Barış Bey ilginiz için çok teşekkür ederim.. Karşımdaki arkadaşın yapılan çekimi buraya kaydedeceğinden haberim yoktu. Tamamen doğal anlatımdı. Arkadaşın işi öğrenmesi için anlatmıştım.
@@fatihtaskn9056 Fatih bey bir iş Ancak bukadar güzerl anlatıla bilirdi inanın ülkemizin sizin gibi değerli arkadaşlara ihtiyacı var yolunuz açık olsun. Bildiğimiz bilgi paylaşınca güzeldir. Saygı ve Selamlarımı sunuyorum.
Tebrikler, mekanik, elektirik, elektronik ve hidrolik sistemlerin hepsini güzel bir şekilde anlatmışsınız. Bir mekanikçi olarak yağ filmi ve oransal valf anlatımınızı takdir ediyorum.
@@dlbirinsidar3011 kardeşim selamlar.. Hidroelektrik santrallerin de elektrik depolama gibi bir durum asla söz konusu değildir. Böyle bir teknoloji şimdilik yok.
Tek kelimeyle bravo 13 dakikada sudan girdi şebekeye gerilini verdi bundan iyi bir anlatım olamaz helal olsun sana kardeşim sayende çalışma prensibini öğrendik çok faydalı vdeo olmuş sizi canı gönülden tebrik ederim
Yarın Makina Mühendisi stajyeri olarak başlayacağım HES'te çokca merak ediyordum endişeleniyordum ne yapacağım diye video o kadar faydalı olduki benim için anlatamam çok teşekkür ederim.
İletim ve dağıtımda çalışmış birisi olarak işin üretim kısmında da fikir sahibi oldum, Allah senden razı olsun. Öğretmek için çaba harcayışınız işinizi ne kadar bilerek ve severek yaptığınızın göstergesi.. Kazasız belasız günler dilerim.
çok teşekkür ederim Yücelim. Sende benim tanıdığım işini en iyi yapan ustalardan birisin. Eline her türlü işin yakıştığı sanatkar bir ustasın.. Yolun hep açık olsun..
Anlatım harika. Videonun sonu daha harika. "Sormak istediğin varsa sor" Bilgi çoğaldıkça değerlenir. Paylaştıkça artar. Bu sekilde mesleki bilgiye sahip olanların daha çok paylasim yapmalari lazim çünkü alttan gelen nesilin yetişmeye bilgiye ihtiyaci var. Okullarda pratikte hersey güzel ancak sahaya cikildiginda Fatih gibi olmayan ustalar yüzünden birsey ogrenemiyorlar yada kısıtlı kaliyor bilgileri. Fatih tebrikler, bu spontane videoların devamı gelir umarım. Iyi çalışmalar.
Çok teşekkür ederim. . Karşımdaki arkadaşın yapılan çekimi buraya kaydedeceğinden haberim yoktu. Tamamen doğal anlatımdı. Arkadaşın işi öğrenmesi için anlatmıştım.. Sizlere de bir faydası olduysa ne mutlu.. Başarılar dilerim.
Kral ağzına sağlık. Yıllardır öğrenmeye çalıştığım elektrik sorusuna bi canlandırma yapabildim sayende. Ama yinede tam ayrıntılı dinlemek isterim senden
Merhabalar.. hangi şehirdesiniz ve tam olarak nerede çalışıyorsunuz. Bir yerler de mutlaka karşılaşır ve denk gelirsek seve seve sizleri bilgilendir isterim.
Benim mesleğim elektrik gemilerde çalıştım zaten aynı sistem hemen hemen bizim gemilerde de var çok muhteşem paylaşım yapmışsın bilgilendirdiğin bizi ellerine yüreğine sağlık başka arkadaşlarda bu konu hakkında video yapmışlar ama çok uyduruk video olduğu için beğenmedim Evet işten anlayan ne güzel Açıklıyor rahat rahat Başarılarınızın devamını dilerim Yeni videolarınızı bekliyorum
gerçekten bir konuyu işin uzmanından öğrenmek çok güzel Arkadaşı tebrik ediyor işte uzman olduğu kadar anlatımda da çık uzman Bir motor mir kamera bulan çekim yapıyor ve bir noktaya gelince bunu söyleyemem meslek sırrı (Ulan lavuk sen mesleğin ne olduğu öğren öncede sonra meslek sırrın olsun. Başkalarının buluşları ile kahramanlık yapma kendi bulıuşlarınla yap) Bu videoda çekim yapan ve Anlatan arkadaşımı yürekten kutluyor başarılırının devamını diliyorum..
Abi iyi ki video çekmişsin. Yoksa adamın anlatma hızıyla bunları anlamanın imkanı yok :D Ayrıca bu videonun 42k izlenmesi de çok enteresan. Heralde çoğumuz dinleyip bi s1k anlamadık :D Ülkede bu kadar müh yok lan :D
Fatih bey, HPU Hidrolik yağ dağıtım initesi su aliyor yağın rengi değişiyor günden güne. Nozulları test ediyoruz kanatlarda kaçak yok fakat sistem çalıştıkça yağda su oluyur zamanla. Bu neden olabilir.? Suyun bari yağ barına yakın olamsi neden olabilir mi.? Barlar kaç olmalı? teşekürler
@@fatihtaskn9056 wayyy üstad bi sorum var manyetiklenme olması için dc lazım demişsin videoda niye dc şart elektro mıknatıs elde etmek için mi ? 2. de dc yi nasıl elde ediyor sistem akülerle mi veya nasıl
@@olgu6877 Evet kutuplarda manyetik akı elde etmek için DC voltaja ihtiyaç vardır. Fırçasız alternatörlerde ana statorda ki bağımsız yardımcı sargılardaki akım voltaj regülatöründe doğrultularak DC akım ikaz statoruna verilir. İkaz rotoru manyetik akıyı keser ve alternatif akım indüklenir. Bu akım köprü diyotlarda doğrultulup ana rotordaki kutuplara verilir. Dönmenin etkisi ile ana stator sargılarında gerilim indüklenir.
