Tulburările de vorbire și logopedia

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 30 вер 2024
  • Unii copii vorbesc foarte rapid, ajungând să “mănânce” sunete, silabe și chiar cuvinte întregi. Alții se exprimă extrem de lent. Orice tulburare de limbaj are tendința de a se agrava și consolida în timp, ca deprindere negativă. Începând cu cele mai simple, tulburările de limbaj produc efecte negative asupra personalității și comportamentului copilului, ducând la frustrare, anxietate, stimă de sine scăzută. O pronunție deficitară netratată poate conduce la dificultăți în ceea ce privește scrisul și cititul, mecanismele prin care se produce învățarea.
    Mai mult, există tulburările de vorbire și limbaj care sunt incontestabile, care îi îngrijorează pe părinți și îi trimit automat în cabinetul logopedului. Însă există și tulburări de vorbire pe care părinții le iau ca fiind normale, trecătoare sau pe care chiar le încurajează: tendințele către rârâit sau sâsâit, stâlcirea anumitor cuvinte, ce sunt considerate uneori drăgălașe.
    Când este cazul să ne îngrijorăm, ce spun tulburările de vorbire despre viața psihică a celor mici și cum ne ajută logopedia ne spune Veronica Herghelegiu, psiholog - logoped, invitata Luanei Ibacka la Ziarul de Sănătate.
    ➡Ce este logopedia și când ne ajută?
    ➡Care sunt tulburările de limbaj și cum se intervine în tratarea lor?
    ➡De ce dezvoltă copiii tulburări de vorbire și limbaj?
    ➡Ce poate face părintele pentru a corecta natural tulburările de vorbire și limbaj ale copiilor?
    ➡Ce se întâmplă într-o ședință de logopedie?
    ➡Tulburările de limbaj la copii vs. adulți

КОМЕНТАРІ • 3