Vatikan, Vatikan Müzeleri Hakan Bayrakçı ile

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 вер 2024
  • @italyadarehber Bugün Vatikan'dayım…
    Roma Şehri içerisinde mutlak meşrutiyet & Hristiyan Şeriatı ile yönetilen bir ayrı devlet Vatikan. Bugün değeli misafirim Hakan Bayrakçı ve sevgili eşi ile ile Vatikan Müzelerindeyiz. Tarih bilgisini televizyondan fark ettiğm Hakan Bey Vatikan Müzelerini anlatacak seviyede tarih bilgisine sahip olması ile beni büyüledi. Kutluyorum...
    İtalya'nın başşehri & Roma İmparatorlarının eserlerini şehrin her köşesinde gördüğünüz 'Sonsuz Şehir' Roma içinde bir başka devlet. Kendi Eurosunu basma hakkına sahip, kendi radyosu (Radio Maria) ile dünyaya (tabii dini içerikli) yayın yapan ülke içinde ülke. Dünyanın en büyük kilisesi San Pietro ve dünyanın sayılı müzelerinden Vatikan Müzeleri...
    Dünyada Papanın sandalyesi olan kutsanmış 6 kilise var. 2 adet Assisi’de, 4 tane de Roma'da, aslen İsa bir kilise kurmadı, bu görevi 12 Havarisinden en önemlisi San Pietro'ya verdi. O da Avrupa’da bu yeni dini yaydı ve Roma'da Eski Romalı askerler tarafından San Pietro Meydanında ters asılarak infaz edildi, peki neden ters, gelince anlatırım… Bugün inanışa göre kilisenin altında gömülü. Papalık onun devamı olarak görülüyor. Papalar erkek ve kardinaller arasından seçilir.
    Kilise 1500 de başlandı 1667 de bitti. Öncesinde 4. YY da Büyük Konstantin tarafından yaptırılmıştı. Öncesinde Neron’un sirki ve bir Mezarlık, (Necropolis) vardı ve içinde San Pietro’nın mezarı da vardı. Eski kilisede oldukça büyüktü. 1451 de Papa 5. Nikolaus restore etmeye başladı, eski sütunları yeni kilisede kullanmak istiyordu. Ancak 1455 de ölünce proje tamamlanamadı.
    18 Nisan 1506 da Julius II. yeni ve devasa bir Kilise (bugünün San Pietro’sunu) yapmaya karar verir, Kiliseyi yapmak için Mimar Donate Bramante görevlendirilir ve maddi sıkıntılar ile birlikte polemikler, kavgalar derhal başlar. 1507 yılından sonra Papa II. Gulio para karşılığında zengin Hristiyanların günahlarını bağışlayıp, cennetin anahtarlarını satar. 1510 da Papaz Martin Luther (o zaman sadece Hristiyanlık vardı) Roma seyahatinde bunları görür ve Protestanlığın temelleri böylece atılır. 1513 de Papa ve 1514 de mimar ölürler ve inşaat neredeyse durur. 1546 da Michaelangelo görevlendirilir. Zamanla birçok papa ve mimar da konuya dahil olur ve yapımı 126 yıl süren kilise, sonunda 1626 da açılır.
    Ayrıca Vatikan’ı koruyan İsviçreli Askerler oldukça ünlüdür. Neden İsviçreli peki sorusunu duyar gibi oluyorum. O detayı da burada uzun uzun anlatırım. 1506 yılından beri Vatikan’ın koruyucularıdır bu Askerler, aynı zamanda Papa’nın özel/yakın korumalarıdır. 150 kişi ile başlanan bu minik ordu, şu sıralar 110 kişi. Bu genç askerler 19 ile 30 yaş arası, (Koyu) Katolik, bekar, (rütbeliler hariç) İsviçre de askerliğini yapmış ve İsviçre vatandaşı olmalılar. Min. 1,74 boyunda, haklarında negatif hiçbir söylenti, cezası olmayanlardan seçiliyorlar.
    Vatikan Müzelerine gelirsek, gözlerinizi alamayacağınız bir açık hava müzesi. Vatikan’ın Türkçe Kokart verdiği üç rehberden biri olarak bizi, Osmanlı, Türkiye Coğrafyasını ve Müslümanlığı ilgilendiren objeleri vurgulayarak yaptığım Vatikan Müzeleri turu yaklaşık 3 - 3,5 saat sürmekte ve Vatikan Müzelerinin kendi rehberlerini korumak için yaptığı bir uygulama ile Vatikan Kokartlı Rehberler ile Müzeleri gezmeniz durumunda San Pietro’ya bir kısa yoldan ve sıra beklemeden girmeniz mümkün. Aksi takdirde ücretsiz olan San Pietro Kilise ziyareti için sıra beklemeyi göze almak gerekli.
    Bu ziyaret sırasında muhakkak en ilginç nokta Papa’ların da seçildiği, ki o da çok ilginç bir hikayedir ve geldiğinizde detaylı olarak anlatmak için sabırsızlanıyorum Sistine Şapeli’dir. Burada fotoğraf çekmek makam sahibi olsanız dahi kesinlikle yasak.
    Birçok turist Vatikan'a Sistine Şapeli'ni görmek için geliyor. Birçok gezgin buradaki Michalangelo’nun Fresklerine, boyutlarına ve gerçekçi görünümlerine hayran kalıyor. Çizimleri uzun uzun izlemek isteyenler için Şapelin içinde ve çevrede özel banklar mevcut. Fotoğraf çekmek kesinlikle yasak ve binanın içindeyken yalnızca fısıldamanıza izin verilir. Görevliler, ziyaretçilerin fotoğraf çekmesine engel olur, ancak bazı insanlar gizlice çekmeyi deniyor ve bazen Şapelden dışarı çıkarılıyorlar. Ayrıca, aynı çalışanlar düzenli olarak “Sessizlik!” uyarısında da bulunuyor.
    Şapel, birkaç kez restore edilmiş ve son restorasyon 25 yıl önce yapıldı ve (ca. 4.2 milyon dolar) Japon Nippon Television Network Corporation şirketi tarafından finanse edildi. Sistin Şapeli, günde yaklaşık 10.000 turist tarafından ziyaret edilmektedir.
    Dünyanın başşehri Roma’nın kalbinde, Vatikan'da sizler için kısa videolar çektim, umarım beğenir ve en yakın zamanda İtalya'yı ziyaret eder, bana Vatikan’ı sizlere anlatma şerefini verirsiniz...
    A Presto... Bekliyorum...

КОМЕНТАРІ •