çok teşekkür ederim .. Tamamen spontane gelişen bir video idi. Ben anlattım. Operatör arkadaşımız da yayınlamış. Bir sonraki sefere farklı uygulamalar denerim.
Anlatım süper, ağzına sağlık kardeşim ama küçük bir düzeltme yapayım. Düşü; yükseklik tanımı doğru ama debi hız değil birim zamanda akan su miktarıdır yani hız değil. aslında suyun hızını değiştiren şey yüksekliktir. debi ise ürettiği döndürme kuvveti yani yarattığı torktur. küçük bir düzeltme sadece geri kalan her şey on numara :)
Saffet Hocam inanın karşımdaki arkadaşa o an için öğretmek amaçlı hızlı bir anlatımdı. Tamamen doğaçlamaydı. Buraya kayıt edeceğini bilmiyordum : ) Kesinlikle haklısınız ..hızlı ve akıcı anlatımda bazı detayları gözden kaçırmış olabilirim. Teşekkür ederim katkınız için.
@@fatihtaskn9056Fatih Hocam hem çok güzel anlatmışsınız hem de yorumlara da çok yapıcı ve anlayışlı yaklaşıyorsunuz. Aynı sektördeyiz, bir çay içip tanışmak isterim.
Çok teşekkür ederim. Mutlaka çok değerli hocalarımız vardır. Ama bir gerçek te mesai doldurmaya gelen hocalarımız da var. Keşke zamanı çok daha verimli kullanabilsek
Giresun yaylamızda böyle hesler var.. Elektriğin üretildiği kısmı çok merak ederdim. İlk kez böylece görmüş olduk. İlginç, tahminimden farklı çıktı. Sürekli plan yapıyordum, acaba rica etsem, o türbin ve aksamı gösterirlermi diye. Böylce bilgi sahibi olduk. 👏👍
Emeğinize sağlık usta Biz Eşanjöre gelen soğutma suyunu Direk cebri borudan alıyoruz Motora,pompaya filan gerek kalmıyor birde ayarkanatlarında ağırlık var trip esnasında ağırlık kapatıyor Akümülatör e gerek kalmıyor
Merhaba hocam,5.00 da bahsettiğiniz debi yani suyun geldiği hız neye göre ayarlanıyor.Barajların doluluk oranıyla ilgisi var mı yoksa ihtiyaca göre kapakların açılıp kapanmasından mı bahsettiniz?
Baraj gövdesinde veya regülatörde bekleyen su POTANSİYEL ENERJİ dir. daha sonra sırasıyla su hareket ederek türbinlere iletilir KİNETİK ENERJİ , türbin döndüğünde HAREKET ENERJİSİ veya MEKANİK ENERJİ aynı anda türbin şaftına bağlı generatör rotor sargısı ve stator sargısında ELEKTRİK ENERJİSİ ... Burada elbette sürtünmelerden dolayı ISI ENERJİSİ de yer alır.
Yağlama ünitesinin start veya stop yapmasıyla mekanik pompa ne alaka anlayamadım mekanik pompa bildiğim kadarı ile şantiyede olası bi aksilik mesela elektrik gittiğinde falan stator durana kadar yataklara zarar vermesin diye haznedeki yağı yatak arasında muhafaza etmek değilmi usta birde bu motorda eksaytır varmı elektrik yükseltmek için bilgi verirsen sevinirim
Murat Bey... sisteme ilk start verildiğin de yataklar arasında yağ filmi oluşabilmesi ve metal metale sürtmesin diye yağlama ünitesi çalışır ve yağlamaya başlar.. Start dan sonra Türbin le birlikte Generator rotoru dönmeye başlar. Sisten senkron hızına yaklaştığında plc sistemine girilen hız değerine göre yağlama ünitesi pompası devreden çıkar ve mekanik pompa üzerinden yağlama işlemi devam eder. Mekanik pompa devrede iken de yağlama ünitesi üzerindeki elektrikli pompa dinlenmeye geçer... Sistem Generator ün DE ve NDE yataklarına yağ basar.. Generator sistemin de ikaz sistemi mevcuttur.
@@fatihtaskn9056 Fatih bey biraz daha açık olsun diye şöyle diyebilirmizi ? İlk devreye girdiğinde yüksek basınç pompası mil ile beyaz yatak arasında yağ filmi oluşturur ve bu motor tam devir aldıktan sonra alçak basınç yani sizin tabirinizle mekanik pompa devreye girer ve zaten oluşan yağ filminin ardından alçak basınç ile sistem yağlanmaya ve yağ filmi oluşturmaya devam eder. Bilmeyen arkadaşlar için söylüyorum. Bu tip motorlarda buyun yatağı vardır Rulman yoktur ve boyun yatakları da sürtünmeyle değil yağ filmi üzerinde çalışır.
Tek feferde %90 anladim. UA-cam izlediğim turbo video ve alternatör çalışma mantığı bildiğimden. Biraz fazla gereksiz parçalar. Bence biraz değişiklik şart. Eski asensor. Panoları kocaman yenisi minicik. Resanzor yağ ponpaysi. Uzağa koymanı anlamı mantığı eski. ve. Sıcaklığa göre ponpa koy .
Hamit Bey Merhaba.. bana fatih.taskin@global-hydro.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.. Tüm detayları orada konuşabiliriz. Her türlü size yardımcı olmak isterim. Avusturya firmasıyız ve bu konuda çok tecrübeliyiz. Projelendirme , dizayn . devreye alma, imalat ve anahtar teslimi santraller bizim işimiz. İster yerli üretim ister yurtdışı size her türlü yardımcı olabilirim.
