Virheitä mitä äkkiseltään huomasin. 1. Ylempi säädin säätää jännitettä, ei virtaa. Virran säätö on yhdistetty langansyöttöön. 2. Kohdassa 8:15 puristat putken raon aivan kiinni. Hyvä jättää rakoa noin ainevahvuuden verran. Eli autohommissa tapaan jättää 0,5-1.0 mm. Jos taas mennään paksumpiin plootuihin, tehdään erilaisia viisteitä. 3. Ja lopuksi pahin virhe. Ohutlevyjä ei todellakaan hitsata yhtä soittoa, se on yhtäsoittoa hitsaamista vaikka pidätkin sekunnin jäähdytystauon. Jos tuolla lailla hitsaa esim. auton oveen tai lokasuojaan paikan, on se niin kuprulla ettei se kelpaa enää kuin romulavalle. Oikea tapa on niin, että pala hepataan noin 5 sentin välein kiinni, käyttäen sellaisia 0,5-1 sekunnin purskeita. Sen jälkeen hitsataan niin monta kierrosta samalla tekniikalla että hitsisauma on yhtenäinen. Joka kierroksen välillä tarpeeksi pitkä jäähdytystauko, sellanen että siihen voi kädellä koskea. Se tuossa oli oikein että virtaa pitää olla niin paljon että pelli palaisi puhki jos hitsaisi pidempään. On yleinen aloittelijoiden virhe vetää liian pienillä tulilla.
1. Sähköteknisesti oikea termi olisi varmaan tehon säätö. Kun jännite nousee nousee virtakin. 2 Joo, tuossa tuli puristettua kiinni, käytännössä ohuilla levyillä tuntuu tulevan riittävä rako ihan kuin itsestään. 3 Hyvä huomio, tosi vähän noiden pintapeltien hitsaamisesta kokemusta. Lähinnä pohjaa ja helmakoteloita tullu joskus korjattua.
@@Jukkatestaajaharrastaa Tuo jännitteen säätö vaikuttaa virtaan loppujen lopuksi hyvin vähän. Kokeiltu on. Kokonaistehoon ja sitä kautta lämmöntuottoon se tietenkin vaikuttaa. Sillä jännitteen määrällä voi säätää hitsipalon muotoa ja tunkeumaa. Hyvä tunkeuma tietysti on oleellisempi asia paksujen plootujen hitsauksessa. Kannattaa kokeilla sen jännitteen vaikutusta. Ei koske langansyöttöön ollenkaan, säätää vain jännitettä. Toisessa ääriasennossa lanka ei kunnolla pala ja toisessa ääriasennossa pelli palaa heti puhki.
@@karikelju4289 Kyllä huomaa ettet oo tainnut paljon hitsailla ennen vai paksummat vedetään yhtä soittoo ja viisteet riittää ettei vetele?!?!? xDDDDDDDDDDDDDDDD Tuleppas näyttämään 10mm kirkkaaseen yhtenäistä saumaa pituus 6m, leveys 3m ja korkeus 1.5m levyistä tehtyyn 3 kerroksiseen vesitiiviiseen astiaan. Latat tulee joka kerroksen väliin ympäri vedettävällä saumalla. On kyllä melko hitsari sankari tosiaan jota kukaan ei nähnyt mutta moni on kuullut puheissaan, joka yhtenäisellä saumalla vetää esimerkiksi tuollaisen kuumakaarella ilman minkäänlaista vetelyä. Kumma kun vetelyitä saadaan monipalolla yli 30 milliseenkin mustaan kuumakaarella ja joudutaan lämmöllä oikomaan. Taidat olla esson baarin puheukkoja tai jonkun hitsauskirjan lukenut. xDDDD Oikea tapa on 5 sentin välein buahaaahaa. Missä tämä oikea tapa on säädetty? Kyllä voi olla aivan hyvin isompikin väli. xDDDDDDDDDDD "Tuo jännitteen säätö vaikuttaa virtaan loppujen lopuksi hyvin vähän." Vähä tai paljon, mutta vaikuttaa silti. Et säkään parisuhteessa voi sanoa, että "vähän kokeilin naapurin Irmeliä jalkovälistä ja olettaa että se ei vaikuta suhteeseesi. xD "Sillä jännitteen määrällä voi säätää hitsipalon muotoa ja tunkeumaa." Niin kaasulla, kuljetusasennolla tai nopeudellehan ole mitään tekemistä hitsipalon muotoon tai tunkeumaan..... "Hyvä tunkeuma tietysti on oleellisempi asia paksujen plootujen hitsauksessa." Molemmat on oleellisia talosta riippuen nykypäivänä.... Oletko kuullut molemmin puolin hitsaamisesta ikinä? Esareist, lian/ruosteen poistosta ja tuistakaan maininut edes mitään..... Määkii jostain auton pellin juuritunkeumasta, kun useasti jää muutenkin paskaa väliin autonpeltejä hitsatessa jotka aiheuttaa huokosia yms. Varsinainen ammattilainen tosiaan ja IWS on niitä jotka ei osaa ainakaan hitsata vaan opettaa muita hitsaamaan. ;)
@@OneAboveAll1668 Niin, jos luet tuon juttuni uudestaan huolella, huomaat että en missään vaiheessa väitä että paksut plootut vedettäisiin yhtä soittoa. Mainitsin vain ohimennen ne viisteet hitsin tunkeumaan liittyen paksujen levyjen osalta. On totta että on monia asioita joita en maininnut hitsaamiseen liittyen, mutta kommenttini ei ollut tarkoitettu miksikään varsinaiseksi kurssimateriaaliksi. Kunhan ohimennen vähän mainitsin asioita. Relax, man.
