S3A35. Zelf het DAK ISOLEREN - deel 1 | Wij bouwen zelf ons droomhuis in Frankrijk

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 бер 2023
  • Deze week gaat een monsterklus van start: de isolatie van het dak van de schuur. Olav krijgt gelukkig goede hulp, maar dan wordt dit een groot project. Hij gaat het dak isoleren met houtvezel isolatie, en daarna afwerken met gipsplaat. Maar dat is nog niet zo eenvoudig, want in een oude Franse boerderij is echt helemaal niets recht!
    Wil je trouwens de webshop bezoeken voor echte Aan de Franse slag T-shirts of hoodies? Check dan deze link: aandefranseslag.myspreadshop.nl.
    Wil je meer weten over ons tiny house - the writer's cabin - kijk dan op www.lasourcebourgogne.fr.
    Alle afleveringen van seizoen 2 op een rij:
    • Aan de Franse slag - S...
    Alle afleveringen van seizoen 1 op een rij:
    • Aan de Franse slag - S...
    Abonneer je op ons kanaal:
    / aandefranseslag
    Aan de Franse slag wordt gemaakt door Olav en Marloes. Zij zijn naar Frankrijk verhuisd om daar hun droomhuis te (ver)bouwen. De eerste fase is om de stal om te bouwen tot droomhuis(je). In de zomer van 2019 werd hiervoor de eerste steen verwijderd uit de voederbak. In januari 2020 is Olav begonnen om de verbouwing vast te leggen en sindsdien is er elke week, op vrijdag, een nieuwe aflevering te zien op het UA-cam kanaal van Aan de Franse slag.
    Olav doet de verbouwing grotendeels zelf en neemt je mee in de voortgang, de afwegingen, technieken en materialen die gebruikt worden. Hij is een fervent doe-het-zelver, maar heeft de kneepjes van het verbouwen pas echt geleerd van de lokale Franse bouwvakkers. Een Franse boerderij verbouwen is toch echt wat anders dan klussen in Nederland!
    Link naar alle afleveringen van De Verbouwing:
    • Aan de Franse slag - S...
    Ondertussen gaat Marloes op zoek naar de juiste inrichting, oude bouwmaterialen en brocante. Deze materialen gaan het huis straks de warmte en charme geven waar zij samen naar op zoek zijn. Hiervoor struint Marloes half Frankrijk af op zoek naar binnendeuren, servies, glaswerk of een oude stenen schouw. De avonturen van Marloes kun je volgen via haar eigen UA-cam kanaal French Country Life:
    Link naar het kanaal van Marloes:
    / @frenchcountrylife
    Olav en Marloes zijn fans van Ik Vertrek (AVRO-TROS) en Het roer om! (SBS6). Maar nu stappen zij zelf in het avontuur dat Frankrijk heet! Ik Vertrek, maar dan in het echt!
    www.aandefranseslag.nl

КОМЕНТАРІ • 46

  • @marjabrederoo3820
    @marjabrederoo3820 Рік тому +5

    Wat wordt het mooi het is wel een hele klus.

  • @harryniemeijer8217
    @harryniemeijer8217 Рік тому +1

    Gaaf om te zien hoe jullie bezig zijn. Ik isoleer ons dak ook zelf, maar plaats langs binnen over het isolatiemateriaal nog een dampscherm zodat je geen condens tegen je dakbeschot krijgt (en dus houtrot op termijn)... Over de buitenkant leg ik dampdoorlatende folie zodat het vocht dat er toch in komt er ook weer uit kan...

  • @MrKnuisje
    @MrKnuisje Рік тому +3

    De toegepaste Skytech PRO XL is een dampopen onderdak folie. Volgens mijn berekening met ubakus kom je met de toegepaste materialen en constructie in het koude seizoen op 0,8 liter vocht per vierkante meter oppervlakte. Dit is leefvocht wat in de isolatie trekt en tegen de koude onderdak folie condenseert. Dit heeft in het warme seizoen 50 dagen nodig om volledig te verdampen en is nog onder de limiet van 90 dagen. Er zijn geen houtrot en schimmelproblemen te verwachten maar het zou beter zijn geweest om aan de binnenzijde van de houtvezelplaten een dampdichte folie aan te brengen. Dan loop je geen enkel risico meer. Was er trouwens voor steenwol gekozen dan zou er 4 liter vocht per m2 in de isolatie gaan zitten en dit zou 96 dagen nodig hebben om te verdampen. Dat zou gegarandeerd tot houtrot en schimmelproblemen leiden, dus de keuze voor houtvezel was hier een hele goede. De totale isolatiewaarde van deze constructie is overigens 4.