Yağlamayı 700dewirden sonra mekanik pompaya dewrediyor ya peki yağı soğutmak içinde neden ??? sisteme mekanik pompa düşünülmemiş bildiğimiz elektrikle çalışan santafüj ile soğutma yapılması sistemin etiğine aykırı bence 😀
Merhabalar, Makine Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisiyim. Bitirme tezim için bir HES tasarımı yapmam gerekiyor. Uygun türbine ulaşamıyorum. 30 ve 50 metre brüt düşü için 14 m^3/s debiye sahip bir nehirden 50 kW güç üretmek istiyorum. Ve 5 farklı türbini bu şartlarda verim ve maliyet yönünden kıyaslamam gerekiyor. Türbin seçimi konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
Gerçek guzel anladim gerekli olan herseyi soylemis artik zamanla ariza ciktikca ogrenirsiniz bnde hes calisaniyim 5 senedir. Bizim turbin yatay kaplan geri kalan hersey ayni
Bu kaç kilowatt lık sistem. Ben de 50 den girmeyi düşünüyorum mining işi yüzünden. Yoksa her ay 5 bin lira fatura gelcek. Enerji firması içinden geçecek.
Türkiye de ve tüm Dünya da otomasyon sistemlerinin hepsi bir scadaya bağlıdır ve tüm işlemler kendi içindeki bir scada üzerinden yönetilir. Her barajın kendi içinde bir scada yönetimi mevcuttur.. Scada sistemi tüm I/0 giriş -çıkışlarının ekranda gösterilmesi demektir. Her türlü trendlerin takip edildiği sistemdir. ( Sıcaklıklar,akışlar,titreşim değerleri v.b. tüm değerlerin takip edildiği ekrandır )
3 роки тому
Tüm santraller scada ile yönetilmez. rehabilitasyon projesinde yer aldıysanız bilirsiniz. Günümüzde aktif olarak çalışan 50-60 yıllık santraller mevcut ve hiçbirinde scada yok.
Zamanın üniversitedeki hocama sormuştum. "Mıknatıs yerine elektro mıknatıs kullansak, böylelikle kazanç sağlanamaz mı ?" demiştim. Oda bana "yok şu yasa var, yok bu yasa var." deyim geçiştirmişti. Abinin dediğine göre bu alternatörde doğal mıknatıs yok. Yani ben öyle anladım. Haksız mıyım arkadaşlar ?
Doğru anlamışsınız. Alternatörde elektromıknatıs vardır. Alternatör dönmeye başladığı zaman akü redresör grubu tarafından elektromıknatıs sargılarına DC uygulanır. Sonrasında alternatör elektrik üretmeye başlayınca üzerinde bulunan diyotlar vasıtasıyla ürettiği elektriği diyotlar ile doğrultup elektromıknatısı besler. Yani ilk hareket esnasında uyartım dışarıdan verilir,sonrasında alternatör kendi uyartim akımını ürettiği elektrikten karşılar. AVR de alternatör çıkışındaki gerilimi sabit tutmak için elektromıknatısa uygulanan akım miktarını artırıp azaltır.
@@teknikrota Mühendislik okumadım maalesef çok derin bilgim yok. Gerçi mühendislik okuyanların bir çoğu da ezber yaparak geçiyor. (Elektronik teknikeriyim MUSKU) Çok araştırıyorum bir şeyleri profesyonel olarak dört dörtlük yapmak yerine ilk yapılan ampul gibi basit cihazlar üretmeye çalışıyorum. Şuan ki teknolojiden yardım alıp yada örnek alıp daha gelişmiş bir teknoloji çağı açmamız lazım. Gelişmediğimiz her an batıyoruz.. Şu aralar elektrik yerine başka ne kullanabiliriz diye araştırma yapıyorum. Birde elektriği kimyasal olarak nasıl üretebiliriz doğaya zarar vermeden ona bakıyorum. En büyük sorunum bilgi eksikliği insan bunca yıl okulda körleşince ufkunu genişletmekte hayli zorlanıyor. *Ayrıca* elektrikle ilgili şunu söyleyeyim: Yok kasnak koyayım yok şanzıman vs bağlıyayım bu tarz basit metotlarla sonsuz elektrik üretmeye çalışanlar var.(İlk başta bende araştırdım bu konuyu) Yalnız sonsuz enerji diye bir şeyin olduğuna inanmıyorum. Bilim için kuranı kerimi araştırmak istiyorum. Sonsuz enerjiyi kullanamayabiliriz fakat şu anki kullanmış olduğumuz enerjilerden kat kat büyük ve sürdürülebilir bir enerjinin bulunacağını düşünüyorum. EVREN SADECE ELEKTRİK PETROL DEĞİL :)
@@teknikrota ve @KAFAMIZA GÖRE yazdıklarınızı okudum.. Allah yolunuzu açık etsin.. Bilgi eksikliğinizi mutlaka doğru kaynakları okuyarak giderin ama denemekten hiç korkmayın. Ben mesleğimde çok iyi yerlere geldim ve ürekli de yeni şeyler katıyorum kendime. Öğrenmenin asla yaşı yok. Tavsiyem cesaretle üstüne giderek deneyerek yanılarak ama başararak ilerlemenizdir.
Tahsil hayatında bir santral dahi görmeyen elektrik mühendisi olarak çok faydalandım..iyiki varsınız..
Süper bir anlatım olmuş 66 izlenmeye şaşırdım. İşi iş üzerin de göstererek anlatmış adam helal olsun. Emeğinize sağlık
Barış Bey ilginiz için çok teşekkür ederim.. Karşımdaki arkadaşın yapılan çekimi buraya kaydedeceğinden haberim yoktu. Tamamen doğal anlatımdı. Arkadaşın işi öğrenmesi için anlatmıştım.
@@fatihtaskn9056 Evet video 11k olmuş iyi de olmuş bilgilenmek izledim iki kere izledim size de videoyu atan arkadaşa da çok teşekkürler
@@fatihtaskn9056
Fatih bey bir iş Ancak bukadar güzerl anlatıla bilirdi inanın ülkemizin sizin gibi değerli arkadaşlara ihtiyacı var yolunuz açık olsun.
