Erasmus | Eu cu cine gândesc? | Podcast cu Theodor Paleologu și Răzvan Ioan | EP 94

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 тра 2024
  • Erasmus de Rotterdam, desprins din matca religiosității medievale tradiționale, se redefinește în peisajul intelectual european prin promovarea unui umanism înfloritor. Marcat de raționalitatea și eleganța cunoașterii, acesta devine un pilon al reformei catolice, propunând o viziune internă de reînnoire a Bisericii, fără a se desprinde de temeliile ei.
    Erasmus, prin scrierile sale, relevă fundamentul umanist al ideilor sale. Lucrări precum „Elogiul Nebuniei" ori „Educația unui Principe" sunt pietre de temelie care ilustrează nu doar erudiția sa, ci și viziunea sa asupra unei societăți întemeiate pe valorile antice ale rațiunii și argumentului.
    Rădăcinile acestui gânditor se întind dincolo de ținuturile natale, plasându-l într-o polemică cu personaje marcante ale epocii, precum Martin Luther, în discuții aprinse pe tema liberului arbitru.
    Contrar lui Luther, care desconsideră rolul liberului arbitru în salvarea sufletului, Erasmus susține că libertatea umană și capacitatea de alegere sunt esențiale în înțelegerea și acceptarea divinității. Această dispută deschide calea spre o analiză mai largă a rolului indivizilor într-o lume predeterminată de divin.
    Finalmente, Erasmus nu a reușit să se alinieze nici unui curent dominant al epocii sale, fie el reformat sau strict catolic. Prin urmare, se desparte de ambele direcții, trăind într-o formă de izolare intelectuală, dar rămânând conectat la principiile de moralitate și raționalitate, propunând o perspectivă echilibrată și moderată asupra religiei și filosofiei.
    Astfel, operele lui sale rămân esențiale pentru înțelegerea tranziției de la medievalitate la modernitate. Viața și operele lui evidențiază confruntarea dintre vechi și nou în contextul evoluției spirituale și intelectuale a Europei. În ciuda izolării sale, contribuțiile sale rămân semnificative în scopul unei mai bune comprehensiuni a umanismului și a reformei religioase.
    -------------------
    Casa Paleologu
    Website: paleologu.com/ro
    Facebook: / casapaleologu
    Instagram: / casa.paleol. .
    Linkedin: / 2831. .
    Theodor Paleologu
    Facebook: / tpaleologu
    Linkedin: / feed
    -------------------
    Contact: cursuri@paleologu.com
    #filozofie #istorie #political
    ------------------------------------
    (C) & (P) Fundatia Casa Paleologu
    Toate drepturile rezervate.
    (C) & (P) Fundatia Casa Paleologu
    All rights reserved. Unauthorized reproduction is a violation of applicable laws
    In order to avoid copyright infringement, please, do not upload this content on your channel

КОМЕНТАРІ • 6

  • @manciclon
    @manciclon 26 днів тому +6

    Salutări cordiale de pe " Engliterra". Sunt un şofer care ascultă ceva ce în şcoală ( acum 35 de ani) nu am fost îndrumați să citim.
    Muțumim !
    Cu respect,
    Un şofer in "iuchei" .

  • @ancachedica4374
    @ancachedica4374 27 днів тому +1

    Va ador și va respect! Ne mai luminați și pe noi.!

  • @Target-jv3wn
    @Target-jv3wn 28 днів тому +1

    Interesante si captivante aceste discutii umaniste! Felicitari si pentru ca mergeti prin scoli sa insufletiti spiritul umanist cumva anchilozat si atrofiat de spiritul tehnicist! Sper si sa puteti candida la Presdintie, din partea Dreptei Unite😉✌

  • @elanaphi
    @elanaphi 29 днів тому

    ❤❤❤

  • @alexandrosmiki
    @alexandrosmiki 17 днів тому

    Recomand cartea Erasmus a lui Stefan Zweig!

  • @IoanaNoemyToma
    @IoanaNoemyToma 25 днів тому

    Cred că (liberul) arbitriu este termenul corect pentru acțiune, conform latinei. Se mai spune arbitraj. Iar arbitru este agentul. De văzut. Stop supraînarmarea! Viva Paz!