Kur'an, Hz. Süleyman Hikayesi'nde Hangi Kaynaklardan Etkilendi /KUR'AN'IN KÖKENLERİ
Вставка
- Опубліковано 8 лют 2025
- #ateizm #Kuranınkaynakları #dinlertarihi #yahudilik
Bugün, Süleyman’ın Ahdi ve Targum Şeni isimli metinlerin, Kur’an’daki bazı anlatılarla olan benzerliklerini inceleyerek, hangi olasılığın ne kadar güçlü olduğunu ele alacağız.
Öncelikle bu metinleri hangi tarihlere yerleştirebilceğimize bakalım.
Süleyamn Ahdi esimli araştıracağız.
Bu eser apokrif bir metin olarak Yahudi ve Hristiyanlarca kabul edilir ve ortalama MS.1 ile Ms. 3. yüzyıllar arasına tarihlendirlir. Daha geç tarihleri öneren araştırmacılar da vardır. Fakat bu genel bir kabul değildir.
Süleyman’ın Ahdi isimli eserin köklerine indiğimizde onun aslında başka metinlerden etkiler taşıdığını görebiliriz. Bunlardan biri “Büyülü Yunan Metinleri” isimli eserdir. Uzmanlar bu metnin yazıya geçiriliş süreci olarak MÖ. 200 ile MS. 400 yılları aralığını gösterirler.
Süleyman’ın Ahdi’ni etkileyen bir diğer metin ise 1945’te Mısır’da bulunan ve MS. 4. yüzyıla tarihlendirilen el yazmalarıdır.
Bir diğer temel kaynağımız “Eski Ahit’in Aramice tercümelerinden “Targum Şeni” isimli eser. Bu aslında sadece bir tercüme değil, aynı zamanda bir tefsiri gibidir Eski Ahit’in.
Bu metni uzmanlar görece geç bir tarihe yerleştiriler. Genel olarak MS. 4.yy. ile MS. 8. yy arasına yerleştirilir. Bazı araştırmacılar “”Targum Şeni’nin İslam sonrası olabileceğini iddia ederken, çoğunluk onu İslam Öncesi tarihlere yerleştirir.
Bu metinleri ilginç kılan şey, Hz. Süleyman ile ilgili Eski Ahit’te yer almayan bazı bilgiler taşımalarıdır. Daha da ilginci aynı konunun Kur’an’da da çok benzer şekilde ele alınması. Sorumuz şu:
Acaba Kur’an mı bu metinlerin içeriğini etkiledi yoksa bu metinler mi bir şekilde Kur’an’a etkide bulundu. Bir tarafın diğerini etkilediği bariz, çünkü az sonra aktaracağım gibi, aradaki benzerlikler tesadüfle açıklanabilecek gibi değil.
Kur’an’ın 7. yüzyılın başlarında kayda geçirilmeye başlanıp 632’de Hz. Muhammed’in ölümüyle bu sürecin sonlandığını İslami kaynaklar aktarır. Bu konuda ki bilgimiz sabit, bu konuda bir kafa karışıklığımız yok.
Diğer metinler ise net bir tarihten ziyade bir zaman aralığına tarihlendirilir. Fakat belirtilen aralıklar yine Kur’an’ın yazılmasından öncesine ait. Sadece Targum Şeni isimli metin için 4. ile 8. yüzyıl aralığı gösterilir.
Yani büyük olasılıkla Kur’an etkileyen değil, etkilenen tarafta duruyor. Kur’an’ı etkilediği düşünülen bu metinler sadece Eski Ahit’ten, Yahudi ve Hristiyan inancından etkiler taşımazlar. Mısır ve Yunan mitolojisinden de izler taşıdıklarını görmek mümkün. Hatta buna Zerdüştiği bile kısmı olarak dahil edebiliriz.
KAYNAKLAR
Avesta - Ankara Okulu Yayınları
Kur'an-ı Kerim - Diyanet İşleri Başkanlığı Tercümesi
TDV İslam Ansiklopedisi CİLT, 16
TDV İslam Ansiklopedisi, Cilt 43
The Sources of İslam-Sir William MUIR, (Press. Amarko Book Agency, 1973)
JUDO-CHRİTİAN NON-CANONİCAL SCRİPTURES AS SORUCES OF QURANİC STORİES: HİSTORİCAL İNVESTİGATİON (ARTİCLE)
JUDAİSM AND İSLAM- BY ABRAHAM GİEGER (Printed at the m.d.c.s.p.c.k. Press and Sold at their depository, repery-1989)
The Greek Magical Papyri in Translation Including the Demotic Spells - Hans Dieter BETZ (The Universty Of Chicago Press)
www.esotericarchives.com/solomon/testamen.htm
Değerli kanal sahibi..Biliniz ki elimizde 632 veya öncesine dair bir kuran yoktur..Kuranın yazımına başlanmasının emevi halifesi Bin Mervan döneminde olduğu nettir...Ki Mervan dönemine ait de bir kuran yoktur elimizde..
Abdülmelik Bin Mervan bu arada..Eksik yazmışım..
@@Migrant42 Teşekkür ederim.
Elimizdeki el yazmalarından bahsetmiyorum. Ne zaman kayda geçirildiğine dair kaynakların aktardığı bilgilere dayanarak bir tarihlendirme yaptım.
"Kur'an tarihi ve günümüze nasıl geldiği" benim için ayrı bir video konusudur.
@@uygarlıkyolcusu o videoyu sabırsızlıkla bekliyorum..
@@Migrant42Ben deee...
adamsın ❤
özletme kendini
Süper bir video olmuş eline sağlık olsun değerli hocam.
Teşekkür ederim dostum.
Beğenimi yaptım, teşekkür ederim ❤
Desteğiniz için teşekkür ederim.
E. B. Taylor'un İlkel Kültür kitabına bakarsanız aslında hepsinin ilkel bir kültürün ürünü ve mitoloji olduğunu göreceksiniz. Temel eserler kadar faydalı bir video ❤
Katkınız için teşekkür ederim. Kaynak önerileriniz benim için çok kıymetli.
@@uygarlıkyolcusu Tylor, antropolojinin kurucusu ve Altın Dal'ın yazarı Frazer'in de hamisidir.
Destek ❤
Teşekkür ederim.
yahu kardeşim neymiş Kuranı Kerim Hz.Sleyman'dan etkilenmiş miş falan şunu bilin ki semavi inançta din tektir Hz Adem a.s dan Hz Muhammed s.a.v e din İslamdır ve Tanrı aynı din aynı tabiki bazı kurallarda aynı yada yakın olacak insanların aklını karıştırmayın inanmıyorsanız size göre aslında olmayan bir şeyin ıspatına çalışmayın bu yaptığınız şey cehaletten ibarettir herkesin inancı kendine insanları İnanları rahat bırakın...
🤣
Apokrif metin nedir biliyor musun. Yani din adamlarının uydurma hikâyeleri. Harry Potter gibi masallar. Muhammed bunları ya kabeye gelen din adamlarından ya da ticarete gittiği yerdeki insanlardan duyup gerçek sanmış 😂
Son söylediğin ile başta söylediğin çekişiyor, hem diğer dinleri tanıma hem inancın sana kalmış say; ne ironik