Bildiğimiz bilgi paylaşınca güzeldir.
Saygı ve Selamlarımı sunuyorum.
@@fatihtaskn9056 Fatih bey nasıl irtibata geçebiliriz bilgi almak için
@@fatihtaskn9056 fatih abi bende elektrik elektronik okuyorum meslek lisesinde 10. Sınıf gerçekten çok güzel anlatmışsın
hocam vallahi çok güzel anlatıyorsunuz.ben 5 yıla yakin hes de çalışıp emekli oldum.bize böyle anlatan olmadı.sizinle çalışmak güzel olmalı
Eyvallah.. herkes öyle söyler... Bulunduğunuz vilayeti ve bilgileri verirseniz belki bir çay içer sohbet ederiz..
Yaptigi işin teknik detaylarina bu kadar hakim olmak ve aynen aktarmaya calismak takdire şayan
Bir Türbin dairesi çalışanı olarak hayranlıkla izledim ustam işine hakim masallah bukadar bilgi hem elektrik den hem mekanikten analmak süper bişi.👏
Burak Bey çok teşekkür ederim... Yılların verdiği bilgi ,birikim ve tecrübe bu şekilde açığa çıkıyor.
Burak abi hangi barajdasın
Harika video, mühendis arkadaşı kutluyorum. Kafamdaki tüm soruları yanıtladı.
Tebrikler, mekanik, elektirik, elektronik ve hidrolik sistemlerin hepsini güzel bir şekilde anlatmışsınız. Bir mekanikçi olarak yağ filmi ve oransal valf anlatımınızı takdir ediyorum.
Birol Bey çok teşekkür ederim.. İşlerinizde başarılar dilerim..
@@fatihtaskn9056 fatih abi bu hidroelektrik santralleri elektriği nasıl depolar peki onun hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz ?
@@dlbirinsidar3011 kardeşim selamlar.. Hidroelektrik santrallerin de elektrik depolama gibi bir durum asla söz konusu değildir. Böyle bir teknoloji şimdilik yok.
@@fatihtaskn9056 abi ben şimdi meslek lisesinde elektrik elektronik okuyorum ya, teknisyen olmak mı daha mantıklı yoksa mühendis mi?
Tek kelimeyle bravo 13 dakikada sudan girdi şebekeye gerilini verdi bundan iyi bir anlatım olamaz helal olsun sana kardeşim sayende çalışma prensibini öğrendik çok faydalı vdeo olmuş sizi canı gönülden tebrik ederim
Çok teşekkür ederim.. Ben de sizlerin işlerinde başarılar dilerim..
@@fatihtaskn9056 ALLAH razı olsun kardeşim sayende bilgi sahibi oldum ALLAH işlerinde kolaylık zihin açıklığı versin herşey gönlünce olsun 😊👍❤
Yarın Makina Mühendisi stajyeri olarak başlayacağım HES'te çokca merak ediyordum endişeleniyordum ne yapacağım diye video o kadar faydalı olduki benim için anlatamam çok teşekkür ederim.
Başarılar dilerim size.. Anlatımın faydası olduğuna çok sevindim..
İletim ve dağıtımda çalışmış birisi olarak işin üretim kısmında da fikir sahibi oldum, Allah senden razı olsun. Öğretmek için çaba harcayışınız işinizi ne kadar bilerek ve severek yaptığınızın göstergesi.. Kazasız belasız günler dilerim.
elektrik üretiminde çalışmak zor mu ve tehlikeli mi
Ramazan Bey çok teşekkür ederim. Ben de sizlere kazasız ve belasız iş günleri dilerim..
@@berkayk495 santrelden santrale göre değişir abi
Manyetik alanı Faraday bulmuştur, Nikola Tesla alternatif akımı buldu..
Abi muazzam bir anlatım yapmışsın senin gibi ustaların önünde ceket iliklenir. Emeğinize sağlık
Çok teşekkür ederim güzel kardeşim. O senin güzel bakışın..
Hocam Allah razı olsun ufkumuz genişledi güzel anlatımınızla. Saygılar...
Adam işinin ehli tecrübe ve deneyimin vücut bulmuş hâli adamsın Fatih abi .....
çok teşekkür ederim Yücelim. Sende benim tanıdığım işini en iyi yapan ustalardan birisin. Eline her türlü işin yakıştığı sanatkar bir ustasın.. Yolun hep açık olsun..
Helal olsun bu konuda izlediğim en güzel video
Allah razı olsun o kadar açık anlatmışsınız ki çok işime yarıycak çok sağolun🙏
Çok teşekkür ederim.. Başarılarınızın devamını dilerim.
Tek kelimeyle muhtesem. Yillarca ugrasipta ogrenilebilecek bilgileri bir videoda anlatmis. Helal olsun
Çok teşekkür ederim Ramazan Bey..
Cok acik ve anlasilir bir anlatim olmus emeginize saglik ustam.
çok teşekkür ederim...
Anlatım harika. Videonun sonu daha harika. "Sormak istediğin varsa sor" Bilgi çoğaldıkça değerlenir. Paylaştıkça artar. Bu sekilde mesleki bilgiye sahip olanların daha çok paylasim yapmalari lazim çünkü alttan gelen nesilin yetişmeye bilgiye ihtiyaci var. Okullarda pratikte hersey güzel ancak sahaya cikildiginda Fatih gibi olmayan ustalar yüzünden birsey ogrenemiyorlar yada kısıtlı kaliyor bilgileri. Fatih tebrikler, bu spontane videoların devamı gelir umarım. Iyi çalışmalar.
Yok böyle bir anlatim bu kadar işine hakim bir gormedim tebrikler
çok teşekkür ederim. Güzel sözleriniz için..
