨΙΣΗΣ ΑΜΟΡΦΩΤΕ
@@ΚώσταςΠ-κ1ω ΟΚ ΚΑΛΑ ΤΑΛΕΣ ΑΠΛΑ ΣΡΑ @@ΜΟΥ ΠΑΡΑΤΑΜΕ!!!! ΚΑΛΗΝΕΡΑ ΣΟΥ ΜΟΡΦΟΝΕΝΕ!!!! ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΗΨΕ!!!!!
Μιχάλη, η εργασιακή θεωρία της αξίας (labor theory of Value) θεωρείται ξεπερασμένη εδώ και 120 χρόνια. Αν εννοείς αυτό που πίστευε ο Αριστοτέλης, ο David Ricardo, ο Adam Smith και ο Μαρξ σφαλείς... αν δεν εννοείς αυτό, τι να πω, πρόσεχε λίγο περισσότερο με τους όρους που χρησιμοποιείς..
Επεισοδιαρα φιλε συγχαρητήρια!
2:24 +1 αν κοιτάξεις πάνω 🙋😂
Απορια: στην λαμπα του σημερα εχει υπολογιστει το κοστος πχ του πορτατιφ που θα μπει η λαμπα και το ποσό ρευματος που θα καταναλωσεις; γιατι στην περιπτωση του λυχναριου και του κεριου ειναι αυτονομα, δεν ηθελες κατι αλλο για να τα χρησιμοποιησεις.
το intro ειναι σποντα για τις εκλογες.
Είναι μια πολύ δυτικοτροπη οπτική αυτή, όσον αφορά την αναλογία προόδου-ωρων τεχνητού φωτός και αγνοεί κάθε είδος δουλειάς και επιστημονικής μελέτης ανθρωπολόγων την τελευταία τριανταετια
Και καλα κανει.
@@MikeiusOfficial ...
@@MikeiusOfficial ότι η volton φέρνει την επιστήμη κοντά μας, φτάνει να μην είναι πολύ πρόσφατη :)
Ελπίζω να μην είμαι ο μοναδικός που έκανε και μια μικρή επανάληψη Αοθ στο βίντεο :-))
Ερώτηση κρίσεως:
1 ώρα εργασίας τι οικονομική απόδοση έχει;
Είναι σταθερά, με την οποία υπολογίζουμε το κόστος, σε μονάδα του χρόνου εργασίας, της αξίας των αγαθών;
Φίλε Μιχάλη, you made your point, but... πολύ απλούστευση ρε παιδί μου.
Keep up the good work, and make it better.
(Φαντάζομαι από κάποια πηγή τα βρήκες αυτά. Volton maybe?. Οπότε το σχόλιο και η απορία απευθύνεται εκεί).
Εννοείται πως χαλάς mbytes για να δεις what the fact
Πολύ καλός. Από τις καλύτερες επιστημονικές σειρές. Συνέχισε!
ΠΡΙΝ ΕΒΛΕΠΕΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟ ΜΑΛΛΟΝ
Inspired by Steven Pinker's enlightenment now part ii
Ίσως και το καλύτερο βιντεο τις σειράς
Αν ο ορισμόςτης προόδου είναι το πόσες ώρες πρέπει να δουλέψεις για μια ώρα τεχνητό φως, τότε ναι, είμαστε πιο προηγμένοι
Κόστος ευκαιρίας... Έλα οι οικονομολογοι!!!!!
Η πρόοδος δεν έχει να κάνει με το πόσο μπροστά έχει πάει η επιστήμη, η ιατρική , ή η τεχνολογία, αλλά αν έχουν πρόσβαση όλοι σε αυτό... Στα αρχιδια μου αν έχω ίντερνετ, όταν άνθρωποι πεθαίνουν σε παγκάκια... Γι'αυτό και φταίει ο καπιταλισμος!
Τουλάχιστον δουλεύει
Ολοι εχουν προσβαση στην τεχνολογια και επηρεαζει τις ζωες ολων σταματα να είσαι αχαρηστος επειδη δεν ξερεις τις δυσκολιες του παρελθοντος. Προφανως και θα υπάρχουν παντα προβληματα η διαφορα ειναι πως τωρα το προβλημα σου ειναι να ξεπληρωσεις μια πολυτέλεια ενω πριν 100 χρονια ηταν να περασεις τη βδομαδα χορτατος.