Tosi hyvä video aloittelevalle hitsaajalle. varsinkin se että hitsisauman tulisi mennä läpi. Luulen kuitenkin että monelle tuottaa ongelmia portaattomilla säädöillä langan syötön määrä. Välillä tökkii jne.. Suojakaasun merkitys / säätö on myös ulkokäytössä joskus haastavaa. On hyvä yrittää saada hitsattava kohde suoralta tuulelta suojattua. Erinomainen kerronta.
Tuulessa hitsatessa tosiaan parasta että saisi tuulen suojaa, vaikka jotakin levyjä suojaksi tjsp. Langansyötön hienosäädön opastus tuosta jäi nyt kokonaan pois, pitäisi opetella kuvaamaan sulaa että videossa näkisi eron liian pienen ja liian suuren nopeuden erosta. Ehkä mää joskus jaksan kasata sellaisen kuvausjärjestelyn jolla tuonkin pystyy kuvaamaan.
Nykyvehkeissä on tuo automatiikka kyllä aika pätevä. Walliuksen i2000 on valovirtakäyttönen muistaakseni max 200A kone ja ei kyllä häpeä vanhanaikaisille voimavirtavehkeille. Hitsattavan materiaalin paksuus pyöritetään näytölle ja vekotin säätää itse arvot kohdalleen. Manuaalisestikin voi niitä itse säädellä mutta kokemuksen perusteella ei jälki ainakaan parane😁 Itsellä myös 0,8 lanka ja CO2 pullo kaverina.
@@v-vv2251 Jep. Jos nyt on miggiä ostamassa niin invertterivalovirtavehjes on varmasti yhtä hyvä vaihtoehto kuin perus kolmivaihekone. Erot tulee esille 20v kuluttua kun elektroniikka on elinkaarensa päässä, mutta eipä sitä niin kauas tiedä onko meillä edes sähköä 😂
Mä sain viime syksynä isäukolta juur vähän vastaavanlaisen 250A 3~ koneen ku ollu jossain autoverstaalla 80-l alussa. Ja ihan nöösinä olis tarkotus opetella sitä käyttämään ja näillä opeilla alotettaan!
No ainakin tällaista perus autotalliräpeltelyä. Tympeintähän siinä on että osa ruosteesta jää hitsauskaapelin sisään ja ku sitä kertyy tarpeeksi alkaa langansyöttö tökkimään.
Pirun vanha elik aito Wallu on päänvaiva ja monimutkainen Suomen kieli jos jo rannikoruotsalaiset väittää että svedut eivät ruotsia osakaan ja naspurikunnan svedut mutta hitsipilli ja virrat ovat tuomarit . Vanha Transiti kyseessä
Ite ostin opetteluun Timco MI250MIG jota muissa maissa myydään esim. Röhr-merkillä ja ainaki ensiturrausten perusteella varsin asiallinen kampe ja hinta alimmillaan tällä hetkellä 299 €. Siihen toki kaasupullo ja letku vielä lisäksi vähintään saman verran lisää. Kiinakampehan se on, mutta nettiarvostelujen perusteella oli tosi kehuttu peli hintasekseen niin uskalsi ostaa ja hyvinpä tuolla tuntuu hitsaavan. Tuossa ihan jonku ammattihitsarin arvostelu kamppeesta: ua-cam.com/video/6ALBfsYCi-U/v-deo.html. Tuossa 200A versio, mutta muuten sama ku tuo MI250.