Enerji sistemleri mühendisi olarak yorum yapıyorum Bir HES ancak en güzel böyle anlatılabilirdi 😂 emeğinize sağlık
Çok teşekkür ederim. . Karşımdaki arkadaşın yapılan çekimi buraya kaydedeceğinden haberim yoktu. Tamamen doğal anlatımdı. Arkadaşın işi öğrenmesi için anlatmıştım.. Sizlere de bir faydası olduysa ne mutlu.. Başarılar dilerim.
Stajiniz nasıl geçti neler öğrendiniz ?
@@fatihtaskn9056 hocam bir havuzda (büyükçe bir havuz) rezervuar şeklinde elektrik ürerilebilinirmi_?
Ağzına sağlık abi sen emekli olsan bile seni bırakmazlar
Çok güzel bir tanıtım olmuş. İş hayatında sizin gibi üstad lar ile karşılaşmak herkese nasip olmaz rast gele 🙋🏻♂️
Çok teşekkür ederim Hasan Bey. İnşallah sizlerle de bir şekilde yolumuz kesişir ve karşılaşırız..
Lisede ki hocalar bile bu kadar bilmiyor anlatamiyor .
Eline diline beline sağlık ....
Çok teşekkür ederim. Yıllardır bu işin içindeyim .Tecrübe kolay kazanılmıyor biliyorsunuz...
Helal olsun süper anlatim bilgili ve tecrubeli boyle insanlar ülkemizin gurur kaynagi
Çok teşekkür ederim. Güzel düşünceleriniz için.
BEN BÖYLE AÇIKLAYICI BASİT VE ANLAŞILIR BİR ANLATIM DUYMADIM GÖRMEDİN TEBRİK EDİYORUM HELAL OLSUN DİYORUM DEVAMI GELSİN
çok teşekkür ederim. Bu tamamen spontane gelişen bir video idi. Burda yayınlanacağından bile haberim yoktu. Mutlaka başka videolarda çekmek isterim.
Anladım, sistemde önemsiz bir şey yok, herşey çok önemli, unutmamak lazım
Fatih abi maşallah ne güzel anlatıyorsun ağzına sağlık.
Erkan Bey çok teşekkür ederim. Allah razı olsun kardeşim..
Kral ağzına sağlık. Yıllardır öğrenmeye çalıştığım elektrik sorusuna bi canlandırma yapabildim sayende. Ama yinede tam ayrıntılı dinlemek isterim senden
Merhabalar.. hangi şehirdesiniz ve tam olarak nerede çalışıyorsunuz. Bir yerler de mutlaka karşılaşır ve denk gelirsek seve seve sizleri bilgilendir isterim.
@@fatihtaskn9056 demiryollarında çalışıyorum osmaniye de ikamet ediyorum
Benim mesleğim elektrik gemilerde çalıştım zaten aynı sistem hemen hemen bizim gemilerde de var çok muhteşem paylaşım yapmışsın bilgilendirdiğin bizi ellerine yüreğine sağlık başka arkadaşlarda bu konu hakkında video yapmışlar ama çok uyduruk video olduğu için beğenmedim Evet işten anlayan ne güzel Açıklıyor rahat rahat Başarılarınızın devamını dilerim Yeni videolarınızı bekliyorum
Çok ama çok teşekkür ederim düşünceleriniz için. Bu tamamen spontane bir anlatımdı. Başka videolar çekmeyi aslında düşünmüyor değilim.
Cok guzel anlatti, tebrikler
Sabirla anlattığı için görevli abiye teşekkür ederim.
Ben de sizler ilgiyle izleyip dinlediğiniz için teşekkür ederim..
Allah razı olsun kardeşim karstan selamlar
Allah sizden de razı olsun. çok teşekkür ederim. Serhat Kars'a benden de selamlar..
gerçekten bir konuyu işin uzmanından öğrenmek çok güzel
Arkadaşı tebrik ediyor işte uzman olduğu kadar anlatımda da çık uzman
Bir motor mir kamera bulan çekim yapıyor ve bir noktaya gelince bunu söyleyemem meslek sırrı
(Ulan lavuk sen mesleğin ne olduğu öğren öncede sonra meslek sırrın olsun. Başkalarının buluşları ile kahramanlık yapma kendi bulıuşlarınla yap)
Bu videoda çekim yapan ve Anlatan arkadaşımı yürekten kutluyor başarılırının devamını diliyorum..
Çok teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için. Tamamen spontane gelişen bir çekim oldu.
Emeğinize sağlık usta, ustasın sen usta.
Çok teşekkür ederim Ali Bey..
teşekkürler USTAM diline yüreğine sağlık harika bir anlatım olmuş...
çok teşekkür ederim...
Global Fatih abim adamdır.
kısa öz net anlatılmış
Harikasınız. Çok teşekkürler. Sizleri tebrik ediyorum. Elektrik mühendisi değilim ama biraz kafa yoran biri olarak çok istifade ettiğimi söylemeliyim.
Hocam tebrikler
Size nasil ulaşabiliriz
Abi iyi ki video çekmişsin. Yoksa adamın anlatma hızıyla bunları anlamanın imkanı yok :D Ayrıca bu videonun 42k izlenmesi de çok enteresan. Heralde çoğumuz dinleyip bi s1k anlamadık :D Ülkede bu kadar müh yok lan :D
Tebrikler, kolay gelsin
Fatih bey, HPU Hidrolik yağ dağıtım initesi su aliyor yağın rengi değişiyor günden güne. Nozulları test ediyoruz kanatlarda kaçak yok fakat sistem çalıştıkça yağda su oluyur zamanla. Bu neden olabilir.? Suyun bari yağ barına yakın olamsi neden olabilir mi.? Barlar kaç olmalı? teşekürler
fatih babaa kralsın 😊
Canım kardeşim.. sende baş tacısın.. Selamlar sevgiler
Merak idiyordum çalışma sistemini keşke devreye alıp görseydik.Ama yinede ağzınıza sağlık
Mehmet Bey inanın o an için su yoktu ve bakım çalışmaları yapıyordum.. Merakınızı gidermek için bir gün de devreye alarak sizlere anlatmak isterim..