    • @AandeFranseslag
      @AandeFranseslag  Рік тому

      Peter, dankjewel voor je uitgebreide reactie! Dit is ook precies de conclusie die wij hier te horen hebben gekregen. Maar zeker niet zo uitgebreid en goed onderbouwd. Super! En is het dan inderdaad zo dat dit voor glaswol nog "erger" is?
      En wij hadden inderdaad ook begrepen dat een dampdichte folie nog beter zou zijn, maar op een gegeven moment kom je ook op de afweging versus budget en tijd/werk. Toen wij eenmaal hadden begrepen dat het een optie was (het zou nog beter zijn als), hebben we ervoor gekozen dit te laten.
      Nogmaals bedankt voor je reactie en het uitzoekwerk. Het klinkt alsof dit je vak is? Helemaal top!

  • @DikkieDikkie
    @DikkieDikkie Рік тому +5

    Leuke aflevering weer. Grote klus. Altijd leuk.
    Alleen ben ik bang dat je een grote fout maakt. Die sous-toiture ziet er erg damp-dicht uit. Terwijl je aan de koude kant juist een damp-open folie/vlies nodig hebt om te kunnen drogen. Eventueel vocht (damp) van binnen condenseert namelijk aan de koude kant van de isolatie, maar kan vervolgens niet weg. En die eco-vriendelijke isolatie is wel rotting-gevoelig.
    Vervolgens zou ik een damp-dichte folie aan de warme kant (achter het gips) verwachten om de hoeveelheid vocht van binnenuit te remmen, maar daar zie ik niets ... 😞

    • @remkoleistra3274
      @remkoleistra3274 Рік тому +1

      Heel goed gezien! Zo rot je huis van binnen uit
      Maar isoleren betekent ook ventileren dus rooster van velux dakraam altijd open houden

    • @arieveloo9808
      @arieveloo9808 Рік тому +1

      .... moeilijk hoor...dat met de Dampfolie....je hoort steeds weer andere berichten.....ik heb het ook zo geleerd zoals jij beschrijft... moeilijk, moeilijk....

    • @AandeFranseslag
      @AandeFranseslag  Рік тому +1

      Voordat ik met de klus begon heb ik dezelfde vraag gesteld bij meerdere partijen die allen ervaring hadden met het werken met deze materialen, in dit soort gebouwen. De sous-toiture was trouwens al een gegeven (deze heeft trouwens van zichzelf ook al een dunne isolatielaag aangezien deze dubbelwandig is), immers die klus was lang geleden al gedaan. Het antwoord dat ik heb gekregen was dat als ik met glaswol aan de slag zou gaan dat dit inderdaad een must zou zijn geweest. Echter, dat houtvezel robuuster is en gezien de ruimte een pare-vapeur niet noodzakelijk zou zijn. Natuurlijk zou het (nog) beter zijn, maar niet noodzakelijk. In de afweging met tijd en budget hebben we op basis van die kennis gekozen om het te laten.
      Sowieso zijn we er achter gekomen dat het werken met oude stenen muren, kalk en hennep isolatie voor de muren een totaal ander type binnenklimaat geeft dan bij moderne bouw. Juist op het gebied van de vochthuishouding. Laatst nog een interessant gesprek gehad met de architect juist over dit onderwerp.
      Maar hé, ik ben ook geen expert op dit gebied ;-) Ik weet wel dat ik inmiddels de gipsplaten die er al tegenaan zitten (en dat zijn er gelukkig al meer dan in deze video te zien is) er niet meer vanaf ga halen.
      Maar in ieder geval wel bedankt voor je reactie en het meedenken!

  • @jan003612
    @jan003612 Рік тому +2

    Succes met het isoleren en tot volgende week! Fijn weekend 👍

  • @arieveloo9808
    @arieveloo9808 Рік тому +2

    Hi Olav knap hoor wat jullie doen! Heb dit ook jarenlang gedaan maar dan nieuwbouw....en dat maakt nogal wat uit .... sterkte en wees voorzichtig...het is behoorlijk hoog......😮😊 Ps neem af en toe een half dagje vrij dat is echt nodig bij dit soort werk......

    • @AandeFranseslag
      @AandeFranseslag  Рік тому +1

      Dankjewel! En we doen voorzichtig. Het is inderdaad erg hoog, en je went daar snel aan (waardoor je dus extra moet gaan opletten).

  • @loesruyten
    @loesruyten Рік тому +2

    Wat een klus weer. Fijn weekend.

  • @milkokliemert6652
    @milkokliemert6652 Рік тому +1

    Persoonlijk zou ik het met een platenlift en een kleine hoogwerker werken veiliger en 10 keer sneller en kan je zelfs alleen doen. Maar dit is zeker leuk om naar te kijken.

  • @ceescollignon722
    @ceescollignon722 Рік тому +1

    Wat een gigaklus,heel veel succes.