Muissa hommissa sen aikaa etten osaa suositella jotain. Yleisenä ohjeena: koneeseen saisi löytyä huolto valtakunnan rajojen sisältä, sama koskee varaosia ja kulutusosia. Ensikokemukset jonkun jo "toimivan" koneen kanssa opastettuna. Siinä tilanteessa saa vihjeitä siitä mitä hankintakohteessa Pitäisi olla. Sitten rajata tavoitteita. Kaikkea ei voi yhdellä koneella järkevään hintaan. Koneen ei aina tarvitse olla uusi. Käytetty voi olla hyväkin vaihto ehto, mutta oman tiedon ollessa niukka hyvä ottaa asiantuntemusta mukaan hankinta tilanteeseen tuota huolto asia unohtamatta. Aikoinaan viimmevuosituhannella alkoi tulla "kotitalous mig hitsauskoneita". Saatiin yksi kone koeajettavaksi. Jänniteasentoja kaksi. Suositetullakaasulla ykköstehoasetuksella saatiin "saumaa". Kakkosasennossa saatiin se myös kiinni hitsattaviin kappaleisiin. Peltein puoleen millin pelkää reikää sauman viereen ja millin ajoittain kiinni. 0,75 melko yhtenäisesti. Poistivat onneksi myymälävalikoimasta.
Hyvä video, ei liikaa puhetta eikä toisaalta liian hätäisesti kerrottua. Jenkkivideoissa puhutaan pitkään ja tehdään vähän.
Tässä oli hyviä vinkkejä. Kiitos!
Virheitä mitä äkkiseltään huomasin. 1. Ylempi säädin säätää jännitettä, ei virtaa. Virran säätö on yhdistetty langansyöttöön. 2. Kohdassa 8:15 puristat putken raon aivan kiinni. Hyvä jättää rakoa noin ainevahvuuden verran. Eli autohommissa tapaan jättää 0,5-1.0 mm. Jos taas mennään paksumpiin plootuihin, tehdään erilaisia viisteitä. 3. Ja lopuksi pahin virhe. Ohutlevyjä ei todellakaan hitsata yhtä soittoa, se on yhtäsoittoa hitsaamista vaikka pidätkin sekunnin jäähdytystauon. Jos tuolla lailla hitsaa esim. auton oveen tai lokasuojaan paikan, on se niin kuprulla ettei se kelpaa enää kuin romulavalle. Oikea tapa on niin, että pala hepataan noin 5 sentin välein kiinni, käyttäen sellaisia 0,5-1 sekunnin purskeita. Sen jälkeen hitsataan niin monta kierrosta samalla tekniikalla että hitsisauma on yhtenäinen. Joka kierroksen välillä tarpeeksi pitkä jäähdytystauko, sellanen että siihen voi kädellä koskea.
Se tuossa oli oikein että virtaa pitää olla niin paljon että pelli palaisi puhki jos hitsaisi pidempään. On yleinen aloittelijoiden virhe vetää liian pienillä tulilla.
1. Sähköteknisesti oikea termi olisi varmaan tehon säätö. Kun jännite nousee nousee virtakin. 2 Joo, tuossa tuli puristettua kiinni, käytännössä ohuilla levyillä tuntuu tulevan riittävä rako ihan kuin itsestään. 3 Hyvä huomio, tosi vähän noiden pintapeltien hitsaamisesta kokemusta. Lähinnä pohjaa ja helmakoteloita tullu joskus korjattua.
@@Jukkatestaajaharrastaa Tuo jännitteen säätö vaikuttaa virtaan loppujen lopuksi hyvin vähän. Kokeiltu on. Kokonaistehoon ja sitä kautta lämmöntuottoon se tietenkin vaikuttaa. Sillä jännitteen määrällä voi säätää hitsipalon muotoa ja tunkeumaa. Hyvä tunkeuma tietysti on oleellisempi asia paksujen plootujen hitsauksessa. Kannattaa kokeilla sen jännitteen vaikutusta. Ei koske langansyöttöön ollenkaan, säätää vain jännitettä. Toisessa ääriasennossa lanka ei kunnolla pala ja toisessa ääriasennossa pelli palaa heti puhki.