@@fatihtaskn9056 o konuşan dayı sen miydin videodaki
@@olgu6877 evet o benimmmm😃
@@fatihtaskn9056 wayyy üstad bi sorum var manyetiklenme olması için dc lazım demişsin videoda niye dc şart elektro mıknatıs elde etmek için mi ? 2. de dc yi nasıl elde ediyor sistem akülerle mi veya nasıl
@@olgu6877 Evet kutuplarda manyetik akı elde etmek için DC voltaja ihtiyaç vardır. Fırçasız alternatörlerde ana statorda ki bağımsız yardımcı sargılardaki akım voltaj regülatöründe doğrultularak DC akım ikaz statoruna verilir. İkaz rotoru manyetik akıyı keser ve alternatif akım indüklenir. Bu akım köprü diyotlarda doğrultulup ana rotordaki kutuplara verilir. Dönmenin etkisi ile ana stator sargılarında gerilim indüklenir.
Adamin anlı genis . Anlı genis olamlar hep zeki oluyor.
:)
harika bir anlatım tebrik ederim kaç kw elektrik üretiyor burası
Büyük ünite 7915 KW küçük ünite ise 4150 kW yaklaşık 12 MW
@@fatihtaskn9056 maşallah
ustam anlatım da farklı bir uygulama olmalıydı .emegine sağlık
çok teşekkür ederim .. Tamamen spontane gelişen bir video idi. Ben anlattım. Operatör arkadaşımız da yayınlamış. Bir sonraki sefere farklı uygulamalar denerim.
Anlatım süper, ağzına sağlık kardeşim ama küçük bir düzeltme yapayım. Düşü; yükseklik tanımı doğru ama debi hız değil birim zamanda akan su miktarıdır yani hız değil. aslında suyun hızını değiştiren şey yüksekliktir. debi ise ürettiği döndürme kuvveti yani yarattığı torktur. küçük bir düzeltme sadece geri kalan her şey on numara :)
Saffet Hocam inanın karşımdaki arkadaşa o an için öğretmek amaçlı hızlı bir anlatımdı. Tamamen doğaçlamaydı. Buraya kayıt edeceğini bilmiyordum : ) Kesinlikle haklısınız ..hızlı ve akıcı anlatımda bazı detayları gözden kaçırmış olabilirim. Teşekkür ederim katkınız için.
@@fatihtaskn9056Fatih Hocam hem çok güzel anlatmışsınız hem de yorumlara da çok yapıcı ve anlayışlı yaklaşıyorsunuz. Aynı sektördeyiz, bir çay içip tanışmak isterim.
Agzina saglik ustamizin harika anlatmis
Çok teşekkür ederim ilginiz için.
Gozel insanları Allah daim var etsin
Allah razı olsun...
Teşekkürler faydalı bir anlatım olmuş
Çok teşekkür ederim ilginiz için
Fatih abi candir :) selam olsun
Sende candan öte cansın kardeşim.. Benden de sana selam olsun...
okullardada böyle bilgili elektrik ve elektronik hocaları olsa iyi olur.
Çok teşekkür ederim. Mutlaka çok değerli hocalarımız vardır. Ama bir gerçek te mesai doldurmaya gelen hocalarımız da var. Keşke zamanı çok daha verimli kullanabilsek
Çok güzel anlattı vallahi çok akıcı
çok teşekkür ederim Abdullah Bey
Giresun yaylamızda böyle hesler var.. Elektriğin üretildiği kısmı çok merak ederdim. İlk kez böylece görmüş olduk. İlginç, tahminimden farklı çıktı. Sürekli plan yapıyordum, acaba rica etsem, o türbin ve aksamı gösterirlermi diye. Böylce bilgi sahibi olduk. 👏👍
Ekrem Bey belki bir gün yolumuz kesişirse size yerinde de anlatmak isterim.
Debi suyun hızı diyor....Debi, bir akışkanın belli kesitte (boru ) birim zamanda geçen akışkan hacmidir.
teşekkür ederim düzeltmeniz için...
Tek kelime ile "HARİKA"
Eyvallah .Çok teşekkür ederim düşünceniz için.
Anlatımınız muhteşem olmuş
çok teşekkür ederim. Bir faydam olduysa ne mutlu bana..
Emeğinize sağlık usta Biz Eşanjöre gelen soğutma suyunu Direk cebri borudan alıyoruz Motora,pompaya filan gerek kalmıyor birde ayarkanatlarında ağırlık var trip esnasında ağırlık kapatıyor Akümülatör e gerek kalmıyor
Hangi Hes de çalışıyorsunuz Mehmet bey.. Her türlü ihtiyacınız da Global Hydro Energy firması olarak yardımcı olmak isterim.
Çatalolukhes hocam
Abi azına salık ayrkanatlari ve ayarı ile alakalı bir video cekermisin
Hocam çok güzel anlatmışsınız ağzınıza sağlık
Çok teşekkür ederim.. Faydası olduysa ne mutlu bana..
Çok güzel hocam 👍👍👍
Ustacım bu jenaratorler kaç kw ögrenebilirmiyiz
Selamlar Mustafa Bey.. Burada 2 adet türbin var. Büyük ünite 7530 kW , küçük ünite ise 4520 kW 'dır.
ayrıca bu hidroelektrik santrali çalışma prensibinden daha çok stajyerlere verilen operatör eğitimine dönmüş.
Eline saglık kardesim
Çok teşekkür ederim ...
Harika emeğine sağlık
Çok teşekkür ederim..
Ustam ağzına sağlık profesyoneller değer görmez alamete dalavereci yapsan çok izlenirdin yapma kaleteli adamlar izliyor seni senin gibi
Çok teşekkür ederim.. Burası benim sayfam değil. Anlattığım arkadaşım kendi sayfasında yayınlamış.
Helal olsun abimize.
