Yapay Zekada üç boyut dönemi: Genesis

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 24 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 7

  • @mustafadogus7602
    @mustafadogus7602 16 днів тому +1

    "Fiziğe dayalı/Fizik temelli sinir ağları" olabilir çevirisi.

  • @ahmetizmir1081
    @ahmetizmir1081 17 днів тому +2

    Son 30 senedir hayalim olan ama denemelere başlamak için zaman, para ve matematiğimin yeterli olmadığı şeyleri yapmışlar 😁
    Mekanik tasarım ise basit, 25 yıl önce bit pazarından topladığım hurda malzemelerle 3 ayda bir kol protezi yapmıştım. Bu kol sayesinde bir protez-ortez firmasında işe başladım. İçinde 7-8 adet teyp motoru olan alüminyum şaseli sol kolumun 1e1 ölçüde kopyası olan bu kol, bir insan elinin ve parmaklarının yapabildiği her hareketi düğmelere basmak suretiyle yapabiliyordu. Üzerinde elektronik devre yoktu, dış kısmında ameliyat eldiveni vardı, eldivenin altında ise zımparalayarak şekil verilmiş pst-pat terlikten kesilmiş parçalar vardı, eklem yerlerinde bakır perçinler ve gözlük vidaları vardı. O zaman amacım %100'e yakın gerçeklikte bir elin hareketini taklit etmekti.
    Lakin bir takım yanlış anlaşılmalar sonucu ben bu kolu sobada yaktım. Gazeteye iş ilanını veren iş yerinin sahibi olan prof ise protezi yaktıktan 1 hafta sonra beni arayıp _"Gel işe başla. O yaptığın protezi de getir, onu uluslararası bir tıp kongresinde tanıtacağım"_ deyince durumu anlattım. Hoca; "Olsun yine de yaktığın kolu getir"_ deyınce, kolu o sinirli yaktıktan sonra kova da kalan külleri içine döktüğüm arka bahçede ki foseptik çukuru geldi aklıma 😆 Neyse. Kolu bir kanca çukurun içinden çıkarıp bir güzel temizledim ve götürdüm hocaya. Yandıktan sonra geriye kalan metal aksamı da beğendi ama kongrede sunamayacağı için üzüldü. Bu şekilde o işe başladım ve 3 yıl çalıştım.
    Daha fazla konuda hayalim ve tasarımlarım vardı fakat bu işler için gerekli olan parayı bulamadığım için gerçekleştirmek mümkün olmadı.
    Şu aylarda sadece bisiklet benzeri fakat tekerleksiz bir ulaşım aracı tasarımı ile uğraşıyorum. Mekanik kısmı biraz karışık olduğu için kısmetse 4-5 yıla hazır olacak

  • @meryembeyzayilmaz493
    @meryembeyzayilmaz493 18 днів тому +1

    Gerçek dünyayı gerçek tepkilerle bilgisayara nasıl aktarılabilir diye düşünmüştüm hep. Bu tarz gerçekçi yollarla çok eğlenceli işler ortaya çıkabilir aslında. Ağzınıza sağlık. Çığ simülasyonu, tepeden bırakılan bir taşın vereceği tahribat v.s

  • @Derya-B.Altunay
    @Derya-B.Altunay 17 днів тому +1

    Fiziksel durumdan bilinçli zihin ağı aktive etmesi(yapay zekanın) .Fiziksel veriden makinenin kendi yapay beyin ağını oluşturması diye kendimce bir çeviri yaptım. Yanlış -eksik olabilir.

  • @davincininvinci3149
    @davincininvinci3149 18 днів тому

    Muazzam bir konuya değişmişsiniz

  • @ErkanOkman
    @ErkanOkman 17 днів тому

    Moving Least Squares Material Point Method (Hareketli En Küçük Kareler ile Formüle Edilmiş Noktasal Malzeme Yöntemi)
    Bu yöntem, malzeme noktası yöntemine (MPM) hareketli en küçük kareler (MLS) tekniğini entegre ederek, deformasyonların ve malzeme davranışlarının daha hassas bir şekilde modellenmesini sağlar.
    Physics-Informed Neural Networks (Fiziksel Olarak Bilgilendirilmiş Sinir Ağları)
    PINNs, veri temelli öğrenme ile fizik temelli modellemeyi birleştirerek, bilimsel ve mühendislik alanlarında karmaşık problemlere hem hızlı hem de doğru çözümler sunar. Profesörler veya araştırmacılar bu yöntemi, fiziksel dünyayı daha iyi anlamak ve simüle etmek için değerli hocam gibi kafası değişik insanlar kullanır :) Değerli paylaşımınız için teşekkürler.

  • @reactve-o1f
    @reactve-o1f 17 днів тому +1

    Çok karizmasını