@@karikelju4289 Kyllä huomaa ettet oo tainnut paljon hitsailla ennen vai paksummat vedetään yhtä soittoo ja viisteet riittää ettei vetele?!?!? xDDDDDDDDDDDDDDDD Tuleppas näyttämään 10mm kirkkaaseen yhtenäistä saumaa pituus 6m, leveys 3m ja korkeus 1.5m levyistä tehtyyn 3 kerroksiseen vesitiiviiseen astiaan. Latat tulee joka kerroksen väliin ympäri vedettävällä saumalla. On kyllä melko hitsari sankari tosiaan jota kukaan ei nähnyt mutta moni on kuullut puheissaan, joka yhtenäisellä saumalla vetää esimerkiksi tuollaisen kuumakaarella ilman minkäänlaista vetelyä. Kumma kun vetelyitä saadaan monipalolla yli 30 milliseenkin mustaan kuumakaarella ja joudutaan lämmöllä oikomaan. Taidat olla esson baarin puheukkoja tai jonkun hitsauskirjan lukenut. xDDDD
Oikea tapa on 5 sentin välein buahaaahaa. Missä tämä oikea tapa on säädetty? Kyllä voi olla aivan hyvin isompikin väli. xDDDDDDDDDDD
"Tuo jännitteen säätö vaikuttaa virtaan loppujen lopuksi hyvin vähän." Vähä tai paljon, mutta vaikuttaa silti. Et säkään parisuhteessa voi sanoa, että "vähän kokeilin naapurin Irmeliä jalkovälistä ja olettaa että se ei vaikuta suhteeseesi. xD
"Sillä jännitteen määrällä voi säätää hitsipalon muotoa ja tunkeumaa." Niin kaasulla, kuljetusasennolla tai nopeudellehan ole mitään tekemistä hitsipalon muotoon tai tunkeumaan.....
"Hyvä tunkeuma tietysti on oleellisempi asia paksujen plootujen hitsauksessa." Molemmat on oleellisia talosta riippuen nykypäivänä.... Oletko kuullut molemmin puolin hitsaamisesta ikinä?
Esareist, lian/ruosteen poistosta ja tuistakaan maininut edes mitään..... Määkii jostain auton pellin juuritunkeumasta, kun useasti jää muutenkin paskaa väliin autonpeltejä hitsatessa jotka aiheuttaa huokosia yms. Varsinainen ammattilainen tosiaan ja IWS on niitä jotka ei osaa ainakaan hitsata vaan opettaa muita hitsaamaan. ;)
@@OneAboveAll1668 Niin, jos luet tuon juttuni uudestaan huolella, huomaat että en missään vaiheessa väitä että paksut plootut vedettäisiin yhtä soittoa. Mainitsin vain ohimennen ne viisteet hitsin tunkeumaan liittyen paksujen levyjen osalta.
On totta että on monia asioita joita en maininnut hitsaamiseen liittyen, mutta kommenttini ei ollut tarkoitettu miksikään varsinaiseksi kurssimateriaaliksi. Kunhan ohimennen vähän mainitsin asioita.
Relax, man.
@@karikelju4289 Promillet ja youtuben kommentti osio ei sovi keskenään yhteen. :D
Kiitos hyvistä vinkeistä👍
Kiitos.
Tosi hyvä video aloittelevalle hitsaajalle. varsinkin se että hitsisauman tulisi mennä läpi. Luulen kuitenkin että monelle tuottaa ongelmia portaattomilla säädöillä langan syötön määrä.
Välillä tökkii jne..
Suojakaasun merkitys / säätö on myös ulkokäytössä joskus haastavaa. On hyvä yrittää saada hitsattava kohde suoralta tuulelta suojattua.
Erinomainen kerronta.
Tuulessa hitsatessa tosiaan parasta että saisi tuulen suojaa, vaikka jotakin levyjä suojaksi tjsp. Langansyötön hienosäädön opastus tuosta jäi nyt kokonaan pois, pitäisi opetella kuvaamaan sulaa että videossa näkisi eron liian pienen ja liian suuren nopeuden erosta. Ehkä mää joskus jaksan kasata sellaisen kuvausjärjestelyn jolla tuonkin pystyy kuvaamaan.
Nykyvehkeissä on tuo automatiikka kyllä aika pätevä. Walliuksen i2000 on valovirtakäyttönen muistaakseni max 200A kone ja ei kyllä häpeä vanhanaikaisille voimavirtavehkeille. Hitsattavan materiaalin paksuus pyöritetään näytölle ja vekotin säätää itse arvot kohdalleen. Manuaalisestikin voi niitä itse säädellä mutta kokemuksen perusteella ei jälki ainakaan parane😁 Itsellä myös 0,8 lanka ja CO2 pullo kaverina.