çok teşekkür ederim kardeşim..
mükemmel anlatım...
çok teşekkür ederim,
Mesela 1 kwh elektrik üretimi için suyun düşmesi sonucunda sıfır noktada türbine uygulanan ağırlık kaç kg acaba?
Sn fatih abi ağzına emeğine sağlık ankara ya merkeze geldim seninle bir tanışamadım
İnşallah bir gün tanışırız ve karşılaşırız Hamit Bey..
👏👏👏👏
Acayip iyiydi
Mükemmel.
Teşekkür ederim Abdulkadir Bey..
@@fatihtaskn9056 hocam hidroelektrik santrali elektriği nasıl depolar bilgi verebilir misiniz rica etsem.
Merhaba hocam,5.00 da bahsettiğiniz debi yani suyun geldiği hız neye göre ayarlanıyor.Barajların doluluk oranıyla ilgisi var mı yoksa ihtiyaca göre kapakların açılıp kapanmasından mı bahsettiniz?
Türbinin içerisindeki kanatların açısı ve kelebek vana ile ayarlanıyor.
ne kadar minnak bir ünite çok şeker
:)
Bu enerji dönüşümünde ısı enerjisi yer alır mı almaz ise neden ?
Baraj gövdesinde veya regülatörde bekleyen su POTANSİYEL ENERJİ dir. daha sonra sırasıyla su hareket ederek türbinlere iletilir KİNETİK ENERJİ , türbin döndüğünde HAREKET ENERJİSİ veya MEKANİK ENERJİ aynı anda türbin şaftına bağlı generatör rotor sargısı ve stator sargısında ELEKTRİK ENERJİSİ ... Burada elbette sürtünmelerden dolayı ISI ENERJİSİ de yer alır.
İyi günler abi bizim bir Tübitak projemiz varda bir kaç soru sorsak yardımcı olurmusunuz
Maşallah fizikçi abi
Teşekkür ederim...
Yağlama ünitesinin start veya stop yapmasıyla mekanik pompa ne alaka anlayamadım mekanik pompa bildiğim kadarı ile şantiyede olası bi aksilik mesela elektrik gittiğinde falan stator durana kadar yataklara zarar vermesin diye haznedeki yağı yatak arasında muhafaza etmek değilmi usta birde bu motorda eksaytır varmı elektrik yükseltmek için bilgi verirsen sevinirim
Murat Bey... sisteme ilk start verildiğin de yataklar arasında yağ filmi oluşabilmesi ve metal metale sürtmesin diye yağlama ünitesi çalışır ve yağlamaya başlar.. Start dan sonra Türbin le birlikte Generator rotoru dönmeye başlar. Sisten senkron hızına yaklaştığında plc sistemine girilen hız değerine göre yağlama ünitesi pompası devreden çıkar ve mekanik pompa üzerinden yağlama işlemi devam eder. Mekanik pompa devrede iken de yağlama ünitesi üzerindeki elektrikli pompa dinlenmeye geçer... Sistem Generator ün DE ve NDE yataklarına yağ basar.. Generator sistemin de ikaz sistemi mevcuttur.
@@fatihtaskn9056
Fatih bey biraz daha açık olsun diye şöyle diyebilirmizi ?
İlk devreye girdiğinde yüksek basınç pompası mil ile beyaz yatak arasında yağ filmi oluşturur ve bu motor tam devir aldıktan sonra alçak basınç yani sizin tabirinizle mekanik pompa devreye girer ve zaten oluşan yağ filminin ardından alçak basınç ile sistem yağlanmaya ve yağ filmi oluşturmaya devam eder.
Bilmeyen arkadaşlar için söylüyorum. Bu tip motorlarda buyun yatağı vardır Rulman yoktur ve boyun yatakları da sürtünmeyle değil yağ filmi üzerinde çalışır.
Teşekkürler.
Rica ederim..
Elinize sağlık. Bu santral kaç MW acaba?
Burada 2 adet türbin var. Büyük ünite 7530 kW , küçük ünite ise 4520 kW 'dır.
Tek feferde %90 anladim. UA-cam izlediğim turbo video ve alternatör çalışma mantığı bildiğimden. Biraz fazla gereksiz parçalar. Bence biraz değişiklik şart. Eski asensor. Panoları kocaman yenisi minicik. Resanzor yağ ponpaysi. Uzağa koymanı anlamı mantığı eski. ve. Sıcaklığa göre ponpa koy .
Masallah
Eyvallah ...
Şüper bu anlatan kim iletişim murasi varmı.
Hamit Bey Merhaba.. bana fatih.taskin@global-hydro.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.. Tüm detayları orada konuşabiliriz. Her türlü size yardımcı olmak isterim. Avusturya firmasıyız ve bu konuda çok tecrübeliyiz. Projelendirme , dizayn . devreye alma, imalat ve anahtar teslimi santraller bizim işimiz. İster yerli üretim ister yurtdışı size her türlü yardımcı olabilirim.
Yağlamayı 700dewirden sonra mekanik pompaya dewrediyor ya peki yağı soğutmak içinde neden ??? sisteme mekanik pompa düşünülmemiş bildiğimiz elektrikle çalışan santafüj ile soğutma yapılması sistemin etiğine aykırı bence 😀
2 generötör ile max nekadar hatta enerji veriyorsunuz
11 500 Kw veriyoruz eneterkonnekt sisteme...
Merhabalar, Makine Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisiyim. Bitirme tezim için bir HES tasarımı yapmam gerekiyor. Uygun türbine ulaşamıyorum. 30 ve 50 metre brüt düşü için 14 m^3/s debiye sahip bir nehirden 50 kW güç üretmek istiyorum. Ve 5 farklı türbini bu şartlarda verim ve maliyet yönünden kıyaslamam gerekiyor. Türbin seçimi konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
Gerçek guzel anladim gerekli olan herseyi soylemis artik zamanla ariza ciktikca ogrenirsiniz bnde hes calisaniyim 5 senedir.