  • @y.lelivelt2619
    @y.lelivelt2619 Рік тому +2

    Dit is echt een klus voor twee personen. Alleen is het amper te doen. Dus Patrick mag wel even blijven denk ik zo

  • @vriesvakkie1
    @vriesvakkie1 Рік тому +1

    Je gaat een soort vide maken, en met hout stoken. De vloerverwarming is stralingswarmte, de warmelucht van het hout/ fornuis gaat naar boven. Een better safe than sorry loze leiding voor een plafondventilator lijkt mij beter slapen. Goede keuze een dikke isolatie, kan je idd wat meer warmteverlies via gevel veroorloven.

    • @AandeFranseslag
      @AandeFranseslag  Рік тому +1

      Is aan gedacht! Vanavond zul je wat electra leidingen voorbij zien komen. Dank voor de tip!

    • @vriesvakkie1
      @vriesvakkie1 Рік тому

      @@AandeFranseslag Yep gespot. Die extra brede platen zijn eigenlijk niet leuk zonder heftoestel.

  • @bertju100
    @bertju100 Рік тому +1

    Goed bezig word mooi en warm

  • @ws933
    @ws933 Рік тому +1

    Flinke klus hoor maar komt ongetwijfeld goedm😀

  • @hollandduck79
    @hollandduck79 Рік тому +2

    Hallo vanuit Zeeuws-Vlaanderen .
    ik wil niet vervelend overkomen hoor maar volgens mij had je beter in plaats van een rolsteiger
    een elektrische spin hoogwerker kunnen huren want nu sta je nog onhandig op een lader te werken omdat je met de rolsteiger er niet bij kunt komen .
    de onderwagen van z'n spin hoogwerker is maar 80cm breed waardoor hij gewoon door een standaard deuropening past .
    misschien een ideetje voor de volgende keer
    bedankt voor de video .
    met vriendelijke groet Hollandduck

    • @AandeFranseslag
      @AandeFranseslag  Рік тому

      Dank voor de tip! Ik heb daar wel aan gedacht, maar aangezien we ook op de verdieping moeten gaan werken zou daarvoor alsnog weer een steiger moeten gaan huren. Toen ben ik toch maar voor de eenvoud gegaan van een steiger... Je moet wat! ;-)

  • @Henky-180
    @Henky-180 Рік тому +4

    hallo mannen, dat ziet er mooi uit en de isolatie zal zijn werk wel doen. vraagje: welke schroeven gebruiken jullie en lukt het met die plaatschaar een beetje? in de videos van de doe het zelf markten lijkt het zo simpel. groetjes daar. Henk op naar deel 2,3 en 4 😅

    • @wteeffelen
      @wteeffelen Рік тому +1

      Gipsplaat schroeven die zijn zwart , en het knippen van de metalstud profielen is een kwestie van oefenen .
      Hebt zelf 10 jaar met de deze materialen gewerkt .

    • @AandeFranseslag
      @AandeFranseslag  Рік тому

      Wij gebruiken de zwarte gipsplaat schroeven. Het is wel even een feeling krijgen om die door de metalstud heen te krijgen, maar dat heb je gauw genoeg onder de knie. Het knippen is verder geen enkel probleem., en het aan elkaar verbinden is bijna een soort "Lego" ;-) Werkt echt wel fijn!

  • @anaalbregt3429
    @anaalbregt3429 Рік тому +1

    Toppers!!!!

  • @martenrosing
    @martenrosing Рік тому +1

    Hoi Olav, ik vroeg me af wat er aan grond allemaal bij jullie huis hoort. Ook dus een hele strook aan de overkant van de weg? De Puinhoop, de Mooie keienhoop? En natuurlijk het weiland waar Tiny staat. Komen daar trouwens de koeine ook weer terug?

    • @AandeFranseslag
      @AandeFranseslag  Рік тому +1

      De grond die jij beschrijft hoort inderdaad allemaal bij het huis. Het weiland van het tiny house is nu nog "open": het prikkeldraad is nog niet teruggeplaatst. Dat staat wel op de planning, en dan kunnen de koeien er ook af en toe weer in.

  • @koosslootweg8500
    @koosslootweg8500 Рік тому +4

    Vocht barrière aan de warme kant?? Komt er zo geen condensatie in de isolatie?

    • @AandeFranseslag
      @AandeFranseslag  Рік тому

      Merci! Je bent niet de eerste die dat vraagt. Maar ik heb er inderdaad voor gekozen om die niet te gebruiken. Zie ook mijn reactie hieronder aan DikkieDik.

    • @petervangennip5375
      @petervangennip5375 Рік тому

      Klopt, het lijkt mij verstandig om een DAMPDICHTE laag aan de warme zijde aan te brengen.

  • @fangas47210
    @fangas47210 Рік тому +3

    Heb je gedacht aan elektra achter de gipsplaten, stroompunten, verlichting?