@@v-vv2251 Jep. Jos nyt on miggiä ostamassa niin invertterivalovirtavehjes on varmasti yhtä hyvä vaihtoehto kuin perus kolmivaihekone. Erot tulee esille 20v kuluttua kun elektroniikka on elinkaarensa päässä, mutta eipä sitä niin kauas tiedä onko meillä edes sähköä 😂
Hyvä ja selekee opastus perusasiaan aiheeesta! Ostin konneen ja aion opetella "kotitarve hitsaajaksi" 👍
Hemmetin hyvä video!!
Mä sain viime syksynä isäukolta juur vähän vastaavanlaisen 250A 3~ koneen ku ollu jossain autoverstaalla 80-l alussa. Ja ihan nöösinä olis tarkotus opetella sitä käyttämään ja näillä opeilla alotettaan!
20, vuotta hitsarina ollu tiedän nuo jo korva kuullollaa..
Moi.mulla on sähköllä toimiva jigi, onko hitsaus säädöt sama kuin kaasu
Pystyykö langalla mig hitsaamaan jos lanka vähä ruosteessa?
No ainakin tällaista perus autotalliräpeltelyä. Tympeintähän siinä on että osa ruosteesta jää hitsauskaapelin sisään ja ku sitä kertyy tarpeeksi alkaa langansyöttö tökkimään.
Ok.juu
Pirun vanha elik aito Wallu on päänvaiva ja monimutkainen Suomen kieli jos jo rannikoruotsalaiset väittää että svedut eivät ruotsia osakaan ja naspurikunnan svedut mutta hitsipilli ja virrat ovat tuomarit . Vanha Transiti kyseessä
saumaa ei ole kuin rakennuksilla.. metallipajoilla on hitsiä
Tallennettu
Huhu😂
Milläs hinnalla saa ihan ok koneen aloittelialle
Minä en tuohon osaa vastata, ei ole tarvinnut ostaa 30vuoteen. Toivotaan että joku osaa vastata...
Ite ostin opetteluun Timco MI250MIG jota muissa maissa myydään esim. Röhr-merkillä ja ainaki ensiturrausten perusteella varsin asiallinen kampe ja hinta alimmillaan tällä hetkellä 299 €. Siihen toki kaasupullo ja letku vielä lisäksi vähintään saman verran lisää. Kiinakampehan se on, mutta nettiarvostelujen perusteella oli tosi kehuttu peli hintasekseen niin uskalsi ostaa ja hyvinpä tuolla tuntuu hitsaavan. Tuossa ihan jonku ammattihitsarin arvostelu kamppeesta: ua-cam.com/video/6ALBfsYCi-U/v-deo.html. Tuossa 200A versio, mutta muuten sama ku tuo MI250.
Jollakin 200-300saa jonkin laisia valovirta hitsejä
Muissa hommissa sen aikaa etten osaa suositella jotain. Yleisenä ohjeena: koneeseen saisi löytyä huolto valtakunnan rajojen sisältä, sama koskee varaosia ja kulutusosia. Ensikokemukset jonkun jo "toimivan" koneen kanssa opastettuna. Siinä tilanteessa saa vihjeitä siitä mitä hankintakohteessa Pitäisi olla. Sitten rajata tavoitteita. Kaikkea ei voi yhdellä koneella järkevään hintaan. Koneen ei aina tarvitse olla uusi. Käytetty voi olla hyväkin vaihto ehto, mutta oman tiedon ollessa niukka hyvä ottaa asiantuntemusta mukaan hankinta tilanteeseen tuota huolto asia unohtamatta.
Aikoinaan viimmevuosituhannella alkoi tulla "kotitalous mig hitsauskoneita". Saatiin yksi kone koeajettavaksi. Jänniteasentoja kaksi. Suositetullakaasulla ykköstehoasetuksella saatiin "saumaa". Kakkosasennossa saatiin se myös kiinni hitsattaviin kappaleisiin. Peltein puoleen millin pelkää reikää sauman viereen ja millin ajoittain kiinni. 0,75 melko yhtenäisesti. Poistivat onneksi myymälävalikoimasta.
viski olit ostamasaa hitsikonetta mutta päädyit kaaasupulloon ja nyt coupesaa ihmisen menevä reikä