Bizim turbin yatay kaplan geri kalan hersey ayni
Hay Maşallah .turke yap de cekil kenara seyret
eyvallah kardeşim. Bizim yapamıyacağımız bir şey olduğunu düşünmüyorum. Sadece Ahlak sıkıntısı olmasın yeter.
Bu kaç kilowatt lık sistem. Ben de 50 den girmeyi düşünüyorum mining işi yüzünden. Yoksa her ay 5 bin lira fatura gelcek. Enerji firması içinden geçecek.
:) Burası toplam da 7250 Kw + 4500 Kw ..toplamda 11750 Kw lık bir HES.
Hesler çok basit valla ver suyu döndür 💯😅
Merhaba Ramazan Bey, O kadar da kolay olmuyor. Mutlaka bir düşü ye ihtiyacımız var.
Abilerim beni yanlış anlamayın turkiyedeki bütün barajlar scada ilemi yonetiliyir
Türkiye de ve tüm Dünya da otomasyon sistemlerinin hepsi bir scadaya bağlıdır ve tüm işlemler kendi içindeki bir scada üzerinden yönetilir. Her barajın kendi içinde bir scada yönetimi mevcuttur.. Scada sistemi tüm I/0 giriş -çıkışlarının ekranda gösterilmesi demektir. Her türlü trendlerin takip edildiği sistemdir. ( Sıcaklıklar,akışlar,titreşim değerleri v.b. tüm değerlerin takip edildiği ekrandır )
Tüm santraller scada ile yönetilmez. rehabilitasyon projesinde yer aldıysanız bilirsiniz. Günümüzde aktif olarak çalışan 50-60 yıllık santraller mevcut ve hiçbirinde scada yok.
hocam anlatımı yapan arkadaşa nasıl ulaşırım kendime ait bir suda üretim yapmak istiyorum bana yardımcı olabilirmisiniz.
eyw başkan admsın
teşekkür ederim.
mini bi hes yapmak istiyoruz koyumuze nasil fiyat cikarabiliriz nasil yardimci olabilirsiniz bize
Size ulasabilcegim iletisim no verirmisniz
Abi sizinle nasıl irtibata geçebilirim
Hes in adı ne? Kocaeli namazgah gibi geldi
Malesef orası değil..
Zamanın üniversitedeki hocama sormuştum. "Mıknatıs yerine elektro mıknatıs kullansak, böylelikle kazanç sağlanamaz mı ?" demiştim. Oda bana "yok şu yasa var, yok bu yasa var." deyim geçiştirmişti. Abinin dediğine göre bu alternatörde doğal mıknatıs yok.
Yani ben öyle anladım. Haksız mıyım arkadaşlar ?
Doğru anlamışsınız. Alternatörde elektromıknatıs vardır. Alternatör dönmeye başladığı zaman akü redresör grubu tarafından elektromıknatıs sargılarına DC uygulanır. Sonrasında alternatör elektrik üretmeye başlayınca üzerinde bulunan diyotlar vasıtasıyla ürettiği elektriği diyotlar ile doğrultup elektromıknatısı besler. Yani ilk hareket esnasında uyartım dışarıdan verilir,sonrasında alternatör kendi uyartim akımını ürettiği elektrikten karşılar. AVR de alternatör çıkışındaki gerilimi sabit tutmak için elektromıknatısa uygulanan akım miktarını artırıp azaltır.
@@teknikrota Mühendislik okumadım maalesef çok derin bilgim yok. Gerçi mühendislik okuyanların bir çoğu da ezber yaparak geçiyor. (Elektronik teknikeriyim MUSKU)
Çok araştırıyorum bir şeyleri profesyonel olarak dört dörtlük yapmak yerine ilk yapılan ampul gibi basit cihazlar üretmeye çalışıyorum. Şuan ki teknolojiden yardım alıp yada örnek alıp daha gelişmiş bir teknoloji çağı açmamız lazım. Gelişmediğimiz her an batıyoruz..
Şu aralar elektrik yerine başka ne kullanabiliriz diye araştırma yapıyorum. Birde elektriği kimyasal olarak nasıl üretebiliriz doğaya zarar vermeden ona bakıyorum. En büyük sorunum bilgi eksikliği insan bunca yıl okulda körleşince ufkunu genişletmekte hayli zorlanıyor.
*Ayrıca* elektrikle ilgili şunu söyleyeyim:
Yok kasnak koyayım yok şanzıman vs bağlıyayım bu tarz basit metotlarla sonsuz elektrik üretmeye çalışanlar var.(İlk başta bende araştırdım bu konuyu) Yalnız sonsuz enerji diye bir şeyin olduğuna inanmıyorum. Bilim için kuranı kerimi araştırmak istiyorum. Sonsuz enerjiyi kullanamayabiliriz fakat şu anki kullanmış olduğumuz enerjilerden kat kat büyük ve sürdürülebilir bir enerjinin bulunacağını düşünüyorum. EVREN SADECE ELEKTRİK PETROL DEĞİL :)
@@ases7854 Düşünceleriniz gayet mantıklı. Bu uğurda başarılar diliyorum. Maalesef öğrenim yerine ezberleme ve ezberletme düşüncesi hakim. Merak ilmin hocasıdır demişler. Bu merakınızla kendinizi hedeflediğiniz ilimlere vakıf kılacağınızı düşünüyorum.
@@teknikrota ve @KAFAMIZA GÖRE yazdıklarınızı okudum.. Allah yolunuzu açık etsin.. Bilgi eksikliğinizi mutlaka doğru kaynakları okuyarak giderin ama denemekten hiç korkmayın. Ben mesleğimde çok iyi yerlere geldim ve ürekli de yeni şeyler katıyorum kendime. Öğrenmenin asla yaşı yok. Tavsiyem cesaretle üstüne giderek deneyerek yanılarak ama başararak ilerlemenizdir.