@@ΝικόλαςΚαστρινάκης-γ6κ δεν είναι τόσο απλό και προφανώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση.. βγες λίγο απτό καβούκι σου και δες τον κόσμο.. εγώ που σκέφτομαι αν θα βγω για έναν καφέ γιατί δεν ξέρω αν θα μου φτάσουν στο τέλος του μήνα, είμαι προνομιούχος ναι το ξέρω... Δεν είναι όμως όλοι όπως εγώ και πόσο μαλλον άνθρωποι που ζουν σε τριτοκοσμικές χώρες ή και όπως θα λέγαμε ο"τέταρτος κόσμος" δηλαδή οι άστεγοι στις μεγαλουπόλεις και πίστεψε με είναι εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο τέτοιοι... Επίσης το ότι ζω καλύτερα από τον παππού μου είναι σχετικό...
Ναι μεν έχω πρόσβαση σε πολύ περισσότερα πράγματα , όμως δεν αναιρεί και το γεγονός ότι υπάρχουν και περισσοτερες ανάγκες πλέον και άρα περισσότερες απαιτήσεις, άρα αναλογικά αν το πάρεις , ίσως να ζεις και λίγο χειρότερα... Εσύ μπορεί όχι αλλά μην κρίνεις βάση του εαυτού σου
Τουλάχιστον αποκάλυπτε μόνοι σας αυτοί που στην πρωτεύουσα της Θεσσαλονίκης στο δημοτικό απαντουσατε η Γερμανία 😉
Σεζορικ δυνητικά για τους άστεγους ίσως στο μέλλον βοηθήσει αυτόsingularityhub.com/2018/03/18/this-3d-printed-house-goes-up-in-a-day-for-under-10000/
Μπράβο Mike έγραψες.
Πόσο θα δουλεψω για μια ωρα φως; Μισο δευτερόλεπτο;;; Δε μου λες.... εχεις πληρωσει ποτέ λογαριασμό της ΔΕΗ;;;
Ποιο είναι το ποσοστό που πάει για φωτισμό;
Δεν είναι δημόσια υπηρεσία για αυτό κάντε την ιδιωτικήwww.kathimerini.gr/1009284/article/oikonomia/epixeirhseis/oi-peiramatismoi-kostisan-1-dis-sth-deh
Ότι καλύτερο
Ομως εαν συγκρινεις ποσες ωρες 8ελουμε σημερα να αποπληρωσουμε το σπιτι που ζουμε ή το αμαξι μας με βαση τα αρχαια χρονια τοτε η προοδος μας ειναι -50000%
Και αν συγκρινεις τα μυρμηγκια που τρως παλι καπου κει εισαι βλαχε
νευρακια νευρακια? Αυτα παθαίνουν οι θεωρίες του κωλου....μάθε να αναρωτιέσαι για αυτά που σου λένε παρα να τα τρως επειδή δεν έχεις κρίση.. απο όπου κ αν προέρχονται
@@mariomario8506 Μπα απλά οταν μιλαω σε πιθηκια χρησιμοποιω τη γλωσσα τους. Καθε λςξη που ειπες ειναι τοσο λαθος που θα ηθελα 1000 λέξεις να σου εξηγήσω ποσο μαλακια είναι αλλα το προβλημα μ πιονπολυ ςιναι το ποσο ψαγμενος το παιζεις. Τι να κανουμε ομως ignorance is bliss
@@ΝικόλαςΚαστρινάκης-γ6κ οι αρθρώσεις σου φαίνονται μια χαρά... περπατάς αρκετά βλέπω?