    • @AandeFranseslag
      @AandeFranseslag  Рік тому

      Jazekers! Nog niet te zien in deze aflevering, maar volgende week zie je dat voorbij komen.

  • @tgwtgw6069
    @tgwtgw6069 Рік тому +3

    Artistische Leistung 😊 Olaf ich frage mich warum lässt du 5 cm Luftfach zwischen Isolierung und Gipsplatte? Prüfe das nochmal. Ganz liebe Grüsse und gebt Acht auf Euch Ihr Hochseil(Dach)Artisten Gruß Thomas

    • @AandeFranseslag
      @AandeFranseslag  Рік тому

      Thanks! I copied the work what the "plaquiste" did in the other part of the house. Including the air gap... ;-)

  • @MarkKoekenbakker
    @MarkKoekenbakker Рік тому +1

    Hoi Olav,
    Weer een erg leuke video! Wel even een tweetal inhoudelijke vraagjes: Ik zie dat je niet tussen de metal stud isoleert, maar dat daar een luchtlaag tussen blijft. Is dat een bewuste keuze?
    Daarnaast zie ik geen dampdichte laag aan de binnenkant van je isolatie. Ben je niet bang dat je daar vochtproblemen gaat krijgen, zeker omdat je daar stoom e.d. vanuit de keuken krijgt?
    Als mede-amateur vroeg ik me dat af. ;)
    Groet!

    • @AandeFranseslag
      @AandeFranseslag  Рік тому

      Dankjewel! Er blijft op deze manier inderdaad een luchtlaag over tussen isolatie en gipsplaat. Het was een bewuste keuze vanuit een constructie-perspectief, dat werkte makkelijker met de metalstuds. Ik hierin ook gekopieerd wat een professioneel team al eerder in het stal gedeelte heeft gedaan. Niet persé gedaan vanuit een isolatie perspectief, al heb ik wel begrepen dat het niet verkeerd is om dat te doen. Maar goed, verder geen onderbouwing daarbij, dus daar heb je waarschijnlijk niet zoveel aan ;-)
      Over de dampdichte laag. Je bent niet de eerste die dat vraagt (zie ook mijn reactie hieronder bij DikkieDik). Ik heb vantevoren informatie ingewonnen (want ik had dezelfde vraag) en geconcludeerd dat het met houtvezel en onze situatie niet noodzakelijk was. Het was meer een optie (het zou nog beter zijn als). Vanuit een afweging met tijd en budget heb ik er toen vanaf gezien. Als je met glaswol werkt is het daarentegen echt een must heb ik begrepen. Glaswol is vele malen minder robuust tegen vocht.

  • @ericsmeets4649
    @ericsmeets4649 7 місяців тому

    Leuk om deze klus te volgen! Wij zijn op basis van jullie hennepverhaal en ook houtvezel vandaag begonnen met de plaatsing van de eerste houtvezelplaten in onze voormalige graanschuur. Het snijden / zagen van de platen is wel een uitdaging. Morgen gaan we het proberen met een wat gladder mes, maar jou zelfgemaakte snijbank staat me ook wel aan. Wat voor een type zaagje heb je gebruikt in de bajonetzaag?

    • @AandeFranseslag
      @AandeFranseslag  7 місяців тому +1

      Ik had een zaag besteld speciaal voor isolatie materiaal. En het werkte als bedoeld, maar je moet de platen wel redelijk samenpersen tijdens het zagen, vandaar mijn snijtool/tafel/constructie ;-) Heel veel succes!!

    • @AandeFranseslag
      @AandeFranseslag  7 місяців тому +1

      Hier een link naar de zaag die ik heb gebruikt: amzn.eu/d/0XgSbbh. Succes!!

    • @ericsmeets4649
      @ericsmeets4649 7 місяців тому +1

      Thanks. Ik blijf je volgen :)

  • @timvangool291
    @timvangool291 Рік тому +1

    Waarom heb je geen dampscherm/vochtwerende folie gebruikt?

    • @AandeFranseslag
      @AandeFranseslag  Рік тому

      Omdat we met houtvezel isolatie isoleren was dat in ons geval niet perse noodzakelijk. Vanuit een budget en tijd afweging heb ik er toen voor gekozen om dit dus te laten. Zie ook de andere reacties hieronder voor meer detail.

  • @jellevankapel2069
    @jellevankapel2069 Рік тому +1

    waarom niet af timmeren met planken .

    • @AandeFranseslag
      @AandeFranseslag  Рік тому +1

      Hebben we wel overwogen, maar uiteindelijk toch vanuit een esthetisch oogpunt voor witte gipsplaat gekozen. Dat steekt mooier af tegen de houten balken en de stenen muur. Vanuit een oogpunt van gemak was ik wel een voorstander van aftimmeren met hout, maar goed... ;-)