Η ιστορία του κόσμου μας δεν είναι σαν μια σκάλα που κάθε φορά από εποχή σε εποχή οι άνθρωποι προοδεύουν ανεβαίνουν δηλαδή ένα σκαλοπάτι. Θα λέγαμε ότι μοιάζει περισσότερο με γραμμή ζωής δηλαδή κάτι που μετακινείται συνεχώς πάνω και κάτω. Επιπλέον πάντα υπάρχει εξέλιξη ποτε κατι καινούργιο. Μάλιστα η βιομηχανική επανάσταση είναι η εποχή όπου οι επιστήμονες εργάζονταν για να βελτιώσουν τις ιδέες που προϋπήρχαν εξοικονομώντας πάντα χρόνο.
Μα γιατί πατάτε dislike???
Τι έχετε περκινκσον??
ΓΙΝΑΜΕ 40 ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΕ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΧΑΖΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΥ ΠΕΤΑΝΕ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΝ ΑΜΙΤΑ ΜΟΤΙΟΝ
@@ΚώσταςΠ-κ1ω Για πες μας εσύ πού ξες τι στον διάολο είδες για παιδάκια
Bro ξέρουμε πόση δουλειά χρειάζεται οπότε συνέχισε την καλή δουλειά και να ξέρεις θα σε υποστηρίζουμε πάντα 🤜🤛
ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΕΣΥ Ε?ΑΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΧΑΖΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ
Εσείς που γράφετε μόνο με κεφαλαία τι είστε;
Άσχετο αλλά εβαλα στοιχημα με τους γονεις μου 250€ αν θα καταφερω να φαω sushi λες να τα καταφερω
Οχι. Εγω μολις εφαγα... το βραδυ ξερασα και μ αρεσει που εγω ηθελα να φαω
@@stxlioos6392 εχεις καμια ιδεα τι να κανω
@@ΣωτήρηςΜπέλτσιος να μην φας. για το καλο σου στο λεω
Ρε τραβά φάε τις πουτσες σας που τις τρώτε κ τσάμπα! Εδώ κόσμος πεινάει κ λες για σούσι κ στοιχήματα με το μπαμπακα σ 250 euro βουτυρομπεμπεκο!
Σωτήρης μπελτσιος αυτή η ανάγκη να φλεξαρεις τα λεφτά της οικογένειας σου με ξεπερνάει 😂😂😂
Πολυ ωραιο επισωδειο :-))
μην πατήσεις read more
🖕
@@raxmetlis εγω σου ειπα να μην πατήσεις
Ενα Απο τα καλύτερα το συγκεκριμένο!!
Παίζει να πήρες χορηγία από το workcraft
Ωραίος, απλά να πω ότι στο "πρώτα μάσα και μετά ηθική" διαφωνώ, εκτός αν προσθέσεις "για ποιον". Και ακριβώς όπως τοποθετήθηκε στο βίντεο: μέρος της προόδου, τόσο σημαντικό όσο και το καθαρά ενεργειακό, είναι η πρόσβαση, όχι από άποψη πόρων, αλλά καθαρά ηθικά. Δηλαδή, ξέχνα το χρήμα, η όποια "αγορά" που είναι "ανοιχτή" σε όλους είναι πρόοδος σε σχέση με, π.χ., τις κάστες, τόσο σημαντική πρόοδος, όσο και το πέρασμα από το κερί στη λάμπα. Φυσικά, όταν γίνει "ηθικά" βιώσιμο, θα αποτελέσει πρόοδο το πέρασμα σε μια "κολλεκτίβα". Και φυσικά η τεχνολογία φέρνει σε μεγάλο βαθμό και αυτήν την πρόοδο, αλλά διαφέρει από το ενεργειακό πρότυπο.
Link για τα κανάλια που προανέφερες έχουμε;
Μεγάλη συζήτηση φίλε Μιχάλη......πρέπει να βάλεις στην εξίσωση και το τι θα κάνεις στον ελεύθερο χρόνο ......
Εκτος απ το να διαβαζω βιβιλια και να περναω χρονο με την οικογενεια κανω και κατι αλλο...ΒΛΕΠΩ ΠΑΛΙΑ ΜΠΡΑΦ!!!
Το τραγουδακι μαρεσει πολυ και με συγκεντρωνει.Πως λεγεται?
Mikeus greenscrine εχεις ή ειναι κανονικο
Συμφωνώ με το βίντεο, αλλά υπάρχει και η έξτρα ερώτηση πρόοδο για ποιόν? Ο καταμερισμός της εργασίας μας δείνει αυτό τον ελεύθερο χρόνο στη Δύση κάνοντάς το outsourcing σε αναπτυσόμενες χώρες. Τα ρούχα που φοράμε ή τα iphone που χρησιμοποιούμε έχουν το κόστος που έχουν χάρη στο (πάμ)φτηνο κόστος εργασίας αναπτυσόμενων χωρών Αφρικής και Ασίας. Απλά θα ήθελα να μή πέφτουμε στη παγίδα ότι ό,τι ισχύει στη Δύση ισχύει και παντού. Πρόοδος σίγουρα υπάρχει και μπορεί να μετρηθεί βάζοντας όσους παράγοντες θες στην εξίσωση, άλλα η παγκόσμια κατανομή των οφελών της είναι άνιση.
Το κοστος εργασιας των αναπτυσσομενων χωρων μας ΦΑΙΝΕΤΑΙ παμφθηνο γιατι ειμαστε Δυτικοι μεσοαστοι. Μια διαφορα μισθου απο 1 δολαριο σε 10 δολαρια μας φαινεται ψιχουλα. Αλλα στις ντοπιες οικονομιες ειναι αρκετη να σε ανεβασει κοινωνικη ταξη. Γκουγκλαρε να δεις πως ηταν πριν απο 60 χρονια η Μαλαισια, η Ταιβαν, η ΣριΛανκα, η Ινδια, η Κινα, οι Φιλιππινες και η Νοτια Κορεα. Τα εργοστασια ειναι που τους εβγαλαν απο την αρχικη εξαθλιωση. Και τωρα εχει σειρα η Αφρικη. Απλα θελει χρονο. Δυο με τρεις γενιες. Οι παπουδες ηταν ανθρακορυχοι, οι πατεραδες ειναι εργατες και τα παιδια θα γινουν λογιστες και μανατζερ. Παντα ετσι παει.
Και σε αυτό έχεις δίκιο, το λεγόμενο θαύμα των Ασιατικών Τίγρών, και ναι σε σχετικες τιμές έχουμε πλέον μια παγκόσμια μεσαία τάξη, δε διαφωνώ. Απλά στο πέρασμα αυτής της μετάβασης από υποαναπτυκτες οικονομίες σε εκβιομηχανισμένες και μετέπειτα σε υπηρεσιακές και καταναλωτικές, η παραγωγή βασίζεται στο να προσελκύεις μεταποιητικές βιομηχανίες που έχουν αναγκη ανειδίκευτο και φτηνό εργατικό δυναμικό, ώστε όπως είπες σε 2-3 γενίες να γίνει αναβάθμιση μέσω των κεφαλαίων σε ξένο νόμισμα που θα αντληθεί από την ανταγωνιστηκότητα των εξαγωγών τους. Το ζήτημα όμως για μένα είναι οτι στη διαδικασία αυτής της μεταμόρφωσης, υπάρχει αυτό που λέμε "race to the bottom" όσον αφορά τους μισθούς και ό,τι περιβαλλοντικά και κοινωνικά regulations, με αποτέλεσμα να χεις φαινόμενα όπως παιδική εργασία και μόλυνση του περιβάλλοντος. Θα μου πεις όμως ποιά είναι η εναλλακτική τους? Απόλυτη φτώχεια και πείνα ή δωδεκάωρα (στη καλύτερη) και κάποιο βιοτικό επίπεδο? Σε αυτό δεν έχω απάντηση και όπως είπε τύπισσα η Joan Robinson : “The misery of being exploited by capitalists is nothing compared to the misery of not being exploited at all.” Απλά λέω ότι δεν είναι όλα ρόδινα όχι οτι αμφισβητώ τη πρόοδο. Να δούμε αν η αυτοματοποίηση μας τα λύσει αυτά τα θέματα...
Βασικά η αυτοματοποίηση μπορεί να λύσει αρκετά προβλήματα
Είπε σύγχρονο λαμπτήρα φθορισμού; Το LED